Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDiagnosticarea mediului extern

management
ALTE DOCUMENTE

Comportamentul consumatorului
MANAGEMENTUL MICILOR AFACERI
Lucrarea Managementul resurselor umane
Management de proiect
DEFINIREA SI ANALIZA POSTURILOR
Managementul resurselor umane
INFORMATII GENERALE MANAGEMENT
Cine este arbitrul calitatii
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
Proiect la analiza, ingineria si managementul valorii

Diagnosticarea mediului extern

1.1.       Mediul politic

Factorii politici actioneaza direct sau indirect asupra întreprinderilor, regasindu-se, în principal, în politica economica, sociala, politica stiintei, politica învatamântului, politica externa, cu influenta în ceea ce priveste sursele si modalitatile de constituire, cât si obiectivele si mijloacele de realizare a lor. Conducerea unei firme este, la rândul ei influentata nemijlocit de factori politici prin impactul pe care îl genereaza asupra fundamentarii strategiilor si politicilor firmelor, a deciziilor de realizare a obiectivelor prevazute de acestea.În general, se poate spune  ca în România este o atitudine favorabila atât fata de investitiile straine, cât si fata de produsele straine. 

In cadrul politicilor de protectie sociala promovate de orice stat, politica privind consumatorul trebuie sa fie considerata o componenta de sine statatoare, cu obiective, prioritati si instrumente proprii - bine integrata celorlalte politici ale statului.

In Romania, la 25 octombrie 2000, s-au adus imbunatatiri si precizari legislatiei privind produsele cosmetice, prin promulgarea Legii privind produsele cosmetice care reglementeaza conditiile ce trebuie sa fie respectate la fabricarea si comercializarea produselor cosmetice de uz uman.

             Produsele cosmetice comercializate nu trebuie sa pericliteze sanatatea umana atunci cind sunt respectate  conditiile de utilizare, si anume: prezentarea produselor, e 545h74f tichetarea, instructiunile privind conservarea, depozitarea, utilizarea si indepartarea acestora, precum si orice alta indicatie prevazuta de fabricant, respectiv importator.

In aceasta lege sunt prezentate datele ce apar in notificarea prin care importatorul este inregistrat in Romania si are avizul Ministerului Sanatatii, si are obligatia sa detina la adresa indicata pe eticheta un dosar privind produsul cosmetic.

In ceea ce priveste firma aceasta, ceea ce este important este sectiunea in care sunt prezentate datele ce trebuie sa apara pe ambalajele produselor, dintre care mentionam:

§         Denumirea firmei;

§         Adresa la care are sediul in Romania fabricantul, respectiv importatorul;

§         Tara de origine pentru produsele de import;

§         Continutul nominal in momentul ambalarii produsului, indicat in greutate sau in volum;

§         Termenul de valabilitate inscris prin cuvantul "expira";

§         Instructiunile de conservare, utilizare si indepartare;

§         Numarul lotului de fabricatie;

§         Categoria de produs cosmetic

§         Lista cuprinzand ingredientele.

Toate aceste date trebuie sa fie scrise in limba romana, cu exceptia listei cuprinzand ingredientele pentru care se vor folosi denumirile din Nomenclatorul International pentru produse cosmetice - INCI, iar colorantii vor fi scrisi conform numarului din Indexul Culorilor - Colour Index.

Deci, prin aceasta lege, respectiv Legea nr.178/2000, este reglementata comercializarea produselor cosmetice, punandu-se un mare accent pe conditiile impuse acestora in vederea securitatii consumatorilor. Astfel, se specifica obligatia importatorului de a detine la adresa indicata pe eticheta un dosar privind produsul cosmetic care sa cuprinda urmatoarele date: compozitia calitativa si cantitativa a produsului; caracteristicile fizico-chimice si microbiologice ale materiilor prime si ale produsului finit; metoda de fabricare; metodele de analiza necesare controlului calitatii produsului; evaluarea riscului pentru sanatatea umana; numele si adresa laboratorului si ale persoanelor raspunzatoare care au evaluat produsul din punct de vedere al securitatii pentru sanatatea umana, acestea trebuind sa aiba studii superioare de specialitate in farmacie, medicina, chimie sau biologie; date existente in materie de efecte nedorite pentru sanatatea umana.

Recent a fost emisa H.G. nr. 670/2001 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 178/2000 privind produsele cosmetice. Astfel, notificarea unui produs cosmetic care se comercializeaza in Romania se face la Ministerul Sanatatii si Familiei, prin directia de sanatate publica judeteana, in a carei raza teritoriala se afla adresa indicata pe eticheta produsului cosmetic. Este interzisa inscrierea pe eticheta sau folosirea in reclame a textelor care sugereaza unele caracteristici pe care produsul nu le poseda.

1.2.       Mediul socio - cultural

În România, mai ales în mediul urban exista o cultura a marcilor, poate prea uniforma. Au patruns, în ultimii ani, multe reviste de moda care influenteaza alegerile pentru femei.

În ceea ce priveste nivelul socio-cultural, dezavantajele au decurs în principal din ceea ce reprezinta stadiul embrional în care se afla în prezent cultura economica si compartimentele reprezentative pentru populatia tarii prin raportare la valorile si mecanismele economiei de piata. Sub acest aspect, societatea româneasca este înca "în formare", iar acest lucru este valabil pentru toti actorii scenei economice (producatori, consumatori, intermediari, patroni, salariati, functionari publici).

Tendinta de accentuare a segmentarii pietei este o oportunitate  destul de importanta pentru firma având în vedere faptul ca dispune  de un segment de piata bine determinat, ori o astfel de segmentare înseamna o fidelizare a clientilor pentru anumite marci.

1.3.       Mediul demografic

Transformarile  intervenite  dupa  1989  în  sistemul  politic,  în  economie,  în  viata  sociala, ca  si  în  mentalitatea oamenilor  au  influentat  comportamentul  demografic  al  populatiei.

         Scaderea  naturala  si  soldul  negativ  al  migratiei  externe  au  determinat  scaderea  numarului  absolut  al  populatiei  în  ultimii  10  ani .

         Structura  pe  vârsta  a  populatiei  României  reflecta  un  proces  lent,  dar  continuu, de  îmbatrânire  demografica,  determinata  în  principal  de  scaderea  natalitatii,  care  a  dus  la  reducerea  absoluta  si  relativa  a  populatiei  tinere  si  la  cresterea  relativa  a  populatiei  vârstnice. Se  preconizeaza  ca  în  mai  putin  de  doua  decenii,  fiecare  al  cincilea  locuitor  al  României  va  intra  în  categoria  vârstnicilor.

         În  România,  în  perioada  ultimilor  ani,  pe  lânga  evolutii  favorabile  în  domeniul  educatiei  populatiei  în  ceea  ce  priveste  stabilitatea  familiei,  trebuie  sa  mentionam  si  unele  tendinte  îngrijoratoare în  domeniul  starii  de  sanatate, a  nivelului  de  trai  si  conditiilor  de  locuit, precum  si  cresterea  saraciei  unui  segment  tot  mai  mare  al  populatiei.

O constrangere in acest sens este diminuarea puterii de cumparare a populatiei care a substituit semnificativ cumpararile, determinând restrângerea segmentului de consumatori, sau mai degraba a cantitatilor cumparate si reorientarea catre cumpararea altor produse (de folosinta indelungata,case)

1.4.       Mediul juridic

În vederea încheierii diferitelor contracte în România trebuie sa tina cont de faptul ca izvoarele de drept se sprijina în primul rând pe legi, decrete, ordonante, regulamente si hotarâri judecatoresti. Cutuma joaca un rol secund. Textul scris este foarte important.

Adoptarea legii investitiilor straine si ulterior, a legii privatizarii, a reprezentat constituirea cadrului juridic de baza ce reglementeaza regimul capitalului investitional strain în România. Prin aceasta România a înlaturat în mare handicapul legislativ fata de celelalte tari est-europene si s-a aliniat reglementarilor prevalente de  pe piata investitiilor internationale.

Importul si exportul marfurilor este liberalizat în ceea ce priveste cosmeticele.

Patrunderea semnificativa a capitalului investitional strain în economia României si manifestarea acestuia ca factor catalizator al proceselor de restructurare au fost obstructionate de lipsa unor reglementari specifice vitale functionarii unei economii de piata: legislatia falimentului, reglementari privind concurenta, proprietatea industriala si intelectuala, regimul juridic al terenurilor si cladirilor, procedurile de reglementare a disputelor.

Totusi, datorita eforturilor din ultima perioada, se poate spune ca acest cadru juridic ce reglementeaza regimul investitiilor straine în România este competitiv în multe privinte prin raportare la reglementarile similare ale tarilor concurente din zona. 1.5.       Analiza mediului sectorial

Criteriile considerate relevante pentru analiza sectorului de activitate a firmei Niran Co products sunt :

  1. din punc de vedere al criteriului varsta -piata , tipul de sector delimitat este in crestere, un sector tanar a carui piata se largeste pe masura trecerii timpului.
  2. dupa gradul de diferentiere a produselor-piata , sectorul este specializat ,cu produse puternic individualizate ,cu piata conturata, viabila.

Cu toate ca produsele sunt  cunoscute  si firma are o cota de piata bine delimitata dar care poate fi fragmentata, se inregistreaza decalaje in vanzari datorita coeficientului de sezonalitate. Firma ar trebui sa pastreze avantajul primului intrat pe piata  si sa incerce patrunderea pe noi piete. In acelasi timp trebuie sa pastreze avantajul de exclusivitate si sa incerce atragerea de noi marci.

1.6.       Diagnosticul pietei de vanzare

Cererea pentru astfel de produse este în crestere, de asemenea piata cosmeticelor în ceea ce priveste consumatorii este foarte bine definita din punct de vedere a veniturilor.  În general se apreciaza ca exista un numar ridicat de consumatori în toate aceste segmente.

Piata româneasca a cosmeticelor a cunoscut o evolutie fara precedent, fiind considerata o piata atragatoare atât pentru firmele românesti cât si pentru cele straine.

La fel ca la majoritatea produselor de lux, parfumeria si cosmetica superioara este influentata de ciclul economic. În ultimii ani, economia României urmeaza o directie crescatoare si este de asteptat în continuare sa creasca. Mai mult, o parte din vânzarile companiei (15 %) consta în marci middle-market, cu preturi mai accesibile. În cazul descresterii puterii de cumparare, compania îsi poate schimba foarte usor tinuta si poate scadea ponderea produselor de lux în favoarea produselor « middle-market ». Atata timp cât inflatia si riscul valutar persista, în contractele cu clientii toate preturile sunt evaluate în Euro si platile datoriilor sunt facute tinându-se cont de cursul Euro, respectiv cursul BNR la data platii. În acest fel,  compania transfera efectul inflatiei si riscul valutar clientilor sai.

Sectorul retail în parfumeria si cosmetica de lux a crescut constant în ultimii ani. Ţinând cont de numarul de consumatori si veniturile lor, aceasta piata este foarte bine definita. Concurenta este puternica , dar fiecare concurent vinde marci distincte.Niran Co Products este importator si distribuitor exclusiv în România a peste 10 marci selective , compania importând doar produse originale din Franta si Italia. Mai mult, pirateria în acest sector are un nivel scazut (cca.5%) si va continua sa scada atât timp cât masurile de evitare a pirateriei sunt bine aplicate. Nu exista un declin previzibil al acestei afaceri în urmatorii ani.

Principalii clienti ai companiei sunt: Beauty Shop, B&B Collection, Eva Import Export, Go West - Iasi,  Star Com - Brasov, Mega Cosmetics, Eurostart, Andrada - Galati.

             Firma are relatii cu clienti din toate regiunile tarii, cea mai profitabila fiind clientela din Bucuresti. Pe piata româneasca se da o lupta continua între importatorii de produse de parfumerie si cosmetica de lux, fiecare încercând sa obtina o noua parte a pietei si sa transforme clientii potentiali în clienti efectivi, ei oferind aceleiasi categorii de consumatori produse si servicii similare, la preturi similare. Clientii mai sus mentionati aleg produsele firmei Niran deoarece aceasta este unic importator si distribuitor pe piata româneasca a marcilor pe care le comercializeaza, dar si calitatea oferita este unul din criteriile pentru care au ales compania Niran.

Conditiile de plata variaza în functie de client. Beauty Shop efectueaza platile prin ordin de plata la 50 de zile de la data achizitionarii produselor. Tot prin ordin de plata, dar la 30 de zile plateste Mega Cosmetics, iar Eva Import - Export si Eurostart platesc cu ordin de plata dar pe masura vânzarii. B&B collection utilizeaza biletul la ordin, iar Go West, Star Com, Andrada cecurile la 30 de zile. Restul clientilor Niran utilizeaza cu predilectie ca instrumente de plata biletul la ordin si foaia cec. Firma nu a avut pe parcursul desfasurarii activitatii incidente notabile în privinta încasarii creantelor de la clienti. În schimb, urmarind îmbunatatirea relatiilor client - furnizor ea acorda la unii clienti reduceri de preturi, sau mareste perioada de plata, acestea facându-se în raport cu volumul vânzarilor catre clientul respectiv si cu vechimea colaborarii.

Pâna în prezent firma îsi bazeaza activitatea pe putini clienti, care au o pondere mare în vânzari, situatie care ar putea deveni destul de dificila în conditiile în care se renunta din diferite motive la colaborarea cu unul dintre acestia. Pe de alta parte exista riscul impunerii de catre clienti a conditiilor. Concentrarea resurselor asupra clientilor mai sus mentionati, desi are un rol important în atingerea scopului urmarit de intreprindere nu trebuie sa conduca la neglijarea clientilor cu aport mai mic la vânzari, deoarece si ei au importanta lor cum ar fi, de exemplu, în cazul unor variatii ale cererii. Pierderea unui client important în cazul firmei Niran ar duce la  o scadere destul de mare a vânzarilor, afectându-i destul de grav evolutia, iar pentru a se redresa trebuie sa apeleze la clientii din celelalte doua categorii. Existenta acestui risc trebuie sa determine firma sa cultive relatiile cu clientii mai putin importanti (cu un aport mai mic în vânzari). În concluzie, pe viitor firma urmareste pastrarea relatiilor cu clientii importanti, îmbunatatirea relatiilor cu clientii mai mici si largirea numarului de clienti.

Firma încheie contracte cu clientii, cele mai multe fiind de distributie selectiva (Beauty Shop, Star Com, Andrada, B&B Collection) si contracte de colaborare pentru furnizarea de marfuri - cu plata pe masura vânzarii (Eva Import Export, Mega Cosmetics, Eurostart).

În cazul contractului de distributie selectiva furnizorul se obliga sa livreze la data stabilita produsele si sa asiste beneficiarul la receptia lor, sa livreze produsele numai însotite de documente întocmite conform prevederilor legale, sa inlocuiasca pe propriile cheltuieli produsele deteriorate din vina sa sau cu vicii de fabricatie, cu conditia de a fi informat în cel mult 2 zile lucratoare de la data livrarii, sa asigure transportul marfurilor la beneficiar, sa furnizeze materialul publicitar necesar pentru vânzarea produselor (testere si/sau esantioane) si materiale decorative, sa anunte beneficiarul de schimbarea preturilor cu 2 zile lucratoare înainte de aplicarea acestora, sa puna la dispozitia beneficiarului personalul vânzator necesar doar pentru stândurile furnizorului amplasate în cadrul magazinului. Beneficiarul se obliga sa asigure depozitarea, conservarea si securitatea si prezentarea produselor în magazin, sa informeze furnizorul în cel mult 2 zile lucratoare de la data livrarii asupra oricaror produse deteriorate care nu pot fi vândute, sa-si asume responsabilitatea oricaror lipsuri, pierderi sau deteriorari a produselor si materialelor publicitare, sa promoveze vânzarea produselor, sa respecte instructiunile furnizorului de vânzare si expunere a produselor în magazin si vitrine, sa puna la dispozitia furnizorului valoarea produselor vândute în saptamana precedenta, sa puna la dispozitia furnizorului situatia stocurilor si platilor, sa nu se foloseasca de serviciilor personalului Niran decât în scopul vânzarii produselor livrate de catre furnizor. Toate produsele care nu au fost integral platite ramân în proprietatea furnizorului pâna la achitarea în totalitate a acestora, furnizorul având dreptul de a cere returnarea produselor care nu au fost achitate. Standurile, materialele publicitare si mobilierele folosite de beneficiar sunt si ramân proprietatea furnizorului.

Contractul de colaborare pentru furnizarea de marfuri cu plata pe masura vânzarii precizeaza urmatoarele. Furnizorul se obliga sa realizeze pe cheltuiala sa amenajarea spatiului, sa asigure decorarea si dotarea cu mobilier si alte mijloace necesare desfasurarii activitatii comerciale ele ramânând în proprietatea furnizorului pe toata durata desfasurarii contractului, sa predea beneficiarului copii ale documentelor din care sa rezulte valoarea totala a investitiei care vor fi folosite ulterior la eventuale dezdaunari în cazul distrugerii acestora din vina beneficiarului, sa nu faca modificari la mobilier si/sau la amplasarea acestuia, sa livreze produsele numai însotite de documente întocmite conform prevederilor legale, sa furnizeze materialul publicitar necesar pentru vânzarea produselor (testere si/sau esantioane) si materiale decorative, sa respecte organizarea interioara si de personal, programul de functionare si de desfasurare a procesului de aprovizionare si vânzare care ramân în exclusivitate atributele beneficiarului. Beneficiarul se obliga sa asigure depozitarea, conservarea si securitatea si prezentarea produselor în magazin, sa informeze furnizorul în cel mult 2 zile lucratoare de la data livrarii asupra oricaror produse deteriorate care nu pot fi vândute, sa-si asume responsabilitatea oricaror lipsuri, pierderi sau deteriorari a produselor si materialelor publicitare, sa promoveze vânzarea produselor, sa respecte instructiunile furnizorului de vânzare si expunere a produselor în magazin si vitrine, sa puna la dispozitia furnizorului valoarea produselor vândute în saptamâna precedenta, sa puna la dispozitia furnizorului situatia stocurilor si platilor, sa vireze neconditionat, saptamânal, în contul furnizorului valoarea marfurilor vândute în saptamana precedenta, sa anunte telefonic furnizorul în privinta produselor cu vânzare lenta urmând ca partile sa convina asupra masurilor ce trebuie întreprinse.

Firma îsi promoveaza produsele prin diferite mijloace, urmarindu-se  mentinerea în permanenta în atentia publicului a produselor Niran, deoarece în conditiile unei dezvoltari continue a pietei de parfumerie si cosmetica selectiva pe teritoriul tarii, lupta pentru detinerea unei cote de piata cât mai mari se bazeaza intr-un procent crescut pe puterea de comunicare.

 Într-o prima faza (mai ales în cazul produselor noi) firma urmareste o promovare orientata spre forta de vânzare, care dupa participarea la un training în cadrul caruia acumuleaza toate informatiile referitoare la noul produs (în urma acestor cursuri primind diplome, adeverinte si alte documente care atesta efectuarea instruirii) este stimulat prin organizarea de concursuri care au ca tinta vânzarea a unui numar stabilit de produse, persoana câstigatoare primind cadouri la alegere din gama marfii promovate.

Promovarea catre intermediari are o foarte mare importanta, deoarece firma urmareste ca produsele sale sa aiba un impact cât mai mare asupra publicului larg si asta o poate realiza prin asigurarea unei cât mai bune imagini a produsului în magazinele care îl comercializeaza. Scopul firmei Niran nu este neaparat impresionarea clientului direct (intermediarului) ci a clientului final. Acest tip de promovare se face prin decorarea magazinelor (postere de diverse dimensiuni, postere  ce se agata de tavan, vitrine luminoase, etc), merchandising, alocarea de persoane aditionale (promoteri).

 Promovarea orientata catre consumatori se realizeaza diferit, în functie de comportamentul de cumparare al acestora. Clientilor loiali li se ofera un motiv în plus ca sa ramâna fideli prin acordarea la un anumit interval de timp a unui pachet bonus, sau reduceri în pret. Pentru atragerea clientilor loiali concurentei cel mai mare succes îl au "esantionul gratuit", tombolele si pachetele oferta. Clientii oscilanti sunt foarte importanti deoarece la un moment dat ei se pot transforma la un moment dat fie în clienti loiali marcii noastre, fie în clienti loiali concurentei. Atragerea acestora se face foarte usor, insa pe termen scurt, de aceea ei vor trebui în permanenta stimulati prin diferite oferte promotionale. Clientii economici (cumpara tinând cont doar de pret) pot fi atrasi prin reduceri de pret, fiind de preferat evidentierea procentului cu care s-a redus pretul produsului (-15% de exemplu). Non-utilizatorii pot fi atrasi prin organizarea de sedinte gratuite de machiaj (în cazul produselor cosmetice) si împartirea de esantioane gratuite (atât pentru produse de parfumerie cât si cosmetica) scopul lor fiind crearea nevoii de cosum prin scoatera în evidenta a efectelor utilizarii.

Publicitatea, principala forma de promovare prin impactul realizat,  se realizeaza prin diferite mijloace cum ar fi: afise de mari dimensiuni (instalate pe fatadele blocurilor, spatiilor înalte), cutii luminoase, cataloage de maca, pliante, decor magazine. Componenta importanta a publicitatii, reclama, este utilizata si în cazul firmei Niran, formele preferate de reclama pentru promovarea produselor noastre fiind reclama grafica, vizuala, la nivel national. Astfel, s-au contractat spatii de reclama postului MTV România si publicatiilor Elle magazine, Look magazine, Cosmopolitan.

1.7.       Diagnosticul pietei furnizorilor

Principalii furnizori ai firmei Niran sunt: Givenchy, Nina Ricci, Dolce & Gabbana, Moschino, Versace, Bourjois, Lolita Lempicka, Escada, Gres, Ferre, Montana, Byblos, Cavalli, produsele furnizate de catre acestia fiind: produse  de parfumerie, produse cosmetice de igiena, produse cosmetice propriu - zise.

Firma are contracte de exclusivitate cu furnizorii mai sus mentionati, încheiate pe perioade determinate, cu posibilitatea prelungirii acestora. În momentul îîncheierii contractului se duc noi negocieri cu furnizorul, firma Niran având  avantajul unei indelungi si bune colaborari cu acestia.  În perspectiva se urmareste îîncheierea de contracte cu alti furnizori dar existenta unei concurente puternice pe piata româneasca  a parfumeriei si a cosmeticelor de lux ne face sa credem ca "achizitionarea" de noi furnizori va fi foarte dificila, daca nu chiar imposibil de realizat.

Conditiile de plata sunt stabilite cu fiecare furnizor în parte, iar valuta folosita la toate platile este Euro. conditiile de plata detaliate pe furnizor se prezinta astfel:

Givenchy - 50% în avans, 50% la 60 de zile dupa import;

Nina Ricci - 60 de zile dupa import;

Versace - daca valoare totala a importului depaseste 30.000 EUR, se plateste  30.000 EUR în avans si restul la 60 de zile dupa import. În caz ca valoarea importului nu depaseste 30.000 EUR plata se face la 60 de zile dupa import;

Escada - 60 de zile dupa import;

Gres - 60 de zile dupa import;

Dolce & Gabanna - 100% în avans;

Moschino - 100% în avans;

Lolita Lempicka - 100% în avans;

Ferre - 100% în avans;

Montana - 100% în avans;

Byblos - 100% în avans;

Cavalli - 100% în avans;

Bourjois - 50% în avans, 50% la 30 de zile dupa import.
Achizitionarea marfurilor se face prin import, costurile de transport fiind incluse în costul marfii, transportul fiind asigurat de furnizor.

1.8.       Diagnosticul concurentei

SC NIRAN CO PRODUCTS SRL este importator exclusiv al produselor mentionate. Acest fapt confera companiei avantaje competitive.Piata neagra din România acopera mai putin de 5 % din intreaga piata, deci nu este o amenintare reala pt NIRAN. Vom prezenta concurenti care ofera alte marci de parfumerie de lux pe piata româneasca :

CARTIER ( Artware SRL )

CACHAREL, CALVIN KLEIN, ARMANI, LANCOME, FENDI (Everet SRL)

BUCHERON, CHOPARD, CLARINS, DAVIDOFF, KENZO ( INA Center)

HUGO BOSS, LAURA BIAGIOTTI (ME&I Cosmetics)

GUCCI, PACCO RABANNE, ROCHAS, CAROLINA HERRERA (Privilege)

CLINIQUE, ESTEE LAUDER, TOMMY HILFIGER (Romsar)

Nici unul dintre acesti concurenti nu ofera o arie mai mare de marci fata de NIRAN. Mai mult decât atât, SC NIRAN CO PRODUCTS este una din cele mai vechi companii pe aceasta piata, fapt care confera avantajul de a lucra cu clienti traditionali si de a avea acces la o mare retea de distributie.

În final, din punct de vedere al cotei de piata, vom prezenta clasificarea companiilor de pe aceasta piata, a parfumeriei de lux:

COMPANIA

COTA DE PIAŢA

EVERET       

22 %

NIRAN CO PRODUCTS

16 %

ESTEE LAUDER

16 %

PRESTIGE   

12 %

INA CENTER

8 %

PRIVILEGE   

6 %

ROMANIX                 

5 %

ME&I              

3 %

ALŢII              

12 %

TOTAL          

100 %

 

Reprezentarea grafica a cotei de piata detinute de SC NIRAN PRODUCTS

Acestia sunt concurentii de marca ai SC NIRAN CO PRODUCTS , ei oferind acelorasi categorii de consumatori produse si servicii similare, la preturi similare. Pe piata româneasca  se da o lupta continua între firmele existente, fiecare incercand sa obtina o noua parte a pietei  si sa transforme clientii potentiali în clienti efectivi. De exemplu Romanix si Prestige care printre alte produse mai putin cunoscute au reusit sa preia de la firma Dumarex doua dintre marcile foarte bune comercializate de aceasta si anume Elizabeth Arden si Christian Dior. O evolutie spectaculoasa a avut firma Romsar care la inceput a comercializat doar produse mass market, iar în prezent comercializeaza produse de mass market, middle market cât si selective.

Concurenta neloiala este foarte frecventa în România si submineaza vânzarea oficiala a societatilor importatoare. Aceasta aparitie pe piata este nociva pentru afacerile cu parfumuri de lux, preturile practicate pe piata paralela fiind foarte atractive si de neînvins.

Sursele pietei negre sunt multiple, doua fiind mai importante, reprezentând majoritatea:

Ungaria si Emiratele Arabe  Unite (Abu Dhabi). Preturile parfumurilor de lux provenite din aceste tari sunt foarte mici si deci foarte convenabile;

Piata produselor false, care sunt la un pret mult mai mic decât cel al produselor originale.

1.9.       Diagnosticul influentei pietei financiare

România este o tara în tranzitie, iar procesul de restructurare demarat în 1990 a generat, în contextul unei lipse acute de resurse financiare si materiale si al unei conjuncturi internationale nefavorabile o scadere continua a productiei.

Desi se observa o tendinta de reducere a ratei inflatiei, aceasta ramâne totusi la cote ridicate influentând negativ stabilitatea economica.

Resursele limitate alocate cresterii economice vor mentine în urmatorii ani o rata relativ ridicata a somajului, în special a tinerilor. Rata de ocupare a avut o evolutie negativa în ultimii 2 ani, proportional cu cresterea somajului. Sectorul privat absoarbe peste 50% din populatia ocupata.      

Cu toate ca populatia Romaniei s-a stratificat in doua grupe  (saraci si bogati) , se poate vorbi de o reorientare spe produsele de lux , care desi mai scumpe ofera o protectie si un confort mai mare.Este o oportunitate importanta datorita potentialului ridicat al acestei cereri ce se afla in crestere.

1.10. Analiza oportunitatilor si amenintarilor

Oportunitati

Amenintari

Existenta în România a unui adevarat cult pentru produsele de marca+ +

Taxe vamale mari pentru astfel de produse

- -

Evolutia pietei cosmeticelor

+ + +

Fiscalitate crescuta

- -

Existenta unui numar mare de femei în posturi bine platite

+ +

Diminuarea puterii de cumparare a populatiei

- - -

Cresterea veniturilor populatiei

+ + +

Concurenta puternica

- -

Cresterea preocuparilor femeilor pentru produse cosmetice

+ +

Segment relativ îngust pentru produsele de lux

-

Tendinta de accentuare a segmentarii pietei

+ +

Proliferarea comertului ilegal cu produse de lux

-

Total

14 +

Total

11 -

 

1.10.1.            Oportunitati :

Existenta în România a unui adevarat cult pentru produsele de marca. Exista în România o adevarata explozie catre produse cosmetice de marca, ceea ce poate constitui o oportunitate de atragere a clientilor din categoria celor cu venituri medii. care desi cumpara mai rar pot reprezenta un segment de piata constant.

Evolutia pietei cosmeticelor, ilustrata prin cererea crescuta de cosmetice si procentul mare de cheltuieli cu aceasta destinatie, constituie o oportunitate cu potential major pe termen mediu si lung, care va asigura un volum substantial de cerere.

Existenta unui numar mare de femei în posturi bine platite.Este o ocazie favorabila atât prin disponibilitatile  financiare crescute ale acestora, cât si prin faptul ca în aceste posturi se creeaza un cadru favorabil produselor cosmetice de lux. Sunt de o importanta ridicata având în vedere profilul activitatii firmei.

Cresterea veniturilor populatiei.Este o oportunitate care transforma nevoile crescânde ale populatiei în cerere. O data cu cresterea veniturilor reale ale populatiei, cresc posibilitatile populatiei de a-si cumpara cosmetice. Întrucât aceasta crestere nu este foarte mare, ea nu se poate constitui într-o oportunitate prea importanta.

Cresterea preocuparilor femeilor pentru produse cosmetice. Dupa paisprezece ani de la liberalizare a importului, se poate vorbi si în România de o reorientare spre produsele naturale, de lux care desi mai scumpe ofera o protectie si un confort mai mare. Este o oportunitate importanta datorita potentialului ridicat al acestei cereri ce se afla de în crestere.

Tendinta de accentuare a segmentarii pietei.Este o oportunitate de piata destul de importanta pentru firma având în vedere faptul ca dispune  de un segment de piata bine determinat, ori o astfel de segmentare înseamna o fidelizare a clientilor pentru anumite marci.

Cresterea cererii de produse cosmetice si de parfumerie pentru barbati.

1.10.2.           Amenintariri

Taxe vamale mari pentru astfel de produse.Taxele pentru produsele de lux sunt foarte mari si în tendinta de crestere, iar aceasta poate reprezenta un pericol de îndepartare a furnizorilor produselor de lux de piata României.

Fiscalitate crescuta. Este o amenintare importanta pentru orice firma deoarece afecteaza în mod direct profitul firmei, limitând posibilitatile de dezvoltare.

Diminuarea puterii de cumparare a populatiei. Aceasta a substituit semnificativ cumpararile, determinând restrângerea segmentului de consumatori, sau mai degraba a cantitatilor cumparate.

Concurenta puternica. Este un factor important, succesul pe o piata  depinzând  direct de posibilitatile pietei, de segmentele de consumatori neacoperite de concurenta si de calitatea produselor si serviciilor oferite de firmele concurente. Se constituie într-o amenintare importanta daca avem în vedere faptul ca pe piata cosmeticelorse vorbeste despre o concurenta acerba cu potential ridicat.

Segment relativ îngust pentru produsele de lux. Este o amenintare puternica nu atât prin marimea actuala cat prin tendintele pe care le înregistreaza. Numarul celor celor care se adauga acestui segment este în scadere.

Proliferarea comertului ilegal cu produse de lux.Este o amenintare importanta întrucât îi poate determina pe furnizori sa renunte la piata României sau poate determina scaderea încrederii în produse prin vânzarea falsurilor .
Document Info


Accesari: 4990
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )