Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMANAGEMENTUL DE CAZ

management
ALTE DOCUMENTE

ENDINŢE DIN SFERA DISTRIBUŢIEI MǍRFURILOR
Sintezele cursurilor programului de Certificatul Profesional in Management
PLAN AFACERI \"NETEXPERT SRL\"
LUCRARE DE DIPLOMA - MODALITATI DE CRESTERE A EFICIENTEI ECONOMICE PRIN MODERNIZARE SI RESTRUCTURARE PE EXEMPLUL S.C.\"EMAILUL\" S.A. MEDIAS
Manual de Procedura - Ajutor Stocare Privata Unt si Smantana 2
BAZELE MANAGEMENTULUI CALITATII
CHESTIONAR DE EVALUARE A CALITATILOR MANAGERIALE
CAIET DE PRACTICA ECONOMICA
IMPACTUL CULTURII ASUPRA MANAGEMENTULUI INTERNATIONAL
Leadership - aspecte generale

                                     MANAGEMENTUL DE CAZ

IDENTIFICAREA CLIENTULUI

Numele clientului: M.M.

Data nasterii : 23.10.1935Domiciliul: sat Motca com Motca

Starea civila: vaduva veteran de razboi

Sursa de venit: pensia de vaduva veteran de razboi si pensia de C.A.P

Doamna M.M. este vaduva de aproape 16 ani, perioada in care s-a întretinut singura fara a beneficia de sustineri considerabile. La treburile gospodaresti si tot ceea ce înseamna întretinerea gospodariei este ajutata din când in când de fiica mai mare  .În urma cu 2 luni batrâna a avut un accident in gospodarie in urma caruia membrul inferior drept a fost fracturat de la nivelul articulatiei soldului, lucru care a dus la imobilizarea la pat a batrânei pe o perioada de 6 luni.

            Datorita faptului ca batrâna este vaduva de veteran de razboi beneficiaza de gratuitati pentru transport , de scutire de impozite pentru locuinta, de consult medical gratuit de medicatie gratuita .

            Din pensiile de care batrâna beneficiaza a reusit pana acum sa se sustina si sa îsi asigure mare parte din resursele necesare, chiar sa puna cate un ban deoparte pentru a le ramâne copiilor in cazul in care ea va deceda. Accidentul a facut insa ca aceste venituri sa nu mai fie suficiente pentru asigurarea celor necesare deoarece o mare parte din bugetul acestei batrâne s-au cheltuit pentru îngrijirea sa din punct de vedere medical.

Posibilitatile clientului:

- detine in proprietate o casa cu 2 camere

- detine pe lânga casa o suprafata de 1000 metri patrati

- are o pensie de vaduva de veteran de razboi si pensia de lucrator C.A.P.

- ca resurse umane de care aceasta batrâna dispune putem enumera cele trei fiice care se intereseaza de situatia batrânei

            La nivel local posibilitatile existente in vederea sprijinirii persoanelor vârstnice sunt:

-         existenta serviciului public de asistenta sociala care are printre obiectivele sale si sprijinirea, consilierea si sustinerea persoanelor vârstnice

-         existenta retelei de apa curenta

-         existenta gazelor naturale la care si batrâna M.M. este racordata

-         existenta de cabinete de medicina de familie care pot asigura servicii medicale primare

Obstacole in oferirea serviciilor

            Un prim obstacol il poate reprezenta faptul ca batrâna este imobilizata la pat si ca nu poate in prezent sa desfasoare activitatile de îngrijire personala si de îngrijire a gospodariei la nivelul la care acestea erau facute in momentul dinaintea accidentului.

            De asemenea  un alt obstacol poate fi faptul ca numai doua din cele trei fete ale batrânei locuiesc in localitate iar dintre ele numai una este mai apropiata de mama si se intereseaza de starea batrânei.

            Mai poate fi luat in calcul ca si obstacol in acordarea de servicii pentru sustinerea si ajutorarea acestei batrâne rigiditatea batrânei care refuza cu încapatânare sa fie ajutata de alta persoana decât fiica sa si accepta cu dificultate ca o persoana straina familiei sa o ajute.

            Trebuie evidentiat si faptul ca aceasta fiica are la rândul sau familia sa de care trebuie sa aiba grija si un sot care ii reproseaza mereu ca  se ocupa mai mult de mama sa decât de propria familie.

            La nivel local nu s-au înfiintat servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice la care sa apeleze persoanele aflate in dificultate.

            Venitul batrânei foarte mic poate fi considerat un obstacol deoarece batrâna nu are suficiente resurse financiare cu care sa reuseasca sa acopere cheltuielile legate de întretinerea gospodariei si de întretinerea personala.

            Un alt obstacol este constituit de faptul ca medicul de familie se deplaseaza foarte rar la domiciliul persoanelor in vârsta si care au nevoie de asistenta medicala sau de un consult medical de rutina

2. Evaluarea individuala  si a familiei.

            Batrâna M.M. in vârsta de 73 ani locuieste in sat Motca comuna Motca judetul Iasi . Batrâna a fost casatorita cu un veteran de razboi care a decedat in urma cu 21 ani si împreuna cu care a avut 3 copii. Doua dintre fete au domiciliul in aceeasi localitate cu batrâna iar cealalta fata este casatorita in alta localitate si vine foarte rara in vizita la mama. In urma cu doua luni batrâna a suferit un accident in gospodarie in urma caruia si-a fracturat  piciorul drept de la nivelul articulatiei soldului . Timp de doua luni a fost spitalizata si a beneficiat de îngrijiri medicale .Dupa ce batrâna  a fost stabila din punct de vedere medical a fost externata si transportata la domiciliu. Ajunsa acasa  batrâna a intrat intr-o stare de depresie si se gândeste ca este o povara pentru copii ei , ca nu se poate îngriji singura asa cum a facut-o pana acum, iar  gospodaria ei nu va mai arata la fel ca nu mai are cine se ocupa de toate treburile gospodaresti. In urma discutiilor purtate cu batrâna am constatat faptul ca aceasta este foarte deprimata de ceea ce i s-a întâmplat si faptul ca fiica sa ,care are la rândul ei familie, isi sacrifica timpul si energia pentru a o îngriji pe ea. Considera ca fiica sa o uraste pentru ceea ce s-a întâmplat si spune ca ar fi dispusa sa plateasca pe cineva care sa aiba grija de ea dar in acelasi timp afirma ca nici o persoana straina nu o poate ajuta si nu o va întelege la fel ca familia sa. De asemenea batrâna este suparata de faptul ca de când s-a întors de la spital nici un cadru medical nu s-a deplasat la domiciliul sau pentru a vedea cum se simte si care este starea ei. Doamna M.M. este multumita de faptul ca este vizitata cu regularitate de o vecina mai tânara care se îngrijeste sa ii aduca in camera si la pat tot ceea ce ii trebuieste, ca de cele mai multe ori o simte mult mai aproape decât pe fiica ei care are foarte putin timp liber si nu poate petrece cu ea mai mult timp.

            Doamna F.S. fiica doamne M.M. este o persoana in vârsta de 46 ani, casnica, care are la rândul sau 2 copii de care trebuie sa aiba grija si sa le asigura in fiecare zi hrana  si un sot care ii reproseaza faptul ca merge din când in când la domiciliul mamei si o ajuta .Ea afirma ca ar sta mult mai mult timp cu mama sa si ca ar ajuta-o mai mult dar nu poate din cauza reprosurilor ce le primeste de la familia sa . Pentru a veni in ajutorul batrânei, doamna F.S. a apelat la Serviciul Public de Asistenta Sociala pentru a o sprijini in asigurarea confortului batrânei. S-a solicitat un ajutor de urgenta pentru batrâna care a rama sfara nici o resursa financiara deoarece micile economii pe care batrâna le avea s-au epuizat in cele doua luni in care batrâna a fost internata in spital. A fost informat si medicul de familie despre situatia in care se afla batrâna., despre faptul ca aceasta este imobilizata partial la pat , despre faptul ca trebuie sa beneficieze de asistenta medicala si sa fie sustinuta pentru a trece de aceasta perioada critica .

         GRILA NATIONALA DE EVALUARE A NEVOILOR PERSOANELOR VARSTNICE

________________________________________________________________________________

                                                  Necesita        Necesita

      Criteriile de incadrare     Nu necesita   supraveghere    supraveghere

                 in               supraveghere   temporara       permanenta

        grade de dependenta       sau ajutor    si/sau ajutor   si/sau ajutor

                                                   partial         integral

________________________________________________________________________________

        Evaluarea autonomiei               0              1              2

________________________________________________________________________________

    A. Evaluarea statusului

       functional

________________________________________________________________________________

    A.I. Activitati de baza ale

         vietii de zi cu zi

________________________________________________________________________________

1. Igiena corporala (toaleta      autonom        ajutor partial    se realizeaza

   generala, intima, speciala)                                     numai cu

                                                                   ajutor

________________________________________________________________________________

2. Imbracat/dezbracat             autonom        autonom si/sau    se realizeaza

   (posibilitatea de a se                        partial autonom   numai cu

   imbraca, de a se dezbraca,                    pentru imbracat;  ajutor

   de a avea un aspect ingrijit                  trebuie incaltat

________________________________________________________________________________

3. Alimentatie (posibilitatea de  mananca        ajutor pentru     se realizeaza

   a se servi si de a se hrani    singur         taiat carne,      numai cu

   singur)                                       fructe, paine     ajutor

                                                 etc.

________________________________________________________________________________

4. Igiena eliminarilor            autonom        incontinenta      incontinent

   (continenta)                                  ocazionala

________________________________________________________________________________

5. Mobilizare (trecerea de        autonom        necesita ajutor   grabatar

   la o pozitie la alta -

   ridicat-asezat, asezat-culcat

   etc. - si miscarea dintr-un

   sens in altul)

________________________________________________________________________________

6. Deplasare in interior          autonom        se deplaseaza     nu se

   (deplasarea in interiorul                     cu ajutor         deplaseaza

   camerei in care traieste,                     partial           fara ajutor

   cu sau fara baston,

   cadru, scaun rulant etc.)

________________________________________________________________________________

7. Deplasare in exterior          autonom        se deplaseaza     nu se

   (deplasarea in exteriorul                     cu ajutor         deplaseaza

   locuintei fara mijloace de                    partial           fara ajutor

   transport)

________________________________________________________________________________

8. Comunicare (utilizarea         utilizare      nu utilizeaza     incapabil de

   mijloacelor de comunicare      normala a      in mod spontan    a utiliza

   la distanta in scopul de a     mijloacelor    mijloacele de     mijloacele

   alerta: telefon, alarma,       de comunicare  comunicare        de comunicare

   sonerie etc.)

________________________________________________________________________________

    A.II. Activitati instrumentale

________________________________________________________________________________

1. Prepararea hranei              prevede,       necesita ajutor   masa ii este

   (capacitatea de a-si prepara   prepara si     partial pentru    preparata

   singur mancarea)               serveste       prepararea si     si servita de

                                  mesele in      servirea mesei    alta persoana

                                  mod normal

________________________________________________________________________________

2. Activitati de menaj            efectueaza     efectueaza        incapabil sa

   (efectuarea de activitati      singur         partial           efectueze

   menajere: intretinerea casei,  activitatile   activitati        activitati

   spalatul hainelor, spalatul    menajere       usoare            menajere,

   vaselor etc.)                                                   indiferent

                                                                   de activitate

________________________________________________________________________________

3. Gestiunea si administrarea     gestioneaza    necesita ajutor   incapabil de

   bugetului si a bunurilor       in mod         pentru            a-si gestiona

   (gestioneaza propriile         autonom        operatiuni        bunurile si

   bunuri, bugetul, stie sa       finantele      financiare mai    de a utiliza

   foloseasca banii etc.)         proprii        complexe          banii

________________________________________________________________________________

4. Efectuarea cumparaturilor      efectueaza     poate efectua     incapabil de

   (capacitatea de a efectua      singur         un numar limitat  a face

   cumparaturile necesare unui    cumparaturile  de cumparaturi    cumparaturi

   trai decent)                                  si/sau necesita

                                                 insotitor

________________________________________________________________________________

5. Respectarea tratamentului      ia             ia                incapabil sa

   medical (posibilitatea de a    medicamentele  medicamentele     ia singur

   se conforma recomandarilor     in mod corect  daca dozele       medicamentele

   medicale)                      (dozaj si      sunt preparate

                                  ritm)          separat

________________________________________________________________________________

6. Utilizarea mijloacelor de      utilizeaza     utilizeaza        se deplaseaza

   transport (capacitatea de a    mijloacele de  transportul       putin numai

   utiliza mijloacele de          transport      in comun          insotit, in

   transport)                     public sau     numai insotit     taxi sau in

                                  conduce                          masina

                                  propria

                                  masina

________________________________________________________________________________

7. Activitati pentru timpul       le realizeaza  le realizeaza     nu realizeaza

   liber (persoana are            in mod curent  rar, fara         si nu

   activitati culturale,                         participare       participa la

   intelectuale, fizice etc. -                   spontana          astfel de

   solitare sau in grup)                                           activitati

________________________________________________________________________________

    B. Evaluarea statusului

       senzorial si psihoafectiv

________________________________________________________________________________

1. Acuitate vizuala               suficient      distinge fetele,  vede numai

                                  de buna        vede suficient    umbre si

                                  pentru a       pentru a se       lumini:

                                  citi, a        orienta si a      cecitate

                                  scrie, a       evita

                                  lucra manual   obstacolele

                                  etc.

________________________________________________________________________________

2. Acuitate auditiva              aude bine      aude numai        surditate sau

                                                 vocea puternica   aude

                                                 sau aude numai    sunetele, dar

                                                 cu proteza        nu intelege

                                                                   cuvintele

________________________________________________________________________________

3. Deficienta de vorbire          fara           disfazie, voce    afazie

                                                 de substitutie,

                                                 altele

________________________________________________________________________________

4. Orientare                      orientat in    dezorientat in    dezorientat

                                  timp si in     timp              in spatiu

                                  spatiu                           si/sau fata

                                                                   de alte

                                                                   persoane

________________________________________________________________________________

5. Memorie                        fara           prezinta          prezinta

                                  tulburari      tulburari medii,  tulburari

                                  de memorie     benigne           severe,

                                                                   maligne

________________________________________________________________________________

6. Judecata                       intacta        diminuata         grav alterata

________________________________________________________________________________

7. Coerenta                       pastrata in    pastrata partial  incoerenta

                                  totalitate

________________________________________________________________________________

8. Comportament                   normal         prezinta          prezinta

                                                 tulburari medii,  tulburari

                                                 (hipoactiv,       grave

                                                 hiperactiv etc.)

________________________________________________________________________________

9. Tulburari afective             fara           depresie medie    depresie

   (prezenta depresiei)                                            majora

                     FISA DE EVALUARE SOCIOMEDICALA

                             (geriatrica)

    Nr. fisei ........................

    Data luarii in evidenta ..........

    Data evaluarii ...................

    Data iesirii din evidenta ........

 ______________________

| I. PERSOANA EVALUATA |

|______________________|

    NUMELE*) ...M............... PRENUMELE ........M.............

    DATA SI LOCUL NASTERII .....23.10.1935............................... VARSTA ..73...

    ADRESA: Str. ....................... Nr. ... Bl. ... Sc. ... Et. ... Ap. ... LOCALITATEA ......MOTCA... SECTORUL .... JUDETUL ...IASI........ CODUL POSTAL .707345... TELEFON ....... FAX ......... E-MAIL ........... PROFESIA ...................... OCUPATIA ......................................................

                  _            _               _            _                 _

    STUDII: FARA |_|  PRIMARE |X|  GIMNAZIALE |_|  LICEALE |_|  UNIVERSITARE |_|

    CARTE DE IDENTITATE .....CI......... SERIA ....MX... Nr. ...0000000.............

    COD NUMERIC PERSONAL |2|3|5|1|0|2|3|_|_|_|_|_|_|

                          S A A L L Z Z N N N N N C

    CUPON PENSIE (DOSAR PENSIE) Nr. ....00000000.................................
    DOSAR (CUPON) PERSOANA CU HANDICAP, Nr. ....0000000000.........................

    CARNET ASIGURARI DE SANATATE Nr. .......0... SERIA ........0000000...........

             _      _

    SEX:  F |_X|  M |_|  RELIGIE .........................................

                                  _                 _

    STAREA CIVILA: NECASATORIT/A |_|   CASATORIT/A |_|    DATA ..........

                            _                             _

                   VADUV/A |X_|  DATA .......  DIVORTAT/A |_|  DATA ......

                                      _

                   DESPARTIT IN FAPT |_|  DATA .........

               _       _

    COPII: DA |X_|  NU |_|

    DACA DA, INSCRIETI NUMELE, PRENUMELE, ADRESA, TELEFONUL

    ....F.I.S.........sat/com MOTCA..........................................

    ....H.I.A..... sat/com MOTCA..........................

        M.I.C.      municipiul IASI

    *) Se completeaza cu initiala tatalui.

 __________________________

| II. REPREZENTANTUL LEGAL |

|__________________________|

    NUMELE .....F................... PRENUMELE ......S..........................

                          _               _          _                   _

    CALITATEA: SOT/SOTIE |_|   FIU/FIICA |X_|   RUDA |_|   ALTE PERSOANE |_|

    LOCUL SI DATA NASTERII ................................... VARSTA .......

    ADRESA .........sat/com MOTCA..........................................

    TELEFON ACASA ......... SERVICIU ......... FAX ......... E-MAIL .........

 ____________________________________________

| III. PERSOANA DE CONTACT IN CAZ DE URGENTA |

|____________________________________________|

    NUMELE ......M................. PRENUMELE ........A........................

    ADRESA ..................................................................

    TELEFON ACASA ......... SERVICIU ......... FAX ......... E-MAIL .........

 _______________________

| IV. EVALUAREA SOCIALA |

|_______________________|

    A. Locuinta

          _                       _                        _

    CASA |X_|     APARTAMENT BLOC |_|        ALTE SITUATII |_|

                         _          _             _

    SITUATA:     PARTER |_|   ETAJ |_|      LIFT |_|

    SE COMPUNE DIN:

                _                           _               _              _

    Nr. CAMERE |2|               BUCATARIE |X|      BAIE |_|      DUS |_|

                _                           _

            WC |_|      SITUAT IN INTERIOR |_|

                        SITUAT IN EXTERIOR |X|

                       _                    _                          _

    INCALZIRE:   FARA |_|         CENTRALA |_|       CU LEMNE/CARBUNI |x_|

                 GAZE |_|                       CU COMBUSTIBIL LICHID |_|

                       _           _              _                    _

    APA CURENTA    DA |_x|    RECE |_x|      CALDA |_|    ALTE SITUATII |_|

                                                  _                    _

    CONDITII DE LOCUIT:  LUMINOZITATE   ADECVATA |x|       NEADECVATA |_|

                         UMIDITATE      ADECVATA |x|       IGRASIE    |_|

                         IGIENA         ADECVATA |x|       NEADECVATA |_|

    LOCUINTA ESTE PREVAZUTA CU:

                             _                    _                     _

    ARAGAZ, MASINA DE GATIT |x|        FRIGIDER  |x|  MASINA DE SPALAT |x|

                                                 _                     _

                                RADIO/TELEVIZOR |x|         ASPIRATOR |_|

    CONCLUZII PRIVIND RISCUL AMBIENTAL:

    .........................................................................

    .........................................................................

    B. Retea de familie

                                _

    TRAIESTE: SINGUR/A         |x|     DATA ...................

              CU SOT/SOTIE     |_|     DATA ...................

              CU COPII         |_|     DATA ...................

              CU ALTE RUDE     |_|     DATA ...................

              CU ALTE PERSOANE |_|     DATA ...................

    LISTA CUPRINZAND PERSOANELE CU CARE LOCUIESTE (NUMELE, PRENUMELE, CALITATEA, VARSTA):

                                                               _         _

    ..................................  ESTE COMPATIBIL    DA |_|    NU |_|

    ..................................  ESTE COMPATIBIL    DA |_|    NU |_|

    ..................................  ESTE COMPATIBIL    DA |_|    NU |_|

    ..................................  ESTE COMPATIBIL    DA |_|    NU |_|

    UNA DINTRE PERSOANELE CU CARE LOCUIESTE ESTE:

             _                               _                           _

    BOLNAVA |_|    CU DIZABILITATI/HANDICAP |_|    DEPENDENTA DE ALCOOL |_|

                                _            _

    ESTE AJUTAT DE FAMILIE: DA |x|       NU |_|

             _                  _                          _

    CU BANI |_|     CU MANCARE |x|    ACTIVITATI DE MENAJ |x|

                                     _                 _                  _

    RELATIILE CU FAMILIA SUNT: BUNE |x|   CU PROBLEME |_|   FARA RELATII |_|

                                     _        _                 _         _

    EXISTA RISC DE NEGLIJARE:    DA |_|   NU |x|      ABUZ: DA |_|    NU |_|

    DACA DA, SPECIFICATI: ......................................................

    ............................................................................

    C. Retea de prieteni, vecini

                                               _                              _

    ARE RELATII CU PRIETENII, VECINII      DA |x|                         NU |_|

                                       VIZITE |x|   RELATII DE INTRAJUTORARE |x|

                                               _                              _

    RELATIILE SUNT                 PERMANENTE |x|                       RARE |_|

                                               _              _               _

    FRECVENTEAZA               UN GRUP SOCIAL |_|   BISERICA |_|   ALTELE    |_|

    SPECIFICATI: ..inainte de accindent mergea foarte des la biserica, participa activ la viata comunitatii locale.............................................................

    ............................................................................ 

INSCRIETI NUMELE SI PRENUMELE PRIETENILOR SI/SAU VECINILOR CU CARE INTRETINE RELATII BUNE SI DE INTRAJUTORARE, GRUPURI SOCIALE:

    .........doamna M.A.................................................................

    ............................................................................

    ESTE AJUTAT DE PRIETENI, VECINI PENTRU:

                 _                         _                           _

    CUMPARATURI |_|   ACTIVITATI DE MENAJ |x|   DEPLASARE IN EXTERIOR |x|

    PARTICIPA LA:

                                _                            _

    ACTIVITATI ALE COMUNITATII |_|    ACTIVITATI RECREATIVE |_|

                                               _             _

    COMUNITATEA II OFERA UN ANUMIT SUPORT: DA |x|        NU |_|

    DACA DA, SPECIFICATI:

    ........este vizitata de vecini, de prieteni, de preotul paroh,nu este izolata de ceea ce se intampla la nivelul comunitatii locale................................

 __________________________________

| V. EVALUAREA SITUATIEI ECONOMICE |

|__________________________________|

    - VENIT LUNAR PROPRIU REPREZENTAT DE:

      PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE DE STAT          .............................

      PENSIE PENTRU AGRICULTORI                    .da............................

      PENSIE I.O.V.R.                             ..vaduva veteran de razboi......    

 PENSIE PENTRU PERSOANA CU HANDICAP                .............................

    - ALTE VENITURI:                               .............................

                                                   .............................

                                                   .............................

    - VENITUL GLOBAL                               .............................

    - BUNURI MOBILE SI IMOBILE AFLATE IN POSESIE   .............................

 __________________________________

| VI. EVALUAREA STARII DE SANATATE |

|__________________________________|

    A. Diagnostic prezent 1. fractura membru inferior drept

                          2. carenta de vitamine

                          3. ...................................................

                          4. ...................................................

                          5. ...................................................

    B. Starea de sanatate prezenta

    - ANTECEDENTE FAMILIALE RELEVANTE     nu sunt

    - ANTECEDENTE PERSONALE  in urma cu 5 ani a suferit o interventie chirurgicala in urma careia i-a fost extirpat colecistul

    - TEGUMENTE SI MUCOASE (prezenta ulcerului de decubit, plagi etc.) tegumente si mucoase normale

    - APARAT LOCOMOTOR (se evalueaza si mobilitatea si tulburarile de mers) deplasarea se face anevoios cu ajutorul unui cadru metalic sau sustinuta de o alta persoana....

   

    - APARAT RESPIRATOR (frecventa respiratorie, tuse, expectoratie, dispnee etc.) .............normal.............................................................

    ............................................................................

    ............................................................................

    - APARAT CARDIOVASCULAR (TA, AV, puls, dureri, dispnee, tulburari de ritm, edeme, tulburari circulatorii periferice etc.)  usoara hipertensiune arteriala

    - APARAT DIGESTIV (dentitie, greturi, dureri, meteorism, tulburari de tranzit intestinal - prezenta incontinentei anale; se evalueaza si starea de nutritie) .....in limite normale.................................................................

    - APARAT UROGENITAL (dureri, tulburari de mictiune - prezenta incontinentei urinare etc., probleme genitale) ...normal............................................

    ............................................................................

    - ORGANE DE SIMT (auz, vaz, gust, miros, simt tactil)  tulburari ale vederii, usoare tulburari auditive

    - EXAMEN NEUROPSIHIC (precizari privind reflexele, tulburari de echilibru, prezenta deficitului motor si senzorial, crize jacksoniene etc.) ...............

 normal, usoara depresie cauzata de situatia actuala 

    C. Investigatii paraclinice relevante (datele se identifica din documentele medicale ale persoanei):

    ............................................................................

    D. Recomandari de specialitate privind tratamentul igienico-terapeutic si de recuperare (datele se identifica din documentele medicale ale persoanei - bilete de externare, retete si/sau fisa medicala din spital, policlinica, cabinet medicina de familie): efectuarea de miscari zilnice  in vederea recuperarii, masaj

Aport crescut de vitamine atat din alimentatie cat si pe cale parenterala

    ............................................................................

 _______________________________________

| VII. EVALUAREA GRADULUI DE DEPENDENTA |

|_______________________________________|

________________________________________________________________________________

                                                      Necesita        Necesita

                                      Nu necesita   supraveghere    supraveghere

        Evaluarea autonomiei          supraveghere    temporara      permanenta

                                       sau ajutor   si/sau ajutor  si/sau ajutor

                                                       partial         integral

________________________________________________________________________________

                                           0              1              2

________________________________________________________________________________

    A. Evaluarea statusului

       functional

________________________________________________________________________________

    A.I. Activitati de baza ale

         vietii de zi cu zi                                1

________________________________________________________________________________

1. Igiena corporala (toaleta

   generala, intima, speciala)                                            2

________________________________________________________________________________

2. Imbracat/dezbracat (posibilitatea

   de a se imbraca, de a se dezbraca,                      1

   de a avea un aspect ingrijit)

________________________________________________________________________________

3. Alimentatie (posibilitatea de a se

   servi si de a se hrani singur)                          1

________________________________________________________________________________

4. Igiena eliminarilor (continenta)                        1

________________________________________________________________________________

5. Mobilizare (trecerea de la o

   pozitie la alta - ridicat-asezat,                                     2          

   asezat-culcat etc. - si miscarea

   dintr-un sens in altul)

________________________________________________________________________________

6. Deplasare in interior (deplasarea

   in interiorul camerei in care                                         2

   traieste, cu sau fara baston,

   cadru, scaun rulant etc.)

________________________________________________________________________________

7. Deplasare in exterior (deplasarea

   in exteriorul locuintei fara                                           2

   mijloace de transport)

________________________________________________________________________________

8. Comunicare (utilizarea mijloacelor

   de comunicare la distanta in           0

   scopul de a alerta: telefon,

   alarma, sonerie etc.)

________________________________________________________________________________

    A.II. Activitati instrumentale

________________________________________________________________________________

1. Prepararea hranei (capacitatea

   de a-si prepara singur mancarea)                   1

________________________________________________________________________________

2. Activitati de menaj (efectuarea de
   activitati menajere: intretinerea                                      2

   casei, spalatul hainelor, spalatul

   vaselor etc.)

________________________________________________________________________________

3. Gestiunea si administrarea

   bugetului si a bunurilor

   (gestioneaza propriile bunuri,          0

   bugetul, stie sa foloseasca banii

   etc.)

________________________________________________________________________________

4. Efectuarea cumparaturilor

   (capacitatea de a efectua

   cumparaturile necesare pentru                                          2

   un trai decent)

________________________________________________________________________________

5. Respectarea tratamentului medical      0

   (posibilitatea de a se conforma

   recomandarilor medicale)

________________________________________________________________________________

6. Utilizarea mijloacelor de

   transport (capacitatea de a                                             2

   utiliza mijloacele de transport)

________________________________________________________________________________

7. Activitati pentru timpul liber          

   (persoana are activitati

   culturale, intelectuale, fizice                         1

   etc. - solitare sau in grup)

________________________________________________________________________________

    B. Evaluarea statusului senzorial

       si psihoafectiv

________________________________________________________________________________

1. Acuitate vizuala                      mediu diminuata

________________________________________________________________________________

2. Acuitate auditiva                     buna

_______________________________ _________________________________________________

3. Deficienta de vorbire                 fara deficiente de vorbire

________________________________________________________________________________

4. Orientare                             buna

________________________________________________________________________________

5. Memorie                               tulburari medii ale memoriei

________________________________________________________________________________

6. Judecata                              buna

________________________________________________________________________________

7. Coerenta                               este coerenta

________________________________________________________________________________

8. Comportament                          fara abateri comportamentale

________________________________________________________________________________

9. Tulburari afective (prezenta          depresie minora

   depresiei)

_____________________________

| VIII. REZULTATELE EVALUARII |

|_____________________________|

    A. Nevoile identificate

Imobilizata temporar la pat, avitaminoza usoara depresie cauzata de conditia actuala......................................    ......................................

......................................    ......................................

    B. Gradul de dependenta:

gradul IA   - persoanele care si-au pierdut autonomia mentala, corporala,

              locomotorie, sociala si pentru care este necesara prezenta

              continua a personalului de ingrijire;                       _

                                                                         |_|

gradul IB   - persoanele grabatare, lucide sau ale caror functii mentale nu

              sunt in totalitate alterate si care necesita supraveghere si

              ingrijire medicala pentru marea majoritate a activitatilor

              vietii curente, noapte si zi. Aceste persoane nu isi pot

              efectua singure activitatile de baza de zi cu zi;           _

                                                                         |_|

gradul IC   - persoanele cu tulburari mentale grave (demente), care si-au

              conservat, in totalitate sau in mod semnificativ, facultatile

              locomotorii, precum si unele gesturi cotidiene pe care le

              efectueaza numai stimulate. Necesita o supraveghere permanenta,

              ingrijiri destinate tulburarilor de comportament, precum si

              ingrijiri regulate pentru unele dintre activitatile de igiena

              corporala;                                                  _

                                                                         |_|

gradul IIA  - persoanele care si-au conservat autonomia mentala si partial

              autonomia locomotorie, dar care necesita ajutor zilnic pentru

              unele dintre activitatile de baza ale vietii de zi cu zi;   _

                                                                         |_|

gradul IIB  - persoanele care nu se pot mobiliza singure din pozitia culcat

              in picioare, dar care, o data ridicate, se pot deplasa in

              interiorul camerei de locuit si necesita ajutor partial pentru

              unele dintre activitatile de baza ale vietii de zi cu zi;   _

                                                                         |x|

gradul IIC  - persoanele care nu au probleme locomotorii, dar care trebuie

              sa fie ajutate pentru activitatile de igiena corporala si

              pentru activitatile instrumentale;                          _

                                                                         |_|

gradul IIIA - persoanele care se deplaseaza singure in interiorul locuintei,

              se alimenteaza si se imbraca singure, dar care necesita un

              ajutor regulat pentru activitatile instrumentale ale vietii

              de zi cu zi; in situatia in care aceste persoane sunt gazduite

              intr-un camin pentru persoane varstnice ele sunt considerate

              independente;                                               _

                                                                         |_|

gradul IIIB - persoanele care nu si-au pierdut autonomia si pot efectua

              singure activitatile vietii cotidiene.                      _

                                                                         |_|

 ______________________________________________________

| IX. SERVICII SOCIALE SI SOCIOMEDICALE (DE INGRIJIRE) |

|         APTE SA RASPUNDA NEVOILOR IDENTIFICATE       |

|______________________________________________________|

......................................    ......................................

......................................    ......................................

 ______________________________________________________

|      X. DORINTELE PERSOANEI VARSTNICE EVALUATE       |

|______________________________________________________|

-          sa fie ajutata din punct de vedere economic pentru a se reabilita

-          sa beneficieye de tratament medical pentru recuperare fizica

-         

______________________________________________________

|  XI. DORINTELE INGRIJITORILOR DIN RETEAUA INFORMALA  |

|                (RUDE, PRIETENI, VECINI)              |

|______________________________________________________|

    ...- sa beneficieze de o masa calda la pranz

-          sa beneficieze de tratament medical

-          consiliere religioasa din partea preotului paroh

 ______________________________________________________

|     XII. OFERTA LOCALA DE SERVICII POATE ACOPERI     |

|            URMATOARELE NEVOI IDENTIFICATE            |

|______________________________________________________|

. asigurarea mesei de pranz de la cantina de ajutor social

- evaluarea din punct de vdere medical de catre  medicul de familie

 ______________________________________________________

|                     XIII. CONCLUZII                  |

|______________________________________________________|

    (Referiri la gradul de dependenta, la locul in care necesita sa fie ingrijit - domiciliu sau in institutie, posibilitati reale de a realiza ingrijirile, persoanele care efectueaza ingrijirile etc.)

    - batrana poate fi asistata la domiciliu avand in vedere faptul ca familia este interesata de recuperarea acesteia si de imbunatatirea conditiilor de trai

    PERSOANA EVALUATA                         SEMNATURA ...................

      FAMILIA: SOT/SOTIE                      SEMNATURA ...................

               FIU/FIICA                      SEMNATURA ...................

               REPREZENTANT LEGAL             SEMNATURA ...................

 _________________________

| XIV. ECHIPA DE EVALUARE |

|_________________________|

    Medic

    NUMELE .......................... PRENUMELE ................................

    SPECIALITATEA ..............................................................

    UNITATEA LA CARE LUCREAZA ........................ ADRESA ..................

    TELEFON ......................... SEMNATURA ................................

    Asistent social

    NUMELE .......................... PRENUMELE ................................

    CALIFICAREA ................................................................

    UNITATEA LA CARE LUCREAZA ........................ ADRESA ..................

    TELEFON ......................... SEMNATURA ................................

    Asistent social

    NUMELE .......................... PRENUMELE ................................

    CALIFICAREA ................................................................

    UNITATEA LA CARE LUCREAZA ........................ ADRESA ..................

    TELEFON ......................... SEMNATURA ................................

    Alte persoane din echipa de evaluare

    ............................................................................

    ............................................................................

                              ---------------

Resurse umane:

-         familia batrânei, doamna F.S.,fiica, care vine in fiecare zi la batrâna, ii gateste hrana, ii aduce apa, ii asigura încalzirea locuintei, ii asigura igiena personala si igiena locuintei

-         vecina , doamna M.A. care o viziteaza in fiecare zi si care pe lânga faptul ca o ajuta  si ii mai aduce din când in când mâncare, o sustine moral si o informeaza despre ultimele evenimente petrecute pe plan local, astfel batrâna are contact cu ceea ce se petrece si nu este rupta de realitatea cotidiana  a localitatii

-         asistentul medical comunitar care o viziteaza saptamânal si care aduce informatii medicului de familie cu privire la starea de sanatate a doamnei M:M.

-         medicul de familie , care la solicitarile familiei si in urma ropotului prezentat de asistentul medical comunitar se deplaseaza la domiciliu pentru a acorda consultatii si sfaturi medicale in vederea recuperarii cat mai urgente a batrânei

-         preotul paroh care viziteaza cu regularitate batrâna pentru a-i acorda asistenta spirituala, astfel batrâna are in continuare contact cu viata religioasa a comunitatii.

-         Asistentul social care are ca principal obiectiv plasarea batrânei intr-o retea de ajutor pentru a depasi situatia dificila in care se afla

Resurse financiare

-         pensia de vaduva de veteran de razboi in cuantum de ....

-         pensia de lucrator C.A.P. in cuantum de....

Resurse tehnice:

     - locuinta batrânei este racordata la reteaua de apa a localitatii, , la reteaua electrica si la cea de gaze naturale

-         batrâna are in gospodarie aragaz, frigide, masina de spalat automata,

-         televizor si radio care ii asigura batrânei informatii si asigura recreerea in aceasta perioada in care este imobilizata la pat

Obstacole in accesarea resurselor

-         in ceea ce priveste accesarea resurselor financiare principalul obstacol este constituit de faptul ca postasul întârzie in fiecare luna cu pensia iar batrâna înregistreaza întârzieri la plata facturilor la energia electrica la gazele naturale

-         datorita situatiei in care se afla batrâna nu poate gati, nu poate pune rufe la spalat aceste lucruri le face acum fiica sa si uneori vecina

-         problema de sanatate o împiedica pe M.M. sa participe la viata sociala a comunitatii, sa mearga la biserica, sa mearga in vizita la fiica sa sau la prietenele pe care batrâna le are.

PLANIFICAREA INGRIJIRII.

            In urma vizitelor la domiciliu facute de asistentul medical comunitar , de medicul de familie , de asistentul social, preot si in urma analizelor facute de acestia  s-a decis planificarea îngrijirii pentru batrâna M.M. , îngrijire care o va ajuta sa depaseasca situatia in care sa afla , sa o ajute sa îsi recapete autonomia. Problema majora in acest caz este mai mult o problema de natura medicala dar care are ca efect o problema sociala a acestei batrâne, deoarece imobilizarea la pat atrage dupa sine izolarea de societate, inaccesul la viata sociala a comunitatii, inacesul la serviciile de strict necesitate . Trebuie sa luam in calcul ca venitul financiar al batrânilor este foarte mic si ca aceasta problema afecteaza din punct de vedere social aceasta patura a societatii facându-i vulnerabili si in acelasi timp o patura care trebuie sustinuta din punct de vedere social. Batrâna M.M. are nevoie de o îngrijire sustinuta din punct de vedere medical dar si o sustinere din punct de vedere social pentru trece de aceasta perioada si pentru a redeveni o persoana autonoma. La procesul de îngrijire trebuie sa participe familia dar trebuie sa se implice si asistentul social din comunitate, medicul de familie, asistentul comunitar. Îngrijirea trebuie planificata astfel încât fiecare membru al echipei care participa la procesul de îngrijire sa stie exact ceea ce are de facut cat si momentul in care trebuie facut. De aceea este ideal ca toti membrii echipei care acorda îngrijirea sa se puna de comun acord si sa stabileasca împreuna un plan de îngrijire saptamânal care sa ajute batrâna sa devina o persoana autonoma . Voi prezenta mai jos un model de plan de îngrijire derulat pe perioada unei saptamâni, plan de îngrijire care este negociat si cu care este de acord fiecare membru al echipei care acorda îngrijirea. De îndeplinirea sarcinilor va raspunde managerul de caz care pe lânga implicarea efectiva in acordarea îngrijirii are si îndatorirea de a supraveghea  si activitatea celorlalti membri ai echipei care participa la procesul de îngrijire. In aceste caz echipa care participa la îngrijirea batrânei este formata din:

- asistentul social de la nivelul comunitatii

- medicul de familie al batrânei

- asistentul medical comunitar

- familia batrânei

- preotul paroh

- vecinii batrânei


Luni

Momentul zilei

Activitati desfasurate

Responsabil

Observatii

Dimineata

Prânz

Seara

-         ora 7 -trezirea si acordarea de ajutor in vederea efectuarii toaletei de dimineata ( spalat, spalat dintii, schimbatul hainelor, pieptanat)

-         efectuarea curateniei in camera

-         pregatirea micului dejun

-         efectuarea activitatilor gospodaresti de dimineata( curatenie, in curte, hranitul pasarilor si a animalelor pe care batrâna le are in gospodarie

-         vizionarea de programe tv alaturi de vecina care vine in fiecare zi in vizita si care are grija ca batrâna sa fie informata despre ultimele evenimente petrecute in comunitate

-         ora 13 fiica batrânei ii aduce prânzul si dupa servirea mesei se îngrijeste de curatenia locuintei

-         dupa servirea mesei batrâna este lasata sa se odihneasca

-         curatenia locuintei si curtii,

-         primeste vizita celeilalte fiice aflate in aceeasi localitate dar care nu are grija de batrâna si nu ii acorda atâta atentie cat ii acorda doamna F.S.

-         primeste vizita asistentului medical comunitar care face o evaluare medicala primara a batrânei in vederea raportarii starii de sanatate a batrânei medicului de familie si informarea acestuia cu privire la starea de sanatate a batrânei

-         se face un inventar al lucrurilor de stricta necesitate de care batrâna are nevoie si se întocmeste o lista in vederea aprovizionarii batrânei cu cele necesare si se estimeaza  costurile aprovizionarii

-         pentru recuperarea cat mai urgenta a batranii zilnic sunt facute mici plimbari prin casa cu ajutorul unui cadru metalic dar si sub supravegherea fiicei.

-         Se efectueaza activitatile gospodaresti de seara , se incalzeste locuinta, se fac pregatiri pentru noapte(batrânei i se face toaleta de seara, este schimbata in camasa de noapte, este asigurata locuinta pentru noapte)

-         Peste noapte batrâna este lasata singura deoarece fiica dumneaei are obligatii si fata de familia proprie

- fiica doamnei M.M.- vecina , doamna M.A.

- fiica , doamna F.S.

-asistentul medical comunitar

fiica, doamna F.S.

- batrâna participa la activitatile de dimineata si in functie de starea sa participa la pregatirea micului dejun

- batrâna se simte bine in prezenta vecinii

- starea de sanatate a batrânei este in general buna

- batrâna este nemultumita de faptul ca ii ocupa tot timpul fiicei,se învinovateste pentru tot ce s-a întâmplat

Marti

Dimineata

Pranz

Seara

-         la ora 7 fiica  batrânei este prezenta la domiciliul acesteia si se asigura ca batrâna serveste micul dejun si ca treburile din gospodarie sunt efectuate

-         este sesizat Serviciul Public de Asistenta Sociala despre cazul acestei batrâne si se solicita sprijin in vederea depasirii situatiei in care se afla batrâna , se evidentiaza faptul ca doamna F.S. are familia ei care ii reproseaza ca isi petrece cea mai mare parte a timpului alaturi de mama sa. Se solicita evaluarea starii in care se afla batrâna si se solicita îngrijire la domiciliu pentru batrâna

-         asistentul social se deplaseaza la domiciliul batrânei pentru a evalua situatia  la fata locului si pentru a lua decizii cu privire la ceea ce trebuie facut pentru ca batrâna sa beneficieze de serviciile si prestatiile legale, pentru a o sprijini.

-         Masa de prânz ii este adusa batrânei de vecina

-         Este servita masa de prânz

-         Se face curatenie in locuinta,

-         Se deruleaza activitati care sa ajute la recuperarea batranei

-         Vizionarea de programe de televiziune

-         Servirea cinei

-         Se stabilesc prioritatile pentru a doua zi

-         Pregatirea batrânei pentru odihna de seara

fiica, doamna F.S.

- asistentul social din comunitate

-fiica

- batrâna este de acord sa fie sprijinita pentru depasirea acestei situatii

- batrâna solicita ca cineva sa vina zilnic si sa o îngrijeasca in vederea depasirii situatiei in care se afla

- se impune plasarea batranei intr-o retea care sa asigure o parte din ingrijirile de care are nevoie batrâna

Miercuri

Dimineata

Prânz

Seara

- se efectueaza toaleta de dimineata a batrânei, se fac treburile gospodaresti,se realizeaza aerisirea si curatenia locuintei

- se serveste micul dejun

- se primeste vizita medicului de familie care evalueaza starea de sanatate a batrânei si ii prescrie medicatia necesara in vederea recuperarii cat mai urgente a batrânei

- este primita in vizita o ruda apropiata cu care batrâna deapana amintiri si in prezenta careia se simte bine

- masa de prânz este adusa de un voluntar de la cantina de ajutor social

care informeaza batrâna ca in fiecare zi va beneficia de aceasta masa de prânz de la aceasta cantina si ca in sprijinul ei si al familiei ei va veni zilnic un voluntar care sa se ocupe de îngrijirea batrânei si a gospodariei acesteia

- dupa masa de prânz batrâna se odihneste

- asistentul medical comunitar va trece pentru a administra tratamentul prescris de medicul de familie,

- activitati menite sa asigure recreerea batrânei, asigurarea de carti cu tema religioasa

- efectuarea treburilor gospodaresti care se impun a fi facute seara

- încalzirea locuintei

- servirea cinei, cina ii este adusa de fiica batrânei

- vizionarea de programe tv

- pregatirea toaletei de seara a batrânei

- realizarea securitatii locuintei pe timpul noptii

- fiica

- medicul de familie

- voluntar  care desfasoara activitati de voluntariat la cantina de ajutor social

- fiica, doamna F.S.

- s-a stabilit ca asistentul medical comunitar sa treaca zilnic pentru a administra tratamentul si pentru a evalua starea de sanatate a batrânei

Joi

Dimineata

Pranz

Seara

-se efectueaza toaleta de dimineata a batrânei

-se aeriseste camera se pregateste micul dejun,

- ii este administrata medicatia recomandata de medic pentru dimineata

-se face curatenia locuintei

- este primit in vizita preotul paroh care si-a manifestat îngrijorarea fata de lipsa batrânei de la liturghiile de duminica

-batrana este spovedita si împartasita cu Sfintele Taine de catre preotul paroh

- voluntarul de la cantina de ajutor social ii aduce masa calda de prânz batrânei si dupa servirea mesei si odihna de dupa masa batrâna este ajutata sa faca câtiva pasi prin locuinta pentru a evita eventualele complicatii ce se pot ivi in urma sederii prelungite la pat

- voluntarul vine cu propunerea de reamenajare a spatiului din interiorul locuintei  pentru a asigura batrânei mai mult spatiu in vederea efectuarii de miscari care sa o ajute pe batrâna sa se recupereze  cat mai urgent

- vizita vecinei care ii aduce batrânei toate noutatile din viata comunitatii locale si care

- asistentul medical comunitar administreaza tratamentul batrânei, înregistreaza pe o fisa de observatie valoarea tensiunii arteriale, a pulsului, a respiratiei  pentru o monitorizare cat mai minutioasa a starii de sanatate a batrânei

- fiica batrânei efectueaza treburile din gospodarie care necesita a fi facute in fiecare seara

- ajuta batrâna sa faca miscari menite sa asigure mobilitatea si recuperarea batrânei

- servirea cinei

- vizionarea de programe tv

- pregatirea batrânei pentru odihna de noapte

Fiica

- preotul paroh

- voluntarul

- vecina

- asistentul medical comunitar

- fiica batrânei

- batrâna are o stare de bine si se declara foarte multumita de faptul ca preotul paroh si-a amintit de ea

- bugetul batrânei este  diminuat  deoarece tratamentul este costisitor

Vineri

Dimineata

Pranz

Seara

-         organizarea treburilor gospodaresti de dimineata

-         efectuarea curateniei, aerisirea camerei

-         pregatirea si servirea  micului dejun

-         nepotul M.G. vine in vizita la bunica pentru a ajuta la mutarea mobilierului din casa astfel încât sa ramâna mai mult spatiu pentru ca batrâna sa poata avea mai multa libertate de miscare

- voluntarul de la cantina de ajutor social ii aduce prânzul batrânei iar dupa servirea mesei , împreuna cu nepotul rearanjraza mobilierul din locuinta batrânei asigurându-i acesteia mai mult spatiu pentru a putea face cat mai multa miscare in vederea recuperarii

- vizita asistentului medical comunitar pentru a administra tratamentul batrânei.

- vizita medicului de familie care va controla batrana si va evalua efectele avute de administrarea tratamentului asupra starii de sanatate a batrânei

- asistentul soacial de la nivelul comunitatii informeaza batrana ca la sfarsit de saptamana va fi vizitata de voluntarii unei fundatii care au drept obiectiv sprijinirea batranilor singuri

- vecina vine in vizita si se intereseaza de starea de sanatate a batrânei dar vine si cu propunerea sa aduca ea masa de seara pentru batrâna

-  efectuarea treburilor gospodaresti de seara

- servirea cinei, cina ii este adusa de vecina, cele doua femei iau cina impreuna

- pregatirea batrânei pentru odihna

- vizionarea de programe tv

- asigurarea locuintei pentru seara

- evidentierea prioritatilor pentru a doua zi

- fiica batrânei

-nepotul batranei

- voluntarul de la cantina

- medicul de familie

- asistentul medical comunitar

- asistentul social de la nivel local

- vecina

- batrana manifesta reticenta si nu vrea sa ii fie modificat modul de amplasare a obiectelor din casa

- starea de sanatate este mult imbunatatita, de asemenea batrana se simte bine si din punct de vedere psihic

- batrana este multumita ca vecina a luat cina cu ea si ca mai raman impreuna pentru vizionarea unor programe tv

Sâmbata

Dimineata

Prânz

 

Seara

-         organizarea treburilor gospodaresti de dimineata

-          curatenia si aerisirea locuintei

-         servirea micului dejun

-         se face o lista cu cumparaturile necesare pentru urmatoarea saptamana

-         se face curatenia locuintei , schimbatul lenjeriei de pat, baterea si perierea covoarelor

-         voluntarul de la cantina de ajutor social aduce prânzul

-         dupa servirea mesei batrâna se odihneste

-         fiica batrânei vine pentru a pregati masa pentru seara si pentru ziua de duminica

-         se face baia generala a batrânei si se organizeaza programul pentru ziua de duminica

-         vizita vecinei

-         servirea cinei

-         organizarea treburilor din gospodarie pentru seara

-         vizionarea de programe tv

-fiica batranei

- voluntarul

- vecina

Duminica

Dimineata

Prânz

Seara

-         trezirea si organizarea treburilor din gospodarie

-         batrâna este lasata sa asculte la radio slujba de duminica

-         vecina vine in vizita pentru a vedea ce mai face si pentru a-i aduce din bucatele pregatite de ea pentru ziua de duminica

-         înainte de a servi masa de prânz batrâna se roaga si bea agheasma

-         primeste vizita fiicelor ei care vin împreuna cu ceilalti membri ai familiei pentru a lua masa împreuna

-         se serveste prânzul in familie intr-o atmosfera de liniste

-         au loc discutii intre membrii familiei care întocmesc un nou plan pentru urmatoarea saptamana când cea dea doua fiica va veni sa aiba grija de batrana

-         organizarea treburilor din gospodarie pentru seara

-         vecina vine sa se asigure ca batrana are tot ce ii trebuie pentru seara

-         servirea cinei

-         vizionarea de programe tv

-         stabilirea prioritatilor pentru saptamana urmatoare

- fiica batranei

- familia batranei

- vecina

-batrana este multumita ca ia masa cu toti membrii familiei

 


4. Realizarea legaturii dintre client si resursele de care are nevoie.

Managerul de caz in cazul meu asistentul soacial din localiate are ca prima preocupare in acest caz plasarea batranei intr-o retea de ajutor social .Asistentul social a intreprins demersuri pentru ca batrana sa primeasca o masa calda la pranz , masa oferita de la cantina de ajutor social din localitate. Pentru a obtine acest lucru managerul de caz a intocmit documentatia necesara pentru ca batrana sa beneficieze de acest serviciu. Ancheta sociala, cupoanele de pensii care arata venitul de care dispune batrana lunar, buletinele de analiza medicala, actele de stare civila si actele de identitate sunt documente pe care asistentul social al localitatii le-a  prezentata pentru a sustine cauza batranei

. De asemenea managerul de caz a are ca obiectiv principal  recuperarea batranei din punct de vedere fizic precum si ajutorarea acesteia din punct devedere material in vederea asigurarii minimului de confort de care batrana are nevoie pentru a depasi starea de dependenta in care se afla.

            Managerul de caz a alcatuit componenta echipei de interventie si a stabilit fiecaruia in parte sarcinile ce trebuie duse la îndeplinire precum si perioada de acordare a îngrijirii.

            Principalul obstacol in dobândirea si accesarea resurselor îl constituie faptul ca batrâna este partial dependenta de prezenta cuiva , ca fiecare lucru pe care il face necesita prezenta altcuiva  si ca aceasta fractura o tine oarecum imobilizata. Nu toate lucrurile de care are nevoie ii trebuie aduse dar este necesara prezenta altei persoane care sa o ajute si sa o sustina.

5. Implementarea planului de îngrijire si coordonarea

Managerul de caz împreuna cu ceilalti membri ai echipei de îngrijire au alcatuit planul de îngrijire si  a stabilit pentru fiecare membru in parte sarcinile ce le au de efectuat.

Asistentul social de la nivelul localitatii

-         a identificat cazul, a stabilit prioritatile in acordarea îngrijirii

-         a alcatuit echipa de sprijin si a discutat cu fiecare membru al echipei despre posibilitatile de sprijin de care pot dispune pentru ajutorarea batrânei

-         a întocmit dosarul pentru primirea hranei calde de la cantina de ajutor social de la nivel local

Medicul de familie

-         a acordat asistenta medicala

-         a prescris tratament pentru recuperare

-         a vizitat batrâna si a dat sfaturi de natura medicala menite sa duca la recuperarea si refacerea cat mai grabnica a batranei

Asistentul medical comunitar

-         viziteaza zilnic batrâna si administreaza tratamentul prescris de medic

-         are grija ca schema de tratament sa fie respectata

-         este responsabil de recuperarea din punct de vedere fizic a batrânei

-         evalueaza conditiile de trai si influenta acestora asupra starii de sanatate a batrânei

Preotul paroh

-         viziteaza batrâna si ii acorda consiliere religioasa

-         are grija ca viata spirituala a batrânei sa nu aiba de suferit din cauza accidentului

-         spovedeste si împartaseste batrâna

Familia

            - cele trei fiice ale batrânei au cazut de comun acord ca fiecare dintre ele sa se asigure de îngrijirea batrânii pe rând saptamânal

-         asigura climatul familial si cald de care batrâna are nevoie

-         asigura îngrijirea batrânei

-         au ca responsabilitate asigurarea curateniei a hranei de dimineata si de seara a batrânei

-         sprijina batrâna pentru a face miscare

Vecinii

-         au rolul de a asigura accesul batrânei la viata comunitatii locale

-         ajuta batrâna sa beneficieze de tot ce are nevoie atunci când membrii familiei nu o pot face

6.Monitorizarea serviciilor oferite

Responsabilii pentru fiecare din actiunile desfasurate pentru acordarea îngrijirii colaboreaza si stabilesc de comun acord ceea ce au de facut mai departe in vederea unei îngrijiri de calitate si a asigurarii  unui minim de confort pentru batrâna. In acest sens membrii echipei de sprijin au facut schimb de numere de telefon in vederea comunicarii situatiilor de urgenta si a solicitarii unor sfaturi de maxima necesitate. Principalul rol in acordarea îngrijirii îl detine familia care trebuie sa asigure acel climat familial pentru batrâna dar si  servii de îngrijire de calitate. Ei sunt motivati din punct de vedere emotional pentru a face acest lucru la standarde maxime .Managerul de caz este cel care evalueaza activitatea fiecarui membru al echipei de sprijin si propune activitati noi sau implica noi specialisti in acordarea îngrijirii. In cazul prezentat managerul de caz are misiunea de a supraveghea implementarea planului de îngrijire si are grija mai mult de starea psihica a batrânei având in vedere ca majoritatea îngrijirilor sunt acordate de familie.

7. Sustinerea persoanei vârstnice

            Managerul de caz , in cazul de fata asistentul social informeaza familia cu privire la drepturile legale de care batrâna poate beneficia dar si de existenta unor fundatii, asociatii care ar putea veni in sprijinul familiei si al batrânei pentru a depasi starea de dependenta in care aceasta se afla. Primul pas facut pentru a ajuta fetele batrânei a fost acela de a solicita sprijinul cantinei de ajutor social din localitate pentru a oferi batrânei o masa calda la prânz .Pentru obtinerea acestui serviciu managerul de caz a întocmit documentatia necesara si a sustinut cauza batrânei.

            De asemenea familia a primit informari cu privire la ajutorul acordat de stat pentru încalzirea locuintei , urmând ca familia batrânei sa o reprezinte si sa întocmeasca documentatia necesara pentru a obtine acest drept.

8 Evaluarea si readaptarea sarcinilor

            Starea de sanatate a batrânei este in general buna acest accident a adus-o in aceasta stare de dependenta. Planul de îngrijire propus de managerul de caz este unul real si adaptat nevoilor  acestei persoane aflate in dificultate. Odata cu îmbunatatirea starii in care se afla batrâna se vor reduce numarul de sarcini pentru fiecare membru al echipei de îngrijire. Pentru fiecare saptamâna pana la deplina autonomie a batrânei se va negocia un plan de îngrijire urmând ca batrâna sa fie asistata din punct de vedere social in permanenta.

            Evaluarea eficientei planului de îngrijire poate fi facuta prin chestionare date fiecarui membru al echipei precum si batrânei, prin întâlniri ale membrilor echipei de îngrijire in care se discuta eventualele modificari ce se impun in planul de îngrijire conform .In functie de rezltate sarcinile pentru fiecare membru sunt redistribuite si regandite in functiile de nevoile doamnei M.M.
Document Info


Accesari: 10944
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )