Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMERSUL REVOLUŢIEI ĪN PROVINCIILE ROMĀNEsTI

istorie
ALTE DOCUMENTE

Revolutie īn Samaria
Glosar de termeni istorici
DEZVOLTAREA ECONOMICA A ROMĀNIEI ĪN PERIOADA INTERBELICĂ
CUCERIREA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMĀNIEI
Expeditiile lui Cristofor Columb
Latinitate si dacism
vUNIREA PRINCIPATELOR ROMANE
Al Doilea Razboi Mondial - cauze, etape, urmari

MERSUL REVOLUŢIEI ĪN PROVINCIILE ROMĀNEsTI. (MAI-SEPTEMBRIE 1848).
-   PROGRAMUL DE LA CERNĂUŢI.

-   EVENIMENTELE DIN TRANSILVANIA SI ACTIVITATEA GUVERNULUI DIN
ŢARA ROMĀNEASCĂ (IUNIE-SEPTEMBRIE 1848).

Programul de la Cernauti. īn Ţara Romāneasca, politica domnitorului eorghe Bibescu nu a putut preīntāmpina izbucnirea revolutiei. īn aprilie 1848, nitetul Revolutionar, compus din St. Golescu, Ion Heliade Radulescu, Christian '/, a inclus si pe fratii Ion si Dimitrie Bratianu. Aceasta a semnificat īntarirea pului revolutionarilor romāni si constituirea unui nucleu de conducere al olutiei. Revolutia din Ţara Romāneasca era vazuta ca o urmare fireasca a jnimentelor din toate celelalte provincii. Nicolae Balcescu, Alexandru C. Go-cusi C. A. Rosettim avut rolul principal īn organizarea actiunii revolutionare.

A fost elaborat un program revolutionar īn care se insista asupra respon-Dilitatii ministeriale, libertatii de exprimare, alegerii unui domn responsabil, ntru secularizarea averilor Bisericii, eliberarea si īmproprietarirea taranilor prin spagubire. Programul era expresia compromisului īntre fortele si curentele /olutionare. El nu a vizat, din considerente de tactica si de strategie politica, īn )d deschis, problema raporturilor cu Poarta otomana (desi articolul 1 din oclamatia de la Islaz se pronunta pentru un statut deosebit al raporturilor cu periul Otoman), unitatea si independenta nationala, mai ales ca Poarta si isia numisera comisari cu misiuni de informare īn Ţarile Romāne, iar īn isarabia erau semnalate concentrari de forte militare tariste.

si īn celelaltare provincii romānesti aflate sub opresiunea straina au avut ; mari adunari plebiscitare. La 20 mai 1848, la Cernauti, īn prezenta unor prezentanti de frunte ai clerului, boierimii, si fruntasilor taranimii, dupa īzbateri sustinute, au fost adoptate 12 dorinte, īntre care, la loc de frunte, se Iau separarea Bucovinei de Galitia, conservarea nationalitatii romāne si earea de scoli nationale, autonomia provinciala, defiintarea clacii si a dijmei, īsfacerea de Mitropolia Ortodoxa de la Karlowitz si alegerea episcopului de atre un Congres bisericesc alcatuit din clerici si mireni. La 15/27 iunie 1848, la jgoj, īn Banat, sub presedintia lui Eftimie Murgu, o Adunare de 12 000 de ameni a decretat, īntre altele, respectarea nationalitatii romānesti, oficializarea nbii romāne, īnarmarea poporului "dupa putinta īn rastimp de 6 zile cu sfensive, iar dupa ce se va arma de catre stat, atunci sa paseasca ofensive".

Evenimentele din. Transilvania si activitatea guvernului Jtn Ta ' omāneasca (iunie-septembrie 1848). In Ţara Romāneasca, revolutia trebuia a izbucneasca īn mai multe centre deodata pentru a nu permite domnitorului


Gheorghe Bibescu sa actioneze pentru īnabusirea ei. Revolutia s-a declansat īnsa, datorita masurilor autoritatilor, mai īntāi īn Oltenia, la Islaz, la 9/21 iunie, si apoi īn Bucuresti, la 11/23 iunie 1848. La Islaz s-a format primul guvern revolutionar, din care faceau parte Ion Heliade Radulescu, stefan Golescu, Radu sapca, Christian Teii, Nicolae Plesoianu. Tot aici s-a dat ci­tire unei Proclamatii ce cuprindea pro­gramul aprobat ulterior, sub presiunea maselor, la 11/23 iunie, de catre Gheorghe Bibescu. īn zilele urmatoare, consulul general al Rusiei a protestat fata de acest act si a parasit Capitala. Aceasta l-a determinat pe Gheorghe Bibescu sa abdice si sa plece grabit din tara. S-a constituit, astfel, un nou guvern provizoriu īn care intrau Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Ma-gheru, Alexandru G. Golescu, C. A. Rosetti,   Nicolae   Balcescu. si   altii.


Nicolae BalcescuEliberarea detinutilor politici, la 11 iunie 1848, la Bucuresti, de catre un grup de revolutionari


61


a usura obtinerea recunoasterii noului guvern de catre Rusia au fost

īn guvern colonelul Ion Odobescu si Mitropolitul Neofit, cunoscute ele-

conservatoare. La 15/27 iunie, pe Cāmpia de la Filaret masele populare

ius juramāntul prin care īsi exprimau adeziunea la programul revolutiei.

Suvernul revolutionar din Ţara Romāneasca a īncercat sa aplice unele
Ieri ale Proclamatiei de la Islaz. S-au remarcat īn aceasta activitate febrila

e Balcescu si Alexandru G. Golescu. Astfel, au fost abolite rangurile

sti, s-au adoptat steagul tricolor si lozinca "Dreptate si fratie", au fost

iti detinutii politici, a fost organizat corpul comisarilor de propaganda, s-a

la organizarea fortelor armate.

Buvernul provizoriu a dus īnsa o politica prudenta si, deseori, lipsita de re, īncāt fortele contrarevolutionare, reprezentate de coloneii I. Odobescu omon si de catre Mitropolitul Neofit, au organizat, la 19 si respectiv la ie, actiuni menite sa restaureze vechiul guvern. Ele au fost dejucate īnsa tārārea maselor populare. īn ceea ce priveste problema agrara, Nicolae seu s-a pronuntat, hotarāt, pentru rezolvarea ei prin īmproprietarirea or. La 21 iulie' 1848 a fost constituita Comisia Proprietatii. Comisia etatii, al carei vicepresedinte era Ion lonescu de la Brad, si-a deschis le la 9/21 august 1848. Ea a tinut opt sedinte de lucru, fiind formata din entanti ai taranilor clacasi si ai marilor proprietari agricoli desemnati īn rile judetene. Discutiile, care au capatat un caracter steril, au privit etele de pamānt ce trebuiau acordate si despagubirile pentru marii stari agricoli. Comisia Proprietatii a fost desfiintata la 31 august, fara a a problema pentru care fusese creata.

Suvernul revolutionar din Ţara Romāneasca a actionat, īn acelasi timp, i recunoasterea sa de catre puterile europene. Pentru aceasta au ?urat o bogata activitate diplomatica Ion Ghica la Constantinopol, ndru G. Golescu la Paris, Dimitrie Bratianu la Pesta, Ion Maiorescu la furt. Desi ascuns, din considerente tactice, obiectivul unitatii nationale a iereu prezent īn toate actiunile revolutionare. La 12 iunie 1848, īn gazeta "ui romān" dm Bucuresti, aparea manifestul intitulat "Catre fratii nostri din >va", īn care era subliniata ideea deplinei unitati nationale. Peste numai o nana, August Treboniu Laurian īi propunea lui Nicolae Balcescu izarea, la Bucuresti, a unui Congres al tuturor romānilor. Activitatea diplomatica desfasurata de revolutionarii romāni īn capitalele ene urmarea sa evite o interventie militara, a Rusiei si a Imperiului an, care se profila. La 31 iulie 1848, printr-o nota diplomatica. Rusia a imnat violent revolutia romāna si a acuzat pe romāni ca doresc sa se ■ca īntr-un singur stat. Succesiunea evenimentelor din Transilvania si Ţara neasca a īnsufletit, din nou, miscarea romāneasca din Moldova. In august 1848 a fost redactat, de catre Mihail Kogalniceanp, la Cernauti, amul, atāt de semnificativ intitulat, "Dorinte/e partidei nationale īn Moldova" derile sale au fost dezvoltate, ulterior, īn "Proiectul de constitutie pentru wa". Erau cuprinse, aici, elemente de baza ale viitorului stat romān modern etatea īntrunirilor si a cuvāntului, a persoanei, egalitatea īn fata legit, nsabilitatea ministeriala, desfiintarea privilegiilor. Demn de remarcat este irea Moldovei cu Ţara Romāneasca era considerata "cheta boltii fara de i-ar prabusi īntreg edificiul national".


Fruntasi ai revolutiei romāne de la 1848, din Ţara Romāneasca

īn Transilvania, īn vara anului 1848, conflictele social-politice s-au acutizat. pentru a īnvrajbi revolutia romāna si cea maghiara īmparatul de la Viena a sanctionat anexarea Transilvaniei la Ungaria. Era īncalcata, īnca o data, vointa nationala a romānilor. īn acelasi timp, autoritatile maghiare din Transilvania erau

63


Arderea Regulamentului Organic si a Arhondologiei

ī de trupele imperiale. La 21 mai/2 iunie 1848 a avut loc masacru/ de la unde au fost īmpuscati 12 tarani romāni, ceea ce a provocat o puternica a populatiei romānesti.

Ţara Romāneasca, sub presiunea Rusiei, Imperiul Otoman a intervenit i militare pentru a restabili regimul Regulamentului Organic. La 31 uhe n Corp expeditionar otoman conclus de Suieiman Pasa a trecut Dunarea giu. Dupa numeroase tratative, īn ciuda protestului populatiei romānesti ui provizoriu a fost īnlocuit de o Locotenenta domneascaformata din Ion 3 Radulescu, Christian Teii si Nicoiae Goiescu. Programul revolutionar a unele modificari si a fost supus aprobarii Portii. S-au reluat contactele oua conducere si consulii puterilor straine, iar o delegatie īn frunte cu
Goiescu si Nicoiae Baicescu a fost trimisa la Constantinopol pentru a recunoasterea oficiala din partea Portii. Ea nu a fost recunoscuta īnsa de ultan.

tusia a considerat atitudinea lui Suieiman Pasa mult prea moderata si a ilocuirea sa grabnica. A fost numit un nou comisar, īn persoana lui Fuad ce avea ordinul sa patrunda cu armata īn Bucuresti, pentru a restabili i. Pentru a-si exprima nemultumirea fata de interventia militara a Jlui Otoman, la 6/18 septembrie 1848, īn cadrul unei mari Adunari, au fost la Bucuresti, copii ale Regulamentului Organic si ale Arhondologiei :a rangurilor boieresti). A fost spānzurata, de asemenea, o caricatura a arului rus, generalul Duhamel, si darāmat monumentul care-l reprezenta vel Kiseleff. La 13/25 septembrie, īn conditiile īn care trupele otomane


patrundeau īn Bucuresti, iar cele tariste īnaintau dinspre Focsani, mai multe mii de tarani si locuitori ai orasului au format un veritabil zid viu pentru a opri interventia straina. Pe Dealul Spirita avut loc o ciocnire īntre soldatii otomani si o unitate de pompieri romāni'condusa de PavelZaganescu. Bucurestiul a fost īnsa ocupat de catre fortele otomane si peste 200 de fruntasi erau arestati, Fuad Pasa si generalul Duhamel anunnd reintroducerea sistemului regulamentar.

Tulburarile si agitatiile taranesti au continuat, īn timp ce īn Oltenia se preconiza o ultima rezistenta a fortelor revolutionare. O armata populara, cifrata la 30 000 de soldati, a fost adunata la Rāureni, sub comanda generalului Gheorghe Magheru, pentru a lupta īmpotriva ocupantilor straini. īn noile conditii politice, ea a fost īnsa dizolvata.

Articolul "Traiasca Romānia libera", din 13 iunie 1848

"Frati romāni din toate clasele, lata aurora libertatii, iata ziua fericita, ziua de mult dorita, ziua asteptata cu atāta īnfocare, ziua īn care v-ati aratat vrednici de stramosii vostri, vrednici de numele de romān. Da, Romānia iubita, care de atātea veacuri gemea subt robie, a rupt lanturile rusinoase si a aratat lumii īntregi ca īn vinele copiilor ei curge īnca sānge de roman. Bucurati-va frati, nici o picatura de sānge n-a curs si am dobāndit cerescul dar al libertatii, curat si nepatat ca un sfānt dar dumnezeiesc. Traiasca Romānia.

Acum, frati romāni, cu aceeasi īntelepciune, cu acelasi patriotism care ati aratat ieri la 11 iunie, trebuie sa ne purtam si de acum īnainte; nu e destul ca am dobāndit libertatea, trebuie sa ne aratam si vrednici de dānsa, trebuie sa stim a pastra cerescul dar. Ceea ce dar trebuie facut mai nainte este organizatia unei guardii nationale spre pastrarea linistii si bunei orānduieli. Tot romānul īsi va varsa cu bucurie cea mai dupa urma picatura de sānge pentru patria sa si nici o putere omeneasca nu ne va putea rapi cerescul dar ce am dobāndit..."

TEMĂ:

1. Care au fost principalele masuri adoptate de guvernul revolutionar muntean īn 1848? 2 Prezentati activitatea Comisiei Proprietatii. 3. Ce reprezinta ziua de 13 septembrie 1848?
Document Info


Accesari: 1216
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )