Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Uploadloading...

AUDITUL CALITATII

management
ALTE DOCUMENTE

Darcy
DOCUMENTE JUSTIFICATIVE
MANAGERII SI MANAGEMENTUL
AUDITUL CALITATII
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
Noua Guvernare
ORGANIZAREA SI PRELUCRAREA ARHIVEI CONTEMPORANE
Lucrare de sinteza cu privire la stagiul de practica efectuat la SC ALFA SRL
Cum sa faci o rezervare online pentru avion si hotel (GHID COMPLET)
Elaborarea planului de afaceri

AUDITUL CALITATII

1 AUDITUL INTERN AL CALITATII – INSTRUMENT EFICACE DE GESTIONARE PENTRU MANAGERUL COMPANIEI


Notiunea “calitate” a evoluat mult incepand cu anii 1950-1960. Asimilata la inceput cu controlul, functia “calitate” a devenit in prezent o functie de gestionare extinsa la ansamblul activita 646e47g tilor companiei; ea vizeaza nu numai o buna asigurare a calitatii produselor si serviciilor, dar si o imbunatatire a eficientei functionarii companiei.

Figura 1 arata locul auditului in dezvoltarea unei strategii de imbunatatire continua a calitatii in cadrul unei companii.


Auditul calitatii este utilizat in primul rand in demersul pentru un diagnostic initial, astfel incat sa permita punerea in evidenta a principalelor actiuni posibile de imbunatatire . Nici un medic cu adevarat profesionist nu va pune un diagnostic fara sa evalueze corect, stadiul prezent al pacientului.

Auditul diagnostic al stadiului actual al sistemului de management are rolul de a furniza informatii privind gradul de conformare al organizatiei fata de cerintele standardelor ISO 9001 , ISO 14001 si OHSAS 18001, informatii referitoare la problemele pe care organizatia le are si la modul in care implementarea sistemului de management le poate rezolva.


Fara a face nimanui procese de intentie, constatam in practica adoptarea principiului “merge si asa” si invocarea lipsei resurselor financiare, uitandu-se ca de fapt, a face ordine si curatenie in propria “gradina” inseamna in primul rand a-ti identifica punctele slabe, a le recunoaste si a te organiza pentru a le rezolva.

Instrumentul utilizat in acest scop este auditul.

Auditul    este instrumentul managerial care ofera date si informatii utilizate de Directorul General in actul de decizie necesar pentru a-si conduce “corabia” pe o mare nu tocmai prietenoasa, aceea a unei piete concurentiale din ce in ce mai puternice si a unei legislatii complexe.

Un bun manager va investi intr-un astfel de instrument daca    doreste ca aceasta “corabie” sa supravietuiasca.

Dupa aplicarea acestor actiuni de imbunatatire , auditul calitatii este folosit din nou pentru asigurarea ireversibilitatii situatiei si pentru detectarea noilor piste de progres.

Imbunatatirea continua a calitatii se obtine asadar prin reveniri succesive.

Pentru ilustrarea modului in care auditul contribuie la stabilizarea cunostintelor – experientelor pentru progres, se utilizeaza reprezentarea lui Deming (figura 2).

AUDITUL EXTERN AL CALITATII – INSTRUMENT DE ASIGURARE A CALITATII PENTRU CLIENT

Auditul calitatii este realizat, de asemenea, pentru a raspunde nevoilor unui client care vrea sa-si consolideze increderea intr-un subcontractant, in scopul stabilirii unor relatii de parteneriat construite pe baze solide.
FIG.9 – Formalizarea asigurarii calitatii si auditulAUDITUL CALITATII – Definitie


Proces sistematic , independent si documentat in scopul obtinerii de dovezi de audit si evaluarea lor cu obiectivitate pentru a determina masura in care sunt indeplinite criteriile de audit.

(SR EN ISO 9000, pct. 3.9.1)OBIECTIVELE AUDITULUI


F          determinarea conformitatii sau neconformitatii elementelor sistemului calitatii cu conditiile specificate;


F          determinarea eficacitatii cu care sistemul calitatii implementat satisface obiectivele calitatii specificate;


F          imbunatatirea sistemului calitatii


F          satisfacerea unor cerinte reglementate;


F          inregistrarea (certificarea) sistemului calitatii organizatiei auditate
Seriile de standarde ISO 9000 si ISO 14000 subliniaza importanta auditurilor ca un instrument de management pentru monitorizarea si verificarea implementarii eficace a politicii organizatiei referitoare la calitate si/sau mediu

De asemenea, auditurile sunt o parte importanta a activitatilor de evaluarea conformitatii cum sunt certificarea/inregistrarea externa precum si a evaluarii si supravegherii lantului de furnizare.


Standardul international SR EN ISO 19011 furnizeaza indrumari pentru managementul programelor de audit, desfasurarea a auditurilor interne sau externe a sistemelor de management al calitatii si/sau de mediu, precum si referitoare la competenta si evaluarea auditorilor.    
loading...Document Info


Accesari: 974
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )