Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadROMANIA MEA

literatura romana
ALTE DOCUMENTE

POEZIA MITOLOGICA
PROIECT DIDACTIC - M.Eminescu - Glossa - tema timpului
Test la romana
Romanul LA MEDELENI - Ionel Teodoreanu - povestirea intamplarilor - LA MEDELENI
Nichita Stanescu - Leoaica tānara, iubirea
TEST Limba si literatura romāna Clasa a VIII-a
Povestea lui Harap Alb
CADRUL NARATIV AL POEMULUI ENUMA ELISH
POVESTEA ARBORELUI DE CAPOC
TESTARE SEMESTRIALA Clasa a VI-a - romana

" ROMANIA MEA..."

TEMA:   Caracterizarea fizico-geografica, economica, ecologica a zonelor din itinerariul                                                                    propus; elemente de istorie si spiritualitate localaDATA:                                30,31 mai-01. iunie 2003

PARTICIPANTI:          clasa  I  scoala Garlesti

                                              clasa a-III-a scoala Garlesti

                                              clasa a-IV-a scoala Ghercesti

COORDONATORI:     institutori :OTET CATALINA si BARBUT MIHAELA

ITINERAR:        CRAIOVA -SLATINA-PIT 252f59c ESTI-TARGOVISTE-SINAIA-BRASOV-SF.                                    GHEORGHE-MIERCUREA-CIUC-BICAZ-DURAU-TG.NEAMT-PIATRA-                            NEAMT-BICAZ-MIERCUREA-CIUC-SF. GHEORGHE-BRASOV-                                  CAMPULUNG-PITESTI-CRAIOVA

CONTINUTUL GENERAL AL OBIECTIVELOR PROPUSE:

            a)         elemente de geografie fizica

            b)         elemente de geografie economica

            c)         elemente de cultura, institutii cultural-educative

            d)         elemente de istorie

SLATINA:                             municipiu-resedinta jud. Olt

                                               Localitatea se afla pe traseele din stanga Oltului in zona de contact a                                       Podisului  Spineni cu Campia Boianului. Prima atestare documentara                                       dateaza din 1368 cand  este amintit ca punct de vama.In ultimele                                                         decenii a devenit principalul centru de prelucrare a aluminiului.

PITESTI:                               municipiu-resedinta jud. Arges.

                                                Situat pe dreapta raului Arges, la confluenta acestuia cu raul                                                    Doamnei, in zona de contact a campiei cu piemontul Getic, orasul                                           este inconjurat pe trei laturi de dealuri: Stefanesti si Valea Mare(E)                                        Turcesti si Papucesti(V) Golesti(S). In perimetrul orasului s-au gasit                                            urme de locuire inca din paleoliticul inferior. Orasul este mentionat                                          de  doi straini calatori in 1385 cu numele de NUWESTRAD(orasul                                        nou).

TARGOVISTE:                municipiu -resedinta jud. Dambovita

                                               Se afla situat pe valea Ialomitei, in zona de contact dintre subcarpatii                                                  Meridionali si campia inalta care poarta acelasi nume cu orasul.                                                                                      Localitatea are un bogat trecut istoric, amintita ca a doua capitala a                                         Tarii Romanesti in 1396, Targoviste s-a dezvoltat cu deosebire in sec.                                         XV cand  a devenit capitala stabila a tarii. Cu unele intreruperi, a fost                                                capitala tarii pana spre mijlocul sec. XVI si a mai cunoscut o ultima                                                perioada de stralucire in timpul domniei lui C-tin Brancoveanu(1688-                                      1714), dupa care a decazut fiind abandonata de domnitorii fanarioti.

                                               complexul muzeal Curtea domneasca vestigii din timpul domniei lui                                          Mircea cel Batran, Vlad Tepes, C-tin Brancoveanu, Petru Cercel

                                               muzeul de arheologie muzeul scriitorilor amenajat in fosta locuinta a                                         scriitorului I.Al. Bratescu Voinesti muzeul tiparului si al cartii vechi                                           romanesti casa atelier Ghe. Patrascu manastirea Dealu(3km)Radu cel                                               Mare    (1499-1501) Mitropolia inceputa de Radu cel Mare si                                                         terminata de Neagoe Basarab(1520)

TUSNAD:                              statiune balneo-climaterica in jud. Harghita adapostita de defileul                                                         Oltului sapat in roci vulcanice intre masivul Harghita si muntele                                                            Ciumatu- cadru natural incantator, aer bogat in aerosoli de rasini si                                          ioni negativi.
                                               Lacul Sf. Ana- singurul lac vulcanic din tara format intr-un crater pe                                        muntele Ciumatul.

MIERCUREA-CIUC:          municipiu- resedinta Jud Hatghita

                                               Situat pe cursul superior al Oltului in depresiunea intramontana a                                                         Ciucului pe care o domina la est Muntii Ciucului, iar la vest Muntii                                           Harghita, acestia din urma facand parte din lantul vulcanic desfasurat                                          de-a lungul Carpatilor Orientali pe latura lor vestica.

                                               Vatra orasului pastreaza urme de locuire inca din neolitic si este                                                           mentionata ca oras in 1558, avand functia de capitala de scaun                                                           secuiesc, orasul fiind un important centru politic si cultural.

                                               Cetatea Mileo- 1611-1621-Francisc Mileo capitan al scaunului                                                          secuiesc din dep. Ciucului Comuna Siculeni-7 km. Monument                                                 comemorativ Siculicidum-in amintirea sutelor de secui masacrati in                                       noaptea de 7 ianuarie 1764 de trupele habsburgice pentru ca au                                                         refuzat sa intre in regimentele graniceresti ale armatei imperiale.

SINAIA :                               oras, statiune de odihna de sporturi de iarna, jud. Prahova.

                                               Situata la poalele muntelui Furnica din masivul Bucegi, s-a numit                                                          initial Izvor.Intre 1875 si 1883 s-a ridicat la Sinaia resedinta regala de                                     vara- castelul Peles.

BRASOV:                             municipiu, resedinta jud. Brasov.

                                               Situat in centrul tarii la poalele muntelui Postavarul, este dominat de                                         Tampa si campia din Tara Barsei, parte componenta a depresiunii                                                      Brasovului. S-a dezvoltat pe o vatra de locuire ce dateaza inca din                                        neolitic, prima atestare datand din sec. XIII Biserica Neagra- este cea                                           mai mare constructie in stil gotic din tara fiind inaltata intre anii                                                1384-1477 pe fundatia unui edificiu mai vechi probabil o bazilica.

SF.GHEORGHE:                 municipiu, resedinta jud. Covasna Situat in N-E                                                                                  depresiunii Brasov pe o intinsa terasa in dreapta Oltului, orasul s- a                                         ridicat pe locul unei asezari preistorice. Descoperirile arheologice au                                       evidentiat urme de cultura dacica si romana.Prima atestare                                                 documentara dateaza din 1332 iar ca oras feudal este mentionat intr-o                                             diploma din 1461.

                                               Baile Hargita-14 km. Statiune balneo-climaterica, ape minerale

                                               Comuna Sancraieni-7km. Ape minerale-peste 120 izvoare

                                               Rezervatie naturala Mlastina Borsaros intinsa pe 150ha alimentata de                                      103 izvoare apa minerala are o flora cu specii rare din era glaciara,                                         mesteacanul pitic, roua cerului, floarea cenusie. Aici s-a descoperit in                                      1953 un mare   tezaur dacic de argint.

LACUL ROSU:                    statiune climaterica, jud. Harghita.

                                               Depresiune dominata de muntii Suhardu Mare , Suhardu Mic si                                                           Ghilcos Lacul s-a format in 1838 in urma unei masive alunecari de                                          teren care a stavilit cursul Bicazului.

CHEILE BICAZULUI:         defileu de o mare frumusete, cel mai impresionant din Carpatii                                                 Orientali. Taiat de raul Bicaz in calcare mezozoice, au o lungime de 5                                      km si o inaltime medie de 1300 m. La confluenta cu Bicajelul se                                                        afla cea mai salbatica portiune a defileului denumita sugestiv "Gatul                                              Iadului".

BICAZ:                                 oras, jud. Neamt.

                                               Asezat la poalele Muntelui Cehlaul, la confluenta raurilor Bistrita si                                          Bicaz, orasul si-a sporit insemnatatea odata cu construirea                                                                  complexului hidroenergetic Bicaz-1960.

DURAU:                                statiune climaterica , jud. Neamt.
                                               Se afla la poalele masivului Ceahlaul, versantul N in apropiere de                                                        lacul de acumulare Izvorul Muntelui -3000 ha.

                                               Manastirea Durau- in biserica schitului Durau-1835, interiorul a fost                                        repictat de Nicolae Tonitza.

TG. NEAMT:                        oras, jud. Neamt

                                               Situat pe raul Ozana, in Subcarpatii Neamtului; atestat documentar in                                      1408 " Cetatea Nemtului" - construita intre anii 1375-1391, Petru I                                       Musat ,refacuta ,amplificata si intarita de Stefan cel Mare ,in 1475-                                          1476 ,refacuta si transformata de Vasile Lupu, in 1645-1646

HUMULESTI:                      localitate componenta a orasului TG.NEAMT, evocata in opera                                                          "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga; scriitorul care s-a nascut si a                                      copilarit aici; casa memoriala Ion Creanga;

PIATRA NEAMT:               municipiu resedinta a jud.Neamt; situat la confluenta Bistritei cu                                                           Cuejdiu,in zona de contact dintre Carpatii Orientali si Subcarpatii                                                        Moldovei;Atestat documentar in 1337-1392 sub numele de Piatra

                                               Turnul Clopotnita(1499) ctitorite de Stefan cel Mare ;ruinele curtii                                           domnesti.

                                               Parc zoologic si rezevatie naturala paleontologica;

BRAN:                                  comuna cu sate de vale si risipite pe vaile Turcului si Poarta, la                                                            poalele Bucegilor;statiune climaterica ;atestat documentar                                                                   1367;centru etnografic si de arta populara ;

                                               Castelul Bran (1377-1378),construit in Cheile Turcului,pe drumul                                           comercial Brasov -Campulung de Ludovic I,in stil renascentist a fost                                      stapanit de Mircea cel Batran si urmasii sai (sec.XIV-XV),de                                                            Sigismund de Luxemburg (sec.XV) si de Iancu de Hunedoara                                                    (sec.XV),iar din 1920 resedinta  Reginei Maria ;in prezent muzeu de                                                arta medievala;

CAMPULUNG:                    oras ,jud.Arges. Situat in depresiunea omonima ,pe raul Targului; a                                         doua capitala a Tarii Romanesti in 1369, infiintata de Vladislav I ;

                                               Mausoleul eroilor-ridicat in memoria ostasilor cazuti in luptele date                                          pe muntele Mateias in primul razboi mondial.

SCOPUL EXCURSIEI.

informativ

formativ

educativ

           

            Informativ: - achizitionarea unor cunostiinte despre cadrul natural al zonelor din traseu, despre evenimentele din istoria poporului roman

sintetizare cunostiintelor anterioare din lectiile de istorie, geografie, limba romana

evaluarea competentelor si capacitatilor formate in orele de stiintele naturii prin raportarea la observarea directa a elementelor si fenomenelor

            Formativ: - formarea unor reprezentari despre relief,, ape, vegetatie, fauna, organizare administrativa,culturala a zonelor din traseu stimularea proceselor intelectuale prin corelarea interdisciplinara a informatiilor de la geografie, istorie, religie.

            Educativ: -  cultivarea sentimentelor de dragoste pentru frumusetile pamantului romanesc, pentru istoria acestui neam formarea unui comportament corect fata de mediul inconjurator

formarea deprinderilor de comportare civilizata de integrare in structura unui grup turistic, de cooperare si respect.

OBIECTIVE URMARITE:

SA IDENTIFICE PRINCIPALELE ELEMENTE FIZICO-GEOGRAFICE ALE ZONEI

SA OBSERVE OBIECTIVELE ISTORICE

SA DESCRIE OBIECTIVELE VIZITATE

SA REACTUALIZEZE LECTURI GEOGRAFICE , ISTORICE, LITERARE

SA STABILEASCA POZITIA OBIECTIVELOR IN RAPORT CU PUNCTELE CARDINALE

SA MANIFESTE INTERES PENTRU CUNOASTEREA FRUMUSETILOR PAMANTULUI ROMANESC

MIJLOC DE DEPLASARE - Midibus 22 locuri furnizor RAT Craiova.

LOCURI DE CAZARE - DURAU

PANGARATI

OBIECTIVE EVALUATE:

            Evaluarea competentelor si capacitatilor formate despre orizontul tarii noastre.

            Observarea si aprecierea atitudinilor si comportamentelor de pretuire si valorificare a orizonturilor tarii noastre.

            Observarea si aprecierea comportamentului in grup.

EVALUAREA: analiza si aprecierea sarcinilor rezolvate.
Document Info


Accesari: 2088
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )