Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadConstituirea Dobrogei

istorie


Constituirea Dobrogei

          Teritoriul dintre Dunare si Mare a ramas sub stapanirea Imperiului Roman de Rasarit pana in anul 602, fiind organizat ca provincie, Scythia Minor.

a.Formatiuni prestatale:

-         cele mai vechi izvoare dateaza din sec. X si se refera la formatiunea condusa de Jupan Dimitrie (inscriptia de la Mircea-Voda - 943) si Jupan Gheorghe (inscriptia de la Basarabi-Murfatlar); aceste jupanate erau probabil tributare Taratului Bulgar.
-         din 971 pana in 1204, teritoriul a intrat sub dominatie bizantina, fiind organizat ca "Thema Paristrion" (Paradunavon). Pentru aceasta perioada, memoriile imparatesei Anna Comnena (Alexiada) indica existenta in Dobrogea a mai multe formatiuni conduse de Tatos, Satza si Seslav si a unui fruntas al vlahilor, "Jupan Pudila" (1094).

-         Pe la 1230, teritoriul dintre Mangalia si Varna era organizat ca "Tara Cavarnei", tributara emirului tatar Nogai.

-         In sec XIV, izvoarele bizantine mentioneaza drept conducatori politici pe Balica, Dobrotici si Ivanco.
►Balica, vasal Imperiului Bizantin, s-a implicat in luptele politice de la Constantinopol si s-a confruntat pentru prima oara cu turcii.

►Dupa 1350, teritoriul dintre Dunare si Mare este unificat de Dobrotici, caruia Imperiul ii recunoaste titlurile de despot si strateg.

►Din 1386, statul este condus de Ivanco. Amenintat de turci, acesta va apela la sprijinul domnitorilor de la Arges. Dupa moartea lui Ivanco (~1388), Mircea cel Batran va anexa Dobrogea la propria stapanire (~1389).
Document Info


Accesari: 7703
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )