Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadREGULI DE BAZA PENTRU PROTECTIA PERSONALA

Ecologie
ALTE DOCUMENTE

Poluarea electromagnetica a mediului
POLUAREA sI PROTECŢIA MEDIULUI AMBIANT
REZERVATII NATURALE
Poluarea solului
Poluarea aerului
Poluarea apei
5 IUNIE - ZIUA MONDIALA A MEDIULUI
AER

REGULI DE BAZĂ PENTRU PROTECŢIA PERSONALĂ

            Accidentele cu substante periculoase pot provoca stricaciuni foarte diferite. Recomandarile generale din acest ghid se refera doar la ceea ce trebuie facut ca prim raspuns. Dupa un accident, este esential sa respectati sfaturile date de autoritati cu privire la ce trebuie facut într-o situatie specifica. Intr-un  accident cu substante periculoase, actiunile de prevenire sunt pasul critic pentru minimizarea pagubelor.            Toate acestea sunt importante daca locuiti lânga un amplasament unde se utilizeaza substante periculoase. Operatorii de asemenea amplasamente au obligatia sa informeze populatia din vecinatate despre pericolele potentiale si masurile adecvate de raspuns în caz de accident industrial. Nu ignorati asemenea informatii care, în cazul unui accident, se pot dovedi de importanta vitala! Trebuie , de asemenea, sa cautati  informatii despre riscul si pericolele potentiale la companiile care, în conformitate cu riscul potential scazut, nu sunt obligate prin lege sa faca o informare expresa a personalului.

            Crearea de stocuri de hrana si apa

            Crearea de stocuri de hrana si apa trebuie privita cu seriozitate, fiindca sunt utile nu numai pentru situatiile de accidente industriale, ci si pentru alte tipuri de dezastre.

            De ce crearea unui stoc de alimente nu este imperios necesara în cazul unui accident industrial?

Ř      Banda adeziva lata pentru a etansa usile si ferestrele ;

Ř      Folie de plastic pentru a etansa deschiderile de ventilare ;

Ř      Rezerve de medicamente de urgenta de prima necesitate ;

Ř      Ustensile de uz personal ;

Ř      Un radio pe baterii ;

Ř      Baterii de rezerva ;

Ř      Masca faciala cu filtru .

            Protectia în interiorul unei camere

            Raspunsul rapid si potrivit poate fi esential pentru siguranta unei persoane în cazul unui accident cu substante toxice. Ca în toate urgentele, parasirea zonei periculoase este cea mai buna protectie. Datorita faptului ca un asemenea tip de accident apare prin surprindere , sunt asteptate probleme de trafic , care, asociate cu problemele familiale si cele sociale , fac , de cele mai multe ori , ca aceasta solutie sa nu fie viabila. În zonele dens populate, aceasta masura nu este recomandata de autoritati, datorita efectelor secundare inevitabile. Într-un asemenea scenariu, protectia oferita de propria casa este certa.

            Un accident implicând substantele periculoase poate rezulta în cazul eliberarii substantelor toxice sau explozive. Acestea reprezinta un pericol aparte daca include gaze dense care, fiind mai grele decât aerul, se raspândesc la suprafata pamântului ca un fluid. Aceste gaze pot intra în încaperile de la nivelurile inferioare sau subsoluri precum lichidele si se pot concentra în canalele existente în pamânt.

            Un risc similar este asociat cu gazele explozive, care pot fi initiate chiar si de o mica scânteie ( de exemplu de la întrerupator, telefon, frigider etc.). exploziile provoaca pericole chiar si în exteriorul locului accidentului , datorita bucatilor de materiale care pot fi proiectate chiar câteva sute de metri si provoca vatamari grave.

            Un alt pericol îl reprezinta precipitatiile din norii toxici. Asemenea precipitatii pot aparea sub forma de cenusa, praf sau picaturi pe toata suprafata din jurul amplasamentului si în caz de contact cu pielea, pot reprezenta un pericol pentru sanatatea umana.

            Orice loc într-o cladire care este special destinat ca adapost trebuie sa îndeplineasca trei cerinte :

            Operatiile de adaptare sunt recomandate tuturor celor ce locuiesc :

Problema adaposturilor de protectie civila

            Un adapost de protectie civila este o constructie speciala ( situata la subsolul ), cu pereti si tavane de beton armat. Prin intermediul unui ventilator ( pompa), aerul poate fi adus din exterior printr-un filtru de nisip, purificat si introdus în adapostul închis cu o usa speciala din metal masiv. Datorita soliditatii deosebite a usii si pompei de aer, asemenea constructii ofera o protectie foarte buna împotriva radiatiilor, cioburilor de sticla si sfarâmaturilor  proiectate. Adapostul este proiectat sa reziste chiar daca se darâma cladirea de deasupra lui. Datorita felului cum este construit, acesta ofera o protectie sigura împotriva oricaror explozii.

            Cu toate acestea, o astfel de cladire nu este recomandata în caz de accidente industriale.

            Filtru de nisip poate înlatura un mare numar de contaminanti chimici, inclusiv praful chimic, dar nu este garantat 100% pentru toti compusii chimici eliberati în urma unui accident. Operarea cu filtru de aer, care este în general recomandata atunci când se utilizeaza un adapost, are în unele situatii exact efectul advers. Adapostul poate fi umplut cu aer contaminat în câteva minute. Pentru a evita o astfel de situatie, pompele de aer nu trebuie pornite în aceste cazuri.

            Chiar presupunând ca adapostul este necontaminat datorita faptului ca substantele toxice au fost retinute de filtru sau filtrele nu sunt folosite, trebuie luat în calcul un pericol secundar .

            Faptul ca multe gaze eliberate într-un accident chimic sunt mai grele decât aerul poate face ca folosirea adaposturilor de la subsol sa devina o capcana periculoasa pentru cei care le folosesc. Gazele grele nu se ridica în aer si nu se dilueaza prin amestec cu aerul, ci se astern la suprafata pamântului, la etajele inferioare si subsoluri. Aceasta caracteristica de fluide  gazelor grele este adeseori folosita în efectele speciale la concertele de muzica, unde se utilizeaza, însa substante absolut inofensive. În cazul în care gazele grele, toxice, sunt eliberate, este de asteptat ca încaperile de la subsoluri sa se umple cu ele datorita lipsei de circulare a aerului. Substanta  toxica se disperseaza cu o viteza foarte mica. Chiar daca se presupune ca aerul în adapost este curat, fiecare persoana care foloseste adapostul introduce o mica cantitate de substanta atunci când intra pe usa, ceea ce duce la posibilitatea cresterii concentratiei la un nivel care afecteaza sanatatea.
            Având în vedere aceste doua aspecte, si dat fiind ca o analiza imediata a substantelor nu este posibila, nu se recomanda în general utilizarea adaposturilor în caz de accidente cu substante periculoase. Se recomanda , în aceste situatii, folosirea unor încaperi situate cât mai sus si pe fata opusa celei din care apare pericolul.

            Din aceste motive, utilizarea filtrelor de protectie la radiatii, care sunt foarte eficiente în cazul unui accident la o centrala nucleara, nu se recomanda atunci când se produce un accident care implica substante periculoase.

CE TREBUIE FĂCUT ÎN CAZ DE ACCIDENT  CU SUBSTANŢE PERICULOASE

          Protectia personala înainte de trecerea norului toxic

            Daca a ramas suficient timp la dispozitie :

Protectia personala dupa ce norul toxic a trecut:

Ř      Asteptati semnalul de încetare a alarmei;

Ř      Aerisiti încaperile dupa ce semnalul de încetare a alarmei a fost dat;

Ř      Urmati instructiunile date de autoritatile publice ( prin radio, televiziune, ziare, notificari, posta, megafoane);

Ř      Lasati animalele în grajduri si nu le hraniti cu vegetale proaspete din zona,

Pâna când nu ati primit confirmarea ca pericolul a trecut;

            Dupa trecerea norului toxic, din care contaminantii s-au depus pe sol si alte suprafete, trebuie sa :

Ř      Va scoateti încaltamintea înainte de a intra în casa;

Ř      Curatati podelele, radiatoarele , lampile, etc. cu cârpe umede; spalati ferestrele si pervazurile; curatati si aspirati covoarele ( utilizati numai aspiratoarele cu sistem de microfiltre!);

Ř      Faceti dus zilnic (spalati-va bine mâinile, parul si barba);

Ř      Spalati bine peretii exteriori ai casei si zona din jurul ei (cai de acces, trotuare, trepte, balcoane, terase etc.);

Ř      Aveti grija sa nu ridicati praful când faceti curatenie;

Ř      Nu mâncati fructe, legume si verdeturi crescute în curte;

Ř      Utilizati doar alimente sigilate( spalati bine sau îndepartati alimentele care ar putea fi contaminate!);

Ř      Asigurati-va ca copii mici nu introduc în gura obiecte contaminate ( în special în afara casei).

Ř     

Document Info


Accesari: 2477
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )