Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...

Pestera din Valea Ceuca

geografie
ALTE DOCUMENTE

Portugalia
TRANSILVANIA SI BANATUL
SUPRAVIETUIREA PE MUNTE
TIMPUL PROBABIL ALPINISM
Austria
Marele zid chinezesc
Localitatea Moara Vlasiei
Iasi-capitala moldovei
Refractia si dispersia luminii pe picaturi de apa
POPAS IN CIMPIA SIRETULUI INFERIOR

Pestera din Valea Ceuca

Date istorice. Intrarea este cunoscuta de localnici si sub numele de Pestera de sub Vranovat sau Pestera de sub Coliba lui Vlada. A fost cartata, descrisa si cercetata in 1962 (L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea, 1967).
Localizare si cale de acces. Este situata in "fruntea' Vaii Ceuca, sub Dolina Iasinoca, in baza unui abrupt calcaros, la hotarul dintre satul Sfinta Elena si orasul Moldova Noua (jud. Caras-Severin). Din satul Sfinta Elena se inainteaza circa 3 km pe Drumul Garinei pina in locul numit Vranovat, apoi inca vreo 3 km la dreapta pina la dolina (vezi traseul nr. 2 si fig. 94). Altitudine circa 315 m.

Descriere. Pestera mijlocie (132 m), activa, descendenta (in sensul curgerii apei), dezvoltata in mare parte pe diaclaze in calcare jurasice (fig. 97).

Intrarea aproape ogivala (3,4 m inaltime) conduce intr-o galerie cotita, inalta de pina la 7 m, destul de strimta, in panta foarte abrupta, avind planseul concretionat si intretaiat de baraje stalagmitice. Din ea se desfac mai multe galerii laterale fosile, cele din partea mijlocie formind un labirint la nivel superior, majoritatea avind sectiune ovala de tunel de presiune. Apa isi face aparitia in pestera siroind pe scurgerea stalagmitica a unui horn-diaclaza situat la capatul ultimei galerii laterale. Din lacul format la baza lui porneste un piriias care curge mai intii linistit peste numeroase baraje, apoi tot mai repede pe panta stalagmitica spre iesire, iar la viituri el se umfla devenind violent. In afara de planseul stalagmitic cu baraje si gururi, pestera mai prezinta portiuni cu scurgeri parietale, draperii, mondmilch, stalactite si stalagmite, coloane. Un strat de argila umeda (picura abundent peste tot) este depus pe planseu. Ici-colo exista gramezi de guano umed cu fauna caracteristica lui, care tradeaza prezenta unor mici colonii de rinolofi.
Pestera calda (10-11 C in iunie) si foarte umeda (100%), lipsita de curenti de aer.

In apa gururilor si a dornelor traieste Niphargus puteanus cf. elegans. Fauna terestra contine cel mult specii troglofile de izopode si gasteropode. intr-un cotlon, printre oase de liliac si rozatoare, s-au gasit niste inele si cercei de virsta greu de precizat (probabil neolitic-medievala).

Conditii de vizitare. Pestera neocrotita si nedegradata. Parcurgerea ei, relativ dificila din cauza pantelor si a saritorilor, necesita lampa, salopeta si cizme de cauciuc. Timp de vizitare, 1/2 ora.
loading...Document Info


Accesari: 1348
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )