Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDEZVOLTAREA ECONOMICA A ROMNIEI N PERIOADA INTERBELICĂ

istorie
ALTE DOCUMENTE

Napoleon I
9 MAI, 10 MAI
Voltern critica vilent Vechiul Regim si Biserica si considera
Gladiatori romani
Vnzatorul de cafea din India
Organizarea administrativ-teritoriala a Transilvaniei
SECOLELE AL XIX-LEA sI AL XX-LEA N DEVENIREA ISTORIEI ROMNILOR
Nazismul si Adolf Hitler
ZEII SI MITURILE
EVUL MEDIU OCCIDENTAL - PERIODIZARE

DEZVOLTAREA ECONOMICA A ROMNIEI N PERIOADA INTERBELICĂ-  CARACTERISTICILE GENERALE ALE VIEŢII ECONOMICE. DEZBATEREA DE
IDEI N JURUL PROBLEMATICII EVOLUŢIEI ECONOMICE.

-  PRINCIPALELE RAMURI ALE ECONOMIEI SI TENDINŢELE MANIFESTATE N
CADRUL LOR.

-POZIŢIA CAPITALULUI STRĂIN. ROLUL STATULUI N MODERNIZAREA ECONOMIEI N PERIOADA INTERBELICĂ.

Caracteristicile generale ale vietii economice. Dezbaterea de idei n jurul problematicii evolutiei economice. n evolutia eeonomica a Romniei, intre anii 1918-1940, se pot deosebi cteva etape de dezvoltare 1 1919-1928, etapa refacem economice si a accelerarii dezvoltam sale n conditiile consolidam statului national unitar, 2 1929-1933, etapa crizei economice, 3 1934 - 1940 etapa unui sustinut progres economic pe seama comenzilor de stat si a necesitatilor de aparare a tarii Pe fondul progresului economic s-au conturat cteva directii primordiale, si anume modernizarea, prin dezvoltarea industriei proprii, o politica protectionista, rolul statului n economie, colaborarea avantajoasa cu capitalul strain

Dupa razboiul de rentregire nationala si distrugerile provocate de desfasurarea acestuia, refacerea economica s-a impus ca o cerinta de seama Aceasta n conditiile n care, n 1919, productia economica a Romniei a reprezentat circa 20-25% din cea nregistrata n anul 1913 si alti indicatori argumenteaza situatia grea a economiei nationale n 1919, de pjlda, agricultura a nregistrat un puternic regres, caci Romnia, care fusese un traditional exportator de cereale, a fost nevoita sa importe gru pentru populatie n 1918, extractia de petrol a reprezentat doar 47% din cuantumul anului 1913 ntr-o situatie foarte grea se afla si sistemul financiar, apasat de inflatie si circulatia mai multor monede Ca urmare a unor eforturi sustinute situatia economica s-a mbunatatit nsa dupa 1924

Criza economica din 1929 - 1933 s-a repercutat negativ asupra ansamblului economiei romnesti, n conditiile specifice de dezvoltare a tarii noastre Primele semne au aparut nca de la finele anului 1928 Dezorganizarea economica a avut n Romnia' unele trasaturi specifice, reiesite din statutul agriculturii n ansamblul economiei, contractarea de noi mprumuturi externe, scaderea preturilor materiilor prime, presiunea capitalului strain, repercursiunile sale asupra maselor populare Criza a cuprins toate ramurile economice, ducnd '3 nchiderea a numeroase ntreprinderi, scaderea masiva a productiei st a Puterii de cumparare a populatiei, falimentul a numeroase banci Salariile si

pensiile au scazut sau nu au fost platite deloc, iar investitiile au fost reduse drastic.

Volumul productiei industriei a cobort cu 50%. Reduceri notabile sunt consemnate la productia de fonta-de la 72 000 tone (1929) la 2 000 tone (1933), - si de carbune - de la peste 3 000 000 tone (1929) la 1 500 000 tone (1933). Apogeul crizei a fost atins n anul 1932, cnd erau nregistrati, n Romnia, 300 000 someri. Reorganizarea economiei, inclusiv pe baza unor masuri institutionale-fondarea Ministerului Economiei Nationale si nzestram Armatei, a Corpului Superior de Control - investitiile de capital, comenzile de stat, ncurajarea unor ramuri si subramuri noi au determinat, dupa 1934, o noua etapa de dezvoltare a economiei. S-au ntreprins, totodata, masuri pentru cresterea participarii statului la finantarea industriei chimice, textile, electrotehnice.

Anul 1938 ocupa o pozitie centrala n istoria economiei nationale, fiind momentul de vrf al perioadei interbelice. n acest an, Romnia avea un venit national pe locuitor de 110 dolari S.U.A., superior celui al unor state, ca Turcia, Grecia, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria. Industria contribuia cu 30,8% la crearea venitului national n acelasi an s-au extras, ntre altele, 6 500 000 tone petrol, 2114 milioane metri cubi gaze naturale, 238 000 tone carbune, 280 000 tone otel, 140 000 tone minereu de fier, 143 000 tone zahar. Indicele productiei industriale a fost de 133%, Romnia fiind plasata, astfel, naintea Ungarie* -(126,5%) si Poloniei (118%)'. Dupa 1938, Romnia nu a mai fost, strict, un stat exportator de materii prime si importator de utilaje industriale. Ţara noastra a ocupat locul sase n lume si nti n Europa la productia de petrol, locul doi 'in Europa la gaze naturale si aur, locul patru n Europa la gru.

236


Uzinele Resita (1920 - 1923)

Un rol semnificativ n dezvoltarea economiei l-au avut industriasi, bancheri si oameni de afaceri, ca Nicolae Malaxa, Max Auschnitt, Dumitru Mociornita, O. Kaufman, Ion Gigurtu, grupati n jurul regelui Caro/ al //-/ea. Situatia internationala grava, din vara anului 1940, si impunerea recunoasterii rapturilor teritoriale Romniei - Nord-Vestul Transilvaniei, (Dictatul de la Viena), teritoriul dintre Prut si Nistru, Basarabia (pe baza pactului Ribbentrop - Molotov) si Ca-drilaterul - au afectat masiv unitatea fireasca a statului national romn, dezvoltarea sa economica.

n perioada interbelica, economia Romniei a avut, astfel, un caracter agrar-industrial, care, pe parcursul evolutiei sale a cunoscut unele modificari, n sensul atenuarii ponderii sectorului agricol n favoarea celui industrial, fara a schimba nsa imaginea de ansamblu. Agricultura nu a mai avut nsa rolul decisiv n economie. Dinamismul a fost, totodata, un atribut important al evolutiei economiei n anii 1918- 1940. Ritmul mediu de dezvoltare al industriei romnesti a fost de 5,3 - 5,5%, printre cele mai ridicate din Europa interbelica. Indice de seama al nivelului de dezvoltare al economiei, gradul de nzestrare tehnica nu a fost uniform, caci, ntr-o mare masura, tara noastra a continuat sa ramna un stat importator de utilaje si masini industriale. n timp ce ntreprinderi, precum I'.A.R. Brasov, Malaxa sau Resita au dispus de un nivel de nzestrare tehnica comparabil cu standardele de pe plan mondial, marea majoritate a ntreprinderilor a ramas deficitara din punct de vedere tehnologic. Repartitia n Plan teritorial a zonelor industriale, ca si nzestrarea lor tehnica, a fost inegala. Cele mai puternic industrializate arii geografice au fost Bucuresti-Ploiesti-Valea Prahovei, Brasov-Medias-Sibiu- Turda-Cluj, Hunedoara-Arad- Timisoara-Resita, Baia Mare-Satu Mare, Bacu-Piatra Neamt, Galati-Braila.

237


Uzinele Astra din Brasov

Principalele preocupari teoretice privind calea de urmat n viitor de catre societatea romneasca au polarizat o vasta dezbatere n perioada interbelica. Ea a vizat si economia, alaturi de regimul politic si rolul luptei sociale. ntre curentele de idei cu larga audienta s-au mpus neoliberalismul, taranismul sau agrarianismul si marxismul. Neoliberalismul a avut drept teoreticieni pe Mihai Manoilescu, stefan Zeletin, Vintila Bratianu, I.Gh. Duca, Victor Slavescu. El a accentuat rolul industriei si a ntrevazut o strnsa legatura ntre industrializare, modernizare si consolidarea independentei politice. Statul urma sa joace un rol important prin elaborarea unor planuri de dezvoltare economica. Politica economica inspirata de acest curent, "prin noi nsine", a fost sustinuta, ntre 1922-1928, de Partidul National Liberal.

Pe fondul expansiunii capitalului strain n Romnia, ea a vizat ocrotirea economiei nationale si consolidarea puterii economice a burgheziei industriale si financiare, supraevalund nsa capacitatea financiara a tarii. Ea a considerat, de asemenea, ca progresul Romniei era legat de dezvoltarea industriei. Totodata, ea a urmarit exploatarea bogatiilor solului si subsolului cu sprijinul primordial al capitalului autohton. Prin aceasta, capitalul strain nu era exclus, ci doar limitat, pentru a fi mai bine controlat. Principalele sale instrumente de realizare au fosi societatile mixte, mprumuturile, importurile de masini si unelte. n spiritul sau, s-au adoptat o serie de masuri legislative - legea pentru retragerea din circulatie a coroanelor si rublelor (1920), legea privind comercializarea si controlul ntreprinderilor economice ale statului(1924), legea minelor (1924), legea pentru stabilizarea monetara (1929).238


Legea minelor a fost dezbatuta pe larg, mai ales ca urmare a aplicarii principiului proprietatii statului romn asupra bogatiilor subsolului, care a trezit ostilitatea marilor monopoluri petroliere.

Ţaranismul a fost teoretizat, ntre altii, de Constantin Stere, Virgil Mad-gearu, Gheorghe Zne, Ion Mihalache si a constituit ideologia micilor proprietari agricoli. Romnia urma sa fie, n viziunea acestor teoreticieni, un stat agrar, n care dezvoltarea industriei sa fie subordonata progresului agriculturii, inspirata de cea daneza si practicata pe baza principiilor moderne. Se aprecia ca de progresul agriculturii depindeau aprovizionarea pietii interne, asigurarea necesitatilor de hrana ale populatiei, caracterul activ al balantei comerciale externe. Deoarece se considera ca Romnia nu dispunea de capitalul necesar propasirii economice, prin politica economica a "portilor deschise"'s-a ncercat ncurajarea capitalului strain, dar nu n dauna celui autohton, ntre cele doua tipuri de capital urmnd chiar sa se instaureze o egalitate de tratament. Aceasta politica a fost abandonata, n mod oficial, dupa 1932.

Marxismul, asupra caruia s-au aplecat, ntre alti, serban Voineas\ Lucretiu Patrascanu, a argumentat, si el, importanta procesului de industrializare ce trebuia intensificat n Romnia.

io Ramura economica importanta, agricultura nu a ncetat sa preocupe guvernele din perioada interbelica. Ea s-a remarcat, prioritar, prin caracterul sau extensiv, dar, ntr-o masura mai mica, si prin interesul pentru cu/tura intensiva a unor plante, iar ntre 1918-1926, pentru a asigura aprovizionarea populatiei, exportul de cereale a fost restrns. Repartitia inegala a proprietatii funciare a generat acutizarea problemei agrare. S-au adaugat lipsa de capital si a unor forme de creditare corespunzatoare a taranimii, lipsa de inventar viu si mecanizarea insuficienta.

Modificarea articolului 19 din Constitutie a deschis drum, n plan legislativ, unei rezolvari a problemei agrare. n aceste conditii, reforma agrara din 1921, precedata de decretele-lege pentru expropriere, din decembrie 1918, a deschis calea catre emanciparea economica a taranilor prin acordarea catre acestia a unui lot mic de pamnt. Au fost expropriate, asadar, proprietati agricole care au nsemnat 5 812 200 hectare arabile, pasuni, paduri, fnete, adica 66% din marea proprietate de peste 100 hectare. Au beneficiat de aceasta masura 1,4 milioane de gospodarii taranesti.

Astfel, structura agrara a tarii s-a modificat, unitatea economica de baza devenind micul lot taranesc, de pna la 10 ha, cu o productivitate scazuta nsa. S-au adaugat, la aceasta, greutatile n aplicarea pe teren a prevederilor reformei, continuarea procesului de,farmitare a proprietatii taranesti, nct, n 1938, un milion de tarani erau conqplet lipsiti de pamnt, lipsa de inventar agricol, rascumpararea foarte mare a terenurilor, n 1930-1931 valoarea datoriilor taranesti depasind de cinci ori valoarea pamntului. Productia de cereale a crescut nsa de la 7 milioane tone n 1924 la 9 milioane tone n 1928, si a nregistrat cote importante, cu precadere, la gru si porumb. Romnia se situa pe locul nti n Europa la productia globala de porumb si pe locul patru n ceea ce priveste grul.

239


Progrese importante au fost nregistrate, n 1928, la cresterea vitelor mari, ivinelor si porcinelor. n acelasi an erau mentionate n tara 5 732 de tractoare.

Criza economica din 1929-1933 a determinat scaderea suprafetei cultivate .i a pretului la produsele agricole. Ţaranimea a fost silita, n aceste conditii, sa ontacteze noi datorii, ceea ce a generat, ulterior, vnzarea silita a numeroase Dturi de pamnt. Acestei probleme presante n viata social-economica au icercat sa-i raspunda unele masuri legislative, precum ncurajarea nva-amntului agricol, exportul de cereale, legile de conversiune a datoriilor igricole, din 1932 si 1933, si respectiv legea asanarii datoriilor agricole, din icelasi an. Dupa 1931, n agricultura romneasca au aparut fenomene noi, agate de folosirea "primelor de export", de introducerea unor culturi de plante ndustriale, realizarea unor ferme model, constituirea de monopoluri m ceea ce >riveste aprovizionarea si desfacerea produselor agricole n pofida unor legi, ce iu urmarit progresul agriculturii n ansamblul ei, ca: legea pentru lichidarea iatorii/or agricole si urbane (1934), legea pentru ncurajarea agriculturii (1937) egea pentru creditul agricol national'(1937) si cea pentru administrarea Fondu/u, /iticulturii (\ 939), diferentierea sociala a taranimii s-a accentuat, astfel, pe fondul ntensificarii transferului de proprietate.

Economia romneasca n perioada interbelica a fost martora cresterii -oluluiindustriei, n ansamblu, ce reprezenta, alaturi de meserii, n 1926, 37% din /aloarea totala a productiei. Ea a fost favorizata de bogatia de materii prime, de DOlitica oficiala de credite, de masurile legislative avantajoase. La nivelul Droductiei industriale a crescut ponderea industriei mari si s-a diminuat corespunzator cea a industriei mici si mijlocii. Un rol important pe aceasta directie l-a avut si politica de investitii a carui nivel a crescut, de exemplu, de la 3 100 000 lei, n 1927, la 24 000 000 lei, n 1938, n industria petroliera.

Avndu-se n vedere importanta refacerii industriale si ncurajarea, n general, a economiei, numai ntre 1918-1921 au fost emise 63 de acte normative, ce au contribuit la demarajul economiei romnesti. Productia de carbune a crescut de la 2 500 000 tone, n 1923, la 3 000 000 tone, n 1928, cea de titei de la 1 900 000 tone, n 1924, la 4,3 milioane tone, n 1928. n Romnia au functionat, n deceniul trei al secolului nostru, 60 de rafinarii. ntre 1925-1927, 7 mari societati petroliere - Unirea, Creditul minier, Concordia-Sirius, Rom-no-Americana, Petrolul Romnesc, Astra Romna, Steaua Romna - controlau 79% din productia tarii. Necesitatile legate de refacerea economiei au impus mutatii deosebite si n industria metalurgica, reprezentata de ntreprinderi ca Malaxa si Copsa Mica-Cugir.

Izbucnirea crizei economice din 1929-1933 a dus nsa la scaderea productiei industriale, cu exceptia exploatarii petrolului, si a preturilor la produsele agricole si industriale, cresterea numarului de someri. Circa 10 000 ntreprinderi de diverse categorii au fost declarate falimentare. n 1932, cnd criza a atins apogeul n Romnia, valoarea productiei industriale a scazut cu 50% n ansamblul economiei. Singura ramura care a continuat sa aiba cresteri de productie a fost cea petroliera. Concomitent, exportul de produse petroliere a urcat de la 3 milioane tone la 5 milioane tone ntre 1929-1933, deoarece pretul la titei era n scadere.
240


n lupta pentru depasirea efectelor crizei economice, dupa 1934, s-au nscris masuri cu caracter protectionist - tarife vamale, prime de export, scaderea importului de produse ce puteau fi fabricate n tara, finantarea obiectivelor industriale, diversificarea productiei prin aparitia unor produse noi, ca aparate optice si acustice, cabluri electrice, tuburi de otel. S-au pus bazele industriei electrotehnice, care producea articole de nalt nivel tehnic, precum becuri, transformatoare, aparate radio, motoare electrice.

De asemenea, statu/, prin comenzile sale, destinate, n mare masura, apararii nationale, si-a adus contributia la refacerea economiei. Sporuri semnificative s-au nregistrat n industria alimentara, a lemnului, a pielariei si textila. Printre ntreprinderile de profil mentionam pe cele din Bucuresti, Cluj, Ploiesti, Brasov, Bacau, Busteni. Industria siderurgica era concentrata n bazinul Hunedoarei, dar si la Bucuresti, Cluj, Cmpia Turzii, unde se produceau otel si laminate, fonta, tabla, tevi, articole de menaj. Industria chimica a cunoscut un progres remarcabil si, totodata, unul dintre cele mai nalte nivele ale productivitatii muncii. 95% din titeiul extras era rafinat n tara. Se produceau n Romnia, de asemenea, negru de fum, cauciuc sintetic, explozivi, cosmetice, n ntreprinderi, ca cele din Fagaras, Brasov, Bucuresti, Tmaveni. Romnia a posedat o importanta industrie constructoare de masini. S-au produs locomotive, vagoane de toate tipurile, cazane cu abur, autobuze. La I.A.R. Brasov erau fabricate avioane, precum IAR-80, IAR-81, care s-au remarcat prin performantele lor deosebite n ceea ce priveste viteza si plafonul de zbor.

Sonde la Moreni

Procesul de concentrare a productieis-a manifestat n deceniul al patrulea si a mbracat forme specifice n Romnia, dnd nastere monopolurilor. Forta economica, aria de cuprindere si dimensiunile economice ale monopolurilor au fost nsa reduse, la nivelul unei ramuri a economiei nationale. Fiind prin excelenta monopoluri de distribuire si nu de productie, printr-o reglementare adecvata, ele nu au avut un rol economic hotartor ntr-o economie dominata, de altfel, de ntreprinderile mici si mijlocii. Cele 66 societati industriale din Romnia au reprezentat 46% din ntregul capital industrial. Printre acestea s-au numarat Sindicatul spirtului, Cartelul fabricilor de geam, Oficiul de vnzare al hrtiei, Sindicatul zaharului, Trustul Titan-Nadrag-Calan, Societatea distributiei de petrol, Foresta Romna, si altele.

Romnia a dispus de importante resurse naturale - petrol, carbune, gaze naturale, fier, minereuri neferoase, lemn, sare, metale pretioase - n exploatarea carora s-au nregistrat cote ridicate. Pentru punerea lor n valoare si pentru obtinerea independentei energetice a tarii au fost realizate investitii n masini si utilaje, s-au facut progrese n ceea ce priveste tehnica de extractie a carbunelui, petrolului si de rafinare a celui din urma, precum si transportul prin conducte. Ţara noastra era independenta din punct de vedere energetic. Puterea instalata a crescut de la 372 000 kw n 1933 la 500 000 kw n 1937.

Desfasurarea luptelor din anii 1916-1918 a afectat grav si reteaua transporturilor. Pentru punerea n valoare a tuturor zonelor tarii si stabilirea conexiunilor ntre ele, s-au ntreprins masuri de refacere si marire a retelei cailor ferate si a celei de drumuri si sosele, noi constructii portuare la Constanta, Braila, Galati, Ismail, Chilia, Corabia, dotarea cu echipament modern a serviciilor de posta si telegraf. n 1921 s-a introdus transportul interurban cu autobuzul. S-au construit numeroase cai ferate, ca de exemplu Tulcea-Babadag, llva

242


Locomotiva construita la Resita

Mica-Vatra Dornei, Caransebes-Resita. Cea mai mare parte a utilajului feroviar a
provenit din productia ntreprinderilor Resita si Malaxa. n 1931 au fost asfaltate
si pietruite o serie de sosele ce legau Bucurestiul de alte orase. ntre 1936-1938
au fost moderniza
ti peste 1 600 km sosele n Banat, Dobrogea, Moldova si
Muntenia. v

Flota romna cuprindea, n 1938, 15 nave maritime. Organul sau tutelar a fost, ntre 1929 si 1936, Directia Generala a Porturilor si Cailor de Comunicatie pe Apa, iar apoi Administratia Comerciala a Porturilor si Cailor de Comunicatii pe Apa. La baza organizarii transportului aerian n Romnia s-a aflat decretul din 1920 pentru fondarea Directiei Aviatiei din Ministerul Comunicatiilor. Pentru stimularea productiei aeronautice, n 1925, a fost fondata fabrica IAR Brasov. n 1920 s-a creat, mpreuna cu Franta, o Companie aviatica internationala ce deservea traseul Paris-Bucuresti-lstanbul. Romnia s-a numarat printre primele state ce au folosit transportul aerian de calatori pe rutele interne. La 24 iunie 1926 s-a deschis primul traseu aerian national, Bucuresti-Cernauti. n 1930 s-au pus bazele primei companii aeriene romne, LARES (Liniile Aeriene Romne Exploatate de Stat). Pna n 1939, legaturile aeriene ale Romniei cu alte tari au fost deservite si de companiile Air France, CSA, Ala "L/tor/a", PLL Lot, Deutsche Lufthansa., n vederea extinderii sistemului postal, n 1925 s-a introdus monopolul de stat asupra instalarii si folosirii statiilor de telefoane si posturilor de radio. n ceea ce priveste sistemul de telefonie, n 1927 si-a inaugurat activitatea, la Bucuresti, prima centrala telefonica automata din tara noastra. Ulterior, n 1933 s-a construit, n capitala tarii, Palatul Telefoanelor. La 1 noiembrie 1928 s-au realizat si primele emisiuni radiofonice, sub egida Societatii Romne de Radiodifuziune. n 1940 functionau n Romnia 4 posturi de radioemisie si trei

Activitatea comerciala a fost afectata de urmarile primului razboi mondial, comertul cunoscnd o sensibila nviorare abia dupa 1924, ca urmare a unor noi tarife vamale protectioniste adoptate n fata concurentei marfurilor straine. n 1924, valoarea comertului romnesc a crescut cu 110% n comparatie cu anul 1913 si s-au produs o serie de modificari si n structura produselor furnizate la export. Ponderea produselor agricole si, mai ales, a cerelelor a scazut, cu toate ca Romnia a ocupat locul patru n lume, n timp ce aceea a produselor petroliere si a lemnului a crescut. n ciuda eforturilor guvernamentale de a mentine o balanta comerciala activa, exportul a fost intensificat n dauna importului, cu precadere pe seama petrolului si derivatelor sale, desi preturile lor au scazut masiv. Daca, ntre anii 1918 si 1929, comertul a fost dominat de relatiile cu Franta si Marea Britanie, dupa 1933, Germania a nceput sa se impuna n schimburile cu Romnia. Practicnd si un intens comert de tranzit, Romnia a cunoscut, n 1936, volumul comercial cel mai ridicat din ntreaga perioada interbelica.Cu toate ca s-au ntreprins numeroase eforturi pentru largirea sistemului bancar si reasezarea leului ntr-o noua paritate n raport cu aurul, fenomenul inflationist a urmat, n general, o curba sinuoasa. ntre 1919-1921 numarul societatilor bancare a crescut de la 487 la 556. Rolul cel mai important l-a jucat Banca Nationala a Romniei care, n T924, controla 25 de banci mici si 52 de ntreprinderi industriale. Alaturi de aceasta s-au impus Banca Romneasca, Banca Romna, Banca de Credit Romn, Banca Marmorosch-Blank, Banca Crissoveloni, Banca Generala a Ţarii Romnesti. Stopata partial, n 1925, inflatia a cunoscut, ulterior, ritmuri noi ncepnd cu anii crizei economice si pna n 1940. Procesul inflationist nu a putut fi, de fapt, nicicnd stavilit n mod eficace. Cu toate acestea, leul a ramas o moneda liber convertibila si care participa la operatiunile bursiere din lume. Deficitul bugetar a totalizat 11 miliarde lei ntre anii 1916-1922. Cu grele eforturi, datoriile externe ale Romniei, catre Franta, Anglia, SUA, Italia, Belgia, au fost reglementate la finele anului 1929. n vederea stabilizarii financiare a fost lansat, n februarie 1929, "mprumutul de stabilizare" la banci din strainatate. Pentru garantarea rambursabilitatii saie s-a concesionat, la 1 iulie 1929, fabricarea chibriturilor catre firma suedeza Svenska Tradsticke Aktiobolaget. Trei noi mprumuturi au fost contractate n 1930-1932. Primul a fost stabilit, n 1930, cu firma americana International Telephone and Telegraph Corporation si a fost urmat de concesionarea, pe zece ani, a retelei telefonice. La 10 martie 1931 a fost negociat, la Banque de Paris et de Pays-Bas si la alte banci, mprumutul de dezvoltare cu un total de 53 milioane dolari S.U.A., ce a fost conditionat de concesionarea catre o societate suedeza a refacerii si constructiei de sosele, n Romnia. n sfrsit, n 1932 a fost lansat un mprumut de 75 milioane franci elvetieni pentru acoperirea n devize a leilor intrati n circulatie.

Prin toate acestea a-a deschis calea catre instaurarea unui control strain asupra finantelor Romniej, confirmat, n ianuarie 1933, prin Planul de la Geneva ce urma sa reglementeze problema datoriilor sale externe. Dupa 1935, tara noastra a vizat, n plan financiar, o politica activa de devize, bazata pe comert. Principalele surse de venituri financiare au fost impozitele indirecte, taxele de consum, impozitele pe cifra de afaceri. Pe masura cresterii rolului

.tatului n organizarea sistemului bancar, bugetele au fost grevate si de iheltuielile pentru aparare.

Capitalul strain a provenit, n principal, din reinvestirea mei parti din beneficiile obtinute n exploatarea economiei romnesti. El a vizat, n special, extractia si prelucrarea titeiului, industria metalurgica, textila, a 3mnului. n 1938, n industria petrolului, capitalul englez reprezenta 20,62%, :el anglo-olandez 16,21%, cel francez 15,49%, cel american 10,10%, cel ierman 0,38%. Datorita masurilor legislative ce au reglementat riguros latrunderea capitalului strain, ponderea sa a diminuat, n general, de la 82% a 37%.

Expansiunea, dupa 1938, a capitalului german n sud-estul Europei, n letrimentul celui englez si francez, a fost resimtita si n Romnia. Sub presiunea Sermaniei, ca un pret al salvgardarii fiintei nationale a Romniei, la 23 martie 939 s-a semnat Tratatul economic romno-german. Romnia urma sa devina in hinterland agricol al Germaniei. n spiritul "colaborarii" economice urmau sa ;e constituie societati mixte pentru exploatarea lemnului, bauxitei, manganului, :alcopiritei. Pe Dunare trebuiau sa se constituie zone libere n jurul instalatiilor jortuare, ca si a antrepozitejor germane. Astfel, Romnia a fost atrasa n sfera 1e influenta a Germaniei.

Asadar, economia romneasca, prin directiile sale de dezvoltare din >erioada interbelica, n ciuda unor discrepante ntre nivelele de dezvoltare ale liferitelor sale sectoare si a faptului ca nu au fost ntotdeauna valorificate pe leplin conditiile oferite de noul cadru de dezvoltare istoric, a asigurat o crestere i productiei de bunuri, care s-a reflectat si n plan social-politic.

>46


MIHAIL MANOILESCU despre rolul industriei n cadrul economiei romnesti

"Productivitatea industriala este att de covrsitor mai mare dect productivitatea agriculturii, nct renuntarea la industrializare este pentru orice tara renuntarea la orice viitor economic".

Teoria taranismului despre fundamentul economiei nationale

Aceasta era "mica proprietate bazata pe munca, adica ntinderea de pamnt cultivabil potrivita capacitatii de munca a plugarului si a familiei sale, lucrata de proprietar si familia sa, dar neexcluznd eventualele si sporadicile concursun'de brate ale semenilor..."

Apreciere cu privire la evolutia economica a Romniei n perioada interbelica

"Astfel nct, intensitatea modernizarii nu a fost egala n toate compartimentele productive Pe cnd industria fusese nevoita a proceda la ample modificari structurale, pentru a obtine o dezvoltare si piete avantajoase, n agricultura modernizarea nu a fost spectaculara, acest domeniu ntregistrnd doar un progres moderat... Asa nct factorul corelarii celor doua ramuri economice devenea un coeficient de importanta majora pentru nsusi realizarea procesului de dezvoltare si modernizare economica .".

TEMĂ:

1   Caracterizati, n general, nivelul de dezvoltare al economiei romnesti n perioada
interbelica si comparati-l cu cel al altor state est - si central-europene

2   Care au fost efectele crizei economice din anii 1929-1933 pentru Romnia >

3   Marcati contributia principalelor curente social-politice.din perioada interbelica,n problema
dezvolt
arii industriale a Romniei

4. Ce rol au avut monopolurile, n economia nationala, n perioada interbelica?

Document Info


Accesari: 4150
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )