Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMANAGEMENT - Analiza SWOT

management
ALTE DOCUMENTE

Sistemul informational al managementului
PLAN MANAGERIAL ANUAL -an scolar 2007-2008-
Argument societate
Tipuri de informatii
Noi sisteme de management: ISO 26000, 27000 si 28000
Plan produs
INTERVIU PENTRU ANALIZA POSTULUI
ROLURI SI FUNCTII IN ECHIPA
Abordarea coliziune
ANALIZA DE TIP SWOT

Budianu Bogdan - 1406

Ungureanu Gabriel - 1409

 

MANAGEMENT - Analiza SWOT
 

I . Date generale SWOT

Ce este analiza SWOT?

SWOT este un instrument de analiza strategica, flexibil si usor de aplicat pe care o organizatie sau o echipa de proiect il foloseste pentru a identifica cele maipotrivite directii de actiune. Orice proiect nou ar trebui sa aiba la baza o astfel de analiza, pentru a i se stabili gradul de oportunitate si de fezabilitate.

Scopul analizei SWOT

Este de a realiza un plan strategic sau de a gasi o solutie la o problema, luand in considerare factorii interni si externi ai unei echipe sau ai unei organizatii.

Avantajul analizei SWOT

Principalul avantaj al acestei analize il constituie consensul intre membrii echipei. Dupa ce au cazut de acord asupra punctelor tari ("Strenghts"), a punctelor slabe ("Weaknesses") a oportunitatilor ("Opportunities) si a amenintarilor ("Threats) care afecteaza echipa, este mult mai usor sa se identifice solutiile necesare.

Cum se realizeaza analiza SWOT

Echipa care realizeaza analiza trebuie sa fie pregatita pentru un proces laborios, in care nu vor lipsi conflictele de idei. Este recomandabil sa exi 313p1524d ste un facilitator al intalnirii, o ordine de zi si sa se foloseasca de cate ori este posibil tehnica brainstorming-ului. Pentru ca solutiile identificate la sfarsit sa fie insusite si aplicate de toti membrii echipei, facilitatorul trebuie sa incerce sa-i implice pe fiecare, pe parcursul analizei.

Se va desena o foie cu tabelul de mai jos si se va afisa intr-un loc vizibil.

Pozitiv

Negativ

Intern

Puncte tari ("Strenghts")

-

-

Puncte slabe ("Weaknesses")

-

-

Extern

Oportunitati ( "Opportunities")

-

-

Amenintari ("Threats")

-

-

Mebrii echipei trebuie sa completeze ferestrele SWOT, urmand pasii de mai jos:

1.      Analiza interna: Se examineaza capacitatea echipei sau organizatiei. Acest lucru are ca rezultat listarea punctelor tari(S) si a punctelor slabe(W). Sunt folositoare opiniile mai multor oameni din departamente diferite.

††††† Se vor identifica punctele tari(S) prin intrebari de tipul: Care este factorul de succes al unei firme competitoare care doreste sa ofere aceleasi produse sau servicii? Exista intotdeauna cativa factori care determina succesul. Calitatea produsului, numarul de servicii oferite, rapiditatea serviciilor, pretul scazut sunt numai cateva dintre punctele importante care aduc succes. Care este produsul/serviciul care ofera cea mai buna calitate? Este vorba de o echipa de vanzari profesionala, sau de accesul la materie prima de cea mai buna calitate? Consumatorii cumpara produsul firmei sau utilizeaza unul dintre servicii datorita marcii sau datorita reputatiei firmei?

†††††

††††† Punctele slabe(W) sunt privite ca lipsa atuurilor firmei intr-un anumit domeniu sau pe o anumita piata dar daca valabil si pentru competitori, nu poate fi considerat un punct slab.

2.      Analiza externa:Se vor lua in considerare principalele elemente din mediul extern (ex. cultura, economia, sanatatea, sursele de finantare, demografia, etc.) si se vor identifica acele puncte care pot fi oportunitati (O) sau amenintari (T) pentru echipa.

Pentru oportunitati(O) se vor pune problemele: Au loc dezvoltari tehnologice sau schimbari demografice care influenteaza piata? Cererea de produse sau servicii poate creste ca urmare a unor parteneriate? Se pot folosi unele bunuri in alte moduri decat pana in prezent? Se pot introduce produsele noi pe o alta piata? Se pot transforma cunostintele departamentului de R&D (research & development in bani, prin vanzarea de licente, concepte sau tehnologii?

Oportunitatile competitiei pot fi amenintarile(T) firmei tale. In acelasi timp, schimbari ale reglementarilor, dezvoltari ale tehnologiei sau alte forte din campul competitiv pot deveni serioase problem pentru compania ta: volum scazut de vanzari, cost cerscut al operatiilor, cost crescut al capitalului, micsorarea marjelor de profitabilitate, etc

3.      Se completeaza ferestrele SWOT si se listeaza rezultatele pasilor 1 si 2 in formatul mai sus mentionat. Toti participantii trebuie sa reanalizeze fiecare element, si eventual sa il detalieze.

II. Interpretarea analizei SWOT

Dupa ce au fost obtinute datele din analiza SWOT, trebuie adoptate deciziile cu privire la ce este de facut. Pentru aceasta se vor urmari pasii de mai jos:

1. Stabilirea corespondentelor. Se deseneaza un nou tabel cu formatul de mai jos, si se afiseaza langa foia cu datele analizei SWOT.
Puncte tari (S)

Puncte slabe (W)

Oportunitati (O)

I

(S-O)

II

(W-O)

Amenintari (T)

III

(S-T)

IV

(W-T)

††††††††††† Participantii vor stabili elementele corespondente din cele patru ferestre SWOT. Un exemplu de corespondenta S-O poate fi urmatoarea:

††††††††††† Punct tare (S) :membri cu experienta in design-ul proiectelor si scrierea propunerilor de finantare

††††††††††† Oportunitate (O): numar mare de programe de finantare pe tema specifica organizatiei

2. Stabilirea directiilor de actiune.

cadranul I ( intersectia punctelor tari cu oportunitatile )

Se va hotari investirea in potentarea puntelor tari, pentru a fructifica la maxim oportunitatile;

cadranul II ( intersectia punctelor slabe cu oportunitatile )

Se analizeaza daca oportunitatile respective sunt suficient de importante pentru a merita sa se investeasca in transformarea punctelor slabe in puncte tari. Daca da, ne vom folosi de un alt punct tare sau de o alta oportunitate;

cadranul III ( intersectia punctelor tari cu amenintarile )

Se stabileste daca este realist ca amenintarea sa fie depasita prin fortele echipei. De obicei se considera ca este ineficient sa se mentina niste puncte tari atata timp cat mediul nu ofera nici o oportunitate si se adopta decizia de retragere din zonele respective.

cadranul IV ( intersectia punctelor slabe cu amenintarile )

Toti membrii echipei trebuie sa stie ca intr-o astfel de zona aveti o problema grava si urgenta, care poate sa puna in pericol functionarea echipei. Se vor identifica solutii care sa indeparteze pericolul.

III. Studiu de caz

Vom aplica in continuare metoda SWOT unei firme de distributie prin cablu a programelor TV, cu extindere in domeniul IT: Romania Cable System(RCS).

Punctele tari (Strenghts)

-         firma internationala cu putere mare de autofinantare (peste 800 000 de abonati in Romania, Slovacia si Ungaria);

-         infrastructura bine dezvoltata, ca urmare a investitiilor facute (mai multe centre de reprezentanta in Iasi, linie modernizata de transmisie a datelor);

-         personal tanar, dinamic, folosit pentru extinderea infrastructurii;

-         departament tehnic profesionist;

-         oferta variata de pachete de programe TV;

-         servicii de calitate (receptie foarte buna a semnalului TV);

-         preturi concurentiale (tarife cu foarte putin mai mari decat concurenti);

-         posibilitate de extindere a serviciilor (conectare la Internet, alternativa la Romtelecom);

-         management bun (s-a impus in scurt timp ca lider pe piata locala);

Punctele slabe (Weaknesses)

-         relatii putin dezvoltate cu publicul (programele sunt standart sin u se pune accent pe ce l-ar interesa pe utilizator);

-         marketing slab (publicitate redusa, pagina web ne-updatata);

-         lipsa promotiilor pentru atragerea de noi abonati;

-         departament service redus (putini oameni pe terencare sa raspunda promt la o defectiune sau la conectarea unui nou abonat);
-         nu se asigura trainingu-ri si contracte de durata pentru angajare de personal mai putin calificat (crearea unei echipe tinere cu bani mai putini);

Oportunitatile (Opportunities)

-         cresterea economica (si nivelul de trai) va duce la dorinta oamenilor pentru servicii mai cuprinzatoare si mai variate (cresterea nevoii de informatizare a populatiei);††

-         integrarea in UE va permite stabilirea de relatii cu furnizori care pana acuma nu erau interesati de piata Europei de Est;

-         mediul rural va tinde treptat-treptat sa aiba servicii de acest gen;

-         oferirea de servicii pentru segmente reduse de piata (televiziuni digitale, video-telefoane etc);

-         legislatie stabila in acest domeniu;

-         deschiderea spre piete oferite de alte tari in curs de dezvoltare;

Amenintari (Threats)

-         existenta altor sisteme de captare a semnalului TV (antene parabolice cu decodoare ilegale);

-         furtul de semnal si materiale;

-         concurenta neloiala (folosirea muncii la negru etc);

-         cresterea impozitelor si taxelor;

-         probleme cu furnizorii (cresterea preturilor sau un context international nefavorabil);

Rezultatul analizei SWOT

Aceste probleme fiind identificate, vom putea stabili noi obiective si strategii, precum si planificarea acestora. Ideea este de a profita de combinatia dintre atuuri si oportunitati, evitand sau atenuand combinatia punctelor slabe si a amenintarilor.

Cea mai potrivita alternativa strategica pe care o va alege managerul firmei se situeaza Ón cadranul 1 (intersectia punctelor tari cu oportunitati), adica va stabili strategii care utilizeaza atuurile pentru a profita de posibilitati, dar si ridicarea unor puncte slabe daca oportunitatile sunt importante; iata cateva posibilitati:

-         investirea in extinderea unor servicii in mediul rural;

-         contracte cu furnizori noi pentru a mari grila de programe;

-         angajarea de personal mai numeros pentru a putea raspunde mai promt solicitarilor clientilor;

-         realizarea de sondaje pentru a vedea in ce masura clientul este multumit de serviciile prestate;

-         mentinerea unei pagini web la zi;

-         posibilitatea de plata on-line;

-         realizarea de promotii atat pentru noi abonati dar si pentru clienti fideli;

-         investirea in servicii putin dezvoltate in Romania (telefonie fixa - alternative la RomTelecom, video telefonie, contracte cu furnizori de televiziune digitala);

-         investirea si spre alte tari in curs de dezvoltare care vor oferi o legislatie stabila si favorabila ca urmare a integrarii in UE.

†††††††††††
Document Info


Accesari: 29010
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )