Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Romania contemporana

istorie


Romania contemporana

Carol I, rege al Romaniei




Trei ani dupa 1878, in 1881, principele Carol ia titlul de rege - fapt acceptat de toate puterile, ceea ce ne ridica, din punct de vedere protocolar, la rang de egalitate cu celelalte monarhii din Europa. Este un moment crucial pentru statutul nostru international.

in ciuda imperfectiunilor sistemului de vot cenzitar, despre care am vorbit, s-a ajuns la un regim destul de echilibrat, liberalii guvernand mai mult decat conserva­torii, dar regele Carol a fost destul de iscusit pentru a sti cand era momentul sa-i inlocuiasca pe liberali si sa dea din nou puterea conservatorilor, sau invers. Iata cateva nume de politicieni care merita retinute: printre liberali trebuie negresit sa-i citam pe Ion C. Bratianu si pe C. A. Rosetti care, cu toate ca purta un nume ilustru, era foarte la stanga, de fapt era republican, nu indraznea s-o spuna deschis, dar stim din scrisorile lui si din anumite marturii ca ar fi preferat republica. Dupa moartea lui I. C. Bratianu, presedinte al Partidului Liberal a fost un Sturdza, deci un om provenit din marea boierime, dintr-o familie care daduse doi domni Moldovei, in Partidul Liberal n-au fost deci numai burghezi, cum s-a spus multa vreme, au fost si boieri, sau boiernasi. Dar, in general, e drept sa se spuna ca Partidul Liberal a favorizat burghezia nascanda, adica a reprezentat partidul celor care voiau sa se im­bogateasca facand din Romania o tara mai moderna, cu industrii si cu un comert mai dezvoltat, pe cand Partidul Conservator era sustinut mai mult de marii proprietari agricoli. Printre presedintii Partidului Conservator tre­buie sa-l citam pe Lascar Catargi (un bulevard din Bu­curesti ii poarta numele). Trebuie sa recunoastem ca a fost un excelent guvernant si ca, dupa ce liberalii luau cateodata masuri prea pripite de modernizare a tarii, venea un guvern conservator si, printr-o administrare mai se­vera, stabiliza situatia.

Lascar Catargi a ramas un model de om integru si bun organizator. Despre el se povesteste ca regele Carol ii cere odata sa ia nu stiu ce masura pe care Catargi nu o gasea potrivita, iar atunci, cu accentul lui moldovenesc, Catargi raspunde: "Aiasta nu se poate, maiestate!' (As fi vrut sa i se fi spus la fel si lui Ceausescu, din cand in cand, de catre oamenii care erau sub ordinele lui. Pe vremea aceea oamenii nostri politici aveau mai mult curaj.) Mai citez printre sefii conservatori pe marele mosier Gheorghe Cantacuzino, zis "Nababul', pe generalul Manu, pe Petre Carp si, mai tarziu, pe Titu Maiorescu, marele cri­tic literar, cel care crease Junimea, in fine un conservator mai democrat, Take Ionescu, care va juca un rol insemnat in timpul primului razboi mondial si imediat dupa; vedeti deci ca exista si atunci un amestec al intelectualilor de seama in politica. Si Maiorescu, si Eminescu, si Caragiale au fost conservatori!

in schimb, ideile socialiste isi fac o aparitie mai timida in publicistica sau prin agitatie sociala, si aproape nula in Parlament, in afara de integrarea in Partidul Liberal a unor personalitati cu optiuni categoric socializante, intr-o tara cu o industrie abia incipienta, deci cu o clasa muncitoare urbana foarte redusa, socialismul de inspiratie marxista nu putea patrunde decat incet si marginal, si era de altfel in concurenta cu un curent zis "poporanist', partizan mai mult al dezvoltarii unei agriculturi mici si mijlocii, in aceasta privinta, numele a doi teoreticieni si luptatori politici, ambii veniti din Rusia, sunt de retinut: "popo­ranistul' Constantin Stere, mic boier basarabean - care va juca un rol politic si dupa razboi -, si marxistul, spi­rit ascutit, Dobrogeanu-Gherea.

Disputa intre partizanii unui efort axat pe dezvoltarea industriei ca imperativ absolut in vederea intrarii Roma­niei in randul natiunilor moderne, si cei care puneau accentul pe ocrotirea agricultorilor mici si mijlocii (care a dus la formula usor ironica: "Romania e o tara eminamente agricola!') s-a dus nu numai la nivel doctrinar, dar si, intr-o oarecare masura, la nivel parlamentar, intre cele doua mari partide, conservatorii favorizand mai mult latura agricola - intalnindu-se, paradoxal, pe acest teren cu populistii si viitorii taranisti, pe cand liberalii erau ca­tegoric sprijinitori ai dezvoltarii industriale.


Incepe inflorirea culturala a Romaniei


Fiindca am pomenit de Titu Maiorescu, e momentul sa facem un scurt popas in domeniul cultural, caci am vor­bit numai despre politica, economie, razboaie, schimbari in legislatie, dar n-am spus nimic despre viata culturala. Or, in aceasta a doua jumatate a veacului al XIX-lea asistam la o brusca inflorire a culturii romanesti.

Cand adopti un nou model de cultura, cum a fost cazul romanilor la inceputul veacului trecut, iti trebuie in general doua-trei generatii ca sa "mistui', sa "rumegi' - pentru a vorbi popular - aceasta noua cultura. Iata cazul rusilor, de pilda. Petru cel Mare decreteaza occidentalizarea tarii prin ucaz, in 1700, dar va trebui sa asteptam 120 de ani ca sa apara prima mare creatie in stil nou, poeziile lui Puskin; si mai bine de 150 de ani ca sa apara Dostoievski si Tolstoi si marea muzica rusa. La noi, lucrurile au mers mult mai repede, putem spune chiar ca din prima generatie avem scriitori de mana intai, cum au fost Negruzzi sau cativa dintre poetii de la mijlocul vea­cului, care sunt deja remarcabili, ca Vasile Alecsandri sau Grigore Alexandrescu. Totusi, marea inflorire are loc in a doua jumatate a veacului, cand se cristalizeaza cea mai frumoasa limba romaneasca - cu toate neologismele necesare, alese -, si totusi autentica, eleganta, echilibrata intre traditie si modernism. Eminescu, bineinteles, in randul intai, apoi multi altii - poeti sau prozatori - Cosbuc, Vlahuta, Ion Creanga, Ion Ghica, Odobescu, Caragiale - apar la urma si romancieri, Slavici, Delavrancea, Duiliu Zamfirescu. Apoi, in generatia urmatoare, mari poeti - Arghezi, Bacovia sau Ion Barbu. Trebuie subliniat ca in a doua jumatate a veacului al XIX-lea s-au implinit conditi­ile pentru inflorirea marii culturi romane, incepem sa avem pictori de nivel european, ca Grigorescu sau Andreescu; apar la noi sculptori si muzicieni - pentru ca in se­colul urmator geniul lui Brancusi si cel al lui Enescu sa fie universal recunoscute.

Se vede dar ca pentru asimilarea culturii occidentale a fost nevoie doar de una sau doua generatii ca sa ne situam la nivelul celor din Vest. Iata un fenomen care tine de miracol - si care trebuie subliniat.

in ce priveste rolul diverselor culturi apusene (franceza, italiana, germana, engleza) in aceasta "aculturare' a noastra, spre sfarsitul secolului - observati coincidenta cu venirea la domnie a lui Carol I! - cultura germana incepe sa intre in concurenta cu influenta franceza, mai cu seama in poezie si filozofie. Cel putin trei dintre marii nostri creatori, Eminescu, Caragiale si Maiorescu, sunt mai apropiati de cultura germana decat de cea franceza. De asemeni filozoful Vasile Conta. Si sa nu-i uitam pe marii precursori din Scoala ardeleana, de for­matie aproape exclusiv germana, insa cu vii simpatii pen­tru "limba sora', italiana.

Elanul creator va continua viguros si in prima juma­tate a secolului nostru, atingand chiar - in perioada din­tre cele doua razboaie mondiale - o extraordinara intensitate si diversitate in mai toate domeniile stiintei si artei, in medicina, mai cu seama, dam cativa savanti de re­putatie europeana - dar, inca o data, trebuie sa evit enu­merarea, stiind ca n-as putea sa nu comit grave omisiuni. Si vom ajunge deodata la momentul istoric cand comu­nismul produce un fel de paralizie in evolutia noastra atat de promitatoare, o relativa stagnare a creativitatii natiunii noastre. Din acel moment creativitatea nu se mai poate manifesta decat in domenii limitate, mai putin vul­nerabile fata de tirania dogmatismului politic, ca poezia si muzica - sau se regaseste la tal 737b17h ente refugiate in strainatate, ca un mare numar de artisti plastici sau ca scriitorii si filozofii Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran si Stefan Lupascu.

Sa revenim, dupa aceasta digresiune, la domnia regelui Carol L Un alt aspect pozitiv, vizibil inca astazi, este pro­gresul arhitectonic si urbanistic al capitalei.

De la Carol I avem mai tot centrul modern al Bucurestiului: Bulevardul Carol, Bulevardul Elisabeta (azi si Kogalniceanu), Calea Victoriei, aproape tot ce vedeti e cladit pe vremea regelui Carol, cele mai frumoase monumente mari, cladiri admi­nistrative: pe Calea Victoriei Posta Mare (azi Muzeul de Istorie), in fata, Casa de Depuneri si Consemnatiuni (azi CEC); Ministerul Agriculturii (poate cea mai frumoasa cladire), Universitatea, Palatul Justitiei, pe cheiul Dim­bovitei, Palatul Parlamentului in curtea Mitropoliei, in cartierul bancilor, cateva cladiri impunatoare, Banca Nationala, Banca Chrissoveloni, Banca Marmoros-Blank etc. Calea Victoriei si Bulevardul Carol - Bulevardul Elisabeta au fost axele in jurul carora s-a redesenat capi­tala tarii. Apoi bogatasii si-au facut case mai mult sau mai putin aratoase si elegante, semanand cu ce se con­struia pe arunci la Paris si Viena. Mai vedeti cateva din ele pe bulevardele Lascar Catargi si Ana Ipatescu si pe strazile limitrofe, pe bulevardul Dacia si in jurul parcului Ioanid. De asemeni, cateva mici palate luxoase in sus de Calea Victoriei - toate acestea dand atunci calatorului care venea din Orient impresia (oarecum exagerata) ca Bucurestiul era "Micul Paris', Orasele de provincie sunt cam neglijate, in afara de Iasi - care, cu mijloace proprii, avea ambitia sa-si mentina rangul de fosta capitala: cladi­rea Universitatii si Palatul Administrativ sunt mai ara­toase decat echivalentele bucurestene! (La nord de Carpati continua, ca mai inainte, stilul dominant in toata impa­ratia austriaca, solemn, dar uneori greoi.)


O umbra mare in tablou: chestiunea agrara


In viu contrast, trebuie sa evocam acum fateta cea mai sumbra a epocii Carol I: incetineala cu care s-a abordat chestiunea reformei agrare.

Populatia rurala se inmultea (aveam, inainte de al doilea razboi mondial, rata de natalitate cea mai inalta din Europa dar si cea mai ridicata rata de mortalitate infan­tila!), iar putinul pamant ce-i fusese impartit sub Cuza era insuficient. Majoritatea traia deci din ce lucra, in dijma sau pe plata, la marele proprietar vecin. Chestiunea "invoielilor agricole' revenea sporadic in discutiile Par­lamentului, cu rezultate uneori cu totul nemultumitoare pentru tarani.

Ei reprezentau inca, la inceputul secolului XX, peste 80 % din populatia tarii - dar un milion de tarani proprietari nu-si imparteau decat circa 3 300 000 de hectare (si mai erau peste o zecime din ei care nu posedau nimic), pe cand alte 3 000 000 de hectare erau proprietatea a 6 500 de mari proprietari. Desigur, disproportia pare monstruoasa - dar si printre acesti 6 500 de mari pro­prietari deosebirile erau enorme, caci, daca ar fi existat o anumita egalitate, am fi avut proprietati medii de circa 450 hectare, ceea ce nu e inca foarte mare proprietate (latifundiu). in realitate, doar cateva sute de proprietati se intindeau pe mii de hectare.

Dar Romania nu era un caz izolat. Acelasi lucru se intampla in Rusia, iar acelasi lucru va continua in Polonia si Ungaria, in epoca in care la noi se infaptuise deja refor­ma din 1918-l920. Proportiile latifundiilor in acele tari erau mult mai mari decat la noi: daca la noi cele mai intinse mosii aveau vreo 10 000 de hectare, in aceste trei tari vecine intinderea marilor proprietati depasea sute de mii de hectare, judete intregi. (Contele Mihaly Karoly, care va fi in 1919 presedinte provizoriu al unei republici ungare socializante, poseda peste 100 000 hectare!)

Chiar daca acest sistem era atunci normal in toata Europa rasariteana, rezultatul la noi, la nivel individual, era dezastruos si s-a ajuns la o nemultumire din ce in ce mai acuta in toata taranimea. La dezechilibrul intre mica si marea proprietate mai trebuie adaugat si alt fenomen agravant: de cand tratatul de la Adrianopol din 1829 deschisese in tarile noastre marele comert cu tarile apusene, si noi deveniseram - as zice: peste noapte - mari exportatori de cereale, am spus deja ca relatiile intre tarani si proprietarii de latifundii se deteriorasera; acestia din urma nu mai lasau mari portiuni din proprietatile lor la libera dispozitie a plugarului, ci cautau sa impuna, in conditii mai avantajoase, culturi cerute la export: grau, rapita etc. in al doilea rand, posibilitatea calatoriilor in Occident, ca si subita proliferare a unor profesiuni liberale pe care proprietarul de pamant era ispitit sa le exercite, a provocat in acelasi timp o crestere a sistemului arendasiei.

Pana si boierii moldoveni, care pana atunci avusesera re­putatia de a sta mai mult la tara decat la oras (si la Curte!), au devenit "absenteist!'. Or, arendasul, adesea strain de sat, si uneori chiar de natiune, detinator al unui contract de scurta durata si fara garantii de stabilitate, se arata un "patron' mult mai dur si mai neinduplecat cu taranul decat fusese boierul. Arendasul a devenit cu vremea dusmanul natural al taranului. Nu e deci de mirare ca primele violente exercitate de taranii rasculati vor fi impotriva unor mari arendasi.

O prima grava revolta are loc in 1888. Una si mai grava si dramatica a izbucnit in 1907 - inspirand si marea lite­ratura (Rebreanu, Panait Istrati) - si s-a intins ca focul pe o miriste uscata, pornind din nordul Moldovei si ajungand pana in Oltenia, incat statul s-a crezut in pericol. Conser­vatorii, aflati la guvernare, au cedat puterea liberalilor si acestia au facut ce nu indraznisera sa faca conservatorii: au folosit armata si tunurile ca sa opreasca marsul taranilor asupra capitalei. A fost o tragedie. S-a vorbit de 12 000 de morti. Chiar daca cifra e exagerata (n-a fost chip sa se obtina niciodata un raport integral - si integru!), socul a fost adanc in toate paturile sociale. Dar s-au deschis ochii clasei politice. S-au luat imediat, si in anul urmator, cateva masuri de protectie a taranului si de limitare a arendasiei - si, mai cu seama, in programul Partidului Liberal la alegerile din 1913 a figurat reforma agrara, adica transfe­rarea unei insemnate parti a marii proprietati catre tarani. Si s-ar fi facut poate chiar de-atunci reforma, daca n-ar fi izbucnit in august 1914 primul razboi mondial, intre timp au aparut insa conflicte chiar langa noi.


Cele doua razboaie balcanice (1912-l913). Pacea de la Bucuresti si anexarea Cadrilaterului


La inceputul lui octombrie 1912 izbucneste un nou razboi in Balcani, de asta data intre o alianta balcanica (Bulgaria, Grecia, Serbia, Muntenegru) si Turcia. Rusia nu intervine, in 1904-l905 suferise o surprinzatoare si umilitoare infrangere din partea Japoniei, care cu 40 de ani inainte se trezise dintr-o lunga izolare medievala si - dupa un formidabil efort de modernizare - izbutise, spre mirarea lumii intregi, sa invinga pe mare si pe uscat una dintre marile puteri europene.

Neprevazuta infrangere in Extremul Orient avusese grave repercusiuni interne in Rusia, in 1905, cu rebeliuni pe navele din Marea Neagra si miscari revolutionare in muncitorime - pre­vestitoare ale revolutiei din 1917.

Micile tari din Balcani, de data asta nesprijinite de marea tara protectoare, se luptau singure impotriva Imperiului Otoman imbatranit, fiindca nici una dintre ele nu atinsese inca granitele pe care le considera "naturale'.

Acest prim razboi balcanic impinge granita turca foarte aproape de Constantinopol, dar abia terminat razboiul -care, spre mirarea Europei intregi, e castigat de aceste mici tari impotriva Turciei -, se iveste imediat zazania intre cei patru invingatori. Bulgarii, cel mai bine organizati din punct de vedere militar, un popor foarte ordonat, foarte disciplinat, avand instructori germani, s-au crezut in masura sa reclame grecilor si sarbilor regiuni pe care acestia le ravneau. De pilda, bulgarii voiau o iesire la Marea Egee, langa Salonic, sau chiar Salonicul, tinuturi pe care grecii le considerau mostenire istorica, pe langa faptul ca visau de-acum sa redobandeasca si Constantinopolul, si, daca ar fi dat Bulgariei acces la Marea Egee, drumul catre Constantinopol le-ar fi fost taiat. Bulgaria ar mai fi vrut si toata Macedonia, sub cuvant ca limba mace­doneana este mult mai apropiata de limba bulgara decat de limba sarba, ceea ce este adevarat. Si astfel izbucneste al doilea razboi balcanic in 1913, iar dintr-o data mica Bulgarie ii invinge si pe sarbi si pe greci. Atunci Romania intervine ca un fel de a patra putere care sa restabileasca echilibrul, alaturi de greci si sarbi impotriva bulgarilor. Interventia noastra in 1913 a fost o simpla plimbare mi­litara, bulgarii fiind luati prin surprindere. Nu a existat nici o rezistenta, romanii nu au avut de dat lupte impotri­va bulgarilor, iar acestia capituleaza in fata atacului tri­partit al grecilor, sarbilor si romanilor. Pacea se incheie la Bucuresti, Titu Maiorescu fiind presedintele Consiliului de ministri.

E un moment cand Romaniei i se pare ca devenise o putere importanta care joaca rolul de arbitru in Balcani.


Ma adresez tinerilor de astazi, cu o libertate de spirit care in general nu se gaseste in cartile de istorie. Ni se spune ca tot ce s-a facut in trecut a fost bine. Si e impre­sionant sa notam astazi ca, atunci, aproape unanimitatea clasei politice a aprobat acea actiune a guvernului roman - reiese din discursurile epocii, din memorii si din alte documente ca singurul regret al liberalilor era "ca nu erau ei la putere' ca aceasta "glorie' sa se rasfranga asupra lor! Eu cred ca s-a facut rau in 1913 cand nu ne-am multumit numai sa ii impiedicam pe bulgari de a obtine hegemonia in Balcani, dar le-am cerut si o portiune de teri­toriu in Dobrogea, unde de altfel nu erau majoritari nici bulgarii, nici romanii, ci turcii si tatarii. Pentru Romania nu era indispensabila aceasta marire a Dobrogei, pentru Bulgaria era vitala din punct de vedere agricol si fiindca tara era mai mica. Ne-am facut prin aceasta dusmani din oameni care au fost intotdeauna alaturi de noi in cursul istoriei. Eu cred ca preluarea Cadrilaterului de la bulgari in 1913 a fost o greseala politica. Am platit-o foarte scump in 1916, cand i-am avut pe bulgari impotriva noastra, si chiar pana astazi au ramas urme dureroase. Totusi, trebuie sa adaug ca era prevazuta o contraparte. Obtinerea Cadrilaterului era legata de ideea de a-i aduce acolo pe vorbitorii de limba romana, pe aromani si pe megleno­romani, cei vorbind dialecte romanesti si aflati in Balcani. Era insa un proiect prost injghebat si, dupa parerea mea, chiar imoral, fiindca noi am fi luat niste aromani din Grecia sau din Albania pentru a-i aseza intr-o parte a Bulgariei, sau intr-o regiune ce s-ar fi cuvenit Bulgariei. De fapt, proiectul nu s-a putut realiza decat la o scara foarte redusa, cateva mii de familii, iar tragedia pe care am trait-o in 1940 ne-a silit sa retrocedam Cadrilaterul si sa mutam grabnic pe imigrati in alte zone ale tarii. Sa fim cinstiti: aducerea unui numar de aromani in Cadrilater a fost un esec politic grav - nici aromanii n-au fost mul­tumiti, intrucat noi, in schimbul acestui "targ', am renuntat sa-i fortam pe ceilalti semnatari ai tratatului de la Bucuresti sa accepte un articol asigurand ocrotirea vor­bitorilor de dialect romanesc acolo unde se aflau.


Poate fi "obiectiv' istoricul contemporaneitatii?


Constat deodata ca nu m-am tinut de cuvant, nu mi-am respectat angajamentul, luat implicit in scurta prefata, de a fi nepartinitor; nu m-am putut impiedica de a "lua po­zitie', de a exprima o parere critica asupra unei decizii politice din trecutul nostru recent. Sa va cer iertare? Nu. Fiindca stiu ca voi mai "recidiva' de cateva ori pana vom ajunge la epoca prezenta. Atunci sa incerc sa ma justific.

Cand te apropii de perioada cu adevarat contempo­rana, adica de cea traita de oameni dintre care unii mai sunt in viata, perspectiva se schimba, inchipuiti-va ca in 1913 cand se petreceau aceste evenimente, tatal celui care va vorbeste era om matur si a fost mobilizat. De asemeni in 1916, si a murit sub uniforma in 1918. Eu insumi, copil in bratele mamei, am strabatut Rusia in toamna lui 1917, in plina revolutie bolsevica. Atunci evenimentele parca ar prinde alta coloratura, alta dimensiune. Te simti direct implicat. Nu mai poti doar povesti, esti tentat sa si judeci. Pasiunea istoricului de a reinvia trecutul si de a-l explica se impleteste cu preocuparea politica a omului implicat in viata tarii si ingrijorat de viitorul ei. in contemporaneitate, istoricul nu se poate abtine - orice ar zice - de a fi si om politic, adica cetatean preocupat de soarta cetatii, caci asta inseamna in greaca antica politika, anume stiinta si arta de a guverna cetatea (polis). Si, de cand a aparut scrierea istorica, curiozitatea de a cunoaste si intelege tre­cutul s-a nascut din dorinta de a sti mai bine cum sa te calauzesti in prezent, cum sa-ti alegi viitorul. Ma veti ierta deci daca uneori, evocand momente de grea cum­pana cand se putea alege o cale sau alta, nu ma voi putea impiedica de a depasi naratiunea pentru a exprima si o judecata de valoare (caci voi avea simtamantul de a ma afla eu insumi in situatia celui ce trebuie sa ia hotararea).


Consideratii asupra intregii perioade 1914-l991: "Razboiul de 77 de ani'


Ajungem Ia marea inclestare mondiala care incepe in 1914. Si aici veti fi iarasi mirati pentru ca voi spune lucruri care nu se gasesc in carti, adica pareri ale mele, persona­le. Vi s-a vorbit despre primul razboi mondial (1914-l918) si despre al doilea razboi mondial (1939-l945), cam cu aceiasi participanti, doar configuratia este alta, ca si cum ai juca sah si ai pune piesele ba intr-o parte, ba in alta. Pe urma vi s-a vorbit despre razboiul rece, de dupa 1945. Ei bine, eu cred ca in veacul viitor istoricii vor numi perioa­da care incepe la 1914 si se termina cu prabusirea im­periului sovietic, in 1991, "razboiul de 77 de ani', asa cum se vorbeste despre razboiul de 100 de ani intre Franta si Anglia, in Evul Mediu, de razboiul de 30 de ani, razboiul religios din Germania, in secolul XVII, sau de razboiul din Peloponez, in antichitatea greaca. Si aici, n-a fost decat un razboi. Ultimul dintr-o lunga serie. Un razboi intre marile puteri europene la origine, pe urma adaugandu-se America si Japonia, dar si ele fac parte de acum din civilizatia occidentala. Vedeti deci, daca priviti istoria in lunga durata, de indata ce a inflorit civilizatia occidentala, prin epoca Renasterii, s-a nascut in acelasi timp, pe rand, ambitia fiecarui mare popor de a fi el acela care domina Europa. A inceput Carol Quintul, care era, ca rege al Spaniei, bogat prin aurul si argintul din America de curand descoperita, si era, in acelasi timp, imparat in Germania; dar s-a izbit de Franta, pe-atunci tara cea mai bogata si cea mai populata din Europa, si n-a putut infap­tui "Europa unita', dupa cum a vrut. Astfel, acest razboi de hegemonie asupra Europei a inceput pe la 1520; Spaniei ii va lua locul Franta, de la Ludovic al XIV-lea pana la Napoleon, care incearca sa faca din Europa o Europa franceza. Din veacul al XIX-lea, germanii incearca, la randul lor - incepand cu Bismarck (victoria impotriva Frantei in 1870) si pana la caderea lui Hitler -, sa obtina hegemonia asupra Europei. Aceasta ultima inclestare a marilor puteri pentru dominatia asupra civilizatiei noas­tre pare sa se termine in 1945, o data cu prabusirea Germaniei, dar suntem doar la jumatatea drumului.


Toate puterile mari din trecut, Spania, Franta, Anglia, Germa­nia, Italia, Austro-Ungaria, sunt la pamant. in picioare au ramas cele doua mari puteri exterioare, cele mai peri­ferice: Rusia pe de o parte, SUA pe de alta. A fost un moment pe care cineva mai varstnic, cum sunt eu, l-a trait cu infrigurare din 1945 pana in 1989: care din acesti doi uriasi va fi invingatorul, cine va domina civilizatia noas­tra? Din fericire, au invins americanii, acea constructie artificiala care era imperiul sovietic prabusindu-se de la sine. Si-avem acum, de la 1991, o singura mare putere mondiala (in orice caz hegemonica asupra civilizatiei occidentale) care sunt SUA. Iata cum vad eu, in perspec­tiva larga, ce s-a petrecut de la 1914 incoace.


Primul razboi mondial (1914-l918)


Marile puteri din Europa se grupasera de cativa ani, simtind ca trebuie sa izbucneasca ceva, mai cu seama din cauza dorintei Germaniei de a fi hegemonica in Europa. Se formasera doua mari blocuri: in centrul Europei, Ger­mania si Austro-Ungaria (li se zicea "Puterile Centrale'), carora li se alaturasera prin tratate Italia si Romania.

in vest, Franta si Anglia se apropiasera, dupa lungi dispute datorate rivalitatilor coloniale, si formau asa-zisa "intelegere cordiala' (Entente cordiale). Anglia (sa-i zicem de-acum Marea Britanic) detinea suprematia absoluta asupra marilor, in schimb avea o armata putin numeroa­sa, formata exclusiv din voluntari. Apoi, pentru a avea cat de cat sanse impotriva Puterilor Centrale, alianta cu Rusia era indispensabila, pentru a le prinde "in cleste'. Dar apropierea intre Rusia tarista, cu regimul cel mai despo­tic din Europa, si Franta, singura tara mare din Europa cu regim republican, era dificila. De asemeni intre Marea Britanie si Rusia erau serioase rivalitati de influenta in Asia: in Afghanistan, India, China, Japonia (flota japoneza care a scufundat flota ruseasca la Tsushima in 1905 fuse­se construita si instruita de englezi!). Asadar in 1914 "Aliatii' nu erau inca uniti.

Si iata ca in iunie 1914 se intampla un accident: un patriot sarb omoara la Sarajevo pe principele mostenitor al Austro-Ungariei, Franz-Ferdinand. De ce la Sarajevo? Fiindca austriecii, la pacea din 1878, de la Berlin, luasera Bosnia de la turci. Austria cauta ca, inaintand incetul cu incetul, sa-si intinda dominatia asupra tuturor sarbilor. Iredentistii sarbi de la Belgrad sustineau, dimpotriva, do­rinta sarbilor din celelalte parti ale Austriei, Ungariei si Bosniei de a se uni cu Serbia. Asa se explica miscarea patriotica, secreta, care il ucide pe Franz-Ferdinand la Sarajevo, in 1914. Aceasta drama, acest atentat politic ar fi putut ramane minor daca s-ar fi ajuns la o intelegere, daca ar fi putut fi prinsi si condamnati vinovatii. Fapt este insa ca sarbii n-au acceptat unul din punctele unui ulti­matum pe care l-a adresat guvernul austro-ungar, anume n-au acceptat ca ancheta asupra ucigasilor sa fie condusa de politisti austrieci in Serbia. Ei aveau impresia ca prin aceasta se stirbeste independenta tarii. Fiind sustinuti de rusi, cu care aveau un tratat, au ramas fermi pe pozitie. Rusia le-a promis ca-i ajuta, Germania a declarat ca spri­jina Austro-Ungaria si astfel rusii procedeaza la o mobi­lizare generala (la ei, din cauza intinderii imperiului si retelei limitate de cai ferate, mobilizarea dura mai multe zile). O data pornita mobilizarea generala a Rusiei, ordona mobilizare generala si Germania, asa incat trece la mobilizare si Franta - si iata cum, printr-o inlantuire fatala, la inceputul lui august 1914 izbucneste cel mai mare razboi de pana atunci.

Germanii, convinsi de superioritatea lor militara, au crezut ca vor castiga in cateva saptamani, in Franta mai intai, si ca se vor intoarce apoi contra Rusiei. Spre surpriza lor insa, s-au izbit de o rezistenta neasteptata in Franta, ajutata de Anglia, un razboi pe care credeau ca-l castiga in patru saptamani a durat mai bine de patru ani si s-a ter­minat cu prabusirea Germaniei.

Pentru a intelege rostul nostru in acest razboi, trebuie sa ne amintim de momentul 1877-l878, cand rusii, pasami-te aliati cu noi, ne fura o provincie. Din teama fata de Rusia, am facut din alianta cu Austro-Ungaria si Germania, la indemnul regelui Carol, dar si cu complicitatea lui Bratianu, un fel de axa a politicii noastre externe.

Am semnat un tratat cu Austro-Ungaria, la care pe urma s-au aliat Germania si Italia, si am incheiat un acord, care a ramas insa secret la noi in tara. Doar, de fiecare data cand se schimba un guvern, primul-ministru era pus la curent de rege cu acest tratat pe care-l tinea in seiful sau. Marele public n-a stiut ca eram legati de Austro-Ungaria si Germania pentru ca, in caz de razboi, sa luam partea lor. De ce s-a tinut secret? Fiindca regele Carol nu putea igno­ra solidaritatea care exista la noi fata de romanii din Transilvania si ca cea mai mare dorinta a noastra era sa se-ntregeasca tara cu Transilvania. Bineinteles, era si pro­blema Basarabiei, legata de rusi, dar parca in inima romanului atarna mai putin greu decat problema transil­vana. A doua zi dupa izbucnirea razboiului din 1914, regele Carol isi aduna guvernul si un Consiliu de Coroa­na - organism exceptional de consultare, alcatuit de fosti prim-ministri si cateva personalitati civile si militare - si scoate tratatul: noi trebuie sa intram in razboi alaturi de Puterile Centrale. Fiul lui Ion Bratianu, Ionel Bratianu, care era de-acum seful Partidului Liberal si prim-ministru, si majoritatea membrilor guvernului si ai Consi­liului de Coroana (in afara de fostul prim-ministru conservator Petre Carp) se opun categoric intrarii in razboi alaturi de Puterile Centrale si impotriva Rusiei. Regele Carol, cu durere in suflet, accepta neutralitatea Romaniei. A fost adanc afectat de faptul ca nu si-a putut tine cuvantul fata de imparatul Austriei si imparatul Germaniei, iar dupa cateva saptamani a si murit, in septem­brie 1914. Lui Carol I ii succeda un nepot al lui (Carol I nu avusese decat o fata, care murise la o varsta frageda, iar regina Elisabeta - Carmen Sylva, dupa numele ei de poeta - n-a mai putut avea copii). Carol adoptase pe fiul unui frate mai mare al lui, il adusese in tara la o varsta matura, iar acesta invatase romaneste. El va fi regele Ferdinand I, cel mai bun rege pe care l-am avut. Se urca deci pe tron in 1914. Este casatorit cu o printesa pe juma­tate engleza, pe jumatate rusoaica, viitoarea regina Maria, nepoata de fiu a reginei Victoria a Angliei si nepoata de fiica a tarului Alexandru al II-lea.

Femeie cu mult cap politic si foarte energica, in mare parte sub influenta ei, dar si fiindca isi da seama care este adevaratul interes al poporului roman, regele Ferdinand isi calca pe inima, el, nascut si crescut in Germania, devine mai roman decat multi romani si hotaraste, in august 1916, sa intre in razboi impotriva propriei sale patrii de origine.


Romania in razboi


Dupa lungi negocieri, in august 1916, Ionel Bratianu incheie cu francezii, englezii si rusii un tratat deocamdata secret in care ni se promit Transilvania, Banatul si Bucovina (luata de austrieci in 1775). O data acceptat acest plan de catre aliati, romanii intra in razboi la 28 august (15 august pe stil vechi) 1916. Trecem muntii, intram in Transilvania, la inceput, cum nu era aparata, patrundem destul de adanc, suntem primiti cu flori si urale de romanii din Transilvania, insa nemtii aduc ime­diat divizii de pe alte fronturi, cu doi dintre maresalii lor cei mai de vaza, Mackensen pe de o parte, Falkenheim pe de alta, iar mica noastra armata, prost pregatita, prost inarmata, este de la inceput respinsa peste Carpati, in Muntenia; pe frontul de sud, la Turtucaia, suferim din partea armatelor bulgare si germane o teribila infrangere. incetul cu incetul, pierdem toata Muntenia intr-un ade­varat dezastru militar, cu toata rezistenta pe vaile Jiului si Prahovei, pana ce suntem respinsi, la sfarsitul anului 1916, la granita dintre Muntenia si Moldova. Dar in acel mo­ment se petrece o schimbare. Mai intai vine iarna, francezii reusesc sa ne trimita prin Rusia armament si instructori, iar in timpul iernii armata romana se reface, astfel incat in primavara si in vara lui 1917 putem rezista in mod victo­rios pe linia Focsani-Namoloasa-Galati. Uitati-va pe harta! Veti vedea ca intre Muntenia si Moldova, adica de la cotul Dunarii si pana la cotul Carpatilor, este o regiune destul de strimta, deluroasa, unde s-au sapat santuri si se poate organiza apararea. Si cand, in iunie 1917, nemtii incearca ori sa vina din Transilvania prin pasul Oituz, ori sa atace de la sud, la Marasti si Marasesti, sunt opriti de armata romana si de bruma de armata rusa de pe acel front.

Sunt victorii frumoase ale armatei noastre. Din pacate, vor fi oarecum fara viitor.

In Rusia se intamplau, de mai multe luni, evenimente extrem de grave. Deja miscarea revolutionara, careia i se va zice bolsevica, a minat imperiul rus dupa aproape trei ani si jumatate de razboi, un razboi foarte dur, al carui scop ostasii nu-l inteleg si care face milioane de victime. Comunismul, cu un sef genial, Lenin, adus de nemti, intr-un vagon camuflat, din Elvetia in Finlanda, in 1917, reuseste sa infiltreze spiritul de revolta in toata armata, in muncitorimea rusa. Marele imperiu tarist incepe sa fie subrezit. Chiar ostasii care se lupta la Mara­sesti, alaturi de romani, de multe ori fug, lasa arma si ii imbie si pe romani sa dezerteze, fiindca n-are rost sa se bata, zic ei, pentru capitalisti. Cu toate ca am oprit pe germani pe linia Focsani-Namoloasa-Galati, iata-ne, in toamna anului 1917, in fata unei Rusii aproape complet daramate, si cu riscul de a ne regasi intre doua focuri.

Deja in martie abdicase tarul. Cu un guvern socialist in frunte cu Kerenski, se spera un fel de regim democratic, dar nu s-a putut opri descompunerea. Bolsevicii, desi minoritari, reusesc sa ia puterea in Rusia la 7 noiembrie 1917 (25 octombrie pe stil vechi, de unde expresia "Revo­lutia din Octombrie'). Si incep imediat negocieri intre guvernul bolsevic din Rusia si Germania. Situatia micii Romanii, care se reducea deocamdata la Moldova, cu tot guvernul refugiat la Iasi, aflata intre puterea germana si cea austro-ungara la apus si revolutia bolsevica la rasarit, devenise disperata, in momentul acela Ionel Bratianu isi da seama, sau crede, ca am pierdut razboiul, cedeaza locul celor care sunt dispusi sa faca pace cu Germania, mai intai maresalului Averescu, unul dintre eroii razboiului, dar care considera, pe plan militar, ca razboiul ar fi pier­dut si ca, deci, la fel ca rusii, trebuie sa facem pace cu Germania. Am semnat armistitiul la 9 decembrie 1917 (rusii semnasera armistitiul la Brest-Litovsk cu patru zile inainte).

Apoi, dupa mai multe luni de negocieri, prese­dinte al guvernului fiind conservatorul Alexandru Marghi­loman, am semnat pacea la Bucuresti, la 7 mai 1918.

Voi vorbi iarasi in nume personal, in toate cartile noas­tre de istorie scrie ca eram absolut siliti sa incheiem pacea de la Bucuresti, o pace foarte dureroasa pentru romani: pierdeam Dobrogea, in favoarea Bulgariei, si o intreaga zona de munte in favoarea Austro-Ungariei; tratatul cuprindea si alte clauze extrem de dure pentru tara noas­tra, facand din ea o adevarata colonie economica a Puterilor Centrale. Or, exista o mica minoritate printre oamenii nostri politici (dau numai doua nume: regina Maria si Take Ionescu) care erau de parere sa nu cedam si, daca tot trebuie sa ne retragem, atunci sa ne retragem in Rusia cu mica noastra armata care era inca intreaga, se luptase bine. Nu era un plan nebunesc, poate ca am fi influentat chiar viitorul razboi civil dintre albi si rosii, din Rusia, in favoarea albilor. Pe de alta parte, in momen­tul cand noi semnam pacea de la Bucuresti, americanii intrau deja in razboi si, numai dupa cateva saptamani de la semnarea pacii noastre, soarta razboiului se va intoarce in favoarea aliatilor occidentali. Am semnat deci o pace in 1918, la doar cateva saptamani inainte ca balanta sa se incline de partea aliatilor. Din iulie 1918, pe frontul de vest mai intai, apoi pe frontul de sud, la Salonic, unde era o armata internationala sub comanda franceza, incepe daramarea celor doua imperii centrale; Imperiul Austro-Ungar capituleaza la 3 noiembrie 1918, iar Germania la 11 noiembrie, in momentul cand armata franceza inainteaza de la sud, cu viitorul maresal Franchet d'Esperey, reluam si noi armele, la inceputul lui noiembrie 1918, asa incat ne-am gasit din nou alaturi de aliati abia la sfarsitul raz­boiului.


Dificile negocieri de pace la Versailles


Pacea de la Bucuresti din 7 mai 1918 ne-a ingreunat foarte mult sarcina la negocierile generale de pace care vor incepe la castelul Versailles de langa Paris.

Aici iarasi manualele noastre de istorie prezinta lucrurile de cele mai multe ori inexact: se insinueaza ca Franta si Marea Britanie n-au mai vrut sa respecte semnatura data in august 1916, inainte de intrarea in razboi. E oarecum ade­varat, dar uitam sa precizam motivul: din punct de vedere juridic ni se aducea invinuirea ca noi nu respec­taseram intelegerea din august 1916, care prevedea clar interzicerea de a incheia o pace separata, ceea ce noi am facut. Conditiile dramatice in care ne aflaseram in noiem­brie 1917 nu au fost considerate un motiv suficient ca sa justifice capitularea noastra. Aliatii puneau in paralel ati­tudinea Serbiei care, ocupata integral in 1915, nu facuse totusi pace, ci isi retrasese armata prin Albania pana la Adriatica, unde fusese imbarcata pe nave engleze si franceze pentru a fi din nou trimisa pe front, la Salonic. Delegatia noastra la tratativele de pace s-a gasit deci intr-o situatie foarte dificila pentru a convinge pe Aliati sa respecte clauzele acordului din 1916. La care s-a adaugat si o disputa privitor la granita dintre noi si sarbi in Banat, preferinta fiind data exigentelor sarbesti. in fine, romanii erau foarte reticenti in a accepta formulele propuse pen­tru garantarea drepturilor minoritatilor. Ionel Bratianu a parasit conferinta, lasand altor partide sarcina de a ispravi negocierile.


Marea Unire din 1918


Dar pe teren, lucruri mari se implinisera. A existat in acel moment istoric o imprejurare extraordinara, anume ca de-o parte, din cauza revolutiei bolsevice, Basarabia a putut mai intai sa se desprinda de ansamblul rusesc, iar apoi Sfatul Tarii de la Chisinau sa voteze, la 27 martie (9 aprilie) 1918, unirea cu Romania; de cealalta parte, dupa prabusirea Dublei Monarhii, Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania, Banat si Crisana sa voteze la 18 noiembrie (l decembrie) unirea cu Romania. Consiliul National din Bucovina facuse acelasi lucru cu trei zile in urma. Astfel, in chip aproape miraculos, se intregise tara si spre rasarit si spre apus.

In timpul lungilor negocieri de la Versailles (1919-l920), a intervenit inca un eveniment neprevazut: in Ungaria, in martie 1919, preia puterea un guvern comunist in frunte cu Bela Kun. Prabusirea tarii era desigur dramatica, dezas­tru militar, teritoriu redus la mai putin de jumatate, astfel incat Ungaria devenise terenul ideal ca sa prinda comu­nismul raspandit in lumea intreaga de Moscova, dupa victoria revolutiei in Rusia.

Guvernul Bela Kun nu se multumeste sa ia pe plan intern toate masurile pentru instalarea comunismului, dar in iulie 1919 indrazneste sa lanseze armata ungara intr-un atac pentru a incerca sa reia Transilvania de la romani si, dupa unele surse, sa faca jonctiunea cu trupele bolsevice de pe Nistru. Atunci armata romana intra in Ungaria si, cu toate ca franco-englezii ne interzic sa inaintam mai departe, pentru o data nu ascultam de marile puteri si mergem sa ocupam Budapesta (4 august 1919). Ungurii onesti recunosc si azi ca ne datoreaza salvarea de comu­nism in 1919, si ca datorita sederii noastre timp de trei luni la Budapesta s-a putut instala un guvern ungar rela­tiv democratic, cu amiralul Horthy in fruntea statului, ca regent, adica sef provizoriu al statului in lipsa regelui (fiindca romanii, slovacii, sarbii si croatii nu permisesera acestei Ungarii sa redevina regat sub coroana fostului imparat Carol, care succedase in 1916 unchiului sau, Franz-Joseph). Ocupam deci Budapesta si impiedicam in acest fel aparitia comunismului in centrul Europei timp de douazeci si ceva de ani. E un lucru pe care trebuie sa il tinem minte, o realizare a guvernului de atunci al lui Ionel Bratianu.

Infaptuirea Romaniei Mari, dintr-o data, in decem­brie 1918, reprezinta un vis secular al romanilor de a se afla impreuna din Banat pana la Nistru. Aceasta Romanie Mare e o tara care se naste cu dificultati uriase - tre­buiau sa se adune si sa se gospodareasca impreuna oameni care nu s-au aflat niciodata sub aceeasi carmuire. Ceea ce-i uneste pe toti romanii este faptul de a vorbi aceeasi limba. Am mai spus ca suntem poate singura tara din Europa, in afara de micile tari, al carei sentiment national este exclusiv intemeiat pe faptul ca vorbim aceeasi limba "de la Nistru pana la Tisa'.

Lucru care nu se-ntampla in alte tari unde sentimentul national s-a cladit de veacuri, incetul cu incetul, in jurul unei istorii comune. La noi, cimentul este limba. Iar parerea mea este ca aceasta unire pe care am facut-o in 1918 a fost exceptional de bine reusita. Vazand ce greutati au avut cehii si slovacii ca sa pastreze o singura tara sau drama celor din fosta Iugoslavie (nu numai acum, ci in intreaga perioada inter­belica), atunci trebuie sa recunoastem ca aceasta unire a romanilor, prima din istoria lor, s-a realizat in mod mira­culos. Un singur exemplu: Ionel Bratianu avea un pres­tigiu imens si se bucura si de deplina incredere a regelui Ferdinand (cei treisprezece ani cat au fost impreuna la putere au reprezentat unul din marile momente de implinire ale istoriei noastre). Intelegand Ionel Bratianu ca era nevoie de un ardelean ca sa cimenteze unirea si ca sa ne reprezinte la Paris cand ni se faceau dificultati din cauza pacii de la Bucuresti, a acceptat un prim-ministru ardelean, pe Vaida-Voievod. La tratatul de la Trianon s-a dus deci sa negocieze un ardelean, nu un om de la Bucu­resti. Prin urmare, am fost extrem de liberali in sensul acesta, am reusit sa unim in mod foarte concret cele patru-cinci provincii care fusesera inainte despartite.

Pacea cu Ungaria nu s-a semnat la Versailles, in marele palat al "Regelui Soare', cum i s-a zis lui Ludovic al XIV-lea, ci in palatul Trianon, din acelasi parc, abia la 4 iunie 1920, din cauza nesfarsitelor discutii care au avut loc privitor la granita, la asigurarea drepturilor minoritatilor etc. in decembrie 1919 semnaseram pacea cu Austria (Bucovina) si cu Bulgaria (Dobrogea), la Saint-Germain si, respectiv, la Neuilly (tot in apropierea Parisului).


Situatia interna la inceputurile Romaniei Mari. Reforma agrara


Tara aceasta, dublata ca intindere, cu provincii care nu mai fusesera impreuna in trecut - "Vechiul Regat', Banatul, Transilvania, Crisana, Maramuresul, Bucovina, Basarabia -, cu minoritati nationale reprezentand 28 % din populatie, punea probleme extraordinar de grele.

Problema minoritatilor, adica a garantiilor pe care trebuiau sa le dea minoritatilor noile state create sau re­constituite, precum Cehoslovacia ori Polonia, sau consi­derabil marite, ca Romania ori viitoarea Iugoslavie, fusese una dintre cele care au prelungit cel mai mult negocierile de la Versailles.

A urmat dificultatea punerii in practica a angaja­mentelor luate, problema care continua sa fie actuala dupa 80 de ani. Sa nu uitam situatia din 1918: dupa intre­girea tarii si catre nord si catre vest si catre est, daca-i adunam pe toti minoritarii ramasi inauntrul granitelor tarii, unguri, germani, ucraineni, gagauzi, bulgari etc., de asemeni daca adaugam pe aceia dintre evrei, armeni sau tigani care doreau sa aiba o reprezentare proprie in Parlament, atunci un cetatean din patru nu era de origi­ne etnica romana. Sa nu uitam gravitatea acestei proble­me cu care s-a gasit deodata confruntata Romania Mare.

Reforma agrara se afla in programul Partidului Libe­ral chiar dinaintea izbucnirii razboiului, in plin razboi, in aprilie 1917, regele Ferdinand, pentru a incuraja pe ostasii tarani, facuse o proclamatie conform careia, dupa ce razboiul va fi fost castigat, se vor imparti pamanturile marilor mosii, asa incat guvernele postbelice erau absolut obligate sa puna in practica reforma fagaduita solemn de insusi regele tarii. Aici trebuie subliniat ca aceasta reforma agrara, inceputa in 1918 si incheiata in 1922, este cea mai mare reforma agrara facuta vreodata in lume de un guvern burghez sau, in orice caz, de insisi proprietarii terenurilor agricole, in toata istoria universala pe care am cercetat-o, am gasit un singur precedent, in China, in veacul al X-lea, dar aici am avut de-a face cu o revolutie, iar efectele au fost de scurta durata. Daca privim istoria Europei, intalnim, bineinteles, confiscarea bunurilor in timpul revolutiei ruse, insa aceasta nu s-a facut pentru a improprietari pe tarani, ci pentru a infiinta colhozuri.

O revolutie de impartire a pamantului in mod pasnic, cum am facut-o noi, intr-un parlament in care aproape toti cei care au votat aceasta lege erau proprietari de pamant, este un lucru unic in istorie.

S-a ajuns deci ca tara noastra, intre cele doua razboaie, sa aiba o distributie a proprietatilor asemanatoare cu cea care exista in Franta sau in Suedia, adica circa 20% din pamanturi sa apartina celor care au peste 50 de hectare, iar restul sa apartina unor proprietari mici sau foarte mici. Se poate reprosa ca rezultatele, din punct de vedere eco­nomic, n-au fost bune. E drept, n-a fost destul timp pen­tru a aparea efectele benefice ale reformei; dimpotriva, primele rezultate au fost proaste: daca pe marile proprie­tati se putuse cultiva grau pe suprafete intinse, cu munca relativ fortata a taranului, Romania ramanand un mare exportator de cereale, dupa razboi am devenit o tara care abia mai putea exporta. Din punct de vedere cantitativ, productia a scazut, in parte si din cauza lipsei de mijloace a micilor proprietari si a ignorarii tehnologiei agricole moderne. Pe de alta parte, cum eram o natiune prolifica, loturile de pamant impartindu-se intre copii de la prima generatie, putem spune ca, in preajma celui de-al doilea razboi mondial, situatia micilor agricultori nu era pros­pera. Trebuie adaugat insa ca "la jumatatea drumului', intre 1929 si 1931, s-a produs cea mai mare criza eco­nomica mondiala inregistrata de la inceputurile erei industriale, inceputa in Statele Unite sub forma unei crize bursiere (provocata, paradoxal!, de supraproductie), s-a propagat vertiginos pe toata planeta - dovada ca de pe atunci economia era mondiala. Preturile agricole, si la noi, au scazut brutal la mai putin de jumatate (copil fiind, am trait momentul!), astfel incat producatorul nu s-a mai putut ridica peste nevoile sale strict alimentare. Nici una dintre reformele planuite de liberali sau de Partidul National-Taranesc (realizarea unui sistem de cooperative taranesti sau ajutorarea bancara pentru modernizare) nu s-a putut injgheba la vreme inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial.


Viata politica in perioada interbelica. Partide vechi si noi


Dupa primul razboi mondial au aparut noi partide, iar Partidul Conservator a disparut din scena politica, in mare parte pentru ca regimul liberal al lui Ionel Bratianu a luat acele importante hotarari - sufragiul universal si impartirea pamantului -, reforme democratice care schimbau componenta parlamentului. Partidul Conser­vator dispare, o parte dintre oamenii sai politici fiind recuperati de noul partid averescan, partidul format in jurul maresalului Averescu, unul dintre eroii nostri in timpul razboiului. A intrat in politica pe la sfarsitul razboiului si s-ar putea spune ca ramasitele Partidului Conservator trec in partidul acesta averescan, care insa n-a izbutit niciodata sa aiba un impact important in tara - n-a guvernat decat arunci cand a binevoit Ionel Bratianu sa-i lase locul! in primii ani de dupa razboi, cei mai pu­ternici sunt liberalii si averescanii; nu peste mult timp insa, Partidul National transilvanean, condus de Iuliu Maniu, se asociaza cu noul Partid Taranesc, condus de Ion Mihalache, din Muntenia. Asa s-a nascut Partidul National-Taranesc. "National' semnifica faptul ca prove­nea din Partidul National din Transilvania, care luptase, impotriva ungurilor, pentru emanciparea romanilor, iar acum se alia cu un partid taranesc care se afla pe esi­chierul politic mai la stanga - voia o si mai radicala refor­ma agrara, si in orice caz punea accentul pe aspectele sociale. Aceasta uniune national-taranista a devenit ince­tul cu incetul cel mai mare partid din toata Romania, intrecand Partidul Liberal. Alternanta, care inainte de 1914 se facea intre conservatori si liberali, se va face de-acum intre Partidul Liberal si Partidul-National-Taranesc. Iata cum Partidul Liberal devine un fel de partid conser­vator fata de Partidul National-Taranesc!

O drama se intampla in 1927, cand in acelasi an mor regele Ferdinand si Ionel Bratianu, cel mai mare cap politic al Romaniei in veacul acesta.

De-acum incep nenorocirile tarii. Regele Ferdinand, indemnat pare-se de Ionel Bratianu, dezmostenise pe fiul sau, mostenitorul normal al tronului, principele Carol, fiindca amandoi aveau impresia ca nu era vrednic sa devina conducatorul tarii. Carol facuse un lucru inadmisibil: in 1918 parasise tara ca sa se casatoreasca morganatic in Rusia, la Odessa, cu iubita lui, Zizi Lambrino, apartinand unei familii de boieri din Moldova. Aceasta actiune nesabuita ii paruse lui Ionel Bratianu (si avea dreptate!) un foarte prost semn privitor la maturitatea sa. in 1927, cand moare regele Ferdinand, principele Carol este deci, in mod legal, dezmostenit, tronul trecand direct la fiul sau, Mihai, care nu are decat 6 ani. Moartea neprevazuta si tragica a regelui Ferdinand pune tara intr-o foarte grea situatie: un rege minor si o regenta formata din trei persoane nepregatite politic, anume Patriarhul tarii Miron Cristea - aveam Patriarhie din 1925 -, presedintele Curtii de Casatie si principele Nicolae, frate mezin al lui Carol. Dar in 1930, date fiind dificultatile economice si politice in care se zbate tara, apare o tendinta din ce in ce mai vadita la marele public si chiar in sanul partidelor politice: "sa-l rechemam pe principele Carol'. Iar principele Carol da, impreuna cu cativa complici, o lovitura: vine in tara pe neasteptate, cu avionul, la 6 iunie 1930, intr-un moment cand Iuliu Maniu este presedintele guvernului. Maniu are slabiciunea de a demisiona pentru a lasa Parlamentul sa hotarasca, iar Carol este recunoscut de Parlament ca rege al tarii. Micul rege trebuie sa cedeze locul tatalui sau, si iata-ne in 1930 cu inceputul domniei regelui Carol al II-lea, Maniu revenind la putere dupa cateva zile.

Ne este acum foarte greu, mai cu seama pentru oameni de varsta mea, care am trait acele vremuri, sa fim total nepartinitori si sa stim sa deosebim ce-a fost bun de ce-a fost rau in domnia regelui Carol al II-lea. Omul era inteligent si cult, iar optiunile lui de politica externa s-au dovedit mai tarziu corecte, in schimb, era lipsit de mora­litate si de capacitatea de a-si infrana pasiunile, asa incat s-a lasat inconjurat curand de un grup de profitori si afaceristi caruia opinia publica i-a dat numele (provenit din istoria Spaniei) de "camarilla' regala.


Ca sa intelegeti insa mai bine drama pe care a trait-o tara in timpul domniei regelui Carol al II-lea, trebuie sa incerc mai intai sa descriu pe scurt situatia politica la noi si in Europa.


Situatia politica in Europa anilor '30. Ascensiunea partidelor de extrema dreapta


Aspectul cel mai stringent era la acea epoca ascensi­unea miscarilor de extrema dreapta in mai toata Europa. Aceste miscari apareau, pe de o parte ca reactie impotri­va bolsevismului, pe de alta datorita discreditarii in care cazuse in multe tari regimul parlamentar, privit ca ros de coruptie si incapabil sa puna capat crizei economice. Riscul de a vedea ivindu-se in toate tarile ceva asemana­tor experientei Bela Kun din Ungaria, sau ceva in genul situatiei din Germania, Spania (unde exista un puternic partid comunist) sau Italia de la inceputul anilor '20, a facut sa se nasca mai peste tot miscari de coloratura nationalista promovand suprimarea regimului parla­mentar multipartid si guvernarea unui partid unic, anti­comunist. Primul exemplu il avem din 1922 in Italia, cu venirea la putere a lui Benito Mussolini, fondatorul miscarii fasciste (nume provenind de la "fasciile' din istoria Romei antice). Vom vedea apoi aparand regimuri autoritare in tari mai aproape de noi: in 1926 in Polonia, dictatura maresalului Pitsudski (se pronunta Piusudski); in 1927 preluarea puterii de catre regele Alexandru in "Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor', pe care el il va boteza "Iugoslavia' in 1929.

in 1933 - eveniment cu urmari mult mai grave - preia puterea in Germania Adolf Hitler in fruntea Partidului National Socialist, pe nemteste Nazional Sozialismus, de unde prescurtarea Nazi care a dat ter­menul "nazism'. (Nu e lipsit de interes sa precizez ca Hitler a fost investit cancelar de presedintele Republicii Germane de atunci, maresalul Hindenburg, dupa ce partidul sau obtinuse majoritatea relativa in alegerile parla­mentare.)

In 1936 se instaureaza dictatura generalului Metaxa in Grecia. Tot in 1936 incepe un lung si sangeros razboi civil in Spania, care va tine trei ani, intre guvernul de Front popular socialist-comunist si nationalistii generalului Franco, in cele din urma invingator - aflandu-se in frun­tea statului ca dictator pana la moartea sa in 1975. Asadar, sa nu-l acuzam pe regele Carol al II-lea ca a impus o dic­tatura in 1938 - suntem totusi ultima tara din aceasta parte a Europei care trece la un regim dictatorial si am avut in perioada interbelica un regim relativ mai demo­cratic decat oricare dintre vecinii nostri. Chiar si in Europa apuseana, intr-o tara cu traditie democratica precum Franta, in ajunul razboiului, vreo doua-trei miscari de extrema dreapta capatasera o pondere politica neastep­tata.


Miscarea legionara (Legiunea Arhanghelului Mihail, Garda de Fier)


La noi, cel mai simptomatic dintre partidele de ex­trema dreapta a fost miscarea legionara. Dat fiind ca si astazi ideologia acestei miscari mai atrage simpatii, trebuie sa incerc sa spun ce a fost miscarea legionara. Si e foarte greu de explicat. Mai intai, sa nu credeti, cum spun adver­sarii miscarii legionare, ca a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Miscarea legionara a fost o miscare auto­htona, nascuta din grupari studentesti anticomuniste, intre care una era condusa de Corneliu Zelea Codreanu. La un moment dat insa, se intampla un lucru grav in cariera lui Corneliu Codreanu: intr-un proces in care era acuzat de un prefect ce se purtase intr-adevar foarte urat cu studentii pe care-i arestase (batai, procedee cu totul detestabile si con­damnabile - asemenea comportament exista si inaintea epocii comuniste, dar la o scara infinit mai mica), Corneliu Codreanu scoate revolverul si-l ucide pe-acest prefect. De la uciderea, pe vremea lui Cuza, a sefului conservato­rilor, Barbu Catargiu (nu s-a lamurit nici pana astazi cine a fost asasinul, dar e evident ca oamenii care erau de partea lui Cuza-Voda l-au omorat pe cel ce se opunea reformelor domnitorului), de la 1863 si pana la acest asasi­nat nu s-a petrecut in tara noastra nici o crima politica - ceea ce contrasta cu "obiceiurile' din Balcani.

Asta este marea invinuire care se aduce legionarilor: au introdus in moravurile politice romanesti ceva ce nu facea parte din traditia noastra.

Atunci au inceput sa fie prigoniti intr-adevar acesti tineri care voiau schimbari adanci in tara si in moravurile politice ale tarii. Codreanu - achitat de un juriu popular dupa uciderea prefectului - creeaza impreuna cu cativa apropiati, intr-o atmosfera mistic-religioasa. Legiunea Arhanghelului Mihail, care se va numi mai apoi si Garda de Fier. Ce voiau ei? Ziceau ca vor sa curete tara de moravurile politice murdare, sa inlature influenta perni­cioasa si cosmopolita a evreilor si a masonilor; se voia intoarcerea la un trecut popular, mitic, folosind uneori expresii care ni se par acum de o mare naivitate ("Sa facem o tara ca soarele sfant de pe cer' etc.). Codreanu, numit de partizanii sai doar "Capitanul', umbla prin sate in port national, uneori calare pe un cal alb, ca in basme. Era, in toata purtarea lor, un parfum arhaic - dar in acele momente de mare criza economica si de nedumerire politica, cu un foarte ridicat procent de somaj printre tinerii intelectuali, entuziasmul lor oarecum copilaresc a fost atat de contagios incat dupa putin timp se poate spune ca o mare parte a tineretului studentesc, dar si preoti, meseriasi, muncitori se leaga de aceasta miscare legio­nara.

Lumea de astazi, mai cu seama sincerii democrati, nu mai intelege cum oameni de calitatea intelectuala a filo­zofului Nae Ionescu, de calitatea lui Mircea Eliade, a lui Emil Cioran, si a atator altora de mare valoare intelectuala si morala, s-au putut lasa entuziasmati de aceasta mis­care. Din punct de vedere social, chiar daca initiatorii proveneau din straturi apropiate de popor, recrutarea ulterioara a atins toate straturile sociale, si s-au gasit prin­tre militantii de frunte ai miscarii un numar impresionant de persoane purtand nume "istorice': Cantacuzino, Ghica, Sturdza, Manu etc.

A existat un fel de orbire colec­tiva. Numai tarziu - mult mai tarziu, dupa experienta razboiului - ne-am dat noi seama ca orice miscare presupunand un partid unic duce in mod fatal la crima. Cu atat mai mult, in contextul lumii de azi, reinvierea miscarii legionare apare ca o anacronica si primejdioasa aberatie, in 1933, dupa victoria lui Hitler in alegerile din Germania, legionarii s-au pregatit de alegerile din tara cu un program atat de violent fascist, antisemit si antioccidental, incat liberalul I.G. Duca, insarcinat de regele Carol sa organizeze alegerile, a crezut de cuviinta sa interzica participarea la alegeri a Garzii de Fier. Trei saptamani mai tarziu era asasinat in gara Sinaia de trei legionari. Un asasinat si mai greu de justificat va avea loc in 1936, cand o echipa de zece legionari (studenti in teologie!) impusca, pe patul sau de spital, pe disidentul legionar Mihai Stelescu, ciopartindu-i apoi trupul cu topoarele si dan­tuind in jurul cadavrului (unii etnologi au vazut in aceasta scena abia credibila o reminiscenta a ritului antic al Cabirilor!). Totusi, succesul Legiunii sporeste, mai cu seama cand o grupa de voluntari din Legiune merge in Spania sa lupte in randurile "franchistilor', iar doi dintre ei, Mota si Marin, mor in lupta, inmormantarea lor solem­na, la Bucuresti, in ianuarie 1937, revela lumii amploarea luata de miscare. Apoi, in alegerile din decembrie 1937, primul-ministru desemnat de regele Carol, liberalul Gheorghe Tatarescu, in mod cu totul exceptional, nu reuseste sa castige alegerile (obtinand doar 36 % din voturi in loc de cele 40 de procente necesare -- dupa lege - pentru a detine majoritatea in Parlament).


Instaurarea dictaturii regale


Acest insucces electoral se datora in parte unui "pact de neagresiune electorala' intre national-taranistii lui Iuliu Maniu si partidul "Totul pentru tara' (eticheta elec­torala a Legiunii). Rezultatul a fost ca regele a adus la guvern doi lideri de mici partide de extrema dreapta (dar nu din Legiune): poetul Octavian Goga si profesorul A. C. Cuza, seful unui partid axat exclusiv pe antisemitism.

S-ar zice ca regele Carol i-a adus la putere numai ca sa compromita extrema dreapta, si cu prilejul unei noi crize (economico-financiare, plus presiune externa), sa dizolve Parlamentul si sa instaureze dictatura regala (februarie 1938), inventand apoi, la sfarsitul anului, un partid unic, cu totul artificial, "Frontul Renasterii Nationale'.

Fata de toate dictaturile pe care le-am cunoscut mai tarziu, s-ar parea azi ca dictatura regala a fost mai putin dura decat cele ce vor urma: scurta experienta legionara, dictatura generalului Antonescu, apoi, mai cu seama, cei 45 de ani de regim comunist. De altfel, Carol al II-lea, un an-doi dupa venirea pe tron, a avut norocul de a profita de o restabilire a situatiei economice mondiale, care a avut repercusiuni favorabile si asupra tarii noastre, astfel incat anii domniei lui au fost o epoca de relativ progres economic si o perioada de mari constructii in Bucuresti; se fac de asemeni primele drumuri asfaltate din tara. Din pacate, acest "boom' economic a fost umbrit de suspici­unea in legatura cu profiturile ilicite obtinute de antura­jul regal, profituri ilicite de care era acuzata si amanta regelui, foarte impopulara, Elena Lupescu, pentru care regele divortase de regina Elena (din familia regala a Greciei).

Sa revenim la soarta legionarilor in timpul dictaturii regale. Aici a facut regele Carol un lucru absolut inad­misibil pentru un suveran - si chiar pentru orice guver­nant -: s-a "dezbarat' de persoana "charismatica' a lui Codreanu prin asasinat. S-a montat (pe cand regele era in vizita oficiala la Hitler, in noiembrie 1938) o pretinsa evadare din inchisoarea unde Codreanu fusese inchis dupa un proces politic, si a fost sugrumat impreuna cu toti cei care-i executasera pe I. G. Duca si pe Stelescu. Suprimarea "Capitanului' si arestarea principalilor frun­tasi ai miscarii au dus la dezorganizarea Legiunii si la propulsarea la rangul intai a unui mediocru complotist, Horia Sima. Zece luni dupa asasinarea lui Codreanu, la cateva saptamani de la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial (septembrie 1939), are loc razbunarea legiona­rilor: asasinarea primului-ministru Armand Calinescu; dupa care oamenii regelui Carol au reactionat cu metode cvasimedievale: atentatorii executati pe loc si lasati cu zilele sa putrezeasca in strada, sute de executii oarecum la intamplare, in provincie. Se porneste cu furie "spirala' vio­lentei.


Pactul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939). Izbucneste al doilea razboi mondial


O data cu instaurarea dictaturii regale, ne apropiam de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, pe care omenirea il vedea apropiindu-se din an in an de la venirea lui Hitler la putere, in 1933. in 1936 reocupase Renania, provincie germana de granita, pe care tratatul de la Versailles o decretase "demilitarizata'; in martie 1938 ocu­pase Austria (Anschluss), considerand-o germana; la 29 septembrie in acelasi an, dupa o incordata criza politica intre Axa Berlin-Roma pe de o parte si francezi si britani­ci pe de alta, acestia din urma acceptasera, prin acordul de la Munchen, dezmembrarea Cehoslovaciei, considerandu-se inca nepregatiti pentru o confruntare militara (Germania anexeaza cam o treime din teritoriul Cehiei, zis al Muntilor Sudeti, cu densa populatie germana, Ungaria primeste sudul Slovaciei, iar Polonia regiunea Teschen); la 15 martie 1939, Hitler invadase si restul Cehoslovaciei. Cehia devenea protectorat german, iar Slovacia, amputata de partea ei de sud si de Rutenia subcarpatica, cedate Ungariei, devenea (teoretic) inde­pendenta. Nici de data asta anglo-francezii nu reac­tioneaza.

Mica intelegere (Cehoslovacia - Romania - Iugo­slavia), care de la infiintarea ei in 1920 nu ajunsese sa fie niciodata o reala putere militara, era de-acum un vis al trecutului, iar tara noastra, in fata acestei inaintari nesta­vilite a celui de-al III-lea Reich (titlul pe care il luase Germania hitlerista, adica "al treilea imperiu'), se vazuse silita sa semneze un tratat comercial care facea din noi un client cvasiexclusiv al Germaniei.

La 23 august 1939 lumea afla cu stupefactie ca Germania si Uniunea Sovietica, pe care toti le credeau dusmani de moarte, semnasera un pact de neagresiune. (Se va afla mai tarziu ca prevedea impartirea Poloniei si autorizarea data de germani Uniunii Sovietice de a reocu­pa Basarabia.) A ramas cunoscut sub numele celor doi ministri de externe: Pactul Ribbentrop-Molotov. Nu va trece decat o saptamana, si Germania, la l septembrie 1939, invadeaza fara preaviz Polonia, cu un aparat militar for­midabil. Pretextul era recuperarea portului Danzig (Gdansk), majoritar german, si a coridorului care-l despartea de Germania. Franta si Marea Britanie, respectand tratatul de garantie ce le lega de Polonia, declara razboi Germaniei la 3 septembrie 1939. Asa a inceput al doilea razboi mondial, care va tine mai mult decat primul si va face zeci de milioane de victime.

Francezii si britanicii nu sunt insa in masura sa atace imediat Germania, din cauza inferioritatii lor aeriene si a existentei unor fortificatii betonate de-a lungul intregii granite germane (Linia Siegfried). Germania poate duce un razboi-fulger in Polonia care, dupa o rezistenta eroica, atacata si de la rasarit de sovietici, e impartita la 28 sep­tembrie intre cei doi agresori.

Germania apare deodata ca o putere de neinvins. Ce ar fi trebuit sa facem noi, romanii, in aceasta configuratie politica? Primiseram si noi garantii din partea Frantei si a Marii Britanii, dar ce valoare mai aveau?

La 10 mai 1940 porneste atacul Germaniei impotriva franco-britanicilor, ocolind fortificatiile franceze (Linia Maginot) prin violarea neutralitatii olandeze si traver­sarea Belgiei de la nord spre sud. Oarecum neprevazut, Franta se prabuseste in cateva saptamani.


Ultimatumul sovietic (26 iunie 1940). "Diktat'-ul de la Viena (30 august 1940)


Consecintele pentru noi sunt imediate. La numai o saptamana dupa armistitiul francez din 17 iunie 1940, Romania primeste o nota ultimativa din partea URSS: ni se cerea sa cedam imediat Basarabia si Bucovina de nord. A fost un moment extraordinar de dramatic. Regele Carol al II-lea nemaiavand parlament, este silit sa-si adune cel putin un Consiliu de Coroana - institutie veche pe care o scoate din nou la lumina. Consiliul de Coroana aduna in graba 21 de membri.

Avem 36 de ore ca sa raspundem acestui ultimatum. Cum putem apara 650 de kilometri de granita impotriva unei puteri de 20 de ori mai mare decat Romania? S-a telefonat imediat ministrului de externe german pentru a interveni pe langa rusi ca sa incepem negocieri. Dar in acel moment germanii si rusii sunt aliati. Hitler ne spune sa cedam imediat. Atunci, la o a doua intrunire a Consiliului de Coroana, cateva ore mai tarziu, din 21 de membri numai sase au mai fost de parere sa rezistam orice ar fi, printre ei Nicolae Iorga si un basa­rabean, istoricul Stefan Ciobanu!

Si acum ma intreb, dupa atatea zeci de ani, acum cand cunoastem ce a urmat, si de asemeni care a fost clauza secreta din Pactul Ribbentrop-Molotov (care cuprindea acordul dat sovieticilor de a inainta pana la Prut), ma intreb daca nu acesti sase oameni au fost cei care au avut dreptate. Oare n-ar fi fost mai bine in ziua aceea sa spunem ca rezistam? Pierdeam razboiul in 8 zile, mureau cateva zeci de mii de oameni, dar nemtii ar fi intrat in tara noastra, pentru ca n-ar fi admis - e un calcul pe care il puteau face si oamenii politici de atunci - sa-i lase pe rusi sa puna mana pe petrolul de la Ploiesti, din moment ce pregateau un razboi impotriva URSS. Lucrul acesta se stia, il scrisese Hitler in cartea lui, Mein Kampf, cu ani in urma. E clar deci ca, daca noi ii lasam pe nemti sa ne ocupe restul tarii, am fi avut exact aceeasi situatie ca Polonia, adica in tot timpul razboiului am fi fost ocupati de cele doua mari puteri agresoare, dar ramaneam cu onoarea nepatata. Exista un principiu de la care n-aveam voie sa ne abatem: nu cedezi un petic de pamant fara sa tragi un foc de arma. Aceasta a fost, dupa parerea mea, marea eroare politica pe care am facut-o in ultimii 50 de ani. Noi trebuia sa ne batem in 1940 impotriva rusilor, chiar de n-ar fi durat decat opt zile. Caci, dupa ce am cedat Basarabia si nordul Bucovinei rusilor, a trebuit sa cedam si nordul Transilvaniei. Au batut cu pumnul in masa nemtii, iar noi am cedat jumatate din Transilvania ungurilor (Diktat-ul de la Viena) si Cadrilaterul bulga­rilor, prin urmare am pierdut in cateva luni o treime din tara fara sa tragem un foc de arma!

Repet convingerea mea: trebuia sa ne batem, mai intai fiindca trebuia sa ne batem; apoi fiindca, judecind apos­teriori, putem estima ca, in ipoteza in care ne-am fi aparat, urmarile ar fi fost mai putin catastrofale pentru tara. Am fi pierdut infinit mai putini oameni decat am pierdut apoi in doua campanii, una in Rusia pana in Caucaz si la Stalingrad, cealalta in Apus pana la Fraga, dar mai cu seama am fi dat lumii o imagine mult mai nobila, ceea ce e de importanta vitala pentru tine insuti. Din clipa cedarii noastre la 27 iunie 1940, s-ar zice ca toate ne-au iesit rau si ca am dat tuturor prilej de a ne judeca rau: sarbii si grecii, vechii nostri prieteni si aliati, ne pot invinui ca am autorizat pe nemti sa foloseasca teritoriul nostru pentru a-i ataca pe la spate; aliatii nostri occidentali traditionali nu ne iarta ca ne-am aliat apoi cu Germania pentru a recuceri Basarabia si Bucovina; rusii nu ne iarta ca noi, mica putere, am indraznit sa patrundem in "Sfanta Rusie' pana pe malurile Volgai; nemtii pot nutri un adanc resen­timent pentru "tradarea' noastra de la 23 august 1944! Cu alte cuvinte, facem figura proasta in ochii tuturor din cauza unei singure greseli fatale savarsite in ziua de 27 iunie 1940.

Mi se raspunde intotdeauna ca asemenea argumentari n-au nici o valoare. Nu poti re-scrie istoria, nu poti "ghici' ce ar fi fost "daca' E drept. Dar istoricul n-are la indemana alt mijloc de a judeca valoarea unei hotarari trecute decat imaginand in chipul cel mai rational cu putinta ce s-ar fi intamplat in ipoteza luarii unei hotarari diferite. (Aceasta operatiune mentala se numeste in filo­zofia anglo-saxona "inchipuire a unor conditii contrare faptelor intamplate' - counterfactual conditions.)


Generalul Antonescu si "Statul National-Legionar'


Sa revenim la fapte: dupa aceasta tripla si umilitoare ciuntire a tarii, regele Carol a trebuit sa abdice si sa fuga in strainatate, si a venit la putere generalul Antonescu.

Om dur, darz, cinstit, dar care nu putea face guvern decat cu Legiunea, cu ce ramasese din ea - ceea ce a condus, in 1940, la "Statul National Legionar', cu generalul Anto­nescu in fruntea guvernului, iar jumatate din guvern for­mat din legionari.

A trebuit bineinteles sa ne aliem cu germanii, chiar sa le ingaduim sa aduca trupe in Romania, chipurile pentru a ne instrui armata - de fapt, mai cu seama, ca sa pregateasca de la noi invazia Balcanilor si razboiul impotriva rusilor. Iar dupa foarte putine luni, generalul Antonescu nu s-a mai putut intelege cu legionarii, care s-au comportat inadmisibil, creand o politie politica para­lela; s-au dezlantuit cu violenta impotriva evreilor si, sub pretextul romanizarii, au preluat averile lor si le-au im­partit intre ei. Au omorat o serie intreaga de fosti ministri (60 de fosti ministri si demnitari ucisi la Jilava, in noiem­brie 1940). Cel mai mult a impresionat uciderea marelui istoric Nicolae Iorga (noiembrie 1940), iar din clipa aceea a fost clar ca generalul Antonescu a hotarat sa se desparta de legionari. La sfarsitul lui ianuarie '41 are loc un fel de razboi civil care dureaza doua zile, in care armata, de partea lui Antonescu, ii invinge pe legionari. Aceasta o data ce Antonescu se asigurase de neutralitatea nemtilor - care, dupa cateva luni de observare a situatiei interne de la noi, ajunsesera la concluzia ca in ajunul declansarii unui razboi in Rusia le era mai de folos disciplina mili­tarului Antonescu decat haosul legionar. Unii legionari fug in Germania, restul sunt ori internati in lagare, ori inchisi, ori fisati pentru a fi, intr-un fel sau altul, inde­partati mai tarziu, de pilda prin trimiterea in linia intai pe front, cand vom intra in razboi, ceea ce se va si intampla. Este sfarsitul dominatiei legionare la noi.

Dictatura lui Antonescu s-a aratat si mai nemiloasa fata de alte categorii politice, sociale sau etnice. Dupa inceperea razboiului impotriva Uniunii Sovietice, sub cuvant ca evreimea din Basarabia si Bucovina de nord se aratase in general favorabila ocupatiei sovietice si avusesera loc chiar actiuni criminale impotriva armatei romane, Antonescu a luat hotararea sa deporteze toata populatia evreiasca din Basarabia si Bucovina dincolo de Nistru.

La care s-au adaugat, fara explicatii, unele grupuri de evrei din restul tarii si un numar insemnat - care nu-i bine lamurit nici azi - de tigani, in total, aceasta deportare in masa e evaluata la circa 150 000 de oameni, aruncati literalmente in pustiu, fara structuri de primire prevazute. Fiind zona de razboi si cunoscand purtarea brutala a armatei germane in inaintarea ei, evaluarea definitiva a numarului mortilor si disparutilor e cvasi-imposibila. Aceasta teribila masura e astazi imputata ca o crima nu numai lui Antonescu si guvernului sa u, d intregii noastre natiuni. Eu unul pot marturisi ca n-am avut pe atunci nici cea mai mica cunostinta despre aceasta

tragedie.

Trebuie adaugat ca, in anii urmatori, maresalul si-a modificat atitudinea fata de minoritatea evreiasca, in anii 1942-l943, cu toate insistentele repetate ale guvernului german de a-i preda pe evreii nostri, a refuzat perma­nent, ba a si favorizat salvarea unor evrei din Occident sau din Transilvania de nord ocupata de unguri. Guver­nul ungar, in schimb, in primavara 1943, a cedat cererilor naziste, predand pe toti evreii din Transilvania de Nord, iarasi circa 150 000, dintre care putini au supravietuit. Gestul lui Antonescu din 1943 e insa putin cunoscut in Occident, si, chiar cand e cunoscut, nu sterge fapta din 1941.

Razboiul din rasarit (iunie 1941)

Germania a atacat Rusia la 22 iunie 1941, iar noi ne-am aflat alaturi de nemti. Si eu am fost pe linia frontului din prima zi. Eram toti tinerii, plini de avant la gandul de a sterge rusinea din anul precedent si de a redobandi Basarabia si Bucovina. Noi am crezut ca, alaturi de arma­ta germana, va fi un razboi usor de castigat; a fost, dim­potriva, un razboi dramatic, caci Antonescu (avansat maresal la inceputul ostilitatilor) nu s-a multumit sa redobandeasca Basarabia si Bucovina de nord si sa se opreasca la granitele tarii, cum au facut finlandezii; el a vrut sa mearga mai departe alaturi de nemti, in speranta ca, daca castiga razboiul, fiind aliatii lor fideli, ni s-ar fi retrocedat cel putin o parte din Transilvania de nord.

Cu aceasta greseala politica, simplu ramasag, am mers inainte si am ajuns cu trupele noastre pana la Stalingrad, pe Volga si in Muntii Caucaz. Iar cand s-a intors soarta armelor, cand la Stalingrad a avut loc acea dramatica incercuire a armatelor germane (inclusiv a diviziilor romane), am suferit cea mai mare infrangere militara din toata istoria noastra. Am pierdut sute de mii de oameni, morti, raniti, degerati, prizonieri. O tragedie nationala care n-a mai fost niciodata rascumparata. Nemtii au con­siderat ca din cauza noastra a fost incercuit Stalingradul, noi nu aveam mijloace proprii de a ne retrage de-acolo. incetul cu incetul, devenise clar ca Germania pierdea lupta si ca noi trebuia sa iesim din razboi.

Oamenii politici clarvazatori au inteles cu totii ca Germania nu mai putea castiga razboiul. Cei mai lucizi intelesesera aceasta chiar cu un an inainte, din momentul cand Statele Unite, provocate de Japonia, intrasera in razboi. Intrarea in joc alaturi de Marea Britanic si de URSS a primei puteri industriale din lume insemna in mod fatal inceputul sfarsitului pentru ambitiile lui Hitler. Dar dictatorii sunt, prin esenta, orbi. Formidabilul potential industrial american, transformat peste noapte in formi­dabil potential militar, a hotarat soarta razboiului. Miile de camioane care au transportat armata sovietica la Stalin­grad erau americane. Zecile de mii de avioane care au prefacut orasele germane in maldare de ruine au fost americane. (Tin minte ca eu insumi, cand am auzit, pe la inceputul interventiei americane, ca presedintele Roosevelt se lauda ca vor fabrica l 000 de avioane pe saptamana, am crezut ca era pura laudarosenie. Dupa un an, Statele Unite produceau 52 000 de avioane pe an, si cate un vapor de transport - Liberty Ship- la fiecare 10 zile!)

Dupa caderea Stalingradului (februarie 1943) au inceput tatonari, mai intai pe langa Aliati, apoi si pe langa sovietici, atat din partea guvernului Antonescu cat si din partea opozitiei condusa de Iuliu Maniu si sprijinita in secret de regele Mihai.

Prin aprilie-mai 1944 ne aflam in posesia ultimelor conditii puse de sovietici pentru capi­tularea noastra. Maresalul Antonescu nu s-a putut insa hotari, nici chiar cand, Moldova fiind pe jumatate ocupata, frontul romano-german a fost adanc strapuns, la 20 august 1944. Pe de o parte nu voia sa-si calce cuvantul de militar dat lui Hitler, pe de alta, tot spera intr-un moment strategic mai favorabil pentru a face pasul. Opozitia, dim­potriva, se temea ca orice noua pasuire ne anula si ultimele sanse ca Aliatii si Uniunea Sovietica sa ne resti­tuie Transilvania de nord la incheierea pacii.


23 august 1944 - arestarea lui Antonescu si "rasturnarea aliantelor'


Regele Mihai, sprijinindu-se pe un Bloc National Democratic de curand constituit (national-taranistii re­prezentati de Maniu, liberalii de Dinu Bratianu, social-democratii de Titel Petrescu si comunistii de Lucretiu Patrascanu), procedeaza, in dupa-amiaza lui 23 august 1944, la un fel de lovitura de palat. Antonescu refuzand sa incheie imediat un armistitiu cu sovieticii, regele l-a demis din functia de prim-ministru si l-a arestat, a ordo­nat armatei sa inceteze lupta impotriva rusilor si a cerut germanilor sa paraseasca tara. Germanii neacceptand sa plece, si atacand capitala cu unitatile antiaeriene de la Ploiesti, a trebuit sa intoarcem armele impotriva fostilor nostri aliati. Lucru dureros pentru armata, dar, la ordinul regelui, executat fara ezitare. Si de-acum a inceput un razboi catre apus, in care am pierdut alte cateva sute de mii de oameni, dar am recucerit Transilvania. Am intrat in Ungaria, am ajuns pana in Cehoslovacia. Am fost deci aliatii sovieticilor si ai occidentalilor, fara sa ni se recunoasca insa statutul de cobeligeranti, ceea ce ne-ar fi dat anumite drepturi in faza negocierilor de pace. in acelasi timp, eram ocupati de imensa armata sovietica, care a crezut ca poate face la noi ce voia. A inceput o noua era a istoriei noastre: prin faptul ca am pierdut razboiul in fata sovieticilor, eram de-acum siliti - cu toate promisiunile aliatilor ca ne vor apara - sa adoptam un regim impus de Moscova.


Situatia internationala dupa 1945. Acordul de la Yalta (februarie 1945)


Ca sa intelegem ce s-a intamplat in ultimii 50 de ani la noi in tara, trebuie sa aruncam din nou o privire asupra situatiei internationale. Razboiul se sfarseste in august 1945, o data cu lansarea bombei atomice la Hiroshima si Nagasaki. in 1945, Germania, cumplit distrusa dupa trei ani de bombardamente ale aviatiei aliate, este ocupata acum in jumatatea de Rasarit de rusi, iar in jumatatea de Apus de aliatii americani, englezi si francezi. Dar, o data cu Germania de rasarit, e ocupata de rusi si toata Europa de est, adica Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria, intelegerea semnata in februarie 1945 la Yalta, in Crimeea, de catre cei trei mari, Roosevelt, Churchill si Stalin, prevedea ca se vor organiza alegeri libere in tarile eli­berate de hegemonia germana. Cum au inteles sovieticii aceste alegeri libere e cunoscut, incetul cu incetul, au creat miscari politice artificiale. La noi, in momentul cand au sosit rusii, Partidul Comunist n-avea decat 900 de membri. Se poate obiecta ca erau 900 de membri pentru ca partidul se afla in ilegalitate. Dar fusese interzis fiind­ca era in solda unei puteri straine care voia sa ne rapeasca Basarabia, parea deci logic ca guvernele interbelice sa nu permita existenta unui partid care depinde de o mare tara vecina si care vrea sa alieneze o provincie a tarii. Asta explica de ce, fiind in clandestinitate, numarul mem­brilor partidului era atat de mic. Dar de indata ce s-a instalat puterea sovietica la noi in tara, au iesit ca din pamant mii si mii de comunisti. Poate ca erau simpatizanti dinainte, dar in mare parte au devenit comunisti numai pentru a fi de partea invingatorului, de partea celui care detine puterea. S-au inventat miscari populare, s-a iesit in strada, s-a cerut demisia guvernului - si astfel, doar pentru foarte putin timp dupa 23 august '44, am crezut ca putem relua o viata parlamentara normala.

La 6 martie 1945, regele Mihai a fost silit sa schimbe guvernul. Prim-ministru era un general anti-antonescian, generalul Radescu. A venit ministrul adjunct de externe sovietic, Andrei Visinski (de origine poloneza!), a izbit cu pumnul in masa, a inconjurat palatul cu tancuri, iar regele a fost silit sa accepte ca prim-ministru pe cel pe care rusii il desemnasera: Petru Groza. Groza era un burghez, un bancher transilvanean, simpatizant al comunistilor, aparent om cumsecade, de fapt, iertati-mi cuvantul, un prost care a fost manipulat de comunisti. El este cel care i-a ajutat pe comunisti sa preia puterea intre martie '45 si sfarsitul anului '47. in acesti aproape trei ani, in zadar a incercat regele, cu ajutorul teoretic al anglo-americanilor, sa reziste presiunilor sovietice. Guvernul se afla din ce in ce mai mult in mana comunistilor, prin hotarari unila­terale, confiscarea pamanturilor, crearea unor coopera­tive agricole, confiscarea industriilor etc.

imi veti spune: "ne-au vandut anglo-americanii la Yalta', de ce nu ne-au aparat? Aici trebuie sa va prezint un punct de vedere oarecum deosebit de ceea ce se vehiculeaza in presa si in literatura politica, de ani de zile: sa nu uitam ca, in democratiile mari din Apus, cum sunt SUA, Marea Britanic, Franta, nu conduce un dictator, nici chiar un guvern cu putere absoluta. Exista parla­ment, exista opinie publica, in 1945, ideea de a incepe un razboi impotriva fostului tau aliat, chiar daca acesta comite abuzuri in Europa, nici nu putea sa treaca prin gand unui englez sau unui american, dupa cinci ani de razboi in Europa, Africa si Extremul Orient. Pe de alta parte, occidentalii credeau ca semnasera la Yalta un acord pentru organizarea de alegeri libere. Chiar daca aceste alegeri, care au avut loc la noi in 1946, au fost falsificate, ei nu puteau gasi aici un motiv pentru declansarea razboiului.

Oamenii nostri politici de atunci, in frunte cu Iuliu Maniu, si de asemeni regele, au fost mai intai surprinsi, apoi consternati de slabiciunea reactiilor Aliatilor fata de incalcarile din ce in ce mai grave, din ce in ce mai nerusinate ale ocupantilor sovietici in raport cu angaja­mentele lor internationale.

S-au comportat in Romania - pe cand ostasii nostri luptau alaturi de ei pe frontul de Vest - ca intr-o tara definitiv cucerita. Au deportat zeci de mii de romani din Basarabia si Bucovina, au deportat zeci de mii de sasi si svabi din Transilvania si Banat, au exploatat minele noastre pana la secatuire (in special ura­niul necesar fabricarii bombei atomice), au condus din umbra, ani de-a randul, guvernul comunist roman prin consilierii lor instalati in toate centrele vitale de conduce­re, invinovatirea cea mai evidenta pe care o putem aduce anglo-americanilor e ca n-au avut macar curajul sa previna atunci cinstit pe Maniu si opozitia romana de neputinta lor si de hotararea calculata, categorica, de a nu interveni, tinand cont de riscuri, in acea faza. Poate ca am fi evitat in acest caz sacrificii zadarnice.

Convinsi ca marea putere americana, ajutata de ceilalti occidentali, se va dovedi superioara Rusiei, speram ca salvarea noastra va veni in 4-5 ani. Si a venit dupa 45 de ani! Asa este istoria. Lucreaza in lunga durata, iar des­tinele individuale sunt strivite fara mila. URSS s-a prabusit din interior, din cauza imposibilitatii comunismului de a construi o economie viabila.


Instalarea fortata a sistemului comunist


Perioada care incepe cu ocupatia sovietica a rasturnat toate valorile societatii romanesti. Mare parte din elita noastra intelectuala si politica a fost fie suprimata in inchisori sau la canalul Dunare-Marea Neagra, fie obliga­ta sa se exileze. S-a instaurat o teroare pe care cei ce n-au trait-o nu sunt in stare sa si-o inchipuie. Lumea gandea un lucru, dar spunea altceva. A existat un fel de schizofrenie, ca sa ne exprimam in termeni psihiatrici, iar aceasta a durat vreme de 45 de ani.

Regimul, desigur, a avut realizarile lui: a redus con­siderabil analfabetismul; dar cand pui invatamantul in slujba exclusiva a unei ideologii straine si mincinoase, si suprimi cu salbatica brutalitate orice libertate de gandire, nu anulezi oare tot castigul alfabetizarii?

S-a intins reteaua soselelor asfaltate (de calitate sub­mediocra), s-au dublat liniile de cale ferata, mai cu seama s-au construit multe uzine, accelerand fortat industri­alizarea tarii, ceea ce a dus in mod fatal la o urbanizare precipitata si de calitatea cea mai proasta, intr-un cuvant, totul s-a facut prost. Afirmatia ca realizarile din aceasta perioada n-ar fi fost posibile fara regimul comunist e ridi­cola. De pilda, pentru reconstructia Europei de Vest dupa cumplitele distrugeri ale razboiului, americanii au pro­movat faimosul "Plan Marshall' (dupa numele gene­ralului, fost Sef de Stat-Major, apoi Secretar de Stat - adica ministru de externe). Acest plan de ajutorare eco­nomica, esalonat pe mai multi ani, a permis revenirea la normalitate a jumatatii apusene a Europei. Cand unele state din zona comunista, de pilda Cehoslovacia, au vrut si ele sa beneficieze de acest program, Uniunea Sovietica s-a opus categoric, inchipuiti-va ce ar fi devenit tara noas­tra daca ar fi putut profita si ea de aceasta mana cereasca! in schimb, sovieticii ne-au stors cat au putut cu celebrele lor SOVROM-uri si ne-au silit sa avem o economie de tip sovietic, cu o industrie nesanatoasa.

Culmea aberatiilor economice a fost atinsa sub Ceausescu, succesorul lui Gheorghiu-Dej la conducerea partidului si a tarii. La inceput mai putin brutal decat predecesorul sau - caci in vremea lui Gheorghiu-Dej a avut loc distrugerea sistematica, conform tezelor lui Lenin, a tuturor paturilor sociale mai rasarite, nu numai la nivelul straturilor sociale mai inalte, ci si la sate, morti cu miile, cu zecile de mii, in inchisori, la canalul Dunare-Marea Neagra, in deportari etc., cu vremea insa, Ceausescu si-a pierdut orice simt al masurii. Incult, dar siret si ambitios, a avut o reala dibacie politica, nu numai pe plan intern spre a-si consolida puterea dictatoriala, ci si pe plan extern pentru a da unor mari oameni politici din Occident, ca generalul de Gaulle sau presedintele Nixon, impresia ca el incerca sa desprinda Romania din clestele sovietic, in aceste incercari n-a mers insa niciodata atat de departe incat sa-i ingrijoreze pe stapanii Krem­linului.

Ba probabil ca, avand asentimentul lor, Romania a fost veriga din lantul de state satelite ale Uniunii Sovietice care pastra legatura cu tari devenite inamice, ca Israelul, Albania sau China, in acelasi timp, la adapostul reputatiei de pretinsa independenta, Ceausescu lasa ser­viciile sale "speciale' sa dea in Occident lovituri spectacu­loase care, vadit, nu puteau folosi decat serviciilor secrete ale URSS. Ceausescu a fost insotit si incurajat de oportu­nisti nepregatiti si fara scrupule, care i-au inspirat planuri de dezvoltare cu totul absurde - de pilda, hotararea crearii unor uriase otelarii intr-o tara lipsita de cele doua materii prime necesare, fier si carbune, precum si de sufi­cienta energie, iar aceasta tocmai in conjunctura in care cererea de otel pe piata mondiala era in descrestere din cauza unei adevarate revolutii tehnologice. Si, pe langa o seama de alte erori majore in planificarea economica, a inceput lucrari faraonice in capitala tarii, dupa modelul altor dementi ai lumii comuniste, ca Mao Tse Dun sau Kim Ir Sen. Cate scoli, spitale, sosele s-ar fi putut cladi cu miliardele cheltuite pentru daramarea (cu o nemaipo­menita lipsa de omenie) a unui intreg cartier al Bucu­restilor si ridicarea acelei monstruoase cladiri numite "Casa Poporului', precum si a acelui bulevard luxos, mai lung si mai larg decat Champs-Elysees de la Paris! Pro­paganda comunista a facut caz de toate aceste "realizari', insa o crestere economica sanatoasa, cum a fost cea din anii interbelici, ne-ar fi adus azi mai departe.

in ochii mei insa, aceste erori majore in optiunile eco­nomice, care sunt la originea crizei dramatice prin care tre­cem acum, nu sunt mostenirea cea mai tragica a regimului comunist. Mostenirea cea mai tragica consta in faptul ca acea jumatate de secol ne-a stricat sufletul.

Un regim in care minciuna a fost ridicata la rangul de metoda de guvernare, in care teroarea a dezvoltat lasi­tatea la cei mai multi si eroismul imprudent la cativa, in care delatiunea a fost considerata virtute, in care furtul, nu numai din bunul statului dar si din cel al vecinului, a sfarsit prin a aparea legitim din cauza privatiunilor per­manente si a exemplului de inselaciune venit de sus, un asemenea regim nu putea sa nu lase urme profunde in mentalitati si comportamente.

Ele sunt astazi piedica majora in integrarea noastra intr-o lume noua. Raul mi se pare atat de adanc si de generalizat incat nu stiu daca gene­ratia celor care acum sunt tineri il va mai putea starpi. Moralitatea batjocorita se repara mai greu decat uzinele invechite. Poate doar generatiile urmatoare sa reuseasca a regasi echilibrul, daca ar sti, cu hotarare, sa impuna cul­tul cinstei, al respectului pentru cuvantul dat si pentru semeni.

Pe plan politic, imi pun nadejdea in dezvoltarea unui regim parlamentar civilizat. Mi se va raspunde ca au presa proasta Parlamentul, "politicienii' etc. Va amintesc butada lui Winston Churchill: sistemul parlamentar e detestabil dar e cel mai putin rau din cate cunoastem. Apoi imi pun nadejdea in integrarea noastra in marea comunitate europeana, in marea familie a Europei unite, in care tarile care au aderat acum 15-20 de ani au facut un salt inainte fenomenal. Am vazut cu ochii mei: Grecia de azi fata de Grecia de acum 20 de ani e de nerecunoscut. Pana si tari mari si bogate ca Franta au fost transfigurate din punct de vedere economic de cand au initiat (cu multe reticente interne) aceasta Uniune acum 50 de ani. Acolo e si viitorul tarii noastre.

Nu inseamna sa idealizam naiv Occidentul. Dar ge­mul fiecarui popor sta in a sti sa adapteze propriei sale mosteniri integrarea intr-un ansamblu mai larg. Eu cred ca abilitatea noastra politica ne va ajuta nu numai sa intram in acest mare ansamblu continental, dar si sa jucam in sanul lui un rol de frunte. Este crezul meu. Ramane ca generatiile viitoare sa-l implineasca!




Document Info


Accesari: 10753
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright İ Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )