Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadINOVAREA SI TEHNOLOGIILE INFORMATIONALE

management
ALTE DOCUMENTE

Managementul Proiectelor.
CARACTERISTICILE OFERTEI DE SERVICII IN CONTEXTUL ABORDARII COMPARATIVE CU PRODUCTIA INDUSTRIALA
ANALIZA CALITATII SERVICIILOR LA S
PORTOFOLIU DE EVALUARE - Curs de formare profesionala pentru ocupatia de manager de proiect - Acceptiunile managementului de proiect
MANAGEMENT FINANCIAR-CONTABIL
SUBIECTE SI REZOLVARI SEMESTRUL I LA MANAGEMENTUL PRODUCTIEI
Managementul calitatii - Demers de ameliorare a calitatii unui proces \" Inchirierea unui apartament prin intermediul unei agentii imobiliare\"
COSTURILE REFERITOARE LA CALITATE
CONCEPTUL DE BIROTICA
Apele Romane - Management

Inovarea si tehnologiile informationale            Organizatiile sunt sisteme create, controlate de om si alcatuite din persoane, echipamente, resurse si proceduri facute sa interactioneze pentru a realiza anumite obiective: producere de servicii si bunuri, responsabilitate sociala, profit etc.

Trecerea la economia globala a dus la intensificarea concurentei. Pentru a se mentine si dezvolta organizatiile de succes pun accent pe:

·        agilitate - observare rapida si adaptare prompta la schimbarile ce apar;

·        inovatie - mentinerea pe piata prin schimbari novatoare;

·        productivitate - eficienta si randament ridicat;

·        calitate - preocuparea de a oferi clientului servicii si produse de calitate tot mai buna;

·        prioritate acordata clientului.

Organizatiile au tendinta de a folosi în mod traditional tehnologiile noi care apar; doar mai târziu constientizeaza potentialul acestora si fac schimbarile aferente necesare.

Din punctul de vedere al utilizarii tehnologiilor informationale organizatiile se pot afla în faza de adoptare, de adaptare sau de inventie.

Faza

Caracteristici

Faza de adoptare

Sunt doar utilizatori, îsi pot creste avantajele prin aplicatii adecvate, trebuie sa-si creeze un fundament tehnologic de baza.

Faza de adoptare

Sunt programatori si utilizatori care au facut deja din tehnologiile informationale un element esential al activitatii lor, investesc pentru inovarea produselor sau proceselor tehnologice, se confrunta cu o concurenta puternica, utilizeaza ultimele tehnologii aparute - pastrând uneori consultanti externi pentru a asigura o parere obiectiva asupra pozitiei lor sau pentru a introduce noi concepte.

Faza de inventie

Sunt creatoare de tehnologii, cauta oportunitati unice departe de practicile curente, au abilitatea de a depasi concurenta si de a câstiga avantaje semnificative, au capacitatea de crea noi piete.

Încurajeaza noile tehnologii, crearea de companii secundare care sa se ocupe de produsele si serviciile noi, asocierea cu liderii în tehnologii pentru dezvoltarea noilor produse 11211f524l .

Interpreteaza cu abilitate cerintele pietei si aduc produse/servicii noi pe piata în timp util si la preturi competitive.

Îsi mentin avantajele prin cercetare-dezvoltare, participa la descoperirea si utilizarea de instrumente, tehnici si produse ale tehnologiilor informationale avansate.

Sunt lideri agresivi în ramuri dinamice care nu se tem sa se abata de la practicile curente sau sa urmareasca o transformare fundamentala a produselor sau proceselor tehnologice.

Transformarea unei organizatii, dintr-una traditionala, ierarhica, într-una bazata pe retele informationale este complexa.

Text Box: Tehnologie 	Afacere 	Organizatie 
.	timp real/promtitudine
.	transparenta
.	coerenta
.	noduri inteligente
.	non-ierarhie

Managementul inovativ se adapteaza continuu, evolueaza. Transformarea abordarilor este redata mai jos.

Clasic/ierarhic

Retea/echipe autonome

Organizare ierarhica

Organizare autonoma

Informatia detinuta de manageri

Informatia proprietate accesibila

Formal

Informal

Puternic structurata

Slab structurata

Conducere ierarhica

Delegare/conducere

Control

Parteneriat/Participare

Risc evitat

Risc asumat

Contributii preponderent individuale

Contributii preponderent de echipa

Angajati priviti preponderent ca o cheltuiala

Angajati priviti preponderent ca un beneficiu

Actionare directa

Actionare prin împuternicire

Odata cu trecerea de la economia bazata pe industrie la cea bazata pe informatie, abordarea manageriala potrivita este tot mai strâns legata de caracteristicile organizatiei. Tehnologia utilizata si mediul dinafara sunt variabile cheie. Organizatiile variaza ca forma. Abordarea ierarhica orientata spre proces tinde sa fie mai eficienta în organizatii stabile/închise; managementul în retea este mai eficient în organizatiile adaptabile/deschise, cu un grad ridicat de complexitate si nesiguranta.

8.1. Reigineria

Permite îmbunatatiri radicale ale activitatii, prin schimbari fundamentale în procesele organizationale. Pasii cheie includ reproiectarea, reechiparea si reorchestrarea.

Reproiectarea. Orientarea pe perspectiva ambitioasa, cu accent pe îmbunatatirea activitatilor transfunctionale, prin "gândire patrunzatoare" poate conduce la micsorari de costuri foarte semnificative; la scaderi mari de costuri sunt necesare procese noi. Obiectivele vizionare necesita regândirea modului în care organizatia functioneaza si dezvolta "afaceri". Schimbarile fundamentale vizeaza:

·        Informarea. Împartind informatiile interorganizational (cu furnizorii, alti parteneri).

·        Monitorizarea. Observarea continua a problemelor importante legate de propria activitate în toata complexitatea ei si asigurarea feedbak-ului prompt.

·        Parteneriatul. Formarea de aliante strategice.

·        Cedarea. Renuntarea la activitatile secundare, în favoarea altor organizatii.

·        Planificarea anticipata. Anuntarea dinainte, atunci când "este posibil sa ai nevoie" de ceva.

·        Standardizarea. Încercarea de a obtine uniformitate într-un mod care sa îmbunatateasca produsele si serviciile oferite.

·        Simplificarea. Prin scurtare, instruire clara, eliminarea pasilor inutili etc.

·        Restrângerea. Eliminarea unor niveluri ierarhice de management.

·        Eliminarea. Eliminarea pasilor inutili, în noile conditii ale procesului reproiectat.

·        Provocarea. Analizarea temeinica a proceselor organizationale curente, pe un "ton provocator radical", pentru a se vedea daca este absolut necesar sau nu.

·        Paralelismul. Realizarea mai multor pasi (operatii) în acelasi timp.

Reînnoirea. Pentru a reînnoi echipamentele necesare restructurarii, este importanta o întelegere a actualei baze detinute, a retelelor de echipamente, a procedurilor si datelor disponibile - pentru a evalua felul în care ar trebui sa arate noua structura, inclusiv din punct de vedere informational. Frecvent se face comparatia cu cele mai renumite organizatii din acelasi domeniu, apelând si la previziuni în legatura cu domeniul si directia dorita.

Reorchestrarea. Efectuarea schimbarilor organizationale necesare îndeplinirii restructurarii generale sau partiale, pe procese. Schimbarile radicale vizeaza:

·        Compatibilitatea dintre restructurare cu dorintele si valorile organizatiei, pentru ca acceptul personalului sa existe.

·        Personalul stie si accepta noile abordari, care înseamna uneori nesiguranta într-un proces perfectibil;

·        Conducerea vizibila si pasionata, pentru ca personalul sa fie devotat;

·        Se cauta calea pentru ca devotamentul sa devina o pasiune împartasita de catre toti membrii organizatiei;

·        Restructurarea trebuie sa fie încurajata din toate punctele de vedere;

·        Schimbarile se asociaza cu schimbari culturale;

·        Raspunderile se adapteaza pentru a sustine noul proces;

·        Managementul de vârf comunica intens permanent, sustinând restructurarea de succes;

·        Libertatea de actiune creste odata cu responsabilitatea;

·        În cadrul procesului presarat uneori cu esecuri si false începuturi, succesul trebuie sarbatorit si rasplatit.

În final organizatia este ca o orchestra.

Planurile initiale ambitioase pot fi usor compromise atunci când se fac doar schimbari comode. Se urmareste permanent daca:

·        Efortul de restructurare este transformational;

·        Sunt implicati oamenii potriviti pentru a face schimbarea;

·        Exista efecte negative;

·        Se îmbunatatesc relatiile cu clientii;

·        Nodurile retelei ofera solutii;

·        Întreaga organizatie participa la restructurare.

Probleme managerialePot apare:

·        Probleme etice - riscuri pentru angajati, probleme de  proprietate intelectuala;

·        Implicarea utilizatorilor - colaborarea utilizatorilor directi si indirecti cu analistii si proiectantii sistemelor este esentiala;

·        Metodele traditionale sunt adecvate pentru situatii simple din punct de vedere tehnologic, stabile din punct de vedere al mediului si care implica un risc redus, iar realizarea prototipurilor este adecvata în conditii total opuse;

·        Probleme de comportament - oamenii pot reactiona în mod neasteptat, deci e necesara o abordare adecvata;

·        Asigurarea calitatii si planificarea - accentul pe calitate poate mari costurile si poate prelungi procesul de dezvoltare;

·        Folosirea instrumentelor si tehnicilor de dezvoltare de catre utilizatori dau posibilitatea de a lua în considerare toti factorii necesari, dar si constrângeri inutile în ceea ce priveste inovarea, eficienta dezvoltarii si productivitatea personalului;

·        Dificultatea de a opta pentru îmbunatatiri treptate sau radicale etc. - îmbunatatirea unui sistem poate presupune mari cheltuieli, însa dezvoltarea continua pentru a-i mentine utilitatea necesita de obicei cheltuieli mult mai mari.

8.2. Tehnologii informationale. Problemele utilizatorilor si solutii

Organizatiile privesc tot mai mult tehnologiile informationale ca pe "sisteme operationale" prin intermediul carora se efectueaza tranzactii, decât pe sisteme care se limiteaza la observarea si masurarea rezultatelor. Prin unirea furnizorilor, producatorilor, distribuitorilor si comerciantilor, inter-schimburile de date electronice se dezvolta procesul distribuirii bunurilor.

            Este la moda restructurarea  organizatiilor prin utilizarea tehnologiilor informationale.

Probleme pe termen scurt

Ř      Controlul costurilor pe parcursul proceselor de redimensionare.

·        Se poate opta pentru forma organizatorica descentralizata si cea centralizata, în functie de tipul de management;

·        Pentru a înlatura presiunea cost-control bugetul trebuie dimensionat si pentru dezvoltarea si exploatarea sistemelor informationale

·        Costurile sistemelor informationale sunt recuperate de la utilizatorii de aplicatii;

·        Bugetele se stabilesc în functie de costurile directe, indirecte, de plafonul general si administrativ;

·        Deciziile luate pe termen lung sunt preferabile adoptarii solutiilor pe termen scurt.

Ř      Satisfacerea nevoilor managerilor "în timp real"

·        Conducerea "în timp real" presupune o combinatie între informatiile interne si externe;

·        Necesita personal în masura sa sintetizeze informatiile;

·        Pentru a apela la propriile criterii de sinteza, personalizate, se apeleaza la instrumente ale inteligentei artificiale.

Ř      Crearea sistemelor informationale care sa aduca avantaje strategice

·        Frecvent analistii sistemelor informationale nu înteleg activitatea economica pe care o desfasoara, iar directorii nu înteleg tehnologia informationala si nu au rabdare pentru a defini clar cererile lor;

·        Angajarea unor consultanti externi pentru a ajuta la îmbinarea cunostintelor de tehnologie informationala cu cele de afaceri este benefica.

Ř      Corelarea strategiei ormanizatiei cu tehnologiile informationale

·        Este necesara mai întâi specificarea clara a obiectivelor si scopurilor organizatiei înaintea oricarui plan privin achizitionarea si folosirea tehnologiilor informationale.

Ř      Eficientizarea sistemelor informationale în urma fuziunilor, achizitiilor sau lichidarilor

·        Introducerea sistemelor functionale hibrid poate agrava problemele, însa poate aduce si avantaje, daca sunt corect proiectate.

Ř      Îmbunatatirea eficientei activitatii de dezvoltare a sistemelor

·        Chiar daca exista premiza utilizarii metodelor orientate de pe obiect, care va duce la folosirea crescânda a codificarii, criza dezvoltarii de aplicatii eficiente va continua. Organizatiile vor apela la achizitionarea unor pachete de aplicatii sau la firme specializate, care sa dezvolte aplicatii pentru satisfacerea propriilor nevoi. Mentinerea si îmbunatatirea aplicatiilor reprezinta peste 70% din costul unei aplicatii.

Ř      Mentinerea securitatii si integritatii informatiilor

Problema protectiei bunurilor informationale si a posibilitatilor de a face afaceri este deosebit de importanta;

·        verificarea daca sistemul de securitate al informatiilor este adecvat pentru pastrarea informatiilor detinute si transmiterea acestora.

Probleme pe termen lung

Ř      Crearea aplicatiilor care sa îmbunatateasca pozitia competitiva a organizatiei

·        Domeniul economic se dezvolta dependent de tehnologiile informationale privind distribuirea bunurilor si serviciilor;

·        Se solicita o personalizare crescânda a bunurilor si serviciilor, inclusiv cu minicalculatoare încorporate.

Ř      Asigurarea unei comunicari transparente si a mijloacelor de prelucrare a informatiilor pentru utilizatorii finali

·        Tehnologiile informationale vor trebui sa faca fata cerintelor utilizatorilor eterogeni si sa se caracterizeze printr-o mare capacitate de prelucrare si stocare a datelor, sa asigure protectia informatiilor.

Ř      Dezvoltarea de aplicatii software îmbunatatite si a sistemelor integrate

·        Planificarea si proiectarea structurilor sistemului general, introducerea rationala a noilor tehnologii, prioritatea dezvoltarii unor aplicatii si diversificarea activitatilor sunt probleme importante. Lipsa furnizorilor de aplicatii determina utilizatorul sa adapteze resursele externe.

Ř      Formarea unor programatori competenti care sa asigure dezvoltarea aplicatiilor si integrarea sistemelor informationale

Ř      Utilizarea resurselor externe presupune forme diferite de management, ce necesita dezvoltarea apoi a aplicatiilor interne.Crearea bazelor informationale si integrarea instrumentelor care sa permita utilizatorilor finali satisfacerea nevoilor privind accesul si prelucrarea informatiilor

·        Cunoasterea oportunitatilor si limitelor de utilizare a tehnologiilor informationale, pentru îmbunatatirea performantelor grupurilor de lucru în retele locale, grupuri de client-server etc.

Ř      Introducerea instrumentelor care îmbunatatesc comunicatiile si reduc necesitatea deplasarilor

·        Utilizarea Internetului, statii de lucru multimedia, videoconferinte, traducere etc.

 

8.3. Maximizarea beneficiilor obtinute din tehnologii informationale inovative

      Pentru o utilizare cu succes a tehnologiilor informationale este necesara întâi o evaluare obiectiva a pozitiei organizatiei fata de concurenta si a abilitatii sale de a utiliza aceste tehnologii pentru scopul propus. Se parcurg etapele de evaluare si de planificare/dezvoltare/implementare. Strategia privind tehnologiile este integrata în strategia globala.

      Etapa de evaluare

Ř      Evaluarea pozitiei si metodelor folosite de concurenti, cel putin odata pe an.

·        Analiza pericolelor externe conduce la definirea nevoilor;

·        Identificarea si descrierea punctelor slabe si tari ale ofertei principalilor concurenti;

·        Identificarea si caracterizarea aplicatiilor majore ale tehnologiilor informationale;

·        Identificarea puterii tehnice si financiare si a abilitatii principalilor concurenti de a investi în tehnologii informationale.

Ř      Evaluarea pozitiei curente a organizatiei, în contextul proiectelor generale de dezvoltare, privind tehnologiile informationale.

·        Trebuie sa depaseasca eventualele atitudini defensive ale responsabililor de dezvoltarea aplicatiilor IT;

·        Schematizarea proiectului de implementare a tehnologiilor si produselor informationale ce vor fi folosite (functiile aplicatiei, performantele în satisfacerea nevoilor existente sau potentiale, nivelul tehnologiei, vârsta aplicatiei softwarw, hardwarw-ul calculatoarelor, telecomunicatiile, personalul, alte resurse utilizate), evidentiind problemele ce pot afecta capacitatea aplicatiei de a raspunde cerintelor;

·        Determinarea aptitudinilor si experientei programatorilor, metodele si instrumentele folosite pentru proiectare si implementare pentru fiecare aplicatie;

·        Crearea unei imagini a pozitiei organizatiei fata de tehnologiile informationale care include o comparatie estimativa cu concurenta.

Ř      Întelegerea modurilor în care tehnologiile informationale pot fi aplicate la realizarea sau îmbunatatirea strategiei organizatiei.

·        Necesita cunoasterea activitatilor, produselor, serviciilor, a aspectelor specifice, a perspectivei evolutiei organizatiei si a pietei;

·        Analiza tehnologiilor informationale existente si care pot fi utilizate;

·        Analiza unor modificari anticipate în tehnologiile informationale sau ale unor noi dezvoltari ale acestora, care pot fi utilizate pentru obtinerea de avantaje competitive, cu o perspectiva de 3-5 ani;

·        Identificarea potentialelor aplicatii ale tehnologiilor curente sau viitoare si modul în care aceste aplicatii pot afecta concurenta;

·        Identificarea potentialelor schimbari în aplicatiile curente, generate de cererea de pe piata sau de dezvoltarea tehnologiilor.

Ř      Estimarea factorilor de mediu care reflecta schimbarile în structura ofertei, preferintele consumatorilor, dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor specifice si conditiile economice globale - pe termen scurt si lung.
·        Elementele principale analizate: tehnologia, structura domeniului, factori exteriori economici si politici.

Etapa planificarii/dezvoltarii/implementarii

Ř      Identificarea principalelor pericole si oportunitati.

·        Prin corelarea obiectivelor proprii în fiecare domeniu principal de activitate si sintetizarea rezultatelor din etapa de evaluare.

Ř      Dezvoltarea unei strategii privind obtinerea de avantaje competitionale prin tehnologii informationale.

·        Identificarea domeniilor care necesita o atentie sporita;

·        Detalierea abilitatii organizatiei de a face fata concurentei;

·        Identificarea si analizarea noilor utilizari ale tehnologiilor informationale avansate, noile oportunitati sau eventualele cai de diversificare - prin prisma strategiei organizatiei;

·        Estimarea pericolelor în functie de probabilitatea lor de a se produce si de impactul potential asupra situatiei financiare sau asupra pozitiei acesteia pe piata;

·        Estimarea si compararea costurilor si beneficiilor probabile aferente fiecarui pericol;

·        Evaluarea oportunitatilor prin profitul estimat, investitiile necesare si impactul asupra ofertei de piata;

·        Identificarea îmbunatatirilor infrastructurii necesare pentru a înlatura pericolele sau pentru a profita de oportunitatile aparute;

·        Crearea planului pentru îmbunatatireainfrastructurii tehnologiilor informationale, dezvoltarea tehnologiilor specifice prin achizitii sau dezvoltare interna, pe baza prioritatilor si fondurilor alocate;

·        Stabilirea listei finale a elementelor necesare pentru dezvoltarea si implementarea tehnologiilor informationale, inclusiv aspectele de cercetare, dezvoltare initiala, implementare directa;

·        Specificarea criteriului de masurare a performantelor: economiile, profiturile, cota de piata, securitatea etc.

Ř      Dezvoltarea unei infrastructuri de implementare.

·        Specificând obiectivele, strategia, interpretarile, rezultatele asteptate, punctele critice si resursele necesare, modificarea sistemelor informatice, acomodarea cu noile tehnologii, se acorda atentie resurselor (de personal, calculatoare si mijloace de telecomunicatii, managementului proiectat), metodelor si instrumentelor (de dezvoltare a aplicatiilor, de planificare a controlului), structurii organizatorice necesare, implicarii resurselor nontehnice.

Ř      Elaborarea detaliilor planificarii si implementarii.

·        O operatie pilot sau o testare a pietei este folosita pentru a determina daca aplicatia satisface nevoile utilizatorilor;

·        Eforturile de dezvoltare pot fi împartite între compartimentele de baza, fiecare cu misiuni si obiective diferite, efortul total putând genera si anumite deficiente din anumite puncte de vedere.

Ř      Implementarea de aplicatii strategice.

Ř      Evaluarea rezultatelor obtinute.

·        Vor aparea problemele neidentificate sau necorectate în cadrul procesului de testare;

·        Evaluarea beneficiilor obtinute , pe baza "Criteriului succesului" identificat în momentul aprobarii proiectului;

·        Daca s-a creat un produs nou sau îmbunatatit  testul de piata poate precede aparitia pe piata;

·        Estimarea succesului sau esecului poate determina schimbari sau retragerea produsului/serviciului de pe piata;

·        Actualizarea permanenta a estimarilor asupra rezultatelor obtinute.

Ř      Reluarea acestor cicluri pentru a pastra o pozitie competitiva.

Factori critici de succes si indicatorii cheie ai tehnologiilor informationale

Factorii critici pot fi srategici, manageriali sau operationali; odata identificati pot fi monitorizati, masurati si comparati. Fiecare factor critic de succes poate fi cuantificat prin unul sau mai multi indicatori cheie de performanta.

Factori critici ai sistemului

Indicatori cheie ai performantei - exemple

Profitabilitate, produs

Indicatori de profitabilitate pentru fiecare subunitate. Comparatii între compartimente, produse, competitori.

Financiar

Rate financiare, analize de bilant, rezerva de lichiditati

Marketing

Ponderea pe piata, analize de publicitate, stabilirea preturilor produselor, rezultate saptamânale.

Resurse umane

Fluctuatia.

Planificare

Actiuni de parteneriat, analize de participatie.

Analize economice

Tendinte de ramura, tendintele costului muncii.

Tendinta consumului

Obiceiuri de cumparare, date demografice.

Indicatori cheie de performanta, tipici pentru activitatile economice (3)

8.4. Sisteme informationale de management inovativ

            Sistemul informational de management (SIM) este o metoda organizata de asigurare cu informatii interne si externe referitoare la operatiile trecute, prezente si viitoare ale organizatiei, pentru a sprijini luarea si aplicarea deciziilor; presupune proceduri, echipamente si oameni implicati în culegerea, transmiterea, prelucrarea si disponibilizarea informatiilor.

             Indiferent de nivelul si complexitatea lor SIM au urmatoarele componente mai importante: intrarile în sistem, prelucrarile de date, stocurile de date si informatii, iesirile din sistem, controlul operatiunilor din sistem.

Tip sistem

Caracteristici si exemple

Sisteme de prelucrare a datelor

·        Înregistreaza date cu privire la operatiile rutiniere, repetitive si pregatesc documente în detaliu sau sinteze. Exemple: aplicatii de evidenta a personalului si calcul al retributiilor.

Sisteme de informare a managerilor

·        Fac rapoarte periodice, rapoarte speciale simulari pentru identificarea si rezolvarea unor procese decizionale pentru functiuni ale organizatiei. Exemple: analiza profitului postului, previziunea disponibilului de personal, planificarea perfectionarii personalului.

Sisteme suport pentru decizii SSD

·        Este un sistem interactiv care sprijina un sindur decident în solutionarea unei probleme semistructurate (slab structurate), oferind informatii sau sugestii privind deciziile cerute de problema respectiva. Exemple: SSD pentru planificarea efectivelor de personal si a masei salariale.

·        Arhitectura contine baza de date, baza de nodele si interfata utilizator.

Sisteme de birotica

·        Vizeaza cu precadere prelucrarea si comunicarea textelor, imaginii si sunetului.

·        Înglobeaza tehnici si echipamente destinate automatizarii sarcinilor repetitive din munca de birou. Exemple: sisteme de editare cataloage de produse sau publicatii ale organizatiei.

Sisteme expert.

·        Sunt aplicatii informatice destinate stimularii rationamentului expertilor în domenii specifice de cunoastere.

·        Contin o baza de cunostinte cu reguli si fapte, un motor de inferenta care realizeaza rationamente pe baza regulilor si faptelor din baza de cunostinte, o interfata utilizator prin care se introduc date si instructiuni obtinând solutii si explicatii, un motor de dezvoltare folosit pentru crearea sistemului.

·        Pentru rezolvarea unei probleme este utilizat un ansamblu de reguli legate logic sub forma de retea.·        Permit îmbunatatirea proceselor decizionale, oferind mai multe alternative de actiune si un înalt nivel logic de evaluare a acestor alternative. Exemplu: sistem expert pentru recrutare, planificare a carierei si perfectionarii profesionale.

Tipuri de sisteme informationale de management si exemple

Tendinte în domeniul sistemelor informationale manageriale

Ř      Sisteme birotice

·        Include programe de calcul tabelar, editare de texte (memoreaza, actualizeaza si listeaza documente ce contin text si imagine) si prezentare (realizeaza filme ce contin sunete si imagine, memoreaza o planificare de activitati sau simple date personale).

Ř      Sisteme de comunicatie

·        Teleconferintele

·        Sistemele de transmitere individuala a informatiei: posta electronica, posta vocala si faxul.

Ř      Sisteme de procesare a tranzactiilor

·        Au rolul de a înmagazina date despre tranzactii si de a controla deciziile care se iau pe parcursul acestora.

Ř      Sisteme de informare a managerilor si conducatorilor

·        Are rol de a pastra controlul si de a furniza informatii despre activitatea organizatiei, într-o forma flexibila si cu o interfata prietenoasa.

Ř      Sisteme de suport a deciziei

·        Sunt sisteme interactive si ajuta la luarea deciziilor în situatii semistructurate sau nestructurate, oferind modele si instrumente pentru procesarea datelor - modele de simulare si optimizare.

Ř      Sisteme de executie (expert)

·        Retin cunostintele expertilor umani si îmbunatatesc performantelepersoanelor cu o experienta mai mica.

Ř      Sisteme de lucru în retea (lucru cooperativ)

·        Aplicatiile sunt legate de preluarea datelor din bazele de date distribuite, organizeaza fluxul de informatii în cazul activitatilor structurate în actiuni gradate si decizii în grup.

Ř      Sprijinirea generarii ideilor si a dezvoltarea creativitatii.(3)

Reguli pentru succesul implementarii sistemelor informatice pentru management

·        Este necesar, la nivel managerial, un adept - utilizator activ al echipamentelor informatice pentru conducere, pentru a-I putea convinge pe altii de valoarea sistemului;

·        Sistemul trebuie sa fie usor de utilizat - interfata cât mai intuitiva posibil, consultanta la îndemâna;

·        Sesiunile de instruire a managerilor trebuie sa fie individuale - pentru concentrarea asupra propriilor performante si  a nu reiesi în fata colegilor ignoranta unora;

·        Cerintele informationale disponibile trebuie definite prin prototipizari si demonstratii repetate, pâna când utilizatorul va fi multumit de prezentare;

·        Se evita supraîncarcarea cu informatii, apelând la simplificari sub forma grafica;

·        Deciziile economice sunt luate adesea pe baza unei relatii între informatiile interne si externe;

·        Prelucrarea datelor si functiilor complexe necesita participarea activa a managerului sau asistenta specializata;

·        Managerii trebuie sa fie convinsi de securitatea informatiilor stocate (confidentialitatea, disponibilitatea, integritatea) si de comunicarea corecta a acestora;

·        Functiile cheie si accesoriile informatice trebuie sa functioneze foarte bine de la prima utilizare.

Identificarea dorintelor neconstientizate ale consumatorului

            Specialistii au constatat ca multi consumatori au dificultati în a raspunde la întrebari, fapt care recomanda listele cu optiuni, urmând ca persoanele chestionate sa aleaga din liste variantele dorite. Realizarea diverselor prototipuri care sa fie prezentate clientilor spre analiza si selectare pot avea la baza discutii de grup cu utilizatorii sub forma unor sesiuni de brainstorming sau alte sesiuni creative.

Schimbarea culturii

            Personalul care se ocupa de sistemul informational este selectat în functie de pregatirea tehnica si abilitatile de comunicare. O atentie sporita se acorda personalului raspunzator de mentinerea interfetei cu clientii si sprijinirii ideii ca fiecare trebuie sa contribuie la satisfacerea clientilor si la detectarea dorintelor neconstientizate ale acestora.

8.5. E-Comerce si e-Business

            Termenii e-Comerce si e-Business desemneaza concepte diferite. E-comerce sau comertul electronic reprezinta acele activitati care permit vânzarea, comercializarea, schimbul de tip barter si conducerea tranzactiilor utilizând Internetul. De exemplu, prin e-comerce un furnizor poate interactiona cu un producator, iar clientii interactioneaza cu comerciantii. E-business sau "afacerea electronica" este alcatuita din aceleasi elemente dar mai cuprinde si operatiile specifice afacerii însesi, cum sunt productia, dezvoltarea, infrastructura si managementul produsului.

            E-Comerce si e-Business au permis cresterea vitezei si usurintei de realizare a tranzactiilor, având ca rezultat final o crestere a concurentei. Organizatiile sunt nevoite sa se adapteze noilor tehnologii, sa integreze noile sisteme si sa raspunda cerintelor unor clienti tot mai pretentiosi. Din ce în ce mai multi oameni utilizeaza web-ul; organizatiile trebuie sa tina seama de impactul acestuia si sa fie prezent pe Internet. Organizatiile au ocazia sa-si desfasoare activitatea 24 de ore pe zi, în toate zilele.

           

Modele de e-Business

Principalele modele existente si de mare succes la ora actuala sunt:

u       Modelul "Vitrina"

·        Permite comerciantilor sa-si vânda produsele si serviciile pe Internet prin combinarea activitatilor de procesare a tranzactiilor cu activitatile de asigurare a securitatii, ale platilor online si stocarii informatiei. Reprezinta forma de baza a comertului electronic în care clientul si vânzatorul interactioneaza direct. Pentru a utiliza acest model organizatiile trebuie sa organizeze cataloage electronice, sa preia comenzi direct de pe site, sa accepte plati în conditii de securitate, sa trimita marfa clientilor, sa gestioneze date despre clienti si sa îsi promoveze organizatia pe Internet. Cei care adopta acest model utilizeaza de obicei tehnologia "caruciorului pentru cumparaturi", fie sub forma unui magazin, fie a unui complex de magazine. Tehnologia permite clientilor sa selecteze produsele pe care le doresc într-un carucior virtual pâna la momentul în care acestia doresc sa faca plata.

·        Exemple de utilizatori: www.amazon.com - detailist online, www.cdnow.com - comerciant online de muzica.

u       Modelul "Licitatie"

·        Actioneaza ca si niste forumuri prin care utilizatorii actioneaza fie ca vânzatori, fie ca clienti, în functie de sistemul adoptat - licitatie directa  (vânzatorii afiseaza produsele sau serviciile împreuna cu un pret minim si o data limita; clientii viziteaza site-ul si plaseaza o oferta. Câstiga oferta cea mai buna care se încadreaza în limita de timp alocata) sau inversa (cumparatorii stabilesc un pret pentru un produs sau serviciu pe care doresc satl cupmere, iar vânzatorii liciteaza între ei).

·        Modelele necesita un comision de vânzare; aceste site-uri actioneaza mai ales ca forumuri pentru vânzari si cumparari online. La închiderea licitatiei, atât vânzatorul cât si cumparatorul sunt notificati si este stabilita modalitatea de plata si livrare. Cele mai multe site-uri de acest gen nu se implica direct în efectuarea de plati si livrare, dar unele efectueaza si aceste activitati.

·        Exemple: www.ebay.com

u       Modelul "Portal"

·        Ofera vizitatorilor sansa de a gasi aproape orice doresc într-un singur loc. Acest model este asociat cu motoare de cautare. Motoarele de cautare sau portalurile orizontale sunt site-uri care ofera informatie agregata pe baza unui foarte larg evantai de topici disponibile. Portalurile verticale sunt cele care ofera o mare cantitate de informatie dintr-un singur domeniu de interes. Portalurile ofera legaturi catre comercianti, mall-uri sau site-uri de tip licitatie. Aceste site-uri ajuta utilizatorii la colectarea informatiilor, permit navigarea pe mai multe site-uri, dar efectuarea platii într-un singur loc.

·        Exemple: www.google.com - motor avansat de cautare care ierarhizeaza informatia pe baza popularitatii site-urilor; www.yahoo.com - portal complet care ofera servicii foarte diverse si permite cautarea pe baza diverselor categorii de informatie sau folosind un model traditional de cautare; www.altavista.com - portal frecvent utilizat pentru cautarea de informatie.

u       Modelul "Stabilirii dinamice a preturilor"

·        Dau posibilitatea clientilor lor sa stabileasca preturile pe care doresc sa le plateasca pentru pentru calatorii, case, autovehicule sau bunuri de consum.

·        Exemple: www.priceline.com, www.ticketshow.com, www.allbooks4less.com.

·        Cumpararea en-gros are ca efect scaderea pretului. Unele firme se alatura altor firme sau cumparatori pentru a obtine ceea ce doresc în cantitati mari la preturi mai mici. Alte firme, pentru a-si promova produsele sau serviciile ofera gratuit produse sau servicii promotionale, ca de exemplu www.freemerchant.com sau www.2000freebies.com. altele formeaza parteneriate strategice sau de vânzare a publicitatii astfel încât produsele sau serviciile sa fie promovate mai puternic la costuri mai mici. Trocul sau reducerile ocazionale sunt alte forme utilizate (www.ubarter.com). internetul ofera site-uri capabile sa compare preturile mai multor producatori si sa ofere informatii agregate asupra produselor, de exemplu www.deja.com sau www.bottomdollar.com.

u       Modele hibride

·        Multe firme n-au renuntat la modelul traditional de a face comert sau de a-si desfasura afacerile. Au cumulat avantajele afacerilor traditionale cu cele oferite de noua tehnologie si reducând unele problemele (preferinta clientilor de a vedea si a atinge marfa, de a sta de vorba direct cu un reprezentant al firmei, de a primi sau expedia produsele etc.).

·        Exemplu: www.circuitcity.com - integrarea magazinelor cu prezenta online.

Dezvoltarea unui e-Business

            Exista numeroase modalitati de abordare a proiectarii, dezvoltarii si întretinerii unui e-Business, printre care:

·      Cumpararea solutiei la cheie;

·      Folosirea modelelor existente pe Internet, gratuit sau nu, si proiectarea în regie proprie;

·      Proiectarea integrala în regie proprie;

E nevoie si de reclama, promovare, marketing, managementul relatiilor cu clientii, acceptarea platilor online, actualizarea continua a ofertei, asigurarea sigurantei tranzactiilor si informatiilor private.

Viitorul Internetului

            Internet2 (www.internet2.edu) este dezvoltarea tehnologiilor si aplicatiilor avansate de retea care sa permita accesul la retele de înalta viteza, capabile sa depaseasca de peste 20 de ori ratele maxime de transfer existente la ora actuala.

            Internetul fara fir permite conectarea la Internet practic de oriunde si transforma m-Business-urile în m-Business-uri. Folosind telefonia mobila se pot face tranzactii, se fac cumparaturi, se trimit e-mail-uri. Tehnologia 3G va permite dispozitivelor fara fir sa trimita si sa primeasca date de sapte ori mai repede decât modemurile standard de 56K.(3)

Document Info


Accesari: 145127
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )