Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadSimpozionul National "Curente si tendinte in jurnalismul contemporan"

jurnalism
ALTE DOCUMENTE

FACULTATEA DE JURNALISM sI sTIINŢELE
TENDINŢE ĪN REFLECTAREA PRESEI ĪN PRESĂ
Ploi ucigase
ZIARUL CANADIAN NATIONAL POST CONSIDERA CA ZVONUL DESPRE CLONAREA EVEI ESTE O FARSA
Costurile de functionare
Jurnal de pe marginea unei gropi comune
Actiune fara precedent pe Ion Moina
ADEVARUL DESPRE ATACURILE DE LA 11 SEPTEMBRIE 2001
Simpozionul National \"Curente si tendinte in jurnalismul contemporan\"

Simpozionul National "Curente si tendinte
īn jurnalismul contemporan"

Cluj-Napoca, 11-13 octombrie 2002Simpozionul National: "Curente si tendinte īn jurnalismul con­tem­poran" a avut loc la Cluj-Napoca īn perioada 11-13 octombrie 2002, organizat de Universi 555d311f tatea "Babes-Bolyai" - Catedra de Jur­na­lism a Facultatii de stiinte Politice si Administrative, cu sprijinul Fundatiei "Hanns Seidel".

Acest eveniment, cu totul remarcabil din punct de vedere al orga­­nizarii si tinutei profesionale, a prilejuit īntālnirea celor mai renu­mite personalitati ale presei din Ardeal, jurnalisti de radio si televi­ziune, cadre universitare, specialisti si cercetatori īn domeniile co­mu­nicare, mass-media si relatii publice din tara si strainatate.

Consistenta stiintifica, marea varietate a tematicii lucrarilor pre­zen­tate, modalitatea alternanta discurs - interventie sau dezbatere si mij­loacele moderne de prezentare sunt notele caracteristice ale aces­tei manifestari.

Redam mai jos cāteva din titlurile comunicarilor sustinute de par­ticipanti īn cadrul acestei manifestari:

Jurnalistul - profesie sau chemare? lucrare sustinuta de prof. univ. dr. Hanns Peter Niedermaier, Fundatia Hanns Seidel - München, Asemanari si diferente īntre reportajul si ancheta de televiziune (prof. univ. dr. Mihai Miron, presedintele Uniunii Ziaristilor Profe­sio­nisti din Romānia), Evaluarea produsului cultural īn presa (conf. univ. dr. Miruna Runcan, Facultatea de stiinte Politice si Admi­nis­tra­­tive, sectia jurnalistica, Universitatea "Babes-Bolyai"), Aspecte ale presei ameri­cane (prof. univ. dr. Doug Casper, University of Colorado), Despre arta amuzarii fara continut informativ, lucrare prezentata de prof. univ. dr. Eckard Höfner, Europa-Universitat-Viadrina, Frankfurt (Oder), Relatiile pe suport media si prin inter­me­diul internetului īn campaniile electorale (prep. univ. drd. Delia Balaban), Viitorul televiziunii digitale īn Italia (Gianna Angelini, Europa-Uni­ver­sität-Viadrina, Frankfurt-Oder), Criterii de valori si principii redactionale la o revista culturala (prof. univ. dr. Cseke Peter, pro­de­can al Facultatii de stiinte Politice si Administrative a Uni­ver­sitatii "Babes-Bolyai"), Jurnalismul online - de la hobby la pro­fesie (asist. univ. George Popescu, Facultatea de Jurnalism si stiin­tele Comunicarii, Universitatea Bucuresti), Audienta - o pa­ra­lela reto­rico-meditativa (asist. univ. Daniel Ciurel, Uni­ver­sitatea "Tibiscus" din Timisoara), Dilemele lingvistice ale jur­na­lis­tului romān (prof. univ. dr. G. Gruita, Facultatea de Litere a Uni­ver­si­tatii "Babes-Bolyai"), Originalitate si plagiat īn jurnalismul con­tem­poran (conf. univ. dr. Ilie Rad, sef al Catedrei de Jurnalistica din ca­drul Facultatii de stiinte Politice si Administrative, Universitatea "Babes-Bolyai"), Revista 22: O perspectiva jurnalistica asupra mi­ne­­riadelor (lect. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, Facultatea de stiinte Politice si Administrative, Universitatea "Babes-Bolyai").
Participarea la lucrarile simpozionului ma īndreptateste sa apre­ciez eforturile si contributiile comunicatorilor - formatori de opinie, cercetatorilor si specialistilor īn comunicare, mass-media sau stiinte politice si sa remarc nivelul īnalt al discursului stiintific, competenta si actualitatea problemelor abordate.

Īn acest sens, subliniez interesul mass-media romānesti pentru subiecte ce vizeaza activitatea Securitatii, ca politie politica, de­con­spirarea fostilor ofiteri sau colaboratori. Dupa Decembrie 1989, jurna­listii īsi permiteau, īn sfārsit, sa evoce cathartic traumele si repre­siunea celor 50 de ani - suferintele din īnchisorile comuniste, la­ga­rele de munca, metodele si tehnicile de reeducare fortata, īntoc­mai ca o re­spa­lare a ceea ce cāndva fusese spalat. Acest fenomen me­dia­tic subli­nia nevoia de coparticipare la lectiile de psihoterapie a īntre­gu­lui spatiu social si politic, īn sensul condamnarii actelor de re­pre­si­u­ne savārsite de fosta Securitate, Militie si clasa politica "con­du­ca­toare". Se pot distinge doua perioade - doua etape - īn abordarea fe­no­me­nului Securitatea si dosarele "secrete" īn presa libera.

Prima, perioada 1990-1999, pāna la aparitia Legii 187/1999 - de acces la propriul dosar si a deconspirarii Securitatii ca politie po­li­tica, iar cea de a doua, īncepe īn 1999, dupa adoptarea Legii 187 si īnfiintarea CNSAS, etapa, pe care, cei mai multi jurnalisti o iden­ti­fica cu existenta si activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Important de retinut este ca problema "Securitate si dosar" a avut continuitate pe parcursul celor doua perioade, iar oscilatiile de in­ten­sitate si frecventa au fost si sunt corelate cu parametrii specifici ma­ni­pularii. Apetitul crescut al jurnalistilor pentru senzationalul dosar de Securitate s-a mentinut īn parametri relativ constanti.

Analiza trecutului, rescrierea istoriei cāndva falsificate si de­mas­carea conspiratorilor ramān obiective prioritare pe agenda jur­na­lis­tului, pāna cānd societatea romāneasca va dobāndi atributele nor­ma­litatii. Participānd la acest proces de normalizare, presa se va putea īnscrie si īn traseul maturizarii.

Initiativa Fundatiei "Hanns Seidel" si a Catedrei de Jurnalism a Fa­cul­­tatii de stiinte Politice si Administrative, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca de a organiza aceasta manifestare a re­pre­zen­tat un cāstig pentru comunitatea stiintifica si ne exprimam spe­ranta ca demersul organizatorilor sa-si gaseasca continuitate īn actiuni similare.

Document Info


Accesari: 1897
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )