Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadSTATUTUL ACTUAL AL EXTNDERII U.E

istorie
ALTE DOCUMENTE

Terorismul israelian si tradarea americana, cauzele atacurilor din 11 septembrie
REVOLUTIA ROMANA DE LA 1848-1849 IN MUNTENIA
AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
scolile Misterelor
Vasalitatea
Calatori straini prin tarile romāne
UN MIC PRETEXT PENTRU UN RĂZBOI MARE
EXPANSIUNEA ROMEI INTRE 753-27 I.E.N.
Plan Trilobat in Moldova si Tara Romaneaasca
In istoria literaturii romane de la origini pana in present

   STATUTUL ACTUAL AL EXTNDERII U.E

In present UE este preocupata de capacitatea sa de absortie fata de extinderea unor noi membrii.Daca pana in present se pune problema masurii in care tarile candidate satisfac criteriile de aderare  de la COPENHAGA in present se pune problema daca UE poate face fata primirii unor membri.In momentul de fata Romania si Bulgaria sunt in mod clar considerate drept tari membre incepand cu 1 ianuarie 2007.Negocieri privind aderarea sunt  in curs cu Croatia si Turcia.Alte tari(Serbia,Muntenegru,Bosnia si Hertegovina) au acorduri de stabilizare si asociere cu U.E.Fosta republica Iugoslava a MAcedoniei a primit statutul de tara candidate.Exista parerea in Germania  ca procesul de extindere sa se opreasca dupa aderarea Bulgariei,Romaniei si a Croatiei.Cancelarul Germaniei sustine ideea definirii unor noi parteneriate privilegiate pt tari din Balcanii de V.

Parlamentul European a solicitat ca pana la 31 dec 2006  comisia sa defineasca exact capacitatea de absortie a U.E sis a o foloseasca  drept criteriu de aderare pt noile tari..

 In opinia Comisiei Europene este necesar ca tarile membre sa isi respecte angajamentele fata de tarile candidate pt a pastra credibilitatea UE ca actor international si pt asigurarea,stabilitatea si securitatea in Europa.

 In ceea ce priveste tarile  din Balcania de V,Comisia Europeana a propus un set de 3 masuri de natura sa apropie tarile  de statutul de membre.Primele masuri se refera la inlaturarea obstacolelor din calea comertului,productiei si investitiilor

  1. Se are in vedere  realizarea unui accord regional de comert liber sa inlocuiasca circa 31 de acoorduri bilaterale de comert liber(o forma actualizata a CEFTA-acordul de comert liber central European)
  2. A 2-a masura are in vedere europenizarea tinerei generatii din Balcanii de V prin cresterea mobilitatii studentilor si cercetatorilor din aceste tari
  3. IN al-3-lea rand este vorba  de facilitarea contactelor pers prim. simplificarae  procedurilor de acordare a vizelor

   POLITICA EUROPEANA DE VECINATATE:

Este in domeniul dinstinc fata de problematica extidnerii.Acesta politica are in vedere dezvoltarea de rel. privilegiate cu vecinii in domeniul respectarii drepturilor omului,spurematiei legii,bunei guvernari,dezvoltarii durabile.Aceasta politica a fost definite de comisia Europeana in martie 2003 si are in vedere tari situate in partea de est,respective Ucraina,Belarus si Moldova.In partea de sud a continentului acest process de dezvoltare a unei bune vecinatati europene are in vedere tarile curpinse in proc. Barcelona : Algeria, Egipt , Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc,Siria,Tunisia, si Autoritatea Palestiniana.
  In ceea ce priveste Rusia ea face obiectul  unui parteneriat strategic separate care a fost definit tot in 2003  si care cuprinde si spatii commune:\

-         spatiu economic comun

-         spatiu comun de libertate,securitate si justitie

-         spatiu de cooperare in domeniul securitatii externe

-         spatiu comun privind cercetarea si educatia

 In 2004 in cadrul politicii europene de vecinatate au  mai fost puse 3 tari : Armenia,Azerbagian

  Pol Europeana de vecinatate presupune alocarea unor fonduri de catre U.E pt sprijinirea dezv ec. ,pacii si stabilitatii in tarile mentionate.

Ex: fondurile vor fi utilizate  pt asistenta tehnica privind alinierea legista .ec,de asemenea pt eliminarea obstacolelor comerciale ,inbunatatiraea funcionarii institutiilor".

 .In acespt fel se urmareste  reducerea si eliminarea potentialelor conflicte ,asigurarea stabiltatii la granitele UE,combaterea mai eficienta a terorismului.

Document Info


Accesari: 1482
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )