Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...

CEA MAI INDELUNGATA REVOLUTIE: DESCOPERIREA AGRICULTURII - MEZOLITICUL SI NEOLITICUL

istorie
ALTE DOCUMENTE

Hinduismul
ISTORIA ROMÂNILOR - PLANIFICARE CALENDARISTICĂ
Napoleon Bonaparte
Bizantul si Roma. Controversa lui filioque
Cetatea greco-romana Orgame/Argamum
Iulian Apostatul (361-363)
Imperiul Bizantin de la Marcian la Zenon.
Bizantul in fata unor noi pericole (1025-1185)
Lista sultanilor musulmani
PERIODIZARI. EXPLICATII ISTORICE

CEA MAI ÎNDELUNGATA REVOLUŢIE: DESCOPERIREA AGRICULTURII - MEZOLITICUL SI NEOLITICUL

[1]. Totusi, dupa cum recunoaste însusi H. Pohlhausen, aceasta explicatie empirica nu exclude intentio­nalitatea religioasa a anumitor depozite, într-adevar sacrificiul prin scufundare este larg atestat, si în epoci diferite, din Europa Septentrionala pâna în India[2].

[3]. Trebuie de asemenea tinut seama de faptul ca, în acest caz, practica s-a mentinut în pofida influentei culturale a Romei imperiale si, mai ales, în ciuda interdictiilor repetate ale bisericii crestine. Dincolo de interesul sau intrinsec, acest exemplu are o valoare paradigmatica: el ilustreaza admirabil continuitatea "locurilor sfintite" si a anumitor practici religioase.

[4].

[5]. întrucât aceasta civilizatie deriva din Spania, reprezentarile antropomorfe înscrise pe peretii de stânca si cele de pe galeti trebuie sa aiba semnificatii asemanatoare. Au fost explicate ca simboluri faîice, ca elemente ale unei scriituri sau ca semne magice. Cea mai convingatoare pare comparatia cu ciuring-uri\e australiene. Se stie ca aceste obiecte rituale, cel mai adesea din piatra si ornate cu diverse desene geometrice, reprezinta corpul mistic al stramosilor. Ciuring-urile. sunt ascunse în pesteri sau îngropate în anumite locuri sacre, si nu sunt comunicate tinerilor decât la terminarea initierii lor. La tribul Aranda, tatal se adreseaza fiului în ac 13313s182n esti termeni: "Iata corpul tau, din care ai iesit printr-o noua nastere" sau: "Acesta este trupul tau. El este stramosul care erai (u, când, în viata ta ante­rioara, peregrinai. Apoi ai coborât în pestera sfânta, pentru ca sa te odihnesti acolo"[6].

[7].

[8]. Exact aceasta lume "paradisiaca" încearca australienii s-o reactualizeze în timpul anumitor sarbatori, când legile si interdictiile sunt suspendate.

[9] sunt cei care au optat pentru o existenta net sedentara. Ei locuiau în pesteri, precum si în Jocuri în aer liber (ca la Einan, unde s-a scos la iveala un catun format din colibe circulare, prevazute cu vetre). Natufienii descoperisera importanta alimentara a cerealelor salbatice, pe care le secerau cu seceri de piatra si carora le zdrobeau semintele într-o piulita cu ajutorul unui pisalog[10]. Era un mare pas înainte spre agricultura. Domesticirea animalelor a început si ea în timpul mezoliticului (dar nu se generalizeaza decât la începutul neoliticului): oaia la Zawi Chemi-Shanidar, spre ~ 8000, capra la Ierihon, în Iordania, pe la ~ 7000, si porcul catre ~ 6500; câinele la Stan Carr în Anglia, catre ~ 7500[11]. Rezultatele imediate ale cultivarii gramineelor se vadesc în expansiunea populatiei si dezvoltarea comertului, fenomene care caracterizeaza deja civilizatia natufiana.

[12]. Simbolismul sexual al pilonilor sculptati în forma de falus este atât de "evident" ca nu poti sa te îndoiesti de semnificatia lor magico-religioasa.

[13], s-a presupus ca o victima umana era sacrificata cu ocazia îngroparii, dar nu se cunoaste semnificatia ritualului. Cât priveste depozitele de cranii, s-au comparat documentele natufiene cu depozitele descoperite la Offnet, în Bavaria, si în pestera de la Hohlenstern, în Wiirttenburg: toate aceste cranii apartineau unor indivizi care fusesera masacrati, poate de catre vânatorii de cranii sau de canibali14.

[1]A. Rust, Die alt- und mittelsteinzeitlichen Funde von Stellmoor; H. Mu'ller-Karpe, Handbuch der Vorgeschichte, voi. I, pp. 224 sq; H. Pohlhausen, "Zum Motiv der Rentierversenkung", pp. 988-989; J. Maringer, "Die Opfer der Palaolitischen Menschen", pp. 266 sq.

[2]Cf. A. Closs "Das Versenkungsopfer"

[3]M. Eliade, Traite d'histoire des religions (editie noua, 1968), p. 174.

[4]A. Rust,Die jungpalaolitischen Zellanlangen von Ahrensburg, pp. 141 sq.; J. Maringer, "Die Opfer der palaolitischen Menschen", pp. 267 sq.; H. Muller-Karpe, Handbuch d. Vorgeschichte, voi. II, pp. 496-497 (nr. 347) ezita sa vada în acest obiect un "idol".

[5]Civilizatia vânatorilor si pescarilor, numita astfel dupa localitatea Mas d'Azil, grota din Pirineii francezi.

[6]M. Eliade, Religions australiennes (1972), pp. 100 sq. Se vede ca, dupa credinta australienilor, stramosul exista simultan în "corpul sau mistic", ciuringa, si în omul în care el s-a reîncarnat. Trebuie adaugat ca el exista si în pamânt, sub forma de "spirit-copil" (ibid., p. 60).

[7]Amintim ca australienii, precum si numeroase triburi sud-americane, cred ca stramosii mitici s-au metamorfozat în astre sau au urcat la Cer pentru a locui în Soare sau stele.

[8]M. Eliade, Religions australiennes, p. 57.

[9]Termen derivat de Wady de la Natuf, unde aceasta populatie mezolitica a fost recunoscut* J0 Emmanuel Anati, Palestine before the Hebrews, pp. 49 sq.

[10]Muller-Karpe, Handbuch Histoire ancienne d'Israel, I, pp. 41 sq.

[11]Toate aceste date au fost obtinute gratie analizelor cu radiocarbon. Despre doirr op. cit., II, pp. 250 sq. Recent s-a descoperit în valea Nilului de Sus un comp' cereale datat ~ 13000. Cf. Fred Wendorf, S. Rushdi si R. Schild, "Egyptian Prt voi. 169, 1970, pp. 1161-1171).

[12]Vezi, de exemplu, figurina gasita Ia Ain Sakhri; E. Anati, op. cit., p. 160. A » ne'olithiques, pp. 21 sq.

[13]Unul din morminte poate fi considerat drept cel mai vechi monument megalitic di) Despre Einan, cf. Mu'ller-Karpe, op. cit., II, p. 349.loading...Document Info


Accesari: 4477
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )