Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
PLAN DE AFACERI - GRADINITA PARTICULARA “SILAMANA”

management


ALTE DOCUMENTE

Administrarea intreprinderilor mijlocii
CARIERA / MANAGEMENTUL CARIEREI
DIRECTII DE IMBUNATATIRE A CALITATII SERVICIILOR LA
FUNCTIA DE TRATARE A INFORMATIEI
ORGANIZATIA INOVATIVA
LUCRARE DE DIPLOMA - MODALITATI DE CRESTERE A EFICIENTEI ECONOMICE PRIN MODERNIZARE SI RESTRUCTURARE PE EXEMPLUL S.C.”EMAILUL” S.A. MEDIAS
FUNCTIILE MANAGERIALE ALE FIRMEI
Toti managerii trebuie sa fie lideri, dar nu toti liderii pot sa fie manageri
Introducere in cursul „Managementul Resurselor Umane” (MRU)
CLASA SOCIALA SI COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUIPLAN DE AFACERI

UNITATEA DE INVATAMANT PRESCOLAR

-

GRADINITA PARTICULARA

“SILAMANA”


CUPRINS

Cuprins

I. Introducere

        I.1. Scurta prezentare

        I.2. Obiective

        I.3. Misiune

II. Descrierea investitiei

        II.1. Constituirea si finantarea societatii

        II.2. Localizare

        II.3. Echipa si managementul companiei

III. Prezentarea serviciilor

        III.1. Obiective educationale

        III.2. Finalitatea invatamantului prescolar

        III.3. Desfasurarea activitatii de predare

IV. Analiza de piata

        IV.1. Informatii statistice

        IV.2. Politica de marketing

        IV.3. Concurenta

V. Strategia afacerii si etape de implementare

        V.1. Actiuni premergatoare activitatii propriu-zise

        V.2. Inscrierile

VI. Informatii financiare

        VI.1. Investitii initiale

        VI.2. Cheltuieli lunare

        VI.3. Proiectii financiare      

VII. Anexe


I. INTRODUCERE

I.1. Scurta prezentare

          Prezentul Plan de afaceri se refera la infiintarea unei unitati particulare de invatamant prescolar, care va functiona in Bucuresti, pornind de la necesitatea micsorarii decalajului actual intre numarul copiilor de varsta prescolara si capacitatea totala a gradinitelor de stat si particulare din capitala.

        Segmentul de piata vizat este reprezentat de familii tinere cu venituri din grupa medie – superioara, provenind dintr-un mediu social care solicita, apreciaza si favorizeaza un nivel educational si de ingrijire inalt si pentru care formarea copiilor este un proces continuu.

Autorul planului de afaceri, Lavinia Schiopu, va fi totodata si unicul actionar al companiei care va fi infiintata in acest scop sub forma unei societati cu raspundere limitata. Absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale in cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, promotia 1998 – 2002, Lavinia Schiopu vine cu o experienta profesionala si manageriala acumulata in decursul a sapte ani in domeniile comert exterior, PR, publicitate si organizarea de evenimente media, marketing si vanzari in domeniul IT.

Gradinita SILAMANA va demara activitatea didactica in luna octombrie 2007 prin acordarea de servicii de educatie, in primul an, la nivelul grupei mici, pentru 30 de copii cu varste cuprinse intre 3 ani si 4/5 ani, organizati in 2 grupe a cate 15 copii.

Incepind cu anul scolar 2008-2009 activitatea gradinitei se va extinde: copiii scolarizati in primul an vor intra in grupa mijlocie si vor fi introduse doua noi grupe mici de prescolari insumind alti 30 de copii. Continuind in acelasi ritm activitatea didactica, in anul scolar 2009-2010 gradinita va ajunge sa scolarizeze copii la toate cele trei grupe de varsta prevazute in legea invatamantului.

        In vederea diminuarii nivelului investitiei initiale, precum si datorita urgentei demararii proiectului din punct de vedere al lipsei locurilor in unitatile de invatamant existente, in primii doi ani gradinita va functiona intr-un spatiu inchiriat. Ulterior, avem in vedere analizarea posibilitatii construirii unui imobil propriu care sa corespunda tuturor exigentelor din punct de vedere functional si calitativ pentru un numar de circa 90-100 prescolari. Acest proiect se doreste a fi realizat intr-un parteneriat cu autoritatile locale din cadrul unuia dintre sectoarele administrative ale Bucurestiului, prin utilizarea unui teren concesionat de primarie si a fondurilor structurale europene alocate prin Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

I.2. Obiective

          Scopul urmarit este satisfacerea unor de motivatii de ordin afectiv ale asociatului vis-a-vis de dorinta de a contribui la educarea tinerei generatii, simultan urmarindu-se obtinerea de profit in urma desfasurarii acestui tip de activitate.

Pentru finantarea acestui proiect este necesara contractarea unui credit de tip start-up acoperit de o garantie imobiliara.

Obiectivele generale urmaresc:

ό      recuperarea investitiei initiale si demararea programului de rambursare a creditului conform planului de afaceri.

ό      asigurarea unui nivel educational si de ingrijire in concordanta cu exigentele clientilor.

ό      demararea proiectului vizind construirea si darea in functiune a unui imobil propriu pentru desfasurarea activitatii Gradinitei SILAMANA.

I.3. Misiunea este aceea de a asigura servicii private de inalta calitate intr-un domeniu care a fost in mare masura institutionalizat: educarea copiilor de varsta prescolara. 

        Educatia prescolara este parte a sistemului de educatie si formare initiala si urmareste socializarea si dezvoltarea emotionala, cognitiva si mentala a copiilor, prin metode si activitati specifice. Diverse studii efectuate de Institutul de Stiinte ale Educatiei releva faptul ca abordarea problemelor copilului de la o varsta frageda prin interventii la nivelul educatiei prescolare duce la obtinerea de beneficii pe termen lung in ceea ce priveste performanta acestuia in scoala si ulterior in cariera, acest tip de educatie fiind esential pentru dezvoltarea individului din punct de vedere al abilitatilor de invatare, contribuind la prevenirea parasirii timpurii a scolii, la cresterea nivelului educational si facilitind invatarea continua de mai tarziu.

        In concluzie, strategia noastra se bazeaza pe urmatoarele puncte cheie:

ό      Servicii de inalta calitate;

ό      Cadre didactice cu experienta bogata si pregatire corespunzatoare;

ό      Programe educationale si de recreere variate;

ό      Program alimentar si nutritional adecvat varstei, utilizind in mare masura servicii specializate de catering;

ό      Politici de marketing vizind promovarea imaginii Gradinitei SILAMANA, atragerea si mentinerea clientilor, diferentierea fata de unitatile de invatamant similare;

ό      Profitabilitate: control riguros al costurilor si management eficient al bugetului de venituri si cheltuieli.

        Conform directiilor strategice mentionate mai sus urmarim ca SILAMANA sa devina o unitate de prestigiu in cadrul gradinitelor bucurestene cu perspective reale de dezvoltare ulterioara in una sau mai multe unitati similare.


II. DESCRIEREA INVESTITIEI

II.1. Constituirea si finantarea societatii

        Proiectul va demara prin infiintarea unei societatii cu raspundere limitata (S.R.L.) cu asociat unic. Deoarece se constituie prin actul de vointa al unei singure persoane, conform legislatiei se intocmeste numai statutul. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.

        Societatea va avea ca principal obiect de activitate asigurarea de servicii de educare a copiilor prescolari.

        Finantarea initiala a functionarii societatii se realizeaza prin contractarea unui credit bancar solicitat pe o perioada de minimum trei ani, din care primul an sa reprezinte perioada de gratie. Creditul necesar demararii acestui proiect este de 35.200 €, acoperit de garantii imobiliare. Acesta este format din doua componente:

-         investitia initiala, in valoare de 27.000 €;

-         capital circulant pentru acoperirea cheltuielilor legate de plata salariilor, a serviciilor de catering si a utilitatilor aferente unei luni (8.200 €).

Afacerea a fost dimensionata astfel incat nivelul cheltuielilor lunare sa nu fie depasit de nivelul incasarilor, gradinita reusind sa se sustina financiar inca din primele luni si obtinind profit chiar dupa primul an de functionare. Mai mult chiar, ea va sustine din surse proprii si cheltuielile din lunile de vara, cand nu se inregistreaza incasari.

        Rambursarea creditului poate incepe din al doilea an de functionare.

II.2. Localizare

        Gradinita SILAMANA va functiona in Bucuresti, in cadrul unui imobil inchiriat initial pe o perioada de doi ani, intr-o zona usor accesibila din punct de vedere al mijloacelor de transport. Pentru desfasurarea in conditii corespunzatoare a activitatii este nevoie de un spatiu locuibil de circa 200-250m2, respectiv 6-7 camere si utilitati (bucatarie, bai), precum si de un spatiu de joaca exterior amenajat corespunzator.

II.3. Echipa si managementul companiei

        Functionarea Gradinitei SILAMANA va fi asigurata de urmatoarea echipa:

-         Administratorul societatii va raspunde de utilizarea si rambursarea creditului, precum si de coordonarea intregii activitati a companiei;

-         Cadre didactice: 3 educatori, dintre care unul va coordona activitatea educationala;

-         Profesori limbi straine: in functie de solicitari vor fi organizate 2-3 grupe pentru studiul unei limbi straine la alegerea parintilor (engleza, germana, italiana, franceza);

-         Supraveghetor/ingrijitor: 2 persoane.

        Societatea va contracta serviciile unei firme specializate de contabilitate pentru intocmirea situatiilor financiar-contabile lunare si anuale.

       


III. Prezentarea serviciilor

III.1. Obiective educationale

          Continutul invatamantului prescolar este organizat pe domenii de activitate (educarea limbajului, educatie pentru stiinta, educatie pentru societate, educatie estetica, educatie psiho-motrica) pregatitoare pentru ariile curriculare si pe categorii de activitate (corespunzatoare obiectivelor de invatamant).

        Programa subliniaza faptul ca dezvoltarea limbajului este un obiectiv al tuturor domeniilor si categoriilor de activitate.

        Domeniul si categoria de educare a limbajului sunt vazute din perspectiva continuitatii cu scoala si a stadialitatii dezvoltarii psihice a copilului.

        In cadrul domeniului educatie pentru stiinta, activitatea matematica are ca obiective fundamentale constituirea si dezvoltarea operatiilor intelectuale de baza, sesizarea, formarea si rezolvarea problemelor, formarea rationamentului matematic, precum si utilizarea cunostintelor matematice in situatii reale de viata. Continuturile cunoasterii largesc experienta cognitiva a copilului pentru observare, reflexie, experienta.

        Foarte interesant si absolut necesar este domeniul educatie pentru societate, care integreaza elemente de cultura moral-civica (pregatitoare pentru educatia civica din scoala si, in general, din viata) si educatie practica si gospodareasca (care il pregateste pe copil pentru viata de familie, pentru activitatea casnica, dezvoltandu-l, in acelasi timp, psiho-motric).

        Domeniul educatie psiho-motrica: incluzand aceasta categorie de activitate complexa – educatie fizica, sport, euritmie, educatie psihosenzoriala – se creeaza cu adevarat cadrul pentru dezvoltarea psiho-motrica.

        Se au in vedere, de asemenea, o serie de activitati optionale care sa contribuie la descoperirea si dezvoltarea disponibilitatilor aptitudinale, precum si la formarea intereselor pentru diferite domenii de activitate ale realitatii si cunoasterii.

III.2. Finalitatea invatamantului prescolar: asigurarea dezvoltarii normale si depline a copiilor prescolari, valorificand potentialul fizic si psihic al fiecaruia, tinand seama de ritmul propriu al copilului, de nevoile sale afective si de activitatea fundamentala specifica varstei – jocul.

Se au in vedere urmatoarele:

·        imbogatirea capacitatii copilului prescolar de a intra in relatie cu ceilalti copii si cu adultii, de a interactiona cu mediul, de a-l cunoaste si de a-l stapani prin exercitii, incercari, experimente;

·        descoperirea de catre fiecare copil a propriei identitati si formarea unei imagini de sine pozitive;

·        sprijinirea copilului prescolar pentru a dobandi cunostinte, capacitati si aptitudini necesare activitatii viitoare in scoala si in viata.

III.3. Desfasurarea activitatii de predare

        Institutia urmareste inceperea activitatii didactice, in primul an prin acordarea de servicii de educatie la nivelul grupei mici pentru 30 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 4/5 ani, organizati in 2 grupe a cate 15 copii.

In functie de solicitari si de nivelul educational al copiilor inscrisi, personalul gradinitei va lua in considerare si organizarea unei grupe mijlocii pentru prescolari cu varste cuprinse intre 4/5-5/6 ani.

Fiecare grupa este formata si educata de o educatoare, care isi desfasoara activitatea intre orele 8:00 – 18:30, activitatea acestora fiind coordonata de un alt cadru didactic.

Cele trei educatoare presteaza ore de activitate didactica la clasa, cu copiii, dupa care au obligatia de a efectua necesarul de ore de munca metodica conform legislatiei. In acest interval educatoarele isi pregatesc materialele necesare pentru cursurile din ziua urmatoare, fac consemnari in registrul grupei asupra comportamentului copiilor si pot consulta materiale psiho-pedagogice si de specialitate.

        Copii sunt primiti la gradinita de la ora 8:00 si isi petrec timpul cat mai placut alaturi de colegi si de educatoare pana la ora 13:00 in regim de program scurt si respectiv pana la 18:30 in regim de program prelungit.

        Prima parte a programului zilnic al unui prescolar este structurata astfel:

Ø      8:00 - 8:30 – se desfasoara diverse jocuri si activitati alese, jocuri de rol, jocuri de creatie propuse de copii;

Ø      8:30 - 9:00 – este ora micului dejun. Copii servesc masa intr-o sala special amenajata, diferita de cea in care se desfasoara cursurile si jocurile;

Ø      dupa ora 9:00 – in functie de varsta copiilor se desfasoara activitati instructiv-educative al caror numar si durata variaza de la o grupa la alta, respectand particularitatile de varsta. Educatoarea fiecarei grupe si coordonatorul stabilesc obiectivele generale si planifica activitatile didactice si strategiile care sa permita realizarea obiectivelor urmarite. Planificarea activitatilor educative se realizeaza pe baza rezultatelor consemnate in urma aplicarii unor teste initiale la care sunt supusi copii.

Ø      in fiecare zi frumoasa copii vor sta in aer liber in spatiul amenajat in curtea imobilului. Se va face un program astfel incat fiecare grupa sa-si petreaca o ora pe zi impreuna cu educatoarea si, eventual, ingrijitoarea/supraveghetoarea grupei. Astfel ei pot profita de influenta pozitiva a factorilor de mediu asupra sanatatii organismului lor.

Ø      intre orele 12:00 –13:00 copiii servesc pranzul. Acestia participa activ la aranjarea veselei si a tacamurilor. Educatoarele formeaza copiilor deprinderi igienico-sanitare si de comportare civilizata pe parcursul intregii prezente in gradinita.

Ø      dupa servirea mesei de pranz, in functie de optiunea parintilor, copii pot parasi gradinita la ora 13:00 fiind preluati de parinti sau alte persoane special desemnate de acestia, sau urmeaza programul de somn, care poate dura intre o ora si ora si jumatate in functie de copii. Urmeaza un program de activitati complementare, prin care educatoarele aprofundeaza anumite teme sau recupereaza anumite teme cu cei care au absentat. In general, grupele mici vor petrece acest timp jucandu-se cu jucarii sau jocuri distractive.

       

        Schematic, programul zilnic se desfasoara urmarind urmatoarea structura:

Nr.crt.

Interval orar

Activitati desfasurate

1.

8:00-8:30

Jocuri si activitati alese, jocuri de rol, jocuri de creatie

2.

8:30-9:00

Mic dejun

3.

9:00-12:00

Desfasurarea activitatilor educative propuse

4.

12:00-13:00

Pranz

5.

13:00-14:30

Odihna

6.

14:30-18:30

Activitati optionale

Atingerea parametrilor propusi se realizeaza prin respectarea planului de invatamant stabilit de MECT conform particularitatilor de varsta si selectarea judicioasa a tematicii.

Nr. crt

Domeniu de cunoastere

Categoria de activitate

Nivel I

3-5 ani

(ore/saptamana)

Nivel II

5-7 ani

(ore/saptamana)

I

EDUCAREA LIMBAJULUI

1-2

1-2

A

B

Activitate de educare a limbajului

Activitati optionale

1-2

0-1

1-2

0-1

II

EDUCATIE PENTRU STIINTA

2-3

3-4

A

B

C

Matematica distractiva

Cunoasterea mediului

Activitati optionale

1-2

1-2

0-1

2-3

1-2

0-1

III

EDUCATIE PENTRU SOCIETATE

1-2

2-3

A

B

C

Educatie despre societate

Activitate practica

Activitati optionale

1

1

0-1

1

2

0-1

IV

EDUCATIE ESTETICA

2-3

1-3

A

B

C

Educatie muzicala

Educatie plastica

Activitati optionale

2

2

0-1

2

1

0-2

V

EDUCATIE PSIHOMOTRICA

1-2

1-3

A

B

Educatie fizica

Activitati optionale

1-2

0-1

1-2

0-2

VI

Limba engleza

2

2

VII

Limba italiana

2

2

ACTIVITATI ALESE

12-18

16-22

Nr. minim de activitati (ore)

Nr. maxim de activitati

12

18

16

22

       

        Pe masura ce copilul inainteaza in varsta numarul activitatilor scade in timp ce activitatile comune cresc ca numar. Astfel, copilul are posibilitatea sa se adapteze treptat la regimul lectiilor din clasa I.

        Cele 22 de activitati (numar maxim) propuse la planul cadru la nivelul 5 –7 ani reusesc sa-i obisnuiasca pe copiii de gradinita cu un program de invatare de aproximativ 14 ore pe saptamana, in contextul in care trunchiul comun al clasei I ajunge la 16 ore pe saptamana.

        Planificarea activitatilor educative pe grupe si zile este redata in urmatorul tabel:

Nr. crt.

Zilele saptamanii

Grupa mica

Grupa mare

1.

LUNI

  8:00- 8:30

  8:30- 9:00

  9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

14:30-18:30

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Educatie fizica

Cunoasterea mediului

Educatie plastica

Activitati optionale*

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Cunoasterea mediului

Matematica distractiva

Educatie muzicala

Activitati optionale*

2.

MARTI

  8:00- 8:30

  8:30- 9:00

  9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

14:30-18:30

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Educatie muzicala

Limba engleza/italiana

Educatie despre societate

Activitati optionale*

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Educatie fizica

Educatie despre societate

Limba engleza/italiana

Activitati optionale*

3.

MIERCURI

  8:00- 8:30

  8:30- 9:00

  9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

14:30-18:30

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Educarea limbajului

Matematica distractiva

Educatie plastica

Activitati optionale*

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Matematica distractiva

Educarea limbajului

Activitate practica

Activitati optionale*

4.

JOI

  8:00- 8:30

  8:30- 9:00

  9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

14:30-18:30

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Educatie fizica

Educarea limbajului

Limba engleza/italiana

Activitati optionale*

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Limba engleza/italiana

Educatie muzicala

Cunoasterea mediului

Activitati optionale*

5.

VINERI

  8:00- 8:30

  8:30- 9:00

  9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

14:30-18:30

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Educatie muzicala

Matematica distractiva

Activitate practica

Activitati optionale*

Jocuri si activitati alese

Mic dejun

Matematica distractiva

Activitate practica

Educatie plastica

Activitati optionale*

        *In decursul orelor optionale activitatile desfasurate pot fi variate, si anume: reluarea unor notiuni prezentate in cadrul orelor de activitate educativa din ziua respectiva, se pot viziona casete video cu desene animate, se pot efectua mini-excursii la gradina zoologica, gradina botanica, vizionarea unor spectacole de teatru, de circ, etc. (programul prelungindu-se cu acordul parintilor si cu fonduri suplimentare obtinute de la parinti sau prin diverse sponzorizari).

        In cadrul orelor de limbi straine copiii vor fi deprinsi cu muzicalitatea limbii si vor invata expresii uzuale, comunica, dialogheaza si memoreaza logic versuri, intoneaza cantece. Gradul de dificultate al cerintelor creste la copiii mai mari.

        Gradinita va avea o paleta diversa de activitati optionale pentru copii, parintii putandu-si exprima acordul pentru cele preferate. Astfel, pot fi organizate cursuri de gimnastica aerobica, de muzica, etc., care au ca obiectiv general dezvoltarea fizica armonioasa si favorizarea proceselor de crestere. Ele contribuie la dezvoltarea simtului de echilibru, a ritmului si la coordonarea miscarilor.

 Pentru a oferi conditii cat mai bune micutilor, se va urmari cu strictete asigurarea conditiilor igienico-sanitare si achizitionarea unor produse agro-alimentare de calitate buna, precum si gasirea celor mai eficiente strategii didactice pentru educarea prescolarilor, pentru dezvoltarea libera si fireasca a acestora ca indivizi.

Continutul obiectivelor urmarite prin activitatile instructiv-educative difera pe grupe astfel:

Nivel 3-5 ani

Educarea limbajului

Ø      dezvoltarea auzului fonematic in vederea perceperii corecte a sunetelor si a compozitiei sonore a cuvintelor;

Ø      corectarea unor greseli de pronuntie (omisiuni, inlocuiri, inversiuni);

Ø      imbogatirea vocabularului activ cu substantive, pronume, adjective, numerale, verbe, adverbe, etc.;

Ø      formarea deprinderii de a dialoga, atat cu partenerii de joc, cat si pentru redarea unor fragmente din povesti;

Ø      intelegerea semnificatiei corecte a cuvintelor, a cerintelor, a indicatiilor verbale, a explicatiilor si a intrebarilor adresate.

Educarea pentru stiinta

Ø      perceperea organizata si sistematica a obiectelor, fenomenelor si fiintelor din mediul inconjurator, apropiat copiilor;

Ø      stimularea curiozitatii, a interesului de cunoastere fata de lumea inconjuratoare;

Ø      cultivarea spiritului de observatie si imbogatirea vocabularului activ in procesul nemijlocit de cunoastere a realitatii;

Ø      perceperea, recunoasterea si denumirea corecta a unor obiecte, precum si sesizarea unor asemanari/deosebiri legate de forma, culoare si marime;

Ø      raportarea globala a numarului la cantitate si a cantitatii la numar (ex. 1,2,3);

Ø      formarea reprezentarilor corecte despre formele geometrice: cerc, patrat, triunghi, dreptunghi;

Ø      stimularea unor procese psihice de cunoastere: perceptiile, reprezentarile, memoria, gandirea cu operatiile de analiza, comparatie si sinteza.

Educatie estetica

Ø      formarea reprezentarilor despre forma si culoare pe baza perceperii insusirilor obiectelor observate;

Ø      formarea deprinderilor de manuire a materialelor specifice temelor specifice;

Ø      stimularea gustului pentru frumos si a imaginatiei;

Ø      dezvoltarea perceptiilor auditive si formarea unor deprinderi muzicale elementare legate de insusirea intuitiva si in mod gradat a principalelor elemente ale limbajului muzical;

Ø      exersarea capacitatilor interpretative si de coordonare psihomotrica prin cantece si jocuri muzicale accesibile.

Educatie psihomotorie

Ø      intarirea si calirea organismului;

Ø      formarea unei tinute corecte a corpului in pozitii statice si in deplasare;

Ø      tonificarea musculaturii de sustinere si intarirea stabilitatii articulatiilor;

Ø      formarea deprinderilor motrice de baza aplicativ-utilitare.

Educatie pentru societate

Ø      cultivarea dragostei si respectului pentru familie si membrii familiei;

Ø      cultivarea relatiilor de prietenie intre copii;

Ø      respectarea normelor de conduita civilizata, a regulilor de circulatie, protejarea propriului organism si a mediului inconjurator.

Nivel 5-7 ani

        In cazul existentei unei cereri pe segmentul de varsta 4–6 ani, poate fi organizata, inca din primul an, si o grupa mijlocie, alcatuita din maxim 15 copii care fie au mai frecventat gradinita in anul scolar precedent la o institutie de stat sau particulara sau sunt veniti direct din familie.

        Copiii vor parcurge o serie de teste in prima perioada pentru a fi evaluat nivelul fiecaruia, stabilindu-se, in consecinta, pasii de urmat pentru omogenizarea grupei.

        In acest scop se propun urmatoarele obiective:

v     parcurgerea unor etape pregatitoare in care se vor organiza jocuri de creatie pentru inchegarea colectivului, dezvoltarea spiritului organizatoric, a initiativei si increderii in fortele proprii, avand la baza experienta de viata a copiilor;

v     jocuri pentru formarea reprezentarilor si consolidarea lor referitoare la forma, culoare, spatiu, timp, jocuri senzoriale, didactice, distractive;

v     lecturarea unor ilustratii reprezentand lumea plantelor, a animalelor, activitatea oamenilor, in prima si a treia etapa a regimului zilei, urmarind astfel familiarizarea copiilor cu unele cunostinte si dezvoltarea vorbirii;

v     crearea unei atmosfere de buna dispozitie, de prietenie, de joc urmarind asigurarea frecventei zilnice, integrarea mai rapida socio-afectiva in sistemul de viata organizata;

v     reluarea unor obiective planificate in cadrul activitatilor comune sub forma de joc in activitatile alese;

v     organizarea de plimbari, vizite, pentru imbogatirea volumului de cunostinte, jocuri distractive organizate in interior si mai ales in aer liber, pentru a le crea conditii sa se simta mai degajati, pentru a le putea permite participarea voluntara la rezolvarea regulilor de joc.

v     participarea copiilor la: cursuri de limbi straine, gimnastica aerobica,  muzica.

v     in sprijinul realizarii obiectivelor propuse fiecare copil are asigurate rechizite (bloc de desen, creioane, acuarele, pensule, carton, plastilina, lipici) necesare desfasurarii activitatilor.

Aceasta grupa nu este omogena ca varsta si de aceea aplicarea obiectivelor se face in functie de particularitatile de varsta si individuale ale copiilor. Temele alese vor sprijini copiii in dobandirea cunostintelor si deprinderilor, lasand fiecaruia posibilitatea dezvoltarii personale. In vederea cunoasterii capacitatilor psiho-fizice ale copiilor care constituie baza intocmirii obiectivelor urmarite vor fi efectuate evaluari initiale.


IV. ANALIZA DE PIATA

IV.1. Informatii statistice

        In anul scolar 2007-2008 ne vom confrunta cu o situatie deosebit de grava privind numarul locurilor disponibile in cadrul unitatilor de invatamant prescolar din Bucuresti, care este mult mai mic decat cel al copiilor de varta prescolara.

        Diferitele institutii si organizatii guvernamentale si sursele media au comunicat un deficit oficial de peste 10.000 de locuri in gradinitele bucurestene de stat si private.[1]

        Potrivit altor surse[2], care citeaza date statistice oficiale, in municipiul Bucuresti in acest an sunt inregistrati 57.537 de copii de varsta prescolara (3-7 ani), dintre acestia fiind cuprinsi in gradinite de stat si particulare 33.969 copii si rezultind un necesar neacoperit de 23.568 locuri – aproape inca o data totalul locurilor asigurate de MECT in unitatile de stat. Planul de scolarizare aprobat de conducerea MECT pentru gradinitele de stat este de 24.900 copii.

        Datele care urmeaza arata clar ca invatamantul prescolar din Bucuresti se confrunta cu o criza a infrastructurii, ceea ce creeaza un avantaj potential deosebit IMM-urilor care doresc sa patrunda pe aceasta nisa de piata.

       

        Conform recensamantului oficial efectuat la 1 iulie 2002, populatia stabila a copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani din Bucuresti, cuprinsi sau nu in forme de invatamant, s-a ridicat la 65.992 copii si s-a prezentat dupa cum urmeaza:

Varsta – ani

Total copii

Ambele sexe

Masculin

Feminin

3 ani

13.366

6.875

6.491

4 ani

13.211

6.794

6.417

5 ani

13.004

6.686

6.318

6 ani

13.658

6.943

6.715

7 ani

12.753

6.547

6.206

Total

65.992

33.845

32.147

Sursa: Directia Regionala de Statistica Bucuresti

        O situatie realizata la nivelul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti arata ca la nivelul anului 2005, numarul acestei populatii scazuse la 56.883 copii, din care doar un numar de 31.900 de copii au fost inscrisi in invatamantul prescolar de stat si particular in anul 2005-2006. Situatia repartizarii pe varste este urmatoarea:

Varsta – ani

Total copii,

din care cuprinsi

in gradinite:

3 ani

13.771

  4.720

4 ani

13.002

  7.753

5 ani

12.889

  9.679

6 ani

13.355

  9.330

7 ani

  3.866

     418

Total

56.883

31.900

Sursa de date: ISMB, Compartimentul 'Informatizare', „S.S.I.A.S.”

        Analizind aceste date, se poate constata ca in anul scolar 2005-2006, la grupa de varsta 3-5 ani, din totalul de 39.662 copii, doar un numar de 22.152 copii se aflau inscrisi in sistemul de invatamant prescolar (respectiv 56%), peste 17.500 de copii ramanind in afara sistemului.

       

        Din punct de vedere al programului de lucru al unitatilor de invatamant prescolar (normal/prelungit), se observa din tabelul urmator ca cinci din sase copii (26.659 fata de 31.900) inscrisi urmeaza cursurile unei gradinite cu program prelungit.

Efectivele scolare in anul scolar 2005-2006

Invatamant prescolar

- program normal

   5.241

- program prelungit

24.793

- program saptamanal

   1.866

Total

31.900

Sursa: ISMB, Compartimentul 'Retea Scolara.'

       

        Ultimele date statistice referitoare la Planul de scolarizare pentru anul de invatamant 2007-2008 evidentiaza ca un numar de mai putin de 25.000 de prescolari vor fi cuprinsi in cadrul gradinitelor de stat.

Total numar de copii

Din care gradinite:

cu program normal

cu program prelungit si saptamanal

24.900

4.260

20.640

Sursa: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Directia Generala Management Invatamant Preuniversitar

        In anul scolar 2005-2006, in municipiul Bucuresti, au functionat un numar de 482 unitati scolare independente, grupate, in functie de tipul unitatii scolare, de copiii scolarizati si de sector, astfel:

Unitati de invatamant 2005-2006

Nivel de invatamant

Bucuresti

din care in:

Sector 1

Sector 2

Sector 3

Sector 4

Sector 5

Sector 6

TOTAL UNITATI, din care:

482

100

107

73

73

60

69

Gradinite de stat

180

  40

  41

22

29

23

25

Sursa: ISMB, Compartimentul „Retea scolara”

        Potrivit aceleiasi surse, in anul scolar 2006-2007 numarul de unitati de invatamant din Bucuresti a scazut per total, in cazul gradinitelor de stat scaderea fiind de 18% (32 de unitati).

Unitati de invatamant 2006-2007

Nivel de invatamant

Bucuresti

din care in:

Sector 1

Sector 2

Sector 3

Sector 4

Sector 5

Sector 6

TOTAL UNITATI, din care:

450

87

95

70

70

60

68

Gradinite de stat

148

27

29

19

26

23

24

Sursa: ISMB, Compartimentul „Retea scolara”

        Un studiu realizat de MECT releva precaritatea infrastructurii din invatamantul prescolar de stat, peste 20% din gradinite avind un grad mare de uzura, utilitati igienico-sanitare insuficiente, spatiu insuficient pentru desfasurarea activitatilor didactice, etc.[3]

        Conform tabelului de mai jos, in aceeasi perioada, in Bucuresti functioneaza un numar de 66 de gradinite particulare acreditate. Dintre acestea, 2/3 isi desfasoara activitatea in Sectoarele 1-3.

Sector

Nivel de invatamant

Gradinite

Scoli

Licee

Scoli postliceale

1

15

3

3

32

16

2

3

5

3

13

2

4

3

4

9

0

0

0

5

8

3

2

0

6

5

0

3

2

Total:

66

10

15

13

Sursa: ISMB, Compartimentul „Retea scolara”

        La nivelul intregii tari “rata de inscriere in invatamantul prescolar a crescut de la 66,1% la 74,7%, in 2005/2006 (sublinierea noastra: in 2006 fata de 2005), cu diferente pe medii de resedinta, in favoarea zonelor urbane”[4].

        Din analiza datelor statistice prezentate mai sus reiese clar ca nivelul cererii de locuri in cadrul invatamantului prescolar in Bucuresti este acoperit intr-un grad foarte redus de infrastructura existenta, atat de cea de stat cat si de cea particulara, ceea ce ofera premisele unei afaceri profitabile cu amortizare a investitiei in termen scurt datorita cererii masive, ofertei reduse si cresterii continue a preturilor. Gradinita SILAMANA isi propune sa contribuie la acoperirea acestei cereri pe piata.

       

IV.2. Politica de marketing

        Segmentul tinta este reprezentat de familii tinere, in care ambii parinti obtin venituri medii spre superioare, care solicita, apreciaza si favorizeaza un nivel educational si de ingrijire inalt si pentru care formarea copiilor lor este un proces continuu.

          Tendinta pietei pe aceasta nisa este de continua crestere a numarului de gradinite particulare. In prezent insa, asa cum reiese din statisticile prezentate mai sus, cererea manifestata pe piata pentru educarea prescolarilor este mult peste posibilitatile de acoperire ale infrastructurii existente, deficitul de astfel de institutii la nivelul capitalei fiind de ordinul zecilor si chiar sutelor.[5]

        Strategia de marketing a Gradinitei SILAMANA se bazeaza pe o serie de linii bine definite:

-         asigurarea unor servicii de invatamant de calitate, educatori bine pregatiti din punct de vedere profesional;

-         crearea unui mediu academic in care micutii sa deprinda cunostintele sociale si stiintifice de baza, in care sa beneficieze de programe educationale si de recreere variate, standard si optionale;

-         asigurarea unui program alimentar si nutritional adecvat varstei copiilor, utilizind in mare masura servicii specializate de catering;

-         formarea de grupe de maximum 15 copii astfel incat acestia sa beneficieze de maximum de atentie si ingrijire individuala;

-         situarea intr-o zona rezidentiala in care targetul tinta este predominant, intr-o locatie usor accesibila din punct de vedere al mijloacelor de transport;

-         obtinerea acreditarii din partea MECT in cel mai scurt timp posibil conform legislatiei in vigoare.

        Politica de pret a Gradinitei SILAMANA va fi definita in conformitate cu nivelul calitativ al serviciilor de educatie si de ingrijire oferite. Nivelul veniturilor obtinute trebuie sa acopere structura costurilor.

        Pentru a oferi servicii de educatie la un nivel calitativ inalt personalul didactic trebuie motivat, ceea ce face ca si salariile platite sa fie competitive. De asemenea, dotarea spatiului cu materiale educationale si jucarii si programele de recreere organizate trebuie sa fie corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ pentru a mentine interesul clientilor. Toate acestea trebuie balansate prin fondurile incasate.

        Gradinita SILAMANA va adopta o politica de pret competitiva si nu va incerca patrunderea pe piata folosind politica unui pret mic. Taxele aplicate vor fi in mod evident raportate la nivelul serviciilor de calitate oferite.

        Politica promotionala initiala se bazeaza pe promovarea Gradinitei SILAMANA prin intermediul unui website, campanii de promovare a imaginii prin intermediul fluturasilor care vor fi impartiti in Bucuresti in institutii frecventate de segmentul tinta si campanii de direct-mail. De asemenea, pentru a ne defini pozitia pe piata si a ne diferentia de institutiile concurente, Gradinita SILAMANA va beneficia de un logo si un mesaj de promovare sugestiv si usor de retinut.

        Au fost alese acele mijloace de promovare care sa permita minimizarea investitiei initiale si in acelasi timp sa asigure necesarul de imagine si constientizare a publicului referitor la noua Gradinita SILAMANA. Strategia promotionala va fi diversificata pe parcurs pentru a intari imaginea institutiei. De asemenea, intarirea reputatiei Gradinitei SILAMANA in randul familiilor si comunitatii va fi un element esential pentru cresterea cotei de piata.

         

        Calitatea serviciilor oferite, politica de pret, certificarile/acreditarile pe care urmarim sa le obtinem, reputatia pe care dorim sa o cladim si referintele pe care le putem primi din partea clientilor satisfacuti reprezinta factori critici pentru succesul Gradinitei SILAMANA. Suntem increzatori ca institutia noastra va reprezenta un puternic concurent pe aceasta piata urmind liniile strategice si atingind scopurile propuse.

IV.3. Concurenta

        In urma efectuarii unei analize de piata pe segmentul gradinitelor particulare care fiinteaza in Bucuresti in Sectoarele 1 si 3, considerate ca fiind potentiale zone pentru Gradinita SILAMANA, a fost evidentiata prezenta pe piata a urmatorilor concurenti importanti:

Euro/copil

Sector

Nume gradinita

Tarife lunare

(program normal/prelungit)

Nr. copii/

grupa

Facilitati

3

ABCDino

270 / 310

3 gr. x 12

Limbi straine optional (eng., fr., ger.)

Catering

3

Acorns British Style Nursery

330 / 400

12

Limbi straine (eng.)

Bucatarie proprie

3

Bam Boo

265 / 300

N/A

N/A

1

Blue Bell

260 /310

4 gr. x 12

Limbi straine (eng., ger.)

Bucatarie proprie

3

Camy

225 / 275

4 gr. x 15

Limbi straine (eng.)

Bucatarie proprie

3

Clubul Praslea cel Voinic

210 / 320

4 gr. x 12

Limbi straine (eng., ger.)

Bucatarie proprie si catering

1, 3

Kids Club

240 / 305

4 gr. x 15

Limbi straine (eng., ger.)

Bucatarie proprie

3

Kinder Club

250 / 290

4 gr. x 10

Limbi straine (eng.), optional (fr., sp., it.)

Bucatarie proprie si catering

3

Lauder Reut Kinder Garten

200 / 300

18

Limbi straine (eng.)

1, 3

Olga Gudynn

260 / 320

18

Limbi straine (eng., ger.)

Bucatarie proprie

3

Scoala Internationala Bucuresti

300 / 395

N/A

Limbi straine (eng.)

Masa nu e inclusa

        De notat ca o serie din gradinitele mentionate in tabelul de mai sus functioneaza in apartamente de bloc cu doua sau trei camere, un spatiu mult prea mic pentru necesitatile unei astfel de institutii.


V. STRATEGIA AFACERII SI ETAPE DE IMPLEMENTARE

V.1. Actiuni premergatoare activitatii propriu-zise

Locatia

Spatiul ce urmeaza a fi inchiriat va necesita o serie de lucrari de reconditionare si/sau adaptare la profilul activitatii, al caror cost estimativ se poate ridica la suma de 3.000 €. Conform practicii pe piata imobiliara va trebui achitata in avans contravaloarea chiriei pe o perioada de minimum doua luni.

De asemenea, spatiul va fi mobilat corespunzator activitatii desfasurate si va fi dotat cu materiale educationale si de recreere variate. Pana la inceperea cursurilor propriu-zise trebuie achizitionate echipamentele necesare desfasurarii activitatii (paturi, dulapuri, mese si scaunele destinate copiilor; birouri si scaune pentru personalul didactic; echipamente audio-video, calculatoare, un multifunctional; materiale didactice, jucarii si jocuri pentru diferite varste; produse de papetarie; lenjerie pentru paturi; vesela si tacamuri pentru bucatarie; scaune de toaleta mici pentru baie; produse igienico-sanitare: sapun, prosoape, hartie, produse de curatare si igienizare a spatiilor; etc.).

        Promovarea

        Pentru promovarea imaginii Gradinitei SILAMANA se opteaza pentru crearea unei pagini web, campanii de publicitate prin intermediul fluturasilor, anunturi publicitare in principalele cotidiane bucurestene si direct-mail. In acest scop va fi alocata o suma de 1.500 € pentru publicarea anunturilor publicitare, tiparirea fluturasilor si plata persoanelor care ajuta la imprastierea lor. De asemenea, vor fi contractate serviciile unei firme de profil pentru crearea website-ului, cartea de vizita online a institutiei noastre. Pentru aceasta actiune va fi alocata suma de 1.500 €.

        Personalul

Pentru angajarea necesarului de personal se va apela la serviciile specializate ale unei firme de recrutare online. Personalul necesar pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii, format din 3 educatoare, din care una cu rol de coordonare a activitatii, si doua supraveghetoare/ingrijitoare, va fi recrutat in urma analizei CV-urilor primite.

De asemenea, vor fi cooptati cu contract de colaborare doi profesori de limbi straine, in functie si de optiunile manifestate de parinti la inscrierea copiilor, alegind intre engleza, franceza, germana, italiana.

Serviciile

        Serviciile medicale vor fi asigurate de un medic pediatru in baza unui contract incheiat cu unul dintre centrele medicale din apropiere.

        Pentru oferirea meselor sunt studiate in paralel doua optiuni:

- angajarea in regim full time a unei bucatarese cu experienta care sa pregateasca zilnic meniul copiilor;

- angajarea unei firme de catering de pe piata bucuresteana care sa asigure copiilor micul dejun, masa de pranz si o gustare dupa-amiaza, stabilind meniul pentru o saptamana si prezentind-ul administratorului cu o saptamana inainte. De asemenea, se urmareste ca firma de catering sa beneficieze de serviciile unui nutritionist care sa calculeze aportul de calorii, proteine si vitamine necesar unui copil pe parcursul unei zile.

Va fi aleasa varianta cea mai convenabila din punct de vedere calitate/pret.

Incepind cu semestrul al II-lea va fi analizata posibilitatea asigurarii contra-cost a transportului copiilor in baza unei taxe lunare platita anticipat, fie prin incheierea unui contract de servicii cu o firma specializata, fie prin achizitionarea unui autovehicul in sistem leasing.

V.2. Inscrierile

        In perioada 15 – 30 septembrie se va derula procesul de inscriere a copiilor in baza unui dosar personal care se deschide pentru fiecare aplicant.

        Fisa de inscriere solicita parintilor, pe langa completarea unor rubrici obisnuite: nume, prenume, data si locul nasterii copiilor, etc., si relatarea unor informatii referitoare la anumite alergii ale copiilor, boli de care sufera, sau date in legatura cu anumite mancaruri sau activitati care le pot afecta sanatatea. Institutia se angajeaza sa pastreze confidentialitatea acestor informatii care vor fi utilizate doar de catre personalul autorizat al institutiei si in scopul exclusiv al protejarii si ingrijirii copiilor.

       

       


VI. INFORMATII FINANCIARE

VI.1. Investitii initiale:

a. Cheltuielile efectuate cu infiintarea societatii:                                                      600 €

b. Cheltuieli administrative:

§      inchirierea imobilului (2 luni avans x 2.000 €)                                            4.000 €

§      lucrari de reconditionare/amenajarare                                                       3.000 €

§      achizitionarea de echipamente si materiale pentru desfasurarea activitatii:

Ø      mobilier (birouri, mese, scaune, paturi)                                                7.000 €

Ø      jocuri, jucarii                                                                            1.000 €

Ø      produse igienico-sanitare                                                              200 €

Ø      produse de papetarie                                                                    100 €

Ø      lenjerie pat                                                                              1.000 €

Ø      calculator, multifunctional HP                                                              1.500 €

Ø      televizor                                                                          1.000 €

Ø      CD-uri/DVD-uri audio si video                                                         200 €

Ø      masina de spalat si uscator rufe                                                  1.000 €

Ø      masina de spalat vase                                                                  500 €

Ø      aspirator                                                                             200 €

Ø      frigider                                                                               300 €

Ø      materiale si detergenti pentru curatenie                                                  100 €

Ø      tabla (3 bucati)                                                                    150 €

Ø      amenajare spatiu de joaca exterior                                                      2.000 €

 • promovare prin intermediul presei, fluturasilor si a paginii Web                         3.000 €
 • anunturi pentru selectionarea de personal pe www.eJobs.ro                                 150 €

Total cheltuieli administrative                                                                                  26.400 €

TOTAL GENERAL CHELTUIELI INITIALE                                                                         27.000 €

VI.2. Cheltuieli lunare:

a. Cheltuieli salariale si contributii la asigurarile sociale si de stat:

§      administrator                                                                                1.000 €

§      cadru didactic (3 educatori x 600 €)                                                 1.800 €

§      profesor limba straina (2 profesori x 300 €)                                                  600 €

§      ingrijitor (2 ingrijitori x 300 €)                                                            600 €

Total cheltuieli salariale                                                                                    4.000 €

b. Cheltuieli administrative medii:

§      servicii de catering (cost lunar)                                                               3.000 €

§      chirie                                                                                   2.000 €

§      electricitate                                                                             200 €

§      gaze                                                                                       300 €

§      telefon                                                                                   100 €

§      internet, cablu TV                                                                               50 €

§      rechizite                                                                                         150 €

§      produse igienico-sanitare                                                                          100 €

§      fond activitati distractive                                                                           200 €

§      cheltuieli      diverse                                                                                 100 €

Total cheltuieli administrative                                                                          6.200 €

TOTAL GENERAL CHELTUIELI LUNARE                                                                            10.200 €

VI.3. Plan de incasari

       

        Principala sursa de sustinere a activitatii Gradinitei SILAMANA va fi reprezentata de veniturile obtinute din taxele percepute pentru scolarizarea copiilor de varsta prescolara, dupa cum urmeaza:

Nr. crt.

Tip taxa

Explicatie

Valoare

(€/copil)

1.

Taxa de inscriere

ό      percepe o singura data, la inceputul fiecarui an scolar

200

2.

Taxa de scolarizare

ό                  se percepe lunar si reprezinta baza finantarii activitatii

325

3.

Taxa de studiu limba straina

ό                  se percepe lunar si reprezinta plata salariilor profesorilor de limba straina si asigurarea suportului de curs in timpul unei luni. Se anticipeaza ca cel putin 15 copii vor urma un curs de limba straina.

50

        Pentru a afla trendul profitabilitatii este prezentat in continuare un calcul al cheltuielilor si veniturilor lunare, tinand cont de variatia acestora, in special a cheltuielilor. Astfel vor exista lunile de iarna pentru care cheltuielile sunt mai mari, lunile de primavara-vara in care cheltuielile sunt mai mici si lunile de vacanta in care nu exista venituri, existand insa cheltuieli.

        Asa cum s-a mentionat mai sus, societatea infiintata va fi o microintreprindere, iar varianta de impozitare pentru care s-a optat este plata impozitului pe venit conform legislatiei in vigoare:

Ø      2% in 2007;

Ø      2,5% in 2008;

Ø      3% in 2009.

a). Situatia veniturilor si cheltuielilor aferente lunii septembrie:

VENITURI

CHELTUIELI

Credit:                                                    35.200 €

Cheltuieli infiintare societate:                 600 €

Cheltuieli administrative:            26.400 €

Capital rulant 1 luna:                    8.200 €

Total venituri:                                       35.200 €

Total cheltuieli:                  35.200 €

        Creditul obtinut de la banca va fi utilizat in luna septembrie pentru acoperirea cheltuielilor legate de infiintarea societatii si realizarea investitiilor initiale in amenajarea si dotarea spatiului conform necesitatilor si profilului activitatii, precum si pentru asigurarea unui necesar de capital rulant anticipat pentru o perioada de o luna (salarii + impozite, utilitati, servicii catering).

b). Situatia veniturilor si cheltuielilor aferente lunii octombrie:

VENITURI

CHELTUIELI

Taxa de inscriere:                200 € x 30 =   6.000 €

Taxa de scolarizare:             325 € x 30 =   9.750 €

Taxa studiu limba straina:      50 € x 15 =      750 €

Cheltuieli salariale:                     4.000 €

Cheltuieli administrative:

§   catering                           3.000 €

§   chirie                                    2.000 €

§   electricitate                                 200 €

§   gaze                                          300 €

§   telefon                               100 €

§   internet, cablu                       50 €

§   rechizite                             150 €

§   produse igienico-sanitare              100 €

§   fond activitati distractive              200 €

§   cheltuieli diverse                        100 €

Total venituri:                                       16.500 €

Total cheltuieli:                     10.200 €

        Cheltuielile salariale si administrative au fost acoperite in aceasta luna din creditul contractat.

Profit brut = Venituri – Cheltuieli = 16.500 € – 0 € = 16.500 €

Impozit pe venit = 2% x Venituri = 2% x 16.500 € = 330 €

Profit net = Profit brut – Impozit pe venit = 16.500 € - 330 € = 16.170 €

c). Situatia veniturilor si cheltuielilor lunare aferente lunilor noiembrie - martie:

VENITURI*

CHELTUIELI*

Taxa de scolarizare:             325 € x 30 = 9.750 €

Taxa studiu limba straina:      50 € x 15 =    750 €

Cheltuieli salariale:                     4.000 €

Cheltuieli administrative:

§   catering                           3.000 €

§   chirie                                    2.000 €

§   electricitate                                 200 €

§   gaze                                          300 €

§   telefon                               100 €

§   internet, cablu                       50 €

§   rechizite                             150 €

§   produse igienico-sanitare              100 €

§   fond activitati distractive              200 €

§   cheltuieli diverse                          100 €

Total venituri:                                       10.500 €

Total cheltuieli:                     10.200 €

*Aceste inregistrari se vor extrapola asupra fiecarei luni.

        Incepind cu luna noiembrie activitatea Gradinitei SILAMANA va fi sustinuta din veniturile proprii. Lunile noiembrie – martie sunt considerate luni de iarna, nivelul cheltuielilor cu utilitatile fiind mai ridicat decat in restul anului.

        Perioada noiembrie – decembrie:

Profit brut = Venituri – Cheltuieli = 10.500 € – 10.200 € = 300 €

Impozit pe venit = 2% x Venituri = 2% x 10.500 € = 210 €

Profit net = Profit brut – Impozit pe venit = 300 € - 210 € = 90 €

        Perioada ianuarie – martie:

Profit brut = Venituri – Cheltuieli = 10.500 € – 10.200 € = 300 €

Impozit pe venit = 2,5% x Venituri = 2,5% x 10.500 € = 262,50 €

Profit net = Profit brut – Impozit pe venit = 300 € - 262,50 € = 37,50 €

d). Situatia veniturilor si cheltuielilor aferente lunilor aprilie – iunie:

VENITURI*

CHELTUIELI*

Taxa de scolarizare:             325 € x 30 = 9.750 €

Taxa studiu limba straina:      50 € x 15 =    750 €

Cheltuieli salariale:                     4.000 €

Cheltuieli administrative:

§   catering                           3.000 €

§   chirie                                    2.000 €

§   electricitate                                 100 €

§   gaze                                            50 €

§   telefon                               100 €

§   internet, cablu                       50 €

§   rechizite                             150 €

§   produse igienico-sanitare              100 €

§   fond activitati distractive              200 €

§   cheltuieli diverse                          100 €

Total venituri:                                       10.500 €

Total cheltuieli:                      9.850 €

*Aceste inregistrari se vor extrapola asupra fiecarei luni.

        In perioada de primavara-vara nivelul cheltuielilor cu utilitatile este mai scazut.

Profit brut = Venituri – Cheltuieli = 10.500 € – 9.850 € = 650 €

Impozit pe venit = 2,5% x Venituri = 2,5% x 10.500 € = 262,50 €

Profit net = Profit brut – Impozit pe venit = 650 € - 262,50 € = 387,50 €

e). Pentru lunile iulie si august, luni de vacanta, cheltuielile sunt urmatoarele:

VENITURI*

CHELTUIELI*

Venituri:                                                          0 €

Cheltuieli salariale:                      4.000 €

Cheltuieli administrative:

§   catering                                   0 €

§   chirie                                       2.000 €

§   electricitate                                    50 €

§   gaze                                             10 €

§   telefon                                  50 €

§   internet, cablu                        50 €

§   rechizite                                  0 €

§   produse igienico-sanitare                   0 €

§   fond activitati distractive                   0 €

§   cheltuieli diverse                             50 €

Total venituri:                                                0 €

Total cheltuieli:                      6.210 €

Profit brut = Venituri – Cheltuieli = 0 € – 6.210 € = -6.210 €

Impozit pe venit = 2,5% x Venituri = 2,5% x 0 € = 0 €

Profit net = Profit brut – Impozit pe venit = -6.210 € - 0 € = -6.210 €

                In lunile iulie si august, intrucat nu se incaseaza venituri, exista cheltuieli pentru care este necesara alocarea unor sume din profiturile obtinute in cursul anului scolar. Luand in considerare profitul net obtinut in luna octombrie (16.170 €), se poate observa cu usurinta ca pot fi sustinute financiar si lunile iulie si august (necesar: 12.420 €), rezultind un profit net pentru octombrie de 3.750 €.

        In primul an de activitate scolara 2007-2008 cheltuielile se apropie foarte mult de nivelul incasarilor, acest lucru determinind obtinerea unui profit minim. Mentionam ca in calculele prezentate mai jos s-au luat in considerare doar rezultatele financiare obtinute in urma desfasurarii activititatii gradinitei, nu si creditul contractat de la banca. De asemenea, evolutia acestor rezultate este prezentata pe ani de activitate scolara (septembrie - august), nu pe ani fiscali.

        Incepind cu anul scolar 2008-2009, activitatea va incepe la 1 septembrie si va fi extinsa prin incadrarea a doua noi grupe mici de cate 15 copii fiecare, atat in 2008-2009, cat si in anul scolar 2009-2010. Astfel, in al treilea an de invatamant Gradinita SILAMANA va ajunge sa scolarizeze copii la toate cele trei grupe de varsta prevazute in legea invatamantului (grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare).

EVOLUTIE

2007-2008

(9 luni)

2008-2009

(10 luni)

2009-2010

(10 luni)

Efectiv de copii

Grupa mica

30

30

30

Grupa mijlocie

 

30

30

Grupa mare

 

 

30

TOTAL

30

60

90

 

 

 

 

Studiu limbi straine

 

 

 

Copii

15

30

45

       

       

        Colectivul didactic al Gradinitei SILAMANA va creste treptat in urmatorii doi ani scolari, respectiv 2008-2009 si 2009-2010, adaugindu-se echipei cate doua cadre didactice si un supraveghetor in fiecare an. Acest lucru va avea ca efect cresterea cheltuielilor cu salariile si impozitele la contributiile sociale si de stat. Marirea numarului de copii va atrage, de asemenea, necesitatea realizarii unor noi investitii pentru amenajarea spatiului, vor creste cheltuielile cu utilitatile si achizitionarea materialelor necesare desfasurarii activitatii.

EVOLUTIE

2007-2008

(9 luni)

2008-2009

(10 luni)

2009-2010

(10 luni)

Venituri

 (Euro)

Taxa de inscriere: 200 €/copil

6,000

12,000

18,000

Taxa de scolarizare: 325 €/copil

87,750

195,000

292,500

Taxa studiu limba straina: 50 €/copil

6,750

15,000

22,500

TOTAL VENITURI

100,500

222,000

333,000

TOTAL CHELTUIELI

92,970

164,920

215,020

Impozit

2,325

6,180

9,990

PROFIT NET

5,205

50,900

107,990

       

        Dupa cum se observa, in al doilea an de studiu nivelul veniturilor se dubleaza, cheltuielile creascind si ele cu 77% fata de anul 2007-2008. De asemenea, pentru al treilea an de studiu se estimeaza o noua crestere, de data aceasta cu 50% a veniturilor comparativ cu anul 2008-2009, in timp ce ritmul de crestere a cheltuielilor va fi mai lent, cu un procent de 30%. Este evidenta astfel cresterea eficientei/rentabilitatii afacerii.

         

        Pentru o evidentiere mai exacta a rezultatelor financiare obtinute prezentam in continuare un calcul anticipat detaliat al evolutiei nivelului veniturilor si cheltuielilor pentru primii trei ani de functionare.


A. Evolutia bugetului de venituri si cheltuieli in anul scolar 2007-2008

VENITURI

2007-2008

Oct.

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Taxa de inscriere: 200 €/copil

6,000

0

0

0
0

0

0

0

0

0

0

Taxa de scolarizare: 325 €/copil

9,750

9,750

9,750

9,750

9,750

9,750

9,750

9,750

9,750

0

0

Taxa studiu limba straina: 50 €/copil

750

750

750

750

750

750

750

750

750

0

0

TOTAL VENITURI

16,500

10,500

10,500

10,500

10,500

10,500

10,500

10,500

10,500

0

0

CHELTUIELI

2007-2008

Oct.*

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Cheltuieli salariale:

0

4,000

4,000

4,000

4,000

4,000

4,000

4,000

4,000

4,000

4,000

Cheltuieli administrative:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • catering

0

3,000

3,000

3,000

3,000

3,000

3,000

3,000

3,000

0

0

 • chirie

0

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

 • electricitate

0

200

200

200

200

200

100

100

100

50

50

 • gaze

0

300

300

300

300

300

50

50

50

10

10

 • telefon

0

100

100

100

100

100

100

100

100

50

50

 • internet, cablu TV

0

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

 • rechizite

0

150

150

150

150

150

150

150

150

0

0

 • produse igienico-sanitare

0

100

100

100

100

100

100

100

100

0

0

 • fond activitati distractive

0

200

200

200

200

200

200

200

200

0

0

 • cheltuieli diverse

0

100

100

100

100

100

100

100

100

50

50

TOTAL  CHELTUIELI

0

10,200

10,200

10,200

10,200

10,200

9,850

9,850

9,850

6,210

6,210

PROFITABILITATE

Profit brut

16,500

300

300

300

300

300

650

650

650

-6,210

-6,210

Impozit pe venit**

330

210

210

262.50

262.50

262.50

262.50

262.50

262.50

0

0

Profit net

16,170

90

90

37.50

37.50

37.50

387.50

387.50

387.50

-6,210

-6,210

*  Cheltuielile salariale si administrative au fost acoperite in luna octombrie 2007 din creditul contractat.

** 2% in 2007, respectiv 2,5% in 2008.


B. Evolutia bugetului de venituri si cheltuieli in anul scolar 2008-2009

VENITURI

2008-2009

Sep.

Oct.

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Taxa de inscriere: 200 €/copil

12,000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Taxa de scolarizare: 325 €/copil

19,500

19,500

19,500

19,500

19,500

19,500

19,500

19,500

19,500

19,500

0

0

Taxa studiu limba straina: 50 €/copil

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

0

0

TOTAL VENITURI

33,000

21,000

21,000

21,000

21,000

21,000

21,000

21,000

21,000

21,000

0

0

CHELTUIELI

2008-2009

Sep.

Oct.

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Cheltuieli salariale:

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

5,800

Cheltuieli administrative:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • investitii extindere

3,500

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 • catering

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

0

0

 • chirie

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

 • electricitate

300

300

300

300

300

300

300

200

200

200

50

50

 • gaze

400

400

400

400

400

400

400

50

50

50

10

10

 • telefon

150

150

150

150

150

150

150

150

150

150

50

50

 • internet, cablu

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

 • rechizite

300

300

300

300

300

300

300

300

300

300

0

0

 • produse igienico-sanitare

175

175

175

175

175

175

175

175

175

175

0

0

 • fond activitati distractive

350

350

350

350

350

350

350

350

350

350

0

0 • cheltuieli diverse

150

150

150

150

150

150

150

150

150

150

50

50

TOTAL  CHELTUIELI

18,175

14,675

14,675

14,675

14,675

14,675

14,675

14,225

14,225

14,225

8,010

8,010

PROFITABILITATE

Profit brut

14,825

6,325

6,325

6,325

6,325

6,325

6,325

6,775

6,775

6,775

-8,010

-8,010

Impozit pe venit*

825

525

525

525

630

630

630

630

630

630

0

0

Profit net

14,000

5,800

5,800

5,800

5,695

5,695

5,695

6,145

6,145

6,145

-8,010

-8,010

* 2,5% in 2008, respectiv 3% in 2009.


C. Evolutia bugetului de venituri si cheltuieli in anul scolar 2009-2010

VENITURI

2009-2010

Sep.

Oct.

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Taxa de inscriere: 200 €/copil

18,000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Taxa de scolarizare: 325 €/copil

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

0

0

Taxa studiu limba straina: 50 €/copil

2,250

2,250

2,250

2,250

2,250

2,250

2,250

2,250

2,250

2,250

0

0

TOTAL VENITURI

49,500

31,500

31,500

31,500

31,500

31,500

31,500

31,500

31,500

31,500

0

0

CHELTUIELI

2009-2010

Sep.

Oct.

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Cheltuieli salariale:

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

7,800

Cheltuieli administrative:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • investitii extindere

3,500

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 • catering

7,000

7,000

7,000

7,000

7,000

7,000

7,000

7,000

7,000

7,000

0

0

 • chirie

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

2,000

 • electricitate

400

400

400

400

400

400

400

300

300

300

50

50

 • gaze

450

450

450

450

450

450

450

50

50

50

10

10

 • telefon

200

200

200

200

200

200

200

200

200

200

50

50

 • internet, cablu TV

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

 • rechizite

450

450

450

450

450

450

450

450

450

450

0

0

 • produse igienico-sanitare

250

250

250

250

250

250

250

250

250

250

0

0

 • fond activitati distractive

500

500

500

500

500

500

500

500

500

500

0

0

 • cheltuieli diverse

200

200

200

200

200

200

200

200

200

200

50

50

TOTAL  CHELTUIELI

22,800

19,300

19,300

19,300

19,300

19,300

19,300

18,800

18,800

18,800

10,010

10,010

PROFITABILITATE

Profit brut

26,700

12,200

12,200

12,200

12,200

12,200

12,200

12,700

12,700

12,700

-10,010

-10,010

Impozit pe venit*

1,485

945

945

945

945

945

945

945

945

945

0

0

Profit net

25,215

11,255

11,255

11,255

11,255

11,255

11,255

11,755

11,755

11,755

-10,010

-10,010

* 3% in 2009, inclusiv pentru 2010.


Trendul profitabilitatii lunare in primii trei ani scolari se prezinta dupa cum urmeaza:

Nr. crt.

Luna

Profit net

(euro)

2007-2008

2008-2009

2009-2010

1.

Septembrie

-

14.000,00

25.215,00

2.

Octombrie

16.170,00

5.800,00

11.255,00

3.

Noiembrie

90,00

5.800,00

11.255,00

4.

Decembrie

90,00

5.800,00

11.255,00

5.

Ianuarie

37,50

5.695,00

11.255,00

6.

Februarie

37,50

5.695,00

11.255,00

7.

Martie

37,50

5.695,00

11.255,00

8.

Aprilie

387,50

6.145,00

11.755,00

9.

Mai

387,50

6.145,00

11.755,00

10.

Iunie

387,50

6.145,00

11.755,00

11.

Iulie

-6.210,00

-8.010,00

-10.010,00

12.

August

-6.210,00

-8.010,00

-10.010,00

TOTAL

5.205,00

50.900,00

107.990,00

Pe baza calculelor se observa ca la sfarsitul primului an scolar (august 2008) se va recupera doar 15% din creditul contractat (5.205 Euro), diferenta de 85% fiind acoperita din profitul net obtinut pana la sfarsitul anului 2008 (decembrie 2008).

Estimam ca rambursarea ratelor si a dobanzii poate incepe din luna septembrie 2008, odata cu incasarea taxelor pentru al doilea an scolar.


VII. ANEXE

1.    Noul Adevarul – 27 februarie 2007

2.    Gardianul – 30 mai 2007

3.    Mediafax – 11 iunie 2007

4.    Ziua – 5 iunie 2007

5.    Ziua – 12 iunie 2007[1] ISMB – Raport 2005-2006, pag. 23; Media: Noul Adevarul – 27 februarie 2007, Gardianul – 30 mai 2007

[2] Mediafax – 11 iunie 2007

[3] Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013     

[4] Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

[5] Media: Ziua – 5 iunie 2007, Ziua – 12 iunie 2007


loading...Document Info


Accesari: 41405
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )