Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadRolul de indrumator cultural si literar pe care l-au avut Ion Heliade-Radulescu

literatura romana
ALTE DOCUMENTE

POEZIA EROTICA
PROIECT DIDACTIC - M.Eminescu - Glossa - tema timpului
Iapa lui Voda
Ecouri critice
Limba romana-Evaluare finala Clasa aIIa (dupa manualul Marcelei Penes)
TEST DE EVALUARE INIŢIALĂ CLASA A IV A - LIMBA ROMĀNĂ
Concert din muzica de Bach - Rezumat
Prezinta tipurile de personaje dintr-un basm cult studiat
Rolul de indrumator cultural si literar pe care l-au avut Ion Heliade-Radulescu

                                                      

                                                                      CONCLUZII

    

               Rolul de indrumator cultural si literar pe care l-au avut Ion Heliade-Radulescu, in Muntenia, si Mihail Kogalniceanu, in Moldova, a avut o importanta majora in modernizarea literaturii noastre in perioada pasoptista.               In domeniul prozei, isi scriu acum operele fundamentale autori precum Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Russo si Nicolae Balcescu. Unii, in spiritual impus de revista "Dacia literara", vor cultiva finalul istoric: nuvela "Alexandru Lapusneanu" de Costache Negruzzi, "Romanii supt  Mihai-voievod Viteazul" de Nicolae Balcescu, "Cantarea Romaniei" de Alecu Russo etc. Altii vor merge pe linia memoralisticii, a faptului trait ori pe cea a insemnarilor de calatorie, precum Vasile Alecsandri in "O plimbare la munti", "Calatorie in Africa" sau Grigore Alexandrescu in "Mmemorial de calatorie". Exista insa si o alta zina a prozei, critica, ironica, acida, plinna de luciditate, intalnita la Vasile Alecsandri, scriitorul, cel mai complex al epocii. Acesta surprinde multe dintre deficientele unei societati in plina transformare in "Balta-Alba", "Borsec", dar main ales in "Istoria unui galban", gen de proza in care situatiile  si personajele, la limita caricaturii, starnesc rasul.

               Poezia pasoptista pune bazele liricii moderne romanesti. Tematica se largeste enorm fata de epoca premoderna. Dupa anul 1830, melancholia adanca, organica, va in valui versurile tuturor poetilor. Se cultiva meditatia pe tema romantice(ruine, morminte, nestatornicia soartei, evocarea trecutului glorios, descrierile de natura, se face apel la folclor).
               Speciile clasice(epistola, satira, fabula) coexista cu cele romantice(meditatia, elogia). Turnarea in tiparele secolului precedenta noutatilor de natura romantica se explica prin faptul ca literature noastra nu a avut un classicism profound si individualizat. Pe de alta parte, majoritatea romanticilor pasoptisti au primit o educatie clasica.

              Atmosfera poeziei "noi" este prezenta intr-o serie de creatii precum cele ale lui Grigore Alexandrescu("Anul 1840", "Meditatie", "Umbra lui Mircea.La Cozia"), Ion Dimitrie bolintineanu("Legende istorice")etc. Fara aceasta etapa, ar fi fost mai greu de imaginat aparitia lui Mihai Eminescu.
Document Info


Accesari: 13404
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )