Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadOrganizarea administrativ-teritoriala a Transilvaniei

istorie
ALTE DOCUMENTE

CARTEA SECOLULUI
ARTA SCRISULUI LA EGIPTENI
ROMA ANTICA
Zeii si zeitele Romei Antice
O istorie a planetei Marte
Civilizatia Maya
ROMÂNIA - \"STAT NAŢIONAL LEGIONAR\'
9 MAI, 10 MAI
Muzeul Municipiului Bucuresti

Organizarea administrativ-teritoriala a Transilvaniei

         

2.1.1. Organizarea românilor
          Asemanarile firesti, pe deplin explicabile între districtele românesti ca institutii politico-administrative si cnezatele, voie­vo­da­tele românesti, ca institutii social-politice, pot conduce la ideea iden­ti­t 11211t196l 59;tii cnezatelor teritoriale sau a uniunilor de obsti cu districtele.

          În Transilvania voievodala, cu prelungiri în perioada principatului autonom se cunosc numeroase districte românesti, raspândite pe întreg cuprinsul Transilvaniei.

2.1.2. Organizarea sasilor si a secuilor

         

Originea scaunelor celor doua etnii colonizate de regii maghiari pe la mijlocul secolului al XII-lea în Transilvania trebuie privita dife­ren­tiat, desi colonizarea lor s-a realizat în acelasi timp si în acelasi scop. Pe când secuii, la asezarea lor în Transilvania mai traiau în forme de organizare gentilica (între cea tribala si pe neamuri), sasii erau organizati în obsti cu o structura complexa (obsti simple si uniuni de obsti), colonizarea ultimilor a durat circa un secol.

          Nici sasii si nici secuii nu cunosteau însa la venirea lor în Transilvania, institutia politico-administrativa a scaunelor.

2.1.2.1. Scaunele Sasesti

          Potrivit traditiei consemnate în scris în vremea asezarii secuilor în Transilvania, au fost colonizati si sasii din Flandra si din Saxonia.

          Diploma Andreana (Bula de aur) din 1224, reglementeaza raporturile economice, sociale, politice, militare, juridice si admini­stra­tive dintre regalitate si sasi. Se forma astfel o comunitate a colonistilor cu o larga autonomie politico-administrativa.

         
2.1.2.2. Scaunele Secuiesti

          Societatea secuiasca era organizata ca si alte popoare bulgaro-tur-cice. Erau sase neamuri si câte patru ramuri în fiecare neam. Condu-catorul militar al secuilor se numea capitan scaunal sau locotenent.

Pe lânga îndatoririle militare, el îndeplinea si atributii administrative si judecatoresti, prezidând adunarile generale si scaunele de judecata. Al doilea dregator al scaunului era judele scaunal, ales de locuitorii din scaun. Alaturi de capitan exercita atributii judiciare.

2.1.3. Organizarea ungurilor

         

          Geneza comitatelor, nucleul din care s-au dezvoltat acestea a fost cetatea (castrum). Conducatorul cetatii, castelanul, era la început si conducatorul comitatului. Nu toate cetatile regale au devenit centre de comitate, nu s-au format comitate în jurul tuturor cetatilor regale. Comitatele erau asezate la început pe cursul inferior sau mijlociu al apelor.

          Se impune precizarea ca acestea au fost organizate pe rând în masura cuceririi Ardealului de catre regalitatea maghiara, pe de o parte, iar pe de alta parte, configuratia acestora a fost mereu schimbata în functie de modul în care a reusit administratia maghiara sa se organizeze.

          Comitele numea pe vicecomite. Comitatele erau conduse de un comite suprem, numit de regele Ungariei; ele de fapt devin comitate senioriale, nobiliare, ne mai servind interesele regale.
Document Info


Accesari: 4965
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )