Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadStatul dac în timpul lui Burebista

istorie
ALTE DOCUMENTE

Primul razboi mondial
CARTEA SECOLULUI
Politica externa a Romaniei la cumpana secolelor XIX si XX
Proiecte de modernizare ale României

Statul dac în timpul lui Burebista 

 

Procesul de unificare a fost generat de mai multi factori. În primul rând dezvoltarea economica . In spatiul locuit de daci s-au facut mari progrese în metalurgia fierului, confectionându-se unelte de munca cu productivitate mare , care au condus la o dezvoltare intensa a agriculturii, prin aplicarea brazdarului din fier la plug. Acesta patrunde astfel, mai adânc în pamânt si îl face mai roditor, prin confectionarea sapelor din fier care sunt mai productive în muncile agricole. Progresele din prelucrarea metalului antreneaza si influenteaza perfectionarea altor îndeletniciri cum ar fi prelucrarea ceramicii, prin folosirea rotii olarului în locul învârtirii cu mâna a obiectului prelucrat. Dezvoltarea economica generala a dus la intensificarea schimburilor de produse în interiorul triburilor si între triburi. În acelasi timp s-au amplificat schimburile economice cu orasele si statele vecine , în special cu orasele-colonii grecesti de la Marea Neagra. Negustorii greci aduceau în localitatile geto-dace obiecte de arta , bijuterii si de aici luau produse agricole , miere , blanuri, etc.. Ca urmare a dezvoltarii relatiilor comerciale, schimbul direct de produse începe sa fie înlocuit de circulatia monetara. Spre sfârsitul secolului al IV-lea î.Hr. apare moneda proprie geto-daca. Începând cu secolul al II-lea î.Hr. , odata cu penetratia economica romana în Peninsula Balcanica , în spatiul geto-dacic au patruns obiecte de export romane : ceramica , obiecte de bronz , argint , fier si sticla si , odata cu ele , moneda romana. Dacii exportau vite , grâne , miere , blanuri , lemn si alte produse.

Unificarea politica a geto-dacilor a fost favorizata si de evenimentele externe , o reala primejdie constituind-o patrunderea romanilor în zona Marii Negre si în Dobrogea în secolul I î.Hr.

În perioada care a precedat aparitia statului condus de Burebista, geto-dacii erau organizati în uniuni tribale conduse de sefi militari.
În anul 82 î.Hr Burebista , conducatorul unei uniuni tribale ,om de stat înzestrat cu remarcabile calitati de organizator, strateg militar si diplomat, si-a început activitatea de unificator al triburilor geto-dace. În anii 60-59 î.Hr , dupa ce a unificat triburile din interiorul arcului carpatic , Burebista si-a îndreptat actiunea împotriva celtilor din sud-vestul si nord-vestul Daciei ajungând pâna în Macedonia si la Dunarea mijlocie. Apoi a urmat ofensiva spre Campia Panonica unde a atacat triburile celtice. În urma acestei campanii Burebista si-a consolidat stapânirea pâna la Moravia si Dunarea mijlocie devenind o forta militara importanta.

În anul 55 î.Hr. Burebista a început o noua campanie, îndreptata spre zona Marii Negre, cucerind teritoriile dintre Carpati si Prut si apoi coloniile grecesti Olbia , Tiras , Histria etc. Astfel, regatul lui Burebista se întindea de la Dunarea mijlocie (la vest) pâna la gurile Bugului (la est) si de la Carpatii Padurosi (la nord) pâna la Muntii Balcani (la sud). Statul nou creat era cunoscut sub numele de Dacia. În jurul anului 48 î.Hr. Burebista era numit într-o inscriptie greaca "cel dintâi si cel mai mare dintre regii din Tracia si stapânitor peste tot tinutul de dincolo si dincoace de fluviu".El a înteles marea amenintare care venea din partea romanilor care stapâneau Grecia si Macedonia.

În anul 44 î.Hr. getul Burebista a fost ucis. Marele sau regat s-a împartit în regate mai mici, dintre care cel mai puternic va fi cel ce va avea centrul la Sarmizegetusa.

 

 

 

Bibliografie

  • "Mica enciclopedie de istorie universala" , Marcel D.Popa , Horia Matei , Ed.Politica 1988
  • Manual istorie cls.aV-a, Liuba Ghiorghita , Sorin Oane , Ed. Teora 1997
  • Mic dictionar enciclopedic, Ed. Enciclopedica româna 1972
  • Internet

Powered by http://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate

Document Info


Accesari: 27106
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )