Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadTransporturile turistice; Continut; Particularitati; Structura

Turism


Transporturile turistice; Continut; Particularitati;

Structura

In desfasurarea efectiva a traficului turistic, se apeleaza la o gama variata de mijloace de transport. Utilizarea uneia sau altuia dintre ele, ca si folosirea lor combinata, sunt determinate de factori legati de specificul calatoriei si particularitatile mijloacelor de transport, precum si de elemente tinand de psihologia turistilor. Dintre acestia pot fi mentionati ca fiind importanti: distanta de parcurs si durata calatoriei, caracteristicile itinerariilor, starea cailor de comunicatie si intensitatea traficului, regularitatea si securitatea curselor, motivul voiajului si componenta grupurilor, confortul calatoriei, nivelul tarifelor practicate.2.1.        Locul formelor de transport in structura traficului turistic

Tendintele in evolutia formelor de transport turistic locul fiecaruia in structura traficului turistic sunt dependente, in egala masura, de dinamica turismului si dezvoltarea generala a transporturilor de calatori. Ca urmare, exista diferente semnificative intre traficul international si cel intern, precum si intre tari si continente.

Pe ansamblul traficului turistic international se remarca o suprematie a transporturilor rutiere (circa 47%) dar ea tinde sa fie inlocuita de cea a transporturilor aeriene care, in ultimul deceniu, au inregistrat cea mai inalta dinamica, ritmurile lor de crestere devansandu-le pe cele ale sosirilor de turisti.

Fata de aceasta situatie generala, la nivelul continentului european - care concentreaza circa 60% din totalul circulatiei turistice - se constata o dominatie neta a transportului rutier (cu peste 70%), argumentata de poderea mare a calatorilor pe distente scurte si media de libertate pe care o confera calatorului acest mijloc de transport.

Referindu-ne la celelalte forme, transporturile navale au un rol mai important, ridicandu-se la 7-8% ceea ce arata o saturare a pietei, in timp ce transporturile feroviare cu toate eforturile de modernizare, se mentin la o cota relativ scazuta (3-4%) si pe o tendinta descrescatoare. (vezi fig.)

Fig. Evolutia distributiei circulatiei turistice internationale pe mijloace de transport (sursa: calculat pe baza informatiilor WTO, Tourisme mondial, 2002).

Analiza pe tari releva un adecvat mozaic in optiunea in optiunea turistilor pentru un anumit mijloc de transport. Preferintele manifestate reflecta, pa langa actiunea factorilor specifici calatoriei (pret, confort, rapiditate, securitate etc.), structura turistilor in functie de locul de origine si motivul deplasarii, precum si nivelul de dezvoltare a transporturilor din tarile respective.1 In t]rile din Extremul Orient, beneficiare ale fluxurilor turistice din Europa si America, transporturile aeriene sunt folosite in proportie de 90%. In tari ca Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, pozitia geografica si dezvoltarea tr 858h71i ansporturilor navale se regasesc in proportia importanta a acestora in structura traficului turistic ale tari europene, intre care Franta, Italia, Spania se inscriu in tendinta generala specifica zonei de dominatie a transporturilor rutiere (vezi tabelul).

Tabelul nr.2.1.

Distributia sosirilor de turisti straini pe mijloace de transport in cateva tari.

-         in procente -

Tara

Mijlocul de transport

Rutier

Aerian

Naval

Feroviar

Marea Britanie

-

67,6

32,3

0,1

Australia

-

99,6

0,4

-

Canada

61,8

36,2

1,6

0,4

Franta

72,0

14,0

7,5

6,5

Grecia

8,1

78,5

11,5

0,3

Italia

72,9

15,7

3,6

7,9

Japonia

-

97,6

0,4

-

Mexic

70,5

29,5

-

-

Spania

55,5

38,5

2,3

3,7

....................

1.Rodica Minciu, Economia Turismului, Editura Uranus, Bucuresti,p.236

Sursa: OECD, Tourism Policy and International Tourism in OECD Paris, 1996, p.173.

In cazul tarii noastre mijloacele rutiere detin locul principal, respectiv 70-75%, atat in cazul sosirilor, cat si in cel al plecarilor de turisti, ca urmare a ponderii mari - 60-70% a schimburilor turistice cu tarile vecine, a comoditatilor oferite de aceste mijloace pe distante apropriate si nu, in ultimul rand, a cresterii sensibile a inzestrarii populatiei cu automobile. Mijloacele feroviare sunt folosite mai mult decat in alte tari 12-15% datorita accesibilitatii sustinute de pret si de o buna dezvoltare a retelei feroviare. Mijloacele aeriene sunt solicitate in proportie mult mai mica fata de media mondiala sau comparativ cu alte tari si sunt agreate in principal de turistii straini care ne viziteaza.

In privinta mijloacelor navale, desi conditiile naturale ofera multe oportunitati pentru dezvoltarea acestora, interesul manifestat de turisti, pana in prezent, este relativ modest 2-3% 1 (vezi tabelul).

Tabelul nr.2.2.

Distributia circulatiei turistice pe mijloace de transport in Romania, 1998.

- in procente -

Mijlocul de transport

Circulatia turistica

internationala

Circulatia turistica interna

Sosiri

Plecari

Rutier

73,1

77,066,5

Feroviar

12,2

14,2

32,9

Aerian

11,4

6,5

0,2

Naval

3,3

2,3

0,4

Total

100,0

100,0

100,0

Sursa: CNS, Informatii statistice operative, Seria Turism, nr.4/1998.

2.2.                                Transporturile turistice rutiere

Transporturile rutiere ocupa un loc important pe piata calatoriilor turistice, deopotriva interne si internationale.

Deplasarea de la locul de resedinta pana la destinatiile alese pentru petrecerea vacantelor si efectuarea calatoriilor turistice in zonele vizitate se realizeaza, intr-o proportie importanta, prin formele de transport rutier, care in epoca noastra au devenit mijloacele de transport de masa. 1

2.2.1. Importanta si perspectivele transporturilor

turistice rutiere

Transporturile turistice se caracterizeaza printr-o intensitate variabila a traficului, determinata de specificul cererilor sezoniere ale turistilor si de diversitatea itinerarelor parcurse. Ele se realizeaza cu preponderenta prin folosirea mijloacelor motorizate de transport, printre care ponderea cea mai mare o detin autocarele, microbuzele si autoturismele.

Autocarele si microbuzele sunt utilizate, cu prioritate, in cadrul formelor organizate de turism, sunt destinate transporturilor colective si se afla in proprietatea si/sau administrarea organizatorilor de turism (societati de transport, agentii de voiaj si touroperatori).

Pentru transporturile rutiere, turisti pot folosi, intr-o masura determinata si serviciile transporturilor in comun de folosinta generala (de exemplu: transporturile urbane, transporturile interurbane de pasageri etc.).

........................

1.Rodica Minciu, Economia Turismului, Editura Uranus, p.238.

1.Oscar Snack, Economia Turismului, Editura uranus, p.301.

Autoturismele folosite pentru calatoriile turistice pot fi proprietate personala sau proprietatea organizatorilor de turism ori a unor intreprinderi specializate de transport fiind inchiriate pentru o anumita perioada turisilor internationali si interni, cu sau fara sofer (in sistemul "Rent a car"). In sensul rapiditatii, comoditatii si atractivitatii calatorilor (cu posibilitatea alegerii libere a diferitelor itinerare la sosiri si plecari), nici un alt mijloc de transport nu poate sa satisfaca preferintele turistilor pe cont propriu si semiorganizati in masura in care o face automobilul.

Aceasta preponderenta a turismului automobilistic 1 , indeosebi pentru destinatiile turistice la distante scurte si medii, se va mentine, dupa toate probabilitatile, si in urmatorii ani. Si in viitor, procentul cel mai mare de turisti automobilisti il reprezinta cei care se deplaseaza pe cont propriu.

Orientarea tot mai accentuata a turismului spre folosirea soselelor si autostrazilor este justificata: turistul care se deplaseaza cu mijloace de transport auto este mai independent si implicit, mai liber in alegerea scopului, directiei si timpului calatoriei, avand in vedere ca si reteaua soselelor este mult mai densa si mai accesibila decat retelele celorlalte mijloace de transport. Calatorul automobilist, privit din punct de vedere turistic, utilizeaza un spatiu mult mai larg si nu se limiteaza numai la anumite cerinte turistice de tip stationar. Turistii automobilisti reprezinta astfel o sursa principala a miscarii turistice in turismul international european.

2.2.2.                          Tendintele de evolutie si oferta de servicii

a transporturilor rutiere

Tendintele de evolutie si oferta de servicii a transporturilor rutiere se diferentieaza pe cele doua mari categorii de mijloace respectiv:

a)    autocare si microbuze

.......................

1.Dupa cum rezulta din tabelul nr.2.2.

b)    automobile, subdivizate la randul lor, in functie de proprietate, in sectorul non-comercial (proprietate privata a turistilor) si sectorul comercial (proprietatea organizatorilor de turism sau a intreprinderilor de transport).

In privinta deplasarilor cu autocarul, desi mai persista ideea ca acest mijloc este depasit, inconfortabil sau bun pentru varsta a treia 1 , se remarca o serie de caracteristici-avantaje care le asigura un loc important pe piata voiajelor 15-20%. Este vorba de securitate, un anumit confort, contactul cu natura, suplete, pret accesibil, posibilitatea utilizarii pe distante lungi. 2 Acestea, asociate unor aventaje-facilitati legate de organizarea calatoriei, precum : practicarea unor aranjamente de tipul "totul inclus" (care ofera pe langa transport si servicii de hrana si cazare), ori construirea si exploatarea unor autocare-dormitor, au determinat o usoara crestere a numarului solicitarilor, atat din partea clientului traditional (populatia de varsta a-III-a) cat si din partea tinerilor si a celor dornici de aventura.

Serviciile oferite de transportatorii specializati in domenii se impart in:3

a)    rute expres - interne si internationale,

b)    inchirierea de autocare sau rute la cerere (charter),

c)    organizarea de circuite sau excursii,

d)    operatiuni de transfer.

Piata serviciilor de transport cu autocarul este in continua adaptare la

particularitatile cererii turistice.

2.2.3.                          Problematica organizarii transporturilor rutiere

Sub aspectul organizarii, se poate vorbi de existenta unei intreprinderi specializate in operarea pe curse de linie sau charter, cu activitate de sine statatoare sau integrate turismului, independente sau asociate in lanturi (de exemplu: sistemul Europabus, ce reuneste toate tarile Europei, inclusiv cele din est; Safety Motor Coaches Lines, care actioneaza pe teritoriul S.U.A., oferind atat curse regulate cat si charter; Cosmos, specializat in oferte combinate avion-autocar, Blues Cars si Frames Tours, specializate in organizarea de circuite). 1

.......................

1.Rodica Minciu, Economia turismului, Editura Uranus, p.253

2.Rodica Minciu, P.Baron, N.Neacsu, op.cit,p.319.

3.Rodica Minciu, Economia Turismului, Editura Uranus, p.252

1.Gabriela Stanciulescu, Managementul Operatiunilor de Turism, Editura All Beck,p.223

Automobilul detine o pozitie privilegiata in structura formelor de transport turistic, datorita avantajelor sale: volum nelimitat al bagajelor, flexibilitatea orarului, posibilitatea unor opriri multiple, libertatea alegerii traseului, suplete, costul cel mai mic in cazul utilizarii la capacitate (respectiv 4 persoane) si altele.

Desigur, el are si unele neajunsuri, cum ar fi: insecuritatea (automobilul conduce detasat la capitolul nr. de accidente), dependenta de conditiile naturale, solicitarea fizica si nervoasa a conducatorului auto etc.

Cu toate acestea, automobilul ramane lider incontestabil, cel putin in deplasarile pe distante scurte si medii, cu predilectie in interiorul granitelor.

Productia mondiala de automobile se cifra in 1998 la peste 40 mil. bucati, inregistrand in ultimul deceniu cresteri medii anuale de 3-4%. Ca si alte fenomene economice, productia de automobile este concentrata pe zone si tari ale lumii (vezi fig.). Astfel pe primul loc se situeaza Japonia cu aproape 8,0 mil. anual urmata de S.U.A. cu 2,3 mil., Germania cu cca 4,5 mil., Franta cu 3,2 mil. si Coreea de Sud cu 2,3 mil. In aceasta ierarhie Romania detine un onorabil loc 27, cu o productie de circa 80 mii automobile.

Fig. Distributia productiei de automobile pe continente, 2001.

(Sursa: calculat pe baza IFR, Evolution of Tourism and the Automobile, 1998, p.8).

Alaturi de aceste evolutii cantitative, trebuie consemnate progresele tehnologice remarcabile vizand echiparea masinii cu efecte asupra sigurantei si confortului, cresterea vitezei de deplasare, reducerea consumului de carburanti.

Corespunzator dinamicii si distributiei productiei a evoluat si inzestrarea populatiei cu automobile. Astfel, in 1998 erau inregistrate in circulatie circa 480 mil. automobile, ceea ce reprezinta o medie de 11 persoane pe automobil fata de 29 in 1960 si 15 in 1980. Si din punctul de vedere al inzestrarii se constata diferente sensibile pe zone si tari (vezi tabelul).

Tabelul nr. 2.3.

Inzestrarea cu automobile, pe zone ale lumii

Continentul

Automobile in circulatie

Nr. de locuitori la un automobil

milioane

%

Africa

10,3

2,2

70

Asia

77,6

16,3

41

America de N si Centrala

159,0

33,4

3

America de S

21,1

4,4

15

Europa

198,2
41,4

4

Oceania

10,9

2,3

3

477,1

100,0

11

Sursa: Calculat dupa IFR, Evolution of Tourism and the Automobile, 2001,p.10

 

 

 

2.2.4.                        Inchirierile de autoturisme (Rent a car)

Inchirireile de masini, cu sau fara sofer, reprezinta astazi un sector important al turismului automobilistic. Dezvoltarea acestuia s-a datorat in mare parte progreselor realizate in domeniul transportului aerian, peste 2/3 din agentiile de inchirieri de autoturisme fiind situate pe aeroporturi. 1

.......................

1.Ioan Neacsu,Ghe.Ion, Victor Mateescu, op.cit. p.13

Cele mai cunoscute produse turistice oferite din combinarea a doua mijloace de transport sunt:

        fly and drive (aerian + masina)

        rail and drive (tren + masina)

        package tour (aranjament semiorganizat de transport rutier si croaziera maritima cu nave la bordul carora se asigura serviciile de cazare si masa)

Agentiile ofera trei tipuri de servicii de inchiriere autoturisme:

        inchirieri de masina fara soferi

        inchirieri de masina cu sofer

        inchirieri pe termen lung, sub forma unui contract de leasing.

Tarifele practicate de societatile de inchiriere sunt de 2 tipuri:

        standard (se aplica pentru un interval de timp si un numar limitat de km.)

        cu numar nelimitat de km.

Sunt societati care percep, in afara acestor tarife o suma de bani ce reprezinta contravaloarea asigurarii (pentru accident sau furt) sau include aceasta contravaloare in tariful total de inchiriere.

Societatile de Rent a car incheie diferite contracte de cooperare internationala cum ar fi:

1. Semnarea de parteneriat cu marile companii aeriene

        AVIS a incheiat astfel de contracte cu TAROM , British Airways

        HERZ a incheiat astfel de contracte cu Austrian Airlines

2. Semnarea unor parteneriate si cu marile concerne patrunse pe piata romaneasca dupa 1989.

        AVIS este partenera cu : Ericsson, Motorola, Coca-Cole.

        HERZ colaboreaza cu Shell, Rainolds.

        Se pot inchiria diverse marci de masini printre care: Ford, Toyota, BMV, Opel, Honda, Hyundai.

2.3.                                Transporturile turistice feroviare

Dezvoltarea turismului este strans legata de dezvoltarea transportului feroviar.

Transportul feroviar efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor materiale si oamenilor cu ajutorul mijloacelor de tractiune (locomotive) si a mijloacelor tractate (vagoanele) care circula pe trasee fixe (caile ferate).1

Dintre toate mijloacele de transport, calea ferata a permis, pentru prima data "democratizarea" calatorilor, atat prin posibilitatile tehnice oferite deplasarii comode si rapide a calatorilor cat si prin tarifele accesibile majoritatii populatiei. Se poate afirma in acest fel ca trenul a fost pionierul serviciilor de transporturi turistice cu caracter de masa. 2

Turismul international si national in sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea a fost dependent de transportul feroviar. Unele linii de cai ferate au intrat chiar in istoria turismului international, cum ar fi: Trenul albastru Paris - Coasta de Azur, Transiberianul, Orient Expres, anumite linii ferate din muntii Elvetiei. Mai tarziu progresul tehnic rapid in toate sectoarele transporturilor si indeosebi aparitia automobilului ca mijloc de transport in masa si a revolutiei transporturilor aeriene in anii '60 ai sec. nostru prin aparitia avioanelor cu reactie de mare capacitate au provocat modificari importante ale structurii formelor de transport si au dus aparent la un regres al transporturilor turistice pe calea ferata. Se poate aprecia insa ca transportul pe calea ferata - cu toate ca s-a vorbit de declinul lor - raman totusi mijloacele de transport cel mai important al timpurilor noastre si, dupa toate probabilitatile, viitorul va confirma rolul marcant jucat de transporturile pe calea ferata pentru o expansiune turistica de masa.

In prezent Romania asista la o noua epoca de innoire a transporturilor pe calea ferata, care se specializeaza tot mai mult pe deplasarea calatorilor pe distante lungi si medii. Se poate aprecia ca viitorul ofera perspective mari transporturilor turistice pe calea ferata. Transportul international pe calea ferata este exclusiv "european", asa cum arata un studiu statistic al ONU. In America de Nord, sub 1% din traficul vizitatorilor dintre S.U.A. si vecinii sai se face cu trenul. In Africa, Asia sau America Latina legaturile practic nu exista, decat cu rare exceptii.

...................

1.Rodica Minciu, op.cit.,p.256

2.Oscar Snack, Petre Boron, Editura turismului,op.cit,p.315

In Europa, trenul reprezinta 3-4% din sosirile internationale la frontiera. Acest procentaj s-a diminuat in ultimii 20 de ani, astfel incat se credea, la un moment dat, prin anii '80, ca trenul va disparea ca mijloc de transport international de pasageri. Dupa criza energiei si aparitia trenurilor de mare viteza (T.G.V.), tendinta s-a inversat. Trenul a inceput sa castige teren multumita avantajelor din punct de vedere energetic si al mediului inconjurator, el fiind un mijloc de transport nepoluant.

In 1994 s-a lansat Eurostar, primul TGV intre Paris si frontiera belgiana, cu o ramura spre Londra si o alta catre Olanda. Exista, de asemenea rute internationale intercity si in perspectiva procesului de globalizare a retelelor/rutelor. Comunitatea Europeana a Cailor Ferate a initiat un program de dezvoltare a unei retele transcontinetale de mare viteza.1

Echipamentul feroviar s-a imbunatatit si trenurile pot atinge in prezent o viteza medie ora de 140 km/h, dar turistul nu poate suporta o calatorie mai mare de 1500 km (15 h de calatorie).

O comparatie intre diferitele forme de transport turistic permite concluzia ca transporturile pe calea ferata sunt mai avantajoase in multe situatii decat alte forme de transport:

        cu toata cresterea transportului turistic rutier, transporturile turistice pe calea ferata prezinta avantajul sigurantei, confortului, regularitatii si economicitatii calatorilor, pastrandu-si intietatea pentru formele turismului organizat cu caracter de masa si pentru calatoriile efectuate la distante medii;

        in ceea ce priveste calatoriile la distante lungi, prioritatea revine transporturilor aeriene desi in conditiile cresterii substantiale a costurilor calatoriilor aeriene, din ultimii ani, va exista o optiune crescanda si pentru folosirea trenurilor rapide, a vagoanelor de dormit, a autocusetelor etc, pentru calatoriile turistice continentale, la mari distante.

Se poate desprinde concluzia ca transporturile turistice feroviare vor inregistra cresteri in continuare, mai ales pentru transporturile turistice de masa.

Potentialul de transport de masa si tarifele relativ accesibile ofera transportului feroviar o alternativa intre turismul rutier si aerian, cu toate ritmurile rapide de crestere a celor doua forme de transporturi.

.......................

1.Oscar Snack, P.Boron, Editura turismului, op.cit,p.316

Transporturile pe calea ferata ofera conditii tehnice necesare pentru a fi utilizate si in combinatie cu alte forme de transport, in masura sa satisfaca cerintele unei paturi largi de clienteli turistice. Pe langa formele clasice pot fi amintite si formele moderne ale transporturilor combinate pe calea ferata - ca trenurile autocusete - care permit si transportarea autovehicolelor in calatoriile la distanta si feriboturile.

In ultimile decenii, caile ferate trebuie sa se adapteze mereu la conditiile turismului modern, oferind facilitati suplimentare turistilor si un confort mai mare al calatorilor, artagand noi categorii de clientela, indeosebi pe distante medii prin :1

        reinnoirea materialului rulant (vagoane moderne de clasa, vagoane de dormit)

        introducerea tractiunii Diesel si electrice, ceea ce a permis cresterea vitezei de croaziera la 150-200 km/h.

        asigurarea legaturii accelerate (trenuri rapide, expres, trenuri de tipul Intercity etc.)

        imbunatatirea infrastructurii tehnice a transporturilor (automatizare etc.)

Tinand seama de rolul preponderent al cailor ferate pentru transporturile colective de calatori, majoritatea administratiilor feroviare au prevazut programe importante pentru modernizarea si dezvoltarea transportului pe calea ferata.

Avantajele transporturilor turistice pe calea ferata pot fi:1

        siguranta si regularitatea programelor, care nu depind de conditiile de sezonalitate, ca in cazul transporturilor aeriene sau rutiere;

        comoditatea si rapiditatea deplasarilor, calatoria efectuandu-se fara intrerupere atat ziua cat si noaptea

        tarifele relativ accesibile;

        conditii avantajoase pentru transporturile colective.

Spre deosebire de transporturile aeriene si automobilistice, calea ferata permite realizarea de convoaie mari, constituind un mijloc ideal pentru transporturile turistice de masa.

...................

1.Oscar Snack, P.Baron, Editura turismului, op.cit, p.317

Aceste avantaje sunt completate de facilitatile acordate de multe din administratiile feroviare pentru stimularea calatoriilor turistice organizate (de grup), ca bilete de familie, bilete turistice, bilete pentru sfarsit de saptamana, abonamente. Printre facilitatile de reducere de tarife practicate in tara noastra in calatoriile turistice internationale pot fi mentionate urmatoarele:

        oferta INTER RAIL, la un pret avantajos, intr-o zona geografica din Europa, timp de 22 de zile sau o luna;

        oferta EURO DOMINO, pentru calatoria libera, la un pret convenabil, intr-una sau mai multe tari europene timp de 3,5,6,7, sau 8 zile dintr-o luna;

        oferta BIJ, pentru calatoria cu reducere, tinerilor sub 26 ani;

        oferta RAIL PLUS, pentru calatoria cu reducere in baza unei carti nominale valabile un an.

Sunt asigurate:

        reduceri tarifare de cca 30% pentru calatoria in grupuri de peste 6 persoane;

        reduceri tarifare speciale in traficul reciproc dintre tarile est-europene.

In practica turistica se intalneste o gama larga de aranjamente. Cel mai important, din care deriva si celelalte, este aranjamentul RIT (RAIZ INCLUSSIVE TOUR) el consta in comercializarea, de catre agentia de voiaj, la un pret global, a unui pachet de servicii ce include calatoria cu trenul, cazarea si masa si un minim de prestatii de agrement; el se adapteaza turismului organizat de grup sau individual.

Aranjamentul RIT se poate realiza in multe variante: circuite, calatorii dus-intors, calatorii intr-o singura directie, curse combinate.Principalele tipuri de acorduri RIT sunt: 1

v   RIT -I, destinat turistilor individuali, caracterizat prin faptul ca ofera acestora o reducere a tarifului normal cu 20% fara sa impuna restrictii de durata pentru calator sau de volum minim de vanzari pentru agentia de turism.

v   RIT -I.G., destinat turistilor individuali sau celor care calatoresc in grupuri mici (6 persoane); el prevede o reducere de pana la 40% la tariful normal, dar obliga agentia de voiaj la realizarea unui volum minim al traficului.

........................

1.Gh.Ionel,C.Crisan,Tehnica op.de turism international ed.Sport-Turism,1984, p.135-141

v    RIT -G.P., destinat grupurilor mari de turisti care calatoresc programat. Reducerile de tarif sunt mai mari, pana la 45%, dar sunt acordate cu respectarea unui numar minim de turisti, programarea plecarilor si sosirilor in anumite zile si respectarea unor rute convenite anterior.

v   RIT -y si RIT -Yp, acorduri speciale destinate tinerilor sub 26 ani, care se pot desfasura fara sau cu programare anticipata; sunt oferite reduceri de pana la 50%, dar se impun obligativitatea asigurarii unui anumit volum al traficului.

v   RIT -G., varianta utilizata conjunctural, in scop promotional, cu tarife foarte scazute.

Alte facilitati de reduceri cunoscute in calatoriile turistice internationale:

EURAIL - PLAN (utilizate in 13 tari europene pentru turistii din S.U.A. si Japonia), EURAIL - GRUP (bilete acordate pentru grupuri de minim 10 calatori pentru turistii din S.U.A., care au dreptul la acelasi reduceri de tarife ca si turistii nationali), EURAIL - TARIF (utilizate in S.U.A., oferind reduceri pentru calatori din tarile care au aderat la acest tip de calatorie), RAIL -EUROP - JUNIOR (bilete in colectiv oferind reduceri de tarife pana la 50% pentru tineretul de pana la 21 ani), tarife speciale pentru persoane in varsta.

De asemenea, prin intermediul agrntiilor de voiaj, calatorii isi pot procura legitimatii de calatorie in trafic international, cum ar fi 1 :

v   legitimatia INTER - RAIL ce da dreptul la un numar nelimitat de calatorii in Europa, timp de 22 zile sau o luna;

v   biletul B.I.J. ce ofera tinerilor pana la varsta de 26 de ani reduceri tarifare cuprinse intre 20% si 50% din tariful integral (in functie de tara in care doresc sa calatoreasca;

v   legitimatia BALKAN FLEIPAS ofera posibilitatea de a efectua un numar nelimitat de calatorii pe caile ferate din Bulgaria, Grecia, Macedonia, Iugoslavia, Turcia si Romania pe o perioada de 5,10 sau 15 zile, la alegere intr-o luna;

v   sistemul tarifelor EURO MINI GRUP cu reducere de tarife integrale pentru grupuri formate din minim 2 persoane (un adult si un tanar sub 16 ani) sau maxim 5 persoane (4 adulti si un tanar sub 16 ani)

....................

1.Gabriela Stanciulescu, op.cit, p.233

In Romania mijloacele feroviare sunt folosite mai mult decat in alte tari 10-12%.

Lungimea retelei de cale ferata in Romania este de 11015 km, din care 2996 km reprezinta linii duble si 3950 km (35,9% din totalul lungimii retelei de cale ferata), linii electrificate. 1

Dupa importanta economica si volumul traficului, caile ferate se clasifica in :

v   cai ferate magistrale - care asigura legatura capitalei cu principalele orase

ale tarii si cu sistemele de transport ale tarilor vecine. Reteaua feroviara din Romania cuprinde 8 zone, deservite de 8 magistrale care acopera intreg teritoriul tarii si asigura legatura cu toate retelele feroviare ale tarilor vecine, inclusiv Turcia si tarile Orientului Apropiat.

v   cai ferate principale - de importanta economica deosebita ce leaga Bucurestiul cu orasele principale ale tarii;

v   cai ferate secundare - deservesc anumite zone urbane si asigura legaturile acestora cu linii principale si magistrale;

v   cai ferate uzinale - apartin intreprinderilor si deservesc procesele tehnologice ale acestora asigurand accesul mijloacelor de tractiune si al vagoanelor pana in incinta intreprinderii.

Numarul statiilor de cale ferata este de cca 1600 locuri in care se debarca/imbarca calatori.

Calea ferata dispune de resurse inca nefolosite, iar progresul tehnic ii rezerva posibilitatea de a-si pastra competivitatea fata de alte mijloace de transport. Adaptarea la conditiile turismului modern implica :reannoirea materialului rulant (vagoane de dormit, vagoane - restaurant, introducerea tractiunii diesel si electrice, asigurarea legaturii accelerate, imbunatatirea infrastructurii tehnice a transporturilor (automatizare, cibernetizare).

Calea ferata, prin progresele tehnice inregistrate si-a extins considerabil serviciile de transport, devenind un factor decisiv al dezvoltarii calatoriilor turistice.

...................

1.Anuarul statistic al Romaniei,CNS,Buc.,2001,p.439

2.4.                                Transporturile turistice navale (maritime si fluviale)

Alegerea navelor ca mijloc de transport turistic a reprezentat la inceputul sec. XX o modificare a consumului turistic de lux, un avantaj al claselor sociale cu venituri ridicate. In prezent, turismul practicat cu un mijloc de transport maritim si naval si-a modificat imaginea, de la un turism de lux, la un turism de masa, destinat unui public mai larg si mai tanar.

In domeniul calatoriilor maritime isi desfasoara activitatea importante societati transnationale, vapoarele fiind in acelasi timp mijloace de transport si structuri de cazare. Statisticile oficiale inregistreaza astazi 150 pachetoburi care transporta anual 5.000.000 pasageri (4.000.000 se imbarca in America si 600.000 in Europa).

Ca destinatii, Insulele Caraibe constituie prima optiune in timpul iernii, Marea Mediterana fiind preferata in timpul verii.

Transportul pe apa, ca modalitate de deplasare spre destinatiile turistice, desi are o istorie indelulgata, este mai putin utilizat, datorita caracteristicilor sale.

Dezavantajele importante ale transporturilor maritime si navale sunt:

v   viteza mai redusa de deplasare

v   preturi ridicate

v   folosirea acestor mijloace este conditionata de existenta porturilor si a unei flote adecvate, componente costisitoare ce necesita investitii mari;

v   modificarea frecventa a itinerarului;

v   contactul redus al turistilor cu populatia si cultura tarilor in care se fac escale;

v   necesitatea continuarii calatoriei, de cele mai multe ori cu alte tipuri de mijloace;

v   cheltuielile turistilor sunt mai mici, datorita timpului scurt al escalelor si aportul lor la dezvoltarea economica este mai redus.

Exista insa si o serie de avantaje ale acestui tip de transport turistic si anume:

v   amenajarile si echipamentele fixe necesare sunt relativ putin costisitoare (instaltiile portuare sunt suficiente pentru o escala de cateva ore);

v   tara gazda nu trebuie sa faca investitii costisitoare;

v   se creaza noi locuri de munca in transportul pe uscat taximetre, transporturi cu autobuze);

v   preturile pachetelor de servicii oferite sunt relativ mai scazute, iar serviciile sunt mai atractive si mai diversificate (escale numeroase, agrement, petreceri la bord si pe uscat etc.).

Cele mai bine echipate si adaptate croaziere sunt cele cu vapoarele grecesti de 2 stele si cele scandinave de 3 si 4 stele. In ultimul timp, pe aceasta piata si-a facut aparitia si flota ruseasca, ce practica preturi foarte scazute.

Trebuie stiut de asemeni ca, transportul naval s-a stabilizat la 7-8% din traficul turistic international si 2-3% din circulatia turistica a tarii noastre.

Serviciile oferite clientelei in domeniul transporturilor navale pot fi subdivizate in:

-         curse (rute) de linie;

-         linii de croaziera;

-         deplasari scurte (ferry) sau mini-croaziere;

-         calatorii (excursii) in interior pe rauri, lacuri, canale;

-         calatorii individuale cu vase de agrement, prioritate privata sau inchiriate.

Desi toate tipurile de prestatii turistice se regasesc in derularea calatoriilor turistice, ele au importanta diferita iar unele dintre acestea, precum deplasarile individuale cu vase de placere, trebuie considerate mai degraba servicii de agrement.

2.4.1.                        Produsele turistice ale companiilor maritime

 

Companiile maritime ofera trei tipuri de produse turistice:

a) Traversari maritime cu preturi preferentiale; acestea sunt oferite pentru Traversarea Canalului Manecii, in timpul si la sfarsitul saptamanii;

b) Voiajuri forfetare continand transportul dus-intors si un sejur care cuprinde cazare la un hotel si masa la fiecare escala;

c) Cvasi-croaziere, care ofera transport, cazare si un program de agrement la bordul navelor;

d) Croazierele; acestea sunt produse turistice forfetare care ofera circuite maritime si fluviale ale caror puncte de plecare si sosire sunt in acelasi port.

Croaziera se defineste ca un produs turistic - pachet de vacanta pentru care se plateste un pret global ce acopera deplasarea si serviciile de cazare, masa si distractia la bordul navei, iar dupa caz, pot fi cuprinse si alte servicii, precum vizitarea obiectivelor turistice din locurile de acostare. 1

Trebuie facuta distinctia intre croaziera si cvasi-coaziera. Acestea din urma sunt simple excursii, in general de o jumatate de zi catre insulele din apropierea continentelor, pe diferite lacuri, fluvii (Sena, Tamisa etc.). Aceste excursii inregistreaza 5 mil. de turisti/an pe Sena, 3,5 mil. pe Tamisa etc. Fata de vasele de croaziera, cele de excursii nu ofera posibilitatea cazarii.

Croaziera este in prezent un produs turistic banalizat. Asa cum exista economic astazi, dateaza din anii '60. S-a nascut prin reconversia pacheboturilor de linie in urma dezvoltarii transportului aerian. Traditional, aceasta piata intereseaza o clientela de varsta a treia, dar a evoluat mult si in zilele noastre, 40% din pasageri au mai putin de 40 de ani. Pe de alta parte, nu trebuie neglijata ponderea mare a turismului de afaceri (incentive, seminarii) si a croazierelor tematice (muzica, teatru, istorie), care au un rol real succes.

Croazierele se impart in functie de numarul pasagerilor, marimea si confortul navelor, calitatea serviciilor, durata calatoriei in : 1

-   croaziere de vacante (nave de capacitate mare, 1000-2000 pasageri, itinerarii medii de circa 7 zile, clientela diversa, destinatii obisnuite);

-   croaziere de lux (nave de capacitate mai mica, 150-900 pasageri, inventar de lux, confort superior, personal de inalta calificare, itinerarii de 14-30 zile);

-   croaziere exotice sau de aventura (nave de capacitate mica, destinatii originale, turisti amatori de explorari, servicii specifice, personal cu instruire speciala, scufundari).

Vasul de croaziera pentru intreprinzatorii din turism, aprecieaza specialisti, este una dintre ramurile domeniului cu cresterea cea mai rapida, cu un numar de oameni efectuand croaziere de ordinul miilor pe an. Acest succes se datoreaza in buna masura, si unui interes comun al celor doua tipuri rivale de transporturi turistice noi incluse in aranjamente de care beneficieaza ambele parti. Este vorba despre pachetele de servicii "fly-cruise" (zbor-croaziera), integrate in aranjamente ce atrag circa 80% din vasele de croaziera interesate in afacerile

........................

1.Rodica Minciu, op.cit.,Bucuresti, 2000, p.259

1.Rodica Minciu, op.cit.,Bucuresti, 2000, p.259

turismului contemporan. Produsul turistic "fly-cruise" permite pasagerilor turisti sa atinga punctele de imbarcare in vase rapid si sa revina la domiciliu tot rapid la sfarsitul croazierei, prin continuarea calatoriei pe calea aerului.

Piata croazierelor este dominata de americani. In Europa sunt foarte putine agentii specializate. In schimb, in S.U.A. functioneaza circa 1200 de distribuitori consacrati in comercializarea de croaziere, iar Miami este capitala mondiala a croazierelor.

Principalele destinatii ale liniilor de croaziera sunt: Marea Caraibilor, cu insulele Bermude, Bahamas si coastele de est ale Americii Centrale si de Sud, coasta de vest a Americii de Nord, Marea Mediterana, Orientul Indepartat, Marea Baltica, Africa de Vest cu insulele Canare si Madeira.

Acestora li se adauga deplasarile scurte cu ferry-boat-ul sau mini croaziere intre insule sau de-a lungul coastelor. Ele se concentreaza in tarile europene: Marea Britanie, Grecia, Italia-Sicilia, Franta-Belgia-Olanda, Danemarca, peste Canalul Manecii. Un loc distinct il ocupa calatoriile pe raurile interioare: Nil, Dunare, Tamisa, Rin, Mississippi, Li, Amazon.

Cele mai importante agentii de turism din Europa ce vand croaziere sunt: Paquet si Club Mediteranee (Franta), Chandria si Epiroteki (Grecia), Costa (Italia), Kloster (Norvegia), White Star Line, cu celebrele nave Olympic, Titanic, Gigantic (Marea Britanie).

Destul de recent, cu un grad de interes crescand, este organizarea tematica a croazierelor care imbina educatia cu vacanta.1 Esenta unei croaziere cu un obiectiv tematic tinta poate fi arta culinara cu un amumit specific, istoric, arta fotografica, astronomia sau orice altceva ce poate atrage un numar de indivizi intr-un grup suficient de larg.

Tot o inovatie organizatorica in materie de croaziere este si introducerea unor vapoare de croaziera cu garaj la bord care deplaseaza, odata cu pasagerii turisti, si vehiculele (automobile, autocare) pentru turistii interesati. 2 Capacitatea mare a acestora de pana la 350 de autovehicule, poate asigura pentru un numar relativ mare de turisti posibilitatea de a continua vacanta pe uscat inainte de revenirea acasa, conducand autovehiculele ce le apartin.

O croaziera de vacanta ofera relaxare, distractie, o varietate de acorduri culturale si, inevitabil, hrana intr-o diversitate si calitate deosebita.

.......................

1.Ioan Cosmescu, op.cit.,p.186

2.Idem p.186

Document Info


Accesari: 7052
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )