Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadLucrarea Managementul resurselor umane

management
ALTE DOCUMENTE

Competenta interpersonala - TEST
Managementul firmei
Necesitatea diminuarii costului de productie
CTN
Argument societate
Legea Dovezii Sociale
Plan produs
Legea Contrastului
ACTIVITATEA DE AUDIT INTERN
MANAGEMENT COMPARAT
Lucrarea Managementul resurselor umane ofera un set de cunostinte si practici organizationale referitoare la conducerea resurselor umane īn procesul muncii. Fenomenele la care asistam īn prezent, lanseaza continuu provocari pe 22222f54w ntru managementul organizatiilor, iar dorinta de obtinere si dezvoltare a avantajelor competitive nu poate neglija aportul pe care īl aduc resursele umane, ca principal activ utilizat de organizatii īn efortul de atingere a obiectivelor strategice.

Noua filosofie a organizatiilor pune pret deosebit pe rolul resurselor umane deoarece acestea reprezinta organizatia, au un potential unic de crestere si dezvoltare, iar deciziile din acest domeniu sunt printre cele mai dificile avānd īn vedere ca interconecteaza factorii individuali, organizationali si situationali. Īn plus, dintre toate categoriile de resurse utilizate īn activitatea organizatiilor, resursa umana sintetizeaza si exprima cel mai sugestiv specificitatea managementului ca tip de activitate umana. Īn consecinta, asa cum vom demonstra si īn lucrare, tratarea simplista a activitatilor de personal este o abordare care tine de domeniul trecutului datorita proceselor de constituire a unor noi culturi organizationale, de satisfacere a noilor cerinte de dezvoltare si acumulare de noi competente īn structurile manageriale.

Practica organizationala din īntreaga lume accepta tot mai mult activitatea managementului resurselor umane cu caracter stiintific īn locul unei optiuni rudimentare de consemnare stricta a consumului de factor uman īn cadrul organizatiilor. Īn noile conditii economice si sociale, aceasta abordare, la care subscriem din plin, īsi asuma rezolvarea problemelor individuale si globale ale angajatilor pentru ca managementul resurselor umane este recunoscut ca un factor decizional de succes.

Īn vederea dezvoltarii activitatilor organizationale, mecanismele de functionare ale managementului resurselor umane ofera suficiente elemente de sprijin pe care le vom prezenta, īntr-o forma echilibrata, clara si concisa pe parcursul celor doua mari parti ale lucrarii: resursele umane īn organizatii si sisteme de resurse umane. Acestea preiau teme abordate de autor īn alte doua carti care s-au bucurat de mare interes (Florin Ciotea, Monica Rus, Lucia Cosa, Paul Cocian, Adrian Petelean, Managementul performant al resurselor umane, Editura EFI-ROM, Tg.-Mures, 2001 si Liviu Ilies, Codruta Osoian, Adrian Petelean, Managementul resurselor umane, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002).

La cea de-a doua editie a lucrarii, au fost revazute unele capitole tinānd cont de realitatile īntālnite de autor īn firmele care au beneficiat de programe de consultanta si pregatire profesionala oferite de Centrul de Instruire si Perfectionare din cadrul Universitatii "Petru Maior". Pentru redactarea lucrarii au fost deosebit de utile informatiile culese pe parcursul seriei de conferinte Modele Manageriale, initiata si moderata de prof. univ. dr. ing. Liviu Marian. De asemenea, au fost binevenite recomandarile colegilor din cadrul Facultatii de stiinte Economice si Administrative, dar si sugestiile studentilor.
Prima parte a cursului abordeaza subiecte privind locul si rolul resurselor umane īn organizatii, fiind centrata pe aspecte cum sunt: notiuni introductive privind managementul resurselor umane, arhitectura grupurilor de munca, motivatia personalului, cultura organizatiei, stilurile manageriale si conflictele īn organizatii. Partea a doua a fost completata cu alte subiecte utile celor care urmaresc modul īn care poate fi īmbunatatita utilizarea resurselor umane īn organizatii si cuprinde acum: analiza si descrierea posturilor, planificarea necesarului de personal, recrutarea si selectia resurselor umane, evaluarea performantelor profesionale, salarizarea personalului, dialogul social si conflictele de munca, auditul resurselor umane, etica īn managementul resurselor umane. Fiecare capitol se īncheie cu aplicatii, studii de caz sau teste deosebit de utile pentru a putea operationaliza notiunile īnsusite. La final sunt prezentate anexe care ofera formulare de lucru si īncearca, prin subiectele prezentate, sa completeze cu informatii o parte din capitolele lucrarii. De asemenea, am adunat īntr-un glosar 110 termeni de specialitate care usureaza īntelegerea conceptelor cu care opereaza managementul resurselor umane si am propus o lista bibliografica ce poate fi utilizata pentru dezvoltarea unor teme de interes.

Ca orice abordare cu un profund caracter didactic dar si cu numeroase valente practice, lucrarea de fata pune la dispozitia studentilor de la profilul economic si administrativ care studiaza managementul resurselor umane, cāt si tuturor specialistilor interesati, un set de metode si tehnici ce au ca obiectiv cresterea competentelor si profesionalizarea activitatilor din acest domeniu īncarcat de numeroase provocari. Asa cum am afirmat si la prima editie, avānd īn vedere ca orice īncercare de sintetizare a unor cunostinte si experiente este īnsotita de sentimentul ca īn cursa īmbunatatirii continue nu exista niciodata linie de sosire, īmi exprim gratitudinea pentru orice sugestie din partea celor care vor parcurge si cea de-a doua editie, revizuita, a acestei lucrari.

Autorul

(adrian.petelean@ea.upm.ro)
Document Info


Accesari: 3395
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )