Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadSISTEME INTEGRATE DE MANAGEMENT CALITATE - MEDIU

management
ALTE DOCUMENTE

21 Ways to Get Paid More and Promoted Faster
ANALIZA VARIABILITĂŢII GLOBALE
CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ
Mangementul Resurselor Umane
CARACTERISTICILE OFERTEI DE SERVICII IN CONTEXTUL ABORDARII COMPARATIVE CU PRODUCTIA INDUSTRIALA
Analiza Centrului de Zi pentru Copiii Strazii \" Speranta \".
REENGINEERING-UL INSTITUTIILOR MEDIA
CULTURA ORGANIZATIONALA
SUBIECTE SI REZOLVARI SEMESTRUL I LA MANAGEMENTUL PRODUCTIEI
Sistemul de calitate pentru instante

SISTEME INTEGRATE DE MANAGEMENT CALITATE - MEDIUIn contextul economic actual, marcat de globalizarea fenomenelor, de recunoasterea tot mai larga a interdependentelor dintre mediu si dezvoltare, asistam la cresterea exigentelor societatii privind protectia mediului, exigente concretizate in reglementari din ce in ce mai severe.

Pentru a favoriza acest proces, la nivel macroeconomic au fost introduse sisteme de promovaqre a produselor ecologice (de exemplu, prin marcare ecologica). 252h722c Pe de alta parte, sunt elaborate modele nationale, regionale si internationale de management de mediu, care sa faciliteze tinerea sub control a tuturor aspectelor de mediu ale activitatilor operatorilor economici.

Scopul unui asemenea sistem il reprezinta optimizarea eforturilor organizatiei privind satisfacerea cerintelor celor doua categorii de standarde, prin coordonarea activitatilor referitoare la asigurarea calitatii cu cele privind managementul de mediu.

Preocupari in Uniunea Europeana privind introducerea unui sistem unitar de marcare ecologica a produselor

Sistemul comunitar de marcare ecologica este conceput ca un sistem voluntar, descentralizat, dreptul de aplicare a marcii fiind acordat de un comitet national, desemnat in acest scop, in fiecare dintre tarile UE.

Managementul de mediu potrivit standardelor ISO seria 14000

Prezentarea generala a standardelor

In contextul preocuparilor tot mai intense, din ultimii ani, de reducere a efectelor negative ale proceselor si rezultatelor acestora asupra mediului ambiant, s-a pus problema elaborarii unor standarde nationale si internationale, care sa furnizeze organizatiilor recomandari cu privire la implementarea unui sistem de management de mediu. Rolul unui asemenea sistem ar fi acela de a facilita tinerea sub control a tuturor proceselor, pe intreaga traiectorie a produsului, astfel incat sa fie minimizat impactul lor ambiental negativ.

Standardele ISO 14000 referitoare la aspectele de mediu ale produselor si serviciilor

A doua grupa de standarde din seria 14000 este destinata pentru tinerea sub control a impactului produselor si serviciilor asupra mediului.

Ele ofera, in egala masura, instrumente care servesc pentru optimizarea deciziilor unor organizatii, referitoare la imbunatatirea produselor si serviciilor sale, ca si a deciziilor care se iau de catre cei responsabili cu elaborarea politicilor de mediu, la nivel macroeconomic.

a. Analiza ciclului de viata a produselor

Analiza ciclului de viata, in viziunea standardelor ISO 14000, are ca scop evidentierea impactului produselor asupra mediului, in fiecare dintre etapele acestui ciclu, si anume din momentul conceptiei - proiectarii, trecand prin aprovizionarea cu materii prime si energie si, in continuare, prin etapele productiei, distributiei, utilizarii si post-utilizarii, etapa in care trebuie asigurate reutilizarea sau integrarea lor in natura.

Cu prilejul analizei ciclului de viata pot fi luate in considerare urmatoarele elemente, in fiecare dintre etapele acestui ciclu :

- contributia la efectul de sera ;

- impactul asupra stratului de ozon ;

- contributia la ploile acide (prin emisii de So) ;

- utilizarea apei, poluarea apei din panzele freatice, ape riziduale, impactul asupra canalizarii, sisteme de tratare, apa de racire;
- consumul de energie (electrica, gaze, petrol etc);

- poluarea aerului, gaze toxice ;

- degradarea peisajului, eroziunea solului, degradarea padurilor ;

- zgomot, vibratii ;

- explozii, deversari, deseuri solide,deseuri periculoase.

b. Standardele ISO 14000 referitoare la marcarea ecologica a produselor si serviciilor

Standardele ISO 14000 referitoare la marcarea ecologica au ca scop sa oefere o modalitate recunoscuta international de evaluare a caracteristicilor ecologice ale produselor si de informare a consumatorului privind caracteristicile respective.

Aceste standarde definesc trei tipuri de marcare ecologica :

        marcarea tip I, de catre o terta parte (organism guvernamental sau neguvernamental), care stabileste si criteriile de evaluare ;

        marcarea tip II, pe baza declaratiei pe propria raspundere a producatorilor, importatorilor, distribuitorilor sau altor parti interesate ;

        marcarea tip III, care include informatii cuantificabile despre produs, bazate pe indici predeterminati.

Proiectul de standard referitor la marcarea ecologica tip I defineste o serie de practici prin care se urmareste sa se asigure marcarii de catre o terta parte credibilitate si caracter nediscriminatoriu. In principal, sunt avute in vedere urmatoarele elemente ;

-                     respectarea principiilor de baza stabilite pentru toate schemele de marcare ecologica ;

-                     definirea categoriilor de produse si a criteriilor ecologice pentru fiecare categorie, astfel incat sa se evite excluderea produselor considerate acceptabile din punct de vedere ecologic in tara de origine ;

-         luarea in considerare a cerintelor referitoare la mediu, ale tarii de origine a produsului;

-         stabilirea unor proceduri nediscriminatorii de verificare pentru marcarea ecologica.

In cazul marcarii ecologice tip II se prevede ca declaratia data de producatori, comercianti sau alte parti interesate va putea avea diferite forme:somboluti grafice, mentionate pe produs sau pe ambalaj, un inscris care sa insoteasca produsul. O asemenea declaratie pa putrea fi facuta si in cadrul mesajelor publicitare referitoare la produs.

Pentru marcarea ecologica tip III, elaborarea proiectelor de standard se afla in faza incipienta.

Document Info


Accesari: 2427
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )