Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
ISTORIA TRADITIONALA CHINA

istorie


ISTORIA TRADIŢIONALA CHINA

Cei Cinci Suverani si cei Trei Augusti


storia traditionala a Chinei ncepe cu epoca celor Cinci Suverani (Wu Ti) care au domnit, se pare, naintea celor Trei Augusti (Sn Huang).

Primii trei din cei Cinci Suverani, si anume Huang-ti, Ciuan-hiu si Kao-sin sunt citati n lucrarile derivate din traditia

confuciana, lucrari cu caracter mai curnd filozofic

dect istoric,

n cartea de istorie (su king), atribuita lui Con-

fucius, nu sunt mentionati dect ultimii doi Suverani,

Yao si suen.

S-ma Ţ'ien, care a scris prima mare compilare

de istorie generala (Memorii istorice) vorbeste, n

capitolul nti, de cei Cinci Suverani, mentionndu-l

pe Huang-ti ca prim Suveran.

ntr-o traditie iconografica, probabil din epoca Han, rezulta ca cei Trei Augusti ar fi domnit naintea celor Cinci Suverani. Ei se numeau: Fu-hi, Niu-Kua si sen-nong.

Eruditii chinezi si-au propus sa realizeze tabloul unei epoci fericite n care Suveranii si Augustii, domnind naintea dinastiilor regale, erau dominati de Virtutea lor desavrsita.

Primii eroi din su-King (cartea de istorie atribuita lui Confucius), Yao si suen, apar implicati ntr-o poveste dramatica a Marilor Ape, n care ntemeietorul primei dinastii regale, Yu cel Mare, are rolul principal, n alte povestiri din aceasta carte, apar unii Augusti (Niu-Kua si Ciu-jong) sau alti eroi. Povestea Apelor Revarsate reprezinta un mit referitor la organizarea lumii, fiind legat, uneori, de rituri agrare cu caracter samanist1': facnd desene pe pamnt, apa va tsni si va curge n albia sa.

Suveranii, creatori ai civilizatiei nationale

Fiecare Suveran avea ca emblema un Element unic si un fel de Virtute totala (din cele cinci Virtuti existente), ei fiind n acelasi timp creatorii civilizatiei nationale.

Fu-hi si Niu-Kua au creat, mpreuna, riturile

1) religie animista primitiva care considera ca slujitorii cultului po? influenta spiritele rele sau bune printr-un rit religios.

s!**'

Regele Mu conducndu-si carul- dinastia Ciu

casatoriei si ale cadourilor, iar sen-nong, suveranul cu cap de bou, a inventat plugul si a stabilit regulile agriculturii. Huang-ti este considerat creatorul armelor si al tehnicilor de turnare a metalelor. Uneori, nsa, aceste descoperiri sunt atribuite ministrului sau, C'e-yu.Se spune ca suen a finisat vasele de argila. Dar si n cazul lui, marile descoperiri care i-au marcat domnia, ca si n cazul lui Yao, sunt opera ministrilor lor: Hi-ho, cel ce a stabilit anului solar, K'i, care i-a nvatat pe chinezi sa semene si sa puna rasaduri, Kao-yao care a ntocmit dreptul penal.

Deasupra acestor eroi specializati ntr-un singur domeniu, suveranii domneau emannd, datorita Virtutii lor, o forta ordonatoare si civilizatoare. Aceasta Virtute se propaga n spatiu si n timp, realiznd unitatea imperiului si identificnd frontierele Chinei cu cele ale Universului, atunci cnd Suveranul, calatorind, ducea cu el Virtutea sa la marginile lumii.

Huang-ti a atins, de exemplu, n Extremul Occident, muntele K'ong-t'ong, iar Ciuan-hiu, la capatul Levantului, arborele P'an-mu. A fost nsa suficient ca Yao sa trimita delegati la cei patru poli si ca suen sa faca o simpla ceremonie n capitala sa la cele patru porti, ca ei sa supuna Universul ntreg ordinii pe care vroiau s-o impuna.

Un Suveran avea toate atributele pe care le putea da unui semizeu o filozofie (n ntregul ei) diferita de conceptiile creationiste. Suveranii sunt prezentati n istoria traditionala mai curnd ca niste ntelepti dect ca eroi. Rolul lor primordial era sa

faca sa domneasca ordinea printre oameni. Yao a instaurat domnia respectului filial si a virtutilor civice. El a domnit numai pentru binele poporului, fara a se gndi la persoana lui, ca si suen.

ntre cei Cinci Suverani n-a fost nici o legatura de rudenie. suen, de exemplu, era doar ginerele lui Yao si a fost facut Suveran dupa ce a fost ministru si a dovedit ca este un ntelept demn sa domneasca. Yao I-a proscris pe fiul sau, Tan-ciu, care ar fi facut rau Imperiului.

Un Suveran era un ntelept care domnea fara a dori sa guverneze. El se trudea sa creeze ordi-nea,dupa Virtutea care emana din el nsusi. Aceasta ordine era, nainte de toate, morala, dar cuprindea totul.


loading...Document Info


Accesari: 1031
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )