Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ahile

istorie


Ahile


Conform lui Plutarh si a învatatului bizantin Ioannes Tzetzes, atunci când corabiile aheilor au ajuns la Troia, Ahile s-a luptat si l-a ucis pe Cicnos din Colones, un fiu al lui Poseidon. Cicnos era invulnerabil, însa avea un punct slab, capul. Dupa Dares Phrygius, tot Ahile este cel care l-a ucis pe Troilos, cel mai tânar fiu al lui Priam si al Hecubei, în templul zeului Apollo. Trolius avea aproape douazeci de ani, iar legenda spune ca daca ar fi ajuns la aceasta vârsta Troia ar fi devenit invincibila.

Tot Ahile a cucerit si legendarul oras Teba, din Asia, unde domnea tatal sotiei lui Hector, Andromaca. Ahile l-a ucis pe Ection, regele Tebei, si pe toti cei sapte fii ai sai. Regina, împreuna cu toate bogatiile din oras, cu Chryseis - fiica lui Chryses, preotul lui Apollo - si cu Briseis fura luate drept prada de razboi de catre Ahile si mirmidonii sai. Dar Chryseis fu data lui Agamemnon.

Iliada lui Homer este cea mai cunoscuta relatare a faptelor lui Ahile din timpul razboiului troian. Epopeea homerica acopera doar câteva saptamâni din cadrul razboiului si nu prezinta moartea lui Ahile. Începe cu retragerea din lupta a lui Ahile, dupa ce acesta s-a simtit dezonorat de Agamemnon, comandantul aheilor. Agamemnon luase ca sclava cu ceva timp în urma pe Chriseis. Chrises, tatal acesteia, l-a rugat pe Agamemnon sa îi returneze fata, dar rugamintile i-au fost refuzate, iar Apollo a trimis asupra aheilor ciuma. În cele din urma Agamemnon a renuntat la Chriseis, dar si-a luat în schimb alta sclava, pe Briseis, care îi apartinea însa lui Ahile. Simtindu-se jignit de acest lucru Ahile a refuzat sa mai comande armata mirmidonilor.

Sperând sa îsi mentina gloria chiar si în absenta sa din lupta, Ahile i-a cerut mamei sale Thetys sa îl convinga pe Zeus sa îi lase pe troieni sa împinga armata greceasca înapoi spre mare si astfel sa domine lupta. Troienii, condusi de Hector, au reusit sa ajunga la corabiile grecesti si sa distruga o parte din ele. Deoarece grecii se aflau aproape de o înfrângere grea, Ahile a îngaduit prietenului sau cel mai bun, Patrocle, sa conduca armata mirmidonilor în lupta si sa foloseasca propria-i armura. Patrocle a reusit sa îi împinga pe troieni dincolo de ziduri însa a fost ucis de Hector înainte de a putea patrunde în Troia.

Ahile a suferit dupa prietenul lui si a tinut în cinstea acestuia multe jocuri funerare. Fiind hotarât sa intre în lupta a facut rost de o noua armura la Hefaistos, cu ajutorul mamei sale, deoarece cea pe care i-o daduse lui Patrocle fusese luata de Hector. Reintrând pe câmpul de lupta Ahile a omorât o multime de dusmani, fiind mereu dornic sa îsi razbune prietenul. El chiar s-a luptat cu zeul râului Scamandru - Xanthos - , care fusese înfuriat de faptul ca Ahile îi murdarise apele cu oamenii pe care îi omorâse. Zeul a încercat sa îl înnece pe Ahile, dar a fost oprit de Hera si Hefaistos. Dupa ce îi alunga pe troieni în spatele zidurilor, Ahile îl întâlni pe Hector si îl urmari de trei ori în jurul zidurilor Troiei, pâna când zeita Atena, luând forma fratelui printului troian, Deifobos, îl convinse pe Hector sa îl înfrunte fata în fata pe Ahile. Eroul mirmidon îl învinge pe Hector, îl ucide, îl leaga de carul sau de lupta si îl trage în jurul câmpului de lupta timp de treisprezece zile. Cu ajutorul zeului Hermes, Priam, tatal lui Hector, merse la cortul lui Ahile si îl convinse pe acesta sa îi dea trupul fiului sau pentru a-i organiza ritualurile funerare. Ultimul pasaj din Iliada este cel al funeraliilor lui Hector.

Dupa armistitiul temporar încheiat cu Priam, Ahile se lupta si o ucide pe regina amazoniana Penthesileia, care venise în ajutorul troienilor. Se spune însa ca dupa crima, Ahile s-a îndragostit de chipul tinerei razboinice. Soldatul aheu Thersites ia în râs iubirea lui Ahile si este ucis de acesta. Dupa ce trupurile Penthesileiei împreuna cu alte 12 amazoane sunt date troienilor pentru a le înmormânta si dupa un scurt pelerinaj la Lesbos unde se purifica de pacatul uciderii lui Theristes, Ahile se întoarce în lupta.

Dupa moartea lui Patrocle, cel mai bun prieten al lui Ahile a devenit Antilohos, fiul lui Nestor. Atunci când regele Memnon din Etiopia - fiul zeitei Eos - l-a ucis pe Antilohos, Ahile este din nou nevoit sa caute razbunare pe câmpul de lupta. Lupta dintre Ahile si Memnon este doar o reproducere, o imitatie a celei dintre Ahile si Hector, singura diferenta fiind ca Memnon este spre deosebire de Hector fiul unei zeite. Acest episod sta însa la baza epopeii Aethiopis, care a fost scrisa dupa Iliada, probabil în secolul al VII-lea î.Hr. Aethiopis este o epopee pierduta, dar exista diferite fragmente din ea citate de unii autori de mai târziu. Quintus din Smirna realizeaza o scurta povestire a mortii lui Memnon.

Asa cum a prezis Hector când se afla în pragul mortii, Ahile este ucis de catre Paris. O varianta spune ca zeul Apollo a directionat sageata lui Paris catre calcâiul lui Ahile, unicul sau punct sensibil, în timp ce eroul aheu se afla pe câmpul de lupta. O alta varianta sustine ca Ahile a fost ucis cu un cutit în spate de Paris în timp ce se afla cu printesa troiana Polixena, iubita sa, în templul lui Apollo. Amândoua versiunile anuleaza valoarea si moralitatea ucigasului si nu îl ridica la înaltimea fratelui sau Hector, ceea ce ar sugera ca Ahile ramâne de neînvins pe câmpul de lupta. Dupa moarte, în cinstea eroului sunt tinute jocuri funerale, iar oasele lui sunt asezate cu cele ale lui Patrocle si Antilohos. Arctinus of Miletus mentiona în epopeea lui pierduta despre razboiul troian ca Ahile îsi traieste viata de dupa moarte împreuna cu Elena pe insula Leuke.

Armura lui Ahile a reprezentat n motiv de disputa între Odiseu si Aiax, fiul lui Telamon (varul mai mare a lui Ahile). Dupa o tragere l-a sorti nedreapta si dupa lungi dezbateri, Odiseu a preluat armura, iar Aiax, deznadajduit, s-a sinucis.

În Odiseea, când Ulise coboara în împaratia lui Hades, Ahile îi spne ca este mai bine sa fii ultimul argat de pe pamânt decât domn în împaratia lui Hades.




Document Info


Accesari: 8314
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )