Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload8D

management
ALTE DOCUMENTE

34 de GRESELI in timpul INTERVIULUI.
PROIECT Caracterizare merceologica de produs
Chestionar de auditare a culturii organizationale si a factorilor de influenta
Elemente teoretico-metodologice privind strategia firmei
Elementele Cazului de Strategie
Tranzactii
CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ
Stocurile
INTEGRAREA STRATEGIEI DE RESURSE UMANE ĪN STRATEGIA GENERALĂ A ĪNTREPRINDERII
Vizualizarea configuratiei echipamentului de calcul

8D8D e o metoda de analiza prin care, dupa detectarea unei neconformitati, se identifica si se urmareste aplicarea metodelor de rezolvare si prevenire a neconformitatii.

Procesul 8 Discipline (8D) este un instrument de rezolvare a problemelor utilizat, de obicei, ca raspuns la īndepartarea parametrilor produsului de specificatiile stabilite sau cunoscute de catre clienti. 8D īncorporeaza toate aspectele importante ale rezolvarii problemelor: descrierea problemei, analiza cauzelor primare, corectarea problemei si prevenirea aparitiei problemei.

8 Discipline este o metoda īnrudita cu FMEA. Una dintre diferentele esentiale dintre cele doua metode este aceea ca prin 8D se iau masuri pentru remedierea defectelor si eliminarea cauzelor lor dupa ce neconformitatea apare, pe cānd, prin FMEA se īncearca anticiparea defectelor cu cauzele lor. Metoda 8D este recomandata doar īn situatiile cu cauza necunoscuta a apariţ 21221r179v ;iei neconformitatii.

Aplicarea metodei 8D va duce la o īmbunatatire a produselor si proceselor. Metoda este structurata īn opt discipline, punāndu-se accentul pe sinergia echipei.

Multor companii, metoda 8D le-a oferit solutii pentru rezolvarea unor probleme dificile. Metoda 8D originala, cunoscuta sub denumirea de TOPS (Team-Oriented Problem Solving, 1987) a fost īmbunatatita si redenumita "Prevent Recurrence" īn noiembrie, 1992, cu sprijinul Ford.

Companiile mici pot beneficia de avantajele metodei 8 Discipline aplicānd abordarea orientata pe echipa. 8D genereaza o ghidare excelenta, permitānd companiilor sa descopere cauza primara a problemei si sa verifice functionarea corecta a solutiilor descoperite. "Boala va fi vindecata, nu simptomele, estompate". O problema asemanatoare va fi putin probabil sa mai apara.  

Metoda 8 Discipline cuprinde urmatoarele etape:

1. Introducere si constituirea echipei

2. Descrierea problemei

3. Implementarea actiunilor de tinere sub control

4. Detectarea cauzelor primare: definirea si verificarea lor

5. Selectarea actiunilor corective permanente

6. Implementarea si masurarea eficientei actiunilor corective

7. Actiuni preventive si extinderea solutiilor

8. Valorificare (īmbunatatire structurala) si īnchiderea problemei

Īn continuare, este prezentata diagrama procesului 8D de rezolvare a problemelor (diagrama este identica cu cea utilizata īn compania National Semiconductor; cele 8 discipline sunt notate, īn aceasta prima diagrama, cu D1-D8):

 

Īn continuare, este prezentata o noua diagrama ce cuprinde etapele aplicarii metodei 8D, dar de data aceasta se pune accent pe perioada de timp la care se refera fiecare etapa (disciplina: D1-D8; D0 are semnificatia unei etape īn care se stabileste ca a aparut o problema; D0 este etapa care precede initierea procesului 8D):

8D īsi propune si sa exploreze sistemul de control, care i-a permis problemei sa apara. Se studiaza locul īn care a aparut eroarea (Escape point-ul) cu scopul de a īmbunatati abilitatea sistemului de control de a detecta defectul (problema) sau cauza atunci cānd va mai aparea (daca se va mai īntāmpla acest lucru).

Un aspect deosebit de interesant si de benefic al 8D este reprezentat de "bucla de prevenire", care exploreaza sistemul, care a permis aparitia neconformitatii.

8D se utilizeaza pentru produse, procese, dar si pentru echipamente si sisteme, īn situatii de alerta sau atunci cānd apar neconformitati grave, devieri de la specificatiile produsului cunoscute de client.

De asemenea, metoda 8 Discipline poate fi initiata la cererea clientului.

Īn continuare, se vor descrie cele 8 etape ale aplicarii 8D:

8D - Etapa 1: Introducere si constituirea echipei

Punerea accentului pe munca īn echipa este considerata nucleul succesului metodei 8 Discipline. Īn prima etapa, are loc constituirea echipei.

8D īncepe cu identificarea liderului echipei. Īn general acesta este responsabilul produsului īn care a aparut problema.

Echipa va contine maxim 5 persoane. Membrii ei trebuie sa aiba competente diverse, īn ariile impactate de problema. Echipa trebuie sa includa responsabilul de departament.

De asemenea, echipa trebuie sa fie flexibila, sa poata sa-si modifice cu usurinta si fara consecinte nefaste componenta.

La prima īntrunire a echipei se stabilesc regulile dupa care se va desfasura 8D-ul. Acum se stabileste frecventa īntālnirilor. Tot acum are loc definirea rolurilor.

Liderul procedeaza la strāngerea informatiilor despre problema (īmpreuna cu echipa), modereaza sedintele si scrie raportul.

8D - Etapa 2: Descrierea problemei

("O problema bine descrisa e pe jumatate rezolvata!")

Īn aceasta etapa are loc identificarea problemei. Pentru aceasta se folosesc īntrebari de tipul:

 - care e obiectul?

 - care e defectul?

Tot īn aceasta etapa se va realiza descrierea fenomenului, incluzānd mediul: se va descrie efectul observat si conditiile sale de aparitie.

Daca este nevoie, pot fi cerute detalii de la client.Īn aceasta etapa se pot folosi metode precum "cei cinci W" (Who, What, Where, When, Why), "is/is not". De asemenea, se poate initia Ishikawa.

Pentru colectarea datelor se observa partile afectate, designul, se analizeaza procesul si procesele similare sau care contribuie.

Daca se observa mai multe probleme, acestea trebuie separate.

8D - Etapa 3: Implementarea actiunilor de tinere sub control

Scopul acestei etape e tinerea sub control a produsului astfel īncāt neconformitatea sa nu mai apara la client.

Un exemplu de actiuni de tinere sub control sunt urmatoarele:  

 - inspectarea si sortarea tuturor produselor care ies de pe linia de productie si a stocurilor;

- testare 100%;

- repararea produselor defecte.

Actiunile de punere sub control nu rezolva problema. Ele urmaresc doar respectarea angajamentului fata de client prin furnizarea de produse care sa īndeplineasca cerintele sale, pāna la implementarea actiunilor corective permanente.

Actiunile propuse trebuie testate, validate si urmarite. Se face o prima evaluare a riscurilor. Se trimite clientului raportul 8D si i se comunica actiunile īntreprinse.

8D - Etapa 4: Detectarea cauzelor primare

Se revizuieste si se actualizeaza descrierea problemei realizata īn etapa a doua. Daca la etapa a doua s-a folosit metoda Ishikawa se verifica fiecare cauza prin eliminare.

Aspecte urmarite sunt urmatoarele:

- Specificitate: se vor gasi raspunsuri la urmatoarele īntrebari: Ce e specific, unic, diferit īn produsele neconforme?

- Schimbari: se vor gasi raspunsuri la urmatoarele īntrebari: Ce e schimbat īn, īn jurul, īn legatura cu aceste produse?

- Legaturi: se vor gasi raspunsuri la urmatoarele īntrebari: Care sunt legaturile īntre posibilele cauze?

Pentru detectarea cauzelor primare se poate folosi diagrama Ishikawa.

Cele mai probabile cauze, rezultate īn urma acestei analize, se reproduc īn laborator sau, daca este necesar, pe linia de productie pentru a le valida.

Asupra acestor cauze se face o evaluare a riscurilor. Riscurile vor fi ordonate descrescator, īmpreuna cu cauzele.

Se trimite clientului raportul 8D actualizat.

8D - Etapa 5: Selectarea actiunilor corective permanente

Aceasta este o etapa foarte complexa si dificila, īn care sunt disponibile mai multe variante de actiuni corective. Trebuie facuta o alegere, iar aceasta alegere trebuie sa evite solutiile temporare .

Īn alegerea solutiilor trebuie sa se tina cont de importanta problemei si de contributia solutiei la rezolvarea ei. Echipa trebuie sa evalueze eficienta actiunii īnainte de aplicare.

De asemenea, echipa trebuie sa se verifice ca actiunile conduc la efectele asteptate fara sa se genereze efecte secundare negative.

Fiecare actiune trebuie sa aiba responsabil, data limita pentru implementare si status.

Īn continuare, īn aceasta etapa se implementeaza actiunile. De asemenea, se actualizeaza si se distribuie raportul 8D.

Este informat clientul.

8D - Etapa 6: Implementarea actiunilor corective

E obligatoriu sa se organizeze o sedinta īn care sa se verifice ca actiunile corective implementate solutioneaza corect problema.

Īn cazul unui produs sau proces, echipa trebuie sa indice volumul produs si cantitatea returnata.

Īn cazul unui retur de la client, echipa trebuie sa controleze urmatoarele aspecte:

- Cantitatea produsa si cea furnizata;

- Cantitatea de defecte detectate īnainte de īnceperea utilizarii;

- Cantitatea de defecte īn timpul utilizarii produselor.

Evolutia procentajului de defecte va indica daca actiunile corective sunt eficiente. Dupa verificarea eficientei actiunilor corective, planurile produsului, FMEA si planurile de control trebuie actualizate corespunzator.

Se poate renunta la actiunile de tinere sub control doar dupa ce eficienta actiunilor corective a fost demonstrata.

8D - Etapa 7: Actiuni preventive si extinderea solutiilor

Solutia implementata trebuie extinsa oriunde e posibil.

Tot īn aceasta etapa, FMEA asupra produselor similare trebuie actualizata. De asemenea, documentatia tehnica a produselor similare trebuie actualizata.

Daca problema e cauzata de o eroare a sistemului de calitate, atunci procedurile, metodele, instructiunile de lucru sau specificatiile trebuie, de asemenea, sa fie revizuite.
8D - Etapa 8: Valorificare si īnchiderea problemei

Īn aceasta ultima etapa, are loc recunoasterea meritelor de grup si individuale ale membrilor echipei.

Problema este rezolvata, iar actiunile sunt implementate si validate atāt asupra produselor implicate, cāt si asupra produselor similare.

Zonele unde trebuie īntreprinse actiuni structurale au fost identificate si transmise managementului. Cāteva exemple ar putea fi: metodologia FMEA, organizarea auditurilor, managementul furnizorilor, trening-urile.

Un fisier complet al 8D e construit si arhivat pentru a contribui la procesul de "lectii īnvatate" al companiei.

Raportul final al 8D e validat de persoana responsabila de validarea sa, iar apoi e distribuit fiecarei persoane interesate īmpreuna cu un sumar.

Liderul multumeste echipei, dupa care echipa se dizolva.

8 Discipline pentru rezolvarea problemelor este o metoda foarte eficienta pentru gasirea cauzelor primare ale neconformitatii, determinarea actiunilor potrivite pentru eliminarea cauzelor primare si implementarea actiunilor corective permanente.

Bibliografie

§             8 Disciplines (8D)         

                 Overview "8D" or "Murphy's Law Experienced"

                                                                http://www.quality-one.com/services/8d.cfm

§            The 8 Disciplines (8D) Process

                                                                    http://www.siliconfareast.com/8D.htm

§            The Eight Disciplines (8-D) of Problem Solving

                               Quality Insights Column      

                                              http://www.bnp.com/industrial_heating/archive/quality7-97.html

§            8D (Eight Disciplines) Problem Solving Process

                               QUALITY NETWORK

                                                                    http://www.national.com/quality/8d.html

§            Process Improvement Made Easy: The 8d Problem Solving Process Explained

                                                              http://www.mftrou.com/8d-problem-solving.html

§            The 8-D (Eight Disciplines) Problem Solving Methodology

                                                                                    http://elsmar.com/8D/

Document Info


Accesari: 21785
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )