Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadREGELE FERDINAND I al ROMANIEI

istorie
ALTE DOCUMENTE

Zeii si zeitele Romei Antice
Lupta antiotomana
VIATA POLITICA IN ROMANIA 1878 - 1914
Aderarea Romaniei la Uninea Europeanǎ
COMPORTAMENTE MAGICO-RELIGIOASE ALE PALEANTROPILOR
BUDISMUL
Nunta in stil medieval - o noua moda
Furtul de inteligenja
Sallustius
DESCOPERIRILE OLANDEZILOR IN AUSTRALIA SI OCEANIA

REGELE FERDINAND I al ROMANIEIFerdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscut sub numele de Ferdinand I este al-doilea rege al Romaniei, domnind din 10 octombrie 1914 pana la moartea sa, la 20 iulie 1927. A fost un rege drept si bun si foarte iubit de popor. Inca de la incoronarea sa, Ferdinand a tinut un juramant solemn, promitand ca va fi 'un bun roman'. In timpul discursului, emotiile proaspatului rege nu au putut fi stapanite, lacrimile curgand siroaie pe obrajii acestuia. A fost chiar nevoit sa-si intrerupa discursul, lasand-o astfel pe nevasta sa, Regina Maria a Romaniei, nepoate reginei Victoria a Marii Britanii sa spuna cateva cuvinte, pentru a-si putea reveni. Daca la inceputul domniei "era pentru cei mai multi un necunoscut si un netinut in seama, pentru cativa o taina, aproape pentru nimeni o certitudine' asa cum spune istoricul Nicolae Iorga in opera sa, "Istoria Romanilor", dupa doar 13 ani de domnie a devenit iubit si respectat de toata lumea. Ferdinand avea sa devina un mare Rege, supranumit fie 'Intregitorul', fie 'Lealul' pentru felul in care si-a dedicat viata tarii sale, declarand razboi tarii unde s-a nascut si crescut, Germania, in timpul Primului Razboi Mondial. Familia sa din Germania natala l-a renegat, la Castelul Hohenzollernilor arborandu-se steagul de doliu, portretul sau fiind scos din afara arhivei regale pentru inalta tradare adusa. Chiar mai mult de atat, la insistentele imparatului Wilhelm al-II-lea, a fost excomunicat de Papa.

Ferdinand s-a nascut la Sigmaringen, in anul 1865, fiind al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern, fratele mai mare al Regelui Carol, si al Principesei Antoaneta, infanta Portugaliei. Prima oara cand a vizitat tara ce avea sa-i devina casa si mormant, Romania, a fost la frageda varsta de 19 ani, in 1884. Dupa aceasta s-a reintors in Germania pentru a-si continua studiile liceale si universitare. In 1889, dupa terminarea Universitatii din Lipsca si a Scolii Superioare de Stiinte Politice si Economice din Tubingen, Principele s-a stabilit la Bucuresti pentru a-si putea indeplini atributiile de mostenitor al tronului Romaniei. A venit in tara mai mult datorita presiunilor familiei decit vointei sale, Ferdinand reprezentand unica solutie pentru rezolvarea problemei succesiunii, avand in vedere faptul nefast conform caruia Carol I si regina Elisabeta nu mai puteau avea urmasi dupa decesul prematur al unicului copil. In plus, printul Leopold si fiul sau cel mare, Wilhelm, declinasera inscaunarea. Desi a fost cam 25 de ani principe mostenitor, Ferdinand nu s-a socotit pregatit pentru a fi rege. Acesta este motivul pentru care s-a petrecut secventa redata mai sus de la depunerea juramintul.

Cu toate ca entuziasmul romanilor de a intra in focul luptei si de a reintregii tara, situatia de pe front nu statea tocmai pe roze: o buna parte din teritoriul Romaniei a fost ocupat de catre trupele Puterilor Centrale, inclusiv capitala Bucuresti, Ferdinand si intregul guvern roman fiind nevoiti sa se refugieze, in noiembrie 1916, la Iasi. Mai mult de atat, odata cu revolutia rosie din Rusia si retragerea acesteia din razboi, Romania se trezeste incercuita de inamici si neajutorata. Datorita unei conjucturi externe favorabile a venit Marea Unire de la 1918. De mentionat ca in aceasta directie este si lobby-ul neoficial pentru cauza romanilor, initiat de regina Maria la Paris si la Londra pe vremea cind primul-ministru Bratianu pierdea teren. Supranumit 'Ferdinand Intregitorul', monarhul este incoronat ca rege al Romaniei Unite la Alba-Iulia, pe 15 octombrie 1922, 'intr-o grandioasa ceremonie la care au participat monarhi si sefi de guvern din 13 state'.
Ca si predecesorul sau, Ferdinand a avut probleme legate de succesori, dar spre deosebire de Carol I, problemele sale erau de cu totul alta natura. In 1925, regele Ferdinand l-a inlaturat pe fiul sau, Carol, de la succesiune. Cel care avea sa fie botezat 'regele playboy' plecase in strainatate cu amanta sa Elena Lupescu, parasindu-si sotia si copilul. Dupa doua abdicari, din 1918 si 1919, a urmat a treia din 1925 si, pina la urma, regele a luat decizia de a 'taia creanga putreda din arborele frumos al dinastiei', asa cum s-a exprimat el. A inceput o criza dinastica, copilul de 5 ani, Mihai I, nepotul lui Ferdinand, a fost proclamat mostenitor, avind o regenta deasupra capului.

In anul 1927 s-a stins din viata regele Ferdinand, poate cel mai iubit rege al Romaniei, infaptuitorul visului de aur al tuturor romanilor, Unirea cea Mare. A lasat in urma sa o mare durere si un mare regret pentru intreg neamul romanesc.

Bibliografie: ro.wikipedia.org

www.cotidianul.ro

Cezar Petrescu- Cei trei regi

Document Info


Accesari: 3510
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )