Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...

ECOTURISMUL - MODEL DE DEZVOLTARE DURABILA A ZONEI

Turism
ALTE DOCUMENTE

vladeasa - traseul 3
POSIBILITATI DE PRACTICARE A SPORTURILOR MONTANE
ALBA
PIETROSUL BISTRITEI
IMPACTUL TURISTIC SI TRECEREA SPRE TURISMUL SUSTENABIL (DURABIL
Castelul Peles
ANIMATIA IN STATIUNILE TURISTICE
MASIVUL CEAHLAU SI CHEILE BICAZULUI
Braul Mare din Costila
Norme de protectie a muncii pentru alpinism utilitar

ECOTURISMUL - MODEL DE DEZVOLTARE DURABILA A ZONEI

Pentru valorificarea cat mai eficienta a bogatului patrimoniu turistic al acestei zone unice in tara prin diversificarea resurselor (cadrul natural de exceptie, monumente religioase si laice, traditii si obiceiuri etc.), dezvoltarea activitatii turistice trebuie sa respecte principiile dezvoltarii durabile, avand in vedere armonizarea activitatilor turistice in contextul dezvoltarii economice regionale si locale coroborate cu cerintele legislatiei privind protectia mediului.
5.1. Dezvoltarea durabila a turismului

Dezvoltarea durabila, viabila si sustinuta din punct de vedere ecologic este considerata acea dezvoltare care satisface nevoile prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi.

Dezvoltarea durabila presupune atingerea a trei obiective si anume: cresterea economica, bunastarea sociala si protectia mediului. Pentru dezvoltarea unui sector de activitate si a societatii in ansamblu trebuie ca toate aceste deziderate sa fie atinse.

Figura nr. 5.1. Triunghiul durabilitatii

Ca principiu, turismul durabil reprezinta "toate formele de dezvoltare turistica, management si activitati turistice care mentin integritatea ecologica, sociala si economica si bunastarea resurselor naturale si culturale, construite in mod perpetuu"

Plecand de la acest principiu turismul durabil in Muntii Rodnei presupune:

cooperarea stransa cu autoritatile locale din zona (primarii, agentii de protectia mediului, consilii judetene etc.)

operatorii turistici si ghizii care lucreaza in perimetrul Muntilor Rodnei trebuie sa aiba inalte cunostinte ecologice;

contributii practice si financiare ale operatorilor turistici pentru conservarea Parcului (in special a operatorilor turistici din Borsa Complex);

prezenta regulilor pentru managementul vacantelor bazate pe promovarea ecoturismului;

prezenta liniilor directoare pentru implicarea comunitatilor locale;

prezenta standardelor pentru proiectarea si operarea facilitatilor de turism durabil si a afacerilor.

Concentrarea pe conservare si integritatea comunitatii este esentiala pentru ca turismul sa ramana un sector viabil pe o perioada lunga de timp. Dar turismul montan este cel mai adesea in stransa legatura cu sectorul privat de afaceri, care in mod normal este orientat pe obtinerea de profit pe termen scurt, lucru care intra in contradictie cu conservarea.

In zonele montane cu potential si cerere pentru turism, cum este cazul Muntilor Rodnei, planificarea si monitorizarea pot furniza un suport solid pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor bazate pe turism. Astfel, planificarea si monitorizarea ar putea fi realizate permanent si nu practicate doar la inceputul sau sfarsitul proiectului. Acest lucru va genera un mod de abordare flexibil ce va avea sub atenta supraveghere impactul produs de dezvoltarea turismului asupra cadrului natural.

5.2. Dezvoltarea ecoturismului

Ecoturismul reprezinta una dintre formele turistice cu cea mai mare tendinta de crestere in ultimii ani, cu precadere in ariile protejate (parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii ale biosferei). Prin promovarea acestei forme de turism, multe tari ale lumii care considera ca ariile protejate sunt o parte esentiala a ofertei turistice, au facut ca turismul in natura si ecoturismul sa reprezinte elemente importante ale industriei turistice.

Aplicarea ecoturismului ca model de dezvoltare a turismului, cu deosebire in zonele protejate si a principiilor sale are o dubla tinta: pe de o parte valorificarea integrata a resurselor naturale si culturale de exceptie, cu imbunatatirea calitatii vietii in comunitatile locale, iar pe de alta parte satisfacerea motivatiilor si cerintelor turistilor in concordanta cu conservarea mediului pentru generatiile viitoare.

In prezent nu exista o definitie unanim abordata dar exista definitii agreate si predominant acceptate, adoptate si utilizate. Un lucru este cert, in definirea ecoturismului s-au implicat un numar mare si variat de specialisti precum si o mare varietate de organisme profesionale, economice, atat la nivel national cat si international.

Incepand cu anii in care conceptul a fost definit pentru prima oara, s-a format un consens general asupra elementelor de baza ale ecoturismului:

contribuie la conservarea biodiversitatii;

include o crestere a experientei vizitatorilor;

contribuie la bunastarea localnicilor;

presupune un comportament responsabil din partea turistilor si a industriei turismului;

este promovat initial catre grupuri mici de afaceristi la scara mica;

presupune cel mai mic consum de resurse neregenerabile;

accentueaza participarea locala, proprietatea si oportunitatile de afaceri, mai ales pentru locuitorii din spatiul rural.

Sprijinirea si promovarea turismului ecologic in spatii protejate nu se va putea realiza decat prin adoptarea si aplicarea, cu titlu minimal, a urmatoarelor cerinte esentiale:

realizarea unui inventar detaliat a resurselor actuale si a potentialelor resurse si evaluarea starii lor si a modului de valorificare;

identificarea produselor turistice care pot fi realizate si a pietelor in corelatie cu tendintele de viitor, pentru selectarea produselor care vor fi transpuse in actiuni concrete;

elaborarea unor planuri, cu termene precise, de realizare a produselor turistice, cu personalizarea schemelor cadru de dezvoltare pentru fiecare produs turistic in parte;

punerea in aplicare a planurilor de dezvoltare aprobate si urmarirea atenta a fazelor de realizare;

atragerea si organizarea unor actiuni comune cu toti factorii care pot participa la realizarea si dezvoltarea produselor turistice selectate;

realizarea structurilor legale, a reglementarilor necesare care sa asigure si un suport institutional si financiar corespunzator pentru sustinerea planurilor de valorificare si dezvoltare, si a mentinerii parteneriatului intre toti factorii interesati;

colectarea de date asupra efectelor planurilor de dezvoltare si revizuirea lor in functie de disfunctionalitatile constatate.

5.3. Activitati prioritare pentru dezvoltarea ecoturismului

Dezvoltarea activitatii de turism in Parcul National Muntii Rodnei - Rezervatie a Biosferei impune promovarea unui turism care sa aduca venituri fara sa afecteze negativ Parcul. Aceasta va duce la cresterea respectului pentru valorile arealului, care sa incorporeze valorile culturale si traditionale ale zonei in circuitul turistic al Parcului National Muntii Rodnei - Rezervatie a Biosferei. Pentru atingerea acestui obiectiv se impun mai multe directii de dezvoltare care urmaresc realizarea unui plan de activitati.

Activitatea 1 - Cresterea constiintei publice cu privire la practicarea ecoturismului

Informarea grupurilor, variate ca varsta si profesie, ce domiciliaza in apropierea Parcului cu privire la rolul ecoturismului in dezvoltarea regiunii.

Aceasta actiune se justifica prin faptul ca, constientizarea importantei dezvoltarii ecoturismului este la fel de importanta ca si conservarea si promovarea resurselor ecoturistice, iar aceasta forma de utilizare durabila a resurselor va aduce comunitatii locale importante beneficii.

Rezultate asteptate:

Populatia locala va cunoaste si va aprecia resursele naturale si culturale existente pe teritoriul Parcului sau in apropiere;

Implicarea populatiei locale in initiativele de voluntariat si in campaniile de conservare;

Reflectarea evenimentelor referitoare la dezvoltarea ecoturismului in mass-media locala;

Stabilirea si multiplicarea unui "pachet de bune practici" capabile sa formeze o atitudine pozitiva in randul populatiei locale cu scopul protejarii resurselor ecoturistice din cadrul Parcului.

Actiuni:

Dezvoltarea de programe de constientizare a beneficiilor generate de practicarea ecoturismului pentru populatia locala si a rolului acestei forme de turism in conservarea resurselor naturale;

Dezvoltarea de programe destinate copiilor, prin intermediul carora acestia vor fi informati cu privire la obiectivele turistice din zona si li se vor forma aptitudini pentru protejarea naturii;

Integrarea unor teme referitoare la ecoturism inca din ciclul primar si gimnazial de invatamant (pentru scolile aflate in apropierea ariilor protejate);

Dezvoltarea si publicarea unor materiale educationale;

Informarea mass-mediei locale cu privire la organizarea unor intalniri periodice si realizarea unor materiale referitoare la dezvoltarea ecoturismului in zona;

Realizarea unor "tururi jurnalistice" in cadrul Parcului.

Indicatori:

Numarul de scoli implicate in program;

Numarul de articole/reportaje realizate in mass-media locala referitoare la ecoturism;

Numarul de voluntari atrasi in campaniile de ecologizare a parcului.

Activitatea 2 - Dezvoltarea si intretinerea infrastructurii generale si a structurilor ecoturistice

Se refera la planificarea si realizarea unor activitati de sistematizare pentru constructii noi sau de intretinere a infrastructurii existente.

Aceasta activitate se justifica prin facilitarea accesului la obiectivele naturale si antropice de pe teritoriul Parcului, cresterea posibilitatilor de cazare si agrement, iar acest lucru este o prima conditie pentru atragerea turistilor.

Rezultate asteptate:

Cresterea numarului de vizitatori.

Cresterea impactului atractiilor turistice si diversificarea produselor ecoturistice oferite;

Imbunatatirea accesului spre Parc.

Actiuni:

Realizarea unui sistem de centre de informare turistica in principalele puncte de acces in Parc;

Crearea unui sistem inteligibil de indicatoare;

Restrictionarea accesului catre unele obiective importante cum sunt unele lacuri glaciare sau rezervatii stiintifice;

Realizarea unor panouri in punctele de intrare, cu harta masivului, pe care sa fie conturat Parcul National Muntii Rodnei;

Restaurarea structurilor vechi si nefunctionale: cabane, refugii, locuri de campare - se urmareste in principal renovarea/restaurarea cladirilor existente, decat construirea unora noi, utilizand materialele locale si reflectand arhitectura traditionala;

Refacerea anumitor trasee turistice degradate, realizarea, acolo unde este nevoie, a unor bare de sustinere, scari, podete, puncte de belvedere etc.;Modernizarea drumurilor nationale, judetene si comunale din imediata apropiere a Parcului;

Amenajarea unor trasee speciale pentru mountain bike si a unor platforme destinate sariturilor cu parapanta;

Amenajarea pentru vizitare a unor pesteri.

Indicatori

Accesul populatiei la resursele si facilitatile turistice;

Cresterea numarului de trasee marcate;

Numarul de centre de informare create;

Cresterea numarului de turisti individuali;

Cresterea posibilitatilor de agrement turistic in cadrul Parcului.

Activitatea 3 - Realizarea unei baze de date referitoare la resursele ecoturistice din Parc

Se urmareste realizarea unei baze de date care sa contina informatii despre toate resursele turistice si despre serviciile ecoturistice oferite in zona Parcului.

Baza de date va contine informatii up-datate referitoare la resursele si serviciile turistice, va contribui la diversificarea si promovarea ofertei ecoturistice si va incuraja cooperarea intre entitati separate ce ofera servicii si produse ecoturistice.

Rezultate asteptate:

Informatiile referitoare la atractiile si serviciile oferite sunt cuprinzatoare, up-datate si usor disponibile potentialilor utilizatori. Informatiile sunt folosite atat pentru oferirea unui produs particular, cat si pentru a realiza contactul intre ofertanti diferiti.

Actiuni:

Proiectarea bazei de date si selectarea unui format optim si a unui mecanism de acces;

Colectarea informatiilor necesare;

Introducerea unui sistem de mentinere si de innoire periodica a bazei de date;

Publicarea bazei de date;

Promovarea bazei de date.

Indicatori:

Numarul de obiective si de servicii ecoturistice prezentate;

Numarul de turisti ce viziteaza baza de date;

Satisfactia utilizatorilor cu privire la continutul si prezentarea informatiilor.

Activitatea 4 - Realizarea unui sistem eficient de informare

Realizarea unui sistem eficient de informare / avertizare cu privire la regulile de vizitare a Parcului National Muntii Rodnei - Rezervatie a Biosferei.

Rezultate asteptate

Reducerea impactului negativ produs de dezvoltarea turismului asupra naturii.

Actiuni:

Realizarea de materiale informative - pliante, postere, CD-uri, reviste;

Realizarea de panouri informative cu privire la principalele reguli de vizitare in punctele de intrare;

Publicarea regulilor de vizitare pe siturile WEB destinate promovarii acestei zone turistice.

Indicatori:

Numarul de vizitatori informati;

Reducerea numarului de contraventii;

Reducerea cheltuielilor necesare pentru protejarea naturii.

Activitatea 5 - Integrarea ecoturismului in planurile locale si regionale de dezvoltare

Reprezinta implementarea sau imbunatatirea planurilor de dezvoltare locala referitoare la turism si introducerea unei Sectiuni de Ecoturism, ce va reflecta si activitatile din Strategia de Ecoturism a Romaniei.

Cum dezvoltarea ecoturismului este una dintre posibilitatile reale de dezvoltare durabila a regiunii, politica administratiilor locale si judetene trebuie sa reflecte oportunitatile oferite de cadrul natural deosebit al PNMR si va gasi expresie in alocarea resurselor locale pentru atingerea acestui scop.

Rezultate asteptate:

Sustinerea procesului de dezvoltare integrata;

Legatura eficienta intre initiativelor locale si nevoile de dezvoltare ecoturistica;

Realizarea programelor de dezvoltare ecoturistica adoptate de consiliile locale.

Actiuni:

Consiliile locale vor infiinta grupuri de lucru, care vor implementa sectiunile din planurile locale ce se refera la ecoturism.

Indicatori:

Planurile locale ce contin sectiuni referitoare la dezvoltarea ecoturismului in cadrul PNMR.

Activitatea 6 - Asigurarea de servicii de turism

Comunitatile locale ar trebui stimulate in practicarea unor activitati turistice sau conexe turismului. Acestea trebuie sa constientizeze ca practicarea acestor activitati le va aduce un plus de venituri.

Rezultatele asteptate:

Cresterea numarului de societati comerciale locale, de mici dimensiuni, ce ofera servicii turistice;

Cresterea veniturilor, atat la nivelul gospodariilor, cat si la nivelul administratiei locale;

Conservarea valorilor culturale, traditiilor si obiceiurilor locale.

Actiuni:

Asigurarea de servicii turistice prin spatii de cazare proprii, cu respectarea cerintelor de protectie a mediului;

Asigurarea de servicii de ghizi turistici;

Promovarea de programe turistice complexe - in Anexa 5 sunt date cateva exemple de programe turistice, ce pot fi realizate;

Incurajarea initiativelor locale de transport persoane catre punctele de acces in Parc;

Realizarea unor centre mestesugaresti;

Realizarea unor centre de inchiriat echipament sportiv.

Indicatori:

Numarul de structuri de primire nou infiintate de localnici;

Numarul de ghizi turistici;

Numarul mijloacelor locale de transport (de preferinta nepoluante) ce sunt folosite in scop turistic;

Numarul de centre mestesugaresti;

Numarul de centre de inchiriat material sportiv.

Activitatea 7 - Cresterea pregatirii profesionale a persoanelor care realizeaza servicii ecoturistice

Consta in dezvoltarea de programe educationale si de calificare acoperind un spectru larg de domenii, pentru a mari competentele celor ce ofera servicii ecoturistice, in asa fel incat sa mentina competitivitatea acestora. Programele specializate vor fi concepute pentru profesii precum manageri de restaurant, manageri de hotel, angajati ai centrelor de informare turistica, ghizi si interpreti locali etc.

Aceasta activitate se justifica prin faptul ca prin cresterea aptitudinilor si a calificarii celor de furnizeaza servicii ecoturistice se vor diminua punctele slabe legate de oferta de forta de munca si va creste calitatea si competitivitatea produselor oferite.

Rezultate asteptate

Cresterea cunostintelor si aptitudinilor diferitelor segmente in urmatoarele domenii:

Intreprinzatori privati - marketing, dezvoltarea produselor ecoturistice, planuri de afaceri, management de IMMuri, servirea clientilor;
Angajatii centrelor de informare turistica - interactiunea cu intreprinzatorii locali, cu mass-media, realizarea unor programe turistice, folosirea si intretinerea unor baze de date.

Actiuni

Evaluarea nevoilor curente de training in domeniul ecoturismului;

Pregatirea programelor de training si a cursurilor;

Trainingul instructorilor locali;

Realizarea materialelor necesare;

Publicarea unor manuale care sa contina teme relevante, studii de caz si practici locale pozitive;

Schimb de experienta la nivel regional, national si international cu scopul de a impartasi experienta si de a studia practici de succes in domeniu.

Indicatori:

Numarul de traininguri realizate;

Numarul de participanti la traininguri;

Numarul instructorilor locali instruiti;

Numarul de localnici angajati ca ghizi sau interpreti de turism.

Activitatea 8 - Realizarea unor aliante intre "eco-investitorii" locali

Aceasta activitate urmareste realizarea unor aliante intre intreprinzatorii din zona ce lucreaza in domeniul ecoturismului si stimularea parteneriatelor ce au ca scop protejarea intereselor lor.

Activitatea are drept scop reprezentarea intereselor intreprinzatorilor locali pe plan regional si national, stabilind si mentinand un sistem de schimb de informatii. Prin intermediul acestui sistem se va realiza o promovare concentrata a acestei destinatii ecoturistice, vor fi identificate mai usor problemele comune si isi vor uni eforturile de rezolvare a acestora etc.

Rezultate asteptate:

Unificarea intreprinzatorilor interesati si o colaborare activa intre ei;

Informarea intreprinzatorilor cu privire la oportunitatile oferite de afilierea la acest sistem.

Activitati:

Identificarea si atragerea intreprinzatorilor locali;

Organizarea unui sistem de informare comunitara, prin care sa poata fi informati toti potentialii beneficiari;

Realizarea unor intalniri de lucru prin care sa se dezvolte misiunea, strategia, planul de lucru si principiile aliantei.

Indicatori:

Numarul de intreprinzatori locali atrasi;

Numarul de intalniri realizate;

Numarul de asociatii ce au luat fiinta.

Activitatea 9 - Asigurarea surselor de finantare

In procesul de conservare a ariilor protejate, dar mai ales de in cel de valorificare economica a acestora prin practicarea ecoturismului, asigurarea surselor de finantare joaca un rol foarte important.

Rezultate asteptate:

Cresterea fondurilor aflate in posesia factorilor interesati de dezvoltarea ecoturismului si de protejarea naturii;

Crearea unor oportunitati de finantare a activitatii PNMR.

Activitati:

Realizarea unui fond de contributii ale operatorilor turistici locali pentru conservarea Parcului;

Stimularea contributiilor voluntare private pentru dezvoltarea ecoturismului si pentru protejarea naturii;

Alocarea de fonduri de la bugetul administratiei centrale si locale pentru protejarea patrimoniului natural si cultural;

Realizarea unor facilitati pentru finantarea investitiilor (dobanzi reduse), care au ca rezultat promovarea ecoturismului si conservarea naturii;

Introducerea unei taxe pentru vizitarea PNMRRB;

Accesarea unor surse de finantare exterioare pentru conservare si promovarea obiectivelor Parcului.

Indicatori:

Valoarea fondurilor de la buget;

Valoarea contributiilor voluntare;

Fonduri nerambursabile accesate;

Rata dobanzii la creditele acordate pentru dezvoltarea ecoturismului si pentru protejarea naturii.

Activitatea 10 - Dezvoltarea unui produs ecoturistic local

Identificarea produselor si atractiilor si combinarea lor intr-o marca locala, ce va deveni reprezentativa pe plan national si international.

Combinarea diverselor servicii si atractii intr-un produs unificat va conduce la diversificarea produsului ecoturistic si va creste competitivitatea sa pe piata.

Rezultate asteptate:

Realizarea unui produs ecoturistic complex si usor de recunoscut;

Organizarea promovarii si crearea unei piete.

Actiuni:

Identificarea si evaluarea produselor;

Dezvoltarea unei marci pentru aceasta destinatie ecoturistica;

Analizarea cererii existente si potentiale;

Realizarea unei strategii de marketing si realizarea unui plan de actiuni pentru implementarea ei.

Indicatori:

Cresterea cererii;

Identificarea imaginii destinatiei ecoturistice.

Activitatea 11 - Promovarea si marketingul acestei destinatii ecoturistice

Implementarea unei strategii publicitare generale pentru Parcul National Muntii Rodnei, bazate pe valoarea deosebita a biodiversitatii.

Aceasta actiune se justifica prin faptul ca produsul ecoturistic are nevoie de o piata tinta si de o promovare puternica, ceea ce ar putea conduce la recunoasterea regiunii ca o destinatie ecoturistica, ce ofera oportunitati ecoturistice unice si de inalta calitate.

Rezultatele asteptate

Promovarea marcii ecoturistice create;

Cresterea cererii pentru produsele ecoturistice disponibile.

Actiuni

Identificarea potentialilor clienti conform profilului intocmit;

Promovarea pe diferite segmente de clientela;

Producerea de materiale publicitare (printate sau audio-video);

Participarea la targuri si expozitii de turism;

Dezvoltarea unui site WEB de prezentare a Parcului ca destinatie ecoturistica.

Indicatori:Numarul de materiale publicitare publicate;

Numarul de participanti la targurile de turism;

Numarul de vizitatori ai sitului WEB.

Activitatea 12 - Monitorizarea impactului activitatii turistice

Consta in initierea unui program de monitorizare si supraveghere a turistilor si a activitatilor de turism pentru determinarea limitelor de risc la schimbare, a valorilor acceptabile de impact etc.

Rezultate asteptate:

Reducerea impacturilor negative asupra biodiversitatii.

Actiuni:

Monitorizarea vizitatorilor pentru obtinerea de informatii calitative si cantitative - in principalele puncte de intrare;

Efectuarea de inspectii periodice pe traseele turistice pentru stabilirea starii infrastructurii;

Efectuarea de inspectii periodice la spatiile de cazare acceptate calitativ de catre APNMR;

Culegerea de date privind numarul turistilor, comportamentul, opiniile, preferintele, cheltuielile facute;

Analiza nivelului de constientizare si de intelegere a problemelor legate de conservarea Parcului.

Indicatori:

Numarul de turisti intrati pe teritoriul Parcului;

Numarul de turisti chestionati;

Numarul inspectiilor realizate pe traseele turistice / la structurile de cazare.

5.4. Graficul de realizare a activitatilor prioritare

Plan de activitati

Coordonator/Partener

Perioada

Provenienta

fondurilor

1. Cresterea constiintei publice cu privire la practicarea ecoturismului

APNMRRB, MEC, MMGA

Fonduri nerambursabile, MMGA

2. Dezvoltarea si intretinerea infrastructurii generale si a structurilor ecoturistice

APNMRRB, administratiile locale, investitorii privati

Bugetele locale, fonduri SAPARD

3. Realizarea unei baze de date referitoare la resursele ecoturistice din Parc

APNMRRB, firma specializata

si actualizare permanenta

Bugetele locale, fonduri private, sponsorizari

4. Realizarea unui sistem eficient de informare

APNMRRB

Fonduri proprii ale APNMRRB

5. Integrarea ecoturismului in planurile locale si regionale de dezvoltare

Consiliile locale si judetene

Bugetele locale, si judetene

6. Asigurarea de servicii de turism

Comunitatea locala, investitori privati, APNMRRB

Fonduri nerambursabile, credite, investitii private

7. Cresterea pregatirii profesionale a persoanelor care realizeaza servicii ecoturistice

APNMRRB, MTCT, MEC, CNIT, ANTREC, centre de pregatire profesionala din turism

Fonduri nerambursabile, fonduri de la bugetele centrale si locale

8. Realizarea unor aliante intre "eco-investitorii" locali

Investitorii locali

si permanentizarea colaborarilor

Fonduri private

9. Asigurarea surselor de finantare

APNMRRB, consiliile locale

10. Dezvoltarea unui produs ecoturistic local

APNMRRB, agentiile de turism din zona, societatile de turism

Fonduri proprii ale APNMRRB si ale investitorilor privati

11. Promovarea si marketingul acestei destinatii ecoturistice

APNMRRB, agentiile de turism din zona, centrele de informare turistica

Fonduri proprii ale APNMRRB si ale investitorilor privati

12. Monitorizarea impactului activitatii turistice

APNMRRB

Fonduri proprii ale APNMRRB

Abrevieri

ANTREC = Asociatia Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural

APNMRRB = Administratia Parcului National Muntii Rodnei - Rezervatie a Biosferei

CNIT = Centrul National de Invatamant Turistic

MEC = Ministerul Educatiei si Cercetarii

MMGA = Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor

MTCT = Ministerul Transportului Constructiilor si ComertuluiIUCN, Parks for Life: Action for Protected Areas in Europe, Gland, Switzerland and Cambridge, UKloading...Document Info


Accesari: 4226
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )