Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Prezentarea Ucrainei si a Insulelor Cayman

Turism


Prezentarea Ucrainei si a Insulelor Cayman

In acest capitol vom prezenta cele doua tari, Ucraina si Insulele Cayman, facand referire la datele acestora si comparandu-le din mai multe puncte de vedere. In studiul nostru, ne-am bazat pe datele legate de geografie, relief, clima, vegetatie, populatie, economie si turism, considerandu-le ca fiind cele mai importante.


1.1. Coordonate geografice

Ucraina este o tara in Europa Orientala, facand frontiera cu Rusia in nord-est, Belarus in nord, Polonia, Slovacia si Ungaria in vest, Romania si Republica Moldova la sud-vest, Marea Neagra si Marea Azov la sud, in timp ce Insulele Cayman sunt un teritoriu al Regatului Unit aflate in vestul Marii Caraibelor si cuprind insulele Grand Cayman, Cayman Brac, si Little Cayman.

Cu o suprafata de 603.700 km si cu o iesire la mare in lungime de 2.782 km, Ucraina este a 44-a tara din lume ca suprafata, a doua tara din Europa, dupa Rusia, spre deosebire de Insulele Cayman, care nu au decat o suprafata de 259 km patrati.

1.2.Relief

Peisajul ucrainean este compus mai ales din campii fertile (sau stepe) si platouri traversate de rauri, cum ar fi Niprul, Donetul, Nistrul si Bugul de Sud, care curg spre sud, varsandu-se in Marea Neagra si in Marea Azov. La sud-vest, Delta Dunarii formeaza granita cu Romania. Singurii munti din tara sunt Muntii Carpati, aflati in vest, cel mai inalt punct fiind varful Hovarla, la 2.061 m, si Muntii Crimeei, in peninsula Crimeea, in sudul extrem, d 747b18h e-a lungul coastei. Insulele Cayman sunt un fragment al unui lant muntos subacvatic. Cu timpul, insulele au fost inconjurate de recife de corali. Ele fac parte din Arhipelagul Antilele Mari. Arhipelagul este format din trei insule coraligene :Grand Cayman (cea mai mare dintre ele cu o lungime de 30 kilometri si cu latimea de sase kilometri), Little cayman si Cayman Brac. Pe cele doua insule mai mici, situate la o distanta de aproximativ 140 kilometri la nord de Grand Cayman, traiesc numai 1.500 de oameni, din care mai putin de o suta pe Little Cayman. Cel mai inalt varf este The Bluff (Cayman Brac) de 43 m inaltime, iar Marea Caraibelor le ofera insulelor Cayman 160 km de coasta.

1.3.Clima

Ucraina are o clima temperat-continentala, cu influente mediteraneene pe coasta din sudul Crimeei. Precipitatiile sunt distribuite disproportionat, fiind mai abundente in vest si nord si mai sarace in est si sud-est. Vestul Ucrainiei primeste aproximativ 1.200 mm de precipitatii anual, in timp ce Crimeea primeste aproximativ 400 mm anual. Iernile sunt mai blande la tarmul Marii Negre, dar mai reci in interiorul continentului. Temperaturile medii anuale sunt in intervalul 5,57 C in nord, si 1113 C in sud. Clima Insulelor Cayman este tropical-marina, cu veri calde si ploioase si ierni racoroase si uscate (din noiembrie pana in aprilie). Clima tropicala e foarte generoasa, si asta pentru ca temperatura se mentine pana la 23 grade celsius iarna si ajunge pana la 29-30 grade in timpul verii, ceea ce inseamna paradis pentru majoritatea locuitorilor acestei planete.

1.4. Vegetatia si fauna

Flora Ucrainei numara aproximativ 30 mii de specii de plante. Complexele naturale biologice sunt folosite preponderent ca baza pentru cresterea vitelor , apicultura, vanat, productia de plante medicinale. Ca rezultat al activitatii gospodaresti din Ucraina, flora tarii a inregistrat schimbari majore. Cu scopul ocrotirii si a reinnoirii acesteia, pe teritoriul tarii exista o retea de plante ocrotite prin lege. Conditiile naturale din Ucraina au favorizat dezvoltarea unei diversitati de specii animalice. Pe teritoriul Ucrainei exista aproximativ 44, 8 mii de specii de animale. In Insulele Cayman insa, puteti admira numeroase specii de plante otravitoare sau carnivore, nenumarate specii de soparle, ce par sa acopere intreg pamantul, sarpele de iarba specific zonei, numit agouti, mii de pasari, dar, mai ales, iguana albastra, ce aminteste privitorilor de era dinozaurilor.

1.5. Impartire administrativa

Ucraina este subdivizata in 24 de regiuni, o republica autonoma, in Crimeea, doua municipii cu statut de regiune si 494 de raioane, in timp ce Insulele Cayman au in componenta 8 districte: Creek, Eastern, Midland, South Town, Spot Bay, Stake Bay, West End, Wester.

1.6. Populatia

La inceputul anului 2005, populatia Ucrainei era de 49,5 milioane de persoane,in timp ce populatia Insulelor Cayman numara aproximativ 46.600 de persoane. Dupa numarul populatiei, Ucraina ocupa cel de-al 5-lea loc in Europa (dupa Federatia Rusa, Italia, Marea Britanie, Franta) si cel de-al 21-lea loc in lume. Numarul populatiei Ucrainei constituie 7,3 % din populatia Europei si 1 % din populatia Pamantului.

In Ucraina, majoritatea populatiei locuieste la oras (68%), restul de 32 % facand parte din mediul rural, pe cand in Insulele Cayman distributia populatiei este reprezentata exclusiv de mediul urban (100%).Densitatea medie a populatiei Ucrainei este de 85 de persoane pe kmA. Conform acestui indice, Ucraina nu se afla printre primele state europene, iar regiunile sale nu sunt omogene din acest punct de vedere. Densitatea cea mai mare este in regiunea Donetk aproximativ 196 persoane/ km, cea mai mica densitate este in regiunea Cernihiv aproximativ 42,3 persoane/ km. Spre deosebire de Ucraina, Insulele Cayman au o densitate a populatiei de 173 persoane/km.

Ucraina are un spor de viata negativ, in timp ce in Insulele Cayman rata nasterilor este de12,6 la 1000 locuitori,mai mare decat cea a deceselor (de 4,98 la 1000 locuitori).In Ucraina s-a inregistrat un proces de imbatranire a natiunii, pensionarii reprezentand 28-35 % din totalul populatiei, media de varsta fiind la barbati de 61, 6 ani, iar la femei de 72,8 ani, spre deosebire de Insulele Cayman, a caror populatie are o varsta medie de 37,5 ani.

Proportia de ucraineni in structura populatiei este de 73 %.Un numar mare de ucraineni locuieste in afara frontierelor Ucrainei (in Rusia, USA, Kazahstan, Bielorusia, Canada, Polonia si in alte tari).Restul de 27% din populatia Ucrainei este reprezentata de minoritati, dintre care amintim : rusii, tatarii, , evreii, romanii, moldovenii, bielorusii, bulgarii, polonezii, ungarii, grecii, maghiarii, tiganii, germanii, azerbaijanii, gagauzii, uzbecii, lituanienii, cazacii, slovacii si reprezentantii altor nationalitati. In Insulele Cayman, grupurile entice prezente sunt: amestecati 40%, albi 20%, negri 20%, expatriati sau alte grupari etnice 20% , emigranti - 17,34 persoane/1000 de locuitori.

Rata educatiei in Insulele Cayman ajunge la 98%, aceasta valoare reprezentand numarul persoanelor care stiu sa scrie si sa citeasca . Rata somajului in aceasta zona este de 4,4%

1.7.Economia

In perioada sovietica, economia ucraineana era a doua ca marime a URSS, reprezentand o importanta componenta industriala si agricola a economiei planificate a uniunii. In urma prabusirii sistemului sovietic, tara a trecut de la economia planificata la o economie de piata. Tranzitia a fost dificila pentru majoritatea populatiei, care a cazut in saracie. Economia Ucrainei a scazut puternic in anii de dupa prabusirea URSS. Viata de zi cu zi a ucraineanului de rand era grea. Un numar semnificativ de cetateni din regiunile rurale ale tarii au supravietuit doar hranindu-se cu ceea ce cultivau pe pamanturile lor, lucrand in cate doua locuri de munca si obtinand bunurile de stricta necesitate prin schimburi in natura.

In 1991, guvernul a liberalizat majoritatea preturilor pentru a combate penuria, dar nu a reusit sa rezolve problema. In acelasi timp, guvernul a continuat sa subventioneze sectoarele de stat din industrie si agricultura prin emisii monetare fara acoperire. Politica monetara lejera de la inceputul anilor 1990 a dus inflatia la nivele foarte mari. Ucraina detine recordul mondial de inflatie pe un an calendaristic, pentru inflatia din 1993. Cei care traiau pe baza unui venit fix au suferit cel mai mult. Preturile s-au stabilizat doar dupa introducerea noii monede, grivna, in 1996.

Tara a implementat foarte lent reformele structurale. Dupa obtinerea independentei, guvernul a elaborat un cadru legal pentru privatizare. Totusi, rezistenta la reforma din cadrul guvernului, ca si cea venita din partea unei parti semnificative a populatiei a blocat eforturile de reforma. Un numar mare de intreprinderi de stat au fost scutite de privatizare. Intre timp, pana in 1999, productia a scazut la mai putinde 40% din nivelul anului 1991, dar si-a revenit, atingand din nou nivelul respectiv pana in anul 2006.

PIB-ul Ucrainei din 2007, calculat de FMI, este pe locul 29 in lume, cu o valoare estimata de 399,866 miliarde de dolari. Pana in decembrie 2007, salariul mediu nominal in Ucraina a atins 1.774 grivne pe luna. In ciuda faptului ca a ramas in urma tarilor vecine central-europene, cresterea anuala a salariului mediu in termeni reali este de 20% pentru perioada 2001-2006.

La inceputul anilor 2000, economia a aratat o puternica crestere bazata pe export, de 5-10%, productia industriala crescand cu mai mult de 10% pe an. Ucraina produce aproape toate tipurile de vehicule de transport si nave spatiale. Avioanele Antonov si camioanele KrAZ sunt exportate in multe tari. Majoritatea exporturilor Ucrainei sunt indreptate spre tarile Uniunii Europene si ale Comunitatii Statelor Independente.

Ucraina isi importa majoritatea resurselor de energie, in special petrolul si gazele naturale, si depinde in mare masura de Rusia, ca furnizor de energie. In timp ce 25% din gazele naturale din Ucraina provin din surse interne, aproximativ 35% provin din Rusia, iar restul de 40% din Asia Centrala, prin rute de tranzit controlate de Rusia. In acelasi timp, 85% din gazul rusesc este livrat in Europa de Vest prin Ucraina.

Banca Mondiala a clasificat Ucraina ca un stat cu venit mediu. Printre problemele semnificative se numara infrastructura si transportul subdezvoltate, coruptia si birocratia. In 2007, bursa ucraineana de actiuni a inregistrat a doua crestere din lume cu 130 de procente. Conform CIA, in 2006 capitalizarea bursei de actiuni a Ucrainei a fost de 42,87 miliarde de dolari. Printre sectoarele in crestere ale economiei ucrainene se numara piata IT, care le-a depasit pe toate cele din celelalte tari central- si est-europene in 2007, crescand cu aproximativ 40 de procente

Baza economiei Insulelor Cayman o reprezinta industria serviciilor financiare internationale si turismul. Ca in cazul Elvetiei, Insulele Cayman sunt un adevarat paradis fiscal, ceea ce face ca numerosi straini bogati sa se stabileasca aici si sa isi depuna banii in bancile locale. In prezent, strainii reprezinta aproximativ 40% dintre locuitorii insulelor, iar vilele luxoase sunt o dovada graitoare a bogatiei lor.Pana nu demult, locuitorii arhipelagului traiau exclusiv din vanzarea nucilor de cocos si a produselor obtinute prin prelucrarea acestora, dar in prezent baza existentei lor este asigurata de turism. Cele trei insule Cayman din mijlocul Marii Caraibilor si in special, plajele lor albe nesfarsite reprezinta unul dintre cele mai populare locuri de odihna de pe glob.

Agricultura consta in : culturi de cocotieri, orez, fructe tropicale; cresterea animalelor si a broastelor testoase de mare. Pescuit : testoase de mare, bureti de mare si scoici producatoare de perle. Industria cuprinde industria alimentara (rom).

Moneda utilizata in Insulele Cayman este Dolarul caymanian, Produsul Intern Brut este de 1,93 miliarde USD, iar salariul minim atinge, neoficial, valoarea de: 10 USD. Industriile intalnite in aceasta zona sunt: turismul, serviciile bancare, asigurari si investitii, constructii, materiale de constructii, mobila .

I.7. Turismul

In Insulele Cayman, turismul reprezinta 75% din PIB. 99% din totalul turistilor viziteaza doar insula Grand Cayman. In George Town ajung in fiecare zi 22000 de turisti de pe vapoarele de lux. Cea mai importanta atractie turistica o reprezinta Seven Mile Beach unde sunt situate majoritatea complexelor hoteliere. Este considerata cea mai buna destinatie pentru scufundari. Sezonul turistic incepe la mijlocul lui decembrie si se termina la mijlocul lui aprilie. In aceasta perioada preturile cresc semnificativ si rar se gasesc camere libere. O perioada buna pentru a vizita insulele Cayman este in timpul verii, cand temperaturile sunt constate si preturile sunt cu 40% mai mici. In aceasta perioada ploua putin mai mult decat in restul anului si sunt sanse mici de a aparea un uragan. Ce e de vazut? Cayman Brac, George Town, Hell, Pedro St. James Castle, Wreck of the Ten Sails Park .

Ucraina este pe locul 14 ca cea mai populara destinatie turistica din lume. Peste 15 milioane de turisti viziteaza Ucraina in fiecare an, in 2006 s-au inregistrat 18,9 milioane de turisti (majoritatea din Europa de Est, Europa de Vest si SUA). Incepand cu secolul 19 industria turismul este intr-o continua crestere. Kyiv - oras infiintat in secolul 5, este considerat orasul 'mama' pentru Ucraina, Rusia si Belarus, Odessa - statiunea pe coasta Marii Negre si port industrial, Parcul National Carpatin - cel mai mare parc din Ucraina, Manastirea Caves - situata in orasul Kyiv reprezinta inima spirituala a ucrainenilor, Catedrala si Manastirea Sfanta Sophia - construita in anul 1031, Printul Yaroslav a fost ingropat aici. Cea mai buna perioada pentru a calatori in Ungaria este primavara (Aprilie - Iunie), cand castanii infloresc, cafenele si terasele in aer liber se deschid, au loc ritualele Ortodoxe pentru Paste si strazile nu sunt prea aglomerate. Lunile Iulie - August se aglomereaza cel mai mult in zona de coasta si zona montana, dar temperaturile pot deveni insuportabile. Lunile potrivite pentru turistii pasionati de schiul in muntii Carpati sunt Decembrie si Ianuarie.

Mare parte din sistemul rutier ucrainean dateaza din perioada sovietica, si este ramas in urma. Guvernul ucrainean s-a angajat sa construiasca 4.500 km de autostrazi pana in 2012. In total, drumurile asfaltate din Ucraina reprezinta 164.732 km de drumuri. Transportul feroviar din Ucraina are rolul de a face legatura intre principalele zone urbane, porturi si centre industriale si tarile vecine. Cea mai mare concentratie de cai ferate se afla in regiunea Donbas. Desi volumul de marfa transportata pe calea ferata a scazut cu 7,4% in 1995 , comparativ cu 1994, Ucraina este inca una din tarile care se bazeaza puternic pe transportul feroviar. Lungimea totala a cailor ferate din Ucraina este de 22.473 km, din care 9.250 km sunt electrificati.

Deosebit este Kiev-ul, orasul capitala, un oras modern si sofisticat, plin de culoare si viata, o adevarata insula occidentala in mijlocul oraselor sovietice, umbrite de comunismul morbid care le-a dominat pana in 1991.

Industrializarea neperformanta, dezastrul nuclear de la Cernobal si problemele generate de comunismul indelungat au distrus semnificativ tara, insa localnicii fac eforturi pentru a o reconstrui si a-i reda frumusetea pe care a avut-o mult timp.

Turistic, Ucraina este slab dezvoltata ca infrastructura, motiv pentru care nu este inca o destinatie recomandata.

Spre deosebire de Ucraina, Insulele Cayman au o infrastructura bine pusa la punct, reprezentata de transportul aerian si cel maritime, avand 3 aeroporturi, 2 porturi si 785 km de sosele si drumuri Transportul feroviar este absent in aceasta zona.

In acest capitol am prezentat comparativ cele doua tari, descoperind diferentele si asemanarile dintre acestea, in ceea ce priveste asezarea geografica, relieful, clima, vegetatia si fauna, populatia , economia si turismul.


loading...Document Info


Accesari: 3450
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )