Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadIntalnirea de dimineata

gradinita
ALTE DOCUMENTE

SĂNIUŢA
PROIECT DIDACTIC - Activitati alese ,jocuri si alte activitati desfasurate cu copiii
PINOCCHIO de Carlo Collodi
Simpozion national - MUGURI DE PRIMAVARA
SEPARAREA DE MAMA
Fise de desenat
PLAN DE ACTIVITATE EXTRASCOLARA
PROIECT DE ACTIVITATE DIDACTICA EDUCAREA LIMBAJULUI
EDUCAREA LIMBAJULUI - grupa mijlocie(in conformitate cu planificarea anuala)

Întâlnirea de dimineata

Întâlnirea de dimineata este o metoda educationala esentialmente democratica si participativa, cu un accentuat caracter social,  metoda promovata de Children s Resources International, Inc ( CRI), organizatie non-profit cu sediul în Washington DC.Aceasta organizatie are ca misiune promovarea principiilor democratice în rândul copiilor mici, încurajându-i sa faca alegeri, sa ia decizii, sa-si asume responsabilitati si sa respecte opiniile celorlalti, exprimându-le, totodata, si pe cele proprii.

Ce este  Întâlnirea de dimineata?  Este o practica al carei esential s-ar putea exprima astfel: Sa ai grija de ceilalti, sa fii suficient de încrezator pentru a împartasi idei si experiente importante cu ceilalti, sa fii disponibil pentru semeni.  Întâlnirea de dimineata este o activitate planificata,  gândita si organizata de educatoare. Momentul  dureaza 20-25 de minute, ocupa un loc important în programul unei zile din gradinita  si este structurat 242q1616c , în mod traditional, pe patru componente:

1.      Salutul.

2.      Împartasirea cu ceilalti.

3.      Activitatea de grup.

4.      Noutatile zilei.

1. SALUTUL: Dupa ce grupa/clasa s-a reunit, copiii se întâmpina cu simpatie  si-si transmit reciproc un salut, urmat de câteva cuvinte placute, optimiste si încurajatoare.

   În timpul salutului, fiecare copil se adreseaza celorlalti, pe nume, utilizând un ton  respectuos, prietenos si cât se poate de sincer. Comportamentul adecvat în timpul salutului, înseamna "o pozitie relaxata, dar atenta, un limbaj al trupului respectuos, un ton calm si sincer, mimica a fetei prietenoasa si, obligatoriu, contact vizual"

   Educatoarea poate introduce formule specifice de salut, cât mai distractive, atragatoare si mobilizatoare: Salutul în diferite limbi, interjectiile glumete, adjectivele descriptive, introducerile formale, utilizarea unor sabloane verbale  si non-verbale, coduri ( facutul cu ochiul, clipitul din ochi, pocnitul degetelor), cântece, formule din folclorul copiilor ( "Ala-bala-portocala", " Rin-tin-tin/ Ana-bana-din"), ghicitori, batai din palme, strângeri de mâna, prezentarea reciproca, folosind cuvinte formale sau personale, transmiterea unui obiect- o minge, o sfoara, o piatra, o jucarie, o hârtie - din mâna în mâna, ordinea alfabetica, salutul matematic, schimbarea ordinii în care sunt salutate persoanele din cerc ( din 2 în 2), adresarea unor complimente.

   Copiii pot fi încurajati sa descopere singuri si  sa propuna diferite formule de salut. Orice propunere / sugestie a copiilor, oricât de nastrusnica si neobisnuita ar fi, va fi acceptata,  laudata si apreciata. Aceasta practica le da curaj si încredere.

Exemple de salut:

" Buna dimineata, Ionel. Ma bucur ca te vad!"

" Buna dimineata, Maria. Ce bine ca esti aici!"

" Buna, Ioana. Ce frumoasa esti azi!"

" Buna dimineata. Sunt Ana si sunt frumoasa / desteapta / buna"

" Buna, copii. El este Costel si are 6 ani."

" Salut, eu sunt Mihai si iubesc fotbalul!"

" Va saluta  Gigel. Azi sunt fericit!"

" Rin-tin-tin, eu sunt Alin!"

" Buna dimineata. Eu sunt Mara si spun Ala-bala-portocala.Tu cum spui?"

Sugestii metodice:

* Întâlnirea de dimineata reprezinta reunirea întregii grupe cu educatoarea lor.

* Copiii sunt asezati în cerc pentru a se vedea unii pe ceilalti. Contactul vizual este necesar si foarte important.

*Salutul se propaga în cerc, de la stânga la dreapta. Pe rând, fiecare copil odata salutat, saluta, la rândul lui pe celalalt, astfel, cercul integrator propagându-se la nivelul întregii clase.

* Se poate înfiinta un " buzunar cu saluturi sau o cutie fermecata a saluturilor"

* Introducerea fiecarui salut se face treptat.

* Educatoarea trebuie sa fie model de comportament: sa le zâmbeasca permanent, sa-i priveasca în ochi, sa li se adreseze pe nume tot timpul, sa utilizeze gesturi simple, care transmit simpatie, caldura si încurajare.

* Educatoarea trebuie sa reactualizeze permanent lista de saluturi, alcatuind un repertoriu al saluturilor, colectat  în mapa dedicata Întâlnirii de dimineata.

* Fiecare salut trebuie sa primeasca raspuns.

2. ÎMPĂRTĂsIREA  CU  CEILALŢI    A schimba impresii, opinii, pareri cu ceilalti, este, poate, momentul cel mai important al Întâlnirii de dimineata. Acum, copiii  îsi transmit, cu sinceritate, grijile, problemele, experientele proprii, parerile despre un anumit eveniment, întâmplari la care au fost martori.

   Copiii îsi pot arata, unul altuia, jucarii, colectii / obiecte personale care au o anumita semnificatie pentru ei, pentru viata lor, stabilesc data si ziua, ajutati de educatoare, vorbesc despre vreme /  anotimp. Pot fi ajutati cu întrebari: " Ce ai vazut în drum spre gradinita?" sau "Vad ca mama te-a îmbracat mai gros / subtire. De ce?"  Aceste întrebari au rolul de a demara discutia sau  de a le oferi subiecte de discutie, puncte de plecare pentru o  convorbire libera.

    Pentru acest moment al Întâlnirii de dimineata se alege un povestitor care împartaseste cu ceilalti un eveniment, o experienta proprie, o întâmplare importanta pentru el. Povestitorul poate fi numit " omul zilei".

   Ceilalti asculta cu atentie ce spune povestitorul, apoi,  pun întrebari, comenteaza, îsi expun, pe scurt, propria opinie. Copilul care a povestit raspunde la întrebari.

    Exista mai multe modalitati de a alege povestitorul: Copilul care-si sarbatoreste ziua de nastere/   copilul care va avea un fratior/ cel la care s-a oprit o numaratoare etc. Se poate folosi tragerea la sorti: povestitorul de azi, alege povestitorul de mâine.

    Momentul acesta este foarte important pentru ca permite realizarea unei  intercunoasteri, ofera copiilor posibilitatea de a se face auziti de ceilalti, de a se exprima în fata celorlalti si de a capta atentia colegilor, de a formula întrebari si raspunsuri, îi învata sa asculte, sa gândeasca critic, sa faca schimb de impresii. Copiii timizi  devin mai încrezatori, stiind ca sunt respectati, ascultati si întelesi de colegi.

Sugestii metodice:

* Educatoarea va prezenta copiilor un Calendar al naturii, care, zilnic, va fi completat cu data, luna si aspecte caracteristice. Se vor folosi cartonase, jetoane, diferite imagini adecvate temei / momentului / anotimpului.

*Schimbul de impresii pune accent pe evenimente si informatii, mai putin pe obiecte si lucruri personale.

*Temele schimbului de impresii vor varia în functie de vârsta si structura grupei.

*Educatoarea are rol de mediator.

*Se poate face o programare a povestitorilor, împreuna cu copiii, la început de an scolar.

     Aceasta va fi cunoscuta de copii si pusa la dispozitia lor.

*Se poate înfiinta o " cutie pentru povestit", din care copiii care povestesc extrag imagini / jetoane / jucarii, care îi ajuta  / le sugereaza subiectul povestirii. De asemenea, cutia sau un bol / un cosulet  pot fi folosite pentru extragerea numelor celor care adreseaza povestitorului întrebari. Educatoarea citeste numele copiilor.

   E  bine sa limitati numarul celor care pun întrebari, precum si numarul povestitorilor,  pentru evitarea aglomerarii si a nerespectarii timpului.

Exemplu: " Azi se vor adresa atâtea întrebari câti iezi are capra din povestea cunoscuta" sau

" Azi vor adresa întrebari copiii care poarta numele Andreea/ Ionel".

* Exista anumite sarcini si responsabilitati  pentru povestitor: Sa vorbeasca clar si puternic, sa prezinte noutati  scurte si  adecvate grupului, sa raspunda atent la toate întrebarile, sa solicite întrebari de la toti colegii, nu numai de la prieteni.

   De asemenea, e bine sa le sugerati povestitorilor ca timpul este limitat.

  Exemplu:  " Ionel, povesteste, pe scurt, ce ai vazut la Gradina zoologica".

    Ati putea sa-i cronometrati.

* La introducerea schimbului de impresii, li se explica copiilor ca scopul sau  este de a ne cunoaste mai bine unii pe ceilalti. Ei trebuie sa stie ca în fiecare zi va veni momentul când vor împartasi celorlalti întâmplari si evenimente importante din viata lor.

3. ACTIVITATEA  DE  GRUP

   Scopul celei de-a treia componente a Întâlnirii de dimineata este crearea coeziunii grupului, accentuarea cooperarii, includerii si participarii. Activitatea de grup încurajeaza exprimarea libera, comunicarea, învatarea sociala, într-un mediu bazat pe încredere si sustinere. Fiecare membru al grupului se integreaza jucându-se, cântând, luând parte, alaturi de grup, de colectivitate, la activitati distractive, placute, energizante, non-competitive.

    Activitatea de grup promoveaza dezvoltarea unitatii grupei, cooperarea si rezolvarea unor probleme, alcatuirea unui repertoriu de cântece si poezii proprii grupei, "cultivarea coordonarii fizice, a agilitatii si a rezistentei la efort". Activitatile, jocurile, cântecele, poeziile planificate, selectate pentru Activitatea de grup, trebuie sa îndeplineasca câteva cerinte:
-         Sa implice actiune si miscare;

-         Sa constituie experiente de comunicare/ matematice/stiintifice/ estetico-creative;

-         Sa  permita exersarea unor cântece/jocuri cu text si cânt/jocuri muzicale/de miscare/distractive;

-         Sa respecte nivelul de maturitate al grupei;

-         Sa fie în concordanta cu tema proiectului aflat în derulare.

Activitati de grup: Cântece, jocuri muzicale, jocuri cu text si cânt, activitati de limbaj, matematice, fizice si de miscare,  jocuri distractive, jocuri intelectuale  si sociale etc.

Sugestii metodice:

* La începutul anului scolar se vor desfasura activitati simple, pentru încurajarea copiilor si cultivarea încrederii si autocontrolului.

* Educatoarea se va implica activ în desfasurarea jocurilor, va fi alaturi de acestia permanent.

* Educatoarea va lauda comportamentele adecvate si acceptabile.

4. NOUTĂŢILE ZILEI

     Obiectivul principal al acestui moment este furnizarea de informatii. Noutatile reprezinta mesaje scurte si directe, scrise  sau desenate si  afisate,  astfel încât sa fie vizibile pentru toti. În acest moment al Întâlnirii de dimineata se pot face si anunturi verbale, scurte, clare, care fac trecerea la urmatoarele etape ale Programului zilnic din gradinita.

  Noutatile zilei pot cuprinde: O formula de salut speciala, informatii calendaristice, un mesaj despre o noua si interesanta tema de discutie, informatii despre un eveniment care va avea loc în gradinita, o anumita sarcina / cerinta care trebuie urgent îndeplinita, anunturi speciale, surprize, evenimente, întâmplari deosebite.

Exemple: " Buna dimineata, copii! Ma bucur ca sunteti aici. Astazi vom desfasura activitatea de educatie fizica în  sala de sport a gradinitei unde s-au instalat aparate de gimnastica noi" sau " La multi ani, Maria! Cauta în cosuletul din dulapul tau. Copiii ti-au pregatit o surpriza"

Sugestii metodice:

*Mesajele de la Noutatile zilei vor fi citite de educatoare sau de aceasta împreuna cu copiii.

* Noutatile prezentate copiilor au un format "previzibil, prestabilit, bogat în formule, vocabular si continut". Educatoarea va crea ocazii ca prescolarii sa-si aduca contributia la elaborarea mesajelor din Noutatile zilei.

* Noutatile zilei vor alcatui un repertoriu, colectat de educatoare în mapa dedicata Întâlnirii de dimineata.

* Informatiile si provocarile lansate de educatoare pe tot parcursul anului vor fi în concordanta cu interesele copiilor si cu scopurile / obiectivele curriculare.

* Cadrul didactic va încorpora elemente de curriculum în noutatile prezentate copiilor.

BENEFICIILE  ÎNTÂLNIRII  DE  DIMINEAŢĂ:  Întâlnirea de dimineata face parte din grupul metodelor centrate pe copil. Beneficiile acestor metode sunt clare si demonstrate în mod curent de cei care le folosesc. Acest moment dintr-o zi reprezinta " modul în care ne dorim sa fie comunitatea si societatea în care traim", de aceea un prim beneficiu este socializarea copilului. De asemenea, foarte importante sunt familiarizarea cu reguli si responsabilitati, comunicarea si cooperarea de grup, respectul si grija fata de ceilalti, precum si cultivarea spiritului critic. Întâlnirea de dimineata contribuie la "crearea claselor responsabile si protectoare", la întarirea relatiilor dintre familie si gradinita si la crearea unei atmosfere pozitive în sala de grupa. Formatul acestei practici faciliteaza participarea si implicarea  activa a copiilor, încurajeaza atitudinile si comportamentele democratice, educa toleranta si acceptarea.

Bibliografie:

Bane, Coleen- "Buna dimineata! Ma bucur ca esti aici", Manualul cadrului didactic pentru întâlnirea de dimineata.
Document Info


Accesari: 32414
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )