Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadBaltagul de Mihail Sadoveanu - Rezumat

literatura romana
ALTE DOCUMENTE

TEST DE EVALUARE - Limba româna Clasa a IV a
Proba de evaluare
O scrisoare pierduta - domonstratie ca e comedie
CADRUL NARATIV AL POEMULUI ENUMA ELISH
sAPTE POVESTIRI DIN KONJAKU-MONOGATARI SHU
Simbolistica basmului - Harap alb
Adolescenta reflectata în doua opere literare
Traditionalismul - In Gradina Ghetsemani - De Vasile Voiculescu
MITUL LUI TRISTAN
Print si cresetor

Baltagul

                                                                                     Mihail Sadoveanu                                                    Rezumat

Vitoria Lipan, o munteanca de la Magura Tarcaului, este foarte îngrijorata din cauza sotului ei, Nechifor Lipan, plecat din toamna la Dorna sa cumpere oi si de la care nu mai primise nici o veste.

Banuiala ca sotul ei a fost ucis se transforma cu timpul în convingere si, în cele din urma, femeia se hotaraste sa plece în cautarea lui împreuna cu fiul lor, Gheorghita.

Pregatindu-se de drum, Vitoria merge la preotul Danila pentru sfat si rugaciune, dar si la baba Maranda, pentru vraji. Se duce sa se închine la Manastirea Bistrita, dar alcatuieste si o plângere catre prefectul din Piatra. Îsi trimite fiica, pe Minodora, la manastirea Varatic, pentru a fi în siguranta, ia sfânta împartasanie, sfinteste baltagul lui Gheorghita si îsi lasa gospodaria în grija argatului Mitrea.

La Vatra Dornei, Vitoria descopera ca Lipan a cumparat trei sute de oi, din care a vândut apoi o suta altor doi gospodari, împreuna cu care a si plecat la drum. Femeia reface drumul ciobanilor si descopera ca la Sabasa turma era însotita de trei persoane, iar la Suha nu mai erau decât doi. Astfel, ea realizeaza ca Nechifor Lipan a fost ucis de cei doi însotitori ai sai, undeva între Sabasa si Suha. Desi apeleaza la ajutorul autoritatilor, ea începe sa actioneze pe cont propriu. Îl gaseste pe Lupu, câinele sotului sau, pripasit în curtea unui gospodar din Sabasa. Cu ajutorul acestuia, descopera ramasitele lui Nechifor într-o râpa din Crucea Talienilor.
Vitoria lasa autoritatile sa faca cercetarile necesare si, pregateste cu grija, dupa datina, ceremonialul înmormântarii. La praznic, alaturi de sateni, ea invita atât autoritatile, cât si presupusii criminali. Fara a acuza direct pe cineva, ea reuseste sa reconstituie cu exactitate momentele crimei. Nemaiputând suporta vorbele femeii, Calistrat Bogza îsi iese din fire si se repede asupra lui Gheorghita. El este lovit, însa, de baiat cu baltagul si sfâsiat de câine. Înainte de a muri, el îsi recunoaste vina. La fel procedeaza si Ilie Cutui, complicele sau, care este arestat.

Multumita ca a aflat adevarul si ca si-a îndeplinit datoria, Vitoria se întoarce acasa, la Magura Tarcaului, asumându-si cu demnitate responsabilitatea pentru destinul familiei. 
Document Info


Accesari: 7171
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )