Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadLucrare de diploma - Sistemul bancar

Finante
ALTE DOCUMENTE

TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
BANCA NATIONALA A ROMANIEI
Consideratii generale privind activitatea de audit financiar
PROIECT LA DISCIPLINA - AUDIT SI CONTROL FINANCIAR
AUDITUL DE SISTEM
Avantajele pe care le ofera cardul BCR Maestro
CAPITAL STRAIN IN ECONOMIA GERMANIEI IN PERIOADA INTERBELICA
Bilanturile
IMPOZITELE - PRINCIPALA RESURSA FINANCIARA PUBLICA (BUGETARA)
DOBANDA SI MANAGEMENTUL RATEI DOBANZII

Lucrare de diploma - Sistemul bancarCUPRINS

INTRODUCERE

CAPITOLUL I - Notiuni introductive privind structura sistemului bancar

INTRODUCERE

 

 

Operatia fundamentala si initiala a bancilor este mijlocirea platilor. Prin aceasta bancile transforma capitalul banesc inactiv în capital activ, adica aducator de profit, si aduna toate veniturile banesti, punîndu-le la dispozitia clasei capitaliste.

Functiile implicite ale bancilor au evoluat , în doua etape:

CAPITOLUL I

 

Notiuni introductive privind structura sistemului financiar bancar

 

1.1 Banca si activitatea bancara în timp si spatiu

Activitatea bancara îsi are originile în Antichitate, perioada în care bogatiile erau pastrate în temple, fapt ce aducea  un anumit "profit" preotilor, pe lânga recunoasterea templelor de catre populatie. În masura în care bunurile pastrate erau perisabile, modalitatea de pastrare era împrumutul de consumatie. Pentru deponenti se asigura plasarea bogatiei într-un loc sigur, iar pentru preoti se realiza un profit. Dovada acestor practici este descoperirea de catre arheologi în Mesopotamia a tabelelor de contabilitate[1] datând din 3400-2500 î.H.

O alta practica des întâlnita în perioada antica era împrumutul cu dobânda, practica ce la început nu a putut fi controlata de autoritati, deoarece nu existau reglementari în domeniu. 

Împrumutul cu dobânda este reglementat mai târziu prin Codul lui Hammurabi[2] care este recunoscut cu prima reglementare în domeniu[3]. Printre altele, Codul prevede si contractele d eîmprumut pentru a caror recunoastere era nevoie sa fie vizate de functionari regali; si contractul de comision, stramosul contractului de cont curent de astazi.

Aparitia bancilor ca institutii a avut loc în Grecia si Roma antica în secolele VI-VII î.H. Acesta este rezultatul dezvoltarii comertului ca o consecinta a emiterii monedei proprii de catre fiecare oras comercial. În scopul de a combate camata mai multe cetati grecesti au decis sa constituie "banci publice" care pe lânga rolul propriu.zis bancar, mai aveau si sarcina strângerii impozitelor si dreptul de a bate moneda[4]. Dupa modelul grecesc, în Roma antica apar "bancheri privati" si "banci publice".  

În porturile grecesti, "trapezistii" devin bancheri veritabili în sensul actual altermenului; ei îndeplinesc majoritatea functiilor bancii moderne: depuneri credite, schimb, crearea altor mijloace de plata decât bancnota sau moneda.

În Egipt, unde statul era atotputernic, erau imitati "trapezistii" greci prin înfiintarea "Bancii Regale" (Banca Regala din Alexandria) care detinea monopolul activitatilor respective.

Banca Statelor Unite a fost constituita printr-un act al Congresului din 1791 cu drept de a bate moneda si de a emite bilete.

            În Franta, dupa esecurile suferite de Colbert cu Casa de Împrumuturi (1674) si de John Law cu Banca Generala si Compania Occidentului, publicul nu mai accepta ideea banilor de hârtie. În 1776 ministru finantelor, Turgot, împreuna cu Beaumarchais si cu doi bancheri constituie Casa de Scont care primeste depozite, emite bilete si sconteazaefecte de comert. În anul 1900, primul consul, generalul Bonaparte, fondeaza Banca Finantei.

Analiza comparatista a dezvoltarii bancilor în special în Ţarile Occidentale dezvoltate: Anglia, Statele Unite, Japonia, Franta, Canada, dar si tari socialiste dezvoltate: Polonia, Ungaria, România, China etc. conduc la doua constatari esentiale: emisiunea monetara ia treptat forma unei monopol de stat si în schimb banca îsi asuma mai multe functii, pe care fiecare tara le va organiza si dezvolta conform particularitatilor proprii, determinând sisteme si structuri bancare specifice.

La sfârsitul secolul al XVIII-lea si începutul secolului al XIX-lea, bancile numite de "emisiune", se înmultesc în toate tarile, conducând în cele din urma la constituirea Bancilor Centrale. Fenomene economice sociale si politice va favoriza concentrarea bancilor de emisiune pâna când va ramâne doar una singura: Banca Centrala.

1.2.Structura sistemului bancar

 

Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de institutii financiar-bancare, care functioneaza intr-o tara raspunzand necesitatilor unei etape a dezvoltarii social-economice.

In general, sistemul bancar dintr-o tara cuprinde:

-         cadrul institutional - format din banca centrala (cu rol de coordonare si supraveghere), banci comerciale si alte institutii financiare asimilate acestora;

-         cadrul juridic - format din ansamblul reglementarilor care guverneaza activitatea bancara.

In evolutia sa, sistemul bancar parcurge faza de specializare si sectorizare.

Specializarea (din punct de vedere al persoanelor economice) reprezinta limitarea productiei la anumite produse sau, altfel spus, producerea unei game restranse de produse.

In acest context, specializarea bancara poate fi privita ca fiind orientarea activitatii diferitelor banci doar spre anumite servicii, operatiuni, produse bancare.

Notiunea de sectorizare poate fi definita, ca fiind un tip aparte de specializare ce consta in orientarea activitatii bancare spre anumite domenii de activitate economica (sectoare ale econimiei nationale).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3.Corelatia intre structura sistemelor financiar bancare si cresterea economiei

Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor spre desfasurarea unor activitati economice eficiente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL II

 

SISTEMUL FINANCIAR BANCAR IN STRAINATATE

 

2.1.Structura grupurilor financiar bancare in strainatate

 

2.2.1Modelul european

In Marea Britanie, bancile au jucat un rol insemnat de-a lungul timpului. Economia britanica a avut  o pozitie importanta pe arena mondiala, nu doar in dezvoltarea industriala si comerciala, ci si in organizarea sistemului bancar.

Banca Angliei (Bank of England) a fost infiintata in 1694 (prin decret regal - Royal Charter), avand, initial, un capital de 1,200,000 lire sterline. Treptat, Banca Angliei a evoluat de la rolul unei banci comerciale spre functiile unei banci centrale.

Functiile actuale ale Bancii Angliei:

GRUPUL HSBC - LONDRA

Grupul bancar britanic HSBC este primul grup bancar din Europa.Supranumita "banca lumii", HSBC are sediul central in Londra.

Numarul trei la nivel mondial si deosebit de activa pe piata asiatica, HSBC are aproximativ 9500 de sucursale , 250.000 de angajati in 77 de tari din Europa, regiunea Asia-Pacific, America, Orientul Mijlociu si Africa.Profiturile bancii britanice s-au situat peste estimarile a 11 analisti economici chestionati la Bloomberg.

31.dec.2005

30.iun.2005

30.iun.2006

Total venituri pentru operare

29.789

31.915

34.334

Profit inainte de impozitare

10.326

10.640

12.517

Profit atribuit actionarilor grupului mama

7.485

7.596

8.729

Dividende

3.175

4.575

5.263

RAPORT ANUAL

Preturile sunt exprimate in milioane de dolari.Este preferat dolarul pentru exprimarea acestor performante deoarece este principalul mijloc de plata utilizat in majoritatea tranzactiilor.

Dupa cum ne putem da seama din acest raport, HSBC se afla intr-o continua

dezvoltare, evolutia sa fiind vizibila in toate elementele acestu raport.

Din 2005 fata de 2006 au crescut veniturile, proportional cu profitul si dividendele.Profitul inainte de impozitare crescand cu 18% fata de 2005.

Italia are cea mai veche traditie in activitatea bancara dintre toate tarile europene si multe din tehnicile cheie ale activitatii bancare au fost "inventate" in Italia.

Evolutia sectorului bancar in Italia, in ultimele decenii, a fost diferita de cea urmata de bancile altor tari.

Pana de curand, sistemul bancar italian a functionat pe baza unei legi din 1936, care a fost votata dupa o serie de falimente bancare. Scopul principal al legii era sa previna alte falimente ale bancilor. Acest lucru s-a realizat prin impartirea institutiilor financiare in sapte categorii, pentru care s-au stabilit specializarile bancare.

S-a creat astfel, un sistem financiar unic, a carui organizare reflecta interactiunea a trei factori principali:

SANPAOLO IMI BANK - ITALIA

           

Profilul operativ

SANPAOLO IMI GROUP are o pozitie de anvergura pe piata financiara italiana, fiind unul dintre cele mai importante grupuri bancare italiene.

Specializarea Grupului în domenii cum sunt Corporate Banking, Investment Banking sau serviciile financiare pentru clientela retail, se traduce în cote de piata semnificative.

Este lider pe piata italiana în sectorul serviciilor financiare oferite clientelei datorita fortei de vânzare a propriilor canale distributive (Banca Fideuram si Banca Sanpaolo Invest).

SANPAOLO IMI poate conta pe mai mult de 4.300 promotori financiari si 200 de locatii distincte. SANPAOLO IMI deserveste numai în Italia peste 7 milioane de clienti retail, printr-o retea care depaseste 3.200 de sucursale (peste 10 la suta din piata) în domeniul Corporate Banking, SANPAOLO IMI opereaza cu o structura teritoriala dedicata si cu specialisti cu experienta în gestionarea creditului.

 Activitatile de Investment Banking ale Grupului sunt administrate de Banca IMI, o atentie deosebita fiind acordata consultantei din domeniul Corporate Finance, precum si activitatilor de trading.

Activitatile de finantare si asistenta acordata operatorilor publici si în special finantarii investitiilor în infrastructura sunt derulate prin Banca OPI.

Activitatile de Private Equity si de gestionare a fondurilor închise sunt desfasurate prin SANPAOLO IMI Pivate Equity.

Sanpaolo Vita, societatea de asigurari a grupului, este unul dintre liderii indiscutabili între societatile de asigurari bancare italiene.

 Activitatile de leasing derulate de Grupul SANPAOLO IMI sunt gestionate prin Sanpaolo Leasing.

Profil International SANPAOLO IMI GROUP

Dimensiunile actuale ale Grupului SANPAOLO IMI se reflecta într-un numar de 3.205 sucursale si filiale functionale în Italia, ceea ce asigura o prezenta în aproape toate regiunile acesteia. Aceasta structura reprezinta business-ul SANPAOLO IMI, fiind organizata dupa un model inovativ care combina o structura operativa cu o prezenta la nivel local modulara ce asigura o mai buna adaptare la exigentele clientelei zonale.

Pe piata internationala, este prezent din punct de vedere operativ în mod direct sau indirect în peste 33 de tari. Structura internationala compusa din 13 sucursale si 19 birouri de reprezentare, precum si din cele peste 95 de sucursale ale Bancilor controlate, asigura o pozitie strategica pe pietele de referinta din Europa, America, Asia si Africa.

 Grupul este prezent si pe pietele din Europa Centrala si de Est, având participatii la Banca Inter-Europa Bank din Ungaria, Banca Kope din Slovenia si la SANPAOLO IMI ROMÂNIA.

Clientela Retail

Are de asemenea o serie de servicii de calitate puse la dispozitia clientilor constând în conturi curente, depozite la termen, carduri de debit Sanpaolo Bank, get money to family, produse de finantare, produse de angajament, produse de leasing, operatiuni de schimb valutar, instrumente financiare de acoperire a riscului de dobânda.

BANK OF AMERICA

Structura

Bank of America de astazi este formata din 3 mari ramuri:

CONSUMATORUL- consumatorul global si Small Business Banking este cea mai mare ramura a companiei .Achizitia FleetBoston si  MBNA au marit semnificativ marimea si locul bancii in rating.

CORPORATIA- Global Corporate si Investment Banking, de asemenea cunoscuta sub numele de  Banc of America Securities asigura fuziuni si achizitii, sfaturi si cosiliere.Cele mai puternice grupuri ale sale sunt: Leveraged Finance, Syndicated Loans, si  Mortgage Backed Securities.

INVESTITIILE- In prezent Bank of America  construieste un nou sediu urias pentru operatiunile din New York.Cladirea va fi sediul ramurii de investitii a companiei .

Evolutie

Raport

2.2.COMPARATIE INTRE SISTEMUL FINANCIAR EUROPEAN(Cazul german) sI SISTEMUL FINANCIAR AMERICAN

 

 

2.3.   Comparatie intre Romania si tarile Europei Centrale si de Est.

CAPITOLUL III

SISTEMUL FINANCIAR BANCAR IN ROMANIA

 

3.1.Sistemul bancar in  Romania

[5].  . Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare . Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi .
             In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea .
Inca din 1861 , a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu , care , in discursul sau rostit in Camera in ziua de 10 ianuarie , a afirmat ca : " atat timp cat nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara " .
            In perioada urmatoare , au aparut tot felul de proiecte si incercari , mai ales din cercuri straine , in vederea organizarii unei banci de scont si circulatie.
            Creditul Funciar si celelalte institutii financiare , create prin forte proprii , care prospereau , au intensificat discutiile si pregatirile pentru infiintarea unei banci de emisiune .
Infiintarea unei banci de emisiune ramanea , in continuare , o mare nevoie, determinata de interesele generale ale statului sub aspect financiar si valutar , a greutatilor politice din anii 1876-1877 .
La 27 februarie 1880 , Guvernul I .C .Bratianu 2 a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie .
            Acest moment important a fost caracterizat de Stefan Zeletin ca " cel mai de seama eveniment in dezvoltarea burgheziei romane moderne , metropola capitalismului nostru bancar " .
            Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti , cu obligatia de a infiinta sucursale si agentii in principalele orase ale tarii si , in special , in fiecare capitala de judet .
             Datorita urmaririi in permanenta a mersului pietei , adaptandu-se cu elasticitatea la cerintele acesteia , asigurand respectarea liniei generale de dezvoltare a economiei tarii , ingrijindu-se de garantarea si existenta disponibilitatilor de fonduri in lei si in moneda straina , Banca Nationala a contribuit , efectiv , la depasirea cu succes a perioadelor de criza cu care s-a confruntat economia tarii in acea perioada .
Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada , care , din punct de vedere organizatoric , a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei .

3.2 Primele grupuri financiar bancare romanesti

3.3 Caracteristicile sistemului bancar romanesc

Participarea bancilor cu capital strain la activitatea sistemului bancar

 

Dupa cum ne putem da seama si din acest grafic,participarea statului in activitatile bancare scade foarte mult ,ajungand in 2006 sa aiba o prezenta aproape invizibila.Pe masura ce trece timpul,bancile vor fi din ce in ce mai mult obiectul privatizarilor,ceea ce va face imposibila prezenta statului in activitatile lor.

Ponderea bancilor - septembrie 2006(%)

 

 

Total activ

Credit neguvernamental

Depozite clienti nebancari

Banci cu capital majoritar strain

87.9

89.1

85.5

Banci cu capital majoritar privat

6.7

7.4

7.9

Banci cu capital majoritar de stat

5.4

3.4

6.3

 

 

 Gradul de concentrare al sistemului bancar

Septembrie 2006

Miliarde RON

Miliarde EUR

Pondere in total sistem(%)

ACTIVE

92.5

26.2

61.1

CREDITE

54.6

15.5

64.5

CAP.PROPRIU

10.6

3.0

54.4

DEPOZITE

61.5

17.4

58.8

 Principalii indicatori bilantieri

Depozite atrase de la persoane fizice si juridice: +15,6%

Împrumuturi si depozite atrase de la alte banci: +40,0%

Resurse din emisiuni de obligatiuni si împrumuturi pe gaj de titluri: +97,5%

Dinamica structurii activelor bilantiere*: +24,5%

Credite acordate persoanelor fizice: +75,2%

Credite de consum: +85,7%

Credite imobiliare/ipotecare: +46,9%

Credite acordate persoanelor juridice: +31,6%

Operatiuni cu titluri: -37,0%

Plasamente si credite interbancare: +14,2%, din care:

Plasamente la BNR: +8,2%

CARACTERISTICILE SECTORULUI BANCAR

-37 de banci (din care 6 sucursale ale unor banci straine)

 -Total active bancare: 43 miliarde EUR (circa 54% din PIB)

-61% din activele bancare sunt concentrate în primele 5 banci din sistem

- Indicatorul de solvabilitate = 17,8%

- Actionariat reprezentat în majoritat  de entitati straine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[6]

[7]

[8]

[9]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL IV

 

STUDIU DE CAZ

 

4.1Prezentare Grup ERSTE BANK
 

ERSTE BANK-dupa valoarea activelor dar si dupa numarul clientillor este cel mai mare grup financiar bancar din Europa Centrala si de Est.

Componenta grupului ERSTE BANK

Nr. anagajati

Ramuri activitate

Nr. clienti

Bank of CEHIA

10.856

637

5.3 mil

Bank of SLOVENIA

708

1.8 mil

Bank of UNGARIA

2.881

182

0.9 mil

Bank of AUSTRIA

14.709

278

1.0 mil

Bank of ROMANIA

13.492

473

3.5 mil

Bank of CROATIA

1.759

112

0.6 mil

Bank of SERBIA

871

60

0.3 mil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tendinte de dezvoltare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Dezvoltarea corporate Erste Bank pe domenii de activitate-2006

  ASSETS

      CREDITE

       DEPOZITE

Ungaria

40%

42%

48%

Croatia

59%

60%

68%

Cehia

64%

60%

63%

Romania

22%

23%

28%

-Dezvoltarea pe piata retail-2006

  ASSETS retail

      CREDITE retail

       DEPOZITE retail

Ungaria

7.1%

6.2%

6.0%

Croatia

9.5%

10.3%

11.3%

Cehia

33%

33%

33%

Romania

36%

35%

31%

 

Dupa cum putem observa din tabele,

In Ungaria, 

-depozitele  au suferit o crestere, nu substantiala dar destul de avantajoasa pentru banca mama(de la 40% in 2002 la 48% in 2006).

- creditele nu sunt mai prejos,ele crescand de la 42% in 2002 la 59% in 2006,o crestere destul de mare.

-cresc depozitele clientilor,numarul asigurarilor de viata,medicale,fonduri de pensii de asemenea si imprumuturile pentru locuinte.

-in ceea ce priveste domeniul retail,exista o mica scadere dar acest lucru nu impiedica ca Erste Bank Hungary sa obtina  o crestere de la 71% in 2005 la 73% in 2006,si un profit net de 111,8 mil.euro,fata de 98.9 mil.euro in 2006.

-strategiile in ceea ce priveste activitatea bancara a Erste Bank in Ungaria sunt in mare parte reprezentate de incercarea de crestere a activitatilor in retail.

In Croatia :

- depozitele au crescut din 2002 pana in 2006 cu aproape 10%,creditele avand o crestere mult mai mare si anume cu 23%.

-retailul,este in continua crestere spre deosebire de Erste Bank Ungaria.Creditele pe retail au avut o crestere 20% din 2004 pana in 2006,

-depozitele au crescut cu 18 %.

        In ceea  ce priveste domeniul retail,croatii au introdus o noua metoda de plata a creditelor,astfel incat dobanda sa fie platita in intregime la final,moment in care daca nu exista disponibilitati se mai poate face un nou credit.Aceasta metoda a fost primita foarte bine de catre clienti,crescand astfel numarul clientilor

-domeniile asigurari,leasing,fonduri de pensii,asset management sunt foarte bine dezvoltate,aflate intr-o continua crestere.

 -profitul Erste Bank Croatia,creste de la 26.8 mil euro,la 32.9 mil Euro, adica o crestere de 6 mil euro.

In Cehia:

-cresteri economice corelate cu o rata a dobanzii foarte mica.

-creditele persoane fizice au crescut dar cele persoane juridice au cam stagnat

-retailul cunoaste in ultimii 5 ani o crestere constanta, datorata in special cresterii numarului de credite pentru locuinte, credite ipotecare.

-obiectivul principal al Erste Bank Cehia este acela de a gasi o noua modalitate de banking, un nou program mai usor si mai comfortabil pentru clienti.Acest program urmeaza a fis lansat in 2008 si se asteapta un succes destul de mare

-crestere si in domeniul electronic banking,si carduri.Nr.de carduri a crescut foarte mult cu aproape 10% mai mult decat anul precedent

-profit net de 324,4mil euro in 2006 cu 67,6mil euro mai mult decat in 2005.

 

 

4.2.Grupul financiar bancar BCR

 

 

 

Aparitia BCR

Banca Comerciala Româna ia fiinta la 1 Decembrie 1990 prin preluarea si continuarea activitatii comerciale pe care o derula pâna atunci B.N.R..

            Banca Comerciala Româna si-a propus înca de la infiintarea sa, sa ofere clientilor sai toate produsele si serviciile bancare ce se practica pe piata interna. Aceasta capacitate a bancii justifica caracterul sau de banca universala.

În acest interval de timp banca s-a dezvoltat prin cresterea produselor si serviciilor bancare specifice pe care le-a oferit pâna în 1990 clientelei sale B.N.R. (creditarea pe termen scurt a economiei nationale) cât si prin asimilarea rapida a unor activitati pe care în trecut nici B.N.R. si nici B.C.R. nu le-a realizat:

-         trecerea la creditarea pe termen mediu si lung pentru investitii;

-         acordarea de credite în valuta pentru persoane fizice si juridice;

-         efectuarea de operatiuni de schimb valutar;

      - efectuarea operatiunilor de decontare în numele clientilor în activitati de comert exterior.

Banca are in prezent 456 sucursale si agentii in intreaga tara, avind unitati in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori.

Banca pune la dispozitia clientilor servicii de Internet banking si e-commerce, emite 21 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM - peste 1.200 si aproape 8.800 de POS.

Componenta Grupului BCR

Pe data de 20 iunie 2007 BCR a primit autorizatia de costituire a Sistemului de Pensii Private.

-BCR LEASING -  companie membra a Grupului Banca Comerciala Romana, creata in martie 2001, isi asuma misiunea de a raspunde necesitatilor de dezvoltare a economiei romanesti, prin oferirea de instrumente moderne de finantare a investitiilor corporative si personale, in sistem leasing financiar intern.

-BCR SECURITIES SA este societatea de servicii de investitii financiare a Grupului BCR, rezultata din procesul de fuziune prin absorbtie a celor doua societati de valori mobiliare la care Banca Comerciala Romana detinea participatii de capital, respectiv INTERMOB SVM SA si Financiara Stock Agency (FINAREX) SA. Fuziunea a avut loc in luna Decembrie 2000.

-BCR SECURITIES SA, este membra/actionar la mai multe institutii ale pietei de capital din Romania:

  • Bursa de Valori Bucuresti;
  • Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare;
  • Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare;
  • RASDAQ;
  • SC Fondul de Compensare a Investitorilor SA.

-BCR ASIGURARI si BCR ASIGURARI DE VIATA a fost infiintata in 2001 si face parte dintre societatile ce apartin Grupului Banca Comerciala Romana, cel mai important furnizor de servicii financiare integrate din Romania si primul furnizor care aplica cu succes conceptul modern de "one - stop - shopping" prin intermediul unui "supermaket financiar".
Cu un capital social de 30 milioane RON structura actionariatului este urmatoarea:

 • BCR (direct si indirect prin subsidiarele sale): 81,74%
 • Angajatii Grupului BCR: 18,26

-SAI BCR Asset Management SA, membra a Grupului BCR s-a constituit, in aprilie 2002 ca societate pe actiuni cu un capital social de 500.000 lei, subscris si varsat

Primul fond lansat de SAI BCR Asset Management SA in august 2002 este BCR Clasic, un fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix - risc scazut, avand ca principal obiectiv asigurarea unui randament al investitiei care sa depaseasca rata inflatiei cat si devalorizarea leului. In conformitate cu politica sa de investitii.

In iulie 2003 a fost lansat cel de al doilea fond, BCR Dinamic, care este fond deschis de investitii de risc mediu. Ponderea actiunilor in portofoliul Fondului este de pana la 50%. Distribuirea unitatilor de fond se face direct prin societatea de administrare si prin toate unitatile BCR. Depozitarul fondului este Banca Comerciala Romana. 

Incepand cu 14 decembrie 2005, la familia de fonduri administrate s-a adaugat BCR Expert  fond de actiuni, care investeste preponderent in actiuni listate la BVB, dar si in instrumente financiare purtatoare de dobinda fixa sau variabila cum ar fi titluri de stat, obligatiuni municipale sau corporative, depozite bancare sau certificate de depozit. Distribuirea unitatilor de fond se face direct prin societatea de administrare si, din 14 decembrie 2005, prin toate unitatile BCR. Depozitarul fondului este Banca Comerciala Romana. 

 Randamentele inregistrate de cele 3 fonduri administrate de BCR Asset Management SA in ultimele 4 luni respectiv iulie, august, septembrie si octombrie sunt:

FOND LUNA

IULIE

AUGUST

SEPTEMBRIE

OCTOMBRIE

CLASIC

1.55%

0.76%

1.77%

1.43%

DINAMIC

4.64%

1.58%

2.81%

3.07%

EXPERT

8.49%

1.6%

4.02%

5.09%

 

4.3.Achizitia BCR- si dezvoltare

  

Inainte de achizitie

 

 

 

 

 

 

 

 

CLIENTI

4.5 mil

DEPOZITE RETAIL

30 %

RAMURI

339

 

Dupa achizitie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semnare contract de achizitie la data de 21 dec 2005

Actuni cumparate : 61.88%

Data aproximativa de incheiere a contractului-2006.

Masuri ce vor fi luate, dezvoltare si previziuni

Achizitia BCR este  incomparabil de importanta tinand cont numai de faptul ca ar aduce aproape cinci milioane de noi clienti. BCR avea la sfarsitul anului trecut, 4,5 milioane clienti persoane fizice si juridice, in crestere cu aproape 15% fata de decembrie 2004.

-Erste Bank va pastra denumirea BCR timp de 3 ani,acest nume fiind foarte bine cotat.

- se doreste imbunatatirea  si optimizarea functionalitatii bancii

- imbunatatirea sistemului informatic

- optimizarea ramurii de internet si a productivitatii muncii

Dupa cum putem vedea din grafic activitatea corporate  Bcr s-a imbunatatit dupa achizitie.

Activele bancii cresc de la 32% la 51% din 2004 pana in 2006.

Creditele de asemenea cresc cu 12 %.In ceea ce priveste depozitele ,acestea au o crestere de 5 %.

Obiectivele Erste Bank in acest sens sunt foarte inalte.Se doreste cresterea creditelor persoane fizice de la 26% la 30% pana in 2010,iar in ceea ce priveste depozitele se doreste o mentinere a lor in starea de acum la 28-29%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe  piata de retail putem observa  stagnari atat in ceea ce priveste creditele cat si in ceea ce priveste depozitele.Dar aceste stagnari nu dauneaza profitului bancii.

BCR a inregistrat cresteri, insa nu semnificative, si in ceea ce priveste profitul operational al bancii, care a ajuns la 83,3 milioane de euro, dupa cum  se arata in raportul trimestrial al bancii austriece.

BCR - ca entitate a grupului ERSTE BANK

Profitul net

(mil euro)

ROE(%)

Activ Total

(mld euro)

Erste Bank Austria

544.5

16.3

139.7

Erste Bank Ungaria

31.5

2.4

4.7

Erste Bank Croatia

21.6

17.6

3.6

Erste Bank Cehia

209.4

43.2

19.8

Erste Bank Slovacia

59.6

48.8

6.2

Erste Bank Serbia

-13.2

-

0.13

Erste Bank Romania

232.7

17

6.43

Perspective Erste Bank privind dezvoltarea Bancii Comerciale Romane pana in 2009

 

Dezvoltarea Bancii Comerciale Romane este principalul obiectiv al Erste Bank pentru anul 2007. In acest sens se doreste:

 Similar situatiei din celelalte tari din Europa Centrala si de Est, România va constitui si în urmatorii ani un punct de atractie pentru marile institutii financiar-bancare din Europa, datorita potentialului ridicat de dezvoltare.
        Gradul de bancarizare din România este înca destul de redus, în special în mediul rural, unde este de asteptat sa creasca pe masura ce cultura bancara si veniturile locuitorilor acestor zone se vor apropia de cele ale locuitorilor din Uniunea Europeana.

Concluzii:

 

Evolutia sistemului bancar, privita în ansamblu, nu poate fi detasata de situatia generala a economiei nationale, cu fluctuatiile acesteia, atât la nivel microeconomic, cât si macroeconomic.

BIBLIOGRAFIE:

DOCUMENTE

1. BIS Quarterly Review decembrie 2004, decembrie 2005, iunie 2006, Banca Reglementelor Internationale

2. BIS Annual Report, 2002, Banca Reglementelor InternaŃionale

3. Consolidated Banking Statistics, Banca Reglementelor InternaŃionale, 1998-2004

4. Development and Globalization Report, UNCTAD, 2004

5. Global Development Finance: Financing the Poorest Countries, Banca Mondiala, 2002

6. Global Stability Forum Report, Fondul Monetar InternaŃional, 2002

7. Global Development Finance, Banca Mondiala, 2004

8. OECD Economic Survey, 2005

9. Raport anual, Banca NaŃionala a României, 1993-2006

10. Raport asupra stabilitii financiare, Banca NaŃionala a României, 2006

11. Raport Bank Austria Creditanstalt 2004

12. Rapoarte anuale BRD-Groupe Société Générale, 2001-2005

13. Rapoarte anuale Raiffeisen Bank, 2003-2005

14. Rapoarte anuale BCR, 2000-2005

15. World Development Indicators, Banca Mondiala, 2004, 2005 http://web.worldbank.org/

16. World Investment Report, UNCTAD, 2001, 2005

17. World Economic Outlook, Fondul Monetar InternaŃional, mai 1997

[1] Acestea erau tabele de argila pe care erau grevate pictograme reprezentând imaginea stilizata a obiectului pe care îl simbolizau. Dispunatorului i se elibera drept chitanta tot o placuta de argila pe o caramida pastrata în templu se nota operatiunea facuta.

[2] Codul lui Hammurabi a fost descoperit sub ruinele templului din Gizeh si expus la Muzeul Louvre.

[3] Simon Claude,  Bancile, Editura Humanitas, Bucuresti, 1993, p. 10,

[4] Ion Turcu, Drept bancar, Vol. I,  Editura Lumina Lex, 1999, p. 20,

[5] Ion Turcu, Drept bancar

[6] Dezvoltarea BCR- in studiu de caz

[7] Dezvoltarea BRD-in anexe

[8] Dezvoltarea RAIFFEISEN BANK-in anexe

[9] Dezvoltarea BANCA TRANSILVANIA-in anexe

Document Info


Accesari: 29154
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )