Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadOPTIONAL DE EDUCATIE ECOLOGICA "SUNTEM MICI, INSA DORIM MEDIUL SA IL INGRIJIM!"

gradinita


OPTIONAL DE EDUCATIE ECOLOGICA "SUNTEM  MICI, INSA DORIM MEDIUL SA IL INGRIJIM!"

  Degradarea continua a mediului inconjurator, care se petrece chiar si sub ochii nostri, este un element major al une 717c26h i crize de civilizatie si este cauzata de interventia omului in natura. Pentru a se stopa aceasta influenta nociva, autodistrugatoare in esenta sa pentru omenire, pledam pentru  o educatie ecologica autentica a generatiilor actuale de copii, inca de la varsta prescolaritatii. Intelegem prin "educatie ecologica autentica"interventiile in plan educativ menite sa constientizeze copiii asupra pericolelor  reale determinate de om, pericole ce ameninta existenta  fiintei vii pe acest Pamant.

A intelege natura inseamna  a intelege viitorul, iar a face ceva pentru salvarea naturii atat de amenintata astazi inseamna sa contribui la fericirea comuna. La activitatea optionala "Suntem mici, insa dorim mediul sa-l ocrotim"desfasurata in gradinita noastra, ne-am stabilit ca obiectiv cadru dezvoltarea capacitatii copiilor de explorare si investigare pentru cunoasterea si protectia mediului inconjurator, obiectiv pe baza caruia s-au stabilit obiectivele de referinta, continuturile, mijloacele de realizare si temele  corespunzatoare.Vom enumera in continuare cateva situatii de invatare prin care am urmarit ca prescolarii sa aiba conturat un context concret de a  analiza conditiile normale de viata pentru plante, animale si om, putand sa remarce evolutia unei plante intr-un mediu curat si intr-altul poluat, sa descopere efectele nocive ale poluarii, sa invete sa protejeze solul, apa si aerul, de care depinde viata pe Terra. Prescolarii au putut sa participe activ si afectiv la ingrijirea unor plante (copaci, iarba, flori) constientizand idea pastrarii sanatatii mediului natural.Toate acestea sunt menite a contribui la formarea comportamentului civic, prin cultivarea iubirii si a respectului pentru natura. Misiunea pe care ne-am asumat-o este sa incercam sa formam prieteni de nadejde ai naturii, aparatori ai Pamantului. In acest sens ne-am propus sa lucram in echipa angajandu-ne cu responsabilitati distincte in realizarea de actiuni concrete si constructive impreuna cu copiii. Activitatea s-a derulat pe parcursul unui an, continutul cuprinzand trei mari capitole:          

1. Protejarea solului;

2. Protejarea aerului;

3. Protejarea apei .

Daca pamantul este sanatos, si noi vom fi sanatosi. Gunoiul este un dusman  al sanatatii pentru ca degradeaza imbolnaveste mediul in care traiesc oamenii si celelalte fiinte de pe pamant. In timpul plimbarilor, vizitelor si excursiilor copiii au fost indemnati sa observe ordinea, curatenia, aspectul estetic al parcurilor, al gradinilor si al curtilor unor gospodari, bucurandu-si inima si ochii si imbogatindu-si in acest fel educatia estetica. Au participat si la activitati desfasurate de adulti, intelegand ca o parte din gunoi se poate transforma in ingrasamant pentru pamant prin descompunere naturala sau prin ardere, dar nu  cel alcatuit din obiecte de plastic, care elimina gaze daunatoare oamenilor si animalelor. Cunoscand si observand din ce se compune gunoiul (hartii, plastic, imbracaminte veche, sticle, ambalaje etc.) copiii au invatat sa diferentieze actele corecte de cele daunatoare asupra solului, sa nu le repete sau sa nu initieze unele asemenea, respectiv in privinta depozitarii resturilor si a gunoaielor, sa o faca  in zone speciale, si nu in locuri publice sau apa.   

Cu ocazia acestui optional, prescolarii au invatat, de asemenea, si sa evalueze obiectele: in momentul in care aduc o jucarie la gradinita, aceasta este analizata din punct de vedere al calitatii, al rezistentei si al pretului, subliniind idea ca atunci cand cumparam un lucru, trebuie sa ne asiguram ca este de calitate, dureaza mult, nu devine gunoi prea repede, se repara usor si contribuie la economisirea banilor. In felul acesta, copiii invata sa pretuiasca jucariile si sa ceara parintilor numai ce le este intr-adevar de folos. Prin intermediul povestilor create la inceput de educatoare, apoi de catre copii, pe diverse teme "O familie fericita", "O fapta buna", "O familie nefericita" copiii au desprins idea ca, in loc sa pastram lucruri care nu ne  mai folosesc putem sa le daruim celor care nu au si care au nevoie de ele. De asemenea, in cadrul lecturilor dupa imagini, al convorbirilor pe teme precum "Padurea, prietena noastra", "Povestea brazilor si a hartiei", "Padurea, viata noastra", copiii au constientizat ca economisirea hartiei, a cartonului, duce la mentinerea unui numar mare de copaci in viata, care sa adaposteasca animalele salbatice si sa  mentina temperatura in parametrii normali, confortabili. Mai mult, padurile atrag ploile, stopeaza alunecarile de teren, copacii produc oxigenul pe care-l respiram clipa de clipa, atat noi, oamenii, cat si animalele. Ingrijind gradina proprie si curtea gradinitei din primavara   pana in toamna, copiii au vazut si au inteles ca resturile vegetale formeaza o hrana buna pentru pamant, mentinand apa in sol si ajutand plantele sa creasca, iar legumele si fructele sa fie mai sanatoase decat cu chimicale.

"Cand in curte nu-i curat

Noi trecem la curatat

Daca nu avem ozon

Pomi si flori o sa plantam."

          In urma desfasurarii activitatilor de observare a fructelor si legumelor, a pomilor fructiferi, copiii au putut intelege cum se foloseste in mod corect terenul : dealurile pentru plantarea pomilor, a vitei de vie, a padurilor, sesurile pentru  agricultura, alte tipuri de terenuri pentru case, drumuri etc.

Atat pentru fixarea unor cunostinte, cat si pentru realizarea ideii de solidaritate umana, in scopul protejarii pamantului, Copiii au participat la actiunii pe intelesul lor, pe plan local cum a fost expozitia  de lucrari din materiale refolosibile  organizata in colaborare cu  Clubul copiilor din localitate si Primaria Sebes dedicate zilei pamantului-Terra incotro?

Pe langa lucrarile prezentate copiii au spus si cateva indemnuri ecologice pentru natura, pentru viata:

                        "Salvati si iubiti natura!
                        Nu distrugeti padurea!

                        Nu poluati apa raurilor!

                        Nu rupeti iarba si florile!

                        Pastrati natura vie si curate!

Pentru un impact mai mare al activitatilor de educatie ecologica in gradinita si pentru  a constientiza si sensibiliza  cat mai mult si familiile copiilor din grupa am conceput un mesaj mobilizator spre atitudini si comportamente civice corecte, mesaj sub forma unui scenariu  de spectacol sustinut de copii si prezentat in cadrul serbarii.

Pentru evaluarea cunostintelor insusite am folosit diverse fise: "Deseneaza  lucruri care nu produc poluare", "Incercuieste cu rosu fiintele care ar putea disparea de pe pamant din cauza poluarii", "Coloreaza animalul care stopeaza prin hrana pe care o consuma poluarea naturii", "Arata prin desen unde poti consrui o casa". Acestea sunt doar cateva dintre modalitatile ce pot fi folosite in scopul educatiei ecologice. Fiecre cadru didactic le poate imbogati si diversifica in functie de experienta didactica proprie si de specificul zonal astfel incat sa reusim sa diminuam cat mai mult pericolul care ameninta Planeta Albastra -poluarea.  

Putem spune in concluzie ca nu exista activitati anume pentru o educatie ecologica, ci prin toate activitatile si actiunile pe care le desfasuram in gradinita, copiii isi pot insusi numeroase notiuni si cunostinte despre problemele ecologiei.

                                                         

B

IBLIOGRAFIE

BIBLIOGRAFIE

Revista Invatamantul prescolar, Nr. 3-4, Bucuresti, 2008.

APOSTOL D, Nestiuta natura, Editura Ion Creanga, Bucuresti, 1998.

Bora  E. Apararea mediulu inconjurator, Colectia "ABC", Bucuresti, 1976.

Document Info


Accesari: 6120
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )