Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCredite de prefinantare

Finante
ALTE DOCUMENTE

Investitii în instrumente financiare si valori mobiliare
Operatiunile de Piata ale Societatii de Servicii de Investitii Financiare
Oferta de moneda
Rata dobanzii si rolul sau in cadrul teoriilor monetare
Nivelul dobanzii si factorii determinanti ai acestuia
POZITIONAREA OFERTEI INSTITUTIILOR FINANCIAR-BANCARE
BT – ELEMENT DISTINCT PE PIATA BANCARA
Sistemul de organizare a Trezoreriei Statului
Creditul ipotecar
Tehnici traditionale de finantarea pe termen mediu si lung a operatiunilor de export - import

Credite  de  prefinantare

1. Creditul bancar  direct            Este realizat in urma unui acord intre exportator si banca prin acordarea de catre banca exportatorului a unui credit pe termen scurt  in anumite conditii de termene si de dobinda.

            Acest credit este pus la dispozitie in contul curent al furnizorului de materii prime si materiale necesare cererii productiei de export .

            Acest tip de credit este utilizat in cazol in care firma (agentul economic) care doreste sa efectuze ulterior un export dispune de o lipsa de lichiditate prelungita.

2.  Avansul in cont curent

            Avansul in cont curent reprezinta o facilitate acordata de banci firmelor in cazul unor mari fluctuatii periodice a soldului conturilor personale. In acest caz, se stabileste o limita pina la care firmele pot trage cecuri asupra contului lor, indiferent daca nu au disponibilitati, banca onorindu-le la plata.

            Asemenea acordului sunt facute de banci cu clienti solvabili, cu o situatie cunoscuta si cu o anumita ritmicitate a incasarilor.

3.  Creditele in cont curent

            Creditele in cont curent sau “OPEN ACCOUNT CREDIT” reprezinta o intelegere intre o banca si un client, prin care convin ca, in limita unui plafon stabilit, de regula, anual, clientul sa poata utiliza din contul curent personal sume de bani, chir daca in cont nu mai exista disponibilitati, dobinda urmind a se aplica numai asupra sumelor efectiv folosite.

            Aceasta tehnica se poate derula si intre doua banci:banca finantatoare accepta sa acorde astfel de credite in contul curent al bancii importatorului, plata documentelor prezentate de exportator realizindu-se indiferent daca in contul bancii importatorului exista sau nu disponibilitati.          Banca finantatoare se bazeaza integral atit pe credibilitatea financiara a clientului, cit si pe integritatea si renumele acestuia. Dupa cum este de asteptat, aceasta tehnica este utilizata atunci cind  banca si clientul sau dispun de o experienta comuna legata si de o incredere reciproca.

            In ciuda riscurilor implicate, tranzactiile in cont curent s-au extins, in special in tarile industrializate.
4. Creditele de prefinantare specializate

            Aceste credite se acorda in vederea fabricii si pregatirii pentru export a unui produs strict determinat. Ca o particularitate, aceste credite se acorda pentru produse de valori mari, cu ciclu  lung de fabricatie. Asadar, acordaea lor e conditionata de marimea exportului, asa incit producatorii - exportatori nu pot benificia de aceste credite numai daca valoarea produselar exportate atinge un nivel valoric minim  prestabilit de banci.

            In cazul in care procesul de fabricatie presupune si participarea mai multor subfurnizori, acestia din urma pot solicita, la randul lor, credite de prefinantare in sume proportionale cu ponderea activitatii ce le revine.

            Creditele de prefinentare specializate au rolul de aacoperi necesarul de lichiditati la producator atunci cind avansul primit de la cumparatorla semnarea contractului nu este acoperitor sau cind apar probleme de acoperire a cheltuielilor pe parcursul fabricatiei.

            Marirea creditului este fixata in baza unui plan periodic de finantare in care apar toate avansurile primite de exportator  la semnarea contractului si in timpul  perioadei de fabricatie, ca si cheltuielile de productie ale produsului de export.

            Creditul de prefinantare poate atinge 100% din suma descoperita determinata pe baza planului, iar durata acestuia corespunde cu cea a creditului descoperit.

            Tot in cadrul acestor tipuri de credite intilnim si credite de prospectare care au ca scop descoperirea a noi piete de desfacere de catre exportatori.

            Acest tip de credite poate acoperi valoarea integrala a bugetuluide prospectare, iar durata acestuia este de pina la un an,

            Activitatea de prospectare a unor potentiale piete de export detine un rol important imn activitatea de export a firmei si poate determina extinderea ariei de export a acesteia.

Document Info


Accesari: 1154
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )