Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadItalia - prezentare Italia

geografie
ALTE DOCUMENTE

Inelul de foc -vulcanii Terrei
Muntii Fagaras
Europa - proiect
PROIECT DIDACTIC - Protectia mediului. Surse de poluare
Modificarile peisajelor geografice
PIRAMIDA
Aspecte geografice ale asezarilor umane
Materiale si echipament alpin
Procedeele artificiale de escaladare si traversare. Funicularul
Tehnica mersului in munte

              Italia  este un stat suveran european, amplasat la Peninsula Italica si câteva insule la Marea Mediteraneana, cele mai importante fiind Sicilia si Sardinia. Se învecineaza cu Franta la nord-vest, Elvetia si Austria la nord si Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoara doua enclave: San Marino si Vatican si are o exclava numita Campione d'Italia pe teritoriul elvetian. Capitala Italiei este Roma.
              Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene, precum etrusci si 24124x2319y romani, si al miscarilor culturale moderne, cel mai notabil fiind Renasterea. Roma este un sediu al Bisericii Romano-Catolice si a fost pentru o perioada lunga un centru al civilizatiei occidentale.

               Astazi Italia este o republica democratica si o tara dezvoltata, ocupând a saptea pozitie conform PIB-ului, a opta conform indicelui calitatii vietii si a douazecea conform indicelui dezvoltarii umane. Este un membru fondator al Uniunii Europene si unul dintre membri ai G8, OTAN-ului, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.

                                                                                                                                                 

      1.1.  Istorie

              Istoria Italiei este probabil cea mai importanta în privinta dezvoltarii culturale si a dezvoltarii sociale din mediterana. Ţara a fost o gazda pentru importante activitati în timpurile preistorice, si de aceea sapaturi arheologice pot fi gasite în multe regiuni: Lazio si Toscana, Umbria si Basilicata. Dupa Magna Graecia, Civilizatia etrusca si Imperiul Roman care a venit sa domine acesta parte a lumii.Au urmat Evul Mediu, Umanismul si Renasterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei si artei europene. Orasul Roma contine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.

              Italia în era moderna a devenit un stat-natiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - când statele peninsulei si Cele doua Sicilii au fost unite de catre regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificatiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma însasi a râmas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finala a unificarii italiene. Vaticanul este acum o enclava independenta înconjurata de Italia, ca si San Marino.

    Italia participa alaturi de Antanta în primul razboi mondial.

              Dictatura fascista a lui Benito Mussolini care a început în 1922 a condus la o alianta dezastroasa cu Germania si cu Japonia numita Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) si la înfrângerea ultimativa a Italiei în cel de-al doilea razboi mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat în stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constitutii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimisi în exil datorita asocierii lor cu regimul fascist.

               Italia a fost membra fondatoare a NATO si a Uniunii Europene, si s-a alaturat grupului de crestere a unificarii politice si monetare din Europa de Vest, incluzând introducerea.

      1.2.  Politica

 Constitutia Republicii Italiene din 1948 a stabilit un parlament bicameral, (Parlamento), consistând din Camera Depuatatiilor (Camera dei Deputati) si Senat (Senato della Repubblica), o putere judiciara, si una executiva (condusa de un prim ministru) (Presidente del Consiglio dei Ministri). Presedintele republicii este ales pe 7 ani de catre parlamentul reunit cu un contingent mic de delegati regionali. Presedintele nominalizeza prim ministrul, care propune ceilalti ministri (care înainte erau alesi de presedinte). Consiliul de Ministrii (în mod general, dar nu necesar este compus din membrii ai parlammentului) trebuie sa pastreze secretele ambelor camere (Fiducia).

              Camerele parlamentului sunt populare si sunt alese în mod direct printr-un sistem mixt majoritar si proportional. Camera Deputatiilor are 630 de membri. În plus fata de cei 315 mebri alesi, Senatul îi include si pe fostii presedinti si alte diverse persoane, conform prevederiilor constitutionale. Ambele camere sunt alese pentru maxim 5 ani, dar pot fi dizolvate înainte de expirarea termenului normal.

              Sistemul judiciar italian este bazat pe dreptul roman modificat prin Codul napoleonic si prin ultimele schimbari. O curte constitutionala, Corte Costituzionale, care poate trece peste constitutionalitatea legilor, este o inovatie post-Al Doilea Razboi Mondial.

              1.3.  Geografie

              Italia consta în principal dintr-o peninsula (porecla Stivale) care se extinde în Marea Medtiterana, unde împreuna cu doua mari insule, Sicilia si Sardinia (Sardegna), creeaza diferite compartimente ale marii: Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si în final Marea Lingurica la nord-vest.

               Muntii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaza un arc, închizând Italia în nord. Aici se afla si o laguna aluvionara mare, Laguna Pad-Venetia, strabatuta de Râul Pad si de multi afluenti ai sai, care curg dinspre Alpi, Apenini si Dolomiti. Alte râuri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige si Arno.

             Cel mai înalt vârf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociata cu doi faimosi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) în apropriere de Napoli si activul Etna în Sicilia.

    1.4. Economie

            Membra a grupului G8, Italia reprezenta a sasea economie in 2004, dupa Statele Unite, Japonia, Germania, Regatul unit al Marii Britanii si Franta. Italia are o economie industriala diversificata, cu un venit pe cap de locuitor apropiat unor tari ca Franta si Regatul Unit. Economia capitalista ramâne divizata într-un nord industrial bine dezvoltat, dominat de companii private si un sud agricultural, cu o rata a somajului de 20%.             Majoritatea materiilor prime necesare industriei si mai mult decât 75% din necesarul de energie este acoperit prin importuri. În decada trecuta, Italia a urmarit o politica fiscala strânsa pentru a îndeplinii criteriile Uniuniilor economice si monetare, beneficiind de de o rata a inflatiei scazuta care i-a permis alaturarea la Euro de la conceperea sa în 1999.

1.5.      Demografie

              Italia este în general o omogenitate lingvistica si religoasa, totusi, cultura sa, economia sa si politica sa sunt diverse. Italia are a cincea densitate a populatiei europene ca marime, atingând 196 de oameni pe km˛. Grupurile minoritare sunt mici, cele mai mari fiind cel vorbitor de limba germana în Tirolul de Sud (1991: 287.503 germani si 116.914 italieni) si cel de limba slovena lânga Trieste.

             Alte grupuri minoritare cu limbi oficiale partiale sunt cele franceze în Valle d'Aosta; cele sarde în Sardinia; cele ladine în Dolomiti; si cele friuliene în regiunea Friuli-Venetia Giulia, toate patru limbi romanice. În plus exista alte câteva minoritati locale mici, ca si cele vorbitoare de Limba occitana în sudul vaii Piemontului; Limba catalana în orasele Alghero si Sardinia; Limba albaneza în anumite sate din Calabria si Sicilia; si de dialecte grecesti vechi în satele din Calabria.

             Desi Romano-Catolicismul este religia majoritara (85% din cetatenii nou-nascuti sunt în mod normal catolici) uramta de religia protestanta si cea iudaica, dar este constatata si o crestere a comunitatii musulmane imigrante.

          

                 1.6.  Cultura

            Italia este bine cunoscuta pentru arta si cultura sa, precum si datorita nenumeratelor ei monumente, printre care se numara Turnul din Pisa si Colosseumul roman, dar si pentru mâncarea sa (pizza, pasta, s.a.m.d.), vin, stilul de viata, eleganta, design, cinema, teatru, literatura, poezie, arte vizuale, muzica (mai ales de opera), sarbatori, si în general pentru gust.

            Miscarile artistice ale Renasterii si barocului a aparut în Italia între secolele al 14-lea si al 15-lea, respectiv la sfârsitul secolului al 16-lea, determinând o adevarata revolutie artistica în Italia, mai întâi, în Europa ulterior si apoi în întreaga lume.

            Genurile literare care au înflorit în Italia, asa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso si a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli si a lui Castiglione, au exercitat o influenta durabila în dezvoltarea culturii vestice, la fel ca si pictura, sculptura si arhitectura, la care au contribuit artisti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico si Michelangelo.

           Influenta muzicala a compozitorilor italiani ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina si Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabila. Mai târziu, în secolul al 19-lea, opera romantica italiana (gen muzical "inventat" de asemenea de italieni) a excelat datorita compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi si Giacomo Puccini.

          Artistii, scriitorii, regizorii, arhitectii, compozitorii si designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestica.

          Fotbalul este principalul sport national. Italia a câstigat Cupa Mondiala de Fotbal de patru ori: în 1934, 1938, 1982 si 2006. Seria A a campionatului italian de fotbal a dat unii dintre cei mai buni jucatori de fotbal la nivel mondial. Cele mai cunoscute echipe sunt A.C. Milan si Inter Milano FC din Milano, A.S. Roma si S.S. Lazio din Roma, Juventus din Torino si Fiorentina din Florenta.

                                1.7. Turismul din Italia

           Rivierele sunt sectoare de litoral amenajate pentru turism, cea mai importanta fiind Riviera Italiana, constand intr-un lant de statiuni balneo - maritime: San Remo, Diano Marina, Alassio, Nervi, Portofino, Santa Margherita Ligure, etc..., apoi rivierele napolitana situate in Golful Napoli: Amalfi, Sorrento, insulele Ischia si Capri, veneziana: Lido di Venezia, Riccione, Rimini, sarda aflandu-se in insula Sardinia, palermitana aflandu-se in zona orasului Palermo.

            

               Roma

            

Roma capitala Italiei, fiind supranumita si "Cetatea Eterna", este considerat orasul cu cele mai multe monumente istorice si de arta de pe glob: temple, amfiteatre (dintre care Colosseumul datand din anul 80 d. Hr. care putea adaposti 80.000 spectatori), arcuri de triumf (Constantin cel Mare, Seotimiu, Sever, Titus...), columne (columna lui Traian inalta de 37 m), bazilici (Santa Maria Maggiore, San Paolo Fuori le Mura),                        biserici, palate, vile, fantani (cea mai cunoscuta fiind Fontana di Trevi), statui.

                                
         Bologna

 

 Bologna - orasul cuprinde numeroase palate, biserici, fantani, doua turnuri inclinate si una dintre cele mai vechi universitati din lume.             

             

         

            Padova                                              

Padova - mare bazilica II Santo din sec. XIII, care adaposteste mormantul Sf. Anton de Padova, Capela Scrovegni din sec. XIV pictata de Giotto, palate, orenumita universitate la care invatau si unii principi romani.

   

                                                                                 

Pisa

Pisa - Piazza del Duomo sau Campo dei Mirŕcoli, cu renumitul Turn din Pisa - Tore pendente/ Turnul inclinat.

                                                                                

                                                                                                                        

Napoli

         

Napoli oras cu o frumoasa asezare geografica in jurul golfului omonim si la poalele muntelui Vezuviu, bogat in monumente cum sunt: Castel Nuovo (se. XII), Arcul de Triumf, Palatul Regal (sec. XVII), Palatul si Galeria Nationala de pe Capodimonte, biserici; in apropiere aflandu-se orasul roman Pompei acoperit cu lava in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu din anul 79 d. Hr., in prezent eliberat de acesta.                                                                                                               

     

          Milano

 

 

Duomo dateaza  din sec. XIV - XVI, si este bogat in ornamente cu turnuri, turnulete, statui, Castelul Sforzesco, Scala, ce este unul dintre cele mai renumite teatre de opera din lume, biserica Santa Maria delle Grazie care adaposteste celebra pictura "Cina cea de taina" al lui Leonardo da Vinci.

 Torino

Vizitarea  orasului Torino se incepe de la piazza Castello ce este denumit  si inima orasului Torino.  Duomo sau Catedrala San Giovani care adaposteste asa numitul "Giulgiu al lui Hristos", Palatul Regal, de pe scarile duomolui se poate admira importante monumente istorice  ale orasului Torino.

Venezia"Orasul Soarelui "

                      

Venezia este un oras amplasat pe mai bine de o suta de insule (Piazza San Marco cu bazilica omonina din sec. XI, care adaposteste mormantul Sf. Marcu, Campanilla inalta de 99 m.
Document Info


Accesari: 4796
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )