Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Banatul Economic

geografie


Banatul Economic


[1] a Banatului se caracterizeaza printr'o compunere a solului din stratur 13413g67n i neogene cu argila diluviala pe deasupra si numai în rare cazuri cu eroziuni complect descoperite. Roci eruptive se gasesc numai în partea nord-estica a Banatului pe o întindere de circa 40 km. patrati. Straturi pontiane cu situatie orizontala se afla în partea de sud si sunt compuse din nisip granulos, apoi în regiunea Bencec-Beregsau, sub lutul dilu-vial se gasesc straturi nisipoase pontice cu prundis subtire. În regiunea Recasului acest nisip a iesit la suprafata si e cultivat cu vita de vie. Diluviul care a contribuit la formarea câmpiei a produs anumite straturi de los, nisip si namol. În partea vestica, tot prin diluvii s'au format anumite podisuri ondulate cu altitudini între 80-140 m.

Industria


Denumirea regiunilor (istorice)


Capitalul investit 1933

Forja motrica HP 1933

Numarul lucratorilor 1933

Valoarea productiei 1933

Vechiul Regat





Transilvania





Banat





Bucovina





Basarabia





Totalul industriei textile române






Din aceste cifre reese, ca pe când Banatul nu reprezinta ca suprafata decât 5% din totalul teritoriului României, pâna atunci capitalul sau învestii În industria textila, evaluata ca numar la circa 50 fabrici mari si mici, este azi de 22 la suta din totalul învestit în întreaga tara, iar valoarea produselor sale se ridica la 16 la suta din totalul general. Acest fapt ne arata importanta pe care industria textila a Banatului o reprezinta pentru economia nationala.

Bogatiile subsolului


Pe cât este de fertil solul sesului banatan, pe atât este de bogat subsolul partilor muntoase ale acestei provincii. Cele mai de seama bogatii ale subsolului sunt carbunele, minereurile metalifere, carierele si apele minerale.

Carbuni se gasesc mai peste tot în regiunea estica a Banatului. Cele mai importante zacaminte sunt în regiunea Resitei la Secul, Lupac, Doman, Anina, apoi în regiunea Rusca-Montana la Rusca, în regiunea Dunarii la Bigari, Svinita, Mehadia, Verciorova, în regiunea Almajului la Rudaria, Lapusnic, Valea Bolvasnitei, Bania, precum si în jurul Caransebesului.

Dintre minereurile metalifere în Banat se gasesc minereuri de fier (Ocna de Fier), minereuri de mangan (Delinesti), minereuri de chrom, apoi minereuri de cupru, de plumb, de antimoniu, si pirita.

Din carierele existente si exploatate azi în Banat se extrag roce de marmora, granit, bazalt, pegmatit, gresie, feldspat, talc, etc.

Ape minerale se gasesc la Baile Erculane (cloruro-sodice si sulfatate), Buzias (carbo-feru-ginoase), Lipova (carbo-feruginoase), Ivanda (purgative), etc.




Din darea de seama a Camerei Agricole din Timisoara.


Document Info


Accesari: 3571
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )