Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Uploadvatra dornei

geografie
ALTE DOCUMENTE

Despre Franta
Statul Vatican
Orasul Bucuresti
ZONELE BIOPEDOCLIMATICE ALE EUROPEI
Roma
vatra dornei

CAPITOLUL I

-Prezentare generala a zonei-Legenda Dornelor

Batranii povestesc in legatura cu numele de " Dorna " al orasului urmatoarea legenda: Dragos Voda "DESCALECATORUL " Moldovei a venit sa vaneze in pajistile noastre. Aici a intalnit o fata frumoasa ca o zana, cu par balai si cu numele de Dorina. Dragos a plecat la vanatoare si intr-o padure deasa i s-a aratat o caprioara, pe care a inceput sa o urmareasca. Caprioara iute de picior, a scapat insa mereu de sagetile vanatorului, dar ostenita, s-a oprit pentru o clipa langa un brad sa-si traga sufletul. Dragos a intins arcul si a tras. De dupa copac s-a auzit un tipat omenesc de durere si caprioara a facut un salt, dupa care s-a pierdut in padure. Dragos s-a apropiat de brad si a vazut ca in locul caprioarei o ucisese pe Dorina. Plin de remuscari, Dragos aa inmormantat-o chiar pe locul in care fusese ucisa si in amintirea ei a botezat locul si raul din preajma Vatra Dornei.

Pentru cei ce-si doresc o vacanta activa, statiunea Vatra Dornei dispune de multiple posibilitati de petrecere a timpului liber: drumetii, circuite auto la manastirile din Bucovina, pescuit pe raul Bistrita, parapanta īn Suhard, riverrafting, ciclism montan prin toata depresiunea Dornelor, iar pentru sezonul de iarna sunt amenajate partii de schi de dificultate medie, prevazute cu instalatii de transport pe cablu, un patinoar si o partie pentru sanii, iar pe muntele Runc se afla o partie de sc 636f59g hi.

RELIEFUL

Muntii Calimani -ocupa partea nord-vestica a grupei centrale a Carpatilor Orientali, reprezentand cel mai extins masiv vulcanic din Romania. El se desfasoara pe directia nord-vest-sud-est, fiind delimitat la miazanoapte de zona depresionara a Dornelor (Vatra Dornei) si muntii marunti ai Bargaului; la est - sirul depresiunilor Paltinis, Dragoiasa, Bilbor, Secu il separa de muntii inalti ai Bistritei si de muntii Giurgeului (sud-est); la sud - defileul Muresului constituie limita spre muntii vulcanici ai Gurghiului; in vest - piemontul colinar al Calimanului face trecerea spre partea estica a Podisului Transilvaniei.

In partea nordica a Calimaniului, intalnim statiunea balneoclimaterica Vatra Dornei, statiune de cura si odihna de interes national, cu functionalitate permanenta, din judetul Suceava, situata pe malul drept al Dornei, in imediata apropiere a confluentei acesteia cu Bistrita.

Amplasata la altitudinea de 800 m, statiunea Vatra Dornei este inconjurata de paduri bogate de conifere si foioase, ce se extind pe masivele: Giumalau, Rarau, Bistritei, Caliman,Bargau,Suhard.

CLIMATUL submontan se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de +5.2°C. Atmosfera este bogata in aerosoli si esente volatile de brad.

HIDROLOGIA


Apele minerale sunt carbogazoase, feruginoase, dicarbonatate, clorurate, sodice. Prezinta un profil polivalent, ce trateaza afectiunile aparatelor locomotor si cardiovascular, endocrine, digestive etc. Instalatiile moderne permit aplicarea a peste 4500 de proceduri terapeutice.

Abundenta izvoarelor minerale, frumusetea peisajului, aerul ozonat, climatul submontan simulator, la care se adauga ospitalitatea dornenilor, au contribuit la afirmarea statiunii cunoscuta, tot mai mult, in tara si peste hotare. In fiecare an, isi refac aici sanatatea peste 45.000 de oameni, si alte zeci de mii se odihnesc in frumoasa asezare balneoclimaterica a nordului carparic, aflata intr-o noua faza de modernizare, de adaptare la cerintele si exigentele balneologiei si turismului contemporan.

Proprietatile terapeutice ale namolului de turba obtinut din "Tinovul Mare" de la Poiana Stampei - unic in felul sau - are o actiune complexa de stimulare si oprimizare asupra intregului organism. Pe langa factorii fizici (mecanici si termici), namolul actioneaza prin agenti chimici, in componenta sa intrand numeroase substante humice, zeoliti, biostimuline, multe vitamine cu actiuni bacteriostatice. Toate aceste proproetati fac din namolul de turba un important factor de cura, acesta gasindu-si intrebuintarea in cele mai diverse actiuni reumatice, in ginecopatii cronice sau subacute.

Ca statiune de odihna, Vatra Dornei intruneste toate conditiile pentru petrecerea unei vacante placute, pentru reconfortarea organismului.
Capacitatea de cazare in Vatra Dornei este foarte mare si este reprezentata prin hoteluri, case de odihna, cabane si popasuri turistice.

vatra dornei

Imagine a partiei de ski

Peisaj de iarna montan

CAPITOLUL II

OBIECTIVE TURISTICE IN ZONA

a) Obiective turistice in orasul Vatra Dornei

- Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat in cladirea primariei
-
Muzeul Vanatorii si al Stiintelor Naturale

- Parcul din centrul statiunii, renumit pentru veveritele care traiesc acolo, si pentru concertele sustinute in sezonul estival de orchestra de alamuri  

- Parcul "Lunca Dornei" care momentan este in curs de amenajare

-
Patinoarul din parcul Vatra Dornei   

- Centrul de echitatie de la baza Partiei Parc

- Catedrala "Sfanta Treime"(nou construita in parcul orasului, cu o arhitectura si o pictura cu adevarat deosebite)  

b) Obiective turistice in apropierea orasului

Manastirile din Bucovina

In apropierea orasului Vatra Dornei se afla o serie de manastiri ortodoxe care impresioneaza atat prin vechimea lor, cat si prin arhitectura lor. Dintre acestea enumeram: Manastirea PIATRA TAIETURII, Schitul MESTECANIS, Schitul PODU COSNEI, Manastirea de Maici "Acoperamantul Maicii Domnului si desigur

la cativa km de Vatra Dornei: PUTNA, SUCEVITA (1581 - 1601), MOLDOVITA (1532), VORONET (1488), HUMOR (1530), etc. , vestitele manastiri din Bucovina. Toate aceste manastiri sunt monumente unicat ale artei feudale romanesti, cu picturi murale atat interioare cat si exterioare.   

Castelul DRACULA

Se afla in comuna Piatra Fantanele, prin pasul Tihuta la 40 km de Vatra Dornei si este o constructie medievala deosebita, si desigur se spune ca aici a trait contele Dracula, in acest sens putandu-se vizita cripta in care sunt ramasitele acestuia, precum si unele lucruri personale. Daca nu aveti curajul necesar, puteti sa serviti masa in restaurantul castelului, avand posibilitatea sa gustati unele din cele mai bune si originale mancaruri specifice zonei.  Situatia turistilor din Bucovina

In ultimii ani, zona Bucovinei, si implicit municipiul Vatra Dornei, au atras un numar important de vizitatori interesati mai ales de sporturile de iarna si de tratamentul balnear, dar reprezentantii industriei turistice si-au propus sa dezvolte acum si alte segmente. Oferta propusa turistilor romani si straini include printre altele practicarea unor sporturi extreme, precum river rafting, si organizarea unor circuite in timpul carora sunt prezentate diferite obiceiuri si mestesuguri traditionale. In plus, autoritatile locale din Vatra Dornei au depus un proiect, in vederea obtinerii unor finantari internationale pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Printre obiectivele propuse se afla amenajarea unui patinoar si a unei noi pirtii de schi cu transport pe cablu. In 2004, municipiul Vatra Dornei a atras un numar record de turisti, fiind considerat cel mai bun an de dupa 1989. Aproximativ 150.000 de turisti si-au petrecut concediile in zona, dintre care 15-20% au fost straini.CAPITOLUL III

PREZENTARE PENSIUNII AGROTURISTICE"LE BARON"

Pensiunea turistica Le Baron( inaugurata in 29.06.2007) este amplasata in comuna Dorna Arini, pe Dn 17 B, pe ruta Vatra Dornei- Piatra Neamt, la 8 Km de Vatra Dornei intr-un cadru natural deosebit, in mijlocul padurii, avand un teren de cca. 7000 mp.

SERVICII

Pensiunea dispune de : parcare proprie, 11 camere ( 8 duble, 2 apartamente si un apartament special) cu o capacitate de cazare de 30 locuri. Toate camerele au balcon, baie proprie cu cabina dus,Tv cablu, minibar.

Exista de asemenea restaurant cu o capacitate de 60 locuri, sala seminar de 20 locuri.

Pensiunea dispune de minicentru Spa care cuprinde :
- piscina acoperita cu apa incalzita
- sauna
- cada de aromoterapie
- sala fitness
- tenis de masa
- masaj ( la cerere )
Exista amenajat loc de joaca pentru copii, foisor cu mese, barbecue,
cuptor placinte, rotisor, ceaun pentru balmus.

TARIFE

Costul cazarii per persoana este de 30 EURO pe noapte, pretul include mic dejun. Pentru suma de 5 EURO in plus se ofera pranzul si cina, copiii sub 10 ani primesc 50% reducere. Tarifele nu difera de sezon si in cazul clientilor fideli se ofera discount pana la 30%.

ACTIVITATI

Pensiunea Le Baron va ofera pachete speciale care cuprind activitati cum ar fi:

-         Turul orasului Vatra Dornei insotiti de catre un ghod calificat (10 euro/pers)

-         Turul manastirilor din Bucovina se vor vizita cele mai frumoase manastiri, circuitul se va desfasura pe parcursul unei zile iar pranzul se va servii la un restaurant din zona vizitata.( 30 euro/persoana pretul nu include pranzul)

-         Vizitarea Castelului Dracula- 25 euro

-         Plimbari cu sania(iarna) 10 euro de persoana

-         Echitatie (vara) cu asistenta de personal calificat 10 euro/ persoana

-         Treaking ( oferirea de harti cu traseele din zona)-gratis

vatra dorneivatra dornei

TreckingPlimbare cu sania

vatra dornei

Echitatie

CAPITOLUL IV

ANALIZA SWOT

Analiza diagnostic de tip SWOT a economiei comunei Dorna Arini este conceputa ca o suita de comentarii concentrate asupra principalilor factori ce influenteaza dezvoltarea acestui teritoriu īn vederea atingerii unor importante obiective strategice ale urmatorilor ani.

PUNCTE TARI

-         existenta a trei obiective protejate pe teritoriul comunei;

-         situatie geografica favorabila cu diversitate peisagistica si climat favorabil diverselorforme de turism;

-         traditii populare;

-         scrierea unor pagini de istorie pe teritoriul judetului;

ospitalitatea bucovineana

PUNCTE SLABE

-         nu exista pensiuni turistice;

-         lipsa actiunilor concertate īn sensul schimbarilor de mentalitate;

-         distrugerea totala sau partiala a unor baze turistice;

-         lipsa unor investitori seriosi si interesati de turism;

-         lipsa de fonduri pentru īntocmirea unor documentatii tehnice pe baza carora sa se instituie regimul de arie protejata

-         pregatire profesionala de slaba calitate īn domeniul serviciilor turistice;

OPORTUNITĂŢI

-         posibilele facilitati pe care legislatia le-ar putea oferiinvestitorilor din turism, constituiti īn īntreprinderi mici si mijlocii;

-         posibilitatea de a oferi servicii de calitate la un pret multmai scazut decāt īn alte tari (forta de munca ieftina);
-         interesul unor firme din tara si strainatate pentru obiectivele turistice oferite pe plan local;

amenajarea unor case de vacanta cu ajutorul unui parteneriat public privat

AMENINŢĂRI

- poluarea mediului prin practicarea unui turism neecologic din parte aunora;

- legislatie "stufoasa" īn continua modificare, greu accesibila unor

categorii sociale;

- lipsa unui program judetean si regional de dezvoltare a turismului rural

Rezumatul analizei SWOT al comunei ( pentru o mai buna evaluare a potentialului)

Puncte tari

Puncte slabe

·        Resurse suficiente si poluare redusa

·        O īnalta si consolidata viziune de reformare locala, eminamente īn sectorul economic

·        Asezare centrufuga avantajoasa fata de principalele piete de desfacere din regiune

·        Asezare favorabila turismului

·        Forta de munca suficienta

·        Investitii interne si straine inexistente

·        Transport īn comun deficitar si poluant

·        Procent ridicat de pensionari si descrestere anuala a populatiei

·        somaj īn crestere

Oportunitati

Amenintari

·        Insuficiente de piata la capitolul produselor finite si semiprelucrate agricole

·        Lipsa diversificarilor de produse si a calitatii lor

·        Lipsa deservirii rapide a clientilor

·        Lipsa alternativelor concurentiale

·        Programe internationale de īnfratire a regiunilor

·        Lipsa stimulente fiscale

·        Cresterea gradului de saracie

·        Proprietate agricola divizata

·        Concurenta din partea produselor ucrainesti ieftine si mai putin calitative

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA

FACULTATEA DE AGRICULTURA

SECTIA: INGINERIE SI PROTECTIA MEDIULUI

VATRA DORNEI

Comuna Dorna Arini

STUDENTI: Albus Amalia Sonia

Fleseriu Andrei Sergiu

Cozan Silviu

Tacsa Cristian

Scurtu Calin

An IV-IPM

2008

Document Info


Accesari: 7017
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )