Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
ROMANTISMUL

literatura romana


                                                ROMANTISMUL

Este un curent literar si cultural care s-a manifestat īn Europa īncepānd cu secolul al XVIII- lea, avānd ca punct de plecare preromantismul englez. Manifestul literar al roma 717s1816h ntismului este considerat Prefata la drama Cromwell, a scriitorului francez Victor Hugo: ".īntāietatea grotescului asupra sublimului " , ". se prabuseste īn fata ratiunii si a gustului arbitrara deosebire dintre genuri", ". nu exista alte reguli decāt legile generale ale naturii", "unitatea de ansamblu este legea de perspectiva a teatrului", "poetul nu are de primit sfaturi decāt de la natura, de la adevar si de la inspiratie".

Programul realizat de scriitorii romantici se opune, īn lunii mari, esteticii clasiciste. Romantismul este un curent al afirmarii specificului national, prin raportare la valori de circulatie universala. Spre deosebire de clasicism, care este un curent al elitelor, romantismul aspira spre veridicizarea caracterelor si a situatiilor.

Tema, eroii, conflictul, subiectul au o structura  afectiva. Eroii au trasaturi exceptionale si actioneaza īn īmprejurari exceptionale. Ca surse de inspiratie sunt cautate istoria, folclorul si frumusetile naturii. Se cultiva specificul national, se exalta trecutul glorios si se critica prezentul decazut. Romanticii prefera evaziunea īn vis, īn trecut, īntr-un decor exotic ( de basm oriental ). Se cultiva fantasticul prin eroi, prin teme, procedee. Cadrul preferat este nocturn, apar elemente specifice: luna, noaptea, lacul, steaua. Natura nu mai este surprinsa din perspectiva statica, ci raspunde la sentimentele celui care se īnscrie īntr-un anumit cadru natural. Sentimentele eului liric si peisajul descris intra īn consonanta, īntrucāt natura ofera protectie.

Personajele sunt complexe, reunesc trasaturi pozitive si negative, sunt surprinse īn evolutie. Romanticii prefera contrastul dintre aparenta si esenta, de aceea le atribuie uneori personajelor trasaturi fizice respingatoare, care contrasteaza cu nobletea caracterului. Sunt racolate din toate mediile sociale.

KKKKK

Se cultiva amestecul genurilor si speciilor literare, nu se mai respecta regula celor trei unitati īn piesele de teatru, iar speciile dramatice nu mai sunt considerate imuabile Astfel, īn aceasta perioada se afirma drama ca specie dramatica noua, care contine atāt elemente specifice tragediei, cāt si elemente specifice comediei, aspirānd sa prezinte viata īn toata complexitatea ei.

Dintre procedeele de creatie, este preferata antiteza. Specific acestei perioade de creatie este retorismul, care permite exprimarea intensa a sentimentelor.

Cele mai cultivate specii sunt elegia, pastelul, poemul, meditatia, idila, drama, jurnalul de calatorie.        


loading...
Document Info


Accesari: 1083
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2017 )