Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Pestera Zeicu

geografie


Pestera Zeicu

Date istorice. Pestera este cunoscuta de mult tirrrp de catre pastori, care foloseau sala de la intrare ca adapost si loc de alimentare cu apa de baut. In anul 1969, o echipa a Cercului de speologie "Focul Viu' escaladeaza un prag dificil situat in partea nordica a salii si exploreaza un sector complet 515f52f necunoscut. Cu acest prilej se realizeaza si planul pesterii (I. Povara, 1971).



Localizare si cale de acces. Pestera se gaseste in versantul sting al piriului Scorota cu Apa, afluent pe stinga al Jiului de Vest, la circa 1260 m alt. absoluta (vezi traseele 1 si 2).

Descriere. Este o pestera fosila mixta, cu o lungime totala de 260 m. Dupa intrare, orientata spre sud (6/8 m), se coboara pe o panta de grohotis intr-o sala lunga de aproape 50 m, cu latime de 10 - 15 m si inaltime de circa 20 m. In extremitatea nordica, sala este inchisa aparent in orice directie; o privire atenta dezvaluie insa deschiderea unei galerii la partea superioara a unui prag inalt de 15 m. Escaladarea acestuia ne conduce intr-un etaj superior (Sala Superioara). O mare parte a planseului este acoperita cu schelete de Ursus spelaeus. Din partea nordica a Salii Superioare, un culoar ingust, lung de numai 4 m, conduce la o salita cu diametrul de 2 m, in planseul careia se deschide un put adinc de aproape 60 m. Coborirea acestuia este dificila si nu lipsita de pericol, deoarece frecarea corzii de pereti determina desprinderea a numeroase fragmente de calcar. La baza, putul comunica cu Sala Inferioara (30/20 m), care adaposteste numeroase concretiuni perlate, coralite si chiar cristalictite. Pe peretele vestic atirna stalactite gigantice, al caror virf este impodobit cu jerbe de cristale; pe planseu se gasesc numeroase gururi pline cu apa in care cresc continuu cristale de bazin. inchisa de jur imprejur, Sala Inferioara nu mai ofera nici o posibilitate de continuare (fig. 121).

Temperatura aerului este relativ constanta in sectorul situat deasupra pragului (10 - 12,5°C), avind valori maxime in Sala Inferioara.



Fig. 121. Pestera Zeicu (nr. 93), cartata de I. Povara, inedita.

Pestera a aparut ca rezultat al actiunii combinate a apelor de infiltratie si a celor provenite din piriul Scorota. Foarte interesant este profilul longitudinal al acestui gol carstic. Cum s-a format acest profil? Este de presupus ca intr-o prima faza apele Scorotei patrundeau in subteran in zona de chei, intr-un loc necunoscut pina in prezent; ele au modelat Sala Superioara si ieseau spre versant. Apoi, intr-o faza ulterioara s-a sapat putul si Sala Inferioara. Pestera prezinta doar o importanta turistica locala, datorita accesului anevoios si dificultatilor de explorare.

Conditii de vizitare. Pestera poate fi vizitata in anotimpul cald numai de catre persoane cu temeinice cunostinte de alpinism. Sint necesare urmatoarele materiale: 80 m scara speologica, 1 coarda de 40 m, 1 coarda de 80 m, scarite de escalada, pitoane, carabiniere, echipament individual, sursa de lumina. Timp de vizitare: 6 - 8 ore.






Document Info


Accesari: 2075
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )