Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadManagementul aprovizionarii si desfacerii

management
ALTE DOCUMENTE

Functiile managementului
Tactici de relatii publice
Propuneri de perfectionare a managementulul resurselor umane la S.C Pantex S.A.
OPERATIUNI SPECIALE DE PIATA
gestiunea abonatilor TV
ANALIZA STRUCTURII UNEI ORGANIZATII
Fisa tehnologica a produsului: ECLER VANILIE
ETAPELE VAZARII
EVOLUTIA CONCEPTULUI DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA - PREMISA FUNDAMENTALA PENTRU PERFECTIONAREA MANAGEMENTULUI
Management competitional

1.Managementul aprovizionarii si desfacerii .Concept, continut, trasaturi

Managementul aprovizionarii reprezinta activitatea prin care se asigura elementele materiale si tehnice necesare productiei in volumul si structura care sa permita realizarea obiectivelor generale ale intreprinderii in conditiile unor costuri minime si ale unui profit cat mai mare .
Activitatile componente al managementului aprovizionarii . prezinta o importanta deosebita in cadrul acestora , fiind de retinut urmatoarele :

-studierea pietii de furnizare a furnizorilor potentiali si reali

-selectarea si testarea credibilitatii furnizorilor

-elaborarea strategiilor in cumpararea/achizitionarea de resurse materiale si echipamente tehnice cat si in domeniul gestiunii stocurilor

-negocierea conditiilor de vanzare cumparare care se finalizeaza cu incheierea de contracte

-urmarirea evolutiei pietii de furnizare a structurii si potentialului de resurse, a preturilor si a altor elemente.

Managementul desfacerii produselor reprezinta activitatea prin care se asigura vanzarea rezultatelor productiei.Prin aceasta activitate se incheie circuitul economic din intreprindere.

Activitatile specifice care se desfasoara :

-elaborarea studiilor de marketing in vederea asiguirarii portofoliului de comezi si a contractelor comerciale

-colectarea comenzilor emise de clienti si constituirea portofoliului de comenzi, incheierea de contracte comerciale in stricta concordanta cu cerintele clientilor si capacitatii de productie disponibile

-elaborarea planului strategic si a programelor de livrare/vanzare a produselor contractate pe sortimente si stabilirea cailor de distributie

-urmarirea stadiului executiei produselor in procesele de fabricatie , prevenirea realizarii de produse necorespunzatoare calitativ

-modernizare retelor proprii de desfacere a produselor

-organizarea unor retele proprii de service sau modernizarea si extinderea celor existente

-extinderea relatiilor de vanzare pe baza de comenzi , conventie si contracte

-constituirea unor stocuri de desfacere optima care sa asigure ritmicitatea livrarilor

-asigurarea unor conditii rationale de depozitare a produselor finite si de primire a loturilor de livrare

-informatizarea sistemelor de gestiune

-organizarea operatiunii de livrare/vinzare a produselor finite

-urmarirea derularii operative a livrarii catre clienti

-coordonarea si controlul activitatii depozitelor de desfacere

-organizarea rationala a activitatii de informare sistematica asupra compartamentului produselor fabricate si livrate de urmarire a functionalitatii acestora la utilizatori

2. Organizarea structurala a activitatii de aprovizinare-desfacere.Organzarea interna a subsistemelor de aprovizionare si desfacere: Sistemul pe grupe de activitati distincte

Sistemul pe grupe de activitati distincte asigura o delimitare selectiva a activitatii de prognozare , planificare, programare a apovizionarii de cele privind prospectarea , negocierea, contractarea, realizarea aprovizionarii , de urmarire, control; analiza si evaluarea a acestuia, de depozitare, pastrare a resurselor materiale asigurate, de urmarire a modului de folosire a acestora pe destinatii de consum .

In cadrul acestui subsistem avem 3 grupe : - grupa de plan contractare

- grupele operative de apovizionare

- grupa depozitelor

 

 

3. Organizarea structurala a activitatii de aprovi 11411v2120l zinare-desfacere.Organzarea interna a subsistemelor de aprovizionare si desfacere: Sistemul pe grupe de aprovizionare-depozitare-control-utilizare

In cadrul acestui sistem fiecare grupa raspunde de asigurarea structurii materiale, de la programarea contractelor pana la livrarea produsului in sectie, consumatorului final.

Aici avem numai o grupa, si in cadrul acestei grupe sunt specializate pe fluxuri de materiale : exp. : materiale feroase si neferoase ;chimice ;lemn si materiale de constructie ;combustibili si lubrfianti ;piese de schimb ;alte materiale.

Structura de personal este diversa , de la cadre cu studii superioare pana la cadre cu studii primare - muncitori.

Criteriul de constituire poate fi omogenitatea resurselor in functie de destinatia de utilizare, in acest sens sunt 3 variante :

  pe grupe omogene de materiale

  pe sectie consumatoare

  sistem mixt

 

 

4.Organizarea structurala a activitatii de aprovi 11411v2120l zinare-desfacere. Repartizarea atributiilor si responsabilitatilor pe posturi si functii, structura specifica de personal

Dupa alegerea sistemului de organizare , se trece la organizarea pe posturi si functii, a atributiilor si responsabilitatilor specifice , respectiv a activitatii pe care le au de realizat viitorii angajati cu precizarea raspunderii ce le revine, functiile fiind :-sef serviciu, sef birou ; economist ;agent de aprovizionare, merceolog, astfel incat sa asigure folosirea integrala a timpului de lucru, intrucat firma nu-si poate permite sa aiba personal peste necesar sau salariati indisciplinati. Selectia se face pe baza examenului profesional si psihologic al candidatilor, periodic se fac reciclari, perfectionari si angajeaza noi salariati.

Structura de personal, include seful de compartiment care poate purta denumirea de director de aprovizionare,vicepresedinte, responsabili cu aprovizionarea, sef serviciu, sefi birou. Cei incadrati pe aceste posturi trebuie sa aiba experienta, capacitatea de a intelege fenomenul, organizatorica, spirit de analiza a fenomenelor si proceselor economice.

Agentul de apovizionare ( achizitor, procurist) este factorul aducator de profit , iar pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu , dispune :

- comandarea si aducerea materialelor in loturi economice

- aprovizionarea grupata si ritmica de la furnizorii traditionali la preturi acceptabile,

livrari avantajoase si rabaturi comerciale.

- alegerea materiala si a furnizorilor prin sistem de testare si sekectie adecvata.

Analistii elaboreaza studii de prognoza privind evolutia consumurilor, fundamentarea necesarului de materiale, elaboreaza strategia si programele de aprovizionare, stabilesc marimea stocurilor , a cantitatii economice de aprovizionat, elaboreaza situatii statistice, stabilesc gradul de incadrare in consumuri specifice si in indicii de consum si stadiul rezolvarii litigiilor contractuale .

Expertii si dispecerii de transporturi elaboreaza programe de transport cu toate elementele necesare.

 

 

 

 

5. Organizarea structurala a activitatii de aprovizionare-desfacere.Sistemul de relatii pentru aprovizionarea materiala si desfacerea produselor

Pe plan intern relatiile se organizeaza intre toate compartimentele si cel de aprovizionare care trebuie sa aibe legaturi permanente si active cu sectorul tehnic care emite specificatii materiale, cu sectorul de productie care transforma resursele materiale in produse, cu compartimentul finaciar care achita facturile de materiale, cu compartimentul desfacere care vinde produse, mai are legatura cu compartimentele planificare dezvoltare si conducere operativa a fabricatiei.

Pe plan extern , cu furnizorii de materiale de pe piata interna si internationala, cu unitatile specializate de transport (calea ferata, auto, aer,apa) cu unitati specializate in importul de materiale, cu unitatii si institutii de cercetare, cu centre de calcul specializate, cu unitati bancare, agenti de aprovizionare, independenti angajati temporar, reprezentante comerciale, institutii de conjuctura mondiala, unitati specializate in comercializarea de materiale si produse reutilizabile.

RELATII PE LINIE DE DESFACERE - in interiorul intreprinderii

- cu compartimentul de strategie, planificare, dezvoltare, programare a productiei

- cu compartimentul de marketing, compartimentul de Aprovizionare

- subunitatile de productie

- compartimentul de transport

- compartimentul tehnic, cercetare sttintifica si dezvoltarea tehnologica

- cu depozitele de produse finite

- CTC

in afara intreprinderii

- clienti, unitatile de transport, centre de calcul,unitati specilizate de Comert Exterior, Institutiile de cercetare, unitati bancare, unitatile specializate in comertul en-gross, unitatile de conjuctura mondiala, agentii de vanzare, reprezentante comerciale, unitatii organizatoare de targuri si expozitii, unitati specializate in promotie si reclama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
6.Unitati specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gros. Formele de aprovizionare material si echipamente tehnice.Unitatile specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gros

Aprovizionarea se poate realiza prin 2 modalitati :

1. aprovizionarea directa de la producator sau furnizor

2. aprovizionarea prin unitatile specializate in sistem en-gros, deci prin intermediari comerciali care imbraca trei variante :

- aprovizionarea prin tranzit organizat

- aprovizionarea prin tranzit achitat

- aprovizionarea prin tranzit de la depozitul en-grosistului

Aprovizionarea implica 3 activitati :

1. organizarea si concretizarea relatiilor de vanzare cumparare dintre factorii participanti la acest proces.

2. modul de livrarea a produselor , adica relatia prin care se transfera produsele de la poducator la consumator

3. sistemul de achitare a contravalorii produselor livrate consumatorilor

Aprovizionarea directa prevede ca toate cele 3 activitati sa se realizeze direct intre unitatea consumatoare si cea producatoare ,aceasta forma este avantajoasa in cazul de cumpararii a unor cantitati mari,vagonabile, materiale de masa sau produse de serie mare.Se pot obtine preturi avantajoase la achizitie, rabaturi sau bonificatii iar cheltuielile de transport sunt mici.Aceasta forma este avantajoasa pentru consumatori , dar dezavantajoasa pentru mici consumatori pentru ca nu pot obtine bonificatii,cheltuieli mari de transport, nu-si pot forma stocuri mari .

Aprovizionarea prin unitatii specializate :

Aprovizionarea prin tranzit organizat presupune si inlesnirea de catre un intermediar comercial a activitatii de organizare si concretizare a relatiilor dintre consumatori si furnizori, urmand ca livrarea produselor si decontarea facturilor sa se realizeze direct intre ultimii factori. Pentru serviciile prestate, intermediarul primeste un comision de obicei de 3% din partea consumatorului.

Aprovizionarea prin tranzit achitat prin care atat contractarea cat si achitarea contravalorii produselor le asigura intermediarul, iar livrarea se face direct de la producator la consumator.Pentru aceasta operatiune consumatorul cedeaza 5% din valoarea tranzactiei intermediarului o data cu plata contravalorii produselor livrate.

Aceste modalitati scurteaza perioada de contractare, usureaza munca producatorilor si a consumatorilor pentru studierea pietii, negocierile se fac mai usor, intermediarii fiind specilizati, iar acestia pot impulsiona cu mai mare eficienta realizarea contractelor.Din cota primita intermediarul isi acopera cheltuielile si realizeaza profit.

Aprovizionarea de la depozitele intermediarilor comerciali , aceasta fiind o forma care presupune ca toate cele 3 activitati sa se realizeze de aceiasi unitate specilizata pentru care in pret include un adaos comercial ce-i acopera cheltuielile si i asigura si un profit .

Prezinta urmatoarele avantaje :

- creste gradul de certitudine in asigurarea cu materiale a micilor producatori

- reduce stocurile de la consumatori

- simplifica activitatea de aprovizionarea a acestora

- conduce la promovarea cu mai mare usurinta si eficienta a produselor noi realizate de producator.

 

 

7. Unitati specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gros. Unitatea specializata in comercializarea de materiale si produse. Rol,structura obiectului de activitate,sistem de relatii.

O forma noua de aprovizionare care se impune este aprovizionarea garantata, care consta in preluarea de catre o unitate specializata in comercializare a procesului de aprovizionare, a structurii integrale sau partiale de materiale necesare unei intreprinderi consumatoare intr-o perioada de gestiune(1 luna ;1 trimestru ;1 semestru ;1an)

Prezinta urmatoarele avantaje ;

-Reduce cheltuielile de transport ale consumatorului

-disponibilizeaza spatiile de depozitare
- nu mai angajeaza fonduri financiare

- degreveaza factorii de conducere de aceasta activitate

- se accelereaza viteza de rotatie a capitalului circulant

O alta forma moderna de Aprovizionare si Desfacere o constituie preluarea integrala pentru desfacere a produselor fabricate de o firma de catre unul sau mai multi intermediari comerciali specializati care vor deveni ei insusi furnizori mici(dealeri - desfacerea altor firme) Aceasta forma se foloseste cand furnizorul unic actioneaza pe o piata pe care o cunoaste si pe care producatorul patrunde greu, costurile de intrare fiind greu de suportat.Se mai foloseste cand unitatea producatoare este noua , fara experienta si nu este organizata pentru a livra direct consumatorilor produsele sale.

Furnizorul unic asigura : - portofoliu de comenzi si contracte,

1.         primirea produselor si livrarea la consumat a acestora,

2.         achitarea de catre producatori a contravalorii produselor preluate pentru desfacere.

3.         informarea producatorului cu comportamentul produselor fabrricate de acesta.

Principalele avantaje ca firma specilizata de tranzit :

1. asigura reducerea la minim a spatiilor de depozitare a produselor finite la producator.

2. elibereaza factorii de conducere ai producatorului de probleme specifice desfacerii , deoarece au contract doar cu furniziorul unic

3. protejarea producatorului fata de costurile de intrare pe piata.

4. permite patrunderea pe mai multe piete sau pe toate pietele unde are intrarea furnizorul unic.

8. Unitatile specializate in comercializarea de materiale si produse in sistem en-gross. Indicatori de apreciere a activitatii economice a unitatilor specializate in comercializarea in sistem en-gros.

Se cunosc urmatorii indicatori:

4.         Cifra de afaceri-reprez. indicatorul care masoara rezultatele intreprinderii reprez. volumul incasarilor efectuate la pretul pietei din activitatile proprii intr-o perioada de timp

5.         Cheltuieli de circulatie-reprez cheltuieli pe care le suporta o unitate specializata in comercializarea in sistem en-gros pentru desfasurarea activitatilor specifice

6.         Veniturile rezultate din activ de baza si din cele cu caracter auxiliar sau anexe,inclusiv exceptionale

7.         Profitul-reprez scopul activitatii intermediarului comercial

8.         Rata profitului-exprima cat de rentabila e activ desfasurata

9.         Numarul de personal-pe total si pe structura

10.     Productivitatea muncii-se calculeaza ca raport intre volumul desfacerilor prin depozit si numarul de muncitori

11.     Fondul de salarii

12.     Salariul mediu

13.     Nivelul stocurilor

14.     Viteza de rotatie a stocurilor

15.     Fondul de cercetare dezvoltare

16.     Suprafata totala

9.Gestiunea economica a stocurilor.Rolul,functiile si natura economica a stocurilor.

 

Stocurile reprezinta cantitatea de resurse materiale ce se acumuleaza in depozitele si magaziile unitatii economice intr-un anumit volum si intr-o anumita structura pe o perioadata de timp determinata, cu un anume scop.

La nivel economic stocurile sunt constituite de guvern si agentii economici si au urmatoarele roluri:

-guvern -stocuri sub forma rezervei nationale pentru resursele materiale strategice sau deficitare,au rolul de a pune la adapost econ nationala de influenta unor factori de forta majora:inundatii,seisme,stare de necesitate.

-agentii economici -stocuri pentru alimentarea continua a subunitatilor de consum,ptr servirea clientilor in vederea desfasurarii normale a activitatii, ptr realizarea obiectivelor propuse.

Stocurile indeplinesc o functie vitala pentru armonizarea fluxurilor dintr-o intreprindere :cumpararea, transportul,receptia, depozitarea, pregatirea ptr consum, trecerea acestora prin fazele de prelucrare pana la stadiul de produs finit, intrarea in magazie a produsului finit, expedierea sau livrarea produsului la clienti,in magazine proprii sau ale distribuitorilor secializati in desfacerea si vanzarea acestora.

10.Gestiunea economica a stocurilor.Tipologia si modul de exprimare a stocurilor

In vederea unei activitati normale intreprinderea constituie stocuri, in functie de :

-conditiile proprii de aprovizionare interne si externe

-natura resurselor materiale

-caracteristicile proceselor tehnologice

-organizarea si dispersia subunitatilor consumatoare

-strategia si politica adoptata de bord in formarea stocurilor

Structura materiala a stocurilor pentru productie cuprinde :

-materii prime de baza

-materiale auxiliare

-parti componente si subansambluri ale viitorului produs finit

-materiale si piese de schimb destinate intretinerii si repararii utilajelor,cladirilor,instalatiilor

-combustibili, lubrifianti, materiale de ambalat

In general, la nivelul intreprinderii se constituie 3 stocuri :

-stocul curent -cantitatea de materiale necesara pt asigurarea continuitatii procesului de productie in intervalul dintre doua aprovizionari consecutive

-stocul in curs de transport

-stocuri cu titluri de exceptie -care pot fi :de siguranta, de pregatire sau de conditionare, stocuri de transport intern, stocuri de iarna, stocuri sezoniere.

11. Gestiunea economica a stocurilor.Tipuri de gestiune a stocurilor

Tipurile de gestiune a stocurilor sunt urmatoarele :

1. gestiunea cu cerere constanta la intervale egale -acesta este tipul de gestiune clasic,care se foloseste cu mare eficienta in cazul intreprinderilor cu un nomenclator constant de produse ;este un tip de gestiune previzionist

2. gestiunea cu cerere variabila la intervale egale -implica reaprovizionarea cu cantitati variabile care vor fi stabilite la data calendaristica la care se emit comenzile pentru reaprovizionare, tininad cont de cantitatea ramasa in stoc care urmeaza sa satisfaca cererea pentru consum pe durata reaprovizionarii.

3.gestiunea cu cerere variabila la intervale neegale -acest tip de gestiune se foloseste in cazul intreprinderilor cu un volum mare de productie

4.gestiunea cu doua depozite -inervalele si cererile sunt variabile, momentul comenzilor se declanseaza atunci cand prin consumul stocului curent se atinge un nivel considerat -momentul de reaprovizionat

5.gestiunea diferentiata -managementul stocurilor nu se limiteaza doar la determinarea marimii si structurii lor, ci cuprinde si instrumente de conducere a stocurilor, urmarirea dinamicii si evolutiei lor.

12. Gestiunea diferentiata a stocurilor dupa sistemul ABC. Efecte economice.

Managementul stocurilor nu se limiteaza doar la determinarea marimii si structurii lor, ci cuprinde si instrumente de conducere a stocurilor, urmarirea dinamicii si evolutiei lor astfel incat sa se cunoasca permanent situatia si sa se intervina preventiv si operativ pentru mentinerea lor la nivelul stabilit.

Unul din sistemele folosite este sistemul ABC :

-pentru materiale din grupa A -activitatea se va desfasura cu maxima exigenta mentinand o legatura permanenta cu furnizorii si intervenind pentru respectarea termenelor de livrare. Materialele din acesta grupa se urmaresc zilnic sau la perioade foarte scurte.

-pentru materialele din grupa B,datorita tendintei lor de a se apropia de grupa A sau C, nu se pot stabili reguli independente, de aceea modul de tratare se va concretiza de la caz la caz bazandu-se pe aceleasi elemente care s-au avut in vedere la metodologia de dimensionare a lor

-pentru materialele de grupa C, urmarirea si controlul se fac la perioade mai lungi, de obicei trimestrial ca urmare a ponderii lor scazute in valoarea totala a rulajului

Efectele economice generate de aplicarea sistemului de gestiune ABC se transmit direct asupra rezulatului economico-finaciar, asupra reducerii costurilor si asupra profitului.

13. Fundamentarea programului de aprovizionarea unitatilor economice.Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice. Definitia si scopul elaborarii nomenclatorului.Clasificarile folosite la elaborarea nomenclatorului

 

Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice este o lista ce cuprinde toate resursele de materii prime, materiale, piese de schimb, subansambluri si alte repere necesare unitatii economice in procesul de productie.

Nomenclatorul are urmatoarele scopuri :

-asigura nevoile intreprinderii,cu materiale si echipamente intr-o anumita perioada(luna,trim,sem,an)pentru care se determina necesarul de aprovizionat

-elaboreaza cererile de resurse materiale si echipamente pentru solicitarea ofertelor de la furnizorii interni si externi

-cunoasterea in detaliu a materialelor si structurii consumului intreprinderii

-cunoasterea pretului de oferta pt a determina cheltuielile de optimizare, transport

-posibilitatea clasificarii si codificarii sau simbolizarii in vederea prelucrarii automate a datelor

-determinarea si asigurarea din timp a capacitatii de depozitare

-cunoasterea in orice moment a stocurilor din depozite si a materialelor ce pot fi valorificate in afara

Clasificarile folosite la elaborarea nomenclatorului :

a.clasificarile materiilor prime si materiale bazata pe tehnologie de fabricare(familia de produse,clasa de produse, linie de produse si tipuri de produse)

b.clasificarile materialelor si echipamentelor dpv al importantei in consum(materiale si componenete, echipamente si furnituri si servicii)

c.clasificari de tip marketing specifice pentru nomenclatorul de bunuri de consum(produse conventionale, produse neasteptate)

d.clasificari dupa elasticitaea cererii(pret direct si prt in crestere)

e.clasificarea manageriala a produsului(produse generale, produse noi, produse renumite)

f.alte clasificari

 

 

 

14.Fundamentarea programului de aprovizionare a unitatilor economice.Nomenclatorul de materiale si echipamente tehnice.Etapele elaborarii nomenclatorului

Elaborarea nomenclatorului cuprinde patru etape  :

1 .Prima etapa -pregatirea actiunii,consta in strangerea tuturor informatiilor din care se vor separa datele necesare definirii continutului viitorului nomenclator cat si stabilirea formei de prezentare

2. A doua etapa,are in vedere elaborarea propriu-zisa a nomenclatorului ce presupune parcurgerea urmatoarelor momente de lucru :

-intocmirea listei centralizatoare a resurselor materiale

-restructurarea si rearanjarea articolelor pe grupe, subgrupe, feluri, etc

3. Codificarea sau indexarea materialelor, a pieselor de schimb, operatie prin care folosind un sistem de indexare si atribuire fiecarui articol un simbol in scopul substituirii denumirii acestuia care serveste la inmagazinarea, colectarea si prelucrarea, prezentarea si analiza informatiilor economice

4. Nominalizarea in dreptul fiecarui articol din nomenclator a tuturor furnizorilor cunoscuti si a preturilor de oferta respective. Aceasta etapa permite ca in orice moment sa se cunoasca toate sursele de furnizare pentru un anumit tip de resursa, pretul, modalitatea de plata, conditiile de transport, adresa furnizorilor.

15.Structura si indicatorii planului de aprovizionare materiala.Structura materiala a planului si programele de aprovizionare a unitatilor economice

Desfasurarea normala a activitatii intreprinderii presupune asigurarea in conditii economice, in timp util, ritmic calitatea si sortimentatia prevazuta a tuturor resurselor materiale si energetice necesare consumului si cu precadere pentru productia de baza. Aceasta se realizeaza prin elaborarea, inainte de inceperea perioadei de gestiune,unei strategii, a unui plan si program de aprovizionare.

Prin continut planul si programul de aprovizionare raspund la intrebarile specifice subsistemului de asigurare materiala :

-ce tb comandat si asigurat pentru perioada de gestiune ?

-in ce cantitate urmeaza a fi aprovizionate resursa respectiva ?

-din ce surse si in ce proportie se prevede acoperirea necesarului ?

16. Structura si indicatorii planului de aprovizionare materiala Indicatori care definesc continutul planului de aprovizionare materiala

Continutul planului si programelor de aprov a unit econ se defineste prin mai multi indicatori specifici care in functie de natura lor economica pot fi grupati in 2 categorii :
a. indicatori ce reflecta necesitatile-cererile de consum, de materii prime, de materiale,combustibili, lubrifianti,energie,piese de schimb, destinate realizarii activitatii de ansamblu a unit economice, in primul rand a celei de baza(fabricatia de produse,executarea de lucrari sau prestatii de servicii in vederea indeplinirii obiectivelor strategice finale)

b. indicatori ce evidentiaza sursele si potentialul de acoperire cantitativa si structurala cu resursele materiale a necesitatilor de consum.

 

 

 

 

17. Indicatori de consum si valorificare. Functii,cerinte, sistemul de indicatori

Principalele functii specifice indicatorilor de consum si valorificare:

-reprezinta instrumente tehnico-economice justificative de baza.

-au ca baza de fundamentare si calcul proiectele si desenele de executie a produselor,lucarilor sau prestatiilor.

-sunt instrumente determinante stimulatoare pt folosirea economica a resurselor materiale si energetice.

-sunt instrumente utile de mare eficacitate practica pt urmarirea,controlul, analiza si evaluarea modului de folosire a resurselor materiale si energetice la fiecare punct de lucru.

-reprezinta instrumente utile pt evidentierea intr-o forma sintetica concentrata si expresiva a modului de valorificare a resurselor materiale si energetice la nivelul entitatii.

Pt a determina efecte economice favorabile indicatorii de consum si valorificare trebuie sa raspunda la urmatoarele cerinte :

- sa fie revizuti si imbunatatiti sistematic,adaptati permanent la noile conditii tehnice, tehnologice, organizatorice

-sa li se asigure o buna fundamentare tehnica si economica

-indicatorilor de consum si valorificare tb sa li se asigure un nivel mobilizator si stimulator pt lucratori.

-sa exprime in mod real, intr-o forma concentrata, analitica si/sau sintetica aspectele de ansamblu sau de detaliu ale modului de folosire a resurselor

-sa reprezinte o baza de comparatie valabila pt produsele proprii in comparatie cu cele similare ale altor firme

Sistemul de indicatori de consum si valorificare cuprinde :

-normele de consum

-coeficientii tehnici de folosire producativa a resurselor materiale

-coeficientii de valorificare a materiilor prime si materialelor noi si refolosibile

-coeficientii de masa neta specifica a produselor

-coeficientii de recuperare, refolosire, reconditionare a resurselor materiale si pieselor reutilizabile

 

 

 

19.Strategia in aprovizionarea materiala.Caracterisiticile generale ale pietei de furnizare.

Piata de furnizare are urmatoarele caracteristici :

-inconstanta in evoluita preturilor, mai frecvent cresc decat scad in special la materii prime de baza

-manifestarea fenomenului de pneurie(lipsa)

-cresterea/scaderea concurentei pt a numite produse

-concurenta intre furnizori care se manifesta tot timpul, in special cand oferta este mare iar cererea mica

-concurenta intre consumatori si furnizori

-extinderea numarului de ofertanti , apar noi furnizori

-diversitatea ofertei, apar noi resurse materiale

-restrangerea ofertei cantitative la anumite resurse materiale deficitare

-aparitia de noi furnizori si disparitia altora care intra in insolventa (faliment)

-manifestarea in anumite zone ale globului de stari tensionate, instabilitate politica si economica

-amplificarea costurilor de intrare, transfer si mentinere pe unele piete

Aceste caracteristici ale pietei de furnizare exprima gradul de complexitate si de dificultate a procesului de aprovizionare, drept urmare tb sa stabilim startegii viabile in pas cu evolutia vietii economice prin care sa se exploateze oportunitatile si sa se previna amenintarile.

 

 

 

 

 

 

 

18.Indicatori de consum si valorificare.Norme de consum de resurse materiale si energetice.Criteriile de clasificare a normelor de consum

Norma tehnica de consum de resurse materiale cuprinde cantitatea maxima de material stabilita pe baza documentatiei tehnico-economice pt a fi consumata in vederea realizarii unei unitati de produs, de lucrare sau prestatie in procesul tehnologic prevazut pt aplicare, cat si in fazele anterioare acestuia, adica in cadrul procesului de aprovizionare-depozitare.

Norma tehnica de consum de energie reprezinta cantitatea maxima admisa a fi consumata pe baza de documnetatie tehnico-economica elaborata in conditiile incarcarii la parametrii prevazuti a agregatelor si instalatiilor, a respectarii stricte, a prescriptiilor tehnice si tehnologice de lucru, aplicarii masurilor ce conduc la cresterea randamentului energetic, organizarii optime a procesului de productie, recuperarii resurselor energetice refolosibile de la utilajul sau procesul tehnologic care le-a generat.

Criteriile de clasificare a normelor de consum sunt :

1) dupa elementele componente avem:

-norme de consum tehnologic folosita la calculul cantitatii de materiale eliberate din depozit pt consum

-norme de consum de aprovizionare folosita la fundamentarea necesarului de resurse ca indicator al planului de aprovizionare

2) dupa destinatia de consum avem :

-norme de consum pt materii prime de baza

-norme de consum pt materii auxiliare

In cazul resurselor energetice dupa acelasi criterii deosebim

-norme de consum de combustibil

-norme de consum de energie electrica

3) dupa natura resurselor materiale avem :

- norme de consum pt materii prime, siderurgice si materiale metalurgice

- norme de consum pt lemn si produse plate din lemn

-norme de consum pt materiale si produse chimice

-norme de consum pt carburanti

-norme de consum pt piese de schimb

4) dupa orizontul de timp de aplicare sau perioada de valabilitate avem :

- norme de consum pe termen scurt, de obicei pt un an

- norme de consum de perspectiva

5) dupa modul de grupare si nivelul de agreagare avem :

- norme de consum individuale

- norme de consum grupate pe materiale sau familia de materiale pe produs sau grupe de produse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.Strategia in aprovizionarea materiala.Tipuri de strategii de aprovizionare materiala.Principii si situatii care le influenteaza.

 

Se cunosc urmatoarele tipuri de strategii :

-strategii in domeniul preturilor

-strategii pe resurse de aprovizionare

-strategii in scopul obtinerii de oportunitati

Aceste strategii din pct de ved al caracteristicilor pot fi :

- strategii defensive fata de furnizori apreciati ca puternici

- strategii de echilibru fata de furnizori apreciati ca egali

- strategii de penetrare fata de furnizori apreciati ca slabi.

Pt elaborarea strategiilor nu exista un model unic dar tb sa avem in vedere urmatoarele principii :

-identificare si analiza raportului de putere dintre potentialii agenti economici de cooperare

-elaborarea strategiilor pe principiul step by step la fundamentarea strategiei

-segmentarea pietei furnizoare pe grupe strategice

-identificarea lanturilor creatoare de pret a canalelor de distributie pt a elimina intermediarii a caror existenta duce la cresterea artificiala a preturilor

-folosirea activitatilor de contra marketing care sunt in favoarea consumatorilor

-evaluarea influentei echipelor manageriale asupra strategiilor furnizorilor care pot fi penetrante

Situatii care influenteazsa strategiile :

-disponibilitati pe piata de cumparare

-numar de furnizori

-intelegerile intre furnizori

-costurile de intrare de pe piata de cumparare

-costurile de iesire pt furnizori

-costurile de mentinere pe piata

-situatia financiara a furnizorilor

-producatia integrata in amonte

-costurile de transfer

-costurile de informare pt intreprindere

-capacitatea financiara a cumparatorului

-pozitia firmei cumparatoare pe piata sa finala

-sensibilitataea clientelei finale

-nevoia de inovare a intreprinderii

21.Strategia in aprovizionarea materiala.Analiza pietei furnizorilor.Evaluarea si selectarea acestora.Segmentarea nomenclatorului de materiale.Segmentarea strategica a pietei furnizorilor.

 

Furnizorii reprezinta una din fortele concurentiale, esentiale cu care se confrunta o firma in mediul sau concurential, piata furnizorilor detinand un rol hotarator.

Analiza pietei furnizorilor este esentiala in elaborarea unor strategii de dezvoltare datorita faptului ca resursele materiale detin in costul de productie o pondere mare intre 50 si 80% .

Prin segmentarea nomenclatorului de materiale se urmareste segmenatarea materialelor pe grupe omogene din p.d.v al comportamentului pe piata si ierarhizarea materialelor pe baza caruia sa se aloce bugetul de analiza, intelegand timpul afectat, pt cele mai importante se va aloca timp mai mult.

In segmentarea strategica a pietei furnizorilor ne bazam pe trinomul-nevoie-produs-tehnologie, adica o anumita nevoie poate fi satisfacuta printr-un anumit produs realizat cu o anumita tehnologie.

Pe baza acestuia se identifica furnizorii care pot fi avuti in vedere, adica piata care urmeaza a fi segmentata.

22.Strategia in aprovizionarea materiala.Analiza pietei furnizorilor,evaluarea si selectarea acestora.Diagnosticarea ofertei si a cererii pe piata furnizorilor.

Furnizorii reprezinta una din fortele concurentiale, esentiale cu care se confrunta o firma in mediul sau concurential, piata furnizorilor detinand un rol hotarator.

Analiza pietei furnizorilor este esentiala in elaborarea unor strategii de dezvoltare datorita faptului ca resursele materiale detin in costul de productie o pondere mare intre 50 si 80% .

Oferta si cererea sunt principalele variabile care determina comportamentul pietei.Piata furnizorilor pt consumatori este practic piata de desfacere a producatorilor, singura deosebire constand in faptul ca evaluarile tb facute din pct de ved al celor care cumpara si nu a celor care vand.Pozitia de monopol rep. un atu pt producatori si o amenintare pt consumatori.Diagnosticarea ofertei tb sa reflecte in ce masura oferta corespunde caracteristicilor cererii fata de un anumit produs rezultata dintr-o evaluare corecta a nevoilor de consum.Daca oferta corespunde cererii se realizeaza o stimulare a consumatorului in sensul cresterii dorintelor acestuia de a produce, deci apare o oportunitate pt consumatori.

23.Strategia in aprovizionarea materiala.Evaluarea furnizorilor ,,agreati''.Caracterizarea furnizorilor din resursele oferite.Daca furnizorul unui anumit material este cel care asigura conditiile de disponibilitate a actului de aprovizionare si materialul este cel care va fi incorporat in produsul finit, atunci acesta este cel care va contribui la calitatea si imaginea produsului finit.In aceste conditii analiza tb facuta din cel putin 3 pcte de vedere :

- specificitatea materialului, adica a resursei oferite.Analiza are drept scop evidentierea faptului daca resursa oferita nu determina cresterea dependentei fata de furnizor si deci consumatorul este dezavantajat concurential

-pozitia pe curba de viata.Conceptul de ciclu de viata este foarte important pt activtatea de aprovizionare deoarece permite studierea resurselor intr-o anumita faza de viata, dar mai ales permite identificarea comportamentului furnizorului.

-pozitia pe piata.

24. Strategia in aprovizionarea materiala.Evaluarea furnizorilor ,,agreati''.Caracterizarea furnizorilor prin conditiile oferite consumatorilor.

Furnizorul poate oferi urmatoarele facilitati :

-facilitati in politica de distributie

-politici de tehnici dupa vanzare

-anumite politici de pret si a unor sisteme de pret practicate 

-creditarea cumparatorului

25. Strategia in aprovizionarea materiala.Evaluarea furnizorilor ,,agreati''.Caracterizarea furnizorilor din pct de ved al calitatii managementului acestora

 

Calitatea managementului unei firme este o garantie a afacerilor facute de acesta, iar o analiza privind caracterizarea furnizorilor din pct de ved a calitatii managementului tb sa aiba in vedere cel putin urmatoarele probleme :

-capacitatea furnizorului de a utiliza resurse potentiale de care dispune.Va fi analizata prin :eficienta utilizatorilor mijlocelor materiale , eficienta si calitatea resurselor umane, eficienta utilizarii resurselor financiare.

-capacitatea furnizorului de a intelege si a rezolva anumite probleme ale consumatorului.Cuprinde urmatoarele : capacitatea de intelegere,capacitatea de rezolvare,capacitatea materiala,capacitatea intelectuala.

-climatul si calitatea relatiilor promovate de furnizori in raport cu consumatorii.Analiza tb sa puna in evidenta : seriozitatea si rigoarea relatiilor si atitudinea furnizorilor fata de activitatile de aprovizionare,fata de cerintele consumatorului.

26.Strategia in aprovizionarea materiala. Diagnosticarea cererii.Armonizarea cererii cu oferta.Diagnosticarea raportului de putere consumator -furnizor.

In diagnosticarea cererii se urmaresc 3 aspecte esentiale :

1. Evolutia cererii. Urmareste identificarea anumitor evolutii care ar determina ofertantii sa aiba anumite comportamente care pot fi sursa unor avantaje concurentiale/amenintari pt consumatori

2. Caracteristicile cererii. Principalele caracteristici ale cererii pot fi puse in evidenta dintr-o tripla perspectiva :

- a asteptarilor consumatorilor

-a posibilitatilor acestora de a-si satisface aceste asteptari

-a caracteristicilor de sustinere a unei anumite cereri

3. Avantajele concurentiale in actul de cumparare de pe-o anumita piata

In cazul pietei furnizorilor armonizarea cererii cu oferta are anumite particularitati :

-armonizarea cererii de cumparare este dependenta de armonizarea ofertei cu cererea de pe piata de desfacere

-armonizarea se va realiza prioritar de catre ofertant.

Armonizarea isi propune 3 elemente :identificarea abaterilor,evaluarea acestora,identificarea si evaluarea solutiilor de armonizare.

Pe piata exista mereu un raport de putere consumator-furnizor care poate favoriza o parte sau alta.

Exista un raport favorabil furnizorilor daca :

-vinde pe o piata concurentiala la mai multi consumatori

-produsul sau nu este amenintat de produsul de substitutie

-consumatorul detine o pondere redusa in cifra de afaceri a furnizorului

-produsul furnizat este apreciat ca esential pt imaginea si calitatea produsului consumatorului

-prin actiuni specifice de diferentiere a produselor si a costurilor se pun in concurenta consumatorii

-prezinta o amenintare credibila de integrare in aval.

Exista un raport favorabil consumatorului daca :

- cumpara cantitati mari si detine o pondere insemnata in cifra de afaceri

-produsele sunt standardizate si normalizate

-concurenta pe piata produsului final este mare

-exista amenintari credibile privind integrarea in amonte

27.Strategia acitivitatii de desfacere-vinzare a produselor. Elemente caracteristice vanzarilor de produse.

 

Vanzarile produselor reprezinta actul prin care se asigura valorificarea rezultatelor productiei,finalizeaza toate actiunile pe care le face producatorul, realizandu-se scopul celui care produce sau vinde, acela de a-si recupera cheltuielile facute cu fabricatia si vanzarea produsului, plus un profit.Vanzarea produselor se face pe mai multe cai :

- pe baza de contract comercial incheiat anticipat la cererea clientului

-pe baza de comanda anticipata, ferma, urmata sau nu de onorarea acesteia.

-la cererea neprogramta dar previzibila din magazinele si depozitele proprii sau ale retelei comerciale publice.

Calea aleasa depinde de urmatoarele :

-de natura produselor

-de sfera de utilitate

-de potentialul si caracteristicile clientilor

-de posibilitatile de cumparare

- de caile de distributie utilizate

-de modalitatile practicate de producator-furnizor pt desfacerea produselor sale

 

 

28.Strategia acitivitatii de desfacere-vinzare a produselor. Vanzarile complexe-modalitate eficienta de extindere a desfacerii produselor

 

Vanzarile complexe se definesc ca o forma speciala de desfacere a produselor, compusa din ansamblul livrarii de produse si servicii aferente intre care se creaza legaturi de antrenare, interconditionare,interdependenta, coordonate sau efectuate de un sg furnizor in beneficiul unui sg utilizator.

Un element stimulator pt extinderea vanzarilor il reprezinta sfera de servicii asigurate de furnizori care pot fi :servicii de productie,de consum,productive,neproductive,sociale,industriale,casnice.

In fundamentarea deciziilor in raport cu piata intereseaza serviciile care contribuie la conceperea,producerea,desfacerea si utilizarea produselor, sfera de cuprindere fiind urmatoarea :

1. servicii care contribuie la conceperea si fabricarea produsului : consulting-ul, inginering-ul,informatizarea,cesionarea de licente,tehnologii si procedee de fabricatie,lucrarile de exploatare geologica.

2. servicii care inlesnesc comercializarea produselor care se efectueaza in sfera circulatiei :leasing-ul, factoring-ul,francising-ul.

3. servicii care contribuie la valorificarea produselor si care se realizeaza in cursul utilizarii acestora pana la scoaterea din uz, se asigura de catre producator sau de unitati specializate, acestea fiind servicii de vanzare, asistenta tehnico-economica in timpul comercializarii,transportului, punerii in functiune, aducerii la capacitatea optima pe timpul exploatarii produsului,reviziile, reparatiile curente si capitale, aprovizionarea cu piese de schimb, garantie etc.

In functie de client aceste servicii pot fi : de productie si de consum.

29.Strategia activitatii de desfacere-vanzare a produselor

 

In elaborarea strategiei de dezvoltare a firmei, o atentie deosebita tb acordata functiunii comerciale , iar in cadrul acesteia activitatii de desfacere vanzare.Prin functiunea comerciala de desfacere-vanzare se raspunde la o serie de intrebari :ce se cere ?,cat ?, la ce pret ?,cum se cere ?,unde ?,cine-l cere ?,cand ?.Pe aceasta baza se decide de catre management ce produs tb fabricat, ce utilitate tb sa indeplineasca, ce valoare tb sa aiba, ce caracterisctici tb sa i se asigure pt a raspunde cerintelor clientilor.

Raspunsul se obtine prin studiile de marketing care se fac, pe baza carora se contureaza strategia si tactica investitiei in raport cu piata, cu factorii concuretiali, cu viitorii cumparatori ai produsului.\

30.Managementul cresterii desfacerilor de marfuri.Indicatori de evaluare a planului si programelor de desfacere a produselor

Intreaga activitate de vanzare a produselor unei entitati este reflectata de anumiti indicatori care caracterizeaza gradul, ritmul, calitatea si eficienta acestei activitati determinand nu numai elemente de analiza ci si decizii pt a apropia cat mai mult rezultatele efective de prevederile initiale pe baza carora s-a construit programul.

Principalii indicatori sunt :

-volumul desfacerilor de produse industriale ;rep. cantitatea de produse ce urmeaza a fi livrate de intreprindere catre piata si se compun din :cantitatea de produse finite fabricate in intreprindere,cantitatea de produse finite primite de la alte intreprinderi,cantitatea de produse primite din import si cantitatea de produse aflate in stoc la inceputul anului care depasesc nivelul programat.

-stocul de produse finite la inceputul perioadei ;se considera ca fiind in stoc cantitatile de produse din magaziile sau depozitele firmei producatoare cat si cele aflate in custodia altor unitati.

-stocul de produse finite la sfarsitul perioadei ;se stabileste in momentul elaborarii planului de desfacere sau de livrare, este stocul de produse finite de la sfarsitul perioadei de plan.

 

 

 

31.Negocierea in procesele de vanzare-cumparare.

Arta negocierii consta in a exploata cat mai bine fortele de care dispunem fara a evidentia slabiciunile celorlalti.

Factorii de influenta in negociere :

-raportul cerere-oferta

-marimea celor 2 parteneri

-gradul de informare despre piata si parteneri

-viteza si capacitatea de reactie

-capacitatea de a risca

-gradul de pregatire a negocierii

Fazele negocierii :

-prezentarea participantilor, a firmelor pe care le reprezinta, a scopului

-desfasurarea efectiva a negocierilor

-finalizarea tratativelor prin reusita sau esec

Negocierea are urmatoarele succesiuni a a actiunii :

-comunicarea obiectiului tratativelor

-argumentarea pozitiei de parti

-prezentarea concesiilor ce se pot face

-         incheierea tratativelor prin acord sau esec

Procesul tipic al negocierii are 5 momente diferite :

-lupta de interese pt castig

-cautarea solutiilor

-critica presupunerilor

-lupta cu sine

-negocierile de grup

32.Contractul comercial (de aprovizionare - desfacere )

Contractul economic de vinzare - cumparare este un acord de vointa intre doua parti prin care cel care vinde se obliga sa transmita celui care cumpara dreptul de proprietate asupra unui obiect , materie prima , piesa, subansmblu in schimbul unui pret.

Deci contractul este un acord bilateral de vointa un acord cu titlu oneros ,cu un caracter translativ de proprietate si comercial .

Contractele economice se diferentiaza astfel :

-Dupa obiect : -pentru livrare, aprovizionare de materii prime , piese de schimb , furnizare de energie , combustibili etc.

-Dupa perioada pt. care se incheie : -pe termen scurt , mediu , lung.

-Dupa forma in care se incheie :-scris , verbal.

Continutul contractelor comerciale are un rol foarte important in cadrul relatiilor viitoare dintre furnizor si beneficiar.

Contractul cuprinde :

-denumirile si adresele unitatilor contractante

-persoanele imputernicite sa semneze contractul

-obiectul contractului

-termenele si conditiile de livrare

-pretul si modalitatile de plata

-conditiile de receptie

-regimul de garantii

-conditiile de ambalare , etichetare

-raspunderile partilor

-penalitatile datorate de fiecare parte pt. neindeplinirea unor clause din contract

-forma despagubirilor pt. prejudicial cauzat

Contractul se incheie in forma scrisa in prezenta partilor sau prin corespondenta.

33.Managementul reducerii cheltuielilor cu aprovizionarea si desfacerea

Managementul aprovizionarii si desfacerii are un rol vital in asigurarea bunului mers al intraprinderii. Centrul de gestiune - profit impune reconsiderarea relatiilor cu furnizorii de materii prime de baza agreati pentru a gasi caile de reducere a costurilor de aprovizionare prin :

-asigurarea transportului de catre furnizor in cadrul aceluiasi pret

-obtinerea unui discount pt. cantitati importante de produse

-facilitati in decontarea facturilor

-service-ul ulterior asigurat de furnizor.

Principalele cai de reducere a cheltuielilor cu stocarea :

-dimensionarea corecta a stocurilor pe baza unor criterii stiintifice

-reducerea timpului de stocaj

-folosirea unor sisteme moderne de depozitare si transport.

Principalele cai de reducere a cheltuielilor in faza de desfacere a produselor :

-incheierea unor contracte ferme pt. desfacere si evitarea producerii pe stoc

-alegerea modalitatii de desfacere care sa asigure cel mai mic efort financiar

-acordarea de bonusuri

-asistenta tehnica gratuita

-autoservirea

-recrutarea personalului care are calitatile solicitate de activitatea pe care o va desfasura.
Document Info


Accesari: 17143
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )