Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Test istorie

istorie


I. Întrebarile de mai jos necesita raspunsuri clare si concise.


Reperele civilizatiei crestine




Puncte nevralgice în societatea româneasca care îngreuneaza calitatea vietii si impun schimbarea mentalitatii

Starea noastra de perpetua asteptare, faptul ca la noi totul se declanseaza si incepe mai tarziu, si mai mult, in acest timp inert nu ne pregatim pentru a ataca mai cu tact. Infantilismul de a da vina pe altcineva si de a nu ne asuma responsabilitatea a ceea ce suntem si putem face.


Alexandru Macedon.

Alexandru al III-lea cel Mare (356-323 i.H.), crescut si educat sub influenta mentorului sau Aristotel, beneficiind de reformele politice si militare ale tatalui sau, regele Filip al II-lea, care deja se amestecase cu succes in lupta pentru suprematie dintre poliss-uri, se autoproclama, printr-o politica inteligent condusa, combinand cu abilitate actiunile armate cu manevrele politice, drept lider al lumii grecesti. Personalitate de marca a istoriei universale Alexandru, reuseste sa cucereasca in numai zece ani intreg Imperiul persan si pe multi dintre vasalii acestuia, astfel incat, la moartea sa, sa puna bazele raspandirii culturii si civilizatiei grecesti pe un teritoriu imens, intins din Macedonia pana in Egipt si India.


Conducatorii poporului evreu

Primii conducatori ai evreilor au fost patriarhii, sefii triburilor: Avraam, Isaac, fiul acestuia Iacob. Apoi a urmat Moise, un mare organizator si unificator, dar mai ales un mare intemeietor de religie, parintele poporului evreu.    Judecatorii au fost alta categorie de conducatori care isi exercitau atributiunile mai ales in situatii de criza, cand popoarele cu care evreii veneau in contact se dovedeau amenintatoare si distrugatoare. Cei mai importanti regi: Saul, David, Solomon.


Sintetizati 626l118g în zece cuvinte civilizatia egipteana. 

Nil, Cleopatra, zei, scrib, faraoni, Osiris, piramide, Sfinx, hieroglife, Regatul Vechi.


II. Dezvoltati unul dintre cele cinci subiecte de mai jos, argumentând pe baza informatiilor din curs.


1. De ce este necesara schimbarea mentalitatii?


2. Marea schisma crestina

Marea Schisma din 1054 este un eveniment ce a împartit crestinismul în doua mari ramuri, vestica (catolica) si estica (ortodoxa). Anul în care s-a petrecut este , desi tensiunile datau de multa vreme între crestinatatea latina si cea greaca. Principalele cauze au fost dispute asupra autoritatii papale si inserarii clauzei Filioque în Crezul de la Niceea, desi au existat si cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdictia asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice. Papa Leon al IX-lea (1049-1054) si patriarhul de Constantinopol Mihail Cerularie (1004-1058) au desavârsit ruptura definitiva dintre cele doua biserici în anul , în urma unor dezacorduri ireconciliabile (lupta pentru suprematie în lumea crestina, divergente teologice etc). Aceasta ruptura a ramas cunoscuta în istorie sub numele de Marea Schisma. Patriarhul de Constantinopol fiind considerat de catre bisericile ortodoxe drept sef onorific, simbolic, al ortodoxiei. Este binecunoscuta denumirea de ,,Primul dintre egali" pe care o are fata de celelalte biserici autocefale aflate in deplina comuniune liturgica. Biserica ortodoxa recunoaste numai primele 7 Concilii ecumenice crestine, respinge primatul si institutia papala, are o liturghie proprie si cultul icoanelor. Aceasta biserica sustine ca e singura care ar fi pastrat neschimbate dealungul secolelor dogmele, traditia, cultul si organizarea bisericii crestine, asa cum au fost in primele 8 secole dupa Isus.


3. Valoarea umana în Renastere


4. Cele sapte taine si libertatea de a alege în Crestinism

1. Botezul reprezinta o nastere spirituala. Imbracandu-se in Hristos, omul natural moare si un nou om se naste. Este castigarea puterii mantuitoare a operei de rascumparare a lui Hristos. Forma botezului este o intreita scufundare in numele Sfintei Treimi. Orice botez crestin conferit in numele Sfintei Treimi este valabil si aceasta nu numai in limitele Ortodoxiei, ci si in afara ei. Ca regula generala, aceia care au fost botezati o data, nu sunt rebotezati (afara de vreo exceptie motivata special).

2. Taina Mirului este administrata in Biserica Ortodoxa imediat dupa botez. Desi aceasta taina se savarseste de catre preot, mirul trebuie sa fie sfintit de catre o adunare de episcopi, si de aceea se spune ca mirungerea este o taina episcopala. Ea suplineste taina punerii mainilor de catre apostoli asupra celor botezati, prin care se confera crestinului laic, harul "Preotiei Imparatesti" despre care vorbeste Sf. Petru.

3. Pocainta este aplicarea puterii "de a lega si a dezlega" pacatele, data de Hristos apostolilor. Ortodocsii isi marturisesc pacatele unui savarsitor autorizat (episcop sau preot), care are rolul de a reimpaca pe om cu Dumnezeu.

4. Euharistia, sau Cina Domnului, este primirea painii ceresti, prin impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos, dupa indemnul Mantuitorului insusi. Ortodoxia crede ca painea si vinul sunt schimbate in Trupul si Singele lui Hristos, si respinge doctrina catolica a "transubstantiunii", in care se distinge o substanta ce se schimba si "accidente", care nu se schimba. Sfintirea sfintelor daruri se savarseste de-a lungul intregii liturghii, a carei parte principala consta in cuvintele de instituire ale Mantuitorului, urmata de invocarea Sfantului Duh si de binecuvantarea elementelor (epiclesis). Atat clerul cat si laicii se impartasesc cu amandoua formele. Euharistia are puterea jertfei de pe Golgota si reprezinta participarea credinciosilor la aceasta jertfa. Ea se ofera "pentru toti si pentru toate", pentru vii si pentru morti.

5. Hirotonia (punerea mainilor) este taina prin care se confera darurile ierarhice de catre episcop, asupra subiectului, care devine apoi preot, sau diacon. Episcopii sunt la randul lor hirotoniti de cel putin doi episcopi, dar este necesar ca ei sa aiba binecuvantarea tuturor celorlalti episcopi. Laicii participa la aceasta taina prin vointa, cuvant si rugaciune. Harul transmis prin aceasta taina este de nesters si nu se repeta (clericii nedemni pot fi insa revocati). Se vede deci ca exista trei trepte ierarhice: episcopatul, presbiteratul si diaconatul. Dupa cum se stie, in trecut femeile puteau fi hirotonite diacon, dar incepand din secolul IV, dupa surghiunirea Sfintei Diaconese Olimpia, numarul femeilor hirotonite a scazut treptat si se pare ca a disparut total in secolul XIII.

6. Casatoria este sfintirea uniunii naturale a barbatului si a femeii, in vederea unei vieti crestine comune si a procrearii. Casatoria se implineste "in Hristos si in Biserica" si pune baza unei mici biserici domestice, care este familia.

7.Maslul (ungerea bolnavilor) este taina insanatosirii intregii naturi omenesti, a sufletului si a trupului. Ungerea poate sa savarsasca fie intoarcerea la sanatate, fie cresterea puterii necesare unei morti crestine. Rezulta ca aceasta taina poate avea doua aspecte: unul indreptat spre vindecare, altul inspre eliberarea de boala, prin moarte.



5. Influenta civilizatiei elenistice asupra Crestinismului


III. Alegeti una dintre cele patru grupari de concepte. Alcatuiti un eseu prin care sa urmariti: semnificatia acestora, articularea acestora într-o structura unitara, raportarea acestora la notiunile cursului de istoria culturii si civilizatiei crestine.


(David, Solomon, Sf.Petru, Grigorie Palamas, Joseph Smith) sau (Edictul din Milan, filioque, Caderea Constantinopolului, Reconciliere (7 dec.1965), Martin Luther) sau (Homo erectus, bronz, Charles Darwin, revolutia industriala, Isac Newton) sau (Sandro Botticelli, Francesco Petrarca, arta pragmatica, Marea Britanie, "mama a parlamentelor", civilizatie crestin-europeana).

Grigore Palamas, nascut la 1296 în Constantinopol, mort la . Calugar din Muntele Athos iar apoi Arhiepiscop de Tesalonic. A ramas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei, datorita implicarii sale polemice împotriva lui Varlaam Calabrezul pentru a apara Isihasmul. Datorita acestei implicari, Isihasmul mai poarta numele de Palamism. Doctrina elaborata de el are o valoare de sinteza pentru teologia Rasariteana dar si implicatii filozofice si antropologice profunde.

Joseph Smith, Jr. (n. 23 decembrie - d. 27 iunie ) a fost un lider religios american, care a fondat miscarea Sfintilor din Zilele cele din urma, cunoscuta si drept "mormonism". Adeptii lui Smith au afirmat despre el ca ar fi primul profet din Zilele cele din urma, a carui misiune era sa reînfiinteze Biserica Crestina originara, considerata pierduta la scurt timp dupa moartea apostolilor, datorita unei apostazii. Aceasta reînfiintare a inclus si fondarea Bisericii lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma, precum si publicarea Cartii lui Mormon si a altor scripturi noi. Ca liderul unei comunitati importante de colonizare, Smith a devenit si un lider politic si militar în Vestul mijlociu (SUA). Desi învataturile restaurationiste ale lui Smith au fost la început similare cu cele corespunzatoare altor miscari din epoca sa, Joseph Smith a fost, si înca este, un personaj controversat si polarizant în cadrul crestinatatii, datorita inovatiilor sale religioase si sociale, precum si a urmasilor sai, al caror numar continua sa creasca si în zilele noastre. Adeptii diferitelor confesiuni care au izvorât din învataturile lui Smith sunt astazi în numar de treisprezece, pâna la patrusprezece milioane. Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma este cea mai mare confesiune, cu aproximativ 13 milioane de membri. A doua ca marime este Comunitatea lui Hristos, numita initial Biserica Reorganizata a lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma, cu aproximativ 250.000 de membri. Alte confesiuni ale Sfintilor din Zilele din Urma au un numar de membrii de ordinul zecilor de mii.

Regele Solomon a condus timp de mai mult de patruzeci de ani cel mai puternic regat in istoria Israelului. El a fost (secolul 10 i.e.n.) al treilea rege al Israelului, dupa tatal sau, regele David, si regele Saul. Era faimos pentru intelepciune si apreciat pentru a fi construit marele Templu al lui Dumnezeu, Beit Hamigdash, in Ierusalim si pentru a fi adus o perioada de pace si prosperitate fara precedent in regat. Solomon a fost uns rege chiar cand fratele sau Adoniyah planuia sa ia tronul pentru el. Tanarul rege a domnit impreuna cu tatal sau pana la moartea lui David. Primul act al lui Solomon dupa moartea tatalui sau a fost sa elimine toti fostii dusmani ai tatalui sau. Dupa ce a omorat pe toti cei ce amenintau potential autoritatea sa, el s-a concentrat asupra dezvoltarii si imbogatirii regatului. Solomon mostenise de la tatal sau un regat imens care se intindea de la Eufrat pana la granita cu Egiptul.

Petru (?-cca. 67) a fost un pescar din Betsaida (localitate pe malul nordic al lacului Genesareth, astazi El Aradsch, Siria). A fost numit unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus din Nazaret, fiind si fratele mai mic al apostolului Andrei. Ajuns la Roma în jurul anului 57 d.Hr., Petru a devenit seful comunitatii iudeo-crestine din Roma, unde l-a reîntâlnit pe Pavel. Una din legende afirma ca Petru si Pavel ar fi cauzat prabusirea si moartea lui Simon-Magul în timpul unui zbor al Magului în fata împaratului Nero (54-68 d.Hr.), ceea ce le-a atras arestarea. Dupa o alta legenda, Petru si Pavel ar fi fost arestati în timpul represiunilor anticrestine declansate de împaratul Nero dupa incendierea Romei în anul 64 d.Hr. Ar fi fost tinuti închisi în "Carcera Mamertinica", situata între Capitoliu si Forumul Roman. Carcera consta din doua celule suprapuse: o celula superioara (închisoarea Romei) si o celula inferioara (cea mai veche camera din Roma, numita din anul 300 î.Hr. "Tullianum"). (Mai târziu, capela amenajata în "Tullianum" a primit numele de "San Pietro in Carcere" - "Sf.Petru în Carcera".) Petru ar fi fost condamnat la moarte si executat prin crucificare cu capul în jos (la cererea lui), spre a se deosebi de modul rastignirii lui Iisus, în jurul anului 67 d.Hr., lânga fostul circ al lui Caligula si Nero, în afara zidurilor Romei, pe terenul numit "Agger Vaticano", si îngropat în apropierea Circului, în cimitirul-necropola al celor neînstariti, de lânga sirul de cavouri ale unor cetateni romani mai bogati.


Homo erectus ("omul ridicat") este specie umanoida preistorica, posibil precursor al oamenilor moderni. Acest palier al antropogenezei reprezinta, la rândul sau, un moment crucial. Chiar daca, strict anatomic, exista unele trasaturi care pot fi considerate "primitive", în ansamblu evolutia lui H. erectus se înscrie pe directia acumularilor, atât anatomice, cât mai ales culturale.

Epoca Bronzului este o perioada din dezvoltarea civilizatiei când cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor (cel putin din punct de vedere al raspândirii) erau tehnicile de extragere a cuprului si staniului (cositor) din minereul disponibil, si apoi crearea unui aliaj din aceste metale pentru a turna bronzul. Epoca Bronzului face parte din sistemul celor trei epoci pentru societatile preistorice. În acest sistem, ea urmeaza neoliticului în unele zone de pe glob. Charles Darwin (n. 12 februarie , Shrewsbury, Shropshire - d. 19 aprilie , Down, lânga Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, fondatorul teoriei evolutioniste, propunând selectia naturala ca mecanism de explicare a aparitiei speciilor. El si-a publicat propunerea în anul , în cartea "Originea speciilor", cea mai faimoasa dintre scrierile sale. Multe dintre observatiile si datele pe care se bazeaza ipoteza sa, provin din timpul calatoriei pe mare, cu nava "Beagle". Revolutia industriala este procesul tehnic complex prin care munca manuala este înlocuita cu masinismul. În acest proces muncitorului îi revenea rolul de supraveghere, reglare si alimentare a masinii. Aparitia revolutiei industriale a avut ca efect cresterea productiei, dezvoltarea oraselor si a stiintei.

Isaac Newton (n. 4 ianuarie , Woolsthrope, Grantham, d. 31 martie , Kensington, Londra) a fost un renumit om de stiinta englez, matematician, fizician si astronom, presedintele Academiei Regale de stiinte a Angliei. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor stiintifice care vor revolutiona stiinta, în domeniul opticii, matematicii si în special al mecanicii. În a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atractiei universale si, prin studierea legilor miscarii corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreuna cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la inventarea si dezvoltarea calculului diferential si a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat ca legile naturii guverneaza atât miscarea globului terestru, cât si a altor corpuri ceresti, intuind ca orbitele pot fi nu numai eliptice, dar si hiperbolice sau parabolice. Tot el a aratat ca lumina alba este o lumina compusa din radiatii monocromatice de diferite culori.



Document Info


Accesari: 3060
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )