Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Organizarea MG

management



Organizarea MG



Semnificatia organizarii MG:

In Econonmia de piata una din cerintele majore, consta in asigurarea eficientei activitatii. Acest lucru se poate obtine prin organizarea MG. Organizarea reprezinta cea de a doua etapa a procesului MG. Prima etapa fiind planificarea. Organizarea reprezinta o functie MG. Organizarea poate fi definite ca ansamblul actiunilor intreprinse in vederea utilizarii cu maximum de eficienta a resurselor materiale, umane, financiare, informationale si de timp pe care le are la dispozitie organizatia. Structurile organizatorice trebuie sa fie elastice, sa corespunda nevoilor de productie sis a permita adaptarea la schimbari.Organizarea ca functie MG trebuie tratata ca forma specifica a practicii umane. Prin organizare MR contureaza structura productiei, abordeaza inzestrarea tehnica si procesele tehnologice, selectioneaza personalul si organizeaza munca acestu 252d33c ia. Organizarea se imparte in 2 forme principale. Organizarea procesuala si organizarea structurala. Organizarea vizeaza in principal stabilirea si realizarea obiectivelor.



Obiectivele sunt de mai multe feluri:

  1. Obiectivele fundamentale cu ajutorul carora organizatia isi contureaza principalele sale scopuri.
  2. Obiective derivate principale care decurg din obiectivele fundamentale si sunt indeplinite de catre un numar mare de salariati care deservesc procese importante de munca.
  3. Obiective derivate secundare care decurg din obiectivele derivate principale, sunt mai concrete si se realizeaza de catre colective mai restranse.
  4. Obiective specifice cu ajutorul carora se determina lucrarile si actiunile ce pot fi utilizate pentru realizarea obiectivelor derivate.
  5. Obiectivele individuale - prin intermediul carora obiectivele specifice sunt concretizate pe salariati.

Organizarea procesuala - consta in descompunerea proceselor de munca fizica si intelectuala in elementele componente, adica in timpi, operatii, miscari insotita de analiza acestora in scopul regruparilor in functie de nivelul obiectivelor la realizarea carora participa. Organizarea procesuala este importanta deoarece contureaza, ordoneaza si antreneaza procesul de munca fizica si intelectuala ce se desfasoara in cadrul organizatiei.

Organizarea procesuala se concretizeaza in definirea functiunilor organizatiei si a componentelor acestora respective activitatile, atributiile si sarcinile. Functia se refera la MT, iar functiunea vizeaza organizatia.

Functiunea organizatiei consta in ansamblul activitatilor omogene, asemanatoare sau complementare, efectuate de catre salariatii de o anumita specialitate cu utilizarea unor metode si tehnici specifice orientate spre realizarea acelorasi obiective derivate principale: functiune = indeplinirea obiectivelor derivate principale.

Exista 5 functiuni:

  1. Functiunea de cercetare - dezvoltare
  2. Functiunea comerciala
  3. Functiunea de productie
  4. Functiunea financiar - contabila
  5. Functiunea de personal

Fiecare functie se imparte in mai multe activitati. Prin activitate se intelege acea componenta a organizarii procesuale care consta in ansamblul atributiilor omogene ce se indeplinesc de catre salariati care poseda cunostinte de specialitate dintr-un domeniu mai restrans in vederea realizarii de obiective derivate secundare.

In comparative cu functiunea, activitatea are o sfera de cuprindere mai redusa, procesele de munca sunt mai omogene ceea ce se rasfrange si asupra omogenitatii, pregatirii salariatilor. Activitatea cuprinde mai multe atributii.

Atributia poate fi definita ca ansamblul sarcinilor precis conturate care se executa periodic si uneori continuu de catre salariati avand cunostinte specifice unui domeniu mai restrans si care concura la realizarea unui obiectiv specific. Atributia se imparte in mai multe sarcini. Ea reprezinta o veriga de baza a unui proces de munca complex sau simplu care este destinat sa contribuie la realizarea unui obiectiv individual si care se atribuie spre indeplinirea unei singure persoane. Sarcina = obiectivul individual



Functiunile organizatiei/societatii comerciale

  1. Functia de cercetare - dezvoltare: cuprinde totalitatea activitatilor prin care se studiaza, se concepe, se elaboreaza si se realizeaza viitorul cadru tehnic, tehnologic si organizatoric al societatii comerciale.

Functiunea de cercetare - dezvoltare cuprinde urmatoarele activitati:

    • Cercetarea produselor
    • Proiectarea produselor
    • Pregatirea tehnologica a produselor
    • Organizarea conducerii productiei si a muncii
    • Realizarea si incercarea prototipurilor
    • Proiectarea sculelor, dispozitivelor si verificatoarelor
    • Dezvoltarea capacitatilor de productie
    • Documentarea si informarea de specialitate
    • Inventiile, inovatiile si rationalizarile
    • Elaborarea normelor de consum, de materii prime, materiale, combustibili si energie
    • Elaborarea normelor de munca
  1. Functiunea de productie: cuprinde urmatoarele activitati:
    • Programarea, lansarea in productie si urmarirea realizarii productiei
    • Transformarea obiectelor muncii si realizarea produsului finit
    • Controlul calitatii
    • Intretinerea si reparatia instalatiilor
    • Exploatarea instalatiilor si agregatelor energetice
    • Asigurarea conditiilor de securitate si igiena a muncii
    • efectuarea transporturilor
  2. Functiunea comerciala: cuprinde 3 activitati principale
    • Aprovizionarea tehnico-materiala
    • Desfacerea pe piata interna si externa a produselor
    • Marketingul respectiv studiul pietei pentru a descoperi necesitatile consumatorilor

  1. Functiunea financiar - contabila: cuprinde 2 sectoare principale
    • Activitatea financiara
    • Activitatea contabila
  2. Functiunea de personal: cuprinde urmatoarele activitati prin care se asigura resursele umane necesare realizarii obiectivelor societatii comerciale.


Organizarea structurala


Spre deosebire de organizarea procesuala care stabileste principalele categorii de munca si procesele necesare realizarii obiectivelor firmei, organizarea structurala consta in gruparea functiunilor, activitatilor, atributiilor si sarcinilor in functie de anumite criterii si repartizarea acestora in scopul realizarii lor pe grupuri de lucru si salariati. Rezultatul organizarii structurale il reprezinta serviciile, sectiile, birourile, pe scurt structura organizatorica.



Structura organizatorica si organizarea formala



Organizarea formala constituie baza existentei si activitatii oricarei organizatii cu ajutorul organizarii formale MR orienteaza, modeleaza, antreneaza si dirijeaza resursele spre realizarea obiectivelor societatii comerciale.

Organizarea formala este reprezentata in principal prin structura organizatorica.




Document Info


Accesari: 2172
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )