Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadManagementul aprovizionarii si desfacerii

management
ALTE DOCUMENTE

Functiile managementului
Tactici de relatii publice
Propuneri de perfectionare a managementulul resurselor umane la S.C Pantex S.A.
OPERATIUNI SPECIALE DE PIATA
gestiunea abonatilor TV
ANALIZA STRUCTURII UNEI ORGANIZATII
Fisa tehnologica a produsului: ECLER VANILIE
ETAPELE VAZARII
EVOLUTIA CONCEPTULUI DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA - PREMISA FUNDAMENTALA PENTRU PERFECTIONAREA MANAGEMENTULUI
Management competitional

Managementul aprovizionarii reprezinta activitatea prin care se asigura elementele materiale si tehnice necesare productiei in volumul si structura care sa permita realizarea obiectivelor generale ale intreprinderii in conditiile unor costuri minime si ale unui profit cat mai mare . Activitatile componente al managementului aprovizionarii . prezinta o importanta deosebita in cadrul acestora , fiind de retinut urmatoarele :

-urmarirea evolutiei pietii de furnizare a structurii si potentialului de resurse, a preturilor si a altor elemente.

 

·  pe grupe omogene de materiale

·  pe sectie consumatoare

·  sistem mixt

 

            Structura de personal, include seful de compartiment care poate purta denumirea de director de aprovizionare,vicepresedinte, responsabili cu aprovizionarea, sef serviciu, sefi birou. Cei incadrati pe aceste posturi trebuie sa aiba experienta, capacitatea de a intelege fenomenul, organizatorica, spirit de analiza a fenomenelor si proceselor economice.

         Agentul de apovizionare ( achizitor, procurist) este factorul aducator de profit , iar pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu , dispune :

         - alegerea materiala si a furnizorilor prin sistem de testare si sekectie adecvata.

         Analistii  elaboreaza studii de prognoza privind evolutia consumurilor, fundamentarea necesarului de materiale, elaboreaza strategia si programele de aprovizionare, stabilesc marimea stocurilor , a cantitatii economice de aprovizionat, elaboreaza situatii statistice, stabilesc  gradul de incadrare in consumuri specifice si in indicii de consum si stadiul rezolvarii litigiilor contractuale .

 

Pe plan intern relatiile se organizeaza intre toate compartimentele si cel de aprovizionare care trebuie sa aibe legaturi permanente si active cu sectorul tehnic care emite specificatii materiale, cu sectorul de productie care transforma resursele materiale in produse, cu compartimentul finaciar care achita facturile de materiale, cu compartimentul desfacere care vinde produse, mai are legatura cu compartimentele planificare dezvoltare si conducere operativa  a fabricatiei.

Pe plan extern , cu furnizorii de materiale de pe piata interna si internationala, cu unitatile specializate de transport  (calea ferata, auto, aer,apa) cu unitati specializate in importul de materiale, cu unitatii si institutii de cercetare, cu centre de calcul specializate, cu unitati bancare, agenti de aprovizionare, independenti angajati temporar, reprezentante comerciale, institutii de conjuctura mondiala, unitati specializate in comercializarea de materiale si produse reutilizabile.

 

6.Unitati specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gros. Formele de aprovizionare material si echipamente tehnice.Unitatile specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gros

Aprovizionarea  se poate  realiza prin 2 modalitati :

2. aprovizionarea prin unitatile specializate in sistem en-gros, deci prin intermediari comerciali care imbraca trei  variante :

   - aprovizionarea prin tranzit organizat

   - aprovizionarea prin tranzit achitat

   - aprovizionarea prin tranzit de la depozitul en-grosistului

       Aprovizionarea  implica 3 activitati :

1. organizarea si concretizarea relatiilor de vanzare cumparare dintre factorii participanti la acest proces.

2. modul de livrarea a produselor , adica relatia prin care  se transfera produsele de la poducator la consumator

3. sistemul de achitare a contravalorii produselor livrate consumatorilor

Aprovizionarea directa  prevede ca toate cele 3 activitati sa se realizeze direct intre unitatea consumatoare si cea producatoare ,aceasta forma este avantajoasa in cazul de cumpararii a unor cantitati mari,vagonabile, materiale de masa sau produse de serie mare.Se pot obtine preturi avantajoase la achizitie, rabaturi sau bonificatii iar cheltuielile de transport sunt mici.Aceasta forma este avantajoasa pentru consumatori , dar dezavantajoasa pentru mici consumatori pentru ca nu pot obtine bonificatii,cheltuieli mari de transport, nu-si pot forma stocuri mari .

Aprovizionarea prin unitatii specializate :

Aprovizionarea prin tranzit organizat  presupune si inlesnirea de catre un intermediar comercial a activitatii de organizare  si concretizare a relatiilor dintre consumatori si furnizori, urmand ca livrarea produselor si decontarea facturilor sa se realizeze direct intre ultimii factori. Pentru serviciile prestate, intermediarul primeste un comision  de obicei de 3% din partea consumatorului.

Aprovizionarea prin tranzit achitat prin care atat contractarea cat si achitarea contravalorii produselor  le asigura intermediarul, iar livrarea se face direct de la producator la consumator.Pentru aceasta operatiune consumatorul cedeaza 5% din valoarea tranzactiei intermediarului o data cu plata contravalorii produselor livrate.

Aceste modalitati scurteaza perioada de contractare, usureaza munca producatorilor si a consumatorilor pentru studierea pietii, negocierile se fac mai usor, intermediarii fiind specilizati, iar acestia pot impulsiona cu mai mare eficienta realizarea contractelor.Din cota primita intermediarul isi acopera cheltuielile si realizeaza profit.

Aprovizionarea de la depozitele intermediarilor comerciali , aceasta fiind o forma care presupune ca toate cele 3 activitati sa se realizeze de aceiasi unitate specilizata pentru care in pret include un adaos comercial ce-i acopera cheltuielile si îi asigura si un profit .

Prezinta urmatoarele avantaje :

- creste gradul de certitudine in asigurarea cu materiale a micilor producatori

- reduce stocurile de la consumatori

- simplifica activitatea de aprovizionarea a acestora

- conduce la promovarea cu mai mare usurinta  si eficienta a produselor noi realizate de producator.

 

 

7. Unitati specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gros. Unitatea specializata in comercializarea de materiale si produse. Rol,structura obiectului de activitate,sistem de relatii.

1.         primirea produselor si livrarea la consumat a acestora,

2.         achitarea de catre producatori a contravalorii produselor preluate pentru desfacere.

3.         informarea producatorului cu comportamentul produselor fabrricate de acesta.

4. permite patrunderea pe mai multe piete sau pe toate pietele unde are intrarea furnizorul unic.

4.         Cifra de afaceri-reprez. indicatorul care masoara rezultatele intreprinderii reprez. volumul incasarilor efectuate la pretul pietei din activitatile proprii intr-o perioada de timp

5.         Cheltuieli de circulatie-reprez cheltuieli pe care le suporta o unitate specializata in comercializarea in sistem en-gros pentru desfasurarea activitatilor specifice

6.         Veniturile rezultate din activ de baza si din cele cu caracter auxiliar sau anexe,inclusiv exceptionale

7.         Profitul-reprez scopul activitatii intermediarului comercial

8.         Rata profitului-exprima cat de rentabila e activ desfasurata

9.         Numarul de personal-pe total si pe structura

10.     Productivitatea muncii-se calculeaza ca raport intre volumul desfacerilor prin depozit si numarul de muncitori

11.     Fondul de salarii

12.     Salariul mediu

13.     Nivelul stocurilor

14.     Viteza de rotatie a stocurilor

15.     Fondul de cercetare dezvoltare

16.     Suprafata totala

 

5.gestiunea diferentiata  -managementul stocurilor nu se limiteaza doar la determinarea marimii si structurii lor, ci cuprinde si instrumente de conducere a stocurilor, urmarirea dinamicii si evolutiei lor.

 

 

 

 

Criteriile de clasificare a normelor de consum sunt :

-norme de consum de aprovizionare folosita la fundamentarea necesarului de resurse ca indicator al planului de aprovizionare

-norme de consum de energie electrica

-norme de consum pt piese de schimb

- norme de consum de perspectiva

 

Daca furnizorul unui anumit material este cel care asigura conditiile de disponibilitate a actului de aprovizionare si materialul este cel care va fi incorporat in produsul finit, atunci acesta este cel care va contribui la calitatea si imaginea produsului finit.In aceste conditii analiza tb facuta din cel putin 3 pcte de vedere :

- specificitatea materialului, adica a resursei oferite.Analiza are drept scop evidentierea faptului daca resursa oferita nu determina cresterea dependentei fata de furnizor si deci consumatorul este dezavantajat concurential

-pozitia pe curba de viata.Conceptul de ciclu de viata este foarte important pt  activtatea de aprovizionare deoarece permite studierea resurselor intr-o anumita faza de viata, dar mai ales permite identificarea comportamentului furnizorului.

Calitatea managementului unei firme este o garantie a afacerilor facute de acesta, iar o analiza privind caracterizarea furnizorilor din pct de ved a calitatii managementului tb sa aiba in vedere cel putin urmatoarele probleme :

-capacitatea furnizorului de a utiliza resurse potentiale de care dispune.Va fi analizata prin :eficienta utilizatorilor mijlocelor materiale , eficienta si calitatea resurselor umane, eficienta utilizarii resurselor financiare.

-capacitatea furnizorului de a intelege si a rezolva anumite probleme ale consumatorului.Cuprinde urmatoarele : capacitatea de intelegere,capacitatea de rezolvare,capacitatea materiala,capacitatea intelectuala.

In  diagnosticarea cererii se urmaresc 3 aspecte esentiale :

1. Evolutia cererii. Urmareste identificarea anumitor evolutii care ar determina ofertantii sa aiba anumite comportamente care pot fi sursa unor avantaje concurentiale/amenintari pt consumatori

 

Principalii indicatori sunt :

-volumul desfacerilor de produse industriale ;rep. cantitatea de produse ce urmeaza a fi livrate de intreprindere catre piata si se compun din :cantitatea de produse finite fabricate in intreprindere,cantitatea de produse finite primite de la alte intreprinderi,cantitatea de produse primite din import si cantitatea de produse aflate in stoc la inceputul anului care depasesc nivelul programat.

 

-gradul de pregatire a negocierii

-         incheierea tratativelor prin acord sau esec

-lupta cu sine

Contractul cuprinde :

   -denumirile si adresele unitatilor contractante

   -persoanele imputernicite sa semneze contractul

   -obiectul contractului

   -termenele si conditiile de livrare

   -pretul si modalitatile de plata

   -conditiile de receptie

   -regimul de garantii

   -conditiile de ambalare , etichetare

   -raspunderile partilor

   -penalitatile datorate de fiecare parte pt. neindeplinirea unor clause din contract

   -forma despagubirilor pt. prejudicial cauzat

Contractul se incheie in forma scrisa in prezenta partilor sau prin corespondenta.

33.Managementul reducerii cheltuielilor cu aprovizionarea si desfacerea

Managementul aprovizionarii si desfacerii are un rol vital in asigurarea bunului mers al intraprinderii. Centrul de gestiune - profit impune reconsiderarea relatiilor cu furnizorii de materii prime de baza agreati pentru a gasi caile de reducere a costurilor de aprovizionare prin :

   -asigurarea transportului de catre furnizor in cadrul aceluiasi pret

   -obtinerea unui discount pt. cantitati importante de produse

   -facilitati in decontarea facturilor

   -service-ul ulterior asigurat de furnizor.

 Principalele cai de reducere a cheltuielilor cu stocarea :

   -dimensionarea corecta a stocurilor pe baza unor criterii stiintifice

   -reducerea timpului de stocaj

   -folosirea unor sisteme moderne de depozitare si transport.

Principalele cai de reducere a cheltuielilor in faza de desfacere a produselor :

   -incheierea unor contracte ferme pt. desfacere si evitarea producerii pe stoc

   -alegerea modalitatii de desfacere care sa asigure cel mai mic efort financiar

   -acordarea de bonusuri

   -asistenta tehnica gratuita

   -autoservirea

   -recrutarea personalului care are calitatile solicitate de activitatea pe care o va desfasura.

Document Info


Accesari: 17232
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )