Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadINSTITUTII PUBLICE IN TURISM

Turism


INSTITUŢII PUBLICE ĪN TURISM

Īn tara noastra, turismul se constituie ca o componenta distincta, cu un continut bine delimitat fata de celelelate ramuri, cu rol si obiective precise. Astfel, el beneficiaza de o organizare proprie, de un sistem de verigi specializate, al caror scop īl reprezinta asigurarea conditiilor pentru desfasurarea eficienta a activitatii.Un moment deosebit īn organizarea turismului īn Romānia l-a constituie īnfiintarea īn 1926 a Oficiului National de Turism aflat īn subordinea Ministerului Sanatatii, a carui sarcina principala era coordonarea activitatii statiunilor balneo-climaterice. Abia īn 1933 se va produce primul pas catre institutionalizarea turismului, īn sensul ca ONT devenea un organism cu activitate de sine statatoare pe lānga Presedintia Consiliului de Ministri. Obiectivele sale se refeereau, īn principal, la īncurajarea calatoriilor, la popularizarea turismului īn strainatate si atragerea de vizitatori de peste hotare.

Cadrul legal pentru desfasurarea miscarii turistcie īn tara noastra si primul organism de stat specializat īn acest sens (ONT) au fost create īn 1936, prin promulgarea legii pentru organizarea turismului īn Romānia (Legea pentru organizarea turismului, M.Of. nr.50 din 29 februarie 1936).

Prin organismele existente, si mai ales, prin faptul ca dispunea de o lege a turismului, Romānia s-a situat, īntre cele doua razboaie mondiale, īn avangarda tarilor turistice ale Europei.

Numarul tot mai mare si mai complex al problemelor ridicate de organizarea si conducerea activitatii turistice, ca rezultat al participarii ridicate de organizarea si conducerea activitatii turiastice, ca rezultat al participarii unor segmente tot mai diverse ale populatiei la miscarea turistica si largirii schimburilor internationale īn acest domeniu, au determinat īnfiintarea, īn 1971, a Ministerului Turismului, ca organism central specializat al administratiei de stat (Legea privind īnfiintarea Ministerului Turismului, nr.27/1971 publicata īn B.Of.153/1971 si Legea cu privire la organizarea si functionarea Ministerului Turismului, nr. 36/1971, publicata īn B.Of.36/1971).

            In aceasta sectiune sunt prezentate organizatiile si asociatiile din domeniului turismului:

  • ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism)
  • ANTREC (Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural)
  • FIHR (Federatia Industriei Hoteliere din Romania)
  • FPT (Federatia Patronala din Turism)
  • OPTBR (Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania)
  • RCB (Romanian Convention Bureau - Asociatia Nationala a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii)
  1. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, īn subordinea Guvernului, avānd sediul īn municipiul Bucuresti.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului stabileste politica īn domeniul transporturilor, constructiilor si turismului, la nivel national, elaboreaz 555f55f a strategia si reglementarile specifice de dezvoltare si de armonizare a activitatilor de transport, constructii si turism, īn cadrul politicii generale a Guvernului, si īndeplineste rolul de autoritate de stat īn domeniul transporturilor, constructiilor si turismului.

Īn exercitarea atributiilor sale Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului colaboreaza cu celelalte ministere si organe de specialitate din subordinea Guvernului, cu autoritatile publice locale si cu alte organisme interesate.

  1. Autoritatea Nationala pentru Turism

Prin HG 972/1998, atributiile Ministerului Turismului se preiau de catre Autoritatea Nationala pentru Turism. ca organism de specialitate al administratiei publice, Autoritatea Nationala pentru Turism, prin structura interna si competente, raspunde functiilor statului de coordonare si regelemntare a activitatii turistice. astfel, prin actul de organizare, HG 972/1998, si īn concordanta cu sarcinile organismelor similare din alte tari, ANT īnscrie īn atributiile sale urmatoarele:

a)       elaborarea, promovarea si monitorizarea strategiei si politicii nationale īn domeniul turismului;

b)      initierea si promovarea de acte normative si regelemtari specifice;

c)       promovarea si reprezentarea intereselor statului, ale turismului romānesc pe plan international;

d)      acordarea de consultata de specialitate societatilor comerciale ce desfasoara activitate turistica, precum si īn domeniul privatizarii acestora;

e)       organizarea, atestarea si monitorizarea programelor de valorificare si protejare a patrimoniului turistic;

f)        controlul si urmarirea  aplicarii legilor si a celorlalte acte  normative specifice turismului etc.

Avānd īn vedere oportunitatile pe care le are Romānia īn domeniul turismului, Autoritatea Nationala pentru Turism a elaborat o serie de programe de dezvoltare concentrate pe:

  • principalele destinatii de vacanta: litoral si Delta Dunarii, montana, statiunile balneo-climaterice, areale periurbane, zonele rurale. Īn functie de gradul de valorificare a potentialului, experienta turistica, realitatilre locale, s-au conturat directiile de actiune (de exemplu, relansarea activitatii turistice, consolidarea ei sau initierea īn perimetre īnca neantrenate īn circuitul economic);
  • problemele majore ale turismului romānesc: dezvoltarea si modernizarea bazei tehnico-materiale, dezvoltarea sistemului informatic, formarea manageriala, īmbunatatirea calitatii serviciilor.

3.         Federatia Industriei Hoteliere din Romania

AHR - Asociatia Hotelierilor din Romania a fost īnfiintata īn 24 martie 1990.

De la 22 martie 1996, si-a schimbat denumirea in Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), fiind o asociatie profesional-patronala nonprofit, cu scopul de a deveni "vocea" reprezentativa a industriei ospitalitatii din Romania - hoteluri si restaurante.

Dupa schimbarea denumirii din martie 1996, noul statut al FIHR (Federatia Industriei Hoteliere din Romania) prevede ca "este o organizatie profesionala independenta, non-profit, non-guvernamentala, apolitica, avand ca scop dezvoltarea concurentiala si promovarea activitatii hoteliere si a restaurantelor din Romania".

Dintre membrii FIHR putem aminti trei categorii: unitati hoteliere, membri asociati si membri afiliati.

A.     Unitati hoteliere - 100 hoteluri (50 companii). Toate hotelurile care fac parte din lanturile hoteliere internationale ce opereaza in Romania sunt membre ale FIHR, iar toate hotelurile membre reprezinta - 25.000 camere, circa 65% din cifra de afaceri a sectorului hotelir, cu aproximativ 15.000 angajati,, cu cele mai inalte calificari, standarde de operare si calitate a serviciilor.

B.      Membrii asociati:

-         Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism

-         Asociatia Nationala Maitre d`Hotel

-         Fundatia Europeana pentru Invatamantul Hotelier-Turistic

-         Clubul National al Someleriei

-         Asociatia Romana de Catering/ACATER.

C.     Membrii afiliati (companii, furnizori ai industriei hoteliere si restaurantelor).

Federatia Industriei Hoteliere din Romania/FIHR este o organizatie profesional-patronala nationala care reprezinta interesele de afaceri ale industriei ospitalitatii din Romania in mediile parlamentare/legislative, guvernamentale, mass-media, organizatii non-guvernamentale, sindicate etc., precum si la nivel european si mondial, prin afilierile sale. 100 hoteluri reprezentative membre ale FIHR ofera peste 25.000 camere de la 1 la 5 stele, iar circa 15.000 angajati cu cele mai inalte calificari si servicii sunt la dispozitia clientilor romani si straini.

FIHR nu este o organizatie de protectie a consumatorilor, nu are puteri de reglementare sau control asupra practicilor curente de operare ale hotelurilor si restaurantelor care sunt sau nu membre ale FIHR.

Scopurile principale ale FIHR sunt:

-         promovarea si protejarea intereselor de afaceri specifice, ale tuturor operatorilor din hoteluri si restaurante, fara nici o discriminare, indiferent de modul de administrare, tipul de proprietate sau de capitalul implicat (proprietate de stat, stat si privat, capital integral romanesc, capital mixt-roman si strain, orice tip de joint-ventures, etc.).

-         urgentarea procesului de privatizare totala a activelor nerevendicabile din industria hoteliera, furnizand in acest sens organismelor legislative si guvernamentale solutii si expertiza membrilor nostri sau a partenerilor externi din asociatiile internationale la care sunt membri;

-         sa contribuie, prin experienta si prin profesionistii sai, la imbunatatirea si compatibilizarea cu normele europe ale legislatiei din sectorul turism, hoteluri si restaurant, cat si a celei din ramurile conexe, care pot influenta direct sau indirect dezvoltarea  durabila, profitabilitatea si chiar existenta noastra;

-         sa contribuie la modernizarea si la realibilitarea hotelurilor si a restaurantelor, prin capacitatea de experti si profesionisti, pentru imbunatatirea standardelor de dotare, echipare si confort, in concordanta cu recomandarile OMT (Organizatia Mondiala a Turismului) si ale Uniunii Europene;

-         sa actioneze drept catalizator in atragerea de investitii straine, know-how si expertiza, bazati pe calitatea de membri la organizatiile internationale, pe un lobbu sustinut la fonduri internationale de investitii, banci, lanturi hotelire recunoscute la nivel mondial, etc., institutii cu care sunt in legatura permanenta. Sa promoveze agresiv Romania ca tara europeana si ca o adevarata destinatie pentru turism, inclusiv prin protectia mediului si atitudine ecologica;sa ridice calitatea serviciilor oferite prin pregatire profesionala, educatie, ospitalitate si management performant.

4.     Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural

In tara noastra se practica de multa vreme, in mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Incepand din 1967-1968, in mod organizat  s-au realizat primele actiuni turistice in mediul rural pentru grupuri de turisti alfati pe litoralul romanes al Marii Nesgre.

Din 1972 Centrul de Cercetari pentru Promovarea Turismului International printr-un ordin al Ministrului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale reprezentative pentru satul romanesc cu scopul de a fi lansate si promovate in turism. In urma acestor studii s-a stabilit ca pot fi introduse in turismul intern si international circa 118 localitati rurale, din Brasov au fost desemnate Rucar, Fundata, Sirnea.

In 1974, s-a interzis cazarea turistilor straini in locuintele particularilor, facand inaccesibile satele pentru turistii straini.

Dupa 1989 primele gospodarii inscrise in turismul rural au fost in zona Moeciu-Bran-Rucar. Apoi s-au extins gospodariile inscrise din zonele Barsei, Dornelor, Maramures, Muntilor Apuseni, Clujului si Marginilor Sibiului.

ANTREC a luat fiinta in 1994, avand in prezent o retea de 30 de filiale (din tot atatea judete), cu un numar de 2.500 de membrii, peste 2.500 de pensiuni turistice si pensiuni agroturistice omologate, insumand 7.500 d ecamere. Parcurgand intreg teritoril de la Marea Neagra spre Bucovina si Maramures peste 2.500 de case au conditii proprii pentru practicarea turismului rural.

ANTREC - Asociatia Nationala de Turis Rural, Ecologic si Cultural - este o organizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit, membra a Federatiei Europene de Turism Rural (EUROGITES). A.N.T.R.E.C. este o asociatie care identifica, dezvolta si promoveaza ospitalitatea si turismul rural romānesc.
Asociatia este recunoscuta pe plan national si international ca un lider īn dezvoltarea turismului rural romānesc, īn īncurajarea conservarii ecologice si pastrarii culturii traditionale romānesti.

Scopul ANTREC este:

-         de a identifica si promova potentialul turistic rural

-         de a organiza cursuri de pregatire profesionala pentru gazde, agentii de turism rural, prin seminarii, cursuri de scurta si lunga durata, schimburi de experienta intre ANTREC si organizatii similare din tara si strainatate;

-         de a transmite informatii legate de turismului rural intregii retele ANTREC si institutilor implicate in mod direct sau inirect in promovarea si dezvoltarea turismului rural;

-         de a organiza campanii de publicitate pentru unitatile clasifiate si mologate, incluse in retea, prin mijloace mass-media;

-         de a participa la evenimentele importante specifice, atat pe plan intern cat si pe plan extern (targuri si burse de turism), cu o oferta diversa.

Activitatile turistice ale A.N.T.R.E.C. se concentreaza īn principal pe:
-    identificarea si promovarea potentialului turistic rural;

-         organizarea de cursuri pentru pregatirea profesionala a proprietarilor pensiunilor turistice rurale, agentii de turism din domeniul turismului rural, seminarii etc; comunicarea de informatii privind turismul rural catre institutiile guvernamentale, administratiile publice locale pentru a sprijini aceasta forma de turism;

-         organizarea unor campanii active de publicitate pentru pensiunile turistice membre A.N.T.R.E.C., clasificate, incluse īn reteaua mass-media;

-         atragerea de noi pensiuni rurale īn reteaua A.N.T.R.E.C. si sprijinirea acestora pentru clasificarea de Autoritatea Nationala pentru Turism;

-         participarea la importante evenimente care se deruleaza pe plan intern si extern, la nivel national, regional, local si care includ tārguri, expozitii, conferinte.

5.  Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor din Romania (A.G.V.P.S.)

            Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, denumita in continuare A.G.V.P.S., este persoana juridica de utilitate publica si de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, distinct si indivizibil. 

A.G.V.P.S. are denumire, sediu, patrimoniu, sigla si drapel proprii; durata functionarii acesteia este nedeterminata

Conform legii in vigoare1, A.G.V.P.S. reprezinta in principal interesele organizatiilor de vanatori si/sau de pescari sportivi afiliate la aceasta, constituite pe principiul liberei asocieri ca organizatii nonprofit, cu personalitate juridica si patrimoniu privat, distinct si indivizibil.

Structura A.G.V.P.S.

A.G.V.P.S., persoana juridica recunoscuta prin lege, este forul de reprezentare a organizatiilor membre, compuse din vanatori, din pescari sportivi ori din vanatori si pescari sportivi, care sunt legal constituite si afiliate la aceasta potrivit legii si propriului statut.

Organele A.G.V.P.S. sunt:

a)      Congresul;

b)      Consiliul;

c)      Biroul Consiliului;

d)      comisia de cenzori.

Congresul este forul suprem de conducere al A.G.V.P.S., constituit din delegatii alesi pentru o perioada de 5 ani de adunarile generale ale organizatiilor afiliate, potrivit normei de reprezentare stabilite de Consiliu, care este de un delegat la minimum 200 de vanatori si de un delegat la minimum 800 de pescari sportivi.

Organizatiile afiliate care nu indeplinesc conditiile normei de reprezentare pot fi reprezentate in Congres de catre presedintii sau de directorii acestora, in calitate de invitati fara drept de vot.

Organizatiile afiliate care nu indeplinesc conditiile normelor de reprezentare se pot grupa si pot desemna prin consens un reprezentant al acestora, cu drept de vot, in Congres.

Patrimoniul A.G.V.P.S.

A.G.V.P.S. are patrimoniu propriu privat, format din urmatoarele categorii de bunuri:

a)      bunuri imobile;

b)      bunuri mobile constand in:

-         mijloace fixe, altele decat bunurile imobile;

-         obiecte de inventar;

-         mijloace circulante.

Patrimoniul este element de baza al personalitatii juridice a A.G.V.P.S., iar bunurile acesteia sunt proprietate privata.

Mijloacele fixe si mijloacele circulante ale A.G.V.P.S. se realizeaza din:
a) cota de participare a organizatiilor afiliate la bugetul de venituri si cheltuieli al A.G.V.P.S., egala cu contravaloarea a 5 euro pentru fiecare membru vanator si a 0,5 euro pentru fiecare membru pescar sportiv;

b) venituri obtinute din activitati economice desfasurate cu caracter accesoriu;

c) donatii, subventii, sponsorizari etc.;

d) orice alte surse, in conditiile legii.

6. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania

            Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) este o organizatie profesionala-patronala, cu scop nelucrativ, constituita in baza Legii nr.21/1924, care si-a dobandit personalitatea juridica in anul 1990, prin Hotararea judecatoreasca nr.2096/1990, avand ca principal obiectiv reprezantarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor so garantarea exercitarii profesiunii in turism. Asociatia este constiuita pe baza liberului consimtamant al membrilor si reuneste un numar de peste 500 de agentii de turism, organizate in 14 consilii teritoriale ce acopera intreg teritoriul Romaniei.

Patronatul A.N.A.T. are ca scop reprezentarea, identificarea, promovarea, sustinerea si apararea sistematica si unitara a intereselor economice, profesionale, tehnice si juridice ale membrilor organizatiei in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, in plan national si international.

In vederea indeplinirii scopului propus,  Patronatul A.N.A.T. are urmatorul obiect de activitate:

a)      reprezinta, promoveaza, apara si sustine interesele economice, tehnice, profesionale si juridice ale membrilor sai, sustinand libertatea de actiune a acestora in scopul dezvoltarii si eficientizarii activitatii acestora;

b)      promoveaza concurenta loiala, in conditiile legii, in scopul asigurarii de sanse egale fiecaruia dintre membri;

c)      initiaza programe de dezvoltare a afacerilor, fiind consultate de Guvern la initierea, elaborarea si promovarea programelor de dezvoltare, restructurare, privatizare, lichidare si cooperare economica si participa in structurile de coordonare si gestionare a programelor cu Uniunea Europeana;

d)      desemneaza, in conditiile legii, reprezentanti la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, la alte tratative si acorduri in relatiile cu autoritatile publice si cu sindicatele, precum si in structurile tripartite de conducere si de dialog social;

e)      informeaza opinia publica si institutiile statului asupra problemelor, dezideratelor si revendicarilor patronatului;
f)        asigura pentru membrii sai informatii, facilitarea de relatii intre acestia, precum si cu alte organizatii, promovarea progresului managerial, servicii de consultanta si asistenta de specialitate, inclusiv in domeniul formarii fortei de munca;

g)      acorda ajutor si credit mutual membrilor sai;

h)      sustine initiative legislative si propune reglementari tehnico-administrative necesare mentinerii si dezvoltarii activitatii patronale,  consolidarii structurilor tripartite de conducere si de dialog social, precum si drepturilor profesionale ale membrilor;

i)        combate prejudiciile cauzate membrilor, prin aplicarea abuziva a unor prevederi legale scoase din context sau a unor masuri administrative, precum si fenomenele de concurenta neloiala;

j)        incurajeaza invatamantul profesional si contribuie la cresterea nivelului de calificare profesionala in turism, prin dezvoltarea de activitati de formare, evaluare si certificare de personal;

k)      vegheaza ca activitatea in domeniul turismului sa fie exercitata numai de persoane fizice sau juridice care poseda licenta de turism eliberata de organele legale;

l)        sustine, prin reprezentantii sai alesi de Adunarea Generala, interesele membrilor si ale turismului in general fata de institutiile statului si fata de celelalte organisme cu atributii in domeniu;

m)    exercita atributiile stabilite de lege si de prezentul Statut, direct si prin Consiliile Regionale ale Patronalului A.N.A.T;

n)      activeaza in organismele si in comisiile autoritatilor de profil ale statului pentru acordarea, refuzul, retragerea sau suspendarea autorizatiilor/licentelor agentiilor de turism;

o)      sprijina si faciliteaza legaturile intre membrii organizatiei, precum si intre acestia si reprezentantii autoritatilor publice, pentru rezolvarea problemelor privind evidenta contabila, impozitarea, problemele sociale, aplicarea legislatiei, promovarea turistica etc.;

p)      organizeaza o Comisie de Etica Profesionala care sa medieze eventualele neintelegeri ce pot aparea intre membri si alte probleme de interes general;

q)      apara si promoveaza profesiile: agent de turism, ghid de turism, agent de ticketing etc. pe langa organizatiile si institutiile de invatamant nationale, precum si pe langa organizatiile internationale de profil;

r)       organizeaza stagii si seminarii de perfectionare profesionala a membrilor sai in tara si in strainatate;

s)       asigura editarea si tiparirea publicatiilor de specialitate, a lucrarilor de sinteza, a studiilor documentare etc. din domeniul sau de activitate;

t)        infiinteaza si administreaza, in interesul membrilor sai, unitati de cultura, invatamant si cercetare in domeniul activitatii patronale, unitati economico-sociale, comerciale, precum si banca proprie pentru operatiuni financiare in lei si in valuta;

u)      sprijina membrii in realizarea tuturor obiectivelor mentionate in prezentul statut, precum si a celor prevazute de actele normative in vigoare, fara sa se implice in politica comerciala a membrilor sai;

v)      reprezinta membrii sai in asociatiile si forurile Uniunii Europene si in alte organisme internationale si interne in domeniu.

7.  Federatia Patronala din Turismul romanesc

            Federatia Patronala din Turism reprezinta o asociatie foarte importanta in cadrul Organizatiei Patronale si Profesionale.

Federatia Patronala din Turism, persoana juridica de drept privat, reprezentand o structura asociativa a luat fiinta in baza sentintei civile nr. 181 din 20 aprilie 1992. a avut in componenta sa organizatii teritoriale zonale, Dobrogea, Moldova, Oltenia, Transilvania si Municipiul Bucuresti la care s-a afiliat in 1993 Organizatia Patronala din Turismul Balnear - OPTBR.

Asociatia este de tip non-guvernamental, apolitica, non-profit, bazata pe criterii profesionale: ramura de activitate TURISM.

Membrii Federatiei Patronale din Turism sunt de doua categorii: membrii colectivi (societati de turism - 135) si membri individuali (patroni sau directori de societati de turism - 53).

8.  Institutului National de Cercetare-Dezvoltare īn Turism - I.N.C.D.T.

            Institutul National de Cercetare-Dezvoltare īn Turism - I.N.C.D.T. Bucuresti, īnfiintat prin Hotarārea Guvernului nr. 866/1998,

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare īn Turism - I.N.C.D.T. Bucuresti are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetari fundamentale si aplicative, de interes public si national, care privesc dezvoltarea si promovarea turismului romānesc.

Obiectul de activitate al institutului national cuprinde:

A.Activitati de cercetare-dezvoltare īn turism:

a)īn cadrul Planului national pentru cercetare-dezvoltare si inovare;

b)alte activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica;

c)pentru realizarea planurilor sectoriale si a programelor-nucleu;

d)īn cadrul programelor internationale de cercetare-dezvoltare si inovare.

B.Activitati conexe activitatii de cercetare-dezvoltare īn turism:

a)participare la elaborarea strategiei īn domeniul turismului;

b)studii de oportunitate si fezabilitate pentru dezvoltarea unor zone si pentru obiective de investitii;

c)strategii de marketing si planuri de afaceri pentru produse turistice si obiective de investitii;

d)studii privind piata produselor si serviciilor turistice, precum si a domeniilor conexe turismului;

e)evaluari de societati comerciale, active si terenuri;

f)elaborare de documentatii tehnice pentru participarea la licitatii pentru proiectare, modernizare si executie īn turism;

g)consultanta si asistenta tehnica de specialitate pentru restructurarea agentilor economici;

h)asistenta tehnica pentru proiectarea si executia obiectivelor de investitii din turism si din domenii conexe acestuia;

i)formare si specializare profesionala īn meserii din domeniul turismului;

j)pregatire profesionala īn colaborare cu unitati de īnvatamānt īn domeniul propriu de activitate la nivel postuniversitar prin cursuri postuniversitare, studii aprofundate si altele asemenea;

k)editare si tiparire de publicatii de specialitate: buletine de informare, studii, rapoarte, sinteze, cursuri tematice, ghiduri, harti, pliante, reviste, monografii si alte publicatii īn domeniu;

l)prestari de servicii turistice;

m)proiectare si realizare de baze de date, pagini web si altele asemenea;

n)activitati de transfer stiintific al rezultatelor cercetarii din turism catre alte unitati de cercetare interesate sau catre agenti economici;

o)organizari si participari la expozitii si manifestari tehnico-stiintifice interne si internationale;

p)activitati de cooperare tehnico-stiintifica internationala.

9. Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR)

Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR) si-a inceput activitatea in anul 1993. Nucleului de baza, i s-a alaturat in decursul anilor tot mai multe societati comerciale, astfel, in momentul de fata organizatia este compusa din 57 de membrii. Toti membrii activeaza in domeniul turismulu de intretinere si de sanatate, fiind societati comerciale recunoscute in trainatate.

Puterea organizatiei consta in faptul ca toti membrii sai au interese comune in dezvoltarea si promovarea sectorului turistic balnear din Romania.

Scopurile organizatiei sunt:

·        realizarea unui larg schimb de informatii in vederea dezvoltarii relatiilor de colaborare si cooperare intre membrii pentru promovarea produsului balneo-turistic al fiecarei societati membre.

·        Dezvoltarea unor politici comerciale specifice ale membrilor pe terte piete;

·        Colaborarea intre membrii organizatiei si intre organizatie si organele de stat comptente in vederea unei legislatii adecvate pentru protectia patrimoniului hidroclimatic si balneo-medical national, pentru stimularea dezvoltarii turismului balnear;

·        Efectuarea unor studii de marketing in interesul membrilor organizatiei;

·        Optimizarea tehnicilor de reclama comerciala prin diverse mijloace publicitare si de informare, precumsi prin publicatii proprii, cataloage de oferta si alte materiale promotionale;·        Combaterea fenomenelor de concurenta nelioala si a tendintelor de monopol;

·        Apararea intereselor membrilor organizatiei in fata diferitelor persoane juridice si fizice;

·        Organizarea de actiuni pentru pregatirea profesionala si manageriala a personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul societatilor comerciale membre a organizatiei;

·        Colaborare cu institutiile abilitate pentru practicarea activitatilor de turism balnear si pastrarea caractersitcilor factorilor naturali de cura, conform reglementarilor in vigoare;

·        Intretinerea si dezvoltarea membrilor in cadrul negocierilor cu sindicatele la nivel de ramura;

·        Acordarea de asistenta tehnica si comerciala in sprijinul statiunilor si localitatilor balneare membre organizatiei;

·        Colaborarea cu alte organizatii similare din tara si strainatate, cu asociatii din turism, medicale, ecologice, in vederea realizarii scopurilor noastre;

·        Stabileste si alte obiective cu acordul majoritatii membrilor si cu respectarea legislatiei in vigoare;

·        Promovarea si implementarea unor forme  noi de turism balnear de genul wellness, spa-cluster, intrarea intr-un circuit international si cresterea competitivitatii cu statiuni din strainatate;

·        Antrenare a patronatelor si investitorilor potentiali pentru dezvoltarea infrastructurii statiunilor balneare

·        Actiuni pentru reevaluarea rolului si importantei turismului balnear in dezvoltarea turismului romanesc.

10.  Asociatia Nationala a Taberelor si Turismului Montan

Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar se organizeaza si functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, īn subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret, potrivit Hotararii nr. 2137/20041.

Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar va avea īn coordonare agentiile teritoriale ale taberelor si turismului scolar, care au personalitate juridica.

Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar va fi denumita īn continuare Agentia, iar agentiile teritoriale ale taberelor si turismului scolar vor fi denumite īn continuare agentii teritoriale.

Scopul Agentiei este de a organiza activitati de interes public, cu caracter cultural-educativ pentru copii si tineri si cu caracter social pentru diverse categorii socioprofesionale.

Pentru realizarea scopului sau, Agentia īndeplineste urmatoarele obiective:

aplicarea politicii Guvernului īn domeniul turismului pentru copii si tineri;

-         initierea, aplicarea si sprijinirea activitatilor cu caracter cultural-educativ pentru copii si tineri si/sau cu caracter social;

-         initierea, dezvoltarea si sprijinirea parteneriatelor īn domeniul turismului si educatiei pentru copii si tineri si a programelor sociale cu alte autoritati si institutii publice, precum si cu alte persoane fizice sau juridice romāne sau straine;

-         elaborarea, sustinerea si implementarea legislatiei īn domeniul turismului si educatiei pentru copii si tineri si a programelor sociale;

-         autorizarea activitatii institutiilor publice, precum si persoanelor fizice sau juridice romāne ori straine care au activitate īn domeniul turismului pentru copii si tineri pe teme educativ-culturale, de vacanta si de timp liber;

-         mentinerea, īmbunatatirea si dezvoltarea patrimoniului aflat īn administrarea si/sau īn proprietatea sa.

11.  Asociatia Nationala pentru Tineret

Autoritatea Nationala pentru Tineret este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, īn subordinea Guvernului, finantata prin bugetul Cancelariei Primului-Ministru.

Autoritatea Nationala pentru Tineret are īn subordine: Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor - ANSIT, Agentia pentru Sprijinirea Studentilor, casele de cultura ale studentilor, Complexul Cultural Sportiv Studentesc "Tei" - Bucuresti si directiile judetene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica.

Autoritatea Nationala pentru Tineret īndeplineste urmatoarele atributii principale:

a)      aplica politica guvernamentala pentru tineret, fundamenteaza si elaboreaza studii si cercetari, analize si prognoze privind problemele tineretului direct, prin institutiile aflate īn subordinea sa sau īn colaborare cu persoane juridice ori fizice autorizate;

b)      aplica politica guvernamentala īn domeniul educatiei nonformale pentru copii si tineri;

c)      contribuie, prin stimularea performantei si capacitatii tinerilor la realizarea programului de reforma a Guvernului de integrare īn Uniunea Europeana;

d)      colaboreaza cu structurile de si pentru tineret legal constituite;

e)      elaboreaza programe īn scopul finantarii actiunilor proprii;

f)        sprijina actiunile structurilor asociative de tineret, actiuni care corespund obiectivelor cuprinse īn programele sale;

g)      autorizeaza si avizeaza desfasurarea activitatilor din bazele proprii;

h)      stabileste contacte la nivel international cu institutii si organisme similare;

i)        sprijina structurile asociative de tineret īn realizarea de programe interne si internationale;

j)        sprijina formarea, pregatirea si perfectionarea profesionala īn domeniul tineretului direct, prin institutiile aflate īn subordinea sa sau īn colaborare cu institutii si organisme de specialitate din tara si din strainatate;

k)      organizeaza activitati de profil cu caracter national si international, asigurāndu-se īn acest fel participarea directa si pe baza de reciprocitate la manifestari similare peste hotare;

l)        īnfiinteaza centre de tineret noi ori prin amenajarea spatiilor si imobilelor neutilizate din domeniul public al statului sau aflate īn administrarea institutiilor din subordinea sa;

m)    colaboreaza cu Ministerul Educatiei si Cercetarii direct sau prin structurile specializate din subordine, īn domenii de interes comun;

n)      avizeaza proiectele de acte normative initiate de alte institutii īn domeniul tineretului.1 Statut din 8 iunie 2001 al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania

1 Hotararea nr. 2137 din 30 noiembrie 2004 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar si a agentiilor teritoriale ale taberelor si turismului scolar

Document Info


Accesari: 5481
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )