Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadACTIVITATE OPTIONALA NATURA DARUIESTE SI INSPIRA

gradinita
ALTE DOCUMENTE

PROBĂ PENTRU EVIDENŢIEREA - DEFECTELOR DE VORBIRE
CAP DE PĂPUsĂ - gradinita
PROIECT DE ACTIVITATE
PLANIFICARE ORIENTATIVA-GRUPA MICA - OMUL
TOAMNA HARNICA SI DE TOATE DARNICA
Fisa de lucru - numere
Jocuri si alte activitati la alegerea copiilor - PROIECT DIDACTIC
CAPRA CU TREI IEZI
Proiect didactic - educatie fizica - Deprinderi motrice de baza
ACTIVITATE OPTIONALA NATURA DARUIESTE SI INSPIRA

Activitate optionala :

                                                           ,, NATURA DĂRUIEsTE sI   
           INSPIRĂ'' 

                                                             GRUPA PREGĂTITOARE

                                                            EDUCATOARE :PERJU DUMITRA

                                    ARGUMENT

             Depasirea situatiei de neglijare a educatiei ecologice la nivelul învatamântului prescolar , si nu numai , este un deziderat care necesita eforturi din partea tuturor celor implicati în educatia copiilor :educatoare , parinti , bunici . Noi toti suntem responsabili în a construi un mediu educational care sa motiveze copilul în procesul de protejare a naturii , fiind esential ca omul sa fie educat în spiritul respectului fata de mediu . Sentimentele si atitudinile copiilor fata de natura trebuie sa fie de respect si grija , având în permanenta convingerea ca oamenii sunt parte integranta din natura si nicidecum superiorii acesteia .

             Mediul înconjurator asa cum ni se prezinta el astazi , în mare parte fiind creatia omului , poate influenta evolutia societatii umane .

             Degradarea continua a mediului care se petrece  sub ochii nostri este un element major al unei crize de civilizatie  si se datoreaza interventiei omului în natura    

              Din toate colturile lumii , acum mai mult ca oricând se înalta un strigat de alarma ,, Natura este în primejdie  !''

       Asadar , educatia ecologica este si trebuie sa constituie o preocupare permanenta a noastra , încât copiilor sa nu le 636i811g fie greu sa sadeasca un pom , sa planteze flori , sa iubeasca animalele si pasarile , sa îngrijeasca spatiile verzi .

         Animalele si plantele sunt fiinte vii ca noi . Ele ne fac viata mai frumoasa si uneori mai usoara . Ele sunt prietenii nostri cei mai fideli de aceea au dreptul la protectia noastra .

          Un gând devine constient pentru orice fiinta rationala ce traieste pe acest pamânt ,, Pregatirea în sprijinul ocrotirii naturii începe de la vârsta copilariei '' .E bine ca omul sa stie ce este bine , ce este rau în raporturile cu ,, natura mama '' pentru ca mai târziu sa poata actiona în consecinta .

          Copiii sunt martori oculari la transformarile din viata sociala , economica si din mediul înconjurator . prin raspunsurile date la noianul de întrebari pe care-l pun, , conducem copilul spre întelegerea relatiilor dintre unele fenomene si rezultatul acestora .

         Toate acestea se pot realiza numai printr-o  educatie ecologica în conformitate cu particularitatile de vârsta ale copiilor .

          De aceea copiii de astazi , cetateni ai mileniului trei , au nevoie de convingeri , capacitati aplicative  , comportamente ecologice adecvate si de aceea orice efort si orice investigatie nu-i prea mare în spatiul educatiei ecologice .

     SUGESTII PENTRU PĂRINŢI

·                      Obisnuiti-i sa iubeasca si sa respecte mediul în care traiesc !

·                      Colectati împreuna cu ei deseuri refolosindu-le în scopuri caritabile !

·                      Spuneti copiilor ce pagube si dezastre pot provoca gunoaiele si deseurile aruncate sau depozitate necorespunzator .

·                      Oferiti-le sprijin când vor sa faca experimente .

·                      Mergeti cu ei pe strada , în parc si în padure si faceti comparatie .

·                      Cititi copiilor curiozitati de pe glob .

·                      Învatati copiii sa iubeasca curatenia !

MODALITĂŢI DE REALIZARE A ACTIVITĂŢII OPŢIONALE DE ECOLOGIE

    Gradinita face în felul acesta primii pasi în formarea unor conduite ecologice care presupun actiuni concrete pentru conservarea , gospodarirea si protectia naturii .

     Daca cineva se întreaba de ce sunt necesare deprinderile ecologice la prescolari îi putem raspunde pentru a avea un comportament civilizat , pentru a iubi si ocroti natura , pentru formarea unei atitudini pozitive fata de mediu , pentru conduita ecologica si nu în ultimul rând pentru a supravietui .

     Preocupata fiind sa planific actiuni pe care sa le întreprind în scopul realizarii temelor ecologice , sa selectez si sa adopt cunostinte despre mediul înconjurator  , accesibile învatamântului prescolar , mi-am asumat responsabilitatea de a conduce activitatea optionala de ecologie .

     În acest sens am fost preocupata de crearea unui cadru ambiental specific în interiorul salii de grupa .

      Calendarul anotimpurilor reprezentând imagini si simboluri specifice fiecarui anotimp l-am realizat pentru a evalua rezultatele obtinute cu copiii în domeniul cognitiv si l-am afisat permanent la coltul ecologic .

        Pentru a observa cât mai bine procesul de germinatie al plantelor am sadit grâu în cutii de diferite marimi si forme astfel ca aparitia primelor încoltiri  , a mladitelor , a fost permanent în atentia copiilor .

          Tot la coltul ecologic am procurat un ierbar si un insectar , mijloace necesare în realizarea obiectivelor propuse în cadrul diferitelor tematici din cadrul activitatii optionale .

          Cosul ecologic realizat a avut rolul de ase deprinde copiii cu întretinerea ordinii si a curateniei . Acesta a fost confectionat împreuna cu copiii.

Plantele si ghivecele   care emana oxigenul au fost alese si aranjate  tot

împreuna cu copiii .

       Costumele ecologice  confectionate din materiale refolosibile , au întarit ideea ca orice material nefolositor initial , prin priceperea , ingeniozitatea

si inventivitatea educatoarei si a copiilor poate deveni util .

EDUCAŢIA ECOLOGICĂ :   abordeaza problematica ecologiei punând accent pe învatarea perceptiva . Obiectivele cadru si de referinta , situatiile de învatare si comportamentale propuse sunt în concordanta

cu curriculumul  preprimar si vizeaza impactul activitatilor de educatie ecologica asupra sferelor de dezvoltare a copiilor , demonstrând importanta acesteia asupra dezvoltarii intelectuale , emotionale , fizice , aptitudinilor sociale si asupra creativitatii copiilor :

DEZVOLTAREA INTELECTUALĂ : formarea conceptelor matematice si acelor stiintifice prin cercetare si observatia experimentala ; largirea continutului unor notiuni cum sunt : cele de culoare , numar , forma , marime ; exersarea deprinderilor de exprimare verbala , esentiale pentru dezvoltarea gândirii ; cresterea puterii de concentrare a atentiei  ; dezvoltarea deprinderilor cognitive , copii învatând sa faca conexiuni , sa înteleaga modele si sa-si organizeze informatiile ; stimularea gândirii creative si a capacitatii de rezolvare a problemelor .

DEZVOLTAREA EMOŢIONALĂ : dezvoltarea sentimentului benefic al încrederii în sine , în fortele proprii ; posibilitatea de

a -si exprima  ideile personale si de a-si manifesta  o atitudine personala legata de responsabilitatea pe care si-o asuma în privinta mediului pe care traiesc ; asigurarea unor stari de satisfactie personala  în urma unor situatii cum ar fi : acordarea de ajutor , analiza produselor activitatii , lucrul în grup , colaborarea , acordarea de ajutor s.a..

DEZVOLTAREA APTITUDINILOR SOCIALE :  încurajarea copiilor sa ia decizii si sa rezolve probleme ; stimularea si educarea respectului fata de mediu , fata de ceilalti ; socializarea copiilor ; educarea atitudinii de economisire a apei si energiei electrice  ; oferirea ocaziilor de interpretare a unor roluri importante sau de asumare a unor sarcini ; ajutarea copilului sa urmeze modele si sa stabileasca interrelatii  s.a..

DEZVOLTARE FIZICĂ : exersarea coordonarii

 oculo - motorii , a coordonarii miscarii la nivelul degetelor si mâinii , stimularea controlului musculaturii fine ; dezvoltarea muschilor mari  prin exercitii de miscare în aer liber , prin explorarea unor spatii din natura si manipularea unor echipamente ; dezvoltarea capacitatii de rezistenta la efort ; stimularea simtului tactil - kinestezic  si vizual s.a..

DEZVOLTAREA CREATIVITĂŢII :stimularea gândirii divergente si gasirii de solutii ; dezvoltarea simtului de apreciere s.a..

PROIECTAREA ACTIVITĂŢII OPŢIONALE ECOLOGICE -

                                        SEMESTRUL I

TEMA

MODALITĂŢI DE REALIZARE

                    OBIECTIVE SPECIFICE

Padurea în anotimpul toamna

Plimbare ,observare

-         sa recunoasca si sa denumeasca diferite ecosisteme / medii de viata : padure , livada , gradina de legume ;

-         sa cunoasca factorii de mediu care influenteaza aspectul plantelor toamna ;

-         sa strânga deseurile ramase în urma lor din locurile unde au poposit .

Povestea castanului
Povestire

-         sa asculte povestea si sa înteleaga mesajul ;

-         sa cunoasca influenta mediului asupra unor plante în anotimpul de toamna ;

-         sa cunoasca responsabilitatea ce revine oamenilor pentru ocrotirea si îngrijirea copacilor în parcuri .

Tot ce e pe lume

Cântec

-         sa asculte cu atentie melodia si textul ;

-         sa dovedeasca atentie în învatarea melodiei si a textului ;

Sa colectionam daruri din natura

Activitate practica în natura

- sa colecteze frunze , fructe uscate , castane, ghinda ,  seminte , conuri .

Comuna mea

Plimbare

-         sa observe direct obiective culturale si de interes social din apropierea gradinitei ;

-         sa recunoasca unele cladiri ( scoala , posta , gara )

-         sa faca aprecieri asupra aspectului comunei daca este curata ;

,,Rapsodii de toamna'' de G. Topârceanu

Lectura , memorarea unei strofe

-         sa dovedeasca atentie în ascultarea versurilor ;

-         sa recunoasca unele comportamente specifice oamenilor , pe care autorul le transpune plantelor .

Curiozitati din lumea animalelor

Lectura

-         sa identifice si sa redea , din cele cunoscute de ei , diverse comportamente ale unor animale ;

-         sa înteleaga relatii în comportamentul unor animale .

,, Ce te legeni codrule '' , ,, Somnoroase pasarele '', ,,Lacul '' de Mihai Eminescu

Auditie , convorbire

-         sa dovedeasca atentie în ascultarea versurilor ;

-         sa recunoasca unele comportamente specifice oamenilor ,pe care  autorul le transpune plantelor ;

-         sa îsi creeze dorinta de a observa aspecte ale naturii ;

-         sa actioneze în directia pastrarii nealterate a frumusetii naturale a mediului înconjurator ;

Iarna în padure

Convorbire dupa ilustratii

-         sa cunoasca factorii care determina schimbare mediului când soseste iarna ;

-         sa cunoasca mediul de viata a plantelor , animalelor , pasarilor în timpul iernii ,

Restaurantul pasarelelor

Cântec

-         sa cânte cântecul ;

-         sa stie de ce oamenii trebuie sa le dea iarna hrana pasarilor si animalelor  din padure .

-         sa confectioneze ,, casute pentru pasarele '' pe care scolarii le vor aseza în copaci .

Prietenii

Lectura educatoarei

-         sa manifeste grija pentru pasarile care ramân la noi , presarând firimituri pe pervazul ferestrei ;

-         sa manifeste dragoste pentru micile vietuitoare .

                                         SEMESTRUL II

TEMA

MODALITĂŢI DE REALIZARE

            OBIECTIVE SPECIFICE
Prietena mea floarea

Activitate practica

-         sa participe direct la actiuni de îngrijire a plantelor  : curatat frunzele uscate , udat , afânat solul .

-         sa urmareasca în timp cresterea florilor sub influenta factorilor de mediu ;

Fapte bune

Memorare

-         sa memoreze o strofa ;

-         sa cunoasca modalitati de îngrijire si ocrotire a animalelor în caz de pericol ;

-         sa cunoasca mediul de viata a unor anomale ;

Importanta padurii pentru om

Observare

Convorbire

-         sa se comporte civilizat în padure ( sa nu rupa puietii si scoarta copacilor , sa nu arunce ambalaje etc.);

-         sa înteleaga ca padurea este locul de adapost al animalelor ;

-         sa stie ca padurea produce aerul curat ;

Lauda padurii

Lectura educatoarei

-         sa asculte atent versurile ;

-         sa retina ideile principale ;

-         sa poata enumera frumusetile si bogatiile padurii în cele patru anotimpuri ;

-         sa stie ca padurea trebuie ocrotita si îngrijita , curatata de omizi , crengi uscate si gunoaiele .

Confectionarea unui album cu imagini redând diferite ecosisteme

Activitate practica

-         sa trieze imagini , selectându -le pe cele care apartin unui anumit ecosistem ;

-         sa cunoasca legatura care exista între plante , animale si conditiile de viata .

Viata în acvarii

Observare

-         sa recunoasca pestii care sunt în acvarii ;

-         sa cunoasca care este importanta consumului de peste pentru om .

Curiozitati din lumea plantelor

Activitate la care participa un invitat

-         sa afle aspecte din lumea plantelor ;

-         sa cunoasca importanta unor plante pentru viata ;

-         sa stie care este importanta unor plante pentru sanatatea omului .

Padurea la începutul primaverii

Drumetie

-         sa admire peisajul natural al padurii în anotimpul de primavara ;

-         sa compare aspectul padurii si activitatea existenta cu cele di iarna;

-         sa identifice elementele din acest ecosistem care sugereaza ,, trezirea la viata a naturii ''

Povestea ghiocelului

Lectura educatoarei

Convorbire

-         sa observe si sa admire varietatea florilor de primavara ;

-         sa sesizeze importanta mediului natural pentru viata omului .

Ziua mondiala a apei

Expozitie cu ilustrate

-         sa cunoasca formele în care se gaseste apa pe pamânt (râuri , fluvii , mari ,oceane );

-         sa cunoasca importanta apei pentru viata oamenilor ,plantelor si animalelor ;

-         sa cunoasca de ce apele nu trebuie poluate .

,, Vestitorii primaverii '' de G. Cosbuc

Lectura educatoarei

-         sa manifeste atentie în audierea poeziei ;-         sa înteleaga mesajul poezie ;

-         sa stie care sunt schimbarile care vestesc sosirea primaverii ;

-         sa stie care sunt vestitorii primaverii si cum contribuie omul la ocrotirea naturii .

Secretul pasarilor calatoare

Convorbire

-         sa cunoasca care sunt pasarile calatoare din tara noastra ;

-         sa stie din ce cauza migreaza ;

-         sa cunoasca în ce consta pregatirea pasarilor înainte de migrare .

Ziua mondiala a Pamântului

Excursii , plimbari , plantari de pomi si flori

-         sa participe cu placere la toate actiunile organizate cu acest prilej .

Frumoasa-i strada noastra

Auditie

-         sa asculte cu interes cântecul ,

-         sa retina aspectele mai importante la care se refera versurile cântecului .

O zi de vacanta

Convorbire

- sa se exprime corect .

Secretul florilor

Convorbire

-         sa înteleaga si sa sesizeze unele legaturi dintre plante si mediul înconjurator ;

-         sa ocroteasca si sa îngrijeasca florile în toate anotimpurile .

Circuitul apei în natura . Ce se întâmpla cu apa marilor si oceanelor vara? De ce ploua , ninge ?

Experiment , observare

-         sa cunoasca importanta apei pentru vietuitore ;

-         sa stie care sunt starile apei în natura ;

-         sa cunoasca factorii care polueaza apa .

Relatia sol - vietuitoare

Convorbire pe baza unor planse

-         sa stie ce este solul ;

-         sa stie ce rol au vietuitoarele în formarea solului ( licheni , frunze , plante si animale care mor ) ;

-         sa stie ca omul trebuie sa protejeze solul .

Ziua mondiala a Mediului

Concurs de poezii ,cântece si desene

- Sa participe cu interes la concursuri si serbare .

Padure Bursuci

Excursie

-         sa stie ce plante si animale populeaza acest ecosistem ;

-         sa cunoasca factorii care polueaza acest ecosistem si masurile luate pentru combaterea poluarii .

Poluare asezarilor umane

Convorbire

-         sa stie care sunt factorii care polueaza comuna ;

-         sa înteleaga ca si copiii si adultii pot participa la pastrarea unei comune curate .

           

  BIBLIOGRAFIE

1.       N. A. GEAMĂNĂ ,,Suport de curs pentru cadrele didactice implicate în proiecte de educatie ecologica la nivel preprimar si primar '' elaborat în cadrul Departamentului de Ecologie  Sistemica si Dezvoltare Durabila , Universitatea Bucuresti , 2004 .

2.       J. FRIEDMAN  , ,, Jelly Jam , prietenul nostru si al naturii '' , Bucuresti , 2004 .

3.       C. PÂRVU ,,, Ecologie generala '' , Editura Tehnica . Bucuresti , 2001 .

4.       ,, Programa activitatilor instructiv - educative în gradinita de copii'' , aprobata prin OM nr. 4481/ 2000
Document Info


Accesari: 11529
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )