Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadAnxietatea de evaluare. Modele teoretice si strategii de interventie.

management
ALTE DOCUMENTE

MANAGEMENTUL TERENURILOR URBANE
8 sfaturi ca sa va nu va pierdeti timpul cu clientii neprofitabili.
Raport de Audit Intern
Evaluare in Managmentul Resurselor Umane
MANAGEMENTUL ACTIVITATII DE CERCETARE-DEZVOLTARE
PROIECT MANAGEMENT
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
Activitatea de creditare la Banca Internationala a Religiilor
TEME ORIENTATIVE PENTRU PROIECTE LA DISCIPLINA MANAGEMENT INTERNATIONAL
Analiza si evaluarea riscului de creditare

Anxietatea de evaluare. Modele teoretice si strategii de interventie.

Termenul de anxietate de evaluare se refera la setul de reactii fenomenologice, fiziologice si comportamentale care īnsotesc preocuparea unei persoane cu privire la posibilele consecinte negative ale nereusitei īntr-o s 24324t192y ituatie de evaluare (Sieber, O'Neill si Tobias, 1997 dupa Zeidner, 1998).

O situatie de evaluare este o situatie īn care persoana este evaluata prin raportare la un anumit standard extern de performanta. Situatiile de evaluare implica de obicei posibilitatea succesului sau a esecului, iar consecintele unor astfel de situatii sunt semnificative prin raportare la scopurile si valorile persoanei (ex. evaluarea īn context academic sau profesional). Testele/Examenele sunt situatii specifice de evaluare; ele presupun realizarea unei serii de sarcini, īntr-un anumit context spatio-temporal (sala de examinare, timp limita) si apoi raportarea rezultatelor persoanei la anumite standarde externe de performanta.

Cercetarile īn domeniul anxietatii diferentiaza īntre anxietatea resimtita de o persoana īntr-o anumita situatie (anxietatea ca stare) si predispozitia individului de a experentia anxietate si de a se angaja īn comportamente care pot provoca anxietate īn situatii stresante (anxietatea ca trasatura). Anxietatea ca trasatura este o caracteristica relativ stabila a persoanei, care indica probabilitatea de a reactiona cu un nivel ridicat de anxietate īn conditii de stres, fiind asociata cu anumite tipuri de situatii percepute ca stresante (Endler si colab., 1991). Astfel, anxietatea de evaluare este conceptualizata ca o forma particulara a anxietatii social-evaluative, care predispune individul la niveluri ridicate de anxietate īn contexte de evaluare.

Text Box: Manifestari ale anxietatii de evaluare

Nivel fiziologic - dureri de cap, stare de voma, diaree, cresterea semnificativa a temperaturii corpului, stare de lesin, transpiratie excesiva, hiperventilatie, tahicardie, senzatia de


Anxietatea de evaluare apare de obicei atunci cānd:    1. persoana se afla īntr-o situatie de evaluare dificila, pe care o percepe ca fiind amenintatoare;
    2. persoana considera ca nu are suficiente resurse pentru a face fata situatiei (ex. nu a īnvatat destul, nu se poate concentra īn situatia de examen, nu poate face fata atitudinii agresive a evaluatorilor);
    3. persoana anticipa īn mod negativ consecintele unui esec īn situatia de evaluare (ex. "Daca īmi pic examenul viata mea nu mai are sens.").

Īn continuare vom prezenta cāteva din modelele explicative ale anxietatii de evaluare si sugestiile de interventie propuse pe baza acestora. Aceste modele se bazeaza pe cercetari īn domeniul anxietatii si a stresului si sunt importante pentru:

-         conceptualizarea cazului īn consiliere individuala

-         realizarea planului de interventie īn consiliere individuala

-         fundamentarea programelor de preventie īn anxietatea de evaluare

Modelele cognitiv-atentionale pornesc de la premisa conform careia interferenta cognitiva si īngrijorarile/gīndurile autodepreciative diferentiaza persoanele cu un nivel ridicat al anxietatii de evaluare de cele cu un nivel redus de anxietate īn contexte de evaluare. Reactiile anxioase īn situatii de evaluare sunt considerate a fi comportamente īnvatate īn urma unor experiente negative repetate īn astfel de contexte (ex. esecul repetat la examene, teste).

Caracteristicile situatiilor de evaluare (timp limita, dificultatea sarcinilor, atmosfera tensionata, caracterul competitiv al evaluarii, etc.) reprezinta factori proximali importanti pentru cresterea nivelului de anxietate. Resursele atentionale ale persoanei nu sunt centrate pe rezolvarea sarcinilor de evaluare, ci pe gāndurile autodepreciative (ex. "Nu pot face fata examenului.", "Nu o sa stiu nimic."), apar dificultati sau chiar blocaje īn reactualizarea informatiilor specifice legate de sarcina (ex.. studentul nu reuseste sa īsi aminteasca aproape nimic din materia īnvatata anterior), iar performanta īn sarcina scade. Saranson (1980, 1997) considera ca interferenta cognitiva mediaza deficitele de performanta asociate cu anxietatea de evaluare. Īngrijorarile excesive si gāndurile negative legate de situatia de evaluare influenteaza alocarea resurselor atentionale si reduc semnificativ performanta īn sarcina.

Modelul anxietatii de evaluare propus de Saranson (1990, 1997)


M.I., 19 ani elev īn clasa a XII-a. "Nu stiu ce sa ma mai fac. Se apropie examenul de BAC si parca mi-e tot mai greu sa ma concentrez la teste si simulari. Cel mai des am avut aceste reactii la tezele de la Matematica si Informatica, pentru ca acolo profesorii ne ameninta mereu ca ne pica, ne spun ca nu suntem buni de nimic (situatia de evaluare). De cāte ori am avut simulari īn acest semestru nu puteam sa nu ma gāndesc ca sigur nu o sa fac fata, ca sigur o sa-mi pic examenele, ca nu stiu nimic (īngrijorare legata de situatia de evaluare). Ma tot gāndesc la asta si parca nu īmi dau seama cum trece timpul, ma simt obosit, nu stiu cu ce sa īncep (diminuarea resurselor atentionale) si abia daca reusesc sa rezolv jumatate din īntrebari (nivel redus al performantei īn sarcina). Īmi amintesc ca la fel am reactionat si la capacitate si am luat niste note foarte mici, raportat la cāt m-am pregatit īnainte. La fel se īntāmpla si la teze sau la orice examen mai important de la scoala, parca nu mai sunt eu, ma pierd, ma tot gāndesc ca sigur nu o sa stiu (evaluarea performantei), si atunci parintii mei ma vor certa si īmi vor spune din nou ca nu sunt bun de nimic (anxietatea de evaluare ca trasatura).

Sugestii de interventie:

-         reducerea si controlul īngrijorarilor si a gāndurilor autodepreciative īn situatiile de evaluare (vezi Modulul I - Tehnici si abilitati īn consilierea psihologica, Modul IV - Strategii de preventie si interventie psihologica īn tulburari emotionale)

-         tehnici de concentrare si mentinere a atentiei pe sarcina de evaluare ( vezi Modul IV - Strategii de preventie si interventie psihologica īn tulburari emotionale)

Modelul deficitelor la nivelul deprinderilor de studiu. Deficitele persoanei la nivelul deprinderilor de studiu si a celor de abordare a unei situatii de evaluare influenteaza nivelul de anxietate resimtit. Deprinderile de studiu deficitare se pot referi la deprinderi de sistematizare a materialului, de recapitulare, de reactualizare a informatiei, de organizare a timpului de studiu, de gāndire critica, etc. Pregatirea pentru teste si examene (īnainte de test, īn timpul testului, dupa test) este de asemenea importanta, deoarece multi elevi/studenti au dificultati īn abordarea acestora.


 

D.A., 22 ani studenta. "De cāte ori se apropie sesiunea intru īn panica. Stau zile īntregi la biblioteca, cu toate cartile īn fata si ma chinui sa īnvat. Īmi repet īn minte fiecare segment de materie (recapitularea materiei), dar mi se pare sa nu o sa reusesc niciodata sa o parcurg. De foarte multe ori cānd parcurg a doua oara un text nu mai īmi aduc aminte absolut nimic (monitorizarea progresului īn īnvatare). Nu iau notite la cursuri (luarea de notite) si mi se pare obositor sa īmi schematizeze materia (schematizarea materiei). Pur si simplu mi-o repet īn minte. Īmi dau seama ca nu prea am sanse sa ma descurc īn sesiune, mai ales ca pāna acum am sase examene restante (constientizarea sanselor reduse de succes īn situatia de evaluare). Pur si simplu nu ma duc la examenele la care nu ma simt pregatita (comportamente de evitare). Daca ma simt nepregatita mi se face rau la examen, īncep sa transpir, ma tot gāndesc ca oricum nu am nici o sansa sa īl iau, mi se face frica si īmi vine sa ies din sala (stare de anxietate accentuata). Asa ca mai bine nu ma duc la examen."Sugestii de interventie:

-         tehnici comportamentale de optimizare a strategiilor si a deprinderilor de īnvatare (vezi capitolul Managementul īnvatarii. Modalitati de optimizare a īnvatarii.); programele de consiliere pentru dezvoltarea abilitatilor de studiu cuprind urmatoarele elemente:

-         planificarea studiului si managementul timpului

-         monitorizarea progresului īn īnvatare

-         abilitati de citire si sumarizare

-         abilitati de pregatire pentru examene si teste

-          reducerea comportamentelor de evitare īn abordarea situatiilor de evaluare

Evaluarea deficitelor persoanei la nivelul deprinderilor de studiu si apoi interventia pentru optimizarea acestora au dus la elaborarea unor programe complexe de preventie si interventie īn anxietatea de evaluare. Īn interventiile la clasa, eficienta acestei abordari pare a fi mai mare decāt interventiile la nivel cognitiv sugerate de modelele cognitiv-atentionale (Allen, 1971; Holroyd, 1976).

Modelul tranzactional al anxietatii de evaluare propus de Moshe Zeidner (1996) conceptualizeaza anxietatea de evaluare ca un proces dinamic, ce implica interactiunea permanenta a mai multor elemente atunci cānd persoana este se afla īn situatii de evaluare. Aceste elemente sunt: situatia de evaluare, diferentele interindividuale īn encodarea, procesarea si reactia la situatii de evaluare, perceptia amenintarii, evaluarile si reevaluarile cognitive, anxietatea ca stare, strategiile de coping ale persoanei, rezultatele īn adaptare. De exemplu, comportamentul agresiv al unui profesor īntr-o situatie de examen poate influenta starea de anxietate resimtita de elevi. Manifestarile comportamentale ale unei stari ridicate de anxietate a elevilor (agitatie motorie, neliniste, transpiratie excesiva, etc.) pot accentua la rāndul lor reactiile agresive ale profesorului (ex. amenintari legate de tentative de copiat, verificarea pupitrelor).

Modelul tranzactional integreaza atāt elemente ale modelelor cognitiv-atentionale, cāt ale modelelor deficitului la nivelul deprinderilor de studiu.


Modelul tranzactional al anxietatii de evaluare (adaptat dupa Zeidner, 1998)


Sugestii de interventie:

Modelul propus de Moshe Zeidner este un model integrativ, care poate ghida evaluarea si interventiile cognitiv-comportamentale īn procesul de consiliere, urmarind:

-         caracteristicile situatiei de evaluare

-         variabilele personale relevante

-         perceptia asupra situatiei de evaluare

-         starea de anxietate īn situatia de evaluare (manifestari la nivel cognitiv, comportamental, emotional si fiziologic)

-         reactiile de coping ale persoanei īn situatii de evaluare

-         rezultatele īn adaptare

Educarea clientilor cu privire la anxietatea de evaluare.

            Īn aceasta etapa clientii sunt educati asupra:

-         manifestarilor anxietatii de evaluare si a relatiei dintre aceste manifestari (ex. modul īn care o cognitie de tipul "Situatia asta este īngrozitoare." influenteaza aparitia unor manifestari fiziologice: transpiratie excesiva, tahicardie, etc. si a unor comportamente de evitare a situatiilor de evaluare)

-         factorilor interni sau externi (vezi modelul tranzactional propus de Zeidner) care declanseaza si mentin starea de anxietate īn situatii de evaluare

-          functiei adaptative a unui nivel submediu de anxietate īn situatii dificile (se asigura un arousal optim pentru atingerea unor performante superioare).

Dobāndirea unor abilitati pentru a face fata situatiilor de evaluare.

            Pot fi utilizate:

-         tehnici de relaxare (relaxare musculara progresiva, tehnici de respiratie, imagerie, etc.) pentru reducerea starii de anxietate īn situatia de evaluare

-         tehnici de restructurare cognitiva a gāndurilor dezadaptative legate de situatiile de evaluare, pentru modificare modului īn care situatia este perceputa si evaluata

-         dezvoltarea unor abilitati de coping adaptative īn abordarea situatiilor de evaluare (abilitati de planificare, abilitati de rezolvare de probleme, controlul emotiilor, etc.)

-         tehnici de centrare pe sarcina īn situatii de evaluare si ignorare a distractorilor.
Document Info


Accesari: 5812
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )