Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadNOTIUNI FUNDAMENTALE ALE MANAGEMENTULUI INOVARII

management
ALTE DOCUMENTE

Man prin bugete
Slabirea rolului agentiilor de credit rating ca indicator al stabilitatii companiilor
Planificarea în managementul instituțiilor publice
CARTEA ROSIE A SOLUTILOR IN VANZARI
PROCES DECIZIONAL DE CUMPARARE
ESTETICA SI EXPRIMAREA UNUI MAGAZIN
Evaluare in Managmentul Resurselor Umane
ORGANIZAREA MANAGERIALA
Managementul Proiectului Procesului de Fabricatie a unui Difuzor
INOVAREA SI TEHNOLOGIILE INFORMATIONALE

Notiuni fundamentale ale managementului inovarii1.1. Necesitatea inovarii

Suntem în mileniul trei, mileniul dezvoltarii inteligentei intuitive. Putem face parte dintre cei care constientizeaza ca Universul este holistic, adica totul exista în totul - ca informatie vie.

În fiecare parte exista informatii despre întreg, iar întregul este mai mult decât suma partilor. Întregul, adica Universul, este capabil sa "înteleaga" la un nivel superior noua, dar noi putem constientiza apartenenta la Totul care ne include - pe baza unor legi simple si usor de înteles si aplicat. Modelul holografic al Universului ne ofera o vedere revolutionara a conexiunii între lumea interioara si lumea exterioara. Fiecare bucata din Univers contine inteligenta întregului. Noi, ca fiinte individuale, nu suntem izolati si nu existam la întâmplare. Fiecare dintre noi este un microcosmos care reflecta si contine macrocosmosul. Cu totii continem, înauntrul nostru, amprenta întregului Univers.

Orice om si orice grup uman are în structura sa interna o lege de evolutie. Asa a fost facuta lumea. Important este ca, pe masura maturizarii personale si/sau colective sa constientizam ca exista niste legi naturale care se aplica în mod automat, fie ca vrem sau nu vrem, fie ca stim sau nu stim despre ele. Una dintre aceste legi afirma ca totul evolueaza, ca totul se transforma continuu, ca fiecare entitate trece printr-un numar infinit de inovari - din toate punctele de vedere. Odata cu aceasta constientizare putem sa ne punem numeroase întrebari si sa gasim numeroase raspunsuri în noi sau în afara noastra. Unii dintre noi constientizeaza ca evolutia se face prin schimbari repetate - continui sau în salturi. Altii constata ca faza actuala este "noua", ca este diferita de cea anterioara sau diferita fata de altele; uneori pare doar diferita pentru ca se schimba contextul. Nu exista indivizi sau situatii identice în Univers. Nu exista niciodata ceva identic cu altceva. Totdeauna avem doar aspecte diferentiate, diferite - percepute de catre cei interesati ca noutati. Noutatea este o regula, este o prezenta constanta în felul de a vedea si simti lumea. Noutatea însasi este necesara pentru ca altfel totul ar stagna, ar muri.

Este bine sa constientizam ca avem datoria de a înnoi, de a inova; nici nu putem altfel. Fara inovare continua, viata nu ar exista. Exista atât de multe planuri de inovare ale vietii, încât procesul Viata este bazat practic pe inovare. Viata, în toata complexitatea sa, este un proces de inovare.

Alegem mereu felul în care raspundem solicitarilor vietii. Traim cu toate consecintele acestor alegeri. Uneori prioritatile proprii sunt înlaturate de prioritatile altora; uneori pentru activitatea pe care o facem ne vin în minte zece activitati pe care nu le facem, si asta ne da un sentiment de vinovatie. Viata ne ofera servicii când ne pune tot timpul piedici în drum. Datorita acestor obstacole, putem creste si ne putem dezvolta permanent, putem avea noi experiente, putem trai într-un mod nou, inovativ, putem sa ne transformam în ceea ce ne-ar placea sa fim. A stabili lucrurile cu adevarat prioritare e o chestiune ce tine de însasi esenta vietii. Problema nu este de a alege între "bine" si "rau", ci între "bine" si "mai bine". Adeseori binele este dusmanul mai binelui. Daca întelegem deopotriva nevoile reale si capacitatea noastra de a le rezolva, ne putem pune în situatia de a obtine "mai binele" pentru noi si pentru cei apropiati noua. Putem renunta la dezechilibru, putem simti ce ar trebui sa facem, ce vrem sa facem si putem sa facem efectiv toate acestea.

Dezvoltarea unor idei despre succesul holistic este necesara. Toate fiintele constiente de Universul holistic pot actiona pentru armonia proprie, pentru armonia Universului - pentru ca una suntem; suntem parte, in-divizi ai eco-sistemului pe care-l numim Univers.

Sunt prezentati în continuare câtiva termeni frecvent utilizati în prezentul volum.

Armonia este stiinta care studiaza acordurile, raporturile, legile înlantuirilor. Arata o potrivire desavârsita a elementelor unui întreg; acord, concordanta. Din muzica s-a extins si în alte domenii în care apar notiuni ca sistem, compozitie etc. Armonios este un adjectiv, cu sensul de "bazat pe legile armoniei" (39).

Holism - conceptie sustinând ireductibilitatea întregului la suma partilor, în sensul ca anumite caracteristici ale acestuia nu pot fi explicate în termenii proprietatilor si relatiilor componentelor. Perspectiva holista si-a gasit numeroase aplicatii în economie, sociologie, cultura etc. L. von Bertalanffy a ridicat principiul holistic la nivelul unei teorii generale a sistemelor (40).

Sinergia - este cea mai elevata activitate a vietii. Pe scurt arata ca întregul este mai mare decât suma partilor care îl alcatuiesc. Relatia dintre parti este partea catalizatoare, unificatoare - este un adevarat generator de forta. Permite deschiderea spre noi posibilitati, noi alternative si optiuni. Opereaza eficient într-o realitate a interdependentelor - înseamna munca în echipa, edificarea echipei, crearea unei uniuni între fiinte umane, stimularea creativitatii etc ( 7).

1.2. Notiunea de inovatie

Punctele de pornire pentru consideratii ulterioare privind inovatia pornesc de la urmatoarele cazuri:

·        Producerea unui nou bun pentru consumatori, sau unui bun de o calitate noua;

·        Introducerea unei noi metode de productie, practic necunoscuta, în cadrul unei ramuri economice;

·        Descoperirea unei noi piete de desfacere, pe care nu s-a mai actionat în cadrul ramurii respective;

·        Identificarea unor noi surse de materii prime sau semifabricate;

·        Înfiintarea unei organizatii noi, ca de exemplu crearea sau spargerea unui monopol.
"Inovarea este procesul de gasire a aplicatiei economice pentru o inventie. Inventia este primul pas firesc catre orice produs/proces nou. Imitatia este procesul prin care inovatia este difuzata prin economie/industrie." (Joseph A. Schumpeter 1883-1950).

Notiunea de inovare revine în atentia întreprinzatorilor abia în anii 1970. Cele mai noi dezvoltari în cercetare si în practica economica arata clar ca managementul inovarii activitatilor trebuie considerat ca o componenta integrata în cadrul procesului de conducere a organizatiei.

În domeniul macroeconomic, prin cercetarile lui Nikolai Kondratieff (1892-1938), sunt descrise corelatiile dintre inovatie si "ciclurile conjuncturale". Conform acestuia fazele lungi de dezvoltare/crestere sunt provocate de inovari profunde, periodice (cicluri economice de circa 60 de ani).

Viitorologii vad în trecerea de la "societatea informationala" la "societatea cunostintelor" începutul unui nou ciclu Kondratieff, care aduce noi sectoare de crestere, în care noile cunostinte devin factorul concurential principal.

1.2.1. Delimitarea notiunilor

Inovatie provine de la înnoire. În acest sens, inovarea cuprinde orice fel de proces de schimbare. În domeniul economic între "inovare" si "inventie" este o deosebire clara.

Inventia produce o îmbunatatire a tehnicii. Aceasta îmbunatatire trebuie sa fie imprevizibila si considerabila.

Modificarea este orice schimbare fizica, care nu se întemeiaza pe o extindere a bazei cunostintelor tehnice. Aici putem include modificari în dotare, îmbunatatiri calitative si modificari de montare. Modificarile produselor pot eventual doar prelungi ultima faza din ciclul de viata al produsului, si nicidecum nu o pot opri. Deosebirea fata de "inovarea produsului" consta în riscul stiintific diminuat, dar mai ales în costurile de investitie mult mai mici.

Imitatia inovativa se bazeaza pe o inovare care a fost confirmata de piata. Reusesc acele inovatii care folosesc produse si procedee proprii, dar elimina punctele slabe ale inovatiei de origine. Astfel se poate ajunge la un succes economic, fara dezvoltarea unei inovatii proprii. Situatia se caracterizeaza prin termenul de imitatie inovativa, si în multe cazuri repurteaza succese.

Cercetarea si dezvoltarea industriala. Prin aceasta se înteleg activitatile de cercetare si dezvoltare desfasurate chiar de catre organizatii/întreprinderi. Cercetarea industriala trebuie sa realizeze temelii solide pentru atingerea unor obiective inovative precise în domeniul economic si tehnic. Poate fi definita ca o activitate productiva care se realizeaza în mod sistematic pe o baza economica, si se refera la descoperirea de produse, procedee de productie, utilizari ale productiei si dezvoltari eficiente ale activitatilor - fie noi, fie îmbunatatite, precum si la îndepartarea, eliminarea trasaturilor negative ale produselor si metodelor existente.

Caracteristicile activitatii de cercetare-dezvoltare constau (spre deosebire de inventie) în:

·        cercetare sistematica si nu accidentala;

·        stabilire economica a obiectivelor;

·        probabilitatea atingerii scopului.

Politica inovarii

            Pastrarea continuitatii inovarii în toate nivelele ierarhice si domeniile functionale este scopul principal al unei politici dinamice de inovare. Premisele pentru aceasta sunt stabilirea unui cadru general propice creativitatii si proceselor de schimbare.

            O politica activa de inovare cade în sarcina celor mai înalte sisteme de conducere si contine:

·      crearea unui climat inovational pozitiv;

·      formularea scopurilor inovarii, care sunt în concordanta cu obiectivele organizatiei;

·      promovarea persoanelor si grupelor de inovare, creative si competente;

·      cautarea si dobândirea de "platforme de siguranta" care sa confere spatiul necesar pentru finalizarea procesului de inovare, precum si siguranta psihologica si sociala pentru participantii la procesul de inovare în cazul esecului.
Managementul inovarii

            Pentru întelegerea notiunii de management al inovarii sunt importante trei criterii:

·      formarea si initierea/impunerea vointei conducatorilor în raport cu procesele de schimbare, de înnoire;

·      initierea unor etape sistematice inovative tintite spre un obiectiv;

·      corelarea inovatiilor într-un sistem strategic al organizatiei.

Managementul inovarii este o sarcina complexa de conducere, care, prin elementele sale strategice si operative determina un proces sistematic de schimbare.

1.2.2. Coordonatele/aspectele inovarii

Daca se parcurg definitiile inovarii si se examineaza care sunt posibilele schimbari ce pot interveni într-o organizatie, se pot constata:

·        Inovari de produs (produse sau servicii noi);

·        Inovarea metodelor, ca si modificari planificate în procesul combinarii factorilor de influenta;

·        Inovatii de structura, ca si schimbari în coordonarea sarcinilor executantilor; schimbari în rapoartele de autoritate sau a sistemelor de retributie;

·        Inovari sociale - care sunt în legatura cu concedierea sau angajarea de colaboratori, cu schimbarea de comportament prin reconversie sau specializare profesionala, sisteme motivationale etc.

1.2.3. Caracteristicile si însemnatatea inovarii


Inovarea are trei directii cu semnificatii majore si însemnatate pentru fiecare organizatie:

·        Globalizarea pietei;

·        Dezvoltarea dinamica a tehnologiei;

·        Produse si servicii inovative, ca factor concurential.
Document Info


Accesari: 3931
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )