Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadFORMELE INTEGRARII

istorie
ALTE DOCUMENTE

Golful Broastei Ţestoase
Constantin Brancusi , (Hobita-Pestisani, Gorj, 1876 - Paris, 1957)
Bizantul si Roma. Controversa lui filioque
PROGRAMUL TERRA
\"ROMANIA SALVATA DE LA HOLOCAUST\"
Imaginea femeii romane in scrierile calatorilor straini din prima jumatate a secolului al xix-lea
Ambitiile nucleare ale lui Ceausescu
REPERE CRONOLOGICE ALE ISTORIEI EGIPTENE
Faraonii
EPOCA REGINEI ANA (1702-1714)

FORMELE INTEGRĂRII

Asa cum notiunea de integrare economica interstatala este una complexa, reflectānd   multitudinea  de relatii care se stabilesc īntre doua sau mai multe state care īsi conjuga eforturile spre atingerea unui obiectiv comun, tot asa  si formele pe care le īmbraca aceasta sunt determinate īn functie de complexitatea acestor relatii.
            In literatura de specialitate, bogata īn delimitari ale conceptului de integrare, autori de prestigiu īn domeniu au distins, īn functie de o serie de criterii economice, politice, geografice, structurale, etc. urmatoarele forme /grade/ ale integrarii  economice corespunzatoare unei tendinte mai intense sau mai restrānse de  egalizare a coordonatelor economice, sociale si politice:

            a/.colaborarea economica - cuprinde totalitatea raporturilor econom 121k1017b ice dintre state, stabilite īn plan  bi si multilateral, regional si global, pe toate directiile principale ale relatiilor economice internationale.

            b/.cooperarea economica  considerata, īn sens general, drept o forma primara, preliminara de armonizare a intereselor si de ajutor īntre doi sau mai multi participanti la o actiune economica.

            Īntre cooperare si integrare exista atāt deosebiri de fond cāt si de forma, diferentieri de natura cantitativa si calitativa. Īn timp ce cooperarea include actiuni care au drept scop diminuarea discriminarilor pornind de la complementaritatea si convergenta intereselor, integrarea economica contine masuri care au drept rezultat eliminarea unor forme de discriminare īn relatiile dintre entitatile integrate si crearea si aplicarea unui set de discriminari īn relatiile cu tertii. Din acest punct de vedere, acordurile de cooperare economica internationale pot fi considerate forme ale cooperarii internationale, īn īn timp ce eliminarea barierelor tarifare sau non-tarifare īn schimburile comerciale reprezinta  un act de integrare economica.

c/.clubul de comert preferential format din doua sau mai multe tari care īsi reduc taxele la importul reciproc al tuturor bunurilor, deci practic atunci cānd realizeaza un schimb de preferinte tarifare īntre ele. Ţarile membre īsi pastreaza  tarifele vamale initiale fata de tarile terte. Exemplul clasic de club de comert prefential īl constituie Sistemul de Preferinte al Commonwealthului, creat īn anul 1932, īntre Marea Britanie si 48 de tari asociate din Commonwealth.

d/.zona de comert liber reprezinta acea forma a integrarii prin care doua sau mai multe tari convin sa īnlature barierele tarifare si netarifare dintre ele, pe baza unui acord prefential de comert, dar fiecare tara īsi mentine propriile bariere comerciale īn comertul cu tarile nemembre. Unii autori considera  zonele de comert liber ca fiind o etapa de baza, īn mod obligatoriu  premergatoare crearii uniunilor vamale.

Īn spatiul european s-au format, de-a lungul timpului, o serie de forme integrative simple de tipul zonei de comert liber dintre care cea mai cunoscuta este Asociatia Economica a Liberului Schimb. Aceasta a luat nastere pe baza Conventiei de la Stockholm din 21 iulie 1959 īncheiata īntre Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie, carora li s-au alaturat īn timp si alte state europene care nu faceau parte din celelate structuri integrative aflate īn Europa īn perioada respectiva. Īn prezent AELS-ul este format din Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia. Cu exceptia Elvetiei, toate celelate state membre ale AELS sunt si componente ale Spatiului Unic European.

            Alte forme reprezentative de zone de liber schimb sunt  NAFTA (North Atlantic Free Trade Area) formata din Statele Unite, Canada si Mexic īn spatiul nord american, CEFTA (Central European Free Trade Area)  īn spatiul est european,  MERCOSUR (format din Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay)  īn spatiul Americii Centrale  si ASEAN (Association of South East Asian Nations)  īn spatiul asiatic.
e/.uniunea vamala este forma de integrare prin care tarile membre īnlatura toate barierele īn comertul desfasurat īntre ele si adopta un tarif vamal extern comun fata de terti. Prima uniune vamala (Zollverein) a fost īnfiintata īn anul 1834, prin ridicarea barierelor vamale, initial īntre 18 state prusace a caror numar a fost extins ulterior la 25. Īn timp, uniunea vamala s-a transformat īntr-o comunitate economica confederativa care, alaturi de transformarile de natura politica a condus la formarea, īn 1871 a statului german.

Dupa unii autori formele uniunii vamale sunt urmatoarele:

-                            uniune vamala perfecta - o uniune teritoriala īntre ale carei tari vama este suprimata, iar schimburile cu terte tari se fac pe baza unui tariff si a unei legislatii vamale commune;

-                            uniune vamala imperfecta - tarile componente īsi pastreaza independenta lor tarifara, dar, īsi acorda  totusi pentru schimburi importante, avantaje diverse. Exista īnsa bariere vamale exterioare commune, la granitele fata de terti;

-                            uniune vamala cu tarife preferentiale - instituirea unui regim reciproc de preferinte pentru anumite produse īn cadrul uniunii.  

Formarea unei uniuni vamale va modifica preturile relative ale bunurilor de pe pietele interne ale statelor membre, cu repercursiuni asupra fluxurilor de comert, productiei si consumului.

Efectelor participarii unui stat la o uniune vamala au fost introduse īn analiza economica de catre economistul Jacob Viner. Lucrarea acestuia « Teoria Uniunii Vamale » (1950) constituie punctul de plecare īn analiza efectelor integrarii economice.Instrumentele introduse de autor sunt efectele de creare si respective de deturnare de comert.

Analiza lui Viner continua

f/. piata comuna, care reprezinta o uniune vamala īn cadrul careia, liberalizarea miscarii bunurilor si a serviciilor este acompaniata de liberalizarea miscarii  fluxurilor  de factori  īntre tarile membre. O serie de dezvoltari de natura institutionala completeaza masurile de integrare pozitiva, conducānd la crearea unui spatiu economic īn interiorul caruia are loc o tendinta de relativa apropiere a nivelului preturilor bunurilor si a factorilor. O piata comuna se poate forma numai īntre economii de acelasi tip.Un prim exemplu de piata comuna īl constituie etapa a treia īn cadrul dezvoltarii Comunitatilor Economice Europene (īntre 1969-1986) cānd liberalizarea fluxurilor de bunuri finite a fost acompaniata de liberalizarea miscarii factorilor de productie. Evolutia favorabila a formei integrative numita Piata Comuna a condus īn timp la formarea pietei interne unice.

Un al doilea exemplu de piata comuna, de data aceasta īntre economii de comanda, este dat de CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc). 
g/. piata unica,  presupune, īn afara realizarii unei piete  comune pentru libera  circulatie a bunurilor si serviciilor, aplicarea unor masuri comune privind liberalizarea achizitiilor guvernamentale, armonizarea si recunoasterea mutuala a standardelor tehnice din productia si distributia bunurilor,  eliminarea controlului asupra miscarii capitalurilor, etc.

h/.uniunea economica si monetara, care se formeaza, pornind de la piata unica, īn cadrul careia are loc cresterea gradului de armonizare a politicilor economice nationale, īn special a celor vizānd sfera monetar financiara, pāna la adoptarea unei monede unice si a unor institutii comune de gestionare a chestiunilor monetar financiare la nivel comunitar.

i/. integrarea economica completa (sau totala)  reprezinta  stadiul ultim al integrarii īn cadrul caruia unificarea politicilor economice este īntregita prin stabilirea unei unitati supranationale ale carei decizii sunt obligatorii pentru statele membre.

            Integrarea economica completa presupune parcurgerea tuturor etapelor descrise anterior, spatiul integrat capatānd trasaturi apropiate de cele ale unei economii nationale: institutii comune care guverneaza cu ajutorul unei legislatii commune, utilizānd un buget comun si adresāndu-se unei piete de productie si de desfacere comuna; utilizarea unei monede unice si a unui sistem bancar omogen, a politicilor interne si externe comune.

            Pāna īn prezent, nu se poate vorbi despre existenta unor forme de integrare totala (completa), asa cum au fost ele descrise anterior, decāt la nivel national. Īn cadrul Uniunii Europene, considerata drept cea mai complexa si mai avansata forma de integrare economica regionala īnfaptuita pāna īn prezent sunt īngemanate elemente ale federalismului, cum ar fi divizarea responsabilitatilor īntre institutiile supranationale si cele nationale corespondente sau aplicarea principiului egalitatii īn luarea deciziilor si garantarea drepturilor individuale, cu cele ale functionalismului, īn anumite limite care nu permit integrarea completa. Divergentele de opinii cu privire la viitorul Uniunii, pe fondul procesului dublu de intensificare, de adāncire a integrarii si de extindere care va conduce īn mod inevitabil la diluarea intensitatii formei integrative pun sub semnul īntrebarii capacitatea acesteia de a parcurge cu succes calea spre integrarea totala.

            P. Maillet a propus etapele posibile pe calea integrarii: a). construirea zonelor economice sia uniunilor vamale libere; b). piata comuna care adauga uniunii vamel, libera circulatie a factorilor de productie; c). Uniunea Economica si Monetara si d).uniunea politica. Acelasi autor afirma ca atunci cānd īn domeniul monedei, bugetului si relatiilor internationale care sunt atribute ale suveranitatii nationale se īnregistreaza o reducere a tributelor nationale vom asista la o raspāndire a organizarii politice a continentului.  

           
Document Info


Accesari: 8375
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )