Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Hazarde - Africa

geografie


Hazarde - Africa


Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele,care au o influenta directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu.

Cutremurele sunt vibratii ale scoartei terestre care se propaga cu viteze de p 24224x233y este 1km/s si se manifesta ca miscari bruste si de scurta durata.



factori declansatori:

urmari: au un impact puternic asupra asezarilor umane....

4 februarie 2008-Cele doua cutremure cu magnitudinea de 5, respectiv 6 grade pe scara Richter au lovit Africa Centrala în Rwanda si Republica Democrata Congo. 30 de persoane au murit si peste 350 au fost ranite

Eruptiile vulcanice sunt acele manifestari in care magma sub forma de lava, insotita de gaze ajunge la suprafata Pamantului.

factori declansatori: defrisari, precipitatii abundente mai ales dupa perioadele de seceta cand apar crapaturi iar apa patrunde in masa de roci, miscari seismice

urmari:

In Africa,activitatea vulcanica este legata in primul rand de ,,Marele rift est-african"sau Grabenul Est-african. De formarea Marelui Graben Est-african sunt legate puternice eruptii vulcanice, care au dat nastere vulcanilor Kilimanjaro - 5195 m si Elgon 4322 m.

Avalansele sunt hazarde naturale care reprezinta deplasarea rapida a zapezii pe versantii abrupti acoperiti cu zapada.

factori declansatori: este favorizata de nisprile abundente, de schimbarile rapide de temperatura care favorizeaza topirea brusca a stratului de zapada, si de perturbarea echilibrului zapezii prin trepidatii.

urmari: reprezinta un pericol pentru populatia montana si pentru turistii din numeroasele tari ale lumii...............

Ciclonii sunt furtuni violente, viteza vantului depasind 180km/ora.

factori declansatori:

urmari:pierderi de vieti omenesti, distrugerea asezarilor umane

Seceta este un hazarde climatic cu perioada lunga de instalare si este caracterizata prin scaderea precipitatiilor sub nivelul mediu, prim micsorarea debitului raurilor si a rezervelor subterane de apa.

urmari: determina un deficit mare de umezeala in aer si sol, cu efecte directe asupra mediului si in primul rand asupra culturilor agricole.

Africa este se pare cel mai secetos loc de pe pamant.

Regiunea cu cele mai mici cantitati de precipitatii, în localitatea Wadi Halfa (Sudan), unde între 1891 si 1900 nu s-a înregistrat nici o ploaie. Seceta din Africa Sub-Sahariana din anii '70-'80. Atunci au murit mai mult de un milion de persoane pentru ca in regiune nu mai plouase vreme de 10 ani.

Inundatiile sunt hazarde hidrografice cu o larga raspandire pe Terra. Sunt procese de scurgere si revarsare a apei din albiile râurilor în lunci, unde ocupa suprafete întinse, utilizate de om pentru agricultura, habitat, cai de comunicatie, etc.

urmari: produc mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Incendiile sunt hazarde periculoase pentru mediu si pentru activitatile umane.

factori declansatori: cauze naturale cum sunt fulgerele, eruptiile vulcanice, fenomene de autoaprindere a vegetatiei si de activitatile omului. In perioadele secetoase, incediile sunt favorizate de vanturi puternice asociate cu temperature ridicate, care contribuie la extinderea rapida a focului.

urmari: determina distrugeri ale recoltelor.



Incendiile, inundatiile si ninsoarea au au facut victime in diferite incidente in Africa de Sud, in timp ce inundatiile afectau peste 30.000 de locuitori ai Peninsulei Cape (sud-vest).
In nord-estul tarii, foarte uscat, mai multe incendii din jungla sau propagat spre zone rezidentiale ca urmare a unui vant violent.
In KwaZulu Natal, noua persoane, dintre care un copil de sase ani, au murit intr-un incendiu care incercuia orasul Vryheid.
Sudul si vestul tarii au fost lovite de un val de frig, insotit de ploaie si zapada.


Document Info


Accesari: 6689
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )