Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MEDIUL INCONJURATOR

geografie






  Mediul inconjurator




Continut:

1.1.Ce este mediul?

1.2.Factorii geoecologici

1.3.Tipurile de medii pe Terra si bazinele turistice


Factorii geoecologici reprezinta un fenomen sau orice component din natura de origine fizico-mecanica, chimica sau biologica care actioneaza direct/indirect, pozitiv/negativ, asupra unui individ, populatie, ecosistem, component.

In functie de componentele principale ale mediului, factorii se structureaza în: factori abiotici si biotici. Pentru activitatile turistice acestia pot avea un rol restrictiv sau favorizant.


1.2.1. Factori abiotici

1.Factorii cosmici

Componenta si extinderea mediului biotic intervine în unele procese de pedogeneza, morfogeneza si chiar al biosferei însusi. Prin factorii biotici se poate întelege totalitatea relatiilor care se creeaza între organismele vii si influenta lor în mediu. Factorii biotici au un rol hotarâtor în existenta biosferei si pot interactiona favorabil (cooperare) sau nefavorabili (competitie).

a. Din acest punct de vedere biosfera este structurata pe doua nivele mari: plante si animale.

Modul de raspândire al indivizilor în spatiu se realizeaza în functie de limitele de toleranta pe care acestia le au fata de factorii abiotici si interactiunile, comportamentul lor cu alte grupe de organisme. Ea poate merge de la o distributie uniforma (padure matura), la una întâmplatoare (protozoare) sau grupata, cea mai raspândita în natura.

Tipuri de medii ale Terrei si bazinele turistice

reprezinta un fenomen sau orice component din natura de origine fizico-mecanica, chimica sau biologica care actioneaza direct/indirect, pozitiv/negativ, asupra unui individ, populatie, ecosistem, component.

In functie de componentele principale ale mediului, factorii se structureaza în: factori abiotici (cosmici-Soare, Luna; climatici, hidrologici, edafici) si biotici (plante, animale si om). Pentru activitatile turistice acestia pot avea un rol restrictiv sau favorizat.

temperat-oceanic este specific regiunilor de tarmuri ale oceanelor, având extindere mai mare pe fatadele vestice. Statele situate în aceste zone poseda resurse turistice valoroase, pornind de la orase (Londra, Paris, Vancouver etc., arii protejate, plajele de pe "Coasta de Argint" a Frantei, Southampton si Bristol-Marea Britanie, centre cultural istorice. St. Nazaire etc.

Mediul temperat-continental cuprinde spatii mari situate în interiorul continentelor. Turismul se dezvolta în orasele mari- Moscova, Bucuresti, Budapesta etc. (turism cultural sau de afaceri), unele statiuni balneoclimaterice, legate de prezenta resurselor balneare, situri istorice, parcuri de distractii sau areale pentru turismul de week-end, arii protejate.

Mediul mediteranean face tranzitia între climatele temperate si cele tropicale, de unde si numele de climat subtropical. Dat fiind faptul ca cele mai multe din aceste areale prezinta zone de litoral, aceste medii sunt extrem de cerute pentru turismul helio-marin (Franta, Italia, Grecia, Spania, California, Japonia, Australia, Argentina etc.), la care se adauga centrele cultural-istorice, marturii ale unei locuiri vechi-Europa sudica (Roma, Atena) Turcia, Mesopotamia (Iran, Irak), nordul Africii (Egipt, Maroc).

Mediile intertropicale sunt cerute pe piata ecoturistica sau a turismului helio-marin.

Mediul padurilor umede dense ocupa regiunile ecuatoriale umede tot timpul anului, cu paduri permanent verzi, cu o specii exotice, resurse ecoturistice de baza. Bazinele turistice se concentreaza în Indonezia, Melanezia, Gabon, R. Congo, Amazonia.

Mediul padurilor umede deschise se afla între padurile umede dense si savane si constituie premisele dezvoltarii turismului în natura, ecoturismului, cultural.

Mediul insulelor tropicale (Anexa I) caracterizat prin climate tropicale umede, paduri tropicale, permanent verzi, este caracteristic turismului 3S (soare, nisip, mare), dar care au fost convertite în ultimele decenii în arii protejate utilizate în turismul în natura (Canare, Seychelles, Mauritius, Bali, Bora Bora, Ceylon etc.).

Mediul de savana este pretabil mai ales în ecoturism: Kenya, Tanzania, Madagascar, India, Venezuela.

Mediul desertic carcaterizat de conditii restrictive este cerut pentru oaze, cu traditiile localnicilor, vechile asezari.

Mediile polare si subpolare, situate în jurul Polului Sud (domeniul Antarctic continental si oceanul din jur) si a Polului Nord (Oceanul Arctic si teritoriile din jur) sunt cuprinse în programele turistice din America, Australia, Rusia si tarile scandinavice.

Mediile montane, caracterizeaza muntii înalti, indiferent de zona climatica favorizeaza existenta ghetarilor montani, în zona temperata pe peste 3000m si 5000m în zona calda. Vegetatia se succede pe verticala de la paduri de foioase, conifere pâna la pajisti alpine, fiind mediu propice pentru o fauna diversa. Diversitatea tipurilor de turism este completata de vestigiile vechi (Machu Pichu), religioase (bisericile din lemn din Maramures), traditii (Muntii Anzi), astfel ca se poate spune ca acest mediu este la fel de cerut ca cel tropical insular sau mediteraneean.

Pe substratul mediilor naturale se grefeaza mediile antropizate si antropice, iar destinatiile turistice ca si specializarea acestora reprezinta rezultatul interconditionarilor dintre potentialul turistic al mediilor si dezvoltarea societatii umane.



Autoevaluare

1. Completati tabelul de mai jos si dati exemple de restrictivitate sau favorizare a factorilor geoecologici asupra turismului.

Nr crt.

Factor geoecologic

Restrictioneaza

a. direct b. indirect

Favorizeaza

a. direct b. indirect


Soarele

a.Durata expunerii la soare

b.

a.drumetiile


Temperatura




Precipitatiile




Vântul




Apele curgatoare




Apele marine




Solul




relieful




Plantele




Animalele




Omul




2. Adaugati listei din text alte destinatii care se gasesc în mediile temperate, calde, reci.

3. Alegeti cea mai potrivita definitie a mediului. Sustineti alegerea prin gasirea a doua motive.

4. Care este factorul geoecologic determinant al turismului.

5. Definiti tipurile de mediu.

6.Enumerati patru destinatii din mediul montan din Europa, America, Asia.

7. Ierarhizati, dupa fluxul turistic mediul cel mai cerut de turisti dupa 2000.

8. Enumerati trei dintre activitatile turistice compatibile cu mediu si trei incompatibile.

9.Care din cele patru scenarii privind raportul dezvoltarii turismului cu mediul înconjurator este cel mai pretabil pentru ecoturism. Motivati alegerea d-voastra.


Tema de control: Privire comparativa asupra mediului subalpin- alpin si de depresiune din Muntii Carpati (Exemplu: Muntii Rodnei-Deprsiunea Maramures)

(Referat)

Planul temei

Caracteristici naturale

  1. Habitate umane
  2. Resurse turistice
  3. Rolul factorului antropic
  4. Ierarhizarea destinatiilor dupa gradul de umanizare

Materiale de utilizat: Enciclopedia geografica-volumul II, Resurse turistice ale României (M. Cândea), Ghidul aplicatiei practice pentru anul II, III al Facultatii de Geografie, Internet etc.



Document Info


Accesari: 20742
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )