Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Panourile fotovoltaice si panourile pentru īncalzirea apei

Ecologie
ALTE DOCUMENTE

ACCIDENT ECOLOGIC LA IAZUL DE STERIL BOZANTA
POLUAREA MARINA. CAUZE SI EFECTE CONFORM LEGII 17/1990
Poluarea solului
POLUAREA ELECTROMAGNETICĂ A MEDIULUI
APA SI POLUAREA APEI
Dragi locuitori ai planetei
POLUAREA AERULUI
OMUL SI PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR

Panourile fotovoltaice si panourile pentru īncalzirea apei

Putem vorbi despre pano­uri fotovoltaice (PV), cunos­cute pentru capacitatea lor de captare si transformare a ener­giei solare īn electricitate si des­pre panourile solare folosite pen­tru īncalzirea apei. Fiecare tip necesita o investitie initiala care difera 24324q1612y īn functie de capacitatea lor, de calitatea materialelor din care sunt realizate si de firma producatoare. Fiabilitatea a fost demonstrata īn timp, ele avānd o durata de viata suficient de mare, īn conditiile īn care īntretinerea lor se apropie, din punct de ve­dere financiar, de zero. Oricāt ar parea de fragile, producatorii ofera pentru celulele fotovoltai­ce garantie de pāna la 30 de ani. Aceste sisteme se amortizeaza īn maximum 4 ani, deoarece, dupa montarea lor, cheltuielile pentru energie īn anumite luni ale anu­lui (vorbim aici strict de aceasta parte a Europei, cu o clima tem­perat continentala) sunt aproape inexistente.
Energii neconventionale

Tehnologia de generare a energiei fotovoltaice utilizeaza, ca element de baza, celulele se­miconductoare numite uneori si wafers. Principiul consta īn ge­nerarea curentului electric īntre doi electrozi atasati la un sis­tem solid sau lichid, sub direc­ta actiune a luminii solare. Pāna de curānd, aproape toate celu­lele fotovoltaice erau realiza­te din siliciu de diferite tipuri, cu un randament cuprins īntre 7 si 18%. Pentru a produce curent electric, se cupleaza īntre 36 si 72 de asemenea celule. Practic, toate dispozitivele fotovoltaice īncorporeaza semiconductori de-a lungul carora luminozita­tea solara este transformata īn energie electrica. Puterea difera īn functie de dimensiunile mo­dului īn care sunt asamblate ce­lulele semiconductoare, dar si de intensitatea luminii solare.

Probabil acum va puneti īntre­barea: ce se īntāmpla cu panoul PV arunci cānd nu mai este soa­re, caz īntālnit noaptea si, ocazio­nal, pe timp noros ori... īn timpul a cāte unei eclipse. Bineīnteles ca cei care au conceput aceste sisteme au avut grija sa puna la punct si acest aspect. Asadar, sis­temul poate avea īn componenta lui o baterie care sa stoche­ze suficienta energie pentru a "supravietui" chiar si unei nopti lungi de iarna, īn conditii de me­diu favorabile, o parte din canti­tatea de energie este consumata, iar surplusul este stocat īn bate­rii, fiind apoi consumat īn timpul noptii sau pe vreme nefavorabila (reprezentata cel mai adesea de īnnorarile accentuate, care pot sa tina si cāteva zile consecu­tiv). Totusi, daca exista pericolul unui consum peste asteptari, un generator care functioneaza cu motorina sau cu gaz va asigura electricitatea necesara si, simul­tan, va reīncarca bateria, īn zone cu vānturi puternice, poate fi fo­losit si un convertor de energie eoliana la o scara mai mica, pen­tru ca, īn mod sigur, nu aveti ne­voie de unul industrial.

Totusi, din cauza fluctuatiilor anuale ale radiatiilor solare, īn cele mai multe parti ale lumii, un sistem fotovoltaic are nevoie de un generator solar de dimen­siuni mai mari si de o baterie de stocare mai mare. Un astfel de sistem este mai scump decāt cel de baza, combinānd, īn asa-nu-mitele sisteme-hibrid, diferite tipuri de generatoare electrice. O combinatie īntre celulele fo-tovoltaice si generatoarele ba­zate pe combustibil lichid (pe­trol, de exemplu), garanteaza aceeasi fiabilitate ca serviciul public de curent electric.

Daca este sa vorbim de ren­tabilitate, folosirea celule­lor monocristaline, recunoscute pentru eficienta lor crescuta, este cea mai indicata, īnsa tre­buie sa va pregatiti pentru un pret de achizitie pe masura performantelor.Powered by http://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate
Document Info


Accesari: 2647
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )