Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadUNIREA TARILOR ROMANE SUB CONDUCEREA LUI MIHAI VITEAZUL - CEL MAI STRALUCIT ACT POLITIC AL EVULUI MEDIU ROMANESC.

istorie

loading...

ALTE DOCUMENTE

Tratatul dintre Moldova si Rusia din 1711
DREPTUL ANTIC - DREPTUL GETO - DAC
Al Doilea Razboi Mondial īn Asia
Act de danie - Ludovic I - 24 iun. 1353
Schita de cronologie a dualismelor Occidentului
Situatia Imperiului Bizntin sub ultimii imparati paleologi (1391-1448)
Studiu Aromani
Unirea Principatelor si coalitia anti-cuzista==
Evolutia tratatelor
In ANII ,20

 

UNIREA ŢĂRILOR ROMĀNE

SUB CONDUCEREA LUI MIHAI VITEAZUL -

 CEL MAI STRĂLUCIT ACT POLITIC  AL EVULUI MEDIU ROMĀNESC.

                                                                              Dr. Dominut Padurean

1. SITUAŢIA INTERNĂ sI INTERNAŢIONALĂ

1.1. SITUAŢIA INTERNĂ

            Situatia  interna a poporului romān  īn a doua jumatate a secolului al XVI-lea,a fost puternic marcata atāt de factori externi (amplificarea tendintelor expansioniste ale otomanilor,habsburgilor si polonezilor; grava criza prin care a trecut Imperiul otoman,criza care s-a rasfrānt si asupra Ţarilor Romāne prin agravarea dominatiei otomane), cāt si de factori interni ( competitia ocuparii tronului,care a generat slabirea puterii centrale si o acuta instabilitate a domniei;nesocotirea  grava a  traditiei dinastice interne, introducāndu-se arbitrariul īn numirea domnilor).

Semnificativ īn acest sens este faptul ca īntre 1551-1593 īn Ţara Romāneasca s-au succedat 12 domnii,cu 9 domni;īn Moldova s-au succedat 12 domnii cu 10 domni;īn Transilvania s-au succedat 6 domnii.

Desele schimbari de domni (stimulate de Poarta) s-au datorat gruparilor si regruparilor din sānul boierimii (nobilimii) celor trei tari romāne īn favoarea unuia sau altuia dintre pretendenti,fiecare "partida"dorind ca prin succesul candidatului sau,sa urce treptele superioare ale ierarhiei politice interne.

Pentru cucerirea sau apararea puterii,pretendentii si domnii,au facut apel (uneori)la ajutorul otoman,polon sau habsburgic,ceea ce a atras de fiecare data interventia fortelor militare straine,facilitānd astfel ameste 16216v2123q cul strain īn treburile politice interne.

Īn conditiile cumpararii tronului de la puterea suzerana si competitia ocuparii lui,instabilitatea domniei a īnsemnat īn acelasi timp,sume tot mai mari de bani platiti sultanilor si vizirilor de diferiti pretendenti si domni īn functiune (pentru a obtine/mentine scaunul domnesc.).

De aceea,īn timpul domniei,scopul principal al domnului era de a aduna cāt mai multi bani,necesari pentru : plata creditorilor;recāstigarea protectiei Portii otomane;asigurarea celor trebuincioase dupa mazilire;acest lucru marea exploatarea si suferintele maselor largi populare,īmpiedecānd dezvoltarea economiei romānesti.

Anterior urcarii pe tronul Ţarii Romānesti a lui Mihai Viteazul,au fost si cazuri de domni care s-au preocupat de initierea unor masuri menite sa ridice Ţarile Romāne din punct de vedere economic,social,cultural si militar,pentru eliberarea lor de sub īmpovoratoarea asuprire otomana;(ex.:Ion Voda cel Viteaz -1572-1574 - ,rezultatul luptelor sale fiind  mentinerea statutului Moldovei stabilit  prin tratatele anterioare.).

 Razboiaele purtate de Imperiul otoman si consolidarea acestuia īn secolul al XVI-lea īn Europa si Asia,au avut urmari deosebit de grele pentru Ţarile Romāne. Suzeranitatea otomana a atins cel mai īnalt grad din īntreaga orānduire feudala, prin cresterea haraciului, peschesurilor, cumpararea tronului, obligatiile de popas pentru ostile si dregatorii turci, obligatiile īn produse si munca,monopolul asupra comertului s.a.

Īn acest cadru,complex si sinuos,dezvoltarea fireasca a Ţarilor Romāne a fost puternic  afectata,īn primul rānd de accentuarea dominatiei otomane. Ele erau strānse ca īntr-un cleste de o centura de pasalācuri si raiale care se īntindeau de la Buda (1541), pe linia Dunarii pāna la Cetatea Alba, iar de aici ridicāndu-se la nordul gurilor Dunarii pāna la cetatea Bender  Tighina); garnizoanele din aceste raiale si pasalācuri aveau misiunea de a īntreprinde primele interventii cānd nemultmirea supusilor lua proportii, precum si de a supraveghea "fidelitatea" domnilor romānifata de Poarta.

Īn atari conditii, imixtiunea otomana īn treburile politice interne ale  romānilor devenise tot mai frecventa dar si mai apasatoare, Poarta nerespectānd vechile tratate (capitulatii -ahdname), care garantau granitele si autonomia īn schimbul tributului.

Domnii romāni erau confirmati de Poarta, tronul cumparāndu-se cu  sume fara precedent si īn continua crestere; ex.:Mihnea Turcitul,pentru ocuparea tronului a cheltuit 1.000.000 de galbeni; Petru Cercel, a ocupat tronul Ţarii Romānesti,dupa achitarea sumei de 1.160.000 de galbeni;pentru ocuparea tronului Ţarii Romānesti, īntre anii 1581-1590 au fost platiti  Portii  6.500.000 de galbeni (echivalentul a ½ din valoarea pe care o aveau toate satele Ţarii Romānesti la aceea data.! 

A crescut foarte mult si haraciul : īn Ţara Romāneasca - de la 24.000 de galbeni īn anul 1542,la 155.000 de galbeni īn anul 1593;īn Moldova - de la 30-35.000 de galbeni pe la mijlocul secolului al XVI-lea,la 65.000 de galbeni īn anul 1593;īn Transilvania (devenita Principat autonom sub  suzeranitatea Portii,din 1541,evolutia haraciului a fost moderata - de la 10.000 la 15.000 de galbeni.

Peschesurile (darurile) au urmat īndeaproape evolutia haraciului - s-au triplat īn cazul Ţarii Romānesti si a Moldovei,soi au crescut cu 50% īn cazul Transilvaniei.

Aceste sume deosebit de mari pentru acele timpuri, afectau  grav economia Ţarilor Romāne,constituind o adevarata calamitate financiara pentru acestea.

Obligatiile cuprinse īn capitolul prestatii īn natura si munca  īnsemnau cereale,animale,unt,miere,ceara,"furnituri"de razboi,carausii īn timp de razboi dar si īn timp de pace,lucrul la cetati s.a.

Acestora se adauga monopolul comercial otoman ,ceea ce echivala,pe de o parte,cu obligatia domniei de a asigura Portii cele trebuincioase,iar pe de alta parte,cu dreptul negustorilor otomani de a cutreiera Principatele si de a aduna grāne si animale la preturi abuzive(extrem de reduse),pe care le transportau mai apoi īn Imperiul otoman,īndeosebi la Istanbul,pentru satisfacerea nevoilor de consum ale populatiei otomane.

Toate aceste  au constituit cai  prin care Poarta a secatuit si saracit sistematic economia  Ţarilor Romāne,frānānd dezvoltarea fireasca a acestora.

Īn preajma ocuparii tronului de catre Mihai Viteazul,īn exercitarea puterii politice au loc importante mutatii,boierimea autohtona confruntāndu-se cu un fapt fara precedent:patrunderea boierilor greci īn functiile reprezentative ale statului.

Este de remarcat faptul ca īn ciuda conditiilor vitrege,a intensificarii dominatiei otomane(Poarta nutrea dorinta de a le transforma īn pasalācuri.) s.a.,Ţarile Romtāne au reusit sa-si pastreze identitatea si autonomia statala - ceea ce a asigurat conditii pentru o tot mai strānsa īmpletire a intereselor lor economice, sociale, politice, militare si culturale, ceea ce a reprezentat o premisa importanta a actului unificator realizat mai apoi de catre Mihai Viteazul.

Pe plan social  - accentuarea dominatiei otomane,goana boierilor si clericilor dupa venituri cāt mai mari,au agravat continuu  situatia taranimii;īn partalel cu  legarea taranimii de glie, s-a desfasurat  procesul de creare de mari latifundii feudale,rezultate prin īnghitirea si comasarea micilor proprietati, supuse pāna atunci la mari sarcini fiscale.

Obligatiile taranimii fiind atāt de mari īncāt nu mai puteau fi satisfacute doar de catre taranii dependenti,la dari au fost supusi si taranii liberi (mosneni,razesi) ,consecinta acestei politici concretizāndu-se īn decaderea si ruinarea taranimii libere,respectiv  cresterea numarului taranilor dependenti.

Aceasta a dus la intensificarea luptei de clasa,manifestata acum,īn principal,prin fuga de pe mosii,contracarata de boieri/nobili prin limitarea dreptului de stramutare.

La toate acestea se adauga si tendinta īnlocuirii elementelor negustoresti locale,slabite economic,cu cele levantine,mult mai bogate si cu o experienta comerciala  mult mai bogata.

Pe plan militar - prefacerile īn plan economic si social au determinat schimbari si in acest domeniu (īn structura si dotarea armatei) : oastea cea mare (de tara) continua sa existe dar importanta ei scade mult fata de perioada anterioara;cauze - accentuarea procesului de aservire a taranimii,a restrāns baza de recrutare;aparitia armelor de foc perfectionate cerea oameni instruiti si antrenati special pentru acest tip de armament; decade din punct de vedere economic si militar si institutia curtenilor,datorita exploatarii fiscale; s-a creat un corp nou (slujitorii),auxiliari ai domniei (proveneau din lumea satelor;benmeficiau de anumite privilegii;aveau un regim fiscal aparte); ei se deosebeau de vechii curteni prin baza sociala din care proveneau,precum si prin modul cum erau legati de puterea statala,deoarece nu mai executau servicii la curte,fiind obligati doar la prestarea de serviciu anual cāte trei luni,restul timpului folosindu-l pentru nevoile lor;erau obligati  a veni la chemare cu armament si cal personal,de a participa la revistele anuale de efectiv ; caracteristica pentru evolutia oastei romāne īn aceasta perioada a fost extinderea corpului de mercenari (datorita extinderii armelor de foc si cresterii importantei si rolului acestora pe cāmpurile  de lupta).

Din toate cele aratate pāna aici,rezulta ca īn a doua jumatate a secolului al XVI-lea,īndeosebi īn anii care au precedat domnia lui Mihai Viteazul,situatia Ţarilor Romāne era foarte grea,depasirea acesteia impunānd venirea la tron a unui domn capabil,energic,hotarāt īn actiuni,drept si cinstit,care sa īnteleaga cerintele epocii si sa actioneze īn concordanta cu ele.

1.2. SITUAŢIA INTERNAŢIONALĂ

Īn Europa secolului al XVI-lea concomitent cu  afirmarea Umanismului  si Renasterii,au loc mari convulsii provocate de Reforma si Contrareforma.

Dupa batalia de la Mohacs(1526) si stergerea Ungariei de harta politica a Europei , īn urma transformarii ei īn pasalāc,se deschisese calea cuceririlor otomane spre centrul Europei si Dunarea de sus.

Īn Europa centrala si de est, la sfārsitul secolului al XVI-lea se acutizeaza rivalitatea dintre habsburgi si otomani, fiecare dorind suprematia īn aceasta zona geografica.

La nivelul Europei,conflictul citat se desfasura īn cadrul amplului raport de forte de pe continent, al aliantei dintre Franta si Imperiul otoman, carueia i se opunea alianta dintre Imperiul habsburgic, Spania si unele state italiene.

Dupa victoria navala de la Lepanto (1571), unde fortelor otomane au fost īnvinse, coalitia care īi avea īn frunte pe habsburgi s-a destramat.

Īn fata pericolului otoman Papa Clement al VIII-lea a avut initiativa īnfiintarii unei noi ligi"sfinte",īn a carei compunere au intrat : Statul Papal,Spania,Austria,Toscana,Mantova si Ferrara (Anglia si Polonia manifestāndu-si rezerva fata de politica de cruciada initiata de Papa).

Evolutia evenimentelor īn defavoarea acestei ligi, a facut ca Viena si Vaticanul sa īncerce atragerea tarilor romāne la coalitia antiotomana (pozitia strategica si efectivele acestora, greu īncercate īn timp īn luptele cu otomanii, urmānd sa aiba un rol de prim rang).

Īn a doua jumatate a secolului al XVI-lea,situatia Ţarilor Romāne s-a agravat  din cauza tendintelor expansioniste ale celor trei mari puteri expansioniste - Imeriul otoman, Imperiul habsburgic si regatul Poloniei.

Imperiul otoman desi trecuse printr-o puternica criza dupa decesul lui Soliman cel Mare (15201566) - cānd atinsese apogeul,reprezentānd cea mai mare forta militara a Europei acelor vremuri -, desi suferise īnfrāngerea de  la Lepanto (octombrie 1571,lānga golful Corint-Grecia), din partera Spaniei,Venetiei si Papalitatii,avea īnca suficiente resurse  pentru a domina  sud-estul Europei sau a īncerca noi cuceriri  fiind,īn continuare,un adversar de temut.

El a īncercat o īntarire a controlului politico-militar asupra tarilor romāne, cu atāt mai mult cu cāt ele constituiau un punct cheie īn conflictul cu Liga Sfānta, o importanta sursa de hrana si financiara nu doar pentru purtarea razboiului ci si pentru alimentarea Portii, pentru cheltuielile de ansamblu ale acesteia.

Imperiul habsburgic īmpiedecat de Franta īn expansiunea  spre vest si de Polonia īn expansiunea spre est, ti-a īndreptat privirile tot mai insistent spre partea de sud-est a Europei, unde venea īn conflict cu Imperiul otoman. Īn aceasta parte a Europei era vizat īn primul rānd spatiul romānesc, habsburgii - īn noua conjunctura internationala - continuāndu-si planurile de cucerire a acestuia.

Polonia, īndeosebi dupa īnfaptuirea statului polono-lituanian (1561), urmarea si ea o politica expansionista ce viza īn special Moldova dar si Ţara Romāneasca.

Adoptānd o neutralitate binevoitoare fata de Poarta īn conflictul cu Liga Sfānta, Polonia facea un joc care avea ca scop, pe de o parte, contracararea instalarii dominatiei habsburgice asupra tarilor romāne, iar pe de alta parte, cauta sa traga foloase de pe urma slabirii Portii.

Avānd īn vedere circumstantele relevate, este clar faptul ca Ţarile Romāne se aflau īntr-o situatie politica dificila,ca asupra integritatii lor.

Cei trei "vecini" (Poarta si habsburgii se aflau īn razboi, Polonia īn expectativa) īsi  manifestau deschis intentiile de cucerire a tarilor romāne, de anihilare a existentei lor politice autonome.

Romānia medievala, ca sa-l citam pe marele istoric Nicolae Iorga (care se referea totusi la alte vremi), era "o tara pāndita".

2. LUPTA ANTIOTOMANĂ CONDUSĂ DE MIHAI VITEAZUL

 

Mihai Viteazul (n.1550/1558 ?), īntre 1588-1593 a parcurs īntreaga ierarhie administrativ-politica a tarii, dovedindu-se un bun organizator si comandant militar, ceea ce a facut sa se bucure de o larga popularitate.

A urcat pe tronul Ţarii Romānesti īn septembrie 1593 (ocuparea efectiva a tronului - 11 octombrie) - cu asentimentul sultanului,sprijinit de boieri,de puternica familie a Buzestilor,de Cantacuzinii de la Constantinopol, bucurāndu-se si de sprijinul principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory -, īntr-o situatie de cumpana, īntr-o conjunctura internationala complexa,cānd presiuni externe si dificultati politice si economice interne puneau sub semnul īntrebarii durabilitatea statului romān; noua boierime ridicata īn deceniile anterioare, potrivnica atāt elementului grecesc cāt si colaborarii cu turcii, va constitui un  suport al domniei marelui voievod; ascensiunea sa la tron s-a bazat pe aceasta boierime noua, pe legaturile sale cu boierii olteni, de care īl legau atāt relatiile de rudenie cāt si o serie īntreaga de interese.

Īn functie de forta potentiala de amenintare,a fost pus īn practica un plan bine īntocmit, care īmbina īn chip armonios calculul diplomatic (a manifestat un extraordinar spirit de inventivitate īn strategia aliantelor) cu actiunea militara, rezultatul acestei orientari  concretizāndu-se īn redresarea Ţarii Romānesti de pe panta pe care intrase, cāstigarea independentei iar mai apoi, apogeul domniei sale, unirea celor trei Ţari Romāne sub un singur sceptru, cel al marelui voievod.

 Analizānd cu realism complexul intereselor contradictorii ale puterilor vecine, al caror potential militar depasea pe cel al romānilor, Mihai Viteazul si-a stabilit cu claritate obiectivele si prioritatile, urmarind etapa cu etapa īnfaptuirea obiectivelor strategice pe care si le fixase.

Domnia sa (1593-1601), prin evenimentele care au avut loc, cunoaste doua perioade distincte - dar strāns legate īntre ele : lupta de eliberare de sub dominatia otomana (1594-1598), respectiv unirea politica a celor trei tari romāne (1599-1601).

Īntelegānd din plin nevoia unei ierarhizari logice a obiectivelor care stateau īn fata tarii sale,el a acordat o atentie deosebita,mai īntāi,luptei īmpotriva Imperiului otoman,care adusese Ţara Romāneasca īntr-o situatie limita,din care nu se mai putea iesi decāt prin lupta armata.

A facut īnsemnate comenzi de armament īn Transilvania, a refacut atelierele de tunuri si pulberariile de la Tārgoviste, a crescut dotarea artileristica, a dotat infanteria cu arme de foc portabile, a restructurat institutiile traditionale īn consens cu obiectivele politice si cerintele militare ale epocii.

Īn fruntea unitatilor sale armate a numit oameni apropiati,persoane de nadejde,buni profesionisti, potriviti locului si momentului.

A stiut sa-si apropie masele largi populare,fara al caror aport nu si-ar fi putut atinge obiectivele sale (neatārnarea si unirea tarilor romāne), carora le-a dedicat totul,inclusiv viata.

Īnca din primele zile de domnie a intuit marele efort militar pe care īl avea de facut, cu atāt mai mult cu cāt cele doua obiective fundamentale pe care si le propusese nu erau pe placul puterilor vecine expansioniste, care n-ar fi vazut cu ochi buni existenta unui stat romān unit si neatārnat, pentru ca īn felul acesta li se naruiau planurile expansioniste ce vizau acest spatiu. Desfasurarea evenimentelor politico-militare evidentiaza faptul ca cele trei puteri vecine si dusmanoase au intervenit - fie separat, fie īmpreuna - pentru īmpiedecarea unirii politice a romānilor, iar dupa īnfaptuirea acesteia pentru prabusirea ei.

Pentru a scapa tara de apasatoarea dominatie otomana, īn anul 1594 Mihai : angajeaza Ţara Romāneasca alaturi de Transilvania si Moldova īn coalitia antiotomana (Liga Sfānta) - reconstituindu-se astfel frontul unic de actiune al poporului romān, apreciat de Mihai ca neaparat necesar īn batalia pentru independenta; la 13 noiembrie 1594 ucide pe toti creditorii turco-levantini, lichidānd si oastea otomana (cu un efectiv de 2000 de oameni) stationata īn capitala; suprima dregatorii si negustorii turci raspānditi prin toata tara; ataca trupele otomane din localitatile de la Dunare, reusind sa elibereze cetatile Hārsova si Braila (1 ianuarie 1595), Giurgiu, Hārsova, Silistra s.a.

Aron Voda īn Moldova, īn īntelegere cu Mihai Viteazul, elibereaza cetatile Chilia, Cetatea Alba, Ismail,Tighina si Braila.

Īn urma acestor actiuni militare conjugate,malul stāng al Dunarii a intrat sub controlul militar al romānilor.

La Constantinopol, noul sultan Mehmed al III-lea (1595-1603) accepta planul propus la 14 mai 1595 de marele vizir Ferhad pasa potrivit caruia urmau sa fie nimicite fortele romāne, ocupate tarilor romāne si transformate īn pasalācuri.

Īn iarna anului 1594-1595 sultanul trimite īmpotriva lor doua grupari - una turceasca,de 40.000 de oameni, prin Rusciuk catre Bucuresti, si una tatareasca, stationata pāna atunci īn nordul Serbiei.

Mihai Viteazul nimiceste la sfārsitul lunii ianuarie 1595 fortele tataresti la Putineiu si Stanesti si pe cele turcesti la serpatesti; apoi,urmarindu-i pe turci, trece Dunarea unde sprijinit de bulgari si de sārbi, patrunde pāna la Rusciuk si Varna, ajungānd īn zona muntilor Balcani.

Īn ciuda actiunilor militare otomane, obiectivele avute īn vedere de Mihai pentru iarna 1594/1595-primavara 1595 (asigurarea controlului asupra tarmurilor si cursul Dunarii) au fost atinse, o prima etapa a planurilor sale dupa urcarea pe tron īncheindu-se cu succes.

Aflat īn fata acestei mari primejdii, sultanul se vede silit sa dispuna īntreruperea operatiunilor din Ungaria si concentrarea fortelor īmpotriva Ţarilor Romāne, urmarind sa le transforme īn pasalācuri.

Mihai īsi da seama de pericolul īn care se afla tara si, pentru a-si asigura ajutorul economic si militar necesar,īncheie la 10/20 mai 1595 un tratat politic de alianta cu Sigismund Bathory, la Alba Iulia;unii dintre boierii trimisi la tratative (condusi de mitropolitul Eftimie), nu s-au aratat loiali lui Mihai Viteazul, depasindu-si mandatul si īncalcānd grav instructiunile primite din partea domnului, subordonānd pur si simplu Ţara Romāneasca principelui Transilvaniei.

Tratatul cuprindea īn linii esentiale obligatia lui Sigismund Bathory de a da ajutor militar lui Mihai,recunoasterea suzeranitatii acestuia de catre Mihai(acesta devenea  loctiitor īn propria-i tara, puterea revenind īn fapt Sfatului Domnesc, compus din 12 boieri!),scutirea boierilor de orice fel de dari; singurul fapt cu care domnul a fost de acord  se referea la dependenta Bisericii ortodoxe din Transilvania de Mitropolia de la Tārgoviste.

Aflat īn situatia unei iminente invazii otomane, Mihai Viteazul neputāndu-si permite deteriorarea raporturilor sale cu Transilvania, a fost silit de īmprejurari sa accepte aceasta situatie.

Batalia de la Calugareni (marti,13/23 august 1595).

Īn fata marii armate otomane conduse de vestitul Sinan-Pasa, armata care trecuse deja Dunarea īn august 1595, Mihai Viteazul cere ajutoare de la aliati si, īn primul rānd, de la Sigismund Bathory.

Cu o armata  de 16.000 de oameni si 12 tunuri, Mihai, la care se adaugau cei 7.000 de transilvaneni condusi de Albert Kiraly ,a ales ca loc pentru confruntarea cu turcii o zona īmpadurit-mlastinoasa la confluenta Neajlovului cu Cālnistea, la Calugareni; aici  s-a desfasurat memorabila batalie dintre cele doua armate (13/23 august 1595), īncheiata cu una dintre cele mai stralucite victorii obtinute de romāni īn luptele īmpotriva turcilor.

Batalia a cunoscut īn desfasurarea ei trei faze(cu continut, trasaturi si desfasurari diferite).

Prima faza, consumata īn dimineata zilei de 23 august 1595, a fost marcata de atacuri partiale din partea celor doi adversari; Mihai a atacat prin surprindere cu cavaleria sa cavaleria otomana din fata Calugarenilor, aruncānd-o la sud de Neajlov; apoi, Mihai si-a constituit dispozitivul de lupta pentru īnfruntarea decisiva.

A doua faza, desfasurata spre mijlocul zilei de 23 august, a īnceput prin lupte grele duse de ostenii romāni pentru stavilirea ofensivei generale otomane.Dupa insuccesele anterioare, Sinan pasa a angajat īn lupta toate efectivele pe care le avea la dispozitie.Cu pierderi grele, Mihai a reusit sa stavileasca atacul otomanilor.

Ultima faza a celebrei batalii s-a desfasurat īn dupa amiaza zilei de 23 august 1595,   concretizāndu-se īntr-o viguroasa si de neoprit ofensiva a romānilor. Īncercarea lui Sinan de a introduce īn lupta unitatile sale de elita a esuat, context īn care a dat ordinul de retragere care, īn scurt timp, s-a transformat īn debandada.

"Īnsusi Sinan a cazut de pe cal īntr-o mlastina si numai cu greu s-a putut salva - scria Mihai Viteazul facānd bilantul bataliei -,[iar] patru pasale si sapte sangeaci au cazut".Pe cāmpul de batalie au ramas 7000 de otomani,tunurile acestora, un steag verde al profetului Mahomed cazānd īn māinile romānilor biruitori.

Spre caderea noptii batalia s-a īncheiat cu o stralucita biruinta de partea lui Mihai..

Istorica victorie de la Calugareni a marcat un moment crucial ale luptei de neatārnare purtat de tarile romāne īn timpul lui Mihai Viteazul, īnscriindu-se totodata ca una dintre cele mai stralucite victorii obtinute de romāni de-a lungul istoriei īn lupta cu invadatorii straini.

Aceasta exceptionala victorie antiotomana a constituit preludiul marii uniri a tuturor romānilor sub sceptrul lui Mihai Viteazul.

Īnfrāngerea suferita la Calugareni a fost recunoscuta pāna si de cronicarii turci.

Iata ce scria cronicarul Mustafa Selaniki īn legatura cu aceasta batalie :"[.] Locul pe unde trebuia sa treaca oastea islamica era un loc foarte paduros,mlastinos si īngust.De aceea afurisitii de ghiauri,tragānd foarte mult cu pustile,avangarda ostii islamice s-a īngramadit spre spate.Astfel,ea a trecut prin foarte mulste greutati si necazuri si,īn cele din urma,s-a īmprastiat.Lānga serdarul Sinan-pasa au ramas foarte putini oameni.Sandgeacdarul ostii islamice a trecut īn rāndul martirilor.,dar,cu toate acestea,steagul a fost salvat cu mii de greutati. Maria sa serdarul s-a īmpotmolit īn mlastina si a scapat cu mare greutate".

Desi obtinuse victoria,avand īn vedere superioaritatea numerica a turcilor, Mihai s-a retras cu armata  īn munti, īn asteptarea ajutorului din partea aliatillor, context īn care turcii au ocupat Bucurestiul,Tārgovistea s.a.

Lui Mihai īi sosesc īn ajutor 20.000 de romīni din Transilvania, plus alti 800 din Moldova;reuniti militar,romānii resping trupele otomane la Stoienesti, elibereaza cetatea Tārgovistei (5-8 octombrie 1595) si Bucurestiul (12 octombrie 1595), obtinānd apoi o stralucitoare victorie la Giurgiu (15-20  octombrie 1595)[1] - aruncāndu-si dusmanii peste Dunare, prilej cu care cea mai mare parte a armatei otomane si-a gasit moartea īn apele batrānului fluviu.

Scriind despre batalia de la Giurgiu cronicarul turc Kiatip Celebi subliniaza ca "o astfel de infrāngere [a otomanilor] nu se mai īntāmplase īn nici un secol"!

Prin aceasta victorie s-a pus capat dominatiei otomane cel putin pentru o vreme.

Pierderile umane si materiale suferite pe durata acestei campanii grele si pustiitoare, distrugerile provocate de ocupatia otomana, adusesera tara īn pragul prabusirii, visteria fiind aproape goala.

Pentru evitarea unei crize de proportii, domnul punea īn aplicare asezamāntul sau legatura lui Mihai - care stabilea ca taranii ramāneau pe mosiile pe care se aflau,dreptul de stramutare existent pāna atunci fiind anulat ("care pe unde va fi acolo sa fie rumān vesnic,unde se va afla"); prin acest act Mihai a servit interesele boierimii,urmarind,concomitent,īntarirea puterii centrale,asigurarea de venituri boierimii si domniei īn vederea sustinerii politicii de independenta.

Dn perspectiva timpului,se poate aprecia ca masura a avut mai mult un caracter fiscal, decāt unul social.

Independenta dobāndita cu atāta greutate, trebuia consolidata.

Īn anul urmator, 1596, Mihai continua lupta antiotomana la sud de Dunare; noile actiuni victorioase ale ostirii romānesti conduse de Mihai Vitezul, insuccesele de pe teatrul de operatii din Europa centrala au facut ca Istanbulul sa hotarasca īncheierea pacii cu Ţara Romāneasca (ianuarie 1597), implicit recunoasterea independentei acesteia.

Vīzānd ca "Liga Sfānta" nu face un efort antiotoman continuu, nemultumit si de inconsecventa politica manifestata de Sigismund Bathory, Mihai s-a vazut silit sa īncheie (octombrie 1598) pace cu turcii (īn schimbul acceptarii suzeranitatii otomane si a platii tributului, Poarta recunostea domnia pe viata a domnului  romān); īncheierea acesteia a contribuit la consolidarea  īn plan international a pozitiilor Ţarii Romānesti, īn timp ce īn plan intern i-a dat  domnului ragazul si posibilitatea de a se ocupa atāt de consolidarea domniei, īntarirea ostirii, cāt si de largirea aliantelor politice.


Īn paralel, Mihai s-a orientat si  spre Habsburgi, īncheind cu ei un tratat la Manastirea Dealu (Tārgoviste, 30 mai/9 iunie 1598), orientat īmpotriva turcilor.

Prin aceasta dubla suzeranitate,otomana si habsburgica,Mihai s-a emancipat practic de consecintele tratatului din 20 mai 1595, de la Alba Iulia.

Acesta a fost  contextul īn care a īnceput cea de-a doua parte a domniei marelui voievod Mihai,īn care acesta va realiza marele deziderat al romānilor - unirea politica a celor trei tari romāne.

3. UNIREA POLITICĂ A ŢĂRILOR ROMĀNE -

CEL MAI STRĂLUCIT    ACT AL EVULUI MEDIU ROMĀNESC

Īn perioada care a urmat,situatia Ţarii Romānesti, s-a agravat foarte mult : regele Poloniei a instalat pe tronul Moldovei īn locul lui stefan Razvan, pe Ieremia Movila, atasat politicii polonilor; la conducerea Transilvaniei,datorita ezitarilor si renuntarii la tron a  lui Sigismund Bathory, a ajuns( cu prilejul Dietei de la Medias,din 29 martie 1599) varul sau, cardinalul Andrei Bathory, un om atasat politicii polonilor (protectorii lui),"gata sa-si arunce palaria de cardinal pentru coroana principatului"[2]; din dorinta de a īntretine relatii pasnice cu Poarta,a mers pāna acolo īncāt a trimis chiar o scrisoare de supunere fata de sultan.; cei doi au īnceput sa exercite presiuni asupra lui Mihai : Ieremia Movila (toamna 1599) si cancelarul Zamoisky, īi cereau  sa paraseasca tronul Ţarii Romānesti īn favoarea lui Simion Movila;Andrei Bathory, la rāndul sau, īi cerea sa īnceteze lupta īmpotriva turcilor si  sa-i cedeze tara.

Destramarea vechii aliante  antiotomane,pericolul īn care se afla propriul tron, au facut ca  Mihai Viteazul sa  se trezeasca "īnconjurat de dusmani din toate partile,iar Ţara Romāneasca era ca pierduta, fiindca nu i se putea da ajutor de nicaieri"; [3] aceste realitati l-au determinat pe marele Voievod Mihai sa adopte "planul dacic", foarte īndraznet dar nu lipsit de pericole, de a uni cele trei tari romāne.

 

3.1.UNIREA TRANSILVANIEI CU ŢARA ROMĀNEASCĂ

Mihai se afla singur, īn fata unei amenintari concentrice.

Constient ca nu va fi atacat de Poarta (la 27 august īl recunoscuse ca Domn al Ţarii Romānesti), ca Polonia nu va ataca  Ţara Romāneasca din cauza riscului unui razboi cu Poarta, ca filopolonul Andrei Bįthory era izolat,demersurile acestuia pe lānga Poarta si habsburgi neducānd la rezultatele scontate, Mihai Viteazul a decis ca aceasta conjunctura este favorabila planurile sale de unire a Transilvaniei cu Ţara Romāneasca.

Era evident ca Mihai evita astfel confruntarea cu doi adversari (Ieremia Movila si Andrei Bįthory) deodata.

Dupa o buna organizare a oastei, Mihai Viteazul a declansat intrarea īn Transilvaniei (prima coloana,condusa de domn a trecut īn Transilvania pe la pasul Buzaului -14 octombrie 1599 -,patrunzānd īn Brasov;a doua coloana,condusa de fratii Buzesti si banul Udrea,a patruns īn Transilvania pe la Turnul Rosu;cele doua armate au facut jonctiunea la Talmaciu,lānga Sibiu,īnsumānd 20.000 de oameni).

La selimbar (18/28 octombrie 1599) a avut loc batalia decisiva  īmpotriva lui Andrei Bathory,īncheiata cu o stralucita victorie de partea lui Mihai;batalia de la selimbar[4] a reprezentat una dintre cele mai importante batalii ale evului mediu romānesc,nu atāt prin conceptia actiunii si desfasurarea luptei,cāt mai ales prin urmarile sale pe plan politic.

La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul intra victorios  īn Alba Iulia, fiind īntāmpinat "cu mare bucurie si multumire de catre locuitori" ;aici a convocat Dieta,prilej cu care a luat o serie de masuri menite sa consolideze unirea celor doua tari romāne- a subordonat Dieta politicii domnesti;a introdus boieri munteni īn Consiliul Principatului;Teodosie Rudeanu a fost numit logofat pentru ambele tari;a numit īn cetatile Transilvaniei capitani dintre oamenii lui de īncredere;a dat porunci īn limba romāna;a facut danii pe seama nobilimii romāne;a obligat Dieta sa acorde drept de pasunat satelor romānesti si scutire de robota preotilor romāni;s-a cristalizat ideea considerarii religiei ortodoxe ca religie recepta si a asezat Mitropolia Ortodoxa a Transilvaniei la Alba Iulia.

3.2. UNIREA MOLDOVEI CU ŢARA ROMĀNEASCĂ sI TRANSILVANIA

Atingerea obiectivelor care vizau Moldova, presupunea īnlaturarea de pe tronul Moldovei a lui Ieremia Movila-supus polonilor, tributar otomanilor si dusman al lui Mihai.

Organizarea oastei īn vederea intrarii īn Moldova;o armata condusa de Mihai a trecut (5 mai 1600) prin pasul Oituz,īnaintānd pe Trotus,iar o alta prin pasul Rodna,sub conducerea lui Baba Novac;din sud,din Ţara Romāneasca,īnainta oastea condusa de Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai.

Principalele actiuni desfasurate īmpotriva gruparilor poloneze (Suceava, Verbia, Cetatea Hotinului s.a.) s-au īncheiat cu succesul scontat (pāna la 20 mai), īn plus ostile moldovene au trecut de partea gloriosului domn,usurāndu-i biruinta.

Īn mai 1600 Mihai Viteazul, dupa alungarea de pe tronul Moldovei a lui Ieremia Movila, un fidel al regelui Poloniei Sigismund al III-lea, realiza  unirea celor trei tari romāne.

   Īntr-un document emis la Iasi,la  27 mai  1600  se intitula : "Io Mihai Voievod,din mila lui Dumnezeu, Domn al Ţarii Romānesti si al  Ardealului si al Moldovei"[5];

Īn noua situatie,Mihai a luat masuri pentru consolidarea unirii, pe prim plan punāndu-se armata, visteria si politica - centralizarea politica romāneasca, unificarea aparatului de stat, a adoptat aceeasi stema, a construit o biserica ortodoxa la Alba Iulia, a acordat unele īnlesniri preotilor si iobagilor romāni, a numit  ca mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop s.a.

Opera politica a lui Mihai a fost realizata īntr-un context international deosebit de complex, interesele marilor puteri vecine fiind īn totala contradictie cu schimbarile radicale petrecute īn Ţarile Romāne; formarea unui stat romān puternic (o Dacie romāneasca) nu era pe placul habsburgilor, polonilor si otomanilor,fiecare urmarind sa stapāneasca Ţarile Romāne;la rāndul ei,nobilimea transilvaneana submina realizarile lui Mihai,vazāndu-si amenintate privilegiile sociale si politice.

Cei trei vecini ostili actului unirii romānilor, urmarindu-si propriile scopuri anexioniste, au actionat, la scurt timp, prin forta, pentru a determina prabusirea statului unitar romān.

3.3. PIERDEREA TRANSILVANIEI

Prin opera istorica, realizata īn premiera de marele domn unificator, habsburgii īsi vedeau amenintate  serios planurile de mentinere a Transilvaniei īn sfera lor de influenta.

Nobilimea maghiara era nemultumita de masurile luate de catre Mihai Viteazul īn Transilvania (īndeosebi  de cele privind fiscalitatea si cresterea rolului romānilor īn viata politica si religioasa).

Dupa reāntoarcerea  lui Mihai īn Transilvania si convocarea Dietei, nobilimea locala a refuzat  sa participa la lucrarile acesteia.Mai mult,aceasta s-a īntrunit la  Turda sub conducerea lui stefan Csaki, unde au pus la cale,īmpreuna cu generalul imperial Gheorghe  Basta, o īntelegere īndreptata  īmpotriva lui Mihai Viteazul.

Īn lupta care a urmat, la Miraslau (lānga Aiud), la 18/28  septembrie 1600, Mihai a fost īnfrānt (ceea ce a echivalat cu pierderea Transilvaniei), situatie īn care  se retrage spre Fagaras.

3.4. PIERDEREA MOLDOVEI sI A TĂRII ROMĀNEsTI

Simultan cu razvratirea nobilimii din Transilvania, polonii (care nu puteau accepta ideea pierderii controlului lor asupra Moldovei) patrund īn aceasta tara, instalāndu-l ca domn pe Ieremia Movila, continuāndu-si apoi drumul spre Ţara Romāneasca pentru a-l īnscauna pe Simion Movila.

Mihai trece īn graba muntii, cu intentia de a impiedeca actiunea polonezilor, dar mica sa oaste este īnfrānta mai īntāi la Naieni si Ceptura (11-13 octombrie 1600), apoi la Bucov (20 octombrie  1600) si  Curtea de Arges (25 noiembrie 1600).

Simion Movila, fratele domnului Moldovei, era instalat ca domn al Ţarii Romānesti.

Īnfrānt, Mihai Viteazul  a luat drumul pribegiei,  īndreaptāndu-se  spre Viena,nadajduind īn sprijinul imparatului  Rudolf al II-lea.

Optiunea sa se baza pe aprecierea ca aliatul sau din cadrul Ligii Sfinte, Imperiul habsburgic, era cel de la care putea primi ajutor, cu atāt mai mult cu cāt statul romān unificat era amenintat de otomani si polonezi, adversari ai habsburgilor.

3.5. ULTIMELE EFORTURI FĂCUTE DE MIHAI VITEAZUL ĪN SPRIJINUL INDEPENDENŢEI sI UNITĂŢII ŢĂRILOR ROMĀNRE

Īn timp ce  se afla la Viena si Praga, nobilimea din Transilvania s-a razvratit īmpotriva reprezentantilor īmparatului,readucāndu-l pe tron pe Sigismund Bathory, savārsind, īn acelasi timp, numeroase represiuni īmpotriva oamenilor lui Mihai Viteazul (Baba Novac  a fost ars pe rug la Cluj.).

Īn Ţara Romāneasca, boierii credinciosi lui Mihai Viteazul - īn frunte cu fratii Buzesti - reusesc (vara anului 1601) sa-l alunge de pe tron pe Simion Movila si odata cu el si oastea poloneza.

Īncurajat de cele īntāmplate īn Ţara Romāneasca, Mihai Viteazul īsi calca pe inima si accepta colaborarea cu Basta, ceruta de īmparat Rudolf al II-lea īn vederea supunerii Transilvaniei.

Are loc lupta de la Guruslau (3 august 1601) - īn apropierea Zalaului -, īn care Mihai īl īnvinge pe Sigismund Bathory .

Alungarea lui Simion Movila din Ţara Romāneasca si īnfrāngerea princepelui transilvan, deschidea larg perspectiva refacerii operei politice a lui Mihai Viteazul.

Īmparatul Rudolf al II-lea nu putea accepta o atare perspectiva punānd la cale asasinatul politic, respectiv lichidarea fizica a marelui Domn.

Īn dimineata zilei de 9/19 august 1601, pe cāmpia de lānga Turda, Mihai Viteazul era  ucis miseleste de catre valonii generalului imperial  Gheorghe Basta[6].

Referindu-se la acest moment tragic pentru romāni, cronica munteana scrie :"si cazu trupul lui cel frumos ca un copaciu, pentru ca nu stiuse nici sa īnprilejise de sabia lui cea iute īn māna lui cea viteaza.si-i ramase trupul gol, īn pulbere aruncat (.). si ramasera crestinii si mai vārtos Ţara Romāneasca saraci de dānsul"

Unul dintre capitanii sai a reusit sa ia capul viteazului domn romān, pe care Radu Buzescu īl va īnmormānta la Mīnastirea Dealu de līnga Tārgoviste, loc unde se afla si astazi.;pe lespedea mormāntului sau se afla īnscrise urmatoarele cuvinte :"Aici zace cinstitul si raposatul capul crestinului Mihail,marele voievod ce au fost domn al Ţarii Romānesti si Ardealului si Moldovei".Cinstitul trup zace īn Cāmpia Turdei.[7]

4. INSEMNĂTATEA DOMNIEI LUI MIHAI VITEAZUL

Mihai Viteazul a fost una dintre marile personalitati ale istoriei noastre din toate timpurile, care "straluceste ca un meteor pe cerul poporului romān"(Cf.A.D.Xenopol).

Militar īnzestrat cu calitati exceptionale,a fost totodata si un diplomat de talie europeana,care a stiut sa aprecieze la justa valoare atāt situatia prin care trecea tara,cāt si conjunctura internationala.

Solutiile sale dovedesc atasament pentru ideea de aparare a civilizatiei euuropene,pe care o si exprima,continuānd o traditie a istoriei romānesti;īn acest sens,nu numai ca s-a integrat Ligii Crestine,dar a asociat telurilor acesteia elementul eliberarii popoarelor din Balcani de sub dominatia otomana,cu gāndul la independenta acestora.

Scurta domnie a marelui voievod Mihai Viteazul (1593-1601),prin toate īnfaptuirile care tin de ea,are cu certitudine importanta unei epoci :s-au īnfaptuit doua mari aspiratii, seculare,ale poporului romān - cāstigarea  independentei si unirea politica a tuturor teritoriilor locuite de romāni;

Opera politica de la 1599-1600 s-a spulberat īn conditiile vitrege ale disparitiei autorului ei,dar ea a ramas ca un far calauzitor al generatiilor care au urmat,īn lupta pentru refacerea ei.

Mihai Viteazul prin faptele si realizarile sale istorice, a aprins o "faclie" care va lumina toate secolele de dupa el, nici un romān nemaigāndind dupa aceea la independenta si unitatea  nationala,fara raportarea la faptele ilustrului voievod.

Īn acest sens,marele istoric Nicolae Iorga scria: "De la 1600 nici un romān n-a mai putut gāndi unirea fara uriasa lui personalitatemfara palosul sau securea lui ridicata spre cerul dreptatii".

Opiniile externe privind personalitatea si faptele marelui domn romān au fost numeroase si deosebit de elogioase.

E.Lassota, trimisul imperial care se ocupa cu plata mercenarilor, afirma ca Mihai"este un domn cu inima deschisa, viteaz, fara sovaire, doritor de isprava si care nu s-ar lasa oprit īn cale de nimic".

             Īntr-o informatie contemporana  din 1600, apare urmatoarea referire la marele   domn:"merita sa fie slavit ca unul din cei mai viteji, puternici, valorosi si īntelepti principi ce traiesc azi. Putem nadajdui ca va duce la culme gloria sa cu noi lupte, īmpotriva tiraniei turcilor si ca va contribui el,cel dintāi,la alungarea lor din Europa".

             Cronicarul Baltazar Walter Silezianul (īn lucrarea:"Scurta si adevarata descriere a faptelor savārsite de deIo Mihai,Domnul Ţarii Romānesti",aparuta la Gorlitz,īn anul 1599), impresionat de puternica personalitate si faptele voievodului, scria despre acesta urmatoarele:".un barbat vestit si ales prin nastere, cāt si prin statura lui māndra. De asemenea era vrednic de lauda cea mai mare prin virtutile cele mai alese, prin marea sa evlavie catre Dumnezeu, prin iubirea de tara, prin bunavointa fata de de cei deopotriva cu el, īn sfārsit fata de toti, prin dreptate, adevar, statornicie, marinimie si deprinderea altor virtuti de acest fel. Pe lānga acestea, era drag tuturor celor buni pentru darurile īnalte ale sufletului lui nobil cu adevarat, pornit chiar prin firea sa  sa savārseasca ispravi grele,ca si prin cuvāntul sau,care,de cāte ori era nevoie si chiar fara pregatire dinainte,īi iesea din gura blānd si īntelept".

Edward Barton, agent englez la Istanbul,7 noiembrie 1595:"Este un lucru demn de cea mai mare consideratie si de glorie eterna,īntrucāt ceea ce nu au putut realiza atāt de multi īmparati, regi si principi a izbutit un Mihai, cel  mai neānsemnat si mai sarac dintre duci, anume sa īnvinga ostile marelui Sultan".

                                                     

BIBLIOGRAFIE

(selectiva)

1.      Nicolae, Iorga, Istoria lui Mihai Viteazul pentru poporul romān, Bucuresti, 1901.

2.      Atanasiu Victor, col., Mihai Viteazul.Campanii, Bucuresti,1972.

3.      Balcescu Nicolae, Romānii supt Mihai Voievod Viteazul, Editura Minerva, Bucuresti,1970.

4.      Ciobanu Nicolae, colonel (r), prof.univ.dr., Batalia de la selimbar, īn: "Revista de istorie militara", Bucuresti, 5 (57), 1999, p.53-56.

5.      Iorga Nicolae, Istoria lui Mihai Viteazul.Vol.I-II, Bucuresti, 1979.

6.      *** Istoria militara  a poporului roman.Vol.III,Bucuresti,1987, p.133-226

7.      *** Istoria Ţarii Romānesti 1290-1690. Letopisetul Cantacuzinesc, Bucuresti,1960.

8.      Marin George, Colonel, Baba Novac, Editura Militara, Bucuresti,1975.

9.      *** Mihai Viteazul īn constiinta europeana.Vol.1-5, Bucuresti, 1982,1983,1984,1986 si 1990.

10.  Panaitescu P.P., Mihai Viteazul, Bucuresti, 1936.

11.  Pascu stefan, Mihai Viteazul.Unirea si centralizarea tarilor romāne, Bucuresti,1973.

12.  Tuca Florian,colonel (r) dr.,Cristache Gheorghe,colonel (r) dr., Piatra tombala a lui Mihai Viteazul, īn: "Revista de istorie militara", Bucuresti, 4-5(32-33),1995, p.85-86.[1] Mustafa Selaniki, cronicar turc, scria urmatoarele:"Oastea islamica luptāndu-se cu ghiaurii cei nenorociti,a avut foarte multe pierderi,iar cetatea Giurgiului,care de peste un veac era tinut musulman fiind batuta timp de doua zile de afurisitii necredinciosi, a fost luata prin lupta si lovituri īn vazul serdarului".

[2] Col.Victor Atanasiu, Mihai Viteazul,campanii, Bucuresti,1972,p.197.

[3] Eudoxiu de Hurmuzaki, Documente privitoare la istoria romānilor, Bucuresti, 1877-1942.Vol.XII, p.437.

[4] Vezi pe larg: Col.®prof.univ.dr.Nicolae Ciobanu,Batalia de la selimbar.18/28 octombrie 1599,īn:"Revista de istorie militara",Bucuresti,5 (57),1999,p.53-56.

[5]Vezi si: Constantin C.Giurescu, Dinu C.Giurescu, Istoria romānilor.Vol.2, Bucuresti, 1976, p.357.

[6] Iata ce scrie despre acest moment Letopisetul Cantacuzinesc:"[.]Iar cānd fu īntr-o dimineata,vazu Mihai voda oastea nemteasca viind catre cortul lui,unii calari,altii pedestri,si socoti Mihai voda ca acestea sunt ajutor lui si nimica de dānsii nu se temea.Iar ei,procletii[blestematii] nu au fost ajutor,ci vrajmasi.si daca vazu ca sosesc,esi Mihai voda din cortu-sau īnaintea lor vesel si le zise:Bine ati venit,vitejilor.Iar ei sa repezira asupra lui ca niste dihanii salbatice,cu sabiile scoase.Ci unul dete cu sulita si-l lovi drept īn inima,iar altul degrab īi taie capul.si cazu trupul lui cel frumos ca un copaci,pentru ca nu stiuse,nici sa imprilejise sabia lui cea iute īn māna lui cea viteaza.si-I ramase trupul gol īn pulbere aruncat,ca asa au lucrat pizma dinceputul lumii".

[7] Vezi pe larg:Col.®dr.Florian Tuca,Col.®dr.Cristache Gheorghe,Piatra tombala a lui Mihai Viteazul,īn:"Revista de istorie militara",Bucuresti,4-5(32-33),1995,p.85-86.


loading...

Document Info


Accesari: 17549
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2015 )